|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Urządzanie garażu.
Socale - 2017-05-10, 10:21 Temat postu: Urządzanie garażu. Vitaycie.
Durną prośbę mam do Was ale zapewne przydatną.
Muszę jakoś zorganizować sobie graty bym miał dostęp do każdego przedmiotu w każdej chwili.
Inspiracji szukam, dlatego kto mógłby niech pstryknie foto i zapoda jak urządził sobie garaż, jakieś szafki, pudełka, regały itp. zapewne coś z tego wyciągnę.
Nie chcę pochopnie wkręcać śrub w dziewicę bo żal serce i doopę ściska.
W zamian odwdzięczę się relacją z moich dokonań.
.
Garaż mam z drzwiami z 2 stron, bardzo wysoki jak na garaż bo dolne łóżko wyjąłem. Kubatura to regularny sześcian bez zakamarków.
Bronek - 2017-05-10, 10:54
Generalnie odradzam wkręcanie śrub. Lepiej zrobić stelaże
oparte o podłogę i nawet na głupie taśmy dwustronne przyklejone i rozpórkami do podobnego stelaża by były zabezpieczone . Taka klatkę wewnetrzną .
Aranżacja garażu zmienia sę wielokrotnie !!!!
I wtedy
To co kiedyś wydawało się niezbędne już niepotrzebne a np półka została itd....
Pomijam sprawę konstrukcji ściani szukania miejsc właściwych, wzmocnionych . Bo to oczywiste . LIPA styropian i okleina
nikita55 - 2017-05-10, 12:53
To co pisze BRONEK to jest racja,widziałem fajne rozwiązania mały aluminiowy regalik ze skrzyneczkami plastikowymi i wszystko było pod ręką i dostępne,a przy ścianie leżaki,stoły itd...
Bronek - 2017-05-10, 13:10
Dodam, że ja tego nie zrobiłem!
i żałuję.
Doszło koło zapasowe, klima się zmieniła. itd...
Przestałem wozić jeden z typów stolika, szafki, czy maszt z DVBT. wiele zmian a uchwyty zostały
Myślę, żeby wykorzystać maksymalnie wnętrze to taki stelaż z listew, np. 3cm, można budować wew garażu. Skręcając wkrętami z wykorzystaniem kątowników montażowych. Mierząc i dopisowując na bieżąco.
Taka "klatka" zostanie wtedy unieruchomiona na "wcisk". Do niej natomiast dokręcamy listwy uchwyty półki itp.
Które potem bez szkody dla orginalnych ścian.... odkręcamy. Dziury zostają w "tarcicy" opałowej a nie w kamperze szrotowym
serwan - 2017-05-10, 13:24
ja bym połączył otwory i stelaże; otwory żeby stelaż był 'na twardo' przykręcony i nie latał, a w razie zmiany stelaża te same otwory można wykorzystać do nowego..
Bronek - 2017-05-10, 13:51
Jak dasz, listwy po obrysie wew. garażu, nawet z filcem itp. to nie ma prawa nic latać. Ale każdy ma swoją wizję
To może być konstrukcja łączona z wielu "patentów".
Niemniej najgorszym rozwiązaniem jest, co ja uczyniłem, zrobienie dedykowanych uchwytów do czegoś czego potem nie zabieramy.
moskit - 2017-05-10, 15:06
Zabudowę garażu oparłem na listwach aluminiowych z serii 5000 ze sklepu
Można je montować jak pasuje sufit , ściana , podłoga do nich jest sporo różnych uchwytów
Tego typu listwy są dobre bo zawsze można zmieniać położenie uchwytu z zasobnikiem w miarę potrzeb
W sklepie tym pracują pasjonaci turystyki to zawsze pomogą, zawsze mówią że" powiedz co chcesz a my to zrobimy" Najlepiej kontaktować się z p.Leszkiem lub szefem Markiem ale on często jest poza firmą
Szyją bardzo różne pasy, siatki, uchwyty do mocowania ładunku
https://www.sklepzpasami.pl/listwy-kotwiczne
Kontakt do nich
https://www.sklepzpasami.pl/kontakt
wlodo - 2017-05-10, 15:15
Zacznij od pytania: co będę w nim woził ?
Jeżeli motor, rowery, klimę pokojową itp, to potrzebne listwy montażowe na ścianie, żeby te duże rzeczy połapać. Dopiero pozostała wolna przestrzeń pokaże nam co i jak możemy zabudowywać.
MILUŚ - 2017-05-10, 20:48
A ja zagospodarowałem sobie tak ..........
Po lewej na dole widać kawałek stojaka na rowery .........weszły cztery
marekoliva - 2017-05-10, 21:25
U mnie dostęp jest po obu stronach plus od wewnątrz i przy tych drzwiczkach postawiłem regał kupiony w molochu a właściwie jego połowę ( 100x90x50). Mocowany do stelaża na "trytyki". Po bokach zamontowane mam póki podobne do tych które ma MILUŚ.
Socale - 2017-05-10, 22:52
Dziękuję chłopaki. Mam wyobraźnię więc widzę o czym piszecie a za fotkę szczególne thx.
W konsultacji tel z naszym Kolegą istotne jest by nie dziurawić fabrycznego i zabezpieczyć przed drobnymi uszkodzeniami "tapety" a ew kolizyjność przedmiotów zminimalizować w stronę kierunku jazdy = przy hamowaniu bezpieczniej.
W garażu najcięższy z twardego będzie silnik do okrętu 26kG oraz klimatyzator 23kG.
Nie będzie sqtera bo mnie te pojazdy na nerwie grają, wolę wysiłek o 46dB cichszy więc 2 rowery będą na bagażniku. Będą wnuki to pomienimy.
Kolega podsunął pomysła a właściwie sposób na bezpieczny transport silnika okrętu - pontonu znaczy się, na czymś w rodzaju mini palety i to będę realizował na swój sposób.
Solidne wzmocnienie z dechy na ścianie natarcia, z uchwytami na pasy też będzie i wykorzystam do zamontowania klimatyzatora, nawiew będzie przez otwieraną od wewnątrz część ściany regulowany od wewnątrz. HA!!! Już to widzę
Bronkowego błędu więcej nie popełnię (na chude długie 2 uchwyty już zamontowałem, ale odstąpię) i drobne zostawiam na koniec, grube trza naj ulokować i słuszna tu rada.
Milusiowe półki gdzieś u góry zapewne nie będą wadziły a przydadzą się na lekką drobnicę = zrobi się.
Mam też fabrycznie zamontowane 2 listwy/profile aluminiowe z przesuwnymi skręcanymi 8szt kotwami z oczkami, tylną zdemontuję i zamontuję ją z przodu wyżej, będzie do czego pasy i gumy haczyć na 2 poziomach.
.
Zarys jest, widzę to, ale w realu muszę pomierzyć i... działać.
joko - 2017-05-11, 01:29
Temat urządzenia garażu, mocowania i układania w nim gratów , to bodaj jeden z najważniejszych tematów dla właścicieli kamperów.
Ja bym rozszerzył to jeszcze o układanie i mocowanie w pozostałej części zabudowy.
U mnie na początku przygody , nie dostateczne opanowanie tych kwestii , mało co nie doprowadziło do rezygnacji z tego sposobu podróżowania, bo w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać co ja robię, jeżdżę stodołą, pełną grzechoczących różności i zamiast mieć z tego frajdę , mam tylko kupę nerwów .
Na szczęście (może nieszczęście ) poświęciłem sporo czasu, aby to ogarnąć i na chwilę obecną jestem prawie zadowolony
Ja poszedłem w trochę innym kierunku i zamiast robić jakieś półki , szafki, postawiłem na wszelkiej maści organizery oraz różne , mniejsze, większe torby ,pojemniki i kuferki , wykonane z tkanin. Są lekkie, miękkie, a umieszczane w nich przedmioty są bezpieczne dla siebie i otoczenia , a dodatkowo nie są źródłem denerwujących dźwięków .
Drugą ważną sprawą jest takie rozmieszczenie poszczególnych przedmiotów i urządzeń , aby nie goniły po garażu i po szafkach swobodnie i co jeszcze ważniejsze , aby były w razie potrzeby dostępne szybko i bez konieczności robienia przemeblowania .
W kamperze miejsca mało i nie jest fizycznie możliwe , aby wszystko było dostępne jednakowo łatwo, ale tutaj trzeba przyjąć zasadę , że najlepiej dostępne powinny być te rzeczy, z których korzystamy najczęściej.
Generalnie logistyka pełną gębą i temat wcale nie prosty, dlatego tak jak pisał Bronek, nie ma się co za bardzo od razu rozpędzać, wiercić i dziurawić od razu na gotowo , bo po czasie zawsze poprawki wpadną i trochę minie , zanim ten ostateczny układ się wyklaruje.
Ja , poza sporym garażem (pod łóżkiem poprzecznym), mam jeszcze schowek na dwie butle gazowe, dostępny przez osobne drzwiczki (przestrzeń pod boczną kanapą w jadalni, dostępna przez drzwi na zewnątrz zabudowy). Ponieważ przy moim sposobie uzytkowania kampera, jedna butla na cały sezon, więc tej drugiej nie mam , a w to miejsce zmieściłem wszystkie graty do serwisu kampera (m.in. 30m przedłużacz el. na bębnie, waż do wody na bębnie, wszystkie potrzebne złącza i przejściówki do wody i prądu, zestaw podstawowych narzędzi, saperka, siekiera, etc.etc.) . Dzięki temu nie zagracam już tym garażu , a co za tym idzie pozostaje tam więcej miejsca na inne ważne rzeczy w zasięgu ręki po otwarciu drzwi.
Bez potrzeby wyciągania, czy przestawiania innych rzeczy , mam bezpośredni dostęp m.in do "zestawu kempingowego", czyli stolika, dwóch dyżurnych krzeseł z dostawkami leżakowymi (pozostałe dwa głębiej w garażu), dwóch rowerów , drabiny teleskopowej, korby do markizy, najazdów, pasa sztormowego z naciągiem, szpilkami i młotkiem do ich wbijania, podłogi gumowej pod markizę, zewnętrznego kosza na śmieci, zbiornika na kołach do dowożenia wody, wózka do kota, kompresora, ładowarki do rowerów i kilku pomniejszych gratów.
TO co mniej i rzadziej potrzebne jest głębiej (np. przedsionek do markizy, jakieś materace, itp)
Z kolei to co jest potrzebne w środku w kamperze zostało ulokowane blisko drzwi wewnetrznych z zabudowy do garażu (jest tam. m.in. odkurzacz , szafka na buty, stojak na butelki z napojami, worek na brudne ubrania, itp)
Na wewnetrznej stronie drzwi do garażu , mam taki duży organizer z kieszonkami i tam z kolei miejsce znalazła bardziej potrzebna drobnica . Ten organizer jest przymocowany do drzwi z trzech stron , dzieki czemu za nim też powstała kieszeń, w której trzymam choćby tablicę ostrzegawczą na bagaznik rowerowy, takie niskie korytko plastikowe na brudne, czy mokre obuwie i kilka innych płaskich i dużych przedmiotów.
Do mocowania takich rzeczy jak stolik, krzesła drabinka, pojemnik do wożenia wody , itp, uzywam gum zaczepianych do oczek mocowanych w aluminiowych szynach na ścianach.
W osobnym , równie łatwo dostępnym miejscu (już nie w garażu, tylko w samej zabudowie) mam zebrane wszystkie ważne przedmioty na wypadek awaryjny, czyli. m.in. gasnica, apteczka, trójkąt , rozkładany pachołek z lampką ostrzegawczą, kamizelki, linka holownicza, zestaw awaryjny do kół , latara-kombajn, etc.etc.
Układ dostosowałem pod siebie już na tyle, że raczej jakiejś większej demolki nie przewiduję , więc mogłem sobie pozwolić, aby niektóre uchwyty były na stałe , a cześć jest na tyle modyfikowalna, że drobne zmiany nadal są możliwe.
Osobny temat to różne patenty na pewne i bezpieczne mocowanie przedmiotów w szafkach (choćby naczynia w kuchni) ...... ale to już wybiega poza zadany przez Socale temat wątku
silny - 2017-05-11, 05:01
Bronek ! Miałem racje -tyyy -niszczycielu
mrsulki - 2017-05-11, 06:17
Po tym co napisał joko, ile on szpeja ze sobą wozi to rzeczywiście niedługo ciągnik siodłowy z naczepą będzie mało . A tak na poważnie w posiadaniu garażu i dużych schowków widzę taką pułapkę że skoro tyle miejsca to mogę przydasiów naładować. Z kolei mała ilość dostępnego miejsca skłania do refleksji i zabierania rzeczywiście najpotrzebniejszych rzeczy co z kolei eliminuje potrzebę przesadnego kombinowania gdzie te graty upchnąć (regały, organizery, uchwyty itp)
slawwoj - 2017-05-11, 06:30
Socale a jaką masz klimatyzację. Zrozumiałem że domową. Jak to wygląda?
Viper - 2017-05-11, 06:49
Zapewne każdy zna i widział w sklepach, lady regały robione z rurek skręcane i przeszkolone.
Z tych materiałów można idealnie dopasować wnętrze garażu, bez wiercenia a jedynie wystarczy rurki zakończyć odpowiednimi końcówkami gumowymi jak i stopkami.
Wypada tylko wszystko dobrze rozplanować a każdy organizer,stół będzie na swoim miejscu.
Ta metoda rurkowa ma niesamowite możliwości przekształceń i ustawień każdej rurki co do milimetra.
A co najważniejsze jest lekka, wytrzymała i bardzo stabilna. W razie potrzeby można ją zdemontować w kilka minut używając wkrętarki.
Sprawdzone polecam ten wariant przemyśleć.
Istvan - 2017-05-11, 07:01
A ja drobne rzeczy (śrubki itp.) umieściłem w słoikach . Zakrętki słoików przykręciłem od spodu do półek i sufitu w garażu. Widzę gdzie co jest , jednym ruchem odkręcam właściwy słoik
Fotkę zrobił Mariusz to może zamieści.
Bronek - 2017-05-11, 07:18
silny napisał/a: | Bronek ! Miałem racje -tyyy -niszczycielu |
Zastosowanie onegdaj klimatyzatora skutkowało dziurą na rurę wyrzutową.
Tak jak joko, ale w mnieszej skali mam garaż z dostępem do pieca i butli z drugiej strony.
Logistyka to podstawa. Boksy piec i butle też są wykorzystywane ale tak by zachować wentylację. Np. z butlami jedzie kuchenka na kartusze czasem wyposażenie Cadaca. Nad Trumą zaś dodatkowa kaseta c200.
Ja wykorzystuję nowe/stare torby podróżne. Nawet agregat z kanisterkiem i rurą wydechową jest w takiej.
Logistyka! ponownie i nie ustająco.. Mata, pasy śledzie razem.
Krzesła, stolik tak, by zawsze pierwsze można było wyjąć i potem schować, na szybko i bez rozwijania całego biwaku.
Mam np maxi stopień wejściowy ten zawsze u bram garażu, czasem jest to taboret do siedzrnia ale pod jego spodem w torbie foliowej zawiera leciutkie moje gumiaki.
Organizer na drzwiach np rękawice wąż do tankowania kaski rowerowe i np preparat na komary....
Koło zapasowe złapane pasami, niemal nie zajmujące przestrzeni.
Każdy tu chwali swoje rozwiązania, ale założę się, że każdy ma jeszcze coś do zmiany.
Łącznie z samym kamperem ale tego na ogół wtedy jak już zrobimy "idealny" garaż
Pawko - 2017-05-11, 10:32
Podczas podróży po Francji zaobserwowałem u sąsiadującego Włocha taki patent na buty.
Andrzej 73 - 2017-05-11, 11:17
Do tej pory nie zabudowałem garażu , gdyż nie posiadam i w dalszym siągu nie nabyłem sklejki w kolorze zabudowy.
Regał z profili aluminiowych ostatecznie mógłby być , ale to półśrodek.
regał
Takie wykonanie jednak mnie nie satysfakcjonuje.
Czyli korzystam z wrodzonego zmysłu przestrzennego czyli sprawnie i szybko wszystko układam.
Socale - 2017-05-11, 22:32
slawwoj napisał/a: | Socale a jaką masz klimatyzację. Zrozumiałem że domową. Jak to wygląda? |
Tak, domową wystarczającej mocy 8000BTU czy jakoś tak.
Tutaj masz po nitce do...
Miałem to coś w KAŻDYM moim kamperze, w tym też będzie.
http://www.camperteam.pl/...p=574488#574488
Bronek napisał/a: |
Zastosowanie onegdaj klimatyzatora skutkowało dziurą na rurę wyrzutową.
... |
I na to mam już pomysła: Będzie dyfuzor z łagodnym skierowaniem strumienia wydechu ciepłego w dół przez uchylone okno które jest... w garażu, uchylone bo bagażnik rowerowy nie pozwala na pełne otwarcie (i dobrze)
Mam to wszystko już "połapane".
Dużo we łbie mi się zmieniło i w rzeczywistości, ale nie chcę uprzedzać nic, idzie dobrze, będzie fotopomocnik.
Błyskotliwe pomysły.
Daliście mi wędkę.
Może w niedzielę ulepię temacik albo jak będzie z grubsza wsio porobione...
Takiego bajzlu jak ma italianiec w garażu właśnie chcę uniknąć, chociaż pomysł z wieszakiem na klapki niezły bo przydatny tylko nie wiem w co w drzwiach można by się wkręcić.
Orientując się w konstrukcji, to drzwi garażu stanowią wycięty kawałek ściany, pomniejszony i obłożony ramą, jest tam więc styrocośtamanawetwata.
Nie odważę się chyba na drzwiach nic wieszać A z drugiej strony... są kołki wkręcane w styro i to trzyma jak diabli, wiem z autopsji.
Bronek - 2017-05-11, 22:39
U mnie ta dziura to nawet jakoś wygląda i ekstra wentylacja jakbym kapustę kisił.
Historyczne zdjęcie monobloku, jednego z dwóch
Socale - 2017-05-11, 23:17
Coś w ten sposób zrobię ale układniej, znaczy się wstawienie klimy 2 minuty, wystawienie 1 minuta, aby była na urlop tam gdzieś na dół gdzie gorąco bo po co mi tu w październiku czy klasycznym Polskim maju.
U ciebie wydech zdecydowanie tamujący, dlatego wyye...ś.
Miałem takie zakończenie ale nie sprawdziło się. Docelowo wydech będzie miał 10/40cm chyba że coś mądrzejszego wymyślę.
Ok, temat klimy jest po sąsiedzku, tu o urządzaniu garażu.
.
Regał na alu czy rurkach do dowolnej konfiguracji jakoś nie przemawia mi, to jak żółteczko w jajku moja wyobraźnia widzi i z galeriami się kojarzy a tychże po prostu nie lubię.
Drewno lubię, kocham bo milczy wobec zgiełku i tym materiałem się posłużę.
Bronek - 2017-05-11, 23:24
Też jestem za drewnem. wyschnięte kantóweczki można pobejcować dla efektu.
Jest taka taśma dwustronnie klejąca, miękka tania np. w Brico. Trzyma jak łysego za włosy.
Może służyć dodatkowo za ochronę przed otarciem. Pod ten stelaż. Tylko z odrywaniem zabawa, ale da się bez szkód.
Przypominam też o tzw rzepie technicznym! Drogi. ale wielokrotnego rozpinania. Tylko nie!, tzw. "grzybkowy"!
jedrek49 - 2017-05-12, 09:00
witam
w moim kamperku nie ma garazu ,ale za to jest schowek duzy pod lozkiem ,do ktorego dostep jest z wewnatrz,podnoszac lozko oraz zewnatrz,poprzez drzwiczki,zastosowalem nieduze skrzyneczki plastikowe z kauflandu,po owocach/za darmo/takie bardzo lekkie ,ktore daja sie ustawic jedna na drugiej i sie dobrze trzymaja,i w te skrzyneczki ukladam co sie da
dla mnie dobry sprawdzony sposob ,
pozdrawiam
slawwoj - 2017-05-12, 15:26
Bronek napisał/a: |
Przypominam też o tzw rzepie technicznym! Drogi. ale wielokrotnego rozpinania. Tylko nie!, tzw. "grzybkowy"! |
Bronek mógłbyś szerzej co tym grzybkowym jest nie tak?
I jaki jest dobry.
Comsio - 2017-05-12, 18:46
Tam deseczka , kantóweczka, itd = krata
Kilogramy przybywaja.
A pić się chce.
Bronek - 2017-05-12, 19:18
slawwoj napisał/a: | Bronek napisał/a: |
Przypominam też o tzw rzepie technicznym! Drogi. ale wielokrotnego rozpinania. Tylko nie!, tzw. "grzybkowy"! |
Bronek mógłbyś szerzej co tym grzybkowym jest nie tak?
I jaki jest dobry. |
zawsze kupuję rzepy techniczne, były nawet w Lidlu.
Grzybkowy raczej do rzadszego odpinania i trwałego montażu
Natomiadt taki jak z tego linku http://allegro.pl/najmocn...6778883735.html
Można wielokrotnie odpinac.. Nawigacja, u mnie przeźroczysty trzyma składane drzwi kabiny, modem, .
Jest to coś co zawsze mam!
slawwoj - 2017-05-12, 20:15
Dziękuję. Trzeba zamówic.
Bronek - 2017-05-12, 20:56
Ten jest z "metra" po prostu tniesz na dwie części i pasują .
U mnie kiedyś trzymał monitor 14"
Tu na jednym z routerów z Lidla z rok w kieszeni i podpinany z tyłu tekewizora w kamperze, bo dekoder Polsatu ma modem wifi i np Iplę oglądam.
Przegięcie z ilością, by to utrzymać wystarczy z centymetr.
Socale - 2017-05-14, 12:26
No i coś drgnęło chłopaki.
Na początek genialny pomysł ze składaną podłogą do dowolnych potrzeb. Bezinwazyjnie mocowane panele ze sklejki 6mm wzmocnione listwami układa się tak, że listwa stanowi wsparcie dla kolejnego panela. Tylko skrajne panele są dwu listwowe, to oczywiste. Dorzeźbione przy drzwiach by spasowanie było jak najlepsze. Nie ma możliwości rozsunięcia się podłogi gdyż dowolny panel krańcowy blokuję skręcanymi oczkami które zarazem są zaczepami na gumolinki.
Podłoga ta jest na wysokości około 30cm od dolnej, idealne rozwiązanie z transportem silnika który będzie na "wózku" co ułatwi jego wyjmowanie i pakowanie. Wejdzie tam też zbiornik z paliwem tzw linia paliwowa. Jak mi zaśmierdzi, to wykonam dodatkowo wymuszoną wentylację z tej komory na zewnątrz.
Od strony drzwi spod markizy, pod ową podłogą genialnie wpasowane zmieszczą się 4 duże pojemniki magazynowe (mam a właściwie miałem ich 2000szt ) Na foto geometryczna symulacja z 2 pojemnikami.
Te pojemniki będą połączone na sztywno w pary przedni do tylnego i będą na kółeczkach w taki sposób, że jak uniosę przód to pierwszy wyjedzie na zewnątrz dając dostęp do spiętego z nim drugiego pojemnika. Wsunięte na miejsce będą spoczywały na własnych dnach i nie będą się przemieszczać.
Cały ten box pod podłogą będzie po środku miał przegródkę która stanowić będzie separację części silnikowej od pojemnikowej a jednocześnie podparcie podłogi w tej części, na której będzie stał klimatyzator = po środku szerokości. Zatem od lewej dojście do wysuwanego na kółeczkach silnika a od prawej dojście do wysuwanych pojemników.
.
Podłogę już mam, teraz co na niej: Wspomniany klimatyzator będzie tam sezonowo.
Jest dla niego już wyrzeźbione miejsce na opisywanej wyżej podłodze, umocowany na niej będzie ze spasowaniem na styk, nie ma możliwości jakiegokolwiek ruchu. Dodatkowo w górnej części będzie zamocowany do szyny takiej samej jak niżej z oczkami skręcanymi.
Rurę wylotową poprowadzę do góry, czyli podwieszę pod łóżkiem i dalej do tylnego okna, w jego dolnej części po uchyleniu około 8-10cm będzie dyfuzor na całą szerokość okna a strumień lekko skierowany w dół. Dyfuzor żeby nie tamował wywiewu ciepłego powietrza, wykonam z rury PCV o dobranej średnicy do płynnego zaokrąglenia wylotu, którą utnę wzdłuż a właściwie wytnę z niej 1/4 lub nawet mniej, byleby lekko zaokrąglić ten wylot.
Gotowy dyfuzor będę po prostu zawieszał na oknie "na miękko" i będę zapinał do niego rurę karbowaną.
.
W ten oto sposób bez zniszczeń mogę dowolnie konfigurować transport gabarytowy i w razie potrzeby część podłogi składam robiąc miejsce na "duże".
Wraz z postępem będę uzupełniał zdjęcia w przyszły weekend może.
Patrzcie, podziwiajcie, kopiujcie i klaskajcie
mrsulki - 2017-05-14, 17:36
Przewidziałeś trzecią oś pod bagażnik bo Ci przód podniesie i sterowność stracisz
Andrzej 73 - 2017-05-14, 17:57
Masz rozrzut , tak szastać przestrzenią w kamperze.
Jeśli się Tobie podoba , to OK. Dla mnie takie rozwiązanie to porażka.
W garażu wożę przeważnie skuter lub rowery i resztę majdanu. W takim rozwiązaniu skutera bym nie zabrał.
Jeśli bym miał coś zasugerować , wolałbym stawiać wszystko w pion niż poziomo , bardziej wydajnie.
Socale - 2017-05-14, 20:06
mrsulki napisał/a: | Przewidziałeś trzecią oś pod bagażnik bo Ci przód podniesie i sterowność stracisz |
Nie jest tak źle. Wyjąłem łóżko z materacem, ze 30 kilo. Podłoga może z 5 kilo. + klima wychodzi na zero. Ponadto bagażnik nie służy wyłącznie do wożenia powietrza i jak dociążę to może chociaż trochę tył usiądzie bo na razie zadzior jest aż głupio się w nim poruszać.
.
.
.
Andrzej 73 napisał/a: | Masz rozrzut , tak szastać przestrzenią w kamperze.
Jeśli się Tobie podoba , to OK.
... |
Andrzej, tą przestrzeń pozyskałem po wyjęciu dolnego łóżka, na razie jest ono zbędne. Wcześniej pisałem że skutera nie mam a 2 rowery będą na bagażniku z tyłu.
Jak coś się zmieni, to podłogę przekształcam w 30 sekund i szafa wlezie.
Masz rację i tak będzie, na nowej podłodze układać będę wszystko w pionie. Mam tam sporo przestrzeni w górę więc krzesła, stół itp będą wożone tak jak rozsądek nakazuje.
Jedynie silnik jest przystosowany do leżenia na boku, ma tam specjalną stopkę i na niej spoczywa.
W pionie nie miałbym na czym go zawiesić a pod podłogą ma swoje miejsce które może śmierdzieć. Nad nim okręt mój będzie :]
Reszta to drobnica, bez problemu znajdzie swoje miejsce.
Puki co, cieszę się że mogę to wszystko w mig zdemontować i śladu nie będzie.
vincent - 2022-10-18, 19:44
Pozwolę sobie odświeżyć temat zagospodarowania przestrzeni w garażu kampera. Od jakiegoś czasu wykonujemy takie oto regały kamperowe. Najpierw dla siebie, później dla znajomych, następnie dla znajomych tych znajomych, aż w końcu zajęliśmy się tym bardziej poważnie. Właśnie wprowadzamy do szerszej sprzedaży gotowe moduły na bazie profili aluminiowych i skrzynek EuroBox. Wykonujemy je pod konkretne wymiary garażu bądź schowka. Będę wdzięczny za Wasze opinie i oczywiście jestem przygotowany na krytykę
Nasze regały kamperowe znajdziecie pod adresem www.regalykamperowe.pl
jarsta0001 - 2022-10-18, 22:20
Przeglądnąłem katalog i stronę. Brawo. swietny pomysł. Coś zamówię.
vincent - 2022-10-19, 21:06
jarsta0001 napisał/a: | Przeglądnąłem katalog i stronę. Brawo. swietny pomysł. Coś zamówię. |
Cieszę się że się podoba i bardzo dziękuję za Twoją opinie to dla nas bardzo ważne. Czekamy na kolejne...
Socale - 2022-10-19, 21:27
vincent napisał/a: | ...
Czekamy na kolejne... |
Miło że mój temat odżył.
Kilka lat temu ogłaszałem tu na forum, że mam około 24tys skrzynek eurobox, niskie i wysokie oraz kilkadziesiąt tys. szt. kilku innych systemów i rozmiarów...
Po latach wypływają podobne w świetnym zastosowaniu
Brawo.
vincent - 2022-10-20, 06:56
Socale napisał/a: | vincent napisał/a: | ...
Czekamy na kolejne... |
Miło że mój temat odżył.
Kilka lat temu ogłaszałem tu na forum, że mam około 24tys skrzynek eurobox, niskie i wysokie oraz kilkadziesiąt tys. szt. kilku innych systemów i rozmiarów...
Po latach wypływają podobne w świetnym zastosowaniu
Brawo. |
Rozumiem że pojemników już nie masz?
Socale - 2022-10-20, 08:43
No nie mam, one poszły jak bułki w piekarni.
yamah - 2022-10-20, 10:58
vincent napisał/a: | Pozwolę sobie odświeżyć temat zagospodarowania przestrzeni w garażu kampera. Od jakiegoś czasu wykonujemy takie oto regały kamperowe. Najpierw dla siebie, później dla znajomych, następnie dla znajomych tych znajomych, aż w końcu zajęliśmy się tym bardziej poważnie. Właśnie wprowadzamy do szerszej sprzedaży gotowe moduły na bazie profili aluminiowych i skrzynek EuroBox. Wykonujemy je pod konkretne wymiary garażu bądź schowka. Będę wdzięczny za Wasze opinie i oczywiście jestem przygotowany na krytykę
Nasze regały kamperowe znajdziecie pod adresem www.regalykamperowe.pl |
Masę czasu szukałem tych regałów w sieci a tu proszę brawo Ty
vincent - 2022-10-20, 12:59
yamah napisał/a: | vincent napisał/a: | Pozwolę sobie odświeżyć temat zagospodarowania przestrzeni w garażu kampera. Od jakiegoś czasu wykonujemy takie oto regały kamperowe. Najpierw dla siebie, później dla znajomych, następnie dla znajomych tych znajomych, aż w końcu zajęliśmy się tym bardziej poważnie. Właśnie wprowadzamy do szerszej sprzedaży gotowe moduły na bazie profili aluminiowych i skrzynek EuroBox. Wykonujemy je pod konkretne wymiary garażu bądź schowka. Będę wdzięczny za Wasze opinie i oczywiście jestem przygotowany na krytykę
Nasze regały kamperowe znajdziecie pod adresem www.regalykamperowe.pl |
Masę czasu szukałem tych regałów w sieci a tu proszę brawo Ty |
Dzięki, miło mi. Jak by ktoś chciał rzucić okiem na nasze regały kamperowe to planujemy być w sobotę w Poznaniu na targach. Co prawda jeszcze nie jako wystawca, ale może kiedyś
vincent - 2022-11-24, 20:14 Temat postu: Re: Urządzanie garażu.
Socale napisał/a: | Vitaycie.
Durną prośbę mam do Was ale zapewne przydatną.
Muszę jakoś zorganizować sobie graty bym miał dostęp do każdego przedmiotu w każdej chwili.
Inspiracji szukam, dlatego kto mógłby niech pstryknie foto i zapoda jak urządził sobie garaż, jakieś szafki, pudełka, regały itp. zapewne coś z tego wyciągnę.
Nie chcę pochopnie wkręcać śrub w dziewicę bo żal serce i doopę ściska.
W zamian odwdzięczę się relacją z moich dokonań.
.
Garaż mam z drzwiami z 2 stron, bardzo wysoki jak na garaż bo dolne łóżko wyjąłem. Kubatura to regularny sześcian bez zakamarków. |
w podobnym garażu kampera montowaliśmy np. takie szuflady
Komplecik - 2024-08-28, 18:51
Tak sobie odwaliłem ściany i zamontowałem RLine
Komplecik - 2024-08-29, 07:10
Doradźcie coś, zapłacę zapłacę ale chce wybrnąć z problemu,
Ten garaż w Adrii jak wcześniej wspominałem nie jest za szeroki i na dodatek niski, jeździmy czasami na rowerze i zabieramy je ze sobą, sporo się trzeba nagimnastykować by te rowery wlazły, nie ma ich do czego złapać, koła trzeba odkręcać, kierownice, pedało
jest to kłopotliwe
Wymyśliłem sobie że kupię Thule Veloslide bagażnik do garażu i teraz pytanie czy ktoś miał do czynienia z tym bagażnikiem wogóle a jeszcze lepiej w ciasno/niskim garażu
Jest to coś takiego jak na poniższym filmie
Wydaje się to o tyle rozsądne do niskiego garażu iż że ponieważ nie podnosi roweru do góry bo zdaje się że to koło które jest wyżej można zapiąć dopiero w środku garażu a przy przejezdzaniu przez próg drzwi garazowych np lekko nacisnąć amortyzator by to przelazło, nie wiem tak kombinuje bo garaże jakie miałem w Elliocie i Grandusi nie ujawniały problemu pakowania rowerów
https://youtu.be/F4JNuwuiQIc?si=pATEaFN9y4hZOwI1
Andrzej 73 - 2024-08-29, 10:23
Komplecik napisał/a: | Tak sobie odwaliłem ściany i zamontowałem RLine |
Coś tam Robercik na wyprawiał , płyty betonowe wstawiłeś do garażu? Teraz to z wagą przesadziłeś.
Weź no młota udarowego i rozwal to puki czas.
Kazik II - 2024-08-29, 18:42
Socale napisał/a: | No nie mam, one poszły jak bułki w piekarni. |
A ja mam pytanie nie o te bułeczki ale klimatyzator na zdjęciach. Widoczna rura to jest odprowadzająca ciepłe powietrze na zewnątrz czy dmuchająca zimnym do wewnątrz? Bo jeśli to drugie to by mnie interesowało jak połączyłeś tę rurę z wylotem zimnego? Ja mam podobne rozwiązanie ale rura prowadząca zimne powietrze do wnętrza jest połączona z klimatyzatorem dość nie za bardzo profesjonalnie.
Bim - 2024-08-29, 19:08
Kazik II napisał/a: | A ja mam pytanie nie o te bułeczki ale klimatyzator na zdjęciach. |
Kazik popatrz na datę postu i na aktywność Socale
Podobno zarobiony jest ,albo zmienił orientacje
Komplecik - 2024-08-29, 21:32
Andrzej 73 napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Tak sobie odwaliłem ściany i zamontowałem RLine |
Coś tam Robercik na wyprawiał , płyty betonowe wstawiłeś do garażu? Teraz to z wagą przesadziłeś.
Weź no młota udarowego i rozwal to puki czas. |
Andrzejku Andrzejku Andrzejku dywan Perski za Twoją sugestią se przykleiłem i listewki bo se bede krzesła łapał na tej półeczce ładnie prawda
Z rowerami byś coś podpowiedział bo garaż ciasny niski? Ten Veloslide wydaje się że się nada
Andrzej 73 - 2024-08-29, 22:49
Komplecik napisał/a: | dywan Perski za Twoją sugestią se przykleiłem |
Przeca to beton , a nie dywan. Nie ściemniaj i nie porównuj do mojego garażu. Powtarzam weź młota i rozwal to póki nie dobrze nie związało.
Komplecik - 2024-08-30, 07:27
Andrzej 73 napisał/a: | Komplecik napisał/a: | dywan Perski za Twoją sugestią se przykleiłem |
Przeca to beton , a nie dywan. Nie ściemniaj i nie porównuj do mojego garażu. Powtarzam weź młota i rozwal to póki nie dobrze nie związało.
|
Andrzejku wiem jesteś już w wieku że pewnie +5 nosisz i zapomniałeś założyć, jak się zdjęcie otworzy to się zlewa i wygląda jak najnowszy trend betonowy i słusznie bo ten pers który polecałeś przy modernizacji swojego GARAGE właśnie daje taki efekt, no jak się na to patrzy to oczu oderwać nie mogę piękna robota prawda?
Andrzej 73 - 2024-08-30, 07:57
Komplecik napisał/a: | piękna robota prawda? |
Radzę zrób coś z tym. Pomaluj ten beton na żółto to rozjaśnij garaż.
MILUŚ - 2024-08-30, 09:30
Bim napisał/a: |
Podobno zarobiony jest ,albo zmienił orientacje |
Przeszedł do opozycji
Kazik II - 2024-08-30, 10:57
MILUŚ napisał/a: | Bim napisał/a: |
Podobno zarobiony jest ,albo zmienił orientacje |
Przeszedł do opozycji |
A może Bim miał na myśli orientację w sensie bardziej trendy
Komplecik - 2024-08-30, 13:50
Andrzej 73 napisał/a: | Komplecik napisał/a: | piękna robota prawda? |
Radzę zrób coś z tym. Pomaluj ten beton na żółto to rozjaśnij garaż. |
Andrzejku Andrzej, nic nie zmieniam jestem w top 3 panujących tryndów teraz inne jest pase buk jesion Dęblina tylko w olddtimerach
joko - 2024-08-30, 22:09
Komplecik napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | Komplecik napisał/a: | piękna robota prawda? |
Andrzejku Andrzej, nic nie zmieniam jestem w top 3 panujących tryndów teraz inne jest pase buk jesion Dęblina tylko w olddtimerach
|
Robert , nie słuchaj Andrzeja bo On stolarz jest i wszystko by z drewna robił
Ładnie masz , super to wyszło, tylko jak bym odwrotnie jak Andrzej , przykrył jeszcze te drewniane listy i sufit w garażu , bo to drewno paskudnie wygląda
Są dostępne takie fajne folie , które imitują praktycznie dowolny materiał . Weź se tam coś dobierz w odcieniach szarości co nie jest drewnem ......... może być nawet beton architektoniczny
Komplecik - 2024-08-30, 22:34
joko napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | Komplecik napisał/a: | piękna robota prawda? |
|
Robert , nie słuchaj Andrzeja bo On stolarz jest i wszystko by z drewna robił
Ładnie masz , super to wyszło, tylko jak bym odwrotnie jak Andrzej , przykrył jeszcze te drewniane listy i sufit w garażu , bo to drewno paskudnie wygląda
Są dostępne takie fajne folie , które imitują praktycznie dowolny materiał . Weź se tam coś dobierz w odcieniach szarości co nie jest drewnem ......... może być nawet beton architektoniczny |
Ohooo następny a weźcie się, wiem co robię lekkie dodatki drzewa egzotycznego wręcz są wskazane dla ocieplenia i podkreślenia efektu oświetlenia, w połączeniu z instalacjami kszeseł oraz czerwonych a nawet pomarańczowych mocowań RLine stanowi piękną kompozycje, że tak powiem
Andrzej 73 - 2024-08-31, 09:25
joko napisał/a: | nie słuchaj Andrzeja bo On stolarz jest |
Kuba , ja już sam nie wiem kim jestem, stolarzem czy tapicerem , a może jeszcze kimś innym.
Robert nie słuchaj Kuby , nie zna się na trendach wnętrzarskich. Drewno z betonem dobrze się łączy , a jak chcesz ocieplić klimat to lakier , wałek i jedziesz. Żółty będzie trendy.
Komplecik - 2024-08-31, 11:08
Andrzej 73 napisał/a: | joko napisał/a: | nie słuchaj Andrzeja bo On stolarz jest |
jak chcesz ocieplić klimat to lakier , wałek i jedziesz. Żółty będzie trendy. |
Właśnie! będę słuchał Andrzejka, kolorystyka którą Andrzej lubi była mi obca Andrzej udowodnił że żółte jest piękne
Tak Andrzejku będę ocieplał klimat masz rację
SlawekEwa - 2024-08-31, 17:44
Komplecik napisał/a: | Tak Andrzejku będę ocieplał klimat masz rację |
I powiększał dziurę ozonową
Komplecik - 2024-08-31, 18:35
SlawekEwa napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Tak Andrzejku będę ocieplał klimat masz rację |
I powiększał dziurę ozonową |
Klimatyczne wnętrza Sławku, kolorami, instalacjami, taki wizualnie ciepły klimat
SlawekEwa - 2024-08-31, 19:49
Komplecik napisał/a: | Klimatyczne wnętrza Sławku, kolorami, instalacjami, taki wizualnie ciepły klimat |
Zawsze to można zaadoptować na dodatkową sypialenkę
Komplecik - 2024-08-31, 20:07
SlawekEwa napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Klimatyczne wnętrza Sławku, kolorami, instalacjami, taki wizualnie ciepły klimat |
Zawsze to można zaadoptować na dodatkową sypialenkę |
Sławku zrobiliśmy dzisiaj 80% forum, Bananek medale szykuje
|
|