Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Miejsca Przyjazne Kamperowiczom - Budowa Campingu

wizjoner - 2017-05-11, 20:28
Temat postu: Budowa Campingu
Witam postanowiliśmy z Żoną wybudować Camping, czy jesteście zainteresowani fotorelacją z budowy ? Będziemy również wdzięczni za różne podpowiedzi.
DC - 2017-05-11, 20:38

Już się zapisuję na uroczyste otwarcie i kibicuję :wyszczerzony:
MILUŚ - 2017-05-11, 20:45
Temat postu: Re: Budowa Campingu
wizjoner napisał/a:
Witam postanowiliśmy z Żoną wybudować Camping, czy jesteście zainteresowani fotorelacją z budowy ? Będziemy również wdzięczni za różne podpowiedzi.

:bylo
Poszukaj ; na forum była już opisywana budowa placu dla kamperów bodajże w Kołobrzegu .
Dużo informacji na temat budowy było tam zawartych ............
Niestety budujący zamilkł :(

wizjoner - 2017-05-11, 20:51

Z ciekawości poszukam tamtego opisu
willyfog - 2017-05-11, 20:54

Bedę mocno kibicował i w razie wypadku mogę doradzić przy budownictwie i architekturze.

POWODZENIA , 3mam kciuki !

wizjoner - 2017-05-11, 20:55

Camping ( a właściwie narazie miejsce postojowe będzie się znajdować w Górze koło Wejherowa przy dwóch stawach w odległości 300 metrów od jeziora Orle, dokłądnie tu : https://www.google.pl/map...81!4d18.1156909
slawwoj - 2017-05-11, 21:00

No i 🎸

Na otwarcie zlocik CT :mrgreen:

wizjoner - 2017-05-11, 21:03

Bym chętnie mógł zorganizować :) ale póki co to przewiduje 20 miejsc na kampery chyba że na łące obok :)
piotr1 - 2017-05-11, 21:50

slawwoj napisał/a:
No i 🎸

Na otwarcie zlocik CT :mrgreen:

Jesteśmy pierwsi na liście :lol: :spoko

Victus - 2017-05-11, 21:59

Oczywiście dawaj fotki to pooglądamy.
Powodzenia

miklo75 - 2017-05-12, 12:13

Też się zapisuję do grona obserwujących :spoko
Życzę powodzenia, tym bardziej, że podobny pomysł mi chodzi po głowie tylko w zachodniopomorskim w okolicach Dziwnówka :bigok

TomekM - 2017-05-12, 12:48

Z avatara wynika, że masz kampera, więc zakładam, że budując kamping nie popełnisz błędów typu kran z wodą bez możliwości podłączenia węża albo oddalony od samochodu o lata świetlne, spuszczanie szarej pod górkę itp.
Moim zdaniem bolączką kampingów jest stan czystość łazienek i WC. Kilkukrotnie (chyba głównie we Włoszech) spotkałem się jednak z łazienkami zbudowanymi w formie kabin z takich płyt plastikowych czy kompozytowych, które były myte myjką ciśnieniową. Sprzątaczce zajmowało to kilka minut i po każdym myciu wszystko było jak nowe. Jeżeli budujesz "od zera" to może to być nawet tańsze niż tradycyjna łazienka. Minusem jest kąpiel w chłodny dzień ale wtedy wszystko jest minusem.
I jeszcze jedno - kabina prysznicowa powinna składać się z dwóch części: mokrej i suchej, gdzie można pozostawić ręcznik i ubrania. Koniecznie haczyki!

Trzymam kciuki!

Bazyli - 2017-05-12, 15:18

No i plac zabaw dla dzieci - nie mówię tu o pełnym wypasie ale o czyś modułowym jak to https://www.google.pl/sea...iw=1600&bih=766 plus jakaś piaskownica.
Zalety:
- można schować po sezonie
- zabrać/przenieść jak potrzeba miejsca
- łatwe w utrzymaniu czystości (karcher i po sprawie)
- łatwe w konserwacji (nie trzeba np. odnawiać drewna)
- bezpiecznie
Uprzedzę że nie mam z w/w firmą NIC wspólnego :spoko

Do tego za niewielkie pieniądze https://www.google.pl/sea...iw=1600&bih=766
i już rodzice zadowoleni :)
No i obowiązkowo czyste kibelki.
Działajcie :)

jacik - 2017-05-12, 15:33

Trampolina musi być porządna bo jest często oblegana :)
Jedna z najpopularniejszych zabawek dla dzieci.

Stanek - 2017-05-12, 19:19

Co Wy z tymi łazienkami i kibelkami? Skoro to ma być plac dla kamperów to zbędna infrastruktura, która tylko nabija koszt budowy, a co za tym idzie koszt postoju. Każdy przecież ma ze sobą łazienkę i kibelek. Ja tam wolę korzystać ze swojego niż chodzić gdzieś po obcych. Ważne żeby woda była i wygodny zrzut :bigok
Bronek - 2017-05-12, 19:43

Toy toya jakby komuś sraczka rodzinna się zdarzyła lub awaria.

Mam podobne zdanie jak Stanek.

qdlaty_78 - 2017-05-12, 19:55

Z tematu wynika że camping tak więc nie tylko kamperki ale pewnie i przyczepy i namioty. Także kibelki chyba powinny być.
Bardzo eleganckie i czyste obfotografowałem podczas czeskiej majówki na campingu w Dvur Kralove. Widać że inwestycja spora.

Bronek - 2017-05-12, 20:06

Śliczne, warto pojechać.
Stanek - 2017-05-12, 20:37

To jak to ma być typowy camping to raczej na innym forum trzeba szukać wskazówek.
TomekM - 2017-05-12, 21:02

Ale tutaj nikt nie prosił o wskazówki tylko pytał czy dać fotorelację! To ja się wyrwałem jako Wujek Dobra Rada bo uznałem, że zawsze dobrze jest mieć taką "checklistę". Teraz oczywiście pojawi się trylion postów na temat czy kible są potrzebne czy nie, czyli jak zwykle (albo najczęściej) na tym (i innych) forach.
MILUŚ - 2017-05-12, 21:04

Bronek napisał/a:
Śliczne.........
az szkoda......brudzić :haha: :haha: :haha:
robba - 2017-05-12, 21:13

myślę że jakieś łazienki przydałyby się. oczywiście wejście na monetę... :)
po pierwsze primo nie każdy ma w kamperku.
po drugie primo jak ma to może akurat być zajęte.
po trzecie primo może ktoś (jak ja np.) lubi długi prysznicek
po czwarte - może ktoś nie chce brudzić kibelka w kamperku... (żartowałem) ;)

a tak naprawdę to wszystko zależy od możliwości finansowych.
takie miejsce warto przewidzieć na przyszłość, a na początek, jak kasy brak to
można awaryjnie dwa Toye postawić... z czasem łazienę, a może nawet łążnie lub saunę...
to w kamperku też macie? to może basen? takie coś to tylko Świstak może mieć w Milce... :)

wizjoner - 2017-05-12, 21:17

dzieki za cenne wskazówki szczególnie z tym placem zabaw naprawde świetna sprawa, kibelek będzie okrągły, jutro zalewamy fundament, będzie zawierał 4 prysznice 4 ubikacje 6 zlewów i dwa pisuary, w owej budowli będzie jeszcze ( na zewnątrz zlewozmywak oraz pralka) dach będzie skośny okrągły a na nim będzie torf na którym będzie rosła trawa :)
wizjoner - 2017-05-12, 21:22

rysunek toalety
Stanek - 2017-05-12, 21:24
Temat postu: Re: Budowa Campingu
wizjoner napisał/a:
Będziemy również wdzięczni za różne podpowiedzi.

Jednak nie tylko o zdjęcia chodziło. Jak typowy camping to wiadomo, że toalety potrzebne. Jak kamperpark to zbędne, bo nie taka jest idea kamperparku.

wizjoner - 2017-05-12, 21:28

Stanek, Też mieliśmy dylemat czy nie wyrzucamy pieniędzy w błoto, tylko mając perspektywe przyszłości i możliwości rozbudowy zdecydodowalismy się po pierwsze na dobry socjal i porządną drogę wewnatrz by kampery nie grzęzły
TomekM - 2017-05-12, 21:41

To kiedy otwarcie?
Stanek - 2017-05-12, 21:43

wizjoner napisał/a:
zdecydodowalismy się po pierwsze na dobry socjal i porządną drogę wewnatrz by kampery nie grzęzły

Socjal OK dla przyczep, namiotów itp. Dla kamperów zazwyczaj zbędny. Pytanie jak będzie z opłatami. Spora rzesza kamperowców (w tym ja) nie lubi płacić za coś z czego nie korzysta. Dlatego w Europie tak wiele jest parkingów dedykowanych tylko dla kamperów.

Porządna droga to podstawa.

joko - 2017-05-12, 21:45

wizjoner napisał/a:
...................................dach będzie skośny okrągły a na nim będzie torf na którym będzie rosła trawa :)

To jeszcze okrągłe drzwi i będzie jak u Frodo w Shire :szeroki_usmiech

wizjoner - 2017-05-12, 21:45

plany są na początek wakacji szkolnych
wizjoner - 2017-05-12, 21:57

szalunki
wizjoner - 2017-05-12, 22:02

przepust
wizjoner - 2017-05-12, 22:07

stawy
wizjoner - 2017-05-12, 22:32

a co do tematu dobrego socjalu dodam, że z własnego doświadczenia jeździmy przynajmniej raz na 4 dni do campingu czy do kamperplacu na porządny prysznic i mycie w wanience dzieci, nie trzeba oszczędzać na wodzie a co za tym idzie nie zrażamy się do kamperowania podczas długich pobytów
qdlaty_78 - 2017-05-12, 23:20

Bronek napisał/a:
Śliczne, warto pojechać.

warto,wiecej skrobnę i powklejam fotki w odpowiednim dziale
jak się zmobilizuję :wyszczerzony:

Bronek - 2017-05-13, 05:13

qdlaty_78 napisał/a:
Bronek napisał/a:
Śliczne, warto pojechać.

warto,wiecej skrobnę i powklejam fotki w odpowiednim dziale
jak się zmobilizuję :wyszczerzony:

Intrygujące będą te fotografie, pokazujące te cudne kible w trakcie używania.
Zawsze lubiłem patrzeć na wodę.
Taki wir w sedesie lub wodospad w pisuarze.... :mrgreen:

Goły niemiec w kiblu myjący jajka w zkewie, to częcsty widok na kempingach.

A że mnie akurat nie vieszy dlatego staram się z publicznych prywatnych toalet nie korzystać.

Ps. ruszamy z własnym(mi), (za)wartościami WC :kwiatki:

MILUŚ - 2017-05-13, 07:30

Bronek napisał/a:
......................

Goły niemiec w kiblu myjący jajka w zkewie, to częcsty widok na kempingach.

Kiedyś widziałem ukraińskiego lub bułgarskiego kierowcę TIRa myjącego w zlewie swe jajka razem z garnkami po obiedzie :gwm :haha:

qdlaty_78 - 2017-05-13, 07:56

Bronek nie o taką relację mi chodziło :lol:
Ale skoro są zainteresowani to trzeba dział założyć np. " Co widziała porcelana" :haha:
Dobra nie zaśmiecajmy już koledze tematu.

eler1 - 2017-05-13, 08:15

Ale ta linia wysokiego napięcia nad tym stawem nie zachęca do machania wędką , a siedzenie kilka godzin w jej pobliżu nie jest zdrowe chyba że lekarz zapisze pole magnetyczne to na półgodziny można do Was tylko zajechać na serwis dziennie :aniolek
wizjoner - 2017-05-13, 08:35

Miejsca parkingowe będą znajdować się w dość znacznej odległości, linia zahacza tylko o kawałek jednego stawu, a taki jak na zdjęciu jest jeszcze jeden. Poza tym jezioro oraz rzeka jest w odległości 300 metrów. Ludzie mieszkają pod takimi liniami całe życie, myślę że przebywanie koło takiej lini dzień czy dwa nikomu nie zaszkodzi.
Stanek - 2017-05-13, 09:30

wizjoner napisał/a:
raz na 4 dni do campingu czy do kamperplacu na porządny prysznic i mycie w wanience dzieci, nie trzeba oszczędzać na wodzie a co za tym idzie nie zrażamy się do kamperowania podczas długich pobytów

Na wodzie nie trzeba oszczędzać pod warunkiem, że nie jest na żetony :haha: Jak mamy wodę i zrzut porządne umycie się w kamperze zupełnie nas nie zraża do kamperowania. Wręcz przeciwnie cieszymy się, że nie musimy wystawać w kolejce do kabiny prysznicowej i zastanawiać się czy będzie ciepła woda. O widokach o których pisał Bronek nie wspomnę. Jak chcemy się tak solidnie odmoczyć to w morzu, jeziorze, rzece, a potem szybki prysznic w kamperku i też jest OK.

mischka - 2017-05-13, 12:32

Bronek napisał/a:
Goły niemiec w kiblu myjący jajka w zkewie
coście się tak tych Niemców uczepili?
Bronek - 2017-05-13, 13:47

Bo ociec Ślązak, połowa rodziny w Reichu siedzi...

A i Niemca z jajami w zlewie widziałem. :mrgreen:

Bazyli - 2017-05-13, 18:33

Bronek napisał/a:
A i Niemca z jajami w zlewie widziałem

FUJ

mischka - 2017-05-13, 19:41

Bronek napisał/a:
A i Niemca z jajami w zlewie widziałem. :mrgreen:

a te niemieckie podobne do polskich?

Bajaga - 2017-05-13, 20:00

mischka napisał/a:
Bronek napisał/a:
Goły niemiec w kiblu myjący jajka w zkewie
coście się tak tych Niemców uczepili?

Ja pamiętam gdy jako dziecko byłem w Berlinie Wschodnim w takim super sklepie modelarskim z kolejkami H0. Ja chodzilem zafascynowany i oglądałem te cuda u nas w zasadzie niedostępne a obok stał dorosły Niemiec i tak zaczął pierdzieć w sklepie, że szok. Myślałem, że to świr jakiś i wszyscy go sobie palcami zaczną wytykać a tu nic z tych rzeczy, nikogo to nie ruszyło a on sobie oglądał parowozik i pierdział. Fuuuujjjjjj

Bronek - 2017-05-13, 20:07

Bazyli napisał/a:
Bronek napisał/a:
A i Niemca z jajami w zlewie widziałem

FUJ

Fuja też. :mrgreen:

Ad rem : Dla kamperowca i przyczepowca, to stanowisko wypróżniania kasety i kampera przemyślane i przyjazne to podstawa.

wizjoner - 2017-05-13, 20:09

robić tylko zrzut na podłoże do kratki czy też dodatkowy osobny spust na kasety ? Nie posiadam kasety to też nie wiem jak jest wygodnie
Bronek - 2017-05-13, 20:18

Poczytaj pooglądaj...

Woda z wężem extra obok.

Dobrze i światło.

Kratka nie, bo filtrować będzie... co? Wiadomo.

Procedura "wypróżniania kasety luksusowego" była opisywana.

Stoimy okrakiem i.... czyli dobrze jak wlot z setki rury jest co najmniej, co najmniej.

Dobrze jak nisko, a nie jak zlewozmywak, bo tak też często robią..

Zaraz się posypią przykłady. chyba?

wizjoner - 2017-05-13, 20:21

dam grube pręty, węże z wodą zainstaluje z dwóch stron, to będzie szeroki spust i dookoła beton pod lekkim skosem gdzieś 2x2
Bronek - 2017-05-13, 20:27

Kasetę płuczemy, więc przemyś, by ten wąż i kran był pod ręką i prosto zakręcany..

To brudna robota i o ile każdy stara się nieubabrać węża i okolicy, to zaufanie mamy do poprzedników ograniczone.

mischka - 2017-05-13, 20:44

Kilka razy spotkałem się z wieszakiem na korek kasety, niby nic a życie ułatwi...
Bazyli - 2017-05-13, 21:11

mischka napisał/a:
Kilka razy spotkałem się z wieszakiem na korek kasety, niby nic a życie ułatwi...
zdarzyło mi się już stracić korek na taki stanowisku; bardzo dobry pomysł.
qdlaty_78 - 2017-05-13, 21:21

wizjoner napisał/a:
dam grube pręty, węże z wodą zainstaluje z dwóch stron, to będzie szeroki spust i dookoła beton pod lekkim skosem gdzieś 2x2

Ale ty piszesz o spuście szarej wody, Bronek o spuście z kasety wc.
Bo nie łapię Na wc wystarczy jakaś wyprowadzona rura i wąż z wodą.
Na wyżej obfotografowanych kibelkach Czeskiego kempingu nie można się było przyczepić ale spust szarej jak dla mnie porażka.
Spust był przy słupku z wodą na parceli, bez węża nie dałem rady. Pożyczyłem od Zdenka wiadro i tak zlewałem
.

wizjoner - 2017-05-13, 22:26

u mnie spust cięższych spraw jak i szarej wody podobnie się wylewa, już mam wizje jak dorobić ten spust na kasety : wstawię pionowo szeroka rure kanlizacyjną i obmuruje np kamieniem a nad tym zainstaluje coś w rodzaju spłuczki oczywiście wąź też będzie obok (będzie to od razu przy spuście szarej wody) podsumowując cały serwis będzie w jednym miejscu i będzie zajmował tyle co stanowisko kamperowe czyli 5 m szerokości. Na tym serwisie będzie jeszcze kontener na śmieci.
qdlaty_78 - 2017-05-13, 22:33

:wyszczerzony: No i gitara
Bronek - 2017-05-13, 22:51

Gówniany króciec kasety powinien trafić do rury odbiorczej bezpośrednio, bez kratek po drodze. Czyli oczko winno być takie aby nie było rozprysków.

Spusty szarej każdy ma inaczej i inaczej też nad nie najeżdża.

Z lewej, prawej w różnych miejscach kampera, dlatego pewna swoboda manewru musi być.
Chyba, że zrobisz wielkie zlewisko ze spadkami a w środku kratka.

Też :bylo mamy nawet kamerki i automatyczne otwieranie zasuw, zaworów.

mrsulki - 2017-05-13, 23:02

Ważne by jedno i drugie miało "syfon" coby nie woniało z kanalizacji
wizjoner - 2017-05-15, 09:16

Maciej S., Bardzo trafne pytanie i przyznam, że na takie czekałem :)

1. Atrakcje :
-dwa stawy 1,5 ha na których bez opłat i pozwoleń będzie można łowić ryby
- ponad 100 ha jezioro połączone rzeką z morzem (spływy kajakowe)
- restauracja w pobliżu 500m
- dwie pobliskie sciezki rowerowe prowadzące do : - Białogóry nad morzem, wiodąca przez Nadole (skansen). - Pucka
- niewielka wypożyczalnia rowerów, sprzętów wodnych
2. Jezioro póki co jest najbardziej atrakcyjne dla wędkarzy i kajakarzy, jest często opisywane w wędkarskich czasopismach. W tym roku Gmina będzie budować przystań kajakową z jednaj strony jeziora, a z drugiej strony przystań jachtową. Na pewno można mówić o spokoju i ciszy na tym jeziorze.
3. Jest niecałe 300 metrów wiodące poboczną polną drogą o bardzo małym ruchu.
4. Atrakcji jest pełno wszędzie dokoła, kemping będzie się znajdował po środku wszystkiego co najważniejsze na Pomorzu : centrum Gdyni 35 km, Sopot 38 km, Łeba 54 km, Dębki 28 km Puck 28 km, Groty Mechowskie 22km (rowerem 17 km), Kartuzy 43 km. Ścieżek rowerowych jest sporo dookoła ale te najbliższe najbardziej atrakcyjne i bezpieczne już wymieniłem.
5. Kemping jest położony na trasie Łeba-Sopot miejscowości te stanowią główne atrakcje nad Polskim morzem, to miejsce jest o tyle dobre że można stąd się dostać od Pucka przez Władysławowo po Łebe nad morze rożnymi trasami bez stania w korkach, chce zrobić jeszcze możliwość wypożyczenia auta osobowego na campingu. Co jest najlepszą sprawą w całym przedwsiebzieciu nieopodal kempingu 250 metrów, jest peron na którym będzie można się dostać SKM do trójmiasta ale to dopiero w 2020 r.
Także kemping będzie w dużej mierze przejazdowy, ale jest też mocno dziki w pobliżu natura 2000 puszcza darżlubsko-oliwska, więc można będzie w nim spędzić nawet cały urlop stacjonując.
6. Póki co planujemy brać ryczałtowo czy to kemping czy przyczepa 50 zł od parceli z prądem o małym poborze mocy np bezpiecznik 2 A. Toalety też będą darmowe.
7. To będzie kemping dla wszystkich, ale głównie nastawiony dla kamperowców.
8. Akurat zrobiłem takie ujęcie niezbyt udane, jak się jest na miejscu to akurat nie rzutuje, W tym miejscu mocno czuć przyrodę, jest to dzikie miejsce mimo położenia blisko drogi powiatowej. Latają orły Bieliki ! Są Bobry, wydry, Borsuki Sarny Dziki itd, słychać głośny śpiew ptaków z pobliskiego zagajnika.
9. Kemping Letni, Obok Kempingu będą znajdować się zwierzęta Osły, Owce Kucyk itd więc wymaga to doglądania także codziennie ktoś będzie, zastanawiam się czy na zimę nie wykręcać kranów i innych elementów mosiężnych ale zobaczymy.
10. w przyszłości przewidujemy budowe pływających domków na stawach oraz restauracji pływającej w formie statku, serwującą świeże (żywe ) ryby oraz jagnięcine i drób (kaczki, gęsi) z naszej własnej hodowli.
11. Na razie będziemy prowadzić my, ale nie będzie to na zasadzie stałej obsługi bo po co, będzie otwierany szlaban na przycisk, kasować będziemy wieczorem a rano przywozić świeże pieczywo na śniadanie. I tak inny nasz interes wymaga bycia w sezonie więc właściwie jest nam wszystko jedno. Kamperem jezdzimy głównie wiosną i Jesienia :spoko

Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-15, 09:45

W temacie zrzutu szarej i kota - w Pradze widziałem ostatnio fajny patencik u pani na kempingu. W kostce zwykła krata kwadratowa, wyciągana, pod kratą okrągły wpust fi 180.
Obok leży przygotowana prostokątna wanna z PVC, wymiary około 1500 x 250 x 150mm. Wanna na jednym końcu ma od spodu wklejony spust fi 150mm dopasowany do tego w kostce. Wystarczy z grubsza stanąć spustem kampera nad kratą, włożyć tę wannę w we wpust w kostce i można sobie dość dobrze podstawić go dokładnie pod wylot. Przy okazji można wylewać w tę samą wannę zawartość kota. Wąż z wodą w zasięgu ręki, więc po całej operacji spłukać tę wanienkę i śladu po zabiegu nie ma. Czystko i wygodnie.

Stanek - 2017-05-15, 19:57

wizjoner napisał/a:
Póki co planujemy brać ryczałtowo czy to kemping czy przyczepa 50 zł od parceli z prądem o małym poborze mocy np bezpiecznik 2 A. Toalety też będą darmowe.

Jak na camping to niedrogo, jak na stellplatz to całkiem sporo. Jeśli ktoś potrzebuje toalet, natrysków itp. to cena atrakcyjna. Jak nie potrzebuje to cena 12 euro za plac kamperowy jest dosyć wysoką.

W zeszłym roku w Niemczech zatrzymaliśmy się na czymś takim w rodzaju pola namiotowego gdzie były toalety itp. Pan w recepcji powiedział, że jak nie chcemy korzystać z toalet, natrysków itp. to płacimy 6 euro. Jak chcemy korzystać to dodatkowo ileś tam (nie pamiętam ile) euro za osobę. Nam wystarczył tylko zrzut i woda więc zapłaciliśmy tylko 6 euro. Nie mam pojęcia jak było rozwiązane sprawdzenie czy ktoś korzysta z toalet czy nie, ale układ jak dla mnie całkiem uczciwy.

andi at - 2017-05-15, 22:38

Kolego policz sobie 50 zł razy 30 dni
Nadaje się to na intensywną .To ja w Wiedniu place mniej za mieszkanie :spoko

BiG Team - 2017-05-15, 23:58

50 zł za dobę na kempingu to cena średnia i jak najbardziej do przyjęcia. Niektórzy koledzy nie mają pojęcia o kosztach przygotowania, budowy i utrzymania kempingu, a jeszcze trzeba na tym zarobić bo to nie caritas :spoko
Bajaga - 2017-05-16, 00:46

wizjoner napisał/a:

4. Atrakcji jest pełno wszędzie dokoła, kemping będzie się znajdował po środku wszystkiego co najważniejsze na Pomorzu : centrum Gdyni 35 km, Sopot 38 km, Łeba 54 km, Dębki 28 km Puck 28 km, Groty Mechowskie 22km (rowerem 17 km), Kartuzy 43 km

No, to ja to widzę tak: położenia brak - to, że dokądś jest 20-30km to żart, bo co z tego, że jest? Stacjonować tam i jechać 30-50km rowerem nad morze? Żart.
To może być albo kemping przelotowy (kokosów nie widzę) albo jakiś "tematyczny". Czyli można postawić na jakąś grupę docelową i dać jej atrakcje które lubi. Grupy docelowe: rodziny z dziećmi, wędkarze, miłośnicy zwierząt, alkoholicy itp...

TomekM - 2017-05-16, 05:05

50 zł moim zdaniem jest do zaakceptowania. Lokalizacja? Kazda ma swoje zalety. Nie zawsze (choć lubie) musze stac nad samym morzem.
Stanek zastanawiasz sie jak Niemcy kontrolują czy ktoś korzysta z tego co nie zadeklarował? Po prostu - klient powiedział ze nie skorzysta to znaczy ze nie skorzysta. Taki "durny" narod. Nie to co "zaradni" ziomale. Oczywiście to.tylko statystyka.

slawwoj - 2017-05-16, 07:17

BiG Team napisał/a:
50 zł za dobę na kempingu to cena średnia i jak najbardziej do przyjęcia. Niektórzy koledzy nie mają pojęcia o kosztach przygotowania, budowy i utrzymania kempingu, a jeszcze trzeba na tym zarobić bo to nie caritas :spoko

Od tej kwoty odprowadzić VAT i podatek dochodowy.

Bronek - 2017-05-16, 07:35

Zamiast leżeć odłogiem, ziemia jak trójpolówka (namioty; przyczepy;kampery), zyski niewielkie przynieść może.

Joko napisał a propos podpór markizy, że nie pytajmy :po co? Tylko : jak? :kwiatki:

Mnie tam cieszy, że jadąc.... "gdzieś"... pod wieczór mogę trafić na takie miejsca. wypróżnić kampera luksusowo. Zostać dzień czy dwa lub dłużej?

Cena? A to już sprawa właściciela.

Mnie odstręczają zawiłości cennikowe.
Od razu mam wrażenie, że właściciel to" kombinator" biznesmen :bigok . Wiem, iż to jest opinia "na wyrost" , ale tak mam.

To pewnie jest wymuszone przez użytkowników.

Nawet jakby dychę za dobę brali "full wypas" , to i tak znajdzie się jeden, co spyta : "czy bez prądu też, 10zł ?" :?

Stanek - 2017-05-16, 07:39

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nakłady są wysokie i musi się to zwrócić. Dlatego na początku pisałem o zastanowieniu się nad grupą docelową. Czy warto inwestować socjal jeśli to ma być plac dla kamperów bo wiadomo, że odbije się to na cenie dla klienta. Jeśli ma to być camping dla cepek i namiotów to OK i wtedy te 50 zł to cena przyzwoita, ale wówczas trzeba się liczyć, że kamperowcy mogą nie chcieć płacić takiej kwoty za socjal, którego nie potrzebują. Niemcy pewnie zapłacą. Chociaż za 12 euro w Niemczech czy Francji to już te droższe kamperparki kosztują w lepszej lokalizacji. Zazwyczaj jest to 5-8 euro. Na Punta Sabbioni płaciłem 20 euro w cenie były toalety i natryski, a woda bieżąca przy kamperze ale to Wenecja więc płaci się za miejsce.
pagand - 2017-05-16, 08:20

W Polsce zdecydowanie brakuje "stellplatz-ów", a brak konkurencji wpływa na cenę. Ja z kolei bym chciał, żeby w Polsce można było zajechać na camping czy takie miejsce postojowe, za jakąś opłatą dokonac serwisu campera i pojechać dalej.

Jest to zatem jakaś opcja do rozważenia. Wtedy jakaś część podróżujących wzdłuż wybrzeża może odbić kilka, kilkanaście kilometrów by zrobić legalnie, w przyjaznych warunkach serwis campera. Wtedy też może ktoś zdecyduje się jednak zostać na noc.

Bazyli - 2017-05-16, 08:53

50 zł to bardzo fajna cena. Niedawno byliśmy w Sandomierzu gdzie kolega BEZ PRĄDU za dwie doby zapłacił 163 zł !!!! kolejny przykład: kamper 2+2 = 185 zł za dobrą :shock:
http://www.majawa.pl/ (zakładka cennik) Uważam że płacąc ponad 100 zł/dobę to mija się z celem. Za 68 zł/dobę płaciliśmy nad morzem na świetnie utrzymanym kempingu a w cenie była m.in. Pani która zajmowała się dziećmi od 8 rano do 22 - animacje dla dzieci, plac zabaw, namiot w razie deszczu, do plaży 20 metrów (kemping zaraz za wydmami)
pagand - zgadzam się z Tobą

mischka - 2017-05-16, 08:54

andi at napisał/a:
To ja w Wiedniu place mniej za mieszkanie :spoko
:psikus
Andrzej 73 - 2017-05-16, 09:01

To ta Austria tania jak barszcz. :bigok
dominicc - 2017-05-16, 10:21

pagand napisał/a:
Ja z kolei bym chciał, żeby w Polsce można było zajechać na camping czy takie miejsce postojowe, za jakąś opłatą dokonac serwisu campera i pojechać dalej

Nad polskim morzem tak robiłem bez problemu (Hel i Rewal) - obozowałem na dziko a co 3-4 dzień podjechałem na camping i za 10zł zrzuciłem szarą + kota i nalałem wodę.
Cennik tego nie uwzględniał - opłata 10zł była zaproponowana przeze mnie.

sweetek - 2017-05-16, 11:39

Jak w Czechach (w Pradze) podjechałem na Kamping i chciałem zlać kota i nabrać wody to mi kobieta krzyknęła 100 Koron za kota i 100 koron za wode do 100 l. Pojechałem na stacje i zrobiłem to samo za 5 koron.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wojciechu - 2017-05-16, 12:18

Bazyli napisał/a:
Niedawno byliśmy w Sandomierzu gdzie kolega BEZ PRĄDU za dwie doby zapłacił 163 zł !!!!

Faktycznie - Sandomierz ma ceny kosmiczne. Mijając jednak znany nam kamping po prawo, kilkuset metrów dalej mamy duży bezpłatny parking, dalej jadąc, przy Zamkowej - skwer na 5 kamperów, i na przeciwka skweru - parking Bulwar Marszałka Piłsudskiego. Jest też duży bezpłatny parking przy szpitalu - do centrum rowerkiem. ;)

marcinw32 - 2017-05-16, 14:18

50 zł będzie ok .W majówkę byliśmy w Ustce jedyny camping ceny mocno niemieckie :68 zł za campera 2 osoby i prąd ,łazienki główne zamknięte na klucz ,do użytku były łazienki pojedyńcze boczne "podszyte wiatrem"zimne jak diabli ,a na ciepłą wodę trzeba było czekać z pięć zdrowasiek.
Den-tal - 2017-05-16, 15:03

A czemu nie polaczyc "przyjemnego z pozyteczny" i zarezerwowac 4-5 miejsc dla kamperowcow gdzie mozna stanac na tzw. dobe hotelowa(15.00 do 10.00[ew.11.00]) i spedzic przyjemny wieczor i spokojna noc oraz pozbyc sie zawartosci toa kasety i szarej wody. Coraz wiecej campingow w Szwecji,Niemczech czy Francji oferuje ta usluge. :papa
Wojciechu - 2017-05-16, 18:29

Mój kolega powiedział - kamperowanie nie jest tanie i kamperowcy nie mogą być biedni. Zupełna zgoda. Jest jedna grupa kamperowców tzw. budrzetowa - a oni nie są krezusami. Jeśli słyszę od polskich właścicieli kampingów (w Olsztynie i Malborku), na moje pytanie, że tak drogo - bo Niemcy, czy Francuzi mają takie same żołądki i skoro oni mogą , to dlaczego nie my - to mam duży niesmak. Tak postawiona sprawa nie świadczy o braku zrozumienia dla naszych zarobków, lecz jest nastawiona na ŁUPIENIE kamperowców. Zaznaczam, że jest to mój punkt widzenia. :-/
mischka - 2017-05-16, 19:17

Drogi wóz musi się spłacić, stajemy tylko na darmowym???
Banshee - 2017-05-16, 22:47

Jako miejscowy Autochton jestem trzymam kciuki za inwestycję naprawdę ciekawy obiekt przydałby się w okolicy.

Co do ceny ostatnio miałem okazję spędzić noc na Campingu w Stolicy „Majawa" cena 180pln za warunki zdecydowanie nie zasługujące nawet na 1,5 Gwiazdki ... Ale jak nie ma zbytniego wyboru to ... nie ma wyjścia !
50pln proponowana jest jak najbardziej właściwa i będę sam promował owy obiekt :)
Powodzenia :)

piotr1 - 2017-05-16, 23:33

Banshee napisał/a:
Jako miejscowy Autochton jestem trzymam kciuki za inwestycję naprawdę ciekawy obiekt przydałby się w okolicy.

Co do ceny ostatnio miałem okazję spędzić noc na Campingu w Stolicy „Majawa" cena 180pln za warunki zdecydowanie nie zasługujące nawet na 1,5 Gwiazdki ... Ale jak nie ma zbytniego wyboru to ... nie ma wyjścia !
50pln proponowana jest jak najbardziej właściwa i będę sam promował owy obiekt :)
Powodzenia :)

Super trzymamy kciuki :spoko :spoko :spoko

joko - 2017-05-17, 01:55

Autor wątku zamilknął ....... i wcale się mu nie dziwię :-/

Do Wizjonera :

Kwota 50PLN za to co chcesz oferować, jest jak najbardziej ok. Jak ktoś twierdzi inaczej, to możesz założyć, że nigdy Ciebie nie odwiedzi , a w takim razie co Ci po jego opinii.
Nie daj sobie namącić w głowie i inteligentnie odfiltruj tej porady, które będą korzystne dla Ciebie, a nie dla tych , którzy Ci je prawią.
Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz zostać Dziadkiem Klozetowym i zarabiać na zrzutce karawaningowych odchodów, czy prowadzić porządny kamping w którym w/w czynności będą tylko jedną z "atrakcji" :spoko
Podnieś standard i cenę, a wiele spraw rozwiąże się samoistnie . Jeden klient za 100PLN da taki sam obrót jak 10-ciu za 10PLN ...... a to jakby nie patrzeć przynajmniej dziesięć razy mniej kłopotu, dziesięć razy mniejsze zużycie sprzętów i infrastruktury, itp. itd....., więc finalnie zysk będzie większy bo koszty mniejsze .
Wbrew obiegowej opinii klient płacący więcej jest klientem mniej wymagającym , a co za tym idzie mniej kłopotliwym.
Na klientach, którzy kasę trzymają w portmonetkach zamykanych na klamerkę i mających wyraźny problem z ich otwarciem , jeszcze nikt interesu nie zrobił :-P

Działaj mądrze , Powodzenia Życzę :spoko

BiG Team - 2017-05-17, 08:52

joko, stawiam pifko za trafne podsumowanie :spoko
Bazyli - 2017-05-17, 09:39

prof-os napisał/a:
Bazyli napisał/a:
Niedawno byliśmy w Sandomierzu gdzie kolega BEZ PRĄDU za dwie doby zapłacił 163 zł !!!!

Faktycznie - Sandomierz ma ceny kosmiczne. Mijając jednak znany nam kamping po prawo, kilkuset metrów dalej mamy duży bezpłatny parking, dalej jadąc, przy Zamkowej - skwer na 5 kamperów, i na przeciwka skweru - parking Bulwar Marszałka Piłsudskiego. Jest też duży bezpłatny parking przy szpitalu - do centrum rowerkiem. ;)

Zgoda ale jak podróżujesz z nieobliczalnym dwulatkiem którego trzeba mieć non stop na oku nie staniesz na bezpłatnym parkingu. Stworzenie takie wymaga placu zabaw aby dać odetchnąć rodzicom no i unurzać się w piachu; kierunki poruszania się są nieobliczalne więc skutecznie uprzykrzy życie rodzicom i innym korzystającym z parkingu; często pada w ramach buntu po odmowie podania słodyczy :haha: więc wchodzi w grę tylko zamknięty kemping z trawką.
Pięć dych to fajna cena. Powyżej stówki - przegięcie. Tak to widzę - moje zdanie.

Co do samego kempingu i możliwości zarabiania - "Sprzedajesz buty - sprzedawaj sznurówki"
Myślę że warto pomyśleć o daniu możliwości zostawienia dodatkowych pieniędzy odwiedzającym.
Pomysłów jest cała masa - np. masz w pobliżu wodę - pomyśl o możliwości wypożyczenia łódki (mało kto wozi ją w kamperku) itp. Dodatkowy zarobek ale i dla gości dodatkowa atrakcja :spoko

prof-os - pełna zgoda :ok

Viper - 2017-05-17, 10:22

joko od nas też piwko za trafne podsumowanie. :spoko :spoko :spoko
Wojciechu - 2017-05-17, 12:19

Bazyli napisał/a:
podróżujesz z nieobliczalnym dwulatkiem

- pełna zgoda - camping, wygoda i bezpieczeństwo. Jednak zapytanie "mischka" - że musi być na darmowym, bo wóz się musi spłacić - jeśli ktoś tak myśli, to ma do tego prawo i wtedy na darmowym, a jak ktoś się z tym nie zgadza to - TripAdvisor - w Ratyzbonie i też ma do tego prawo. Najdroższy camping jaki spotkałem w naszym pięknym kraju to 170 zł doba. Dla mnie za drogo - wtedy na darmowym - można - no chyba można. :spoko

mischka - 2017-05-17, 12:41

prof-os napisał/a:
wtedy na darmowym - można - no chyba można. :spoko
ba, czasami nawet trzeba :spoko
ja mam taniego i małego, staje tam gdzie mi się podoba (czasami jest drogo)

Den-tal - 2017-05-17, 18:45

Polecam lekture nowego Promobil. Jest tam porownanie cen campingow w Europie. Polska jest najtanszym krajem kontynentu :mrgreen: Cena ktora proponuje wizjoner ma jeszcze kawalek do sredniej polskiej (15,67 euro)
Wojciechu - 2017-05-17, 19:32

Den-tal napisał/a:
Polska jest najtanszym krajem kontynentu

...pod względem płacowym również :-/

Den-tal - 2017-05-17, 19:55

Tja :-/ Biedniejsze kraje od Polski leza duzo wyzej w tej lidze
Wojciechu - 2017-05-17, 20:45

..to co takiego robisz w Szwecji, skoro u nas tak cudownie. Zapraszam do - jak to mówisz - do naszej ligi. :spoko
Bronek - 2017-05-17, 21:24

Przecież Uny musi tutejszy.
To wie co i jak.
:mrgreen:

Szwecja

https://goo.gl/maps/xWHPuE2jUmn

Wojciechu - 2017-05-17, 22:29

Bronek - wykańczasz mnie :spoko - ale, ale - syfimy mocno wątek. Ja się wyłączam z dyskusji. ;)
chemik - 2017-05-18, 07:05

Den-tal napisał/a:
Polecam lekture nowego Promobil. Jest tam porownanie cen campingow w Europie. Polska jest najtanszym krajem kontynentu :mrgreen: Cena ktora proponuje wizjoner ma jeszcze kawalek do sredniej polskiej (15,67 euro)

Wyliczenie statystyczne i statystyka jest jak sukienka mini- duzo pokazuje, ale najważniejsze jest i tak schowane... :szeroki_usmiech

wizjoner - 2017-05-18, 23:06

wszystkim Wam dziękuje za zainteresowanie, przyznam że jest dużo ale to bardzo dużo pracy, dziękuje koledze, który mnie mocno wsparł przy tej inwestycji(mentalnie)leci piwo, faktycznie są to bardzo duże pieniądze, chciałbym to otworzyć zgodnie z wakacjami szkolnymi, lecz zapowiem że może się to nie udać, z poślizgiem 2-tygodniowym, mogę wstawić nowe zdjęcia typu kanaliza w klozecie, jest to mega pracochłonne ale i tak nikt tego nie doceni salut :spoko :)
HENRYCZEK - 2017-05-18, 23:24

Doceni,doceni.
Mialem niedawno odbiór kanalizy.Wpuścili robota z kamerką,na 80-ciu metrach jedna poprawka
związana z % spadku.

gryz3k - 2017-05-19, 16:21

Rozumiem Stanka bo mam nieraz podobne odczucia. Ideałem jest w takim wypadku podzielenie terenu na strefy z udogodnieniami i bez. Ktoś kto jest przejazdem często nie potrzebuje udogodnień i jeżeli ma płacić dużo to wybierze nocleg na MOPie. Jeżeli chce zostać dłużej dostanie więcej i więcej zapłaci.
Zawsze bawi mnie to polskie twierdzenie, że u nas krótki sezon, koszty wysokie itp. Moj kolega ma kemping Carouan we Włoszech nad samym morzem w miejscowości Giulianova. Kemping ze wszystkimi udogodnieniami /bez basenu/ i przy samej plaży. Miejscowość mega turystyczna Cena za 2+1 z prądem 30e w lipcu. Duże wygrodzone place. I bzdurą jest twierdzenie, że sezon dłuższy. We wrześniu już nikogo nie ma bo... nie ma już wakacji. Wiem bo byłem. Sezon jest tak od połowy czerwca do połowy września.

Kamperpark na Sycylii, przy samej plaży, bez toalet tylko serwis kampera i prysznic przy plaży 8e bez prądu a 10 z.

Nie chodzi o to czy ktoś ma węża w kieszeni tylko o to, że jeśli znamy cenę europejskich kamperparków to nie chcemy płacić w Polsce więcej. Jeżeli im się opłaca to Polakom chyba też...

mischka - 2017-05-19, 17:23

idąc tym tropem nie powinniśmy płacić za autostrady bo np. w Holandii jest za darmo
gryz3k - 2017-05-19, 17:50

mischka napisał/a:
idąc tym tropem nie powinniśmy płacić za autostrady bo np. w Holandii jest za darmo

Zupełnie nie o to chodzi.
Dlaczego ceny powinny być dostosowane do realiów? Bo inaczej klapa. Napisałem, że jeżeli cena za camperpark, nie kemping, będzie za wysoka to kamperowcy wybiorą nocowanie na bezpłatnym parkingu. Tak jest w całej Europie. Tak robią Niemcy, Francuzi i inni. Widujemy ich w różnych miejscach. Cena musi być adekwatna do tego co dostajemy. A w kamperparku dostajemy kawałek podłoża i możliwość serwisu kampera. Nie może to kosztować tyle co pokój w hotelu. Na zachodzie już to odkryli.
Są tam również bardzo drogie kempingi, ale zwykle płacimy za unikalną lokalizację lub super standard.

Planując biznes jak ten trzeba rozważyć czy mamy kemping i ceny kempingowe, czy kamperpark i ceny kamperparkowe.
W moim odczuciu za fajny kemping cena 50 pln to niewiele a za kamperpark ciut za dużo. Dlatego idealnie byłoby to podzielić. Są takie miejsca na zachodzie.
Koledzy pisali, że lepiej jeden klient a płacący dużo. Pewnie tak, ale czy miejsce i infrastruktura będą tak dobre, że wymagający/kasiasty klient bedzie chciał tam przyjechać? Czy może wybierze inne miejsce? Tu nie ma łatwej odpowiedzi.
Koledzy wspominali kemping w Warszawie. Skąd ta cena? Bo nie ma konkurencji.
Myślę, że im więcej osób wypowie swoje zdanie, takie czy inne to łatwiej będzie autorowi wątku podjąć różne decyzje. Bo kamperowcy jak i inne grupy społeczne różnią się upodobaniami i zasobnością portfela.

Bronek - 2017-05-19, 19:00

Endi bodajże napisał przy podonych planach w ok Ustronia Morskiego. Na naszych raczej nie należy.
liczyć . I tyle.
Ziemie wiado- piastowskie od..... no powiedzmy od kiedyś, odzyskane od tych co ich nie lubimy. Ale to na ich Euro bym raczej liczył.

Plus namioty, busiki i czepki.

Polski kamperowiec jest wybredny jak cholera. Tym bardziej, że kamper niemal zawsze krwawica i trudem, znojem zdobyta..

A tak po prawdzie.... 50 zł to cena rozsądna, za cokolwiek. 24 godziny jakiegoś zabezpieczenia.
Parkingi w miastach niemal tyle kosztują.

Stanek - 2017-05-19, 20:20

My kiedyś stanęliśmy na takim polu przy przystani nad jez. Żarnowieckim. Teren wygrodzony. Sanitariaty na żetony. Kasę wzięli jakąś niby niewielką coś ok. 30 zł. Jak następnego dnia poszedłem spytać gdzie mogę opróżnić toaletę chemiczną to Pan rozłożył ręce i powiedział, że nie ma takiego miejsca. Zapytałem czy może do toalety w takim razie ? Nie bo szef nie pozwala. To czy mogę gdzieś zatankować wodę. Nie ma takiej możliwości. Taka polska rzeczywistość. To już lepiej na dziko stać przynajmniej taniej wychodzi :)

Natomiast za przykład stawiam zawsze SurfCamp nad jez. Gardno. Tam za 2+1 płacimy ok. 30 zł. Wody nikt nikomu nie żałuje. Są kraniki można się podłączyć. Toalety w cenie. Natryski na żetony jak ktoś chce to płaci i korzysta. Jak ma swój natrysk to nie płaci. Kemping położony nad jeziorkiem. Morze w zasięgu przejażdżki rowerem. Dla mnie wzorcowy kemping jeśli chodzi stosunek jakości do ceny.

Wojciechu - 2017-05-19, 20:28

Bronek napisał/a:
kamper niemal zawsze krwawica i trudem, znojem zdobyta..

Bronek - ale jesteś podły :chytry - tak to wszystko sobie lekce traktujesz. Mnie nikt w to nie wierzy. W pracy cały czas myślą, że ukradłem lub znalazłem - a tak w ogóle jestem winien , że posiadam... ;)

Te 5 dyszek za dobę jest ok. Rozważ rabat dla C.T. i piwo na powitanie(dla mnie kawa) :spoko

Wojciechu - 2017-05-19, 20:31

Stanek napisał/a:
Natomiast za przykład stawiam zawsze SurfCamp nad jez. Gardno. Tam za 2+1 płacimy ok. 30 zł.

podobnie w "Szekli" w Wilkasach - 37 złociszy.

Bronek - 2017-05-19, 21:42

Cytat:

Te 5 dyszek za dobę jest ok. Rozważ rabat dla C.T. i piwo na powitanie(dla mnie kawa

I to jest kompromisowe rozwiązanie. Wszyscy zadowoleni i dowartościowani.

Wiesz, że umnie słowa pisane, nie mają często związku z mową o rozumie nie wspomnę. :spoko

wizjoner - 2017-05-22, 16:57
Temat postu: kilka zdjęć
kilka zdjęć
wizjoner - 2017-05-22, 17:05

zdj
wizjoner - 2017-05-22, 17:07

łowisko
wizjoner - 2017-05-22, 17:13

rzeka
wizjoner - 2017-05-22, 17:14

droga
wizjoner - 2017-05-22, 17:15

łąki
wizjoner - 2017-05-22, 17:17

jezioro Orle
wizjoner - 2017-05-22, 17:19

odpływy
wizjoner - 2017-05-22, 17:23

w przyszłym campingu będzie również mini zoo w którym będzie m.in
wizjoner - 2017-05-22, 17:24

Osiołek
wizjoner - 2017-05-22, 17:26

a co do rabatów, to taki będzie dla forumowiczów CT
Bronek - 2017-05-22, 20:35

wizjoner napisał/a:
odpływy

Jesz dwóch brakuje i co godzinkę wypróżnienie. Można by czas defekacją odmierzać. :mrgreen:

robba - 2017-05-23, 19:51

Bronek napisał/a:
wizjoner napisał/a:
odpływy

Jesz dwóch brakuje i co godzinkę wypróżnienie. Można by czas defekacją odmierzać. :mrgreen:

zapominasz że na urlopie czas inaczej płynie.... :-/

krzlac - 2017-05-23, 21:46

wizjoner napisał/a:
odpływy

A o co chodzi z tymi 8 odpływami?
Co to za rzeczka? Pstrąg jest?

dzeju93 - 2017-05-23, 21:54

krzlac napisał/a:
wizjoner napisał/a:
odpływy

A o co chodzi z tymi 8 odpływami?
(...)

Jest to miejsce, gdzie będą znajdować się prysznice i WC. Całość będzie w formie koła.
Rysunek jest na drugiej stronie tego tematu. Na następnych stronach masz zdjęcia. :)

Co do samego miejsca...
Wygląda na naprawdę fajne, jeżeli ktoś chce odpocząć w ciszy i spokoju. ;) Jeżeli kiedyś będę w tamtej okolicy, to z pewnością odwiedzę i skorzystam. 50 zł za dzień z dostępem do prądu i wodą jest jak najbardziej OK. :) Fajnie, gdyby można było też "przelotem" za niewielką opłatą uzupełnić i opróżnić zbiorniki z wodą. ;)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne zdjęcia. ;)

Bronek - 2017-05-23, 21:55

Kibel rotacyjny.

Hej siup! Zmiana :dupa :dupa :dupa :!

krzlac - 2017-05-23, 22:09

Nie czytałem od początku. Czyli taka rotunda. To pechowy kształt, w Warszawie kiedyś wybuchła. W tym przypadku byłoby nie wesoło. Ale fundament nowoczesny-płytowy.
wizjoner - 2017-05-23, 22:50

ten socjal to właściwie jedyna budowla jaka tam będzie więc musi być ładna i oryginalna :) ta rzeka to Reda i jest rzeką górską :) Jest dużo pstrąga niedawno zarybiali, więc w 90 % trafia się mały Pstrąg, Jutro zalewanie więc już reszta budowy powinna szybko pójść
wizjoner - 2017-05-25, 14:33

zalewanie, i koszenie
wizjoner - 2017-05-25, 14:34

elki betonowe do przepustu
wizjoner - 2017-05-25, 14:35

zalewanie
wizjoner - 2017-05-25, 14:36

gruchy
wizjoner - 2017-05-25, 14:37

i gotowe
Bronek - 2017-05-25, 14:39

Camping czy Cmentarz?
Pierwsi już mają kwatery. :mrgreen:

wizjoner - 2017-05-25, 14:42

to dla pierwszych, którzy się zbyt mocno zaleją :)
qdlaty_78 - 2017-05-26, 17:49

Bronek napisał/a:
Camping czy Cmentarz?
Pierwsi już mają kwatery. :mrgreen:

Obrazek

:haha: :haha: :haha:

wizjoner - 2017-05-29, 21:05

pierwsze dwa kajaki już są, socjal też powoli nabiera wyglądu
wizjoner - 2017-06-04, 19:53

jak wam się podoba Tablica reklamowa ?
Bronek - 2017-06-04, 20:12

Dla mnie OK.
wizjoner - 2017-06-04, 20:17

dodać jeszcze informacje że jest wi-fi czy będzie tego za dużo ?
robba - 2017-06-04, 20:40

wizjoner napisał/a:
jak wam się podoba Tablica reklamowa ?

sprawdzałem i telefon nie działa...!! :o

;)

wizjoner napisał/a:
dodać jeszcze informacje że jest wi-fi czy będzie tego za dużo ?

koniecznie do ikonek dodać. I jeszcze na dole pod ikonkami małymi literkami adres
i pozycja GPS, a do tego ikonkę z kodem 2D, co po zeskanowaniu wprowadza trasę
na google maps.

masz już koncepcję na rozprowadzenie WiFi?
jaką powierzchnię musisz obsłużyć?
Jaką prędkość łącza będziesz mieć do dyspozycji?
Jaką odległość z kampingu masz do chaty (może mała, prosta radiolinka z domu)
może od razu na tej radiolince obsłużysz domofon... i kamery... :)
wiem że to wydaje się wcześnie na takie pytania, ale jakieś rurki dokabli trzeba by już przewidzieć....
będzie jakaś portiernia, czy jedyny budynek to "rotunda"?

Bronek - 2017-06-04, 22:15

po kiego gps? Spiszesz? W trakcie jazdy?

Wifi może być np. taka chmurka.

W kraju wifi jakon super atrakcja, to już chyba pomalutku odchodzi w przeszłość. Nawet jak jest, to mam swoje. Szybciej, lepiej i bezpieczniej.

Nr telefonu ma być duży i starczy.

Resztę bierzesz bojem.

robba - 2017-06-04, 23:10

Bronek napisał/a:
po kiego gps? Spiszesz? W trakcie jazdy?

w czasie stania...
będzie specjalny parking na 10 kamperów dla spisujących... ;)

Bronek - 2017-06-05, 06:45

Sorry....... starszy jestem, to dodaję lokalizację na sprzętach elektronicznych.

Niedługo vibratory będą miały GPS, co by babcia znalazła. :mrgreen:

W sobotę zgubiłem Słuchawkę Bluetooth Jabra, znalazłem po lokalizacji na parkingu sklepu Mrówka ( :( rozjechaną). Ale mi ulżyło, bo wiem, że nie porwana i się nie męczy.

Bazyli - 2017-06-05, 08:47

Bronek napisał/a:
Niedługo vibratory będą miały GPS

no i koniecznie powinny się automatycznie łączyć z facebookiem zmieniając status na "w związku" :haha:

Bronek - 2017-06-05, 09:21

No dobra ,kiedy można przyjechać ???

Być może byśmy ????

Nic nam nie trzeba tylko równe miejsce .
Pierwsza kasa, pierwsze pozytywne wrażenia . Kłamać potrafię . :diabelski_usmiech

My , plus dwa psy .

Będziemy jechać na objazd Polski zaczynając od Gdańska ( Syn tam mieszka ) . I kierunek jest dobry, to za ok 2 tyg . na dzień dwa.

Sprawa ważna dojście do wody , bo te nasze dechy "Supy" bierzemy i treningi czas zacząć . Sezon się zaczyna a my nie mieliśmy okazji ...

wizjoner - 2017-06-05, 17:58

staram się jak najszybciej uruchomić, dwa tygodnie to trochę mało :) ale zapraszam za free miejsce się znajdzie :)
wizjoner - 2017-06-05, 18:00

kilka aktualnych zdjęć
Funio - 2017-06-05, 18:02

wizjoner napisał/a:
Miejsca parkingowe będą znajdować się w dość znacznej odległości, linia zahacza tylko o kawałek jednego stawu, a taki jak na zdjęciu jest jeszcze jeden. Poza tym jezioro oraz rzeka jest w odległości 300 metrów. Ludzie mieszkają pod takimi liniami całe życie, myślę że przebywanie koło takiej lini dzień czy dwa nikomu nie zaszkodzi.

To jest dwutorowa linia 400kV GPZ Żarnowiec - GPZ Gdańsk Błonia. NIKT nie mieszka pod linią o napięci 400kV, zapewniam. Rozłóż pod nią parasol w mglisty dzień, albo w mżawkę i dotknij próbnikiem napięcia z neonówką. Taki eksperyment. :diabelski_usmiech Ogrodzenie ustawione równolegle do przewodów to elektryczny pastuch nie wymagający zasilania. :diabelski_usmiech
Ale poza tym miejscówka OK, na pewno zajrzymy.
Od kiedy można?

wizjoner - 2017-06-05, 18:05

otwarcie będzie przed 1 Lipca, jak szybciej się uda to dam znać, słyszałem że to linia 110 kv, kawałek dalej idzie mocniejsza i może mieć tyle
Bronek - 2017-06-05, 19:10

:bukiet: fajnie te krokiewki wyglądają.

Wywalisz potem konstrukcję podtrzymującą?

Przy stabilnych ścianach spokojnie na samym kółeczku stanie a w nim świetlik.

Oczywiście :mrgreen: gdyby to miała być Świątynia Słońca , a nie Kibel :mrgreen:

wizjoner - 2017-06-05, 20:59

ma być bez podtrzymującej konstrukcji ale zobaczymy co sie stanie jak ją wywalimy :)
Bronek - 2017-06-05, 21:32

Nic się nie stanie. można nawet na tzw ślepy kołek. Zapierasz do centralnego masztu z 6ciu 8śmiu itd stron i ucinasz potem przy samym szczycie. Jęknie i zaprze się na amen.

Świetny pomysł, nietypowy.
A przyłącza normalne nasze zwykłe gniazda, najwyżej dokupisz parę przejściówek. Dla "obcych".
Zresztą większość jest na nasze gniazda przygotowana, tak jak my zabiera stosowne adaptery.

Andrzej 73 - 2017-06-05, 21:50

Kierownika budowy na CT masz w gratisie czyt. Bronka.
:spoko

wizjoner - 2017-06-05, 21:55

tyle że jest to wielokąt i póki co dość się giba :) w kwadracie tego problemu by nie było
Bronek - 2017-06-05, 22:35

i tu się......
Robiłem w ośmiokącie i im więcej tym stabilniej.
Problem tkwi
1. zamocowanie słupów do podłoża
2. Związania ich w wielobok i zamocowania krokwi.
3 Braku ścian
Po prostu solidnie związanie . Samym ciężarem wszystko powinno się ustabilizować. A gdy śruby i gwoździe bez ciesielskich patentów to ściany lub odkosy

Super stabilna konstrukcja wyjdzie , konkurencją chyba jest tylko łuk lub kopuła.

"POŁAP" na krzyż ( na próbę) co trzecią ścianę i stanie jak mi 20 lat temu. :bigok

Kotewki dla takiego ciężaru z lekka się chwieją wystarczy kilka mm na dole a już centymetry u szczytu.
Dasz ściany i OK. :!:

Socale - 2017-06-05, 23:57

wizjoner napisał/a:
stawy

.
eler1 napisał/a:

...linia wysokiego napięcia nad tym stawem nie zachęca do machania wędką
...

Raczej nie powinieneś ignorować.
https://www.google.pl/sea...PLqPi8AfjnrXwCA
Ja bym zabronił w zagrożonym miejscu chodzić z wędką.
Byłem niemal świadkiem w m. Chromów

Bronek - 2017-06-06, 00:08

Jest na to przecież przygotowany.

Który kemping ma takie atrakcje.

Zamiat logo WIFi daj błyskawicę. lub trupią czachę ze słupa.

E tam

Wpuść dodatkowo do stawu Rozdymki, Fugu... :haha:

Rób swoje :spoko

robba - 2017-06-06, 20:49

Bronek napisał/a:

Zamiat logo WIFi daj błyskawicę. lub trupią czachę ze słupa. :mrgreen:

napisz jak jest naprawdę tylko w sposób ideologicznie poprawny (dla Ciebie oczywiście):
"Terapia polem magnetycznym"
"leczenie prądami"

EDIT: W CENIE!

wirefree - 2017-06-06, 21:14

A jakie przewidujesz koszta pobytu w tym raju?
mrsulki - 2017-06-06, 21:15

wirefree napisał/a:
A jakie przewidujesz koszta pobytu w tym raju?

Było że 50pln starczy przeczytać :-/

Bronek - 2017-06-06, 21:43

Diadynamit - jak to kurwacjusze mówią, na (DD) Diaterimię Długofalową.

To i może komuś aureolka się zapali nad głową.

Przyjedzie taki ubogacony w "nadprzewodnictwo niebiańskie" kamperowiec ... "którego imienia nie wolno wymieniać" "a" Imię Jego 44" + 23 :)

Dozna objawienia czytaj porażenia , błyśnie, pierdyknie piorunem, łeb osmali.....

Do rotundy dorobi się kopułę, da się tasiemki i mamy "cud w Oławie" bis

Biznes jak cholera. Na pewno kogoś przestanie łamać też "w krzyżach"

Socale - 2017-06-06, 22:15

Bronek napisał/a:
... "a" Imię Jego 44" + 23
...

Nie Daruś, On miał MCMLXVII
.
To w 1923 były już foty w panoramie??? :shock:
Cud niepodważalny.

Bronek - 2017-06-06, 22:22

Wszystko się składa w całość poczynając od Nicka "wizjoner" :shock:

Cuda były som i bedom. Ja długo linie wysokiego i inne napięcia, będą interferowały z... tą galaretą w ludzkich głowach

Ja nie precyzuję, ja nakreślam trendy. Mieszam jak znane księdze.

Otrzymałem od Onego pozdrowienia z podobnej miejscowości europejskiej jak Oława :bukiet:

wizjoner - 2017-06-06, 22:28

ciągle jest mowa o te kilka kabli, a tak jak mówi Bronek na pewno istnieją zbadane prozdrowotne siły elektromotoryczne napędzające do zdrowego życia, jak będzie cud to oczywiście nie omieszkam sprzedawać wody poświęconej więc będę miał dodatkowe szekle. A tak na poważnie jak przyjedziecie to zapewniam, że całokształt okolicy i położenia przesłoni te linie. :-P
mischka - 2017-06-06, 22:30

Socale napisał/a:
To w 1923 były już foty w panoramie??? :shock:

Archiwum X

robba - 2017-06-06, 22:50

Bronek napisał/a:
....będą interferowały z... tą galaretą w ludzkich głowach...

no właśnie. a jak ktoś tylko zwiedzić i żadnych prądów to mu kask ameliniumowy...
i przy okazji nikt mu myśli nie ukradnie... :)
EDIT: ale kask już nie bezpłatnie... za ochronę myśli ludzkiej się płaci!

Andrzej 73 - 2017-06-07, 00:00

Jadąc na Węgry kilkanaście dni temu spaliśmy na parkingu pod takimi liniami wysokiego napięcia.
Spało się tam bardzo dobrze , jacyś tacy naładowani byliśmy na resztę dnia.
https://www.google.pl/map...46h,85.6t/data=

A na marginesie bardzo dobre miejsce na nocleg. :bigok

wizjoner - 2017-06-10, 14:53

zdj
Bronek - 2017-06-10, 16:28

Aż szkoda tej konstrukcji na kible.

Chyba, że podczas kontemplacji będzie widok na sklepienie.

Potem jakiś lokalny Michał :aniolek - fresk machnie lub plafonik...

wirefree - 2017-06-10, 22:18

Z punktu widzenia kamperowca czy jak tam zwał podziwiam budującego. Osobiscie nie zawitał bym na kemping gdzie musiał bym wywalić 50 zeta za dobe jak dookoła jest milion darmowych miejscowek. W tej chwili kamperuję od ponad miesiaca w monachium i nie wydałem na kemping ani centa. Kamperów tutaj mnóstwo, nawet powiedział bym ze w jednej dzielnicy jest ich wiecej niz w polsce. Cożona na to bo moja to bymi już spakowała walizki.

:) :):)

Pawcio - 2017-06-12, 07:42

Bronek napisał/a:

Dokładnie. JA dla takiego widoku zrezygnowałbym z izolacji stropu. Takie ładne rzemiosło się eksponuje. Wyczyścić, zabezpieczyć smołą sosnową i kontemplować.. jak to interlokutor jeden nasz wspomniał ;)

robba - 2017-06-12, 09:13

Bronek napisał/a:

może na suficie plexi, ale zdejmowalne, żeby oczyścić można było... :)

wizjoner - 2017-06-20, 20:56
Temat postu: Nowe zdjęcia
nowe zdjęcia
wizjoner - 2017-06-20, 20:58
Temat postu: nowe zdj
nowe zdj
Pawcio - 2017-06-21, 18:16

wizjoner napisał/a:
IMG_0687 (Copy).JPG

Grill z kultywatora.. dobre :)

wizjoner - 2017-06-21, 18:24
Temat postu: spust
Ten Grill będzie na stałe w wyposażeniu agrocampingu, jeżeli się przyjrzeliście to zastosowałem dwa spusty na serwisie jeden wysunięty nieco w prawo a drugi w lewo by nie trzeba było za dużo manewrować, obok będzie również miejsce na zrzut kasety, cały serwis będzie w poziomie zastosuje dwie kraty o wymiarach 150 x 60 jedną już zespawałem (na zdjęciu), na te kraty będzie można bez obaw najeżdżać, z mojego punktu widzenia wydaje mi się że serwis będzie wygodny i funkcjonalny
MILUŚ - 2017-06-21, 19:15
Temat postu: Re: spust
wizjoner napisał/a:
.........., na te kraty będzie można bez obaw najeżdżać, z mojego punktu widzenia wydaje mi się że serwis będzie wygodny i funkcjonalny

A odległości między zespawanymi rurami nie są za duże :chytry ? Z mojego punktu widzenia / oczywiście mogę się mylić na podstawie Twojego zdjęcia /normalna kamperowa opona / 185 - 215 / może wpaśc :bajer

yuras - 2017-06-21, 20:46

Między rurami jest około 45mm. Koło nie wpadnie , ale rury się wygną.
EwaMarek - 2017-06-21, 21:39

To chyba będzie pierwszy kemping budowany z pomocą forum CT :wyszczerzony:

Wtrące co nieco:
- do grila proponuję ścianę z blachy na wypadek silnego wiatru. może być przewieszana w zależności od kierunku wiania.
- ta zlewnia ścieków kiedyś by mi pasowała ale teraz jak mam kampera ze zbiornikiem ścieków z przodu to mam problem i to spory.
- widziałem gdzieś zlewnie z mobilnym wózkiem na kółkach i podłączonym wężem - fajny patent

wlodo - 2017-06-21, 22:00

Jedna zlewnia na cała szerokość samochodu by wystarczyła, obojętnie gdzie by był spust pod autem każdemu by pasowało. No i kurek z kawałkiem wężyka żeby po sobie posprzątać ;)
Bronek - 2017-06-21, 22:18

A tak po prawdzie to wystarczy zwykła uliczna kratka w niewielkim kwadraciku z betonu.

Tylko tak ustawiona ,by można ją było atakować z każdej strony.

Gdy brak kamerki na spust, wystarczy Żona lub Samarytanin, ostatecznie trochę się powysiada z kabiny :spoko .

andi at - 2017-06-22, 12:31

Albo 2 odplywy prawo I lewo jak komu pasi

No I ta taczka po wybudoawniu obowiazkowo na wyposazeniu kempingu
A do czego :spoko

wizjoner - 2017-07-06, 19:27

powoli do przodu :)
piotr1 - 2017-07-06, 19:48

Nie czytałem wszystkich postów. Chciał bym się dowiedzieć od kiedy będziecie przyjmować pierwszych gości :spoko
wizjoner - 2017-07-06, 21:06

przy sprzyjających okolicznościach w podstawowym wydaniu, może się uda za tydzień (jako stellplatz), , a tak już z bajerem i konkretnymi atrakcjami, dopiero od przyszłego sezonu, (Maj 2018)
wizjoner - 2017-07-11, 19:21

ciąg dalszych prac, na razie jesteśmy na etapie budowy stanowisk postojowych i wykańczaniu socjalu
Wojciechu - 2017-07-11, 19:54

Rozumiem, że ten kamperek to taki szablon do wymiarowania. Noo - front robót znaczny.
wlodo - 2017-07-11, 21:16

Ładnie, za umywalkami na ścianie załóż od razu blachę lub jakaś foli, PCV itp. bo po sezonie ta boazeria będzie czarna...
Bazyli - 2017-07-12, 09:05

Fajny prysznic.
wizjoner - 2017-09-16, 14:57
Temat postu: Trawa wyrosła, Stawy skoszone
ciąg dalszych prac
Bronek - 2017-09-16, 17:04

Jest jakieś łagodne "zejście" do tej wody???
wizjoner - 2017-09-16, 21:56

całkiem z tyłu jest łagodne zejscie,
zimą nawioze piachu i bedzie piekna piaszczysta plaża :)

EwaMarek - 2017-09-16, 22:45

Do kiedy będzie czynne miejsce dla kamperów z dostępem do wc i wody?
wirefree - 2017-09-17, 12:54

A propos kempingow to trafilem w centrum niemiec takowy jak na fotkach ponizej. Do tego sa domki nie widac ich na zdjeciu, mozna skorzystac z pralki i suszarki prysznic i kibel tez jest. Spust wody i kibla darmo za wode pitna placimy 1 EUR 100 litrow. Miejsce 5 EUR plus 2.5EUR od osoby. Kemping zupelnie na wsi chyba tak jak ten z tematu watku.

wizjoner - 2017-09-17, 18:54

EwaMarek napisał/a:
Do kiedy będzie czynne miejsce dla kamperów z dostępem do wc i wody?
na pewno będzie czynne do 15 Września lub i dłużej zależy od zainteresowania i pogody.
Wirefree Kemping ładny te ławy do posiadówy są ciekawe na pewno zgapie. U nas cena będzie zryczałtowana 50 zł od auta lub przyczepy wszystko dotyczące kamperowania free prócz prania

andi at - 2017-09-17, 20:59

Ładnie to robisz i szybko :spoko
wizjoner - 2017-12-18, 13:58
Temat postu: Dalsze kroki
Przesyłam kilka zdjęć z dalszych robót, zimą dalej ciśniemy z tematem. Ten rok okazał się na tyle mokry, że zaistniała potrzeba wykonania drenaży. Dużo jest babraniny ale już powoli z tego wychodzimy.
Bronek - 2017-12-18, 14:05

To w pewnym sensie szczęśliwy zbieg okoliczności. Lepiej teraz jak gdy zasiałbyś już trawę.
Wszędzie było i jest mokro.
Mieszkam 20 w swojej wsi i nigdy tak mokro tu nie było.
Mnie to akurat cieszy,

Powodzenia :mikolaj

amples - 2017-12-18, 14:28

wizjoner napisał/a:
W rowach wybija coś takiego, czy jest to naturalne zjawisko dodam, że takie coś nieustannie wybija
Panie ropa !!
Ty stawiaj szyb nie kemping.
Będziesz naftowym Szejkiem :haha:

Bronek - 2017-12-18, 14:38

Tak, nic groźniego, mnie też w stawach takie tęczowe oczka się pojawiają.
Jakaś warstwa, nawet wiedziałem.... ale zapomniałem czasem żelazista. :oops:

To jakieś garbniki? jak na herbacie w szklance, margle. Też się obawiałem o ryby, ale nic się nie dzieje. Deszcze to wypłukują

wizjoner - 2017-12-18, 15:34

A już planowałem mały odwiert :) Co do kontrowersyjnej lini wysokiego napięcia, dowiedziałem się że ona jest wyłączona że to rezerwowa i mało kiedy jest włączana, jeszcze nie słyszałem żeby buczała, także na terapie elektromagnetyczną nie ma co liczyć :)
MisioKRAK - 2017-12-18, 16:11

A czy między świętami a Sylwestrem będzie kemping otwarty?
Tak żeby przyjechać i oglądnąć (będę w okolicy) :)

wizjoner - 2017-12-18, 16:26

Można przyjechać obejrzeć jakby co to śmiało dzwon 511-583-733
MisioKRAK - 2018-01-02, 22:17

Niestety nie udało nam się dotrzeć...
Postaramy się być w nasze ferie czyli w drugiej połowie lutego

wizjoner - 2018-02-18, 17:50
Temat postu: Chodniki
ułożyliśmy chodnik, czekamy na wiosne i na materiały
Bronek - 2018-02-18, 17:56

:kwiatki: I tak ludzie pójdą na skróty...
..

Abyś wiedział, że uważnie i wspierająco śledzimy ten wątek, to.... chodnik już Ci siadł nad niebieską rurką :oops:
:kwiatki: :mrgreen:

Sezon blisko!

wizjoner - 2018-02-18, 17:58

Chodnik siadł bo mróz puścił :)
dominik76 - 2018-02-21, 12:05

Witam,tu Dominik z Wrocławia.
Właśnie rozpoczynam budowę kampingu i bardzo fajne wskazówki tutaj przeczytałem.
Co prawda mam inny teren i już trochę uzbrojony, ale wiele ciekawych postów się tu pojawiło.
Bardzo fajny domek kąpielowy kolega wybudował-warto podpatrywać dobre rozwiązania.
jeżeli nie będzie to tajemnicą chciałbym zapytać z jakiej płyty zrobione są prysznice.bardzo ładnie to wygląda, a ja też właśnie wybieram technikę zrobienia kabin.
Tak ogólnie chciałem zapytać jak wygląda to wszystko po pierwszym sezonie.Czy to, co zakładaliście jeśli chodzi o gości, koszty utrzymania sprawdziło się?
Będę wdzięczny za każde słowo.Z pozdrowieniami Dominik :spoko

Pawcio - 2018-02-21, 17:37

Bronek napisał/a:
I tak ludzie pójdą na skróty...

I tak będzie.. później trzeba będzie na wydeptanych ścieżkach dołożyć płytek i cacy będzie :bigok

Bronek - 2018-02-21, 17:43

A jakby pastucha elektrycznego dać, ?

Aż nie chcę w obecnej dobie snuć .... fantazji..

koko - 2018-02-21, 17:58

To żelaziste to może być żelazo darniowe . Czy zbiorniki wodne w okolicy mają wodę w kolorze brązowym?
Bronek - 2018-02-21, 18:36

Oooo Ruda darniowa, bedziem przetapiać :mrgreen:
grzegorz_wol - 2018-02-22, 07:28

Kolego Dominik76 lub wizjoner macie może kosztorys samego punktu serwisowania kamperów?
dominik76 - 2018-02-22, 14:22

Witam
Jeszcze nie mam , ale jak cos oszacuję podeślę.
Na razie jestem w punkcie kosztorysowania wszystkiego i dochodzi mi wiecej siwych włosów.Ale kocham karavaning więc nie myślę o złych rzeczach.pozdrawiam :spoko

grzegorz_wol - 2018-02-22, 14:56

Na razie to tylko to :pifko na zachętę.
wizjoner - 2018-02-24, 18:56

kolego koko woda jest czysta przezroczysta, ale myślę że ta ruda może tam występować. Dominik otwarcie dopiero nastąpi 1 Czerwca może będzie szybciej ale na 99% będzie otwarcie właśnie 1 Czerwca, nie chce robić falstartu, chce żeby trawa ładnie wyrosła krzewy chce posadzić szlaban na przycisk itd. Te płyty w kabinach to płyta HPL 8mm bardzo wytrzymała może leżeć w wodzie często jest stosowana w pływalniach. Jej wadą jest wysoka cena, jak potrzebujesz to mam namiar na te płyty za pół ceny ale jest to aż w Krośnie. Grzegorz ten spust kota nie był za tani gdyż podłoże nie było stabilne także jest to gruba wylewka ok +/-20 cm beton b-25 stal pełna jest zrobiony syfon itd mocne zbrojenie itd. nie pamiętam dokładnie ale sądzę że mogło to kosztować w granicach 7 tyś zł z robocizną
dominik76 - 2018-02-27, 00:04

witaj Wizjonerze,będę bardzo wdzięczny za kontakt na te płyty.faktycznie wycenialem to na hpl i wychodzi sporo.z góry dziękuję i pozdrawiam :spoko
wizjoner - 2018-04-17, 20:06

otwarcie będzie 1 Czerwca
mrsulki - 2018-04-17, 21:55

Pięknie będzie...tyle że w przyszłym roku jak trawa wyrośnie. Wiaty będą zakotwiczone w gruncie? Bo jak wiatr poderwie to szkód może narobić.
KACPERKI 2 - 2018-04-18, 07:57

mrsulki napisał/a:
tyle że w przyszłym roku jak trawa wyrośnie.

Więcej wiary Kolego! :spoko

Mamy połowę kwietnia - przy odpowiednim nakładzie sił i środków oraz wsparciu pogody ( co bardzo ważne przy każdej budowie ) na 15 czerwca będzie otwarcie :szeroki_usmiech

dominicc - 2018-04-18, 13:21

Jest w planach miejsce na zrzut stacjonarnego kota?
krzlac - 2018-04-18, 15:19

dominicc napisał/a:
Jest w planach miejsce na zrzut stacjonarnego kota?

A co to jest "stacjonarny kot"?

zbiegusek - 2018-04-18, 20:33

Pewnie taki, który siedzi na diupie i nie da się wyprowadzić - trza całym wozem wraz z nim nadjechać nad "kuwetę" i pozwolić mu się wypróżnić? :)
marekoliva - 2018-04-18, 22:14

krzlac napisał/a:

Nie kaseta tylko zbiornik jak do szarej i spust o odpowiednio dużym przekroju.

dominicc - 2018-04-19, 07:22

krzlac napisał/a:

zbiegusek napisał/a:
Pewnie taki, który siedzi na diupie i nie da się wyprowadzić - trza całym wozem wraz z nim nadjechać nad "kuwetę" i pozwolić mu się wypróżnić? :)

Dokładnie :)
marekoliva napisał/a:
Nie kaseta tylko zbiornik jak do szarej i spust o odpowiednio dużym przekroju.

Dokładnie :)

Bardzo mało miejsc jest w Polsce gdzie można po prostu najechać na zrzut i pozbyć się nieczystości (mówię oczywiście o toalecie a nie o szarej wodzie). XXI wiek a na większości kempingów trzeba śmigać z wiadrem :/

wizjoner - 2018-05-11, 17:51

Tam jest miejsce na stacjonarnego kota również, nie mogłem o tym zapomnieć bo sam takiego posiadam, przesyłam kilka bieżących fotek
wizjoner - 2018-05-11, 17:52

jw
wizjoner - 2018-05-11, 17:58

zdj
wizjoner - 2018-05-11, 18:00

zdj
mrsulki - 2018-05-11, 23:02

Super to wygląda kawał dobrej roboty. Tylko taka mała uwaga piaskownica do siatkówki powinna być około 1m z każdej strony większa niż wymiary boiska a krawędzie nie powinny być wyższe niż piasek, stawy skokowe graczy będą wdzięczne.
EwaMarek - 2018-05-11, 23:05

Ładna okolica ;)
wizjoner - 2018-05-15, 19:33

dzięki za wparcie boisko trochę luzu ma zaraz dośle zdjęcie z siatką
wizjoner - 2018-05-15, 19:37

zdj
wizjoner - 2018-05-19, 17:57
Temat postu: Sprawy Marketingowe
budowa zmierza powoli do końca, będzie 21 stanowisk przyczepowo-kamperowych plus namioty na trawie, cena 50 zł zryczałtowana niezależnie od ilości osób i tego czym przyjedziesz, a w cenie : sanitariaty z ciepłą wodą wi-fi, prąd kajaki do popływania w stawie, łowienie ryb (ze swoim sprzętem) i rodzi się pytanie jak to rozreklamować by w tym roku ktoś mnie odwiedził. Na pewno : parking4night, camperteam, grupa biwakowa, camper majstry, hciałbym byc tez w nawigacji garmina macie może jakiś pomysł i pytanie z czego najczęściej korzystacie szukając miejsca postojowego ?
Bronek - 2018-05-19, 18:23

Ja z Gogle, to pierwszy strzał...
Fima Gogle, załóż, mapy, telefon i mail, prosta strona bez fajerwerków.
Projektaci stron epatują badziwiem, a ten co szuka konkretów trafia na niepotrzebne ozdobniki.

Słowa kluczowe, nie jakieś cuda ale, to czego nie widać w wyszukiwarce... a decyduje to o pozycjonowaniu
Np.

Wypoczynek_tanio_woda _seks_kajaki_dzieci_plaża_wakacje iiittttddd

Poczytaj jak należy to zrobić..
Jak będę miał czym, to przyjadę :spoko

a i PS. Zadbaj o.. komary w sensie ich systematycznego eliminowania.

Socale - 2018-05-19, 20:26

Bronek napisał/a:
...
Zadbaj o.. komary w sensie ich systematycznego eliminowania.

A co ja będę jadł jak tam przyjadę?
.
Jest jeszcze Karawaning.pl, załóż tam konto firmowe i możesz od razu się reklamować.

MILUŚ - 2018-05-19, 20:33
Temat postu: Re: Sprawy Marketingowe
wizjoner napisał/a:
... i pytanie z czego najczęściej korzystacie szukając miejsca postojowego ?

Jak reklama to w dobrym stylu :ok Dołóż swoja lokalizację a od Niemców czy Holendrów sie nie opędzisz przez cały rok :bigok

https://www.campercontact.com/en/

izola - 2018-05-19, 20:59

Odeszłabym od czystej reklamy, klient chce więcej informacji co go oczekuje na CP.

Znam bardzo dobre strony takowych, CP, tam są informacje o aktualnych wydarzeniach w okolicy, gdzie można zabalowć, gdzie można dzieciaki rozbawić do upadłego. ... a wszystko to raczej w stylu familijnym nie komercjalnym,.
Wszysko to jest podkreślone dobrymi fotami, w sensie co było a co mamy jeszcze w planach by klienta zabawić i zadowolić...możliwości jest wiele np. blogerzy opisujący podróże mogą też być pomocni w sianiu popularnosci :spoko

Co do budowy campingu ,zapowiada się dobrze na przyszłe wycieczki
:)

RadekNet - 2018-05-19, 22:25

W natłoku informacji uciekła mi lokalizacja :) Mogę prosić o linka google maps?
Andrzej_M - 2018-05-20, 08:20
Temat postu: Re: Sprawy Marketingowe
wizjoner napisał/a:
z czego najczęściej korzystacie szukając miejsca postojowego ?

- wyszukiwarka internetowa: przeglądam znalezioną stronę kempingu ze szczególnym uwzględnieniem galerii, a tam części sanitarnej- jak jest czysto (a nieraz nawet ekskluzywnie), to znaczy że reszta też będzie OK, jak nie ma zdjęć z łazienek to budzi się podejrzenie czy nie ma tam syfu, mówiąc wprost; ważna też jest informacja o możliwości zrobienia serwisu (woda, kaseta WC), dodatkowe info np. o możliwości zrobienia prania działa chyba trochę podprogowo, że standard jest wysoki.
- w tym roku szukając kempingów na weekend majowy korzystałem z http://www.pfcc.eu/ , w pierwszej kolejności przeglądałem laureatów konkursu Mister Camping z kilku ostatnich lat
- na prywatnych kempingach w Polsce kilka razy widziałem, że są zrzeszeni (?) w https://campingfuehrer.adac.de/home/index.php i jakiejś podobnej holenderskiej organizacji

onionskin - 2018-05-20, 12:58

https://opentopomap.org/#marker=16/54.64089/18.13263
wizjoner - 2018-05-22, 21:55

onionskin napisał/a:
https://opentopomap.org/#marker=16/54.64089/18.13263

wstyd się przyznać ale nie wiem co z tym linkiem zrobić?

wizjoner - 2018-05-23, 18:26

dalsze zdj
onionskin - 2018-05-23, 18:55

wizjoner napisał/a:
wstyd się przyznać ale nie wiem co z tym linkiem zrobić?

Sorry- przegapiłem pytanie: to była odpowiedź dla:
RadekNet napisał/a:
W natłoku informacji uciekła mi lokalizacja :) Mogę prosić o linka google maps?

marcinPK - 2018-05-29, 23:03

Bronek napisał/a:
J

a i PS. Zadbaj o.. komary w sensie ich systematycznego eliminowania.

Najlepiej zwalczać komary w stadium zaraz po wykluciu z błotnistowodnej poczwarki... tzn gdy maleństwo zaczyna latać, jest mocno zainteresowany taki młody komar'ek światłem UV od wiszącej lampy wysokiego napięcia zabijającej muchy i ćmy... trzeba jednak zainstalować dużo takich lamp na drzewach, słupach narożnikach budynków...

dzięki temu młode nie dorastają, bo w lampie trupem padają i nie ma nas kto gryść... dojrzałe komarzyce już takimi lampami nie zainteresowane... tylko młode...

odkąd stosuję... zmniejszyła się znacznie populacja w okolicy...

a i ślicznie nocą wygląda tak ultravioletowo w ogrodzie

i jeszcze 3grosze odnośnie jakości takich owadobójczych lamp UV na muchy... de z biedronki były do du...py... musiałem szukać coś lepszego... oraz stety przerabiać by dobrze działały, czyli zwiększać napięcie na siatce.

Bronek - 2018-05-29, 23:31

Miałem na tarasie taką prawdziwą , ale... strzelała i smród palonej chityny. Niestety ginęły też niepotrzebnie sympatyczne owady.
Miałem też kota, Ciumak mu na pierwsze było, ale w celach ewidencyjnych Barabaszkiem był zwany.

Siedział całymi godzinami nad stawem lub oczkiem wodnym i łapał komary. Wydajniejszy od lampy, bo to aktywna ekstermnacja.

marcinPK - 2018-05-29, 23:44

jakie sympatyczne owady... moje lampy świecą tylko w nocy, wyłapują same ćmy i młode komary, a z ćmami i te ćmy co od nich robaki w jabłkach śliwkach i czereśniach potem żerują, więc gdy giną te ćmy robaczane ( owocówka śliwkóweczka, czy pierścieniówki), to i śliwki mam zdrowe, pryskać nie muszę, bo lampa wisi na śliwie i na jabłoni i na słupach... pszczół tam zabitych nie widziałem, bo w nocy nie latają
Bronek - 2018-05-30, 06:51

Lubię ćmy i tyle o pająkach nie wspomnę
A do tego taka lampa to jak lep, nie zabija od razu a upala skrzydełka. A ja przejmujący jestem i krzesło elektryczne mnie nigdy nie kręciło.
:oops:

A poważniej, to akurat lampa na tarasie to średni pomysł, podobnie jak inne wabiące pułapki. Zlatywało się towarzystwo, by umrzeć mi pod nosem.

A w ogrodzie? na 3600m2 kurde to sporo roboty. Nawet gdyby tylko na 1/4.
O ile w tym roku jest dużo kleszczy, to komarów jakby mniej. Póki co.

Ewka B - 2018-05-30, 22:25

Postaw kilka budek dla jerzyków i po komarach
zbiegusek - 2018-06-03, 11:46

Budki dla jerzyków? 8-O
Pokaż jakąś fotkę/rysunek. Koniecznie z uwzględnieniem skali budowli! :)

wizjoner - 2018-06-08, 21:35

Otwieram w Środę zapraszam jakby ktoś był w pobliżu
wizjoner - 2018-06-14, 19:46

zostało jeszcze do wybudowania plaża, pływający most na stawie do przechodzenia na drugi staw, do złożenia namiot 10x5 do wypoczynku i rekreacji w razie nie pogody, drezyna, tabliczki informacyjne i parę innych ale z grubsza teren jest ogarnięty także zapraszam
wizjoner - 2018-06-14, 19:50

dalsze zdj
EwaMarek - 2018-06-14, 23:12

Możesz zapodać link z lokalizacją. Na początku był wstawiony ale tam są głównie domy...
wizjoner - 2018-06-15, 08:08

GPS : N 54* 38' 29.11" E 18* 07' 49.32" 84-252 Góra ul. Jeziorna lub można wpisać w nawigacje Paradyż pow. Wejherowski https://opentopomap.org/#marker=16/54.64089/18.13263
zbiegusek - 2018-06-15, 09:21

O. Lublinka widzę. Czyżby pierwszy kamper? :)
A tę "bramkę" wjazdową, to bym chyba wywalił - czyżbyś potrzebował ogranicznika wysokości dla wjeżdżających? :)

EwaMarek - 2018-06-18, 22:09

o teraz widać, że nad wodą :-)

tylko te prostokątne to hodowlane czy rekraacja?

wizjoner - 2018-07-03, 16:26

Lublinek to mój narzędziowóz choć kiedyś plany miałem co by go na kampera zrobić, stawy to efekt wydobycia marglu i torfu a teraz będą służyć jako miejsce rekreacji zimą będę z tyłu nawoził piachu sianego płukanego także w przyszłym sezonie będzie prywatna kempingowa plaża z prawdziwego wydarzenia oraz bar oto zdjęcia z bieżących prac :
Bronek - 2018-07-03, 16:43

Mógłbyś coś o tym mostku. Ciekawa konstrukcja.
wizjoner - 2018-07-03, 17:14

Bronek napisał/a:
Mógłbyś coś o tym mostku. Ciekawa konstrukcja.

jako pływaki zastosowałem cztery 6-metrowe zaślepione rury kanalizacyjne fi 20 na nie dałem cztery uchwyty nośno-barierkowe :) na to łaty a na łaty deski u góry bedzie jeszcze poręcz też z łaty a pomiędzy deski a barierke dam liny jako dodatkową ochronę, przeprawa składa się z trzech takich zestawów plus pomosty stałe do wejścia i zejścia i zamocowania pływających mostów

Bronek - 2018-07-03, 18:12

ciekawe jaka wyporność?

Jak się nawet podtopią to, dasz reklamę :U nas jest taka moc, która pozwala chodzić po wodzie :mrgreen:

Spodziewaj się pielgrzynek :mrgreen:

Pawcio - 2018-07-04, 09:49

wizjoner napisał/a:
na to łaty a na łaty deski u góry bedzie jeszcze poręcz też z łaty a pomiędzy deski

Nie żałuj da dobre drzewo - dąb/buk/jesion.. inaczej za 3-4 lata czekają Cię poprawki i remont :spoko

HENRYCZEK - 2018-07-04, 14:51

Pawcio napisał/a:
wizjoner napisał/a:
na to łaty a na łaty deski u góry bedzie jeszcze poręcz też z łaty a pomiędzy deski

Nie żałuj da dobre drzewo - dąb/buk/jesion.. inaczej za 3-4 lata czekają Cię poprawki i remont :spoko

Albo deskę kompozytową.

joko - 2018-07-04, 22:13

Bronek napisał/a:
ciekawe jaka wyporność?

Jak się nawet podtopią to, dasz reklamę :U nas jest taka moc, która pozwala chodzić po wodzie :mrgreen:

Spodziewaj się pielgrzynek :mrgreen:

Jedna taka 6-cio metrowa rura fi 20cm, będzie miała wyporność około 180kg, czyli cztery rury to jakieś 700kg z hakiem . Od tego trzeba odjąć ciężar samych rur i tej całej konstrukcji stalowej i desek i wyjedzie ile można na to wsadzić zanim zatonie .
Podobnie jak Henryczek, radzę zastosować deskę kompozytową a nie zwykłe drewno, będzie raz a porządnie i na lata.

wizjoner - 2018-07-07, 22:46

Macie racje z tym kompozytem jednak na obecną sytuacje jest to dla mnie za drogie wytrzyma to 4-6 lat i znowu wydam 600 zł :)
onionskin - 2018-07-08, 09:52

Nie będzie tak źle- wędkarskie kładki budowane z czego popadnie (surowego drewna) przeżywają duuuużo dłużej jak kilka lat.
Tylko nie wpadnij na pomysł impregnacji substancjami zamykającymi pory drewna, jeśli drewno "oddycha" to może wytrzymać wiele.
A że leśnicy stwierdzili że akacja to chwast i trzeba ją tępić to może dostał byś drewno z niej?

wizjoner - 2018-07-11, 16:27

pare fotek
onionskin - 2018-07-11, 19:11

Poręcz kładki nie okaże się za słaba dla dzieciaka próbującego go sprawdzić?.
wizjoner - 2018-07-11, 19:18

to łata modrzewiowa dość mocna konstrukcja się mega sprawdziła jest sztywna ,ponizej barierki dodam jeszcze liny tylko ze muszę dodac ze ta cześć pola biwakowego nie jest dopuszczona do swobodnego poruszania sie dzieciaków tamta gdzie sa kampery jest ogrodzona i zabezpieczona można puszczać śmiało male berbecie jestem na to mocno uczulony bo mamy 3 małych dzieci
wizjoner - 2018-07-20, 22:26

oto skrót co jest na miejscu i dookoła https://www.youtube.com/w...4RsXTg4zco&t=6s przypominam o spotkaniu https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30824
EwaMarek - 2018-07-21, 23:03

Widziałem kemping przejazdem do Łeby ok 2 tyg temu.
Miejsca dużo , szkoda tylko, że kamperów tam nie widać :(

Może kiedyś zawitam...

wizjoner - 2018-07-22, 01:53

od razu Krakowa nie zbudowano aktualnie cały czas coś się dzieje a to kamper, namiot busik itd stały ciągły mały ruch, mnie to cieszy choć fakt 2 tyg temu nie było nikogo
Pawcio - 2018-07-22, 13:39

Wizjoner, rozważ postawienie znaków informacyjnych przy drogach. Ale nie kombinuj z reklamami u chłopa na polu, tylko normalne drogowe znaki informacyjne D-31.
Postawienie znaku przy drodze nic nie kosztuje, ale musisz wykonać projekt organizacji i oczywiście zakupić znaki.

Fajnie też wyglądają takie znaki na terenie obiektu w mniejszym formacie :spoko

Bronek - 2018-07-22, 15:13

Powiem szczerze, co mnie "na oko" się nie bardzo podoba.

To. murawa. Pewnie kwaśna i to torf. Dlaczego się przypi... Bo mamy psy i wiadomo że się upier... itd. Po deszczu czasem też nieciekawie bywa. Tylko marudzę i się czepiam, bo generalnie jestem pełen podziwu, że Ci się chciało. Mam nadzieję, że z czasem interes ruszy :roza:

Przyjadę jak inspektor ADAC :mrgreen:

wizjoner - 2018-07-22, 19:30

no przyznam że już mi się nie chce ale interes ruszy się z czasem mocniej a z pewnością jest to przyszłościowa sprawa bo ludzie się w Polsce bogacą i kamperów przybywa a co niektórzy wracają do klimatu namiotowego
Bronek - 2018-07-22, 20:54

To działa na zasadzie poczty pantoflowej. Miejsce nietypowe i dobrze!
.. Wpadniemy jak odbiorę pojazd i będziemy jechać do Gdańska. Jak z pływaniem np na SUPie. Głęboko?
Pytam, bo to statek wodny z którego się często spada (na początku)

Banshee - 2018-07-23, 08:14

Witam serdecznie przyglądam się bacznie od jakiegoś czasu i również jestem pełen podziwu za upór i chęć pracy ! ... Wilkie Gratulacje
mieszkam niedaleko ale chętnie wpadnę zobaczyć dzieło z bliska :)

Bronek - 2018-07-23, 10:03

Ja swoje "wpadanie" rozumiem , że przyjeżdżam płacę i wszyscy zadowoleni :bukiet:

Oglądać to sobie tutaj oglądajmy . Aby to :mrgreen:
krytykujemy , doradzamy .. to trudny chleb . :spoko Trzeba wspierać .

EwaMarek - 2018-07-23, 22:30

Te znaki to dobry pomysł bo i wtedy zagraniczniaki przyjadą.
A jeśli masz zarybiony staw to i może wędkowanie płatne zrobić.
Powodzenia

Bajaga - 2018-08-09, 16:48

Szczerze życzę szczęścia i mam nadzieje, że będą klienci. Ale dwa razy w tym sezonie przejeżdżałem drogą obok Agrokempingu (do i z Łeby) i hmm tłumów nie było.... delikatnie mówiąc.
daro35 - 2018-08-09, 23:12

ja będę startował z wtorku na środę na Hel to zajadę tam,trza wspierać takie inicjatywy.
wizjoner - 2018-08-14, 20:51

panowie jest ok, klientela skromna ale jest, cyklicznie się pojawia także nie ma paniki
Bronek - 2018-08-14, 20:59

wizjoner napisał/a:
panowie jest ok, klientela skromna ale jest, cyklicznie się pojawia także nie ma paniki

WYPOWIEDZIAŁEŚ TO w złą godzinę... CHYBA jutro będę :mrgreen: Prawie dziewiczy rejs moim kamperem rozpoczynam.

wizjoner - 2019-05-11, 11:09
Temat postu: budujemy plaże z łagonym piaszczystym zejściem
ciąg dalszych prac
wizjoner - 2019-05-11, 11:11

zdj
MAWI - 2019-05-11, 12:21

No to z tego co widzę . To my tam prędko nie zawitamy :-/
wizjoner - 2019-05-14, 20:33

A teraz wygląda tak :
Bronek - 2019-05-14, 20:55

No wypada pojechać... Jeszcze chwilka, będziemy jechać do Gdańska, to zawitamy.

PS daj w swojej stopce namiary, tak by kliknąć i od razu do map

PS. Ciągle obiecuję i... mi nie wychodzi do trzech razy sztuka

wizjoner - 2019-05-14, 21:00

GPS : N 54* 38' 29.11" E 18* 07' 49.32" https://www.google.com/ma...433!4d18.130604
wizjoner - 2019-05-14, 21:43

Bronek napisał/a:

spoko od 6 jest 4 km zapraszam po drodze choć na oględziny mieszkam w pobliżu także jestem dostępny

robba - 2019-05-18, 21:21

wizjoner napisał/a:
Bronek napisał/a:

spoko od 6 jest 4 km zapraszam po drodze choć na oględziny mieszkam w pobliżu także jestem dostępny

ale dla satelitów "okrąglak" dobrze ukryty...
widać trawę na trawie.
Co masz na dachu?

wizjoner - 2019-05-19, 21:22

Tak jak widać mam trawę prawdziwą a nie sztuczną, widać w google maps, pomysł na dach sciagnełem z pewnego kempingu we Francji, mysle ze ukł sanitariatów jest bdb

robba napisał/a:
wizjoner napisał/a:
Bronek napisał/a:

ale dla satelitów "okrąglak" dobrze ukryty...
widać trawę na trawie.
Co masz na dachu?

wizjoner - 2019-06-13, 17:28

Plaża gotowa
Turok - 2019-07-14, 11:36

Dla mnie bomba, piwo leci za ogrom pracy!
MILUŚ - 2019-07-14, 16:13

No to masz gdzie kamperować nowym nabytkiem :mrgreen: :ok
szacun za ogrom pracy i :piwo: oczywiście :spoko

Salmon969 - 2019-07-24, 21:29

Oferta cenowa ? Na stronie nic, ciemność widzę :gwm
Bazyli - 2019-07-24, 21:48

Salmon969 napisał/a:
Oferta cenowa ? Na stronie nic, ciemność widzę :gwm

Ty leniu jeden, kolega tak się starał a Tobie nie chce się czytać całego tematu.

"Póki co planujemy brać ryczałtowo czy to kemping czy przyczepa 50 zł od parceli z prądem o małym poborze mocy np bezpiecznik 2 A. Toalety też będą darmowe. "

Dyskusja o cenie zaczyna się od 4-tej strony.

wizjoner - 2019-07-25, 12:41

strona jest do uzupełnienia to fakt, ostatnio nawet jako tako chodzi to pole klienci są, bedzie jeszcze kilka nowych atrakcji, pochwale sie jak bedzie gotowe
romeciarz - 2019-11-11, 22:02

Siedziałem, czytałem cały wątek. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Wielki szacunek. Pierwszy rejs Kredensem w Twoje progi skieruję. Pozdrawiam
chemik - 2019-11-12, 18:22

Gratulujemy i życzymy powodzenia oraz tłoku na campingu. Należy się :pifko
W lecie będziemy wracać ze skandynawii, to już mamy miejscówkę.

Grzegorz fest leniwy - 2019-11-12, 22:34

a ja sobie też przyjadę latem, kupę serducha włożyłeś, gratuluję