Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ranking chemii do WC
Świstak - 2017-05-13, 08:09 Temat postu: Ranking chemii do WCWiosenny dylemat: jaką chemię do toalety kupić w tym roku? Na rynku ofert z roku na rok coraz więcej, różnice w cenie za pozornie jednakowe produkty sięgają 1000%, a często wysoka cena wcale nie oznacza że wakacji nie zepsuje nam zapaszek wydobywający się z trzewi naszego kamperka...
Pomyślałem że warto będzie zrobić uproszczony ranking w oparciu o nasze osobiste doświadczenia. Umieszczam go w dziale "Technika" ponieważ mam tu uprawnienia moderatora i postaram się wątek uczynić przejrzystym.
Opinia o konkretnym produkcie może być negatywna (punktacja -1), neutralna (punktacja 0) i pozytywna (punktacja +1). W tabeli znajdą się informacje statystyczne o popularności produktu oraz o Waszej ocenie. Postaram się również z czasem dodać grafikę i linki do sklepów z najlepszymi ofertami. Reklamy dostawców są więc pożądane i nie ukrywam że liczę na specjalne ceny dla użytkowników Forum... Musimy tylko wymyślić jakieś tajne hasło uprawniające do zniżek....
Wyniki (aktualizowane po każdej zakończonej stronie wątku)
Strona 2 gdzieś w połowie....Stanek - 2017-05-13, 08:36 Ja w zeszłym roku w ramach odchudzania kampera przed wyjazdem do Portugalii kupiłem tabletki polskiego producenta. Na pewno są dużo wygodniejsze w użyciu. Jeśli chodzi o działanie to nie zauważyłem żeby specjalnie odbiegały od innych preparatów, które stosowałem do tej pory czyli i tak kupa , ale skoro nie widać/czuć różnicy to po co przepłacać
Jeszcze dodam, że najlepszym środkiem do WC okazało się codzienne wyprowadzanie kota. Wtedy nawet tabletki nie były potrzebne. Tylko, że tak to tylko w cywilizowanych krajach, gdzie z wyprowadzeniem kota nie ma problemu.Świstak - 2017-05-13, 09:01 Podaj proszę nazwę handlową, bo rozumiem że ocena neutralna?zibikruk - 2017-05-13, 09:03 Moje doświadczenie to unikać tabletek. Tabletka wpuszczona do kasety niestety nie rozpuszcza się lecz zalega na dnie. Aby było dobrze należy ją wstępnie rozpuścić w wodzie w słoiku. Jak dotąd najlepiej spisują się saszetki bądź płyn. Wojciechu - 2017-05-13, 09:24 W Nadarzynie kupiłem jakąś polską 5 l. nowość, której jeszcze nie używałem - jestem ciekaw jak się sprawdzi.Stanek - 2017-05-13, 09:28
zibikruk napisał/a:
Tabletka wpuszczona do kasety niestety nie rozpuszcza się lecz zalega na dnie.
Jak wrzuci się do pustego to tak może być. Trzeba zalać trochę wody i pobujać kasetą lub zrobić kilka kilometrów - kamperem oczywiście, ale bieg przełajowy z kasetą pod pachą też się nada [/code]Stanek - 2017-05-13, 09:32
Świstak napisał/a:
Podaj proszę nazwę handlową, bo rozumiem że ocena neutralna?
Tabletki Tornado Blue firmy Eden Chemicals. Ocena neutralna.
Pozytywna będzie jak po trzech dniach od zalania kibelka będzie unosił się zapach fiołków z kasety Skorpion - 2017-05-13, 09:40 http://www.edenchemicals.pl
Tabletki Tornado Blue firmy Eden Chemicals. Ocena nautralna.
Pozytywna będzie jak po trzech dniach od zalania kibelka będzie unosił się zapach fiołków z kasety
Mam te tornado blue, została mi jeszcze jedna sztuka. Chyba miałem pecha bo dostałem opakowanie z posklejanymi w opakowaniu tabletkami i bez noża nie dało rady ich wyciągnąć. Nie są złe ale raczej 2 trzeba wrzucić żeby działały przynajmniej ja tak robie przy jednej efekt jest taki sobie .Andrzej 73 - 2017-05-13, 10:04 Dla mnie sprawdzony płyn od lat . +1
Używałem wielu , ale ten jest najlepszy.
Świstak - 2017-05-13, 10:09
wirefree napisał/a:
Stanek napisał/a:
Świstak napisał/a:
Tabletki Tornado Blue firmy Eden Chemicals. Ocena nautralna.
Pozytywna będzie jak po trzech dniach od zalania kibelka będzie unosił się zapach fiołków z kasety
Mam te tornado blue, została mi jeszcze jedna sztuka. Chyba miałem pecha bo dostałem opakowanie z posklejanymi w opakowaniu tabletkami i bez noża nie dało rady ich wyciągnąć. Nie są złe ale raczej 2 trzeba wrzucić żeby działały przynajmniej ja tak robie przy jednej efekt jest taki sobie .
Jaka ocena?wirefree - 2017-05-13, 10:53 Nie mam porównania do innych produktów dlatego neutral.mischka - 2017-05-13, 11:00 Saszetki Thetford Aqua Kem Green - ocena ledwo neutralna
Saszetki Thetford Aqua kem Blue - ocena jak najbardziej pozytywna
Dometic Power Care Tabs - w fazie testów...BiG Team - 2017-05-13, 11:55
mischka napisał/a:
Saszetki Thetford Aqua kem Blue -
wyłącznie tych używam od jakichś 4 lat, płyny , tabletki były niestety gorsze .qdlaty_78 - 2017-05-13, 12:04 A ja zakupiłem koncentrat od pana co obsługuje toi toie i daje radę.mischka - 2017-05-13, 12:14 qdlaty_78, znasz producenta?koder - 2017-05-13, 13:31 Eksperymentalnie zrobiłem interaktywny formularz, żeby Świstaka trochę odciążyć.
Pozwoliłem sobie przepisać głosy użytkowników: koder, Stanek, Andrzej 73, mischka (x2), wirefree
Klucz konwersji: 1 - negatyw, 2 - ledwo neutral, 3 - neutral, 4 - w miarę pozytyw, 5 - pozytyw
Ah, mój głos - Eden Chemicals - (płyn) Tornado Blue. W zasadzie pozytywny.
EDIT: Do kompletu jeszcze graficzne opracowanie wyników.yahoda - 2017-05-13, 20:10
qdlaty_78 napisał/a:
A ja zakupiłem koncentrat od pana co obsługuje toi toie i daje radę.
Ja też, ale nie mam pojęcia jakiej to firmy, bo w baniakach niefirmowych dostałem. Mówił, że jakąś niemiecką chemię stosują. Póki co daje radę, ale "snickers`ów" nie rozpuszcza. Papier owszem. Czy są jakieś środki, co "snickers`y" i "lion`y" w kasecie rozpuszczą?qdlaty_78 - 2017-05-14, 09:02
mischka napisał/a:
qdlaty_78, znasz producenta?
Nie znam, pan dał mi 5 litrów koncentratu w opakowaniu zastępczym. Gesty jak olej, kolor niebieski. 50 PLN -5litrówchris_66 - 2017-05-14, 12:33 Temat postu: Re: Ranking chemii do WC
Świstak napisał/a:
Wiosenny dylemat: jaką chemię do toalety kupić w tym roku
thetford płyn - zawsze działa , mega plus
płyn od toitoiów - plus bez mega bo zapach nieciekawy
wolę thetforda bo jest wszędzie dostępny, a nie używam go w takich ilościach, żeby cena miała znaczenie
z toitoia ostatnio nie miałem kontaktu z obsługą więc nie ozywamstander - 2017-05-14, 15:31
yahoda napisał/a:
. Czy są jakieś środki, co "snickers`y" i "lion`y" w kasecie rozpuszczą?
Może H2SO4
A W temacie podzielam pogląd Andrzeja 73yahoda - 2017-05-14, 19:10
stander napisał/a:
H2SO4
A z kasety to co po tym zostanie? maga - 2017-05-14, 19:34
BiG Team napisał/a:
mischka napisał/a:
Saszetki Thetford Aqua kem Blue -
wyłącznie tych używam od jakichś 4 lat, płyny , tabletki były niestety gorsze .
Ja też używam Thetforda saszetki od kilku lat,żadnych nieprzyjemnych zapachów nawet w upalne dni.Bronek - 2017-05-14, 21:34 Używałem różnych, ostatnio saszetki Dometca. Markowe wszystkie dobre.
Z tym, że płyny lałem na oko. A w gorące dni daję czasem po dwa "bombonki"
Zmieniam tylko ze względu na orginlne zapachy.
Saszetki mniniej miejsca zajmują.
Nie jestem w stanie wybrać faworyta.
Kombinacji nie stosowałem.Świstak - 2017-05-28, 09:42 Zaktualizowałem grafikę na pierwszej stronie.MILUŚ - 2017-05-29, 14:32 Wypełniłem ankietkę ........
Ale tytułem rozwinięcia używam tabletek Power Care Tabs Dometic;a na zmianę z szaszetkami Aqua Kem . Jak dla mnie są Ok jeśli chodzi o "przetrawienie" zawartości kasety ale zapachowo .............
Wspomagam więc ten kogel mogel dodatkowo płynem Tornado Gree Eko Świstak - 2017-05-29, 19:35 Jak kogel mogel to jeszcze trzeba cukru i długo ucierać. Tylko czy wtedy nie wybuchnie???wirefree - 2017-06-04, 22:17 Zakupiłem Aqua Kem Blue Sachets Thetford i porównanie do Tornado Blue to chyba jak Porsche i Fiat 126P.MILUŚ - 2017-06-04, 23:24
wirefree napisał/a:
Zakupiłem Aqua Kem Blue Sachets Thetford i porównanie do Tornado Blue to chyba jak Porsche i Fiat 126P.
...........taki szybki czy aż tak śmierdzi ? wirefree - 2017-06-04, 23:53 Te Blue tornado to musiałem 2 wsypac żeby był jakiś efekt i że tak powiem i tam było to dalekie od ideału zwłaszcza jak przyszły upały to wiadomo smród zdechłego kota się pojawił. Saszetki sprawdziły sie duuużo lepiej .Świstak - 2017-06-05, 07:05 Czyli jakie oceny?wirefree - 2017-06-05, 09:24 Wystawiłem w formularzu Tornado Blue tabletki 1 a saszetki Aqua Kem Blue 5Świstak - 2017-06-05, 10:29 OK. Dzięki.Rawic - 2017-06-05, 20:40 Saszetki Thetforda !!!!! ,nie robiłem analizy ekonomicznej, ale dają radę w upalne dni, zajmują mało miejsca, mieszczą się obok kasety, mam wszystko w jednym miejscu, nie trzeba szukać, to na wypadek Alzheimera Bronek - 2017-06-05, 21:47
Cytat:
nie trzeba szukać, to na wypadek Alzheimera
Boję się że połknę. Ale z drugiej strony to już na wstępnym etapie......
Powinni do żarcia dodawać Rawic - 2017-06-06, 06:44
Bronek napisał/a:
na wstępnym etapie......
Powinni do żarcia dodawać
i to byłoby rewolucyjne rozwiązanie, super innowacyjność połączona z wysoką technologią, taka prawdopodobnie będzie przyszłość, Bronek jesteś prekursorem, mam nadzieję, że świat to zapamięta. krzlac - 2017-06-06, 08:59
Bronek napisał/a:
Powinni do żarcia dodawać
Stolec byłby, że palce lizać.
Pewnie jeszcze u wielu odwiedzających tegoroczne targi "królują" te saszetki cośmy się nimi częstowali na stoisku WAECO. Jak je oceniacie? Niewątpliwa zaleta: gratisowe.Bronek - 2017-06-06, 09:39 Idę zaraz do domu, po ciężkiej pracy - urobiłem se łapy po łokcie - konkludując .
Każdy kamperowiec fanatyk/entuzjasta powinie sobie fundnąć stomię . Jest to super rozwiązanie . Oszczedność papieru wartością dodanąWojciechu - 2017-06-06, 11:04 ...do tego - karmienie pozajelitowe i alkohol w czopkach. Rawic - 2017-06-06, 14:21
prof-os napisał/a:
alkohol w czopkach.
albo rosyjska sauna Nomady - 2017-06-06, 16:52 Saszetki Thetforda jak do tej pory najlepsze ,a stosowałem różne wynalazki .inowa - 2017-06-06, 17:34 No to i ja przedstawię swoje typy. Idzie u mnie tego trochę i przetestowałam chyba wszystko co jest dostępne na rynku za wyjątkiem polskiego specyfiku z firmy Eden Chemicals - ale to w innym wątku...
Generalnie z uwagi na łatwiejsze dawkowanie preferuje szaszetki - płyn jakoś tak szybciej mi schodzi? co nie zmienia faktu że jest równie skuteczny (a może i bardziej gdy uleje się trochę więcej)
Moje typy:
miejsce 1: 5 pkt
saszetki do WC firmy Monochem: za super jakość (naprawdę wystarczy 1 saszetka) i delikatny zapach (wchodzisz do łazienki i poprostu przyjemnie pachnie); jedyny minus to jego cena - jest 2 x droższy od Thetforda, ale nie jest już 2 x lepszy...
miejsce 2: 4 pkt
saszetki Thetford blu: wg mnie najlepszy w akceptowalnej cenie; byłam mniej zadowolona z Green (chodzi tylko o zapach, ale to subiektywna ocena)
miejsce 3: 3 pkt
saszetki Dometica: miałam saszetki z granulkami (te były zdecydowanie lepsze) oraz tabletki; te z granulkami lepiej się rozpuszczały, natomiast tabletki gorzej - zdarzało mi się wylać nierozpuszczoną w całości z zawartością kasety); neutralizacja zapachu gorsza niż u konkurencji;
miejsce 4: 0 pkt
płyn do toalet chemicznych z MAKRO
według mnie nadaje się do zastosowania dla czystego sumienia "stosuję środek do WC" - nawet nie wiem czy działał, bo zapachu raczej nie neutralizował, a dobry papier rozpuszcza nawet woda, co sprawdziłam testując marketowy papier z celulozy (polecam taki test przed zakupem papieru za 15 złotych)rigg - 2017-06-22, 19:56 Używałem Thetford , potem kupiłem Tornado.... żona stwierdziła, że "ten pierwszy" był lepszy.
Odstawiłem Tornado i kupiłem ponownie Thetforda.... po czym okazało się, że nie ma różnicy (żona)
Ja osobiście też różnicy wielkiej w ww płynach nie odczuwam, być może dlatego, że kot na wyjazdach
zalega max 1,5 2 dni.... może też dlatego, że leję więcej niż zaleca producent, prawie całą nakrętkę.piotr1 - 2017-06-22, 21:06 Saszetki Thetforda dla mnie są najlepsze chociaż nie najtańsze. Bronek - 2017-06-22, 23:10 A u mnie pojawił się faworyt Dometic saszetki w plastikowej puszcze - zielone .
Fajny zapach. Ale o gustach....Rawic - 2017-06-23, 05:59
Bronek napisał/a:
zielone .
ja wolę niebieskie, bo pod kolor oczu moskit - 2017-06-23, 07:00 W opisach stosowania należy zwrócić uwagę na sprytny zapis;
Jest 50 ml na 10 litrów wody DO SPŁUKIWANIA TOALET ( czyli do wody czystej)
a w drugim zdaniu lub znacznie poniżej
100 ml na 10 litrów pojemności kasety
Oczywiście może trafiłem na stare etykiety Bronek - 2017-06-23, 07:28
Rawic napisał/a:
Bronek napisał/a:
zielone .
ja wolę niebieskie, bo pod kolor oczu
Co Ty?! W masz oczy?
Patrz ! Jak ta transplantologia pomimo afery z Dr G poszła naprzód.
W innym przypadku....
Ma to znaczenie przy "pawiu", o ile nie zamykasz oczu. Bronek - 2017-06-23, 07:30
moskit napisał/a:
W opisach stosowania należy zwrócić uwagę na sprytny zapis;
Jest 50 ml na 10 litrów wody DO SPŁUKIWANIA TOALET ( czyli do wody czystej)
a w drugim zdaniu lub znacznie poniżej
100 ml na 10 litrów pojemności kasety
Oczywiście może trafiłem na stare etykiety
Analityk
Ja jedynie sprawdzam czy to nie karbid.piotr1 - 2017-06-23, 10:08
Bronek napisał/a:
A u mnie pojawił się faworyt Dometic saszetki w plastikowej puszcze - zielone .
Fajny zapach. Ale o gustach....
Będę musiał spróbować , jeszcze tego nie używałem moskit - 2017-06-23, 12:42 Bronku
I właśnie tak to działa, a później "w mieście gadają" że to działa a tamto to tragedia, ale jak kupował to tylko patrzył na cenę nie na zapis jak stosowaćMILUŚ - 2017-06-23, 17:41 A ja zdecydowanie zmieniam zdanie kilka postów wczesniej......
Zdecydowanie odradzam Płyn Tornado Green Eko
Właśnie przed wyjazdem stwierdziłem ;że ...........q.....ński płyn SKISŁ
Po niecałym roku w baniaku poprostu zakwitł
Nie wiem czy to wysoka temperatura zeszłorocznych wakacji go dobiła czy......producent moskit - 2017-06-23, 19:24 Ale za to masz dwa w jednym niska cena i "zakwit"
A tak na poważnie to nie miał prawa zakwitnąćBronek - 2017-06-23, 19:33 Bardziej ekoligiczny już być nie mógł.
Ja bym potrzymał.....
Może tak powstało życie?moskit - 2017-06-23, 21:09 Bronku zakwitnie, zakwitnieBronek - 2017-06-23, 22:25 Mnie uczyli, że wyszliśmy z praoceanu. A tu okazuje się że z kibla. robba - 2017-06-25, 11:37
Bronek napisał/a:
Mnie uczyli, że wyszliśmy z praoceanu. A tu okazuje się że z kibla.
tylko kto wcześniej ten kibel zbudował?
Odwieczna zagadka: jajko czy kura... Bronek - 2017-06-25, 15:55 Początek, to "Wielkie pierdnięcie", wybuchem potem zwanym .
To wersja dla nienawiedzonych, lecz też niewiedzących
................................
Albo, przed północą z dnia szóstego na siódmy dzień.
To zgodne z kreacjonozmem dla wszystko wiedzących.donald - 2017-06-25, 19:54 Wy się tu pierdołami zajmujecie ,a mi po tornado blu capi z kibla...jak dla mnie to straszna lipa..
Za to wcześniej uzywalem thetforda bylo ok. Oczywiście mowa o płynie...saszetek teraz spróbuje..rigg - 2017-07-07, 10:27 Obecnie jesteśmy w słonecznej i ciepłej Italii. Od kolegi Koguta dostałem ostatnio dwie zielone saszetki Dometic do toalet. I to właśnie w tym ciepłym klimacie daje się "odczuć" i wyższość nad płynem. O wiele mniej aromatów z toalety się wydobywa, zwłaszcza po dobie powolnego zapełniania.
Polecam na ciepłe klimaty!!!duende - 2017-07-07, 11:03 Thetford Aqua Kem Green płyn - pozytyw (+1), zapach nie męczyjarek73 - 2017-07-07, 11:04 a ja trzeci tydzień w slonecznej Italii i tylko dwa razy kasete oprozniałem ( 5 osób). Tretford plus korzystać tylko awaryjnie i smrodu nie mabavaria2017 - 2017-07-09, 10:39 Dzień dobry
Mam na imię Paweł , Jestem już wieloletnim użytkownikiem forum ale nigdy nie pisałem postów , teraz chyba dojrzałem aby czynnie uczestniczyć w dyskusjach. Stworzyłem nowy profil i stad data rej. lipiec 2017....
W temacie muszę napisać, ze przetestowałem już chyba wszystkie dostępne środki chemiczne do toalet turystycznych.
Według mnie na wyjazdy letnie , w ciepłe kraje , dbając o regularne opróżnianie kasety max. 1 x na 3 dni przy 2 osobach mistrzem jest Aqua Kem Blue płyn. Uzupełnieniem jest spłukiwanie toalety każdorazowo zrobiona mieszanka Aqua Rinse Plus w butelce ze spryskiwaczem w proporcji 1;25.
To sprawdza się w 100 procentach i pomimo wyższego kosztu efekt higieniczny i zapachowy jest super.
Jeśli komuś pomogłem to ciesze się ogromnie...
pozdrawiammischka - 2017-10-04, 14:18 W tym roku testowałem niebieskie saszetki DOMETICa "Powercare Tabs" i u mnie sprawdziły się bardzo dobrze. Moja ocena jak najbardziej pozytywna.Wojciechu - 2017-10-04, 17:42 W tym roku przetestowałem extrakt do toy toya (50zł. za 5 l.) - efekt - b. dobry. marekoliva - 2017-10-04, 20:20
prof-os napisał/a:
W tym roku przetestowałem extrakt do toy toya (50zł. za 5 l.) - efekt - b. dobry.
też testowałem, w Grecji przy temperaturze powyżej 30 st nie dał rady, wróciłem do Thetforda, jest niezawodny.Andrzej 73 - 2017-10-05, 07:35
marekoliva napisał/a:
wróciłem do Thetforda, jest niezawodny.
Polecam lawendowego. rigg - 2020-08-19, 22:26 Pytanie do znawców. Dostałem koncentrat toi Toi i nie wiem czy go rozcięczać czy lać po troszeczku??
Pan z toi toi powiedział, że to na 1000 litrów 😲😲moskit - 2020-08-19, 22:35 Już nie raz pisałem o kradzionym płynie do toalet ,
PASERSTWO JEST FORMĄ ZŁODZIEJSTWA PRAWEM ZABRONIONA
Jakim trzeba być idiotą że na forum oficjalnie przyznają się że wspierają złodziei i są paseramirigg - 2020-08-20, 05:05
moskit napisał/a:
Już nie raz pisałem o kradzionym płynie do toalet ,
PASERSTWO JEST FORMĄ ZŁODZIEJSTWA PRAWEM ZABRONIONA
Jakim trzeba być idiotą że na forum oficjalnie przyznają się że wspierają złodziei i są paserami
Wyraźnie napisałem, że DOSTAŁEM, a nie Kupiłem.
EDIT:
Jakim trzeba być idiotą, żeby wszystkich do jednego gara wrzucać!Roberto - 2020-08-20, 07:15
mischka napisał/a:
W tym roku testowałem niebieskie saszetki DOMETICa "Powercare Tabs" i u mnie sprawdziły się bardzo dobrze. Moja ocena jak najbardziej pozytywna.
Też jesteśmy zadowoleni z tych saszetek. Stosujemy je od kilku lat.
Przetestowane latem w wysokich temperaturach (półwysep Iberyjski, Turcja, Chorwacja).
Tanim płynem ze sporą ilością wody zalewam kasetę wyłącznie w czasie kiedy kamperek stoi w garażu między kolejnymi podróżami moskit - 2020-08-20, 16:07
rigg napisał/a:
EDIT:
Jakim trzeba być idiotą, żeby wszystkich do jednego gara wrzucać!
Dostałem od złodziejaLukF - 2020-08-20, 17:05 Po co się obrażać. Dajcie spokój proszę rigg - 2020-08-20, 19:17
moskit napisał/a:
rigg napisał/a:
EDIT:
Dostałem od złodzieja
Szanowny Panie, oprócz białego i czarnego, jest jeszcze szary... i żółty i niebieski...
Zanim zaczniesz kogoś wyzywać dwa razy pomyśl
Byłem u kolegi na budowie, przyjechał Pan wyserwisowć toi toia.
Podszedłem zapytałem czy gdzieś można kupić płyn którego używają.
Serwisant powiedział, że nie mogą sprzedawać i zapytał do czego mi ten płyn.
Powiedziałem,że do kampera. Gość mówi, że może mi trochę odlać...
W pięciolitrowym baniaku dal mi może litr, zapytałem ile płacę a on mówi, że nic...
Co miałem mu powiedzieć?? Że nie wezmę bo jest złodziejem???
A może powinienem zadzwonić do jego szefa i powiedzieć, że ma pracownika złodzieja??
Jak powiada moja szanowna teściowa: Nie mierz wszystkich swoją miarką...Cyryl - 2020-08-20, 19:58 może mi ktoś wyjaśnić:
jaka jest różnica między powszechnie stosowanymi płynami do toalet, a takimi, które kosztują około 400zł za 5l?
może ktoś używał coś takiego - RO-202S BLUE MAGIC Super?dziwaczek - 2020-08-21, 06:18 A ja zrezygnowałem z Thetforda i od kilku lat używam Freedom (niebieski, czerwony i pomarańczowy) http://www.freedomcamper.pl/
Polecam kolegom protestować - nie są drogie są na alle....
Niebieski jest rewelacyjny - dobry zapach, a i jest taki płyn do "usuwania owadów i nie tylko" - pięknie czyści plastiki i zabudowę http://www.freedomcamper.pl/freedom-anti-stain/moskit - 2020-08-21, 11:15
rigg napisał/a:
moskit napisał/a:
rigg napisał/a:
EDIT:
Dostałem od złodzieja
Szanowny Panie, oprócz białego i czarnego, jest jeszcze szary... i żółty i niebieski...
Zanim zaczniesz kogoś wyzywać dwa razy pomyśl
Byłem u kolegi na budowie, przyjechał Pan wyserwisowć toi toia.
Podszedłem zapytałem czy gdzieś można kupić płyn którego używają.
Serwisant powiedział, że nie mogą sprzedawać i zapytał do czego mi ten płyn.
Powiedziałem,że do kampera. Gość mówi, że może mi trochę odlać...
W pięciolitrowym baniaku dal mi może litr, zapytałem ile płacę a on mówi, że nic...
Co miałem mu powiedzieć?? Że nie wezmę bo jest złodziejem???
A może powinienem zadzwonić do jego szefa i powiedzieć, że ma pracownika złodzieja??
Jak powiada moja szanowna teściowa: Nie mierz wszystkich swoją miarką...
Ustalmy jedno
Według Pana był to darczyńca rozporządzający nie swoją własnością.
Według mnie był to złodziej rozporządzający nie swoją własnością. Właściciel firmy powierzył kierowcy, serwisantowi majątek którym nie ma prawa rozporządzać inaczej niż mówi zakres obowiązków który podpisywał.
I skończmy na tym. Nie ma wytłumaczenia za paserstwo nawet w takiej formie.LukF - 2020-08-21, 11:49 Czy leci z nami Moderator ??????????????? krzlac - 2020-08-21, 12:05 Moskit, chyba Cię okradł jakiś pracownik. Ale masz rację, rzeczy trzeba nazywać po imieniu.Cyryl - 2020-08-21, 15:15
moskit napisał/a:
...Według Pana był to darczyńca rozporządzający nie swoją własnością.
Według mnie był to złodziej rozporządzający nie swoją własnością...
masz rację, kupuję czasami nowalijki od rencistów pod ogródkami działkowymi licząc na ich naturalną hodowlę.
a przecież taki jeden z drugim mogli ukopać marchewkę sąsiadowi.
masz jakiś sposób, aby to rozpoznać, abym nie stał się paserem?
czy jak zaprosisz mnie na obiad, mogę zażądać faktury na wodę, prąd, gaz, artykuły spożywcze, garnki, zastawę, sztućce, obrus, meble, dywan?
może być też problem z prawami autorskimi przepisów kulinarnych.
bo każdy może przecież okazać się złodziejem.Bim - 2020-08-21, 16:48
moskit napisał/a:
Ustalmy jedno
Według Pana był to darczyńca rozporządzający nie swoją własnością.
Ja pi....lę jak już tak panujecie na forum gdzie zwracamy się na Ty to pewnikiem będzie "uprzejmie donoszę"
Zwracajcie koledzy co piszecie i jaką formę darowizny na ogólnym głosicie, bo czasami niektórzy userzy mają skrzywienia zawodowe i wszyscy musimy być
"prawi i sprawiedliwi" LukF - 2020-08-21, 17:12 Moderatora!!!
Moderatora dać tu prędko!!!!!
Hallo, Jesteś tutaj drogi Modzie???Bim - 2020-08-21, 17:24
LukF napisał/a:
Hallo, Jesteś tutaj drogi Modzie???
Wszyscy wypoczywają musisz wystukac na klawiaturze fona LukF - 2020-08-21, 17:28
Bim napisał/a:
LukF napisał/a:
Hallo, Jesteś tutaj drogi Modzie???
Wszyscy wypoczywają musisz wystukac na klawiaturze fona
Bim, pomóż mi. Przecież nie chcesz 3 wojny forumowej Bim - 2020-08-21, 17:37
LukF napisał/a:
Bim, pomóż mi. Przecież nie chcesz 3 wojny forumowej
Jest piątek piątunio nie piereżywaj jak wojna niech odpoczywają SlawekEwa - 2020-08-21, 20:34 Coby tu nie pisać oryginalny płyn do toi-toi dobry jest mischka - 2020-08-22, 05:55 Czasami daję dzieciom klientów zabawki za friko. Jak nic dostanę pięć lat za okradanie szefa z zabawek Najgorsze jest to że słodyczami też dzielę ufolz - 2020-08-22, 07:33 Wracając do chemi - DOMETIC jest i zielony i niebieski.. za namową pewnego sklepu w Łodzi kupiłem zielony bo niby ekologiczny że takie samo działanie... "dupa" zielony ma o wiele słabszy zapach, słabiej działa w wysokich temperaturach i zrobiłem próbę wlewając do dwóch słoików 2litrowych (po ogórkach) wodę i wrzuciłem po kapsółce do każdego. Jakie wielkie zdziwienie było że niebieski nawet bez poruszania rozpuścił sie cały po 15min a zielony po 1:20godzinie i tak jakieś białe granulki pozostały... Nie na próżno pewnie jest napis na niebieskich POWERCARE. I podczas testów dopiero doczytałem że GreenCare trzeba zalać 3litrami wody... nie jest to przesadą?? 3litrami na wstępie zpełniona kaseta.. następny wyjazd już z zapasem thethforda weekend, thethforda orginal, i freedom niebieski.. zobaczymy co to będzie temperatury zbliżone do Greckich.. A jak wspomniałem zielone Dometica dla mnie do kibla.. (pomyłka wielka w produkcie) rigg - 2020-08-22, 07:55
ufolz napisał/a:
Wracając do chemi - DOMETIC jest i zielony i niebieski.. za namową pewnego sklepu w Łodzi kupiłem zielony bo niby ekologiczny że takie samo działanie... "dupa" zielony ma o wiele słabszy zapach, słabiej działa w wysokich temperaturach i zrobiłem próbę wlewając do dwóch słoików 2litrowych (po ogórkach) wodę i wrzuciłem po kapsółce do każdego. Jakie wielkie zdziwienie było że niebieski nawet bez poruszania rozpuścił sie cały po 15min a zielony po 1:20godzinie i tak jakieś białe granulki pozostały... Nie na próżno pewnie jest napis na niebieskich POWERCARE. I podczas testów dopiero doczytałem że GreenCare trzeba zalać 3litrami wody... nie jest to przesadą?? 3litrami na wstępie zpełniona kaseta.. następny wyjazd już z zapasem thethforda weekend, thethforda orginal, i freedom niebieski.. zobaczymy co to będzie temperatury zbliżone do Greckich.. A jak wspomniałem zielone Dometica dla mnie do kibla.. (pomyłka wielka w produkcie)
Dobrze wiedzieć ja używam niebieskich dometiców i właśnie miałem zamiar spróbować EKO zielonych, ale już wiem , że nie warto
EDIT
Może ktoś pomoże w kwestii: jak rozcieńczyć koncentrat z Toi Toi??
Ja już dyskusję złodziej, paser, darczyńca zakończyłem, także niech MODERATOR odpoczywa moskit - 2020-08-22, 12:39
krzlac napisał/a:
Moskit, chyba Cię okradł jakiś pracownik. Ale masz rację, rzeczy trzeba nazywać po imieniu.
Wiele lat produkowaliśmy dla między innymi tej firmy płyny, mieliśmy parę reklamacji, po analizie niestety wynik był druzgocący pracownicy dolewali nawet 70% wody, największą bolączką prezesa był proceder rozcieńczania bo bardzo odbijało się na wizerunku ich firmy i stąd jestem uczulony na "darczyńców" . Między innymi rozstawiane na imprezach czy wypożyczane niebieskie budki capią już drugiego dnia. Prawidłowo dozowany preparat w użytkowanej budce powinien wytrzymać przy temperaturze otoczenia do 20 stopni 12 dni oczywiście jeżeli zamawiający prawidłowo określi ilość osób korzystających.dziwaczek - 2020-08-22, 14:00 Testowałem płyny z cyklu "eko - zielone" i powiem, że nie sprawdzają się, są mniej skuteczne i wróciłem do niebieskich.
Ufoiz - ciekawe co wyjdzie z testów Banan - 2020-08-22, 17:19
rigg napisał/a:
Może ktoś pomoże w kwestii: jak rozcieńczyć koncentrat z Toi Toi??
Żaden problem to policzyć, powiedz tylko jakie masz opakowanie Cyryl - 2020-08-22, 17:24 zastępczemoskit - 2020-08-22, 19:30 Ułatwię
dla 100% czyli nie rozcieńczany 200 ml. na 100 litrówSlawekEwa - 2020-08-22, 21:20
moskit napisał/a:
czyli nie rozcieńczany
można to gdzieś legalnie kupić?Cyryl - 2020-08-23, 04:55 może ktoś używał coś takiego - RO-202S BLUE MAGIC Super?
skąd taka cena i czy rzeczywiście jakość rekompensuje cenę?rigg - 2020-08-23, 08:45
moskit napisał/a:
Ułatwię
dla 100% czyli nie rozcieńczany 200 ml. na 100 litrów
Dziękuję.mischka - 2020-08-23, 08:46
dziwaczek napisał/a:
Testowałem płyny z cyklu "eko - zielone" i powiem, że nie sprawdzają się, są mniej skuteczne i wróciłem do niebieskich.
Też testowałem zielonego thetforda i dometica, oba (jak dla mnie) nie do przyjęcia.
Niebieski dometic w saszetkach spełnia wszystkie moje wymagania, moim zdaniem nie ustępuje thetfordowi a cenowo wychodzi korzystniej.moskit - 2020-08-23, 10:13
SlawekEwa napisał/a:
moskit napisał/a:
czyli nie rozcieńczany
można to gdzieś legalnie kupić?
ze względu na skład nie jest dopuszczona do obrotu detalicznego.Cyryl - 2020-08-23, 10:22 No i mamy odpowiedź.
Gdyby można byłoby taki specyfik normalnie kupić, nie byłoby przekrętów.
A ponieważ mamy za sobą życie w komunie, gdzie zdobywanie produktów niedostępnych w sklepach było na porządku dziennym, to i dzisiaj nie do końca jest oceniane jako zło.Banan - 2020-08-23, 10:41
Cyryl napisał/a:
skąd taka cena i czy rzeczywiście jakość rekompensuje cenę?
No przecież jest napisane na opakowaniu ROYAL - czyli godne jedynie królewskiej
Prawie 500 PLNów za 5 litrów...
Ciekawe, co ma w składzie LukF - 2020-08-23, 10:50 Co ma w składzie?
Złoto Panie, złoto Cyryl - 2020-08-26, 20:05 do złotego nocnika.
tak na poważnie, chciałem się dowiedzieć dlaczego taka cena, jaka jakość, co za takie pieniądze?