Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - stacyjna ducato I

serwan - 2017-05-31, 11:19
Temat postu: stacyjna ducato I
hej,

stacyjka w DI ma 4 wyjścia (podłączenia kabelków); ktoś może wie które należy spiąć na krótko żeby rozrusznik zakręcił? jak pisałem w innym wątku zdarza mi się tak że muszę kilka razy przekręcić kluczyk, ponoć stycznik w stacyjce się skończył; zakładając że w czasie wyjazdu skończy się całkiem :) chciałbym wiedzieć co z czym zewrzeć żeby się jednak uruchomił..

pozdrawiam
serwan

Wieluniak_1 - 2017-05-31, 11:37

może nie odp na pytania ...ale miałem podobnie. Wymieniłem stacyjkę na nową. Koszt 70 zł.
serwan - 2017-05-31, 11:50

słyszałem z kolei ze fiat już tych stacyjek nie robi, a zamienniki to buble; jestem w to skłonny uwierzyć bo kupiłem komplet wkładek do zamków (mam do wymiany po włamaniu) i są masakrycznie tandetne.. to jak to jest z jakością nowych stacyjek? dawno zmieniałeś?
MILUŚ - 2017-05-31, 12:08

serwan napisał/a:
......... to jak to jest z jakością nowych stacyjek? dawno zmieniałeś?

W poprzednim wymieniałem 8 lat temu :szeroki_usmiech

CAPOMAN - 2017-05-31, 12:16

a są dostępne zamienniki do naszych dziadków? :wyszczerzony:
Może ktoś podesłać linka ? :ok

Wieluniak_1 - 2017-05-31, 12:25

wymieniałem niedawno, z miesiąc temu. Na allegro mozna znaleźć po 35 zł , ja mam podobno coś krajowego. A z jakością się zobaczy.
serwan - 2017-05-31, 13:06

też kupiłem w takim razie na allegro. faktycznie 35pln. zobaczymy..
Student - 2017-05-31, 13:30

Moja ma 4 lata działa po wymianie bezproblemowo.
1506edi - 2017-05-31, 16:30

A co do włamania,też to przerabiałem 2 razy.Odczepiłem cięgna w drzwiach założyłem siłowniczki i alarm z allegro.Teraz mam z pilota niech męczą wkładki.
pozdrawiam

BIGL - 2017-06-02, 15:37

Ja zamontowałem przekażnik na rozrusznik i mam spokój z wypalonymi stykami. Objawy były podobne jak u Ciebie.
serwan - 2017-06-06, 17:31

dotarła ta z allegro. za 35 zeta. jakby ktoś chciał zmieniać to polecam jednak inny wybór / którąś z tych droższych. producent ma pudełka 'genuine parts' jak na zdjęciach, i jest to tandeta podobna to wkładek do zamków do ducata którą też kupiłem na allegro i pochodzi od tego samego producenta; jak wygląda widać na zdjęciach - kiepsko obrobiony metal, jeden z pinów wyrwany z kostki, kluczyki chodzą, ee.. mało płynnie.. myślę że nie będę wymieniał dopóki stara się całkiem nie rozleci..

pozdrawiam
serwan

Gregorio - 2017-06-06, 21:14

Teraz możesz łatwo sprawdzić i odpowiedzieć na zadane przez siebie pytanie z pierwszego postu. Mnie również ciekawi, które kabelki zewrzeć w razie "W" :?:
Gregorio - 2017-06-29, 08:18

Jako, że mnie to ciekawiło dzis sprawdziłem, które to kabelki. Otóż czerwony zwarty z którymkolwiek z pozostałych powoduje załączenie rozrusznika. Z czarnym lub niebieskim tylko po uprzednim włączeniu zapłonu. Z brązowym kręci również bez włączonego zapłonu ale nie odpali.
Kabelek niebieski jest najgrubszy więc obstawiam, że w razie W należy zwierać czerwony z bniebieskim + włączony zapłon kluczykiem. Znaczy najpierw zapłon a później kabelki :wyszczerzony:

Kosmita - 2020-06-16, 19:26

Podepnę się do tematu. Mam problem ze stacyjką w Ducato I, ale trochę innej maści. U mnie kluczyk blokuje się tak, że nie mogę go obrucić. Wchodzi i wychodzi ze stacyjki, ale włączenie zapłonu udaje się raz na 20-30 prób :( co z tym zrobić? Poradzicie cos?

Edit: literówki

Socale - 2020-06-16, 20:02

Kluczyk ma już wytarte ząbki.
Podjedź do speca od dorabiania, on odtworzy pierwotne kształty klucza.

Kosmita - 2020-06-19, 21:28

Dla potomnych dopiszę, że przy cenach rzędu 100zl za oryginalne stacyjki, spece radzą wymianę, a nie dorabianie.
Ja mam inny kluczyk do każdego zamka (dosłownie!), także wygodniej mi wymienić stacyjkę i mieć problem z głowy.