|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - kilmatyzator FRAL FSC03 0,9kW - potrzebne opinie
Flag - 2017-06-04, 14:26 Temat postu: kilmatyzator FRAL FSC03 0,9kW - potrzebne opinie Broszura PDF
Aukcja
Czy ktoś z Was to ma/miał ?
Tak sobie myślę zeby to kupic i zamontować na tylnych drzwiach (blaszak), z jakiej przetwornicy by to poszło? ( musi byc sinus? )
tom-cio - 2017-06-04, 18:33
kilka razy zdjecie wrzucalem,ja mam pingwina na bagazniku rowerowym w blaszaku.Z akumulatorow nie ma szans ,tez co podajesz potrzebowal by na biezaco pradu okolo 80A,ja zasilam z agregatu impax 1500w,stoimsobie na tym samym bagazniku rowerowy i pyrkoce,w czasie jazdy wyprobowane i nic sie nie dzieje,schladza pieknie
Flag - 2017-06-04, 19:02
Twoje zdjecie widzialem, ale pytam o ten kontretny model z linka, w jaki sposob 360W odbiornik + jakies straty na przetwornicy bedzie zjadał 80A ? jak dla mnie to powinno się w 35A zamknać ( oczywiscie wiecej na rozruch)
Korzystasz z agregatu w czasie jazdy?
krimar - 2017-06-04, 19:05
Fral ma pobór 360W, także to ok 30A przy 12V (przez przetwornicy - pełen sinus)
Flag - 2017-06-04, 19:06
krimar napisał/a: | Fral ma pobór 360W, także to ok 30A przy 12V (przez przetwornicy - pełen sinus) |
Jaka moc przetwornicy aby go wystartować ?
krimar - 2017-06-04, 19:26
dywagacje na ten temat: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=24308
tom-cio - 2017-06-04, 20:22
A to nie doczytalem,faktycznie 360w,sugerowalem sie moca chlodzenia.Nie wiem jaka masz izolacje,ale moj 9000btu daje rady zbic z 30 w srodku do 22 ale tylko na postoju z zaslonietymi matami oknami.w czasie jazdy jak grzeje przez okna to przedzial gdzie lozko fajnie chlodny ale kabiny nie daje rady.Pobor powietrza mam z zewnattz,wdmuchuje tylko zimne ,cieple uchodzi przez delikatnie syberdach uchylony.
Tak ,z agregatu korzystam w czasie jazdy,jesli nie korzystam z agregatu to wlaczam sam nadmuch z klimatyzatora z przetwornicy na tylny przedzial,to rowniez sporo obniza temp i daje uczucie chlodu.Z tylu nie mam otwieranych okien,a nawet jak bym mial kamperowe,to w czasie jazdy nie otworzysz,a tak jest rzesko
Flag - 2017-06-04, 20:30
7-10 cm pianki plus mata aluminowa z powietrzem w srodku. 3 male okna dachowe i jedno srednie w scianie, przegroda na stałe.
tom-cio - 2017-06-04, 20:41
Jak przegroda na stale to wg mnie bude powinno schlodzic bez problemu.Proboj,chetnie o rezultatach poczytam
vIrek - 2017-06-05, 09:37
Mam taki klimatyzator zamontowany na stałe w szafce za lodówką. Przetwornica sinus 1500W, więc łaski nie robi, że z niej wystartuje i działa. Panel sterujący da się zamontować na przedłużonych kablach gdzieś poza klimatyzatorem. Ja mam zainstalowane 2 wyloty po obu stronach szafki. Jeżeli zamknę jeden wylot to chłodzę tylko przestrzeń nad łóżkiem. W kanale pomiędzy wylotami mam przepustnicę, którą steruje silniczkiem od funkcji Split z klimy. Planuję zwiększyć moc paneli tak, żeby klima mogła chodzić cały dzień.
Flag - 2017-06-05, 16:22
Po przemyśleniu sprawy dochodze do wniosku ze w cenie przetwornicy mam 2 strefe kilmy silnikowej ( do 2tys na porzadncych podzespołach), a na postój niezalezny klimatyzator (np ten Fral) ktory mozna bedzie wozic TYLKO w razie potrzeby
DigitalNomad - 2019-03-27, 23:25
@vIrek
Jak obudowałeś klimę? Patrząc na ułożenie klimy u Ciebie wyrzuca ona zimne powietrze z lewej, ciepłe z prawej, a zasysa od strony dworu oraz kratki od strony kampera.
Ty przechwytujesz to co z niej wylatuje (z prawej) i łączysz to z kanałem wylotowym na dwór. To oznacza, że część gorącego powietrza leci na dwór, a część do środka.
Nie do końca rozumiem tego obiegu.
vIrek - 2019-03-28, 15:36
Mam zamontowane w opcji jak na tej fotce czyli urządzenie w środku, a rura z gorącym powietrzem na zewnątrz. Na kanał z gorącym powietrzem wykorzystałem profil, który jest w tym miejscu w ścianie - klimatyzator jest "przyciśnięty" do kanału wylotowego. U góry mam zamontowaną kratkę wylotową (pod panelem foto), a od dołu ten kanał mam zaślepiony.
Bardziej efektywne jest rozwiązanie gdy całe urządzenie jest na zewnątrz, a tylko nadmuch zimnego do środka, ale nie miałem pomysłu na taką realizację.
I tak praktycznie nie używam tej klimy bo ciepłolubny jestem i nad wodą się lokuję gdzie wierzorna bryza itd..
Andrzej_Gdynia - 2019-06-11, 16:54
Podbijam ten temat... Upały spore - klima się przyda i w kamperze i w domu...
Dlatego i ja zapytam - kto z szanownych czytających ma ten, konkretny klimatyzator przenosny Fral FSC03 ? Jak się sprawuje?
Dodam od siebie że podoba mi ten model z paru powodów. Po pierwsze można go wywalić na zewnatrz i nie hałasuje, po drugie mały, po trzecie małe zużycie prądu...
Wady ? - myślę że wydajność - klimatyzator ma pobór 360W więc... i wydajność może być mała, szczególnie jesli chciałbym zastosować go również w domu... Dedykowana rura to max 1,5mb tak trochę na styk...
Dlatego jeszcze raz - czy ktoś ma taki model?
tom-cio - 2019-06-11, 16:59
Moc za mala, ja mam taki ktory pobiera 980watt i ten spoko w 30 stopniowym upale zrzuci do 19w srodku jezdzac z tylu na koszu
Roberto - 2019-06-11, 17:04
Ja mam ten model i w kamperze zasilam z solarów.
W kamperze wystarcza w domu nie używam, bo za mały
Andrzej_Gdynia - 2019-06-11, 20:52
W kamperze dajesz przez przetwornice o jakiej mocy? Na ile wystarcza pojemności aku? Bo jak sadzę solary masz pewnie 100 lub 120 W czyli kolejne 200W musi wziąć z aku..?
Co się dzieje przy naprawdę potężnych upałach powiedzmy powyżej 30 stopni - czy sprawność spada i zaczyna z niego kapać? W jakiej konfiguracji go podłączasz - na zewnątrz z nawiewem do środka czy odwrotnie? W jakim układzie jest sprawniejszy? Jak widzisz mam wiele pytań
Roberto - 2019-06-11, 21:59
Przetwornica VOLT SINUS 1500/3000W.
Akumulator 142Ah
Solary na dachu 600W plus kontroler MPPT. Przy obecnym słońcu klima chodzi non stop a prądu wystarcza jeszcze na doładowanie aku.
Zestaw w tej konfiguracji mam od późnej jesieni więc nie testowałem go w temperaturach powyżej 30st.C, aczkolwiek próby z ostatnich dni wyszły obiecująco. Nawet jeśli obniży mi temperaturę o kilka stopni to będę zadowolony.
Za 3 tygodnie przetestuję w Hiszpanii
W kwestii kapania to ten Fral ma zbiorniczek na wodę. Jak się napełni to klimatyzator automatycznie się wyłącza. Można też odprowadzać wodę wężykiem, np. do odpływu w łazience - ja zamierzam tak robić. Gorące powietrze wypuszczam rurą przez okienko w dachu.
Więcej informacji za jakieś półtora miesiąca
Andrzej_Gdynia - 2019-06-11, 22:45
Bardzo dziękuję - to jest konkretna informacja
Szacun - 600W solar - kurcze co to jest? Cały dach masz w panelach czy znalazłeś jakiś nadzwyczaj wydajny?
Co do klimy - też nie uważam że klima ma mi dać 19 stopni. Od tego to tylko katar. Dla mnie komfort to 22 - 23 stopnie... Dlatego myślę że ten mały powinien wystrczyć.
Jeszcze tylko pytanie - w zestawie dają rurę 1mb - czy to wystarcza czy kupowałeś 1,5mb? Co jeszcze brałeś do kompletu - te adaptery do szyby masz? Ma to sens?
SlawekEwa - 2019-06-12, 07:45
Andrzej_Gdynia napisał/a: |
Jeszcze tylko pytanie - w zestawie dają rurę 1mb - czy to wystarcza c |
lepsza alu 11cm średnicy "spiro"
reaven22 - 2019-06-12, 08:15
Również posiadam zabudowaną. Moc szału nie robi. W ciągu dnia jak auto stoi w pełnym słońcu to nie ma szans na schłodzenie. Ale w nocy sypialnie wychładza bez problemu i przyjemnie się śpi.
Pobór prądu ok 30A, przetwornica AZO 1500W, doprowadzone dodatkowe zasilanie do płytki sterującej klimy.
toscaner - 2019-06-12, 13:02
Andrzej_Gdynia napisał/a: | Bardzo dziękuję - to jest konkretna informacja
Szacun - 600W solar - kurcze co to jest? Cały dach masz w panelach czy znalazłeś jakiś nadzwyczaj wydajny?
Co do klimy - też nie uważam że klima ma mi dać 19 stopni. Od tego to tylko katar. Dla mnie komfort to 22 - 23 stopnie... Dlatego myślę że ten mały powinien wystrczyć.
Jeszcze tylko pytanie - w zestawie dają rurę 1mb - czy to wystarcza czy kupowałeś 1,5mb? Co jeszcze brałeś do kompletu - te adaptery do szyby masz? Ma to sens? |
600W to jeszcze nie rekord. Nawet 800W. Niektórzy mają i ponad 1kW na większych kamperach.
Dodatkowy plus, gdy są szklane, to panele robią cień, więc automatycznie klima ma mniej do roboty.
U mnie też będzie Fral zasilany z paneli, tylko nie mam jak go chwilowo wysłać z Polski do mnie.
800W paneli, bo też więcej innych odbiorników na prąd
Z dobrą izolacją, cieniem z paneli spokojnie ta klima powinna dawać sobie radę. Mi wystarczy kilka stopni mniej. Obstawiam, że z powyższymi plus mała kubatura spokojnie i 10C niżej będzie. Mam w kamperze jedną szafkę, do której poleci w izolacji Frall, wydmuch gorącego na zewnątrz. Zimne do środka. Czyli klima będzie oddzielona od wnętrza izolacją.
Tak wyglądają moje "daszki"
Roberto - 2019-06-12, 13:46
Tak dokładnie to ja mam 750W na dachu... 5 paneli po 150W
600W na zabudowę i 150W na aku rozruchowe, co by mi go radio na postoju nie rozładowało
|
|