| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Problem z prądem Fiat Ducato
MrErroR - 2017-06-04, 23:16 Temat postu: Problem z prądem Fiat Ducato Witam, zakupiłem swojego pierwszego kampera jakim jest Fiat Ducato Active A530 z 1998 roku.
Mam problem, otóż po podłączeniu campera do sieci (przez gniazdo boczne) nie ma nigdzie prądu.
Dokopałem się do przetwornicy w szafie, jest na niej guzik do ładowania.
Po wciśnięciu tego guzika pojawia się prąd w lodówce i w głównej lampie. Działa również ogrzewanie. Lecz podczas próby włączenia obojętnie jakiej żarówki lub pompki wody w zlewie ładowanie znika jak i również reszta zasilania.
Bezpieczniki na przetwornicy posprawdzałem, jak i również ten w środku na transformatorze.
Podejrzewam że powinien być podłączony akumulator pokładowy, lecz nigdzie nie mogę go znaleźć. Nie wiem czy poprzedni właściciel go zabrał ze sobą, odłączył lub może to któryś z bezpieczników się przepalił.
Proszę o pomoc
MILUŚ - 2017-06-04, 23:23 Temat postu: Re: Problem z prądem Fiat Ducato
| MrErroR napisał/a: |
Podejrzewam że powinien być podłączony akumulator pokładowy, lecz nigdzie nie mogę go znaleźć..... |
Dobrze myślisz Jak sobie wyobrażasz korzystanie z kampera bez aku ?
Aku musi gdzieś być..........albo miejsce po nim
Zacznij od znalezienia aku lub......dziury po nim . Zadzwoń do poprzednika ......jeśli to prawda ,że wymontował to.....zrobił Ci niezły numer
spoko - 2017-06-04, 23:25
Banglaj pajęczyne i bebechy
MrErroR - 2017-06-04, 23:27
MILUŚ
Jakieś sugestie, gdzie mógłby się on znajdować?
Masz nawet tej samej firmy zabudowe co ja
Przeryłem praktycznie każdy kąt i ani akumulatora ani kabli do jego podłączenia.
Chyba zostaje mi podążanie za kablami od wtyczki od przetwornicy :p
wirefree - 2017-06-04, 23:57
Ja mam taki sekretny schowek pod podłogą na aku. Też myślałem że nie ma a jednak był.
mrsulki - 2017-06-05, 05:04
Pod fotelem pasażera lub kierowcy?
silny - 2017-06-05, 05:27
A jak kupowałeś to czym się interesowałeś czy ma ładny lakier
MrErroR - 2017-06-05, 07:29
silny, pojazd kupiłem po okazyjnej cenie, no i jest kilka rzeczy do zrobienia w nim:)
Pod fotelami akumulatora nie ma, wezmę się za ściągnięcie wykładziny może faktycznie gdzieś w podłodze jest schowany.
A tak propo, nie można korzystać tylko z prądu z sieci i przez przetwornice mieć oświetlenie w środku, dopiero jak nie mamy zasilania z sieci to korzystać z akumulatora?
MILUŚ - 2017-06-05, 07:36
| MrErroR napisał/a: | MILUŚ
Jakieś sugestie, gdzie mógłby się on znajdować? ..... |
Skrzynki pod siedzeniami pasażera ; kierowcy ; szafki ............
W jednym z kamperów miałem aku zabudowy nad......silnikiem
nikita55 - 2017-06-05, 09:48
Przecież przyczepy nie mają aku,tylko przetwornicę i jak jest 230v to wszystko lata
MILUŚ - 2017-06-05, 10:08
| nikita55 napisał/a: | Przecież przyczepy nie mają aku,tylko przetwornicę i jak jest 230v to wszystko lata |
Przeczytaj pierwszy post
Bronek - 2017-06-05, 10:45
| nikita55 napisał/a: | Przecież przyczepy nie mają aku,tylko przetwornicę i jak jest 230v to wszystko lata |
Pomijając kwestię pierwszego postu. Moja przyczepa miała i jedno i drugie
Najczęściej się nie demontuje, tylko wymienia na stareńki o ile pokładawy był w miarę świeży. To taka nasza tradycja narodowa.
Można z sieci bez akumulatora. Przynajmniej u mnie 12v jest z prostownika. Ale wiele na tym nie pociągnie, Nie wiem ile amper wytrzyma?
MrErroR - 2017-06-06, 22:16
Dzięki za pomoc, okazało się że akumulator był wyjęty, a schowany był pod stolikiem w schowku pod podłogą. Była wykładzina i nie było widać tego schowka. Po podłączeniu wszystko działa jak należy:)
MILUŚ - 2017-06-06, 22:48
|
|