Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hiszpania - Hiszpania Muzyków -wiosna od 5 luty 2017

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-07, 16:23
Temat postu: Hiszpania Muzyków -wiosna od 5 luty 2017
Wyjazd-5 luty do 19 maj 2017.Kilometry przejechane 9 700km.Z Krakowa do Zgorzelca 436km.Śpimy pod Carefourem paliwo po 4,56zł-gaz 22litry po 2.18. :oops: Wreszcie pisze dalej relacje.Piękna ta Hiszpania,ale wielki kraj,ile trzeba by było wyjazdów by poznać ja w całości. :roll: To tak jak by na wakacje jechał do Warszawy,a Grecja to tak jak np.Nowy Targ.Mam porównanie w w cenach na podstawie łidli -Hiszpania tańsza od Grecjii :haha:Barbara
windsta - 2017-06-07, 16:32

Witam będę dzielnie śledził pozdrawiam. :spoko
bond - 2017-06-07, 16:57

Ja też się zapisuje na czytanie :kawka:
Komplecik - 2017-06-07, 18:09

Pisz Basiu pisz :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-07, 19:23

Poniedz.6 luty omijamy Drezno,gnamy do strefy zielonej.Autostrada super ,ale za Dreznem ciaśniej.Oo Norymbergii robi się zielono.Ruch tirów się wzmaga i korek.Zjeżdżamy do jakiegoś miasteczka i spimy pod Lidlem.Ceny wydaja mi się wysokie nic nie kupuje.570 km razem 1006.7 lutywyjazd o 7 rano kierunek SPEYER/Spira/.Miasteczko jeszcze trochę uśpione,ale parkowanie płatne 0,80e za godz.udało nam się w uliczce,nawet niedaleko centrum i Domu SPEYER.Jest to najwieksza w Europie katedra Romanska,bo CLUNY we Francji sa w częściowej ruinie.Cluny oglądamy w drodze powrotnej,za namowa Spaxa.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-07, 19:43

Katedra wielka trochę pusta,no i brak turystow.Jazda do Bezanson -Francja,po drodze pada deszcz.Wzdluż granicy ze Szwajcaria chłodniej w nocy włączamy ogrzewanie.Śpimy pod centrum handlowym.488kilometrów.W Niemczech tankujemy za 1,19e ale nie daja kwitu.Rano się guzdramy wyjazd o 10,na Lyon.jedziemy na znane nam z 2010r.miejsce w Remoulins.Tu śpimy.Parking gratis.N 43°56'17.66"i E 04°33'28.81".Temp.o 21godz.zew.11°wew.17-rano o 7°° zew 10,wew 11.Kilometry 1941km.Rano 9 luty czwartek,podjazd pod most Pond du Garde,parking płatny to nie wjeżdżamy,ja ide sama a Z.spaceruje z psem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-07, 20:00

Nie miałam nastroju do pisania.Ale już uporaliśmy się z trawa,chwastami,ogórki rosna,czereśni brak.Wizyty lekarskie rejestrowane w grudniu,zakończone,pojawily się nowe starcze choroby.Jeździmy blisko na rehabilitacje,nie lubie komory mrożenia,ale ponoc pomaga,licze do 120 i otwierają się drzwi.Z.lubi to zimno.Zięć uporzadkowal moje 3000 fotek,uda się pomału wklejać,bo są pomieszane :!: Ale i tak super-ta starość i elektronika na bakier :?:
Po moście jedziemy kierunek Sette.No niestety płatny parking,woda platna ale nie można jej zatankować,musi być bilet parkingu.Kamperów jak mrówek,ale na kempingach 100-500 metrow od morza.to nie dla nas.Robimy tylko 207 km.Śpimy przy jakimś centrum handlowym.

WODNIK - 2017-06-07, 21:37

Czekam na więcej, z niecierpliwością. :spoko :-P
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-07, 21:52

Nastawiamy na Hiszpanię .CERBERE
boczna droga najbliżej morza na Costa Brawa.do miejsca postojowego 2273km.Dam fotki,miejsca zachwycające oko.W następnym poscie napisze o małej awarii za 100euro

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-07, 22:01

Stajemy na dzikiej plaży ale latem jest zakaz i rampa.Francuzi mówia że ok.Po spacerze w obie strony plazy jednak szukamy plazy w jakimś miasteczku .Jest LLalanca
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-08, 10:32

W 2010 roku byliśmy w Hiszpanii,ale jechaliśmy przez Słowację ,Węgry,odpoczynek w Koprze/Słowenia/,Włochy -San Remo,Francja -Prowansja i w Hiszpanii Costa Brawa- LLafranc.Wtedy na forum pisał Piere94 i dal nam namiary na 2 miejsca.Teraz je ominęliśmy.
Z plazy G.rifeu.......robimy spacery w prawo i lewo,podziwamy poszarpany brzeg Costa Brawa.

Kotek - 2017-06-08, 11:40

Czytamy, oglądamy i czekamy na ciąg dalszy. :kwiatki:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-08, 13:23

Podziękowania wielkie dla Darka-Spaxa,był naszym komputerem i telefonem,dopiero jak przyleciały wnuki do Malagi pałeczke przejął Zięc.
Za namową Darka jedziemy do Port Ligat gdzie jest dom Salwadora Dali,oraz cypel-Cap de Kreus.Widokowo wspaniale.drogi tu jeszcze lepsze jak w Grecji :?: :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-08, 13:34

Jedziemy dalej brzegiem morza,zatrzymujemy się w kolejnych miasteczkach na chwile.Na nocleg wypadło Palamos,dość duże miasteczko,no ale na wieczór wszyscy wychodzą lub jada do tawern.nie ma gdzie palca wbić.Miejsce jedno przy porcie,oraz wspaniała ścieżka spacerowa wzdłuż falochronu portowego.Brak jeszcze pięknej pogody co widać na fotkach.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-08, 13:43

Trafiamy do
Platja de Aro,miejsce przyjazne kamperom.Wracamy tu przy powrocie kiedy jest słoneczna i piekna pogoda w maju.Koordynaty N 41°48'37.94" i E 03°03'28.20".Do plazy spacerkiem 12 minut,jest kemping przy plaży ale o tym w maju.Jest niedziela 12 luty.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-10, 17:37

Po serwisie 11 wyjazd dalej serpentynami brzegiem Costa Brawa,aż do Tossa De Mar.Potem zjazd na inna droge w kierunku Barcelony.Planowany nocleg pod fabryka/od Jędrka 49/.
Wieje,fale,pada i pogoda okropna.Hiszpanie chodza w puchowych kurtkach ale głowy bez nakryc.My mamy zimowe czapki na głowach.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-10, 17:45

13 luty stoimy pod fabryka .Jest tu ladny park nazywa się to Parc de la Pau.Jest to nad morzem.14 luty przejaśnia się ruszamy dalej.Bardzo dobre miejsce.Wracając mielismy tu wrócić sprawdziliśmy skad odchodzą autobusy turystyczne.Koordynaty tego postoju N 41°25'06.38" i E02°13'50.49".Z.w maju sprawdzil pod Sagrada Familia 6km.Do autobusu turystycznego 15 minut piechota.my jechaliśmy raniutko od Parku gurel i Zbyszek mnie i wnuki zawiózł pod sama Sagrade.Piersi do kasy i bilety na godz 18.Dlatego Chemik ma racje ci co znaja terminy zamawiać bilety przez internet.Dotyczy to Sagrady Familia i Granady.Reszta zabytków mieści dużo turystów nawet latem.Dopisalam to dla kolegi który jedzie teraz do Barcelony :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-10, 17:55

Przez Barcelone przemykamy,ale nie ma skretu pod Sagrade,udało się zobaczyb Casa Batlo.Nastepny postuj z noclegiem to L Amoplla N 49°47'57.04" i E 00°41'59.86"
widać zniszczenia po wiatrach i ulewie.Jest 14 luty na liczniku 2723km.

Beata i Leszek - 2017-06-11, 22:08

Witam Basieńko :) Pozdrawiam Was bardzo gorąco :spoko Puszka również :)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-27, 23:48

Cierpliwości,jutro koniec rehabilitacji,sadzenie borówki amerykańskiej,drobne prace i zabiorę się do pisania.Nie wiem czy to się komuś przyda bo wszyscy jada w Hiszpanii na kempingi :?: :?: My cały pobyt przy plażach ,tam gdzie wolno i nie wolno stać.Podobnie kameruje Dakota :haha: :haha:Barbara Muzyk
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-24, 10:31

Skończona relacja z pobytu jesiennego w Grecji. Dzis sobota- wpisałam 11 noclegów z relacji na Peloponez ze współrzędnymi GPS na str 1.Powracam do Hiszpanii,trochę pracy,bo tak jak pisałam pokasowalam fotki a po odzyskaniu ich sa pomieszane :haha:Dopisane dzisiaj czyli 27 listopad.Ogladam foty ogromna ilośc 3000,na samej" Ściezce króla jest pewnie z 200' jak to wybrać :?: Cos może się uda,a jeszcze ja nie mam fot z Sagrady Familii musz je dostać je od wnuka.Ale to jeszcze daleko bo to był maj :oops:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-27, 19:03

Benicarlobyliśmy tu starym kamperem w 2010 roku.Po drodze zatrzymujemy się na plazy poniżej.Zaczyna się rejon pomarańczy.Tu przy polu pietruszki zapłaciliśmy najwięcej tzn.10kg 6 euro.Pietruszka w gratisie.Stoimy mniej więcej w tym samym miejscu co w 2010.jedyna plaza nie przebudowana :!: Spacerujemy do portu,do Lidla,w strone Peniskoli itp.w Peniscoli piękny piach przywieziony z Sahary.Bedziemy tu w maju z wnukami.Poznaliśmy przyjaznego Polaka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-27, 23:06

Jedziemy na festiwal doVinaros,w centrum piekna plaża,kamienista za rzeka i duży zlot kamperów.Drużyny z różnych miejsc mają swoje stroje,swoją orkiestrę i przewodząca im królową.Wyszły same ą :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-27, 23:18

Dalej oglądanie festiwalu,zwlaszcza jedna drużyna koncertowala w centrum tam byliśmy,oni mieli poczęstunek w jednej z tawern.Oj chyba 40 min,był występ.
interwoj - 2017-11-27, 23:54

Czytam, oglądam, czapki z glow dla wieku i checi :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 11:22

interwoj napisał/a:
dla wieku i checi
właśnie o te chęci chodzi,że młodzi znający się dobrze na elektronice,pytają co i jak jak jadą,a potem ani słowa i fotki z wyjazdu :!: :zastrzelić no to pisze dalej :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 12:08

Peniscolaprawie łączy się z Benicarlo.Mozna promenadą iść.Tu poznaliśmy pana Janusza,ktory w drodze powrotnej nam pomógł.Zamek dokładnie zwidzalismy w 2010 roku,oraz ja bylam sama jeszcze wcześniej.Potrzebna mapa by sprawdzać gdzie jesteśmy.Nie wiem czy mi sie uda wkleić mape trasy niebieska kreską :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 12:22

Jest Calpe miasteczko w którym byliśmy kilka dni w 2010 roku.Piekne jak dawniej,ale przybyło drapaczy chmur,jak można mieszkac w takim molochu hotelowym :?: można ale to nie nasze klimaty.Stare domki zostały wcisniete w te wieżowce.Dlatego do miasta wieżowców amerykańskich Benidorm,nawet nie próbujemy wjechać.Hiszpania ma bardzo ładne budownictwo,apartamenty wyrastają jak grzyby po deszczu,ale naprawdę są urokliwe.W Calpe jest pogoda i dzieciaki już się pluskają w wodzie.naszego miejsca nie ma ,jest plac ogrodzony co robic,sa parkometry,ale jedne czynne inne nie.Szukamy miejsca,bo kempingi jak pisałam na końcu miast w dużej odległości od plazy.Jedno jedyne czeka na nas,blisko plazy i schodów :box
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 16:07

Przeglądając dalsze foty,sa jeszcze poprzednie i tak znalazło się jeszcze Calpe dla nas to bardzo urokliwe miejsce.Kto tu był,prosze dac swoja fote
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 16:22

Mam ogromne trudności ze zdjęciami,nie wiem jak sobie dalej poradzę gdy znikną daty.Tak wlasnie jest na starośc :? :roślinność w Hiszpani wiosna zachwyca.W Andaluzji prawie nie maa drzew liściastych tylko same palmy.nawet wnuczka zauważyła
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 16:44

Plaża honda przy La Manga Mar Menor,laguna koło Kartageny. 21,22,23 luty-tu też dla nas znane miejsce.Jest tu rezerwat przyrody,błota i po drugiej stronie cypel z otwartym morzem.Ale teraz tam nie jedziemy.brak pogody.Za to ćwiczenia mam na miejscu.Na wieczór przenosimy się miedzy bloki bo tak wieje. :-P Wracamy tu z wnukami 2-4 maja. Stajemy, a na asfalcie białe linie i oznaczenia dlatego po przespanej nocy przenosimy się nad otwarte morze .Piekna droga jedziesz i miejscami widać wode po prawej i lewej stronie. 8-) Dojechalismy tam gdzie jest nieczynne pole golfowe.Sa ladne wysokie apartamenty/sporo Polaków/.Można się kąpać ,ale tu płytko,po drugiej stronie serferzy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 17:43

Z La Manga górami i wreszcie autoviją przez Murcje,Lorke kierunek Granada.Pieknymi górami przez miasto,spimy koło szpitali jak polecił Jędrek 49.Po drodze sady owocowe,pomału koniec pomarańczy.Lorca i Murcja,nie ma szans zatrzymania się gdziekolwiek.Szkoda mi katedry w Murcji.Jest 24 luty 2017.Poniżej 3 foty z La Mangi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 18:03

Poniżej znany z promu Motril,ale tam nie jedziemy.Trafiamy za to so znanej nam Salobreny.Jest tu gaz mam napisane 13,46l.za 8,80euro-1litr 0,654centy.Przed wjazdem duzy łidl z piekarnia.Dobudowano przy plaży 2 duże osiedla apartamentowców.Wiecej zmian nie widzimy.26.luty
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 18:48

Z Salobreny jedziemy kierunek Malaga.Po drodze ladne plaże i osiedla apartamentow.Jeden nocleg w centrum na małym parkingu BENALMADENY.Potem Fuengirola i EsteponaJesteśmy tez pod lotniskiem,ale nie ostatni raz,bo tam jest zawrót głowy.Wystarczy jeden zły ruch i trzeba objechać kilka km.naokoło.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 18:57

Fuengirola,wjazd i skret w lewo,jest ktoś macha do nas przy samej plaży,ale niestety nie ma miejsca.jedziemy dalej droga wzdłuż plazy,wreszcie koło meczetu parkujemy. Do plazy i do promenady 80m.Podrodze parkdzieciecy i kran z dobra woda.Bedziemy tu jeszcze za jakiś czas.Jest to wielki kurort z kilkumetrowa plaża i promenada wzdłuż.Znalazł się bezdomny cieć,ale w porzadku :oops: rano przychodzi po 1 euro.
bwie - 2017-11-28, 19:08

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Mam ogromne trudności ze zdjęciami,nie wiem jak sobie dalej poradzę gdy znikną daty....
Większość zdjęć (chyba wszystkie?! ale nie jestem pewien) robionych aparatami cyfrowymi, telefonami, etc. ma w sobie zaszyte dane EXIF z których można wyciągnąć mnóstwo informacji, między innymi datę, jeśli jest wbudowany moduł GPS to również dokładne miejsce gdzie zrobiono zdjęcie.
Poczytaj np tutaj https://fotoblogia.pl/5524,dla-poczatkujacych-jak-czytac-dane-exif

Dane EXIF podają m.in.:

nazwę aparatu, którym wykonano zdjęcie
ustawienia aparatu podczas wykonywania zdjęcia (czas naświetlenia, wartość przysłony, ogniskowa obiektywu, czułość ISO czy balans bieli)
datę wykonania zdjęcia a także późniejszej edycji, wraz z podaniem nazwy programu, w którym zdjęcie został edytowane
wielkość pliku, rozdzielczość w pikselach
profil kolorów
miniaturkę obrazka
lokalizację zdjęcia w przypadku, gdy korzystamy z przystawki GPS
informacje o danych autorskich (jeśli aparat ma taką funkcję)

Pozdr. W.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 19:25

02 MARCA W STRONE Estepony,ale po drodze tez ladnie,droga wzdłuż morza.Estepona zły zjazd,płytka woda ale tyle mimoz na raz nie było nigdzie.Zobaczcie sami.Tu b yliśmy tylko raz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 19:32

Dalej Gibraltar,ale stojąc już na parkingu zaczyna lać.Kilka dni pogoda okropna,wiatr fale nad Atlantykiem,niewiele uzyliśmy i zobaczyli.Patrzę oglądam ok 4000 fot nie wiem jak ja to ogarnę :?: 2 marzec-2 maj 2 miesiące a powrót 19 maja.Jednak pisanie relacji na bieżąco to jest idealna sprawa,tak udało się z Grecją. :oops:Pierwsze dni do pobytu aż do Malagi poświecone były oglądaniu miejsc, które potem mieliśmy pokazać wnukom. :roll:
Spax - 2017-11-30, 13:05

f11463552.jpg
czy to w Granadzie

Tak to Granada - Arena walk byków :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-30, 21:36

Nie będzie po kolei.26kwietnia przylatują wnuki do Malagi.Zaraz ruszamy przez Ronde/my tu już 2 raz/do Camino Dal Rey,jest to wąwóz oddany po remoncie . :shock: Urok tego miejsca to 3 etapy razem 7,9km.Pierwszy dojście lasem do kas ,drugi kanion 2,9km balkonami na ścianach wąwozu,3 etap już dojście po plaskim do autobusu.Ja miałam nie iść ,bojąc się o swoja kondycje.Ale zdecydowałam się pod kasami ;) . 29 kwietnia rano poszlismy z marszu bez rezerwacji biletów.10 euro plus 1,5 euro za autobus,podwiózł nas na koniec pod samego kampera.Spalismy trochę w innym miejscu niż Stanek. :oops: Ćwiczylam dzielnie na wszystkich spotkanych urządzeniach gimnastycznych myśląc o wąwozie. :roll: Duzo fot,kogo nudzi to trudno,nie dało się mniej focić tak piękne miejsce :szeroki_usmiech
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-30, 22:13

cd.Przez kanion tunelem jeździ pociąg do Malagi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-30, 22:31

dalej
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-01, 10:19

Jak nie ma sprzyjającej pogody a zwłaszcza deszcze to kanion zamknięty dla turystów,o czym przekonaliśmy się będąc tam w lutym na sprawdzianie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-01, 12:45

Najgorsze było dojście do autobusu,bo pętla była dość pod góre,ale jak pisałam dojechaliśmy pod kampera, bo koło nas była pętla końcowa :haha:
beatpol - 2017-12-03, 09:51

Piękne zdjęcia,oglądam i czekam na dalszy ciąg. My byliśmy w Hiszpani dwa lata temu i mimo to że nas wtedy opędzlowali dokładnie wybieramy się tam tego roku, ale dopiero w sierpniu.Hiszpania jest piękna.Pozdrawiam i podziwiam za odwagę. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-03, 19:55

Cytat:
potwierdzam ,Hiszpania jest piekna,duża,ale daleko i jest to wyjazd trudny,oczy muszą się krecić naokoło głowy,nie obejdzie się bez drobnych złych przygód. :roll: W lutym w Barcelonie zostawiliśmy na krótkie zwiedzanie auto samo,w maju po lepszym rozeznaniu auto pilnował kierowca, a ja z wnukami zwiedzałam na pichote cała Barcelonę. 8-) Może jutro wkleje foty z Barcelony
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-04, 18:12

9 maja z parkingu przy parku Gurel,rano 8,godzi wyjazd pod Sagrada Familia.Zbyszek jedzie pod fabrykę i tam spedza dzień. :lol: Ja ,Filip i Kinga maszerujemy pod kasy.Pusto mamy godzinę czekania na otwarcie.Gapimy się cały czas do góry na katedrę z zewnątrz.Po kontroli bagaży i kupnie biletów,ruszamy z planem w dal. :oops: bilety mamy dopiero na 17,45,a tak to sa same rezerwacje,oraz wejścia dla grup i indywidualnych.Mnie zacina się aparat i właśnie nie mogę robić fot środka.Dobrze ,że dzieci maja swój aparat. :oops: Po wejściu mnie zatyka,nie ruszam się tylko patrze,takiego piękna jeszcze nie widziałam,chociaż oglądałam filmik z wnętrza Sagrady.To coś innego widzieć na żywo :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-04, 18:49

Po wyjściu ktoś coś mówi,poodpytuje Filip okazuje się ,że obok jest jeszcze darmowe weście do podziemia także do krypty autora.Tu jest wecie do zobaczenia Sagrady wewnątrz wszystkich ścian katedry.
J.Leboski - 2017-12-04, 19:25

Świetne zdjecia, mi się nie udało wejść do środka. Trzeba uważać na złodziei jest ich tam zatrzęsienie, widziałem kilku w akcji, uratowałem jakiegoś Japończyka przed niechybnym rozcięciem plecaka jakimś skalpelem.
tu mozna obejrzeć Sagradę Familie interaktywnie http://www.sagradafamilia.org/visita-virtual/

Spax - 2017-12-04, 23:21

Alan napisał/a:
Proszę podaj namiary na serwer na który ładujesz takie ilości zdjęć i są one widoczne na forum

Zdjęcia nie są podlinkowane. Basia wstawia fotki za pomocą forumowego "guziczka" Przeglądaj :)

Dozwolone rozszerzenia i rozmiary »»» http://www.camperteam.pl/..._rules.php?f=57

vIrek - 2017-12-05, 07:45

Musisz przez przycisk "odpowiedz", a nie w okienku "Szybka odpowiedź". Wtedy masz możliwość dodania załącznika.
SlawekEwa - 2017-12-05, 07:46

Piszesz posta , robisz podgląd i tam widzisz ' guzik" :szeroki_usmiech
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 10:39

No dzięki za wyreczenie mnie wszystkim kamperowcom :kwiatki: :kwiatek :roza: :kwiatek2 :bukiet: Zaprzyjaźniony Spax obiecał,ja podam wszystkie miejsca, a on wytyczy trase.mam sciągę, :haha: ale dla niego to nic a dla mnie ciężkie myślenie Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 17:59

Troche zmniejszyłam fotek,zabieram się do pracy.
Barcelona :!: Przyjechaliśmy późnym popołudniem.1.Dojazd po stadion,dzieci idą same my zostajemy w aucie.Niewiele widza bo już pozamykane. 2.Ja propnuje /pamiętając 2010/jazdę pod Park Gurel.Oczywiście GPS się gubi ale jakoś się udało.Jest to jazda serpentynami pod góre.Nowy parking.Rozglądamy się stoja osobówki,czytamy cennik.Od 21 do 8 rano niepłatny.Ustawiamy się idealnie w miejscu z 2010 roku. :oops:
Widzimy wychodzących z parku,hura czynne jeszcze :!: Idziemy wszyscy puszek też.Dziadek sobie przypomina,że nie założył łańcucha :oops: wraca do auta.Robi się ciemno,ale słyczać głosy i widać spacerujących.Ja nie mam aparatu,wnukom robię sesje,pusto można się wygłupiać.no wracamy :!: ale gdzie jest brama,widać ścisły mur.Zamkniete,nikt nie pomyślał aby zadzwonić po dziadka by doniósł drabinke z kampera :?: Szukamy ,Filip znajduje kawałek muru,nad nim kawałek i długimi nogami jest po drugiej stronie :!: Ale my dziewczyny :?: Ja ide następna,siadlam na murze ,ale do dołu jakieś 2 metry.Łapie Filipa za ramiona i on pomaga mi zeskoczyć.Kindze poszło gorzej,pocharowała noge. :haha: Rano fotki robie ja.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 18:04

cd.park słynna ławka.Okazało się ,ze wokół ławki zrobili strefę płatną.Ustawiają barierki.Udało nam się jeszcze :!: Dawniej park w całości był bezpłatny.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 19:40

Po wysadzeniu nas troje,gapimy się na Sagrade,do kas mamy jeszcze czas.Te budowle ogląda się inaczej ,to nie starocie,a fantastyczna nowej generacj budowla.Pod kasami jest pusto,mój seniorski 14 euro,dzieci zapłaciły cos inaczej,mieli swoje kieszonkowe.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 19:45

cd
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 19:53

Sprawa turustycznego autokaru odpadła,na 2 dni nie mamy czasu,na 1 dzień wydawało mi się drogo.Dzieci tez wolały z planem spacer,który okazał się dość długi.My dwie dziewczyny byłyśmy zmeczone,pomomo kilku odpoczynkow,w pięknych parkach.Idziemy w kierunku pl.Cataluna./pisze nazwy z pamięci/.Jest La Pedera,Casa Batlo i inne piękne kamienice.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-05, 20:01

cd
zbyszekwoj - 2017-12-06, 10:08

Ławeczka już w ub r. była płatna . :gwm
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-06, 18:11

Odpoczywamy na Pl.Catalunia,pytam dziadków siedzących koło nas jak do katedry :?: Sporo turystów wstęp gratis.Katedra wielka,stara też robi wrarzenie.Po mału spacerujemy,rozglądamy się.Zabytki w tym miejscu łaczą się poprzedzielane wąskimi ulicami i placami tak ,że do katedry wchodzimy jeszcze raz ale z innej strony.Tu są również toalety.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-06, 18:15

po drodze występy artystów,i starych zabytków.jest upragniona przez dzieci lodziarnia włoska gelateriazjadamy duże porcje w przyzwoitej cenie.Tu mi się zacina aparat.Dzieci maja swoje fotki ale z wygłupami.Dochodzimy pod pomnik Kolumba,koło portu,mijamy dworzec kolejowy, ze 2 parki i my zmeczone dziewczyny :oops: wreszcie widać Sagrade.Po zwiedzeniu,Zbyszek dostaje cynk i zabiera nas do kampera,na moment można stanąć tu gdzie staja aut.turystyczne.Uważam ,ze to był najlepszy sposób na Barcelone.My sami w 2010 widzieliśmy inna część.Wnuki były zachwycone.Jak doczekam to w 2026 na 100lecie śmierci Gaudiego polecimy z wnukiem :haha:
koko - 2017-12-07, 10:56

Po Barcelonie jeżdziliśmy cały dzień tym autobusem (można wsiadaći wysiadać) szkoda że nie można słuchać po Polsku ( w Lizbonie
można)

Spax - 2017-12-11, 19:51

I co, już koniec?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-11, 20:52

No nie koniec :oops: ,ale chilowy brak weny :bajer
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-01-21, 22:18

Troche odzyskanych fot,z Carnavału w Rondzie w lutym,oraz procesji przed wielka noca w Maladze w kwietniu 2017
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-12-06, 20:46
Temat postu: Hiszpania
Odnawiam nasza Hiszpanie.Wtedy foty były z aparatu nie telefonu i umiałam wklejać.Był to ciekawy wyjazd,jak zdrowie pozwoli to z Grecji przeniesiemy sie na półwysep Iberyjski :!:
Pozdrawiam tych zimujacych zwłaszcza w okolicy Malagi.Tam oczekiwalismy na nasze wnuki,przylatujace do Hiszpanii :roza:

Sławcio - 2022-12-06, 21:53

Piękne zdjęcia. Gratuluję. :pifko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2024-01-27, 22:14

Odnawiam dla Komplecika
Komplecik - 2024-01-28, 00:16

O super podpatrzę co Basia robiła w Hiszpanii :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2024-02-01, 21:44

Sama z ciekawiście przeczytam wyjazd do Hiszpania.
rakro1 - 2024-02-01, 22:09

Wszyscy czytamy i podoba się bardzo. I zdjęcia ładne :roza:
Komplecik - 2024-02-01, 23:07

Odnawiam dla Komplecika

Dzieki Basiu, czytam czytam, patrzę z czego skorzystać :spoko

Misie Rysie - 2024-02-02, 07:13

Czytamy czytamy i podziwiamy :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2024-02-07, 16:11

To ostatnia moja relacja bo foty z aparatu.Inne relacje na faceboku bo foty z tel.łatwo sie wkleja na fejsa.Koledzy w moich relacjach przekazują foty z fejsa,może forum się zmieni tak wyczytałam
to będzie lepiej z fotami.Pozdrawiam,moze uda sie w lutym lub marcu znowu być w Grecji na wszystkich wodach termalnych jakie znamy :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-01-31, 18:26

Barbara i Zbigniew Muzyk,

odnawiam nasza Hiszpanie