|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Wady i zalety zabudów różnych marek
Arturo - 2008-08-12, 09:36 Temat postu: Wady i zalety zabudów różnych marek Napiszcie swoje uwagi na temat różnych zabudów (różne marki), co się w nich wam podoba a co nie, które zaczynają trzeszczeć po paru lub parunastu latach (bo nowe to chyba są OK )
Ułatwi to wybór osobom które myślą o zakupie kampera (szczególnie tego pierwszego) i nie mają żadnego doświadczenia w tym temacie a przecież firm produkujących kampery jest cała masa.
Pierwszą zła opinia jest tu: Elnagh
ale proszę też o opinie pozytywne
janusz - 2008-08-12, 12:56
Chyba nie możemy tak obcesowo pisać, że jakiejś zabudowy nie polecamy. Jest tak wiele czynników charakteryzujących nasze auta, że nie można jednoznaczne stwierdzić "zabudowa XYZ jest do bani" Są różne gusta i guściki. Jeden woli córkę drugi teściową
Możemy natomiast wyrażać swoje subiektywne uwagi, że takie czy inne rozwiązanie jest dobre, pomysłowe, sprawdza się. Inne natomiast nie spełnia naszych oczekiwań.
Taki przewodnik po wadach i zaletach bardzo pomoże nie zdecydowanym, czego szukać.
Sprawa jeszcze komplikuje się przez to że auta produkowane są dla różnych klientów. "Tanie", drogie. Luksusowe, mniej luksusowe i nie luksusowe. Temat jest jednak godny zainteresowania.
Arturo - 2008-08-12, 13:23
zmieniłem temat i treść postu tak aby docelowo powstał z tego przewodnik dla kupującego
janusz - 2008-08-12, 13:54
Myślę że można by było nawet iść trochę dalej i z czasem wydzielić temat do osobnego działu. Zrobić w nim katalogi dla poszczególnych marek i tam zbierać wszystkie za i przeciw. Zrobił by się z czasem przewodnik dla kandydatów na kamperowców. Zobaczymy jak temat się rozwinie.
stefan - 2008-08-12, 17:18
Witam! To by bylo BARDZO pozyteczne! Poszedlbym jeszcze pol kroku dalej i napisal jeszcze co za ile i jak jedzie.Pozdrawiam.Stefan.
kaimar - 2008-08-12, 21:01
Wydaje mi się , że zabudowa sformułowania w rodzaju "zabudowa X jest do kitu" do niczego nie prowadzą. Trzeba brać też pod uwagę stosunek ceny do jakości. Do tego wielu producentów produkuje różne linie modelowe różniące się jakością mebli i materiałów wykończeniowych no i ceną.
A swoją drogą to mam porównanie w tej chwili pomiędzy moimi dwoma kamperami czyli Fendtem z roku 1996 z przebiegiem 130 tys. i Knausem Sport Traveller z 2004 z przebiegiem 30 tys. I tu narażę się co niektórym, bo porównując solidność mebli i jakość tapicerki to Knaus jest wyjątkowym badziewiem. Ale widziałem kampera Wmicha, Knausa Sun Ti (chyba) i uważam że jest doskonały.
I co, daje coś komuś taka opinia?
janusz - 2008-08-12, 21:16
Kajmarku, myślę że daje. Wystarczy, że opinię wystawia użytkownik kampera. Nie jest to informacja z folderu reklamowego gdzie jest napisane że zabudowa X jest najlepsza i zrobisz błąd gdy jej nie kupisz.
Oczywiście trzeba by było zastanowić się nad kryteriami podziału kamperków na nowe, stare. Na z górnej i z dolnej półki. Podejrzewam, że Wmich da mu ocenę dobrą lub bardzo dobrą a nie doskonałą. On zna wady tego samochodu, chyba że auto nie ma wad. Wiele osób ma podobnie jak Ty, kolejny samochód i może też porównywać samochody.
Z kamperkami jest jeszcze troszkę tak, że różnica w cenach nowych aut jest ogromna, natomiast po kilkunastu latach ceny zbliżają się do siebie i już tak bardzo nie zależą od marki, na pewno nie tak bardzo jak ceny samochodów osobowych.
Arturo - 2008-08-12, 21:25
Czyli może należy też podawać dokładny model i rocznik, bo właśnie sprawdziłem na stronie Knausa i Sport Traveler to model z ich serii podstawowej a Sun Ti to model z serii o 4 klasy wyższej. Kupując używanego kampera jesteśmy "skazani" na to co akurat ktoś chce sprzedać i po przeczytaniu takiej opinii zastanowię się 2x czy nie lepiej kupić np. Sun Ti z 2002r. niż SportTravelera z 2002r. a wcześniej pewnie bym stwierdził - "nowszy, lepszy" co niekoniecznie byłoby prawdą. A to że wyższa seria jest lepsza to mógłbym przypuszczać ale też podejrzewałbym chwyt marketingowy producenta lub po prostu to że np. Sun Ti jest trochę większy więc droższy, jak w osobówkach.
EwaMarek - 2008-08-18, 21:01
piszcie co chcecie - ja jestem za Burstnerem ale z rocznika po 90r podoba mi się wnetrze i zabudowa zewnętrzna
tej firmy mam już drugiego kampera
stefan - 2008-08-19, 01:09
Witam! EwaMarek napisał/a: | tej firmy mam już drugiego kampera | -to skad wiesz ze innych firm sa gorsze? Pozdrawiam.Stefan.
Elwood - 2008-08-19, 09:31
Witam
Nie wiem czy mam rację ale zmodyfikowałbym trochę ten temat. Uważam, że dla przeciętnego posiadacza kampera nie jest możliwa dyskusja porównawcza pomiędzy markami z prostej przyczyny - braku odniesienia. Możliwe jest natomiast wyrażenie opini na temat co mi się podoba w moim kaperze a co nie. Co podoba mi się u innych / mam na myśli obiekty i rzeczy martwe/. Czym kierowaliśmy się przy zakupie takiego a nie innego kampera. Myślę, że takie opinie również pozwolą na wyrobienie sobie zdania o różnych markach i typach zabudów.
W moim przypadku było tak. Dzwoni kolega z Niemiec i mówi: jak Cię jeszcze kamper interesuje to jest możliwośc kupienia okazyjnie Rimorka. Nie był to szczyt moich marzeń ale 20 tyś. euro za 2 latka to był interes. A tak prawdę mówiąc to wciąż przeglądam różne strony z kamperkami i pomimo tego, że zaliczyłem targi w Dusseldorfie i z 50 dilerów w całej Europie to uważam, że jeszcze nie wyprodukowano takiego egzemplarza, który by mnie zadowolił pod względem rozwiązań i ceny. Ale nadejdzie taki dzień. Myślę również, że niebagatelną sprawą przy świadomym wyborze modelu /układu wewnętrznego/ ma to kto go będzie użytkował. Dzisiaj wiem na podstawie własnych doświadczeń, że podróż jednym kamperkiem w dwie rodziny jest możliwa jedynie przy programie intensywnego zwiedzania /jedziemy - zwiedzamy - śpimy i znów jedziemy/. W innym wypadku przy opcji podróży z wypoczynkiem jest to uciążliwe. Zapewne wpływ na wybór powinien miec skład rodzinki własnej /wiek dzieci, wnuków itp/.
Dlatego porównywanie marek i typów na zasadzie - mój lepszy - uważam za nie dokońca trafne. Chętnie natomiast dowiedziałbym się jakie rozwiązania w swoim kamperku i przy swojej konfiguracji rodziny /użytkowników/ cenią ludki najbardziej i dlaczego. Ale to tylko mój głos w dyskusji i dla wiadomości ogółu powiadam, że to głos subiektywny.
MariuszB - 2008-08-19, 10:11
Podpisuje się pod tym o czym wspomniał Elwood.
Inaczej oceni danego kampa dwójka a inaczej rodzina 2+ 2... i tu też zależne w jakim wieku będą dzieci.
Poza tym ocena danego modelu jest czasem trudna, bo weźmy np. takiego Dethleffs'a A532 z lat 92-94... Występował w dwóch wariantach. Były takie z jednym stołem po środku ale były też z dodatkowym małym stolikiem w końcu zabudowy obok WC. Jednemu przypasuje to a drugiemu tamto.
Kolejna sprawa to bliźniacze wnętrza. Spotkałem się już z dokładnie takimi samymi meblami , tym samym układem wnętrza w Euramobil'u i Dethleffs... rónice wynikały jedynie z samych obić materiałów tapicerskich.
Wiadomo, że są modele z podwójnymi podłogami i dodatkowo ocieplanymi ścianami mimo, że modelowo są jednakowe. Podczas wyjazdu w jednym ktoś zmarźnie a w drugim nie... temat jest więc jak rzeka
Chyba najważniejszym aspektem jest to czy dana osoba ocenia swojego pierwszego kampa, czy jest to już jego któryś tam z rzędu egzemplarz... Wiadomo, na ogół ten pierwszy dla większości będzie tym najlepszym .
Reasumując> wątek fajny choć zawarte w nim treści mogą okazać się mało obiektywne... mimo to sam chętnie poczytam opinie użytkowników danej zabudowy
stefan - 2008-08-19, 12:18
Witam! Obywatelu Piszczyk......nalezy opracowac druk! Pozdrawiam.Stefan.
EwaMarek - 2008-08-19, 22:25
a kto napisał że inne są gorsze?????????????
polecam burstnera bo mi się podoba wnętrze, jest praktyczne i trwałe.
użytkownicy tego forum powinni opisać wady i zalety swoich kamperów a nie porównywać.
wbobowski - 2008-08-19, 22:57
Nie zamierzam wysilać się na oceny dobry, czy zły. Ale podzielę się tylko uwagami o swoich kamperach. Pierwszy to był Pilote First 16 na Fordzie Transicie 2,5 TD (85 KM) z 1997 r. Alkowa o długości 5,4 m, 6 miejsc do jazdy, 5 do spania. Podłoga w alkowie w połowie odchylana, co bardzo ułatwia wejście do kabiny kierowcy. Aktualny to Knaus Sport Traveller na Fiacie Ducato 2,3 JTD (110 KM) z 2005, 1.rejestr. marzec 2006, wersja zimowa. Stan mebli, tapicerki, sprawności wszystkiego bez porównania (o niebo) lepszy od poprzednika, ale za cenę 2,5 raza większą. Podstawową zaletą Knausa dla mnie to możliwość wyprzedzania bez problemu ciężarówek. Jazda do 130 km/h nie jest dla niego problemem. Ale wejście do kabiny z części mieszkalnej to ekwilibrystyka. Za to mam okno w tylej ścianie, przez które widzę częściowo w wstecznym lusterku, co dzieje się za mną. Tak więc w każdym są plusy i minusy.
Ale gdybym dzisiaj szukał kampera to prawdopodobnie byłaby to półintegra lub integra o długości maksimum 5,99 m z łóżkiem z tyłu i dużym bagażnikiem, z obrotowymi fotelami przednimi, dzięki którym wszystko to mieści się w podanej długości. Coś podobnego do Hymera Van 520, czy 522.
wbobowski - 2008-08-19, 23:00
Aha zapomniałem dodać, że jeździmy najczęściej we dwójkę z żoną. Sporadycznie ktoś jeszcze.
BiG Team - 2008-08-20, 12:25
My zgodnie z radami jakie były na forum - kup pierwszego, pojeździj to będziesz wiedział czego ci potrzeba - kupiliśmy takiego, który nam się spodobał wizualnie, był suchy, miał jasne meble /to był jedyny wymóg Beatki/, teraz jeździmy, oglądamy inne i powoli w trakcie użytkowania, wyłania się obraz tego następnego. Coś takiego o jakim pisze wbobowski, bo my też jeździmy w 2 osoby.
stefan - 2008-08-20, 12:44
Witam! janeczka napisał/a: | kup pierwszego, pojeździj to będziesz wiedział czego ci potrzeba | -te zlota mysl nalezy w ramki oprawic.Nic dodac nic ujac.Pozdrawiam.Stefan.
MirekM - 2008-08-20, 15:25
wbobowski napisał/a: | Ale gdybym dzisiaj szukał kampera to prawdopodobnie byłaby to półintegra lub integra o długości maksimum 5,99 m z łóżkiem z tyłu i dużym bagażnikiem, z obrotowymi fotelami przednimi, dzięki którym wszystko to mieści się w podanej długości. |
To jest właśnie to, co takie misie jak ja lubią najbardziej.
wbobowski napisał/a: | Aha zapomniałem dodać, że jeździmy najczęściej we dwójkę z żoną. |
Widzę Włodku, że sunia Emma chyba odeszła w zapomnienie albo przynajmniej w niełaskę.
wbobowski - 2008-08-21, 00:38
MirekM napisał/a: | ... Widzę Włodku, że sunia Emma chyba odeszła w zapomnienie albo przynajmniej w niełaskę. |
Mirku, masz zupełną rację, że zapomniałem o suni. Dobrze, że ona tego nie czytała. A powaznie, to wyjątkowe stworzonko do jazdy kamperem. Nawet ponad 600 km przeloty dzienne nie są dla niej problemem.
f68 - 2008-08-21, 07:45
dla mnie zabudowa w kolorze jasnym taka ma mój knaus i taka będzie miał nastepny
, dla 2 osób półintegral idealny szybciej jeździ i mi sie podoba, no i dla mnie musi mieć duży blat kuchenny roboczy widziałem takie w kamperze kentucky i lodówka większa
to koniec mojej listy pobożnych zyczeń a zapomniałem automat i jest taki knaus tylko cena 42,5 dla porównania ten sam rocznik rimora za 22 ma to co bym chciał ale nie automat
papamila - 2008-08-21, 10:10
fasol68 napisał/a: | cena 42,5 dla porównania ten sam rocznik rimora za 22 ma to co bym chciał ale nie automat |
Krzysztof, nie przesadzaj.........
........za 20000 eu to mógłbyś się pomęczyć, aż takie niewygodne to nie jest
f68 - 2008-08-21, 10:51
wiem ale ja lubie automata i knausa zobaczymy klient się zastanawia nad moim tak więc może
będzie automat
jury - 2010-05-24, 08:16
Szukam tu na forum odpowiedzi na temat który mnie nurtuje i jakoś nie znalazłem a może ktoś mi wyjaśni różnice między INTEGRA a PÓŁINTEGRA.
Na razie palcem po Internecie szukam tego wymarzonego camperka, wiem że nie chcę mieć garba na nosie w postaci ALKOWY. Znalazłłem taki jaki mi się podoba i jest to PÓŁINTEGRA, a jak wygląda INTEGRA????
Myślę że znajdzie się ktoś z braci camperowców kto mi to wyjaśni.
Andrzej 73 - 2010-05-24, 08:27
INTEGRA wygląda tak
http://www.knaus.de/topme...port-liner.html
gino - 2010-05-24, 08:35
intergal i polintegral glownie roznia ZABUDOWA PRZODU
obie zabudowyl nie maja alkowy
zakladajac ze sa zbudowane np. na FIACIE DUCATO
POL-INTEGRAL sam przod pojazdu ma taki, jak seryjny FIAT DUCATO..-pierwsza fotka
INTEGRAL, mimo ze technicznie NICZYM sie nie bedzie roznil, cale nadwozie ma zbudwane w firme produkujacej kamperka....
a wiec, ani jeden ellemnt nie jest SERYJNY..stad, dosc ''indywidulany'' wyglad intergali..-FOTKA DRUGA
pirat666 - 2010-05-24, 08:43
i chyba dużo tańsza naprawa po lekkim dzwonie przodem w przypadku półintegry
Andrzej 73 - 2010-05-24, 10:06
Grzesiu dobrze to przedstawiłeś
marzena - 2010-05-24, 13:01
Wydaje mi sie, ale moge sie mylic, iz integra ma nad kabina "spuszczane"lozko, natomiast w potintegrze takiej mozliwosci nie ma sa za to zgrabne schowki w nazwijmi to mini-alkowie lub jak wolisz mini garbatym nosie
koko - 2010-05-25, 20:47
I tak i tak mają łóżko lub nie mają jaki zamówisz integra ma ten plus że widoki przez taką
SZYBĘ mają wszyscy pasażerowie i kierujący
janusz - 2010-05-25, 22:19
koko napisał/a: | widoki przez taką
SZYBĘ | Jeżeli dostaniesz ręką by ją umyć albo zetrzeć jak zaparuje.
Endi - 2010-05-25, 22:21
marzena napisał/a: | ..."spuszczane"lozko, natomiast w potintegrze takiej mozliwosci nie ma... |
W półintegrze łóżko nad kierowcą, istotnie jest rzadko spotykane. Ja przez dłuższy czas myślałem, że w ogóle takich nie produkują. Jednak myliłem się. Burstner z okazji 50 jubileuszu firmy, wypuścił Quadro IT 674 G. Kamper bliski ideału ?
Takiego właśnie ma MirekM. Bardzo jest z niego dumny i wcale mu się nie dziwię to jego druga miłość a może już trzecia ?
http://www.buerstner.com/...er_Le_mag_4.pdf
MirekM - 2010-05-25, 22:26
Endi napisał/a: | Kamper bliski ideału ? |
W przeciwieństwie do mnie
roger - 2010-05-25, 22:37
A ja powiem wam tak ...kamperki dzielimy na takie co mamy (zawsze są piekne i super), takie co będziemy mieć (wszystkie nasze maja wady a następne sa lepsze) i takie których mieć nie będziemy (full wypasy ...boskie ze wszystkim i cholernie niepraktyczne) .... ;)to tak w paru słowach .... to zawsze kompromis miedzy tym co potrzebujemy jakością i cena ....
PS
Mirek ten Twój to taki którego kupie jak będę duży ....;)
MirekM - 2010-05-25, 23:00
roger napisał/a: | jak będę duży ....;) |
Znaczy się za 8 lat?
roger - 2010-05-26, 08:43
MirekM napisał/a: | Znaczy się za 8 lat? |
....za 8 lat bedę ledwo młodzieńcem ....
jury - 2010-06-01, 11:44
gino napisał/a: | intergal i polintegral glownie roznia ZABUDOWA PRZODU ................
|
Wielkie dzięki, to mi wyjaśniło bo wiem co to jest ALKOWA ale INTEGRA i PÓŁINTEGRA mnie myliło.
Mnie się najbardziej podoba POŁINTEGRA bo wydaje mi się że INTEGRA chyba stawia większy opór powietrza (starsze).
Ja na razie szukam czegoś dobrego dla mnie błądząc po internecie na góra dwie osoby więc ALKOWA odpada cakowicie chyba żeby to była nie wiem jaka okazja. Szukam coś maego i sprytnego ale nie przeróbka busa w campera. W tym roku to i przyczepy nigdzie nie przewioze bo niema na to czasu.
Annmir - 2010-06-01, 13:04
Jestem "zielona", niewiele kamperków widziałam ale zawsze się zastanawiam dlaczego ludzie rezygnują z alkowy na rzecz jakiegoś integeala czy tam półintegrala. Może mi to ktoś wytłumaczy czemu je woli?!?! Dla mnie jak na razie alkowa to szczyt marzeń, jedno z nas(bo jeździć we dwójkę będziemy) może sobie spać a drugie ma cały dół dla siebie i śpiącemu nie przeszkadza...
pirat666 - 2010-06-01, 13:14
Annmir napisał/a: | dlaczego ludzie rezygnują z alkowy na rzecz jakiegoś integeala czy tam półintegrala |
Odpowiedź jest prosta.
1. jak ktoś nie potrzebuje dodatkowego miejsca
2. mniejsze opory powietrza
3. niższa wysokość pojazdu
4. możliwa wyższa prędkość przelotowa/oszczędność wynikająca z punktu 2 i 3
Tak mi się wydaje ale lepiej jak się ktoś wypowie od integrali
Skorpion - 2010-06-01, 13:40
Dlaczego ja wybralem integrala bo jest zupelnie inny niz wiekszosc kamperkow w posiadaniu kolerzanek i kolegow z Szacownego Forum CT. Choc w moim jest spanie nad kierowca czy ja wiem z tymi oporami moj ma taka wielka powierzchnie szyby czolowej mysle ze rowniez stawia jakis opor powietrza ale zato widoki przez przednia szybe i boczna sa wspaniale .Co do wysokosci jest troszke nizszy od alkowy.I jeszcze jedno integral na calej swojej dlugosci podloge ma na jednym poziomie od miejsca kierowcy az po tylne lozko tak ze latwo jest sie poruszac .
marzena - 2010-06-01, 16:41
No tak nie musisz sie na ten przyklad schylac i ....nie uderzasz sie w glowe, co u nas na samym poczatku bylo nagminne podczas przechodzenia z szoferki do czesci mieszkalnej.
krynia i stan - 2010-06-01, 17:21
marzena napisał/a: | No tak nie musisz sie na ten przyklad schylac i ....nie uderzasz sie w glowe, co u nas na samym poczatku bylo nagminne podczas przechodzenia z szoferki do czesci mieszkalnej. |
Chyba że zapomni łóżka złożyć , w naszej alkowie też można częściowo częściowo ją złożyć i dość swobodnie się przemieszczać między szoferką i częścią mieszkalną. Ale prawdą jest że w pewnych sytuacjach integra (pół też )jest wygodniejsza.
KECZER - 2010-06-01, 17:55
marzena napisał/a: | No tak nie musisz sie na ten przyklad schylac i ....nie uderzasz sie w glowe, co u nas na samym poczatku bylo nagminne |
krynia i stan napisał/a: | Chyba że zapomni łóżka złożyć , w naszej alkowie też można częściowo częściowo ją złożyć |
no wlasnie ja mam tez wariant skladanej podlogi alkowy - nie wiem czy dzieki temu, ze to Ford? czy ze buda Rimor?
ale przy moich 185 cm to wielka wygoda - wstaje z fotela w kabinie i ide do campingu prosto!!! a podloga tez jest na jednym poziomie - od szofera do okna tylnego,
pozdrawiam
MILUŚ - 2010-06-01, 20:56
Annmir napisał/a: | Jestem "zielona", niewiele kamperków widziałam ale zawsze się zastanawiam dlaczego ludzie rezygnują z alkowy na rzecz jakiegoś integeala czy tam półintegrala. Może mi to ktoś wytłumaczy czemu je woli?!?! Dla mnie jak na razie alkowa to szczyt marzeń, jedno z nas(bo jeździć we dwójkę będziemy) może sobie spać a drugie ma cały dół dla siebie i śpiącemu nie przeszkadza... |
Nie chciałabyś widzieć crash testów campera ze śpiącym w trakcie jazdy w alkowie pasażerem
Jakiś czas temu był opisywany na forum - poszukaj - warto - działa na wyobrażnię .
SlawekEwa - 2010-06-01, 21:05
MILUŚ napisał/a: | Nie chciałabyś widzieć crash testów campera ze śpiącym w trakcie jazdy w alkowie pasażerem |
A kto mówi o spaniu podczas jazdy
MILUŚ - 2010-06-01, 21:20
Annmir napisał/a: | .....Dla mnie jak na razie alkowa to szczyt marzeń, jedno z nas(bo jeździć we dwójkę będziemy) może sobie spać .... |
przypuszczalnie autorce to zaświtało ..................
krynia i stan - 2010-06-01, 22:20
Cytat: | Dla mnie jak na razie alkowa to szczyt marzeń, jedno z nas(bo jeździć we dwójkę będziemy) może sobie spać a drugie ma cały dół dla siebie i śpiącemu nie przeszkadza... |
Cytuj w całości myśl a nie wyrwany fragment, ja w tym tekście nic nie widzę o jeździe a raczej o biwakowaniu.
pirat666 - 2010-06-01, 23:16
O tak na pewno jedno śpi w alkowie a kierowca kierując ma cały dół dla siebie i idzie sobie kawę zrobić w czasie jazdy
Ktoś już tak próbował w winnebago
krynia i stan - 2010-06-02, 07:18
Też to słyszałem, ale doszły tam dwa punkty;
1. to było w USA.
2. auto miało tempomat, a w instrukcji nie napisali że po jego załączeniu nie wolno odejść od kierownicy.
No i producent auta przegrał sprawę o odszkodowanie, podobno .
Chyba nawet tam nie mieszkają tacy głupi ludzie
DarekK - 2010-06-02, 10:31
krynia i stan napisał/a: | Chyba nawet tam nie mieszkają tacy głupi ludzie | a na szampanach bez powodu pisze coby nie otwierać korkociągiem........
Janusszr - 2017-01-04, 14:14
Nie chcąc zakładać nowego wątku, pytanie zadam tutaj.
Większość zabudów ma na łączeniach dachu ze ścianami założone plastikowe kątowniki. W jednych zabudowach są bardzo delikatne(ramiona kątownika krótkie) w innych zaś są szerokie. Na chłopski rozum, to te drugie zabudowy(szeroki kątownik) powinny być bardziej szczelne. Tak samo jak alkowa, czy nadbudówka w półitegrze, bez szwów-jednolita.
Warto zwracać na to uwagę przy zakupie, czy nie ma to żadnego znaczenia?
krynia i stan - 2017-01-04, 19:19
No jest to fragment który lubi podciekać.
Nie ma reguły, bardziej zależy od staranności montażu.
Niezależnie od tego który wybierzesz , dokładnie to obejrzyj.
tolo61 - 2017-01-04, 23:53
Hej Boguś
krynia i stan - 2017-01-05, 06:27
Hej Jareczku
Janusszr - 2017-01-05, 08:45
Zwłaszcza na takie odpowiedzi liczyłem
|
|