| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - No i poczciwy 2.8d umarl-zmiana na 2.8jtd
tom-cio - 2017-06-18, 20:37 Temat postu: No i poczciwy 2.8d umarl-zmiana na 2.8jtd Tak jak w temacie-nie dojezdzil do 500tysiecy,przy przebiegu 492 tysiecy rozwalilo mi glowice,mialem okolo 160 na liczniku ,rozpedzalem sie z jednej gorki aby pokonac druga.Powrot na lawecie z pod Brna,wkurw totalny,sos pzmot holuje tylko 75 km,reszta z wlasnej kieszeni.Dowiozlem grata do domu i szukam silnika.Na oku mam 2,8 jtd z mojej okolicy,moge go miec z pompa i wiazka ,kompem oraz pastylka immo za tysiaka,ale jest to 2004 rok z poliftowki.Wie ktos na jakie problemy sie przygotowac wstawiajac do przedliftowego 1999r ?Czy temat wogole nie oplacalny do ogarniania?Jak wiecie rzezby sie nie boje,a tego jtd z tego co wiem chwala dosc mocno.Pochodzi z auta ,ktore jeszcze sie nie pocielo ale podluznice zgnite i buda zlamana,wiec ....
A to moj zlomek wracajacy z wyjazdu na wakacje na czeskiej lawecie...
OMEGA - 2017-06-18, 21:23
Oj to cię uderzyło po kieszeni
dukat - 2017-06-18, 21:30
Lepszym rozwiązaniem uważam będzie 2,8 idtd .kumpel miał jtd i co chwile jakieś check engine wymieniał wtryskiwacze ,to mu gasł w trasie.Ogólnie klął na ten motor.Poprzedniego miał idtd i chodził mu bezproblemowo.Jak kupisz z kompletną wiązka to wetkniesz każdy motor z bliźniaka przecież bez większych problemów.
tom-cio - 2017-06-19, 05:19
No uderzylo i nie uderzylo- myslalem ze moze byc duzo gorzej,za 300 euronow sholowali mnie pozostale 150km,poprzednie 75 z ubezieczenia asistance sos pzmot.Nie dyskutowali,podstawili dwa auta ,ja jechalem z laweciarzem,rodzinka z osobowa skoda.Wiec w sumie nie tak zle,dobrze ze to 220 km od domu a nie 1000.Ale laweciarz gadal,ze sporo busow do,polski z asistansa wozi i maja asistans do 1000km holowanie.Wie ktos jak to ogarnac?
mrsulki - 2017-06-19, 11:18
Tak tylko ADAC nic mądrzejszego nie znajdziesz
bercik - 2017-06-20, 21:33
Mam silnik 2,8d z przebiegiem 180 tyś z kampera
tom-cio - 2017-06-22, 20:28
Berciku,dzieki ale juz 2.8 d nie wsadze,brakowalo mocy,dlugo sie rozpedzal,dostalem cynka od kogos z forum i jade jutro do Kalisza po 2,8idtd.Jeszcze w aucie,poslucham,powacham i jak ok to w sobote wracam z nowym serduchem do kamperka.Trzymajcie kciuki
piotr1 - 2017-06-22, 22:21
| tom-cio napisał/a: | | Berciku,dzieki ale juz 2.8 d nie wsadze,brakowalo mocy,dlugo sie rozpedzal,dostalem cynka od kogos z forum i jade jutro do Kalisza po 2,8idtd.Jeszcze w aucie,poslucham,powacham i jak ok to w sobote wracam z nowym serduchem do kamperka.Trzymajcie kciuki |
Trzymamy kciuki
silny - 2017-06-23, 05:45
Idtd najlepszy bo nie ma elektryki, wiem bo mam
SlawekEwa - 2017-06-23, 05:49
| silny napisał/a: | | Idtd najlepszy bo nie ma elektryki, wiem bo mam |
Zawór w pompie wtryskowej to na sznurku masz podwiązany
Ed - 2017-06-23, 07:51
Albo na zicherce lub tytyrytce
MILUŚ - 2017-06-23, 17:58
| silny napisał/a: | Idtd najlepszy bo nie ma elektryki, wiem bo mam |
A holajza to u Ciebie może do gwajdownicy łączona
tom-cio - 2017-06-23, 22:07
Co do zaworu w pompie to nie uwierzycie,ale mozna go podwiesic,zapalic na pych i auto pojedzie i 1000 km.Zgasic ciezko bedzie ,trzeba zdusic
A na powaznie dzieki forum i forumowemu koledze dostalem info ,ze jest silnik,dzisiaj bylem ,pali pieknie,nie dymi z pod korka,decyzja biore,juteo panowie wyciagaja z dawcy ,a w poniedzialej mam nadzieje ze nowe serducho juz u mnie w aucie bedzie biło
tom-cio - 2017-06-23, 22:09
A uzupelniajac wpis Milusia tylko mu przyczłapów do bulbulatora brakuje
SlawekEwa - 2017-06-24, 06:51
| tom-cio napisał/a: | | Co do zaworu w pompie to nie uwierzycie,ale mozna go podwiesic,zapalic na pych i auto pojedzie i 1000 km.Zgasic ciezko bedzie ,trzeba zdusic |
Uwierzymy, bo sam tak zrobiłem jak skończył żywot
Mam kompletną wiązkę do 2.8 idTD.
tom-cio - 2017-06-25, 21:20
No i mam 2.8 idtd ze swieca plomieniowa.Chodzil w aucie dawcy pieknie,immo na pompie wiadomo rozwale i wywale,natomiast oswieccie mnie Panowie jak to rozwiazac z plomienowka.Dostalem nowa podstawe filtra,komplet rurek ale tak se dumam ze moj stary osioł w baku nie ma pompy zadnej a pompa wtryskowa zaciaga se podcisnieniem.czy do plomieniowki trzeba cos w baku dolozyc ,jakas pompe podajaca?No i jak z elektryka tej plomieniowki,wystarczy jakis przekaznikmzwloczny czy jeszcze cos?
mrsulki - 2017-06-25, 21:50
Płomieniówka zasilana jest z przelewu przez elektrozaworek. Steruje tym taki mały układzik nad akumulatorem podobny do sterownika świec.
SlawekEwa - 2017-06-26, 06:32
| tom-cio napisał/a: | | Panowie jak to rozwiazac z plomienowka. |
Do minus 5 stopni płomieniówka nie pracuje.
erikson - 2017-06-26, 07:52
na płomieniówkę podaje paliwo pompa wtyskowa,u mnie ten układ el. ktos wywalił i wstawił zwykły włącznik,ale jak to działało i czy wogole działało to nie wiem,bo nie jeździłem w zimie
tom-cio - 2017-06-26, 20:53
Czyli po prostu rozgladnac sie za ukladem startowym do plomieniowki na zime a teraz nie zawracac se glowy ,odpalac i nad morze
SlawekEwa - 2017-06-26, 21:09
| Cytat: |
Czyli po prostu rozgladnac sie za ukladem startowym do plomieniowki |
Wymontuj z dawcy i tyle w temacie
martini44 - 2017-06-27, 07:52
wśród Nas znam dwa kamperki co wogóle mają nie podpięty układ płomieniówki i zapalają w zimie bez problemu z tym że troszkę dłużej kręcą rozrusznikiem.... w maju jak wymieniałem silnik w kamperku teścia to nie założyłem płomieniówki wogóle a tylko zaślepiłem otwór.....
tom-cio - 2017-06-27, 15:52
DAWCA jest 200km stad,a tak wygladaja dwa silniki stary i nowy
mrsulki - 2017-06-27, 15:54
Przed wsadzeniem warto zrobić rozrząd i uszczelnienie wycieków - lepszy dostęp.
tom-cio - 2017-06-27, 20:17
Mrsulki,wiadomo,rolki nowe iveco,pasek conti,nowa uszczelka pod klawiatura,zarzygany jest caly,ale ewidentnie cieklo z pod dekla i wylewalo sie az tymi dziurami,sprzeglo moje ma 20 tysiecy,zostawiam,lozysko oporowe tez zostawiam,zmieniane ze sprzeglem.Najbardziej mnie boli,ze robie pod domem,bo do mojego Adama mechanika nie wlazi w brame(akurat teraz se lokalizacje warsztatu musial zmimienic.No i wszystkich sasiadow obchodzi,i wymyc porzadnie silnika nie ma jak.Schodzi,bo wlasnie rozrzad,odkrecic ciezko bylo dolne kolo,no i pieprzone immo trzeba bylo rozwalic,a sie sruba zagiela w tym fajansiarskim plastiku.No i musze siepochwalic,dostaje deske z poliftowki,juz zamontowana,jakby kto wam pociskal ze sie nie da to bzdura,jedyne co nie pasuje tomdzwignia do otwierania maski i plastiki z kolumny misza zostac stare jeslimzostawiamy stara kolumne.Ale kierownice nabilem nowa z multifunkcja ,aco
SlawekEwa - 2017-06-27, 22:41
| tom-cio napisał/a: | | sprzeglo moje ma 20 tysiecy,zostawiam,lozysko oporowe tez zostawiam,zmieniane ze sprzeglem. |
A nie za słabe do 2.8 idTD?
tom-cio - 2017-06-28, 05:22
Skrzynia juz dawno zalozona z 2,8 jtd po 2002,ta z wstecznym do gory imdo przodu ,sprzeglo do niej dopasowane,wiec spokojnie
Ale dzieki za wszystkie rady
SlawekEwa - 2017-06-28, 06:14
| tom-cio napisał/a: | | ,sprzeglo do niej dopasowane,wiec spokojnie |
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12538
Krzysio / eMKa/ wie co pisze
tom-cio - 2017-06-28, 17:16
KRZYSIO wie co pisze,ja tez ,mam zalozone to najmocniejsze od skrzyni i silnika 2,8 jtd,bo taka mam skrzynie od jakiegos roku po pelnej regeneracji.Okladziny jak nowe,lozysko tez ,kosztow i tak wyszlo niemalo wiec...
Ide za chwile go wrzucac,duchota dzisiaj taka ze w tym pelnym sloncu nam sie nie chcialo kompletnie,ale zostalo wycentrowac sprzeglo,spiac skrzynie,oleje do skrzyni,podnosnik i do wozu.Mam nadzieje go odpalic dzisiaj na sucho na sprubowanie na starym oleum,jutro pas przedni,plyny ustrojowe i na weekend w bieszczady,a co
SlawekEwa - 2017-06-28, 21:20
| tom-cio napisał/a: | | Mam nadzieje go odpalic dzisiaj na sucho na sprubowanie na starym oleum,j |
Pal na plaka, bo pewnie zapowietrzony okrutnie.
bercik - 2017-06-28, 21:46
Musisz przerobić rurę za kolankiem od turbiny za mały flansz
tom-cio - 2017-06-29, 13:20
Mam juz kupiona orginana od wydechu turbo,ta z wieksza flansza.Oczywiscie stoje z robota bo mi sie mechanik rozchorowal,drugi dzien silnikow pilnuje i szlak mnie trafia.Moze jutro uda sie wrzucic,a z zapowietrzeniem nie bedzie tak zle,mam pompke na przewodzie do,filtra z zaworkiem zwrotnym ,przepompuje i pokrece,powinien chwycic,dziekimraz jeszcze za rady
tom-cio - 2017-06-30, 21:52
GADA,to znaczy odpalilem gada,chodzi rowniotko,zaczelismy skladac o 16tej teraz skonczylem,zostalo na jutro przedni pas zalozyc,zderzak,swiatla i inne zmieniono automatycznie na - opowiadaj i no oczywiscie przegonic go jeszcze.Do roboty na nowym silniku simering na wale od strony rozrzadu,ale z dwojga zlego ,jak to Shrek mowil,lepiej z tej strony No i kosmetyka z deska,bo stary licznik zle wyglada w nowym oczodole.Plomieniowka podpieta paliwowo ale elektrycznie na razie zlalem,dostanie psteyczek jak potrzeba zajdzie.Wydech po wybuchu starego silnika caly byl zawalony plynem,to teraz sie musi wydymic,jutro jak poskladam i sie przejade to napisze jakie wrazenia,ale juz na luzie czuc,ze mocy zdecydowanie wiecej,turbina bez luzow na osce,weze byly czyste czyli oleju nie puszcza
DZIEKUJE KOLEDZE ,KTORY NA PW PODESLAL MI INFO O SILNIKU,nie pisze o kogo chodzi,bedzie chcial to sam sie pochwali.Jeszcze raz dzieki. A teraz ide pić
tom-cio - 2017-07-02, 19:15
No to jeszcze jedna informacja-jak macie za malo mocy to zmieniajcie na 2.8idtd.Wymiana dokladnie 13 roboczogodzin ja i ogarniety mechanik(do tego jeszcze podmiana magla).Naprawde warto,teraz az sie ślinię na mysl o Transfogarskiej i Transalpinie we wrzesniu.Auto ma powera niesamowitego,a nawet jeszcze nie krecilem przy dawce .Na autostradzie pod gore przyspiesza nawet do 160 .Dalej nie chcialem,boje sie po poprzednim wysadzeniu silnika w powietrze No ale to w blaszaku ,na pokladzie woda 50l,i 300kg w osobach,czyli okolo 3100.Przejezdzilem dzisiaj 500km,rano szybka trasa do czech po kofole,a potem czestochowa i objazd calej jury.A i jakby co to licznik udalo mi sie wyskalowac z gps ,po prostu mam go rozebrany z przedniej pleksi(bo deska tez zmieniona na poliftowke)przy 120 na autostradzie zdjalemmwskazowke ze 135 i nalozylem ja na 120 wg gps.Teraz jest idealnie,troche zaniza przy niskich predkosciach ,tak do 80 ,potem idzie rowno z gps
erikson - 2017-07-27, 16:34
Czy podejdzie 2.8 zamiast 2.4 fiata w reno master 1 ?
|
|