Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Okno dachowe - wymuszona wentylacja

molive - 2017-06-19, 09:06
Temat postu: Okno dachowe - wymuszona wentylacja
Zamierzam kupić i zamontować w blaszaku okno dachowe.
Mój wybór padł na DOMETIC Mini Heki. Są 2 opcje:

1 - z wymuszoną wentylacją
2 - bez wymuszonej wentylacji

Która opcję powinienem wybrać? Kiedy wybrać 1 a kiedy 2?

ps. Samochód to VW Transporter T4, zazwyczaj jeżdżę 100-120km/h, część kamperowa jest oddzielona ścianą metalową od kabiny kierowcy.

MILUŚ - 2017-06-19, 12:09

Witaj ;

Mam co prawda okno MPK 28x28 ale właśnie z tą wentylacją . Po mimo zamknięcia wymuszona wentylacja powoduje wpadanie róznych śmieci do środka :-/

A już apogeum jest w okresie kiedy tutaj zaczynają w zimie palić czym popadnie w piecach .........sadzę mam wszędzie w łazience :gwm :gwm :gwm

Będę wywalał je i montował normalne bez wentylacji :ok

Skwarek - 2017-06-19, 18:47

Miluś
Jeżeli Twoje okna są w dobrym stanie to szkoda kasy na inne. Poradziłem sobie tak: http://www.camperteam.pl/...ghlight=#615553

Działa bardzo dobrze.

MILUŚ - 2017-06-19, 19:11

Skwarek ..........

Moje okno ; bo tu chodzi o jedno łazienkowe okno próbowałem już uszczelniać gąbką z taśmą klejąca

I :dupa

nikita55 - 2017-06-19, 19:40

Mini heki są w 2 wersjach tak jak piszesz.Przeważnie w przyczepach jest z wentylacją (pewnie dlatego,że podczas jazdy w niej się nie przebywa i gwizdania nie słychać)a wentylacja jest niezbędna.W kamperach w 99 proc jest bez wentylacji (w szczególności w nowych)a problem wentylacji rozwiązywany jest poprzez np.specjalne ..grzybki..dachowe.
nikita55 - 2017-06-19, 19:43

Masz też inną możliwą opcję,mini heki z wentylacją,przetestować a jak się nie spodoba to za (chyba 7 euro)dokupić oryginalną uszczelkę i przykleić tam gdzie seryjnie idzie na super glu (tak jest robione w serwisie). :diabelski_usmiech