Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Caravaning Ekspert - "Caravaning Ekspert"

janusz - 2008-08-12, 11:41
Temat postu: "Caravaning Ekspert"
Powstaje nowe pismo "Caravaning Ekspert":

Fragment informacji jaką otrzymałem od Pani Doroty Nowak.

Krótka charakterystyka tytułu:

Tytuł: Caravaning Ekspert
Data wydania pierwszego numeru: sierpień 2008
Częstotliwość ukazywania się: miesięcznik
Cena egzemplarza: 6,00 zł przez pierwsze 3 miesiące (cena promocyjna), następnie 8,00 zł
Objętość: 64 strony

Tematyka: poświęcony turystyce samochodowej i kempingowej oraz wszystkiemu, co się wiąże z takim sposobem spędzania wolnego czasu; prezentujemy ofertę firm produkujących, sprzedających, wypożyczających przyczepy i samochody kempingowe, a także akcesoria do caravaningu; doradzamy, dokąd udać się na wypoczynek; informujemy o targach i spotkaniach miłośników caravaningu na całym świecie; propagujemy całoroczny aktywny wypoczynek, ze szczególnym uwzględnieniem zimowego caravaningu; integrujemy środowisko caravaningowe w Polsce, (sekcje caravaningowe w PZM-ocie, PFCC, PTTK, osoby niezrzeszone i inne ); popularyzujemy myśl, że caravaning to sposób na ciekawe i aktywne na życie;

Charakter pisma: informacyjny, propagatorski, branżowy
Grupa docelowa: miłośnicy caravaningu, producenci, serwisanci sprzętu turystycznego, samochodowego, właściciele kempingów, hoteli, biur turystycznych

Kontakt:

„Caravaning Ekspert”
ul. Starogardzka 44/17
Straszyn k. Gdańska 83 – 010

e-mail: dorota@caravaningekspert.pl
www.caravaningekspert.pl

Tel./fax: do redakcji: +48 (0) 58 683 54 72
kom. + 48 (0) 602 796 703

Ponieważ uważam, że każda taka inicjatywa jest potrzebna zamówiłem roczną prenumeratę miesięcznika.
Jeśli kogoś interesuje podaję namiary na prenumeratę.

Prenumerata „ Caravaning Ekspert”
Bank Zachodni WBK S.A. 50 -950 Wrocław ul. Rynek 9/11
Dorota Nowak
„Spectrum”
ul. Piastowska 20 d 2
83-000 Pruszcz Gdański
Nr konta: 76 1090 1098 0000 0001 0689 1431
Z dopiskiem:
roczna prenumerata „ Caravaning Ekspert”

I jeszcze jedno, zaprosiłem "Caravaning Ekspert" na nasz zlot do Zielenina we wrześniu.

Myślę, że wyrażę opinię większości kamperowców i życzę Pani Dorocie i całemu zespołowi redakcyjnemu powodzenia i liczę na owocną współpracę.

wbobowski - 2008-08-13, 16:50

Czy dobrze policzyłem, że roczna pronumerata to 90 zł ?
janusz - 2008-08-13, 17:04

Tak tyle zapłaciłem.
kimtop - 2008-08-13, 18:20

Widzę,że pani Dorota Nowak rozstaje się z Polskim Caravaningiem.
Życzę Jej by nie skończyło się na jednym lub dwóch numerach gazety

stefan - 2008-08-13, 19:17

Witam!Jezeli to bedzie dobry miesiecznik(a na to sie zanosi) to ma prawo zakorzenic sie na ciagle rosnacym rynku.Wszystko zalezy od "wizji".Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-08-13, 20:21

kimtop napisał/a:
Widzę,że pani Dorota Nowak rozstaje się z Polskim Caravaningiem.
Życzę Jej by nie skończyło się na jednym lub dwóch numerach gazety

Myślę, mam nadzieję że dzięki powstającej konkurencji na rynku prasy karawaningowej możemy tylko skorzystać. Myślę, że można poprosić Panią Dorotę o większe zainteresowanie gazety sprawami kamperowania. Odnoszę takie trochę wrażenie, że PC troszkę nas opuściło. Nie zainteresowało się największym zlotem kamperowym w środkowej Europie. Nawet nie bardzo obchodził gazetę zlot CCP w Brynicy. Poczekamy na pierwszy numer i zobaczymy.

Tadeusz - 2008-08-13, 20:33

janusz napisał/a:
Poczekamy na pierwszy numer i zobaczymy.

Ano, zobaczymy. :bajer Jesteśmy gotowi slużyć pomocą.

kazbar - 2008-08-14, 22:21

Konkurencja, konkurencją...i brawo :tuba: .
I bardzo, bardzo dobrze :roll:

Zastanawiam się jednak: ..."Caravaning Expert"? ....
...Ło Matko! Toż przecie jak ma to być "Expert"(?), to o czym my tam Małe Dobne Robaczki Kamperowe będziem pisać....? :(
Expert, to "Expert" :!: Coś mi tu pachnie marketingiem z górnej półki. Brrrr....

Ja zostaję wierny pierwszemu dziecku - "Polskiemu Caravaningowi'.
Pierwsze zawsze będzie pierwsze a drugie? ...Czasem trzecie, czwarte lub piąte. :gwm

Oj będzie się działo....
....A koledzy, tak jakby nagle zapomnieli o Polskim Caravaningu.... :dyskusja:
:kon:

janusz - 2008-08-14, 22:40

A ja sobie myślę tak. Co za różnica. Czy marketing, czy reklamy, czy artykuły sponsorowane. Przecież pismo musi z czegoś żyć. Mało które czasopismo żyje z czytelników. Jeśli nowe pismo okaże się nie ciekawe to nie zagrzeje miejsca na półkach. Nikt z nim nie brał ślubu. Uważam, że na naszym rynku jest jeszcze miejsce dla czasopisma poświęconego przede wszystkim kamperom. Prędzej czy później takie powstanie. My czytelnicy możemy tylko na tym zyskać.
A koledzy to nie zapomnieli o PC tylko PC trochę skręciło w stronę oszczędności finansowych i nie jest bardzo zainteresowane sprawami do których trzeba by trochę dołożyć pieniążków. Gdyby ktoś napisał relację ze zlotu to PC by wydrukowało, wysłać swojego redaktora żeby zrobił reportaż to już nie tak chętnie. Kiedyś na początku to były czasy.

wbobowski - 2008-08-14, 23:02

janusz napisał/a:
... Gdyby ktoś napisał relację ze zlotu to PC by wydrukowało, wysłać swojego redaktora żeby zrobił reportaż to już nie tak chętnie. Kiedyś na początku to były czasy.

Pani Dorota, będąca na ExpoCaravaning w Chorzowie zainteresowała się faktem, że do ślubu 3 kwietnia tego roku jechaliśmy kamperem. Takim ślubnym pojazdem jeszcze nikt (przynajmniej w Lublinie) nie jechał. Otrzymała relację popartą wieloma zdjęciami. Na moje pytanie chyba z miesiąc temu, co z tym materiałem... odpowiedziała, że ona już w PC nie pracuje a materiał został w Redakcji. Jak z tego widać nawet taka ciekawosta kamperowa ich nie interesuje, mimo, że mieli gotowy materiał.

janusz - 2008-08-14, 23:08

Gdyby ślubu udzielał wam ktoś z PZM to byłoby napisane :haha:
wbobowski - 2008-08-14, 23:12

janusz napisał/a:
Gdyby ślubu udzielał wam ktoś z PZM to byłoby napisane :haha:

A tak, to zauważyłem. Też działam w PZM, tylko w innej branży.

janusz - 2008-08-14, 23:15

wbobowski napisał/a:
Też działam w PZM, tylko w innej branży.

Do PZM nic nie mam, przez spory kawał życia związany byłem zawodowo z PZM OZDG w Katowicach i bardzo dobrze wspominam.

kazbar - 2008-08-14, 23:34

wbobowski napisał/a:
Pani Dorota, będąca na ExpoCaravaning w Chorzowie zainteresowała się faktem (...) Jak z tego widać nawet taka ciekawosta kamperowa ich nie interesuje, mimo, że mieli gotowy materiał.

Gdybyś trafił na redaktora naczelnego Dariusza Wołodźko...zapewniam...okładka i tekst jak w banku.
To tyle.
Resztę dopowiedz sobie sam.

Znam osobiście tylko kilku ludzi oddanych w pełni (portfel, kasa itp bez znaczenia) sprawie rodzimego caravaningu. Jednym z nich jest DW.

kalinin - 2008-08-15, 07:10

Nie chciałem tego tematu wcześniej poruszac, ale mam żal do PC a szczególnie do red,Wołodzko, ( PC objął patronatem medialnym Inagurację sezonu 2008 w Kazimierzu Dolnym), - nie przyjechał, (nawet nie poinformował że nie przyjedzie, mimo że umawiał się na spotkanie,) a artykuł dla PC , (choc również nieobecny) napisał Kazio Kluska, Dlatego wspieram Dorotę mając nadzieje że pismo będzie bardziej kamperowe
f68 - 2008-08-15, 21:00

o jak fajnie redakcja 3 km od mojego domu
super
zawsze to blizej niz tczew

przemeksch - 2008-08-25, 13:13

Witam
jestem nowym kamperowiczem,
miałem okazję zobaczyć jak wygląda okładką nowej gazetki Pani Nowak, i muszę przyznać że wygląda ona bardzo zachęcająco. Myślę, że wewnątrz nie będzie dużo gorzej. Nie wiem jak Wy Panowie, ale ja czekam z niecierpliwością na pierwsze wydanie :bigok

prezesuu - 2008-08-25, 14:14

Ja też czekam na pierwszy i nie ostatni numer nowego pisma. :szeroki_usmiech
gino - 2008-08-25, 15:05

mysle..ze tresc pierwszego numeru pokaze dla kogo jest dedykowana w/w gazetka..
paf - 2008-08-25, 15:14

gino napisał/a:
mysle..ze tresc pierwszego numeru pokaze dla kogo jest dedykowana w/w gazetka..

może tak a może sami do tego dojdą dopiero po X numerach :) - różnie bywa - zobaczymy

przemeksch - 2008-08-28, 07:04

widzieliście Panowie info na www.ebacamp.pl???? tam też już piszą o Caravaning Ekspercie
janusz - 2008-08-28, 07:20

Na stronie wydawnictwa pojawiło się omówienie pierwszego numeru.
http://www.caravaningekspert.pl
A i my umieściliśmy banerek na początku tej strony, podobnie jak ma PC.

eeik - 2008-08-28, 07:47

No nie wiem czy moge wkleić, ale ja chciałam tylko zwrócic uwage kolegów i kolezanek na
zakładkę - redakcja i dalej redaguje zespół

Mirku i Gosiu przeogromne gratulacje :bukiet: :bukiet:

prezesuu - 2008-08-28, 10:21

Ma informacje, że do mnie już jest wysłany. :szeroki_usmiech
Kasia M. - 2008-08-28, 15:53

Taa... zapewne został wysłany. Tak jak to, że jest dostępny w Relay, InMediao i Kolporterze, w których nikt o tym nie słyszał :bigok
No i pewnie jest 10 tysięcy nakładu :lol:
I pewnie pisemko jest tak fajne jak jego strona internetowa z niedziałającymi linkami i artykułami wyjętymi z "Polskiego Caravaningu" :lol:
Profesjonalizm pełną parą :lol:

eeik - 2008-08-28, 16:39

Kasia M. napisał/a:
Taa... zapewne został wysłany. Tak jak to, że jest dostępny w Relay, InMediao i Kolporterze, w których nikt o tym nie słyszał :bigok
No i pewnie jest 10 tysięcy nakładu :lol:
I pewnie pisemko jest tak fajne jak jego strona internetowa z niedziałającymi linkami i artykułami wyjętymi z "Polskiego Caravaningu" :lol:
Profesjonalizm pełną parą :lol:

Witaj Kasiu

Jeszcze nie powiedziałaś "dzień dobry" a już uszczypliwy post i to pierwszy.

Nieładnie

Kasia M. - 2008-08-28, 17:13

Już się poprawiam. Rzeczywiście nie przywitałam się, więc witam wszystkich serdecznie!
Choć tak naprawdę zarejestrowałam się i napisałam, bo powyższe posty mnie trochę zirytowały.
Czytam forum CamperTeamu od kilku miesięcy (zaczęłam jeszcze w zeszłym roku), ale takiej dziwnej reakcji jak na to pisemko Doroty Nowak to nie widziałam. Na początku chciałam nawet zapytać: czy Wy naprawdę nie widzicie tego, co ja?
Spodziewałam sie zresztą jakiejś merytorycznej odpowiedzi na moją uszczypliowść, ale widać, że nie bardzo jest chyba co napisać ;) bo przecież nic nieprawdziwego nie napisałam ;)
Czy tylko mnie razi ta amatorszczyzna "eksperta"? I wykorzystywanie materiałów i pomysłów z cudzego pisma, które tak lubię? Nikomu to nie przeszkadza? Przecież nawet lista zlotów jest wzięta z ostatniego numeru PC... Nie wiem, mi w każdym razie takie coś nie pasuje :(

janusz - 2008-08-28, 17:23

Droga Kasiu. Chyba nie ten adres. Jeżeli masz zastrzeżenia do pisma, rozmawiaj z Panią Dorotą. Wymagasz od nas merytorycznej dyskusji, o czym? Gazety jeszcze nikt nie widział na oczy, Ty pewnie też nie. Wiec o czym rozmawiamy?
Piszesz jak byś miała do nas pretensje że powstał nowy tytuł. Co my jesteśmy temu winni?
Cieszymy się bo będzie konkurencja miedzy czasopismami, to przecież dobrze.
Jak popatrzysz na nasze forum obydwa czasopisma mają identyczne miejsce na forum i są identycznie traktowane.

eeik - 2008-08-28, 17:25

No cóż, nie bede sie wdawac w polemikę z Tobą Kasiu, ale
chciałam tylko przytoczyć

"niech pierwszy rzuci kamieniem kto jest bez winy"

Ja tam daję szansę wszystkim, a życie samo to poukłada.

Dziwne tylko, że tyle nas czytasz i akurat na ten temat się wypowiedziałaś.
Czy tylko ten temat był wart Twojej rejestracji ???? i zabrania głosu na tym forum ????

janusz - 2008-08-28, 17:41

Normalna Polska reakcja. Jak startował PC to Kazka Kluskę z fanklubem wyganiali precz z wszystkich for internetowych. I pismo jest i czuje się dobrze.
Wystarczył wtedy jeden "podpuszczacz" i rozgorzała wojna.

Kasia M. - 2008-08-28, 17:46

Dziwnie panowie piszecie do mnie. Że wymagam merytorycznej dyskusji?! Nie wymagam.
Wszyscy tu chwalą to pismo przechodząc na porządku dziennym nad amatorską i żenującą stroną internetową, nad używaniem nie swoich materiałów i pomysłów.
A jak o tym piszę, to słyszę "kto pierwszy jest bez winy"... :(
To już jakieś pomieszanie pojęć zupełne. Bardzo przepraszam, ale mi się nie zdarza korzystać z czyichś rzeczy bez pytania.
A do tej pani nie mam co pisać. Poznałam ją w czerwcu w Borkach i dziękuję. Opowiadała tam m.in. że pan Darek już nie pracuje w "Polskim Caravaningu" i inne takie. Teraz już wiem dlaczego :(

A wracając do innego pytania z kilkoma wykrzyknikami: może nie było warto, a może było się zarejestrować. Chciałam wyrazić swoje zdziwienie i niedowierzanie. Wyraziłam.
A czytać Was i tak dalej będę :) bo lubię

Tadeusz - 2008-08-28, 17:57

Dyskutowanie o czymś, czego jeszcze nikt na oczy nie widział, może być ciekawą propozycją nowej forumowej zabawy. :-P
A swoją drogą bardzo chciałbym, aby konkurencja wpłynęła pozytywnie na oba pisma. Na razie czekam. Czekam, tak jak my wszyscy z CT, na zainteresowanie obu redakcji naszymi kamperowymi sprawami.
I życzę sukcesów obu redakcjom. Dla naszej frajdy. :spoko

louis_cypher - 2008-08-28, 18:00

Kasia M. napisał/a:
nad amatorską i żenującą stroną internetową,

pokaż nam swoją profesjonalną stronę , lub strony które opublikowałaś i są Twojego autorstwa

Kasia M. napisał/a:
nad używaniem nie swoich materiałów i pomysłów.

To już chyba za wiele, jesteś szpiegiem z PC czy co :haha: :haha: :haha:

Kasia M. napisał/a:
może nie było warto, a może było się zarejestrować.

nie było warto , jesteś zbyt agresywna a tego nie tolerujemy

Kasia M. napisał/a:
że pan Darek już nie pracuje w "Polskim Caravaningu" i inne takie. Teraz już wiem dlaczego :(

nic Kasiu ale to naprawdę nic nie wiesz i aź przykro się Ciebie czyta, jad ocieka zza monitora :spoko

Kasia M. napisał/a:

jakoś tego nie okazujesz, więc radzę zmień forum albo załóż swoje :bajer

AUTOJUR - 2008-08-28, 18:06

No i następny laik w osobie Kasi :gwm
janusz - 2008-08-28, 18:29

Kasia M. napisał/a:
Spodziewałam sie zresztą jakiejś merytorycznej odpowiedzi na moją uszczypliowść

A uszczypliwość kierowana do nas nie miała najmniejszego sensu. Na jakiej podstawie mamy poprzeć Twoje słowa że CE to plagiat PC, lub stwierdzić coś przeciwnego. Co to za argument że lista zlotów jest taka sama jak w PC, Przecież to są te same zloty, to co Pani Dorota ma wymyślać swoje żeby o nich pisać.

Proszę, merytoryczna odpowiedź.

Cytat "Taa... zapewne został wysłany" masz jakiś dowód, że nie został wysłany.
Cytat " Tak jak to, że jest dostępny w Relay, InMediao i Kolporterze, w których nikt o tym nie słyszał :bigok " Czy przepytałaś wszystkich w tych firmach, że piszesz, że nikt nie słyszał. Moze kogoś pominęłaś, a on akurat słyszał.
Cytat "No i pewnie jest 10 tysięcy nakładu :lol: " Powiedz nam skąd wiesz, że nakład jest inny i jaki jest?
Cytat "I pewnie pisemko jest tak fajne jak jego strona internetowa z niedziałającymi linkami" Mało trafne porównanie, pismo nie ma linków, a czy fajne ocenimy jak poczytamy.
Cytat " i artykułami wyjętymi z "Polskiego Caravaningu" :lol: " I tu może być pomówienie, które artykuły skopiowane (wyjęte) są z PC ?
Cytat "Profesjonalizm pełną parą :lol: " Wyjaw nam jeszcze na jakiej podstawie oceniasz profesjonalizm pisma. Czy jesteś zawodowym krytykiem prasy, że ferujesz tak śmiałe wyroki.
.

Kasia M. - 2008-08-28, 19:31

Nie czytacie ze zrozumieniem, albo... w ogóle nie czytacie. ;(
To, że lubię "Polski Caravaning" widać nawet w moim podpisie... A Loius-cypher to już w ogóle dziwny pan, który zarzuca mi, że mam pokazać własną stronę, bo inaczej nie mogę się wypowiadać o czyjejś... Ja jestem agresywna? Jad zza monitora?

A teraz na jedyną próbę odpowiedzi merytorycznej. Nakład nie będzie monitorowany (mąż się pytał tej pani o to). To można napisać od razu 100 tysięcy ;)
Jak ktoś pisze, że numer jest dostępny, a nie jest - to nie wzbudza mojego zaufania (jeśli chodzi o wysłanie)
Prawda, nie wiem czy nigdzie w tych punktach nie ma tego pisma i mogę się mylić.
Przed chwilą policzyłam: na 5 artykułów na stronie "Eksperta" 4 były opublikowane w "Polskim Caravaningu" w tym roku! To też pewnie według was w porządku?

To przede wszystkim miałam na myśli pisząc o korzystaniu z cudzej własności. Lista zlotów dziwnym trafem obejmuje tylko ten przedział czasowy (do końca września), który jest wydrukowany w ostatnim numerze "Polskiego Caravaningu". Cóż za przypadek ;)

A nie oceniam pisma, tylko stronę internetową. Linków co prawda nie ma, ale banerki są - bez linkowania. Tak się robiło strony 10 lat temu ;) Poza tym spis treści pierwszego numeru nieczytelny, z błędem w numeracji stron itd. Ale po co to pisać, jak to was nie interesuje i "wszystkich traktujecie równo"?

Jutro wcześnie rano wyjeżdżam do Dusseldorfu z mężem. Raczej już dziś tu nie zajrzę. Albo w ogóle, korzystając z nieociekających jadem rad ;)
A zostanę i tak przy PC :)

Tadeusz - 2008-08-28, 19:32

Dawno,dawno temu, w klubie studenckim Uniwersytetu Warszawskiego "Hybrydy", Jonasz Kofta wygłosił ze sceny kabaretu to zdanie:

Czy świat coś to zmieni, gdy młodych gniewnych zastąpią starzy wk....rwieni?

A ja dziś po wielu latach zastanawiam się nad tym samym problemem.
Acha! Do której grupy, Kasiu, Ty należysz? :-D

czarna_mamba - 2008-08-28, 20:06

Kasieńko,

artykuł napisany jest własnością autora; jeśli podpisze odpowiednią umowę z czasopismem, przenosi na niego część lub całość posiadanych do artykułu praw autorskich; ale jeśli redakcja nie zstrzeże sobie praw autorkich do całości lub części to artykuł pozostaje w gestii autora;
jeśli redakcja nie zastrzeże sobie wyłączności na działalność pisarską - autor (gdy nie zachodzą przesłanki jak wyżej) ma prawo umieścić swój artykuł w kaźdej tylko redakcji, która zechce go opublikować; dziennikartstwo jest wolnym zawodem, im więcej sprzeda się arykułów tym więcej ma się funduszy na realizację marzeń;

tematyka, którą poruszają obydwa pisma jest na tyle podobna by umieścić je na wspólnym mianowniku i ujęta nieco odmiennie by na rynku było miejsce nie tylko dla dwóch ale nawet pięciu takich czasopism;

każdy ucząc się popełnia błędy i walczy ze swoją niedoskonałością, ale - repetitio est mater studiorum - mamy nadzieję, że będzie coraz lepiej usuniemy błędy, poprawimy grafikę, tylko zapał będzie ten sam;

nas interesuje treść pisma (a na pewno już wiesz po dokładnej lekturze, źe w przeciwieństwie do PC mamy tu własną rubrykę) a nie sposoby rozstania, to nie jest Fakt ani Superexpress;

przyjmiemy każdą krytykę - jesteśmy jak rodzice - czasem nie potrafimy być obiektywni - ale niech będzie profesjonalna i obiektywna, subiektywny zachwyt jest tak samo mało przydatny jak subiektywna krytyka;

pozdrawiam serdecznie

Małgorzata Goc - jedna ze współtworzących CE

eeik - 2008-08-28, 20:29

Kasia M. napisał/a:
A wracając do innego pytania z kilkoma wykrzyknikami: może nie było warto, a może było się zarejestrować. Chciałam wyrazić swoje zdziwienie i niedowierzanie.

Gwoli wyjasnienia, to były pytajniki nie wykrzykiniki - czytaj to co napisane, a nie to co chcesz czytać.

Kasia M. napisał/a:

Lubisz czytać nas - hmmmmm - moja teoria że służymy jako gazetka do kawy ciągle się potwierdza - mnie osobiście sie to coraz bardziej nie podoba.
A zamiast dołączyć do nas, napisać coś co i my również byśmy chętnie przeczytali to już nie .

Do krytyki za to pierwsza -

janusz - 2008-08-28, 20:30

czarna_mamba napisał/a:
współtworzących CE

Kurcze, skrót nazwy i od razu bez starania się certyfikat europejski CE :haha:

JaWa - 2008-08-29, 11:36

Mam nadzieję, że pismo w postaci papierowej nie będzie stosować mikrodruku jak na stronie www. :shock:
M-k - 2008-08-30, 19:06

JaWa napisał/a:
Mam nadzieję, że pismo w postaci papierowej nie będzie stosować mikrodruku jak na stronie www. :shock:

W dniu dzisiejszym metodą zakupu w saloniku prasowym nabyłem pisemko.
O wielkość druku możesz być spokojny :ok , jak dla mnie to nawet jest za duży.

pilocik - 2008-08-31, 21:06

W piątek kupiłem miesięcznik w saloniku Ruchu . Ciekawe i bardzo podobne do PC .Cena atrakcyjna ale mniejsza objętość.Zobaczymy co dalej. Pozdrawiam :lol:
caravaningmen - 2008-09-01, 11:25

Witam,
dziś kupiłem gazete Caravaning Ekspert. Spodziewałem się czegoś lepszego. gazeta wygląda tak samo jak strona www. jest to nieudolna kopia polskiego karawaningu.

AUTOJUR - 2008-09-01, 11:33

Już się zaczyna :gwm Nowy w pierwszych słowach krytykuje i skromne dzień dobry powiedzieć nie umie :gwm
papamila - 2008-09-01, 11:40

Witaj caravaningmen,
ledwo się zarejestrowałeś, do tego niewiele o sobie
a takim stwierdzeniem
caravaningmen napisał/a:
jest to nieudolna kopia polskiego karawaningu.

za moment wywołasz burzę.
Przeczytaj ten wątek do góry, tam już to :bylo
Chyba żeś "podstawiony" i świadomie chcesz namieszać
uważam że trzeba dać im (CE) szansę zaistnieć. Ale kopać ledwo co wstającego to nie fair.
A co do PC to taki idealny to on też nie jest- więc może konkurencja wpłynie pozytywnie albo i prześcignie..........
..........z korzyścią dla światka caravaningowego
Czego Tobie, sobie i wszystkim sympatykom życzę. :-D

janusz - 2008-09-01, 11:50

AUTOJUR napisał/a:
Już się zaczyna :gwm Nowy w pierwszych słowach krytykuje i skromne dzień dobry powiedzieć nie umie :gwm

Może się już przedstawiała :haha:

papamila - 2008-09-01, 12:03

janusz napisał/a:
Może się już przedstawiała

Patrząc na nicka, z angielska brzmiący, ale w formie męskiej :haha:
jeśli tak to jakaś (iś) transwertysta :bajer

MirekM - 2008-09-01, 12:08

AUTOJUR napisał/a:

Po to tylko się chyba zalogował. Wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników, ale ta nagonka jest jakaś dziwna. Więcej luzu proponuję. A jak się rozwinie nowe czasopismo, pożyjemy i zobaczymy. W każdym razie nie ma obowiązku kupowania. Z opinii innych starych wyg CamperTeamowych wynika, że raczej się podoba.

janusz - 2008-09-01, 12:10

Tak jakoś mi się skojarzyło z Katarzynem M. :haha: A może to partner Kasi. :haha:
MirekM - 2008-09-01, 12:11

janusz napisał/a:
Tak jakoś mi się skojarzyło z Katarzynem M. :haha: A może to partner Kasi. :haha:

Możesz Janusz sprawdzić IP i wszystko będzie wiadomo

zbychu91 - 2008-09-01, 12:24

Kupilem,przeczytalem czekam na nastepny nr. :spoko
janusz - 2008-09-01, 12:39

MirekM napisał/a:
Możesz Janusz sprawdzić IP i wszystko będzie wiadomo

Nie wiem czy sprawa warta naciśnięcia choć jednego klawisza na klawiaturze. :haha:

MirekM - 2008-09-01, 12:42

janusz napisał/a:
Nie wiem czy sprawa warta naciśnięcia choć jednego klawisza na klawiaturze. :haha:

Właściwie masz rację. Tylko luz i długie ruchy. Jedyne co ważne, to żebyśmy zdrowi byli. A reszta to tylko dodatek do tego zdrowia.

paf - 2008-09-01, 14:37

Mało czasu ostatnio i w rozjazdach ciągle gdzieś jestem, zatem dość późno trafiam czasami do różnych ciekawych wątków na forum ;) a w sumie nie spodziewałem się że temat o nowej gazecie takie emocje wzbudzi - ale jednak.

ja osobiście podzielam zdanie większości forumowiczów wypowiadających się wcześniej żeby nie ekscytować się niezdrowo nowo powstającym pismem.

Z drugiej strony całkowicie rozumiem, co nie znaczy że pochwalam, posty osób ogólnie mówiąc zdenerwowanych czy wzburzonych nowym pismem. Mogą istnieć sprawy i zależności o których nie wiemy a może nigdy się nie dowiemy - cóż tak bywa zawsze. Mogą być jakieś zatargi osobiste, animozje, konflikty. Rozejścia się dróg biznesowych nie zawsze przebiegają miło i czasami zadra pozostaje na dłużej czy krócej. To wszystko się zdarza.

Jednak nie pochwalam, i myślę że wiele osób również nie, rzucania lakonicznych tekstów sugerujących wiedzę tajemną czy też wprost lub nie wprost sugerującą jakieś machlojki jednej ze stron "sporu". Gdyby nie ciągnięcie za język przez forumowiczów to takie wypowiedzi zostałyby na forum nieruszone i wisiały by siejąc oszczerstwa, bo jaka by prawda nie była to takie zdawkowe informacje są właśnie oszczerstwami. Dopiero na wyraźną reakcję ze strony forumowiczów pojawiły się rozwinięcia wcześniejszych wypowiedzi.

Pomimo tego na pewno nie w tej chwili nam oceniać co się dzieje pomiędzy tymi dwoma pismami. Zweryfikujemy to jako czytelnicy głosując portfelem. Jeśli pismo do siebie przekona to przetrwa jeśli nie to umrze śmiercią naturalną - chyba że będzie sztucznie pompowane pieniędzmi. Jeśli np. powstało w afekcie i nie będzie posiadało wystarczających zasobów merytorycznych do działania na dłuższą metę to również samo się zwinie. Przecież PC nie pozwoli sobie na kopiowanie ich artykułów.

Jeśli ktoś coś wie o przestępstwie czy też o możliwości jego popełnienia i źle się z tym czuje to nie jest tu miejsce na wymierzanie sprawiedliwości, należy zgłosić sprawę do odpowiednich instytucji.

abstrahując od tego konkretnego przypadku to wytykanie niedoskonałości na początku w sumie poważnego przedsięwzięcia jakim jest wydanie gazety, jest delikatnie mówiąc niemądre. Patrząc na wielkie obecnie tytuły czy portale internetowe włączając w to te, w które wpompowano ciężkie miliony złotych na starcie (a i mimo tego nie wszystkie przeżyły) to zawsze na początku zdarzają się mniejsze lub większe wpadki. Biznes dociera się w praniu a kto myśli że jest inaczej to najprawdopodobniej z biznesem nie miał nic wspólnego lub nie angażował się w niego za bardzo.

a na sam koniec to jakby się kto zastanawiał ;) to ja nie wiem kto tu jest kto i jakie zaszłości pomiędzy konkretnymi osobami występują - i szczerze mówią nie interesuje mnie to za bardzo a wypowiadałem się o zasadach a nie konkretnych przypadkach

pozdrowienia - mam nadzieję że nie zasnęliście :bajer

zbychu91 - 2008-09-01, 16:36

Za Mirkiem M. ,,luz i dlugie ruchy"na rynku jest miejsce dla kilku ,,Tytułów".
Pojawia sie nowy,(czy zgodnie z zasadami konkurencji?nie wiem i nie mnie to oceniać),milo przeczytac tekst Małgosi G. czy wywiad z Rafałem.Dla Nas,dla mnie to woda na młyn ,czy jest bedzie potrzebny nastepny numer ,lub tytul pokaze rynek,, Pan ,Pani,czyli My".
A posty Katarzyna M. i Kasi prosze przyjmowac na ,,miętko".

Kasia M. - 2008-09-01, 17:35

Witam! Z Dusseldorfu dziś wróciłam. Fajnie było! Maż interesy robił, a ja miałam duuuużo czasu by oglądać :) A że pierwszy raz byłam, to mi się bardzo podobało!

Poczytałam już dziś trochę forum i bardzo proszę, by mnie łączyć z Panem, który poprawnie nazwy mojego ulubionego czasopisma napisać nie potrafi :) Ja pomimo ścisłego księgowego wykształcenia radzę sobie nieźle z naszym językiem.

Z przyjemnością przeczytałam wyważony i mądry post administratora pafa! Pozdrawiam serdecznie! Trochę mój cięty język Twoja wypowiedź poskromiła.

Ale popisać trochę chciałam na temat "eksperta", który przestudiowałam. I napiszę Wam w punktach (tak lubię najbardziej), co mnie zaciekawiło, rozbawiło, zdumiało. Na początek na wesoło :)

1. Nowatorskie podejście do zdjęć. Na stronie dziewiątej jest fotka kamperka z tęczą. Ta sama fotka jest później... osiem razy na stronach 54-55. Kamperek jest prześliczny! Dlaczego więc tylko razem dziewięć jego fotek? Czemu nie dziesięć?

2. Jest wywiad z Marylą Rodowicz. Podpisano pod nim, że... jest nieautoryzowany. Czyli jak? Maryla nie potwierdziła swoich wypowiedzi? To tak można drukować wywiad? A Maryla wie, że... był z nią wywiad?

3. Ciekawą praktyką jest zastępowanie końca cudzysłowu literą "h", np.: kemping "Browarny h, albo Spectrum h... Mam tylko nadzieję, że to nie jest skrót od jakiegoś brzydkiego słówka... Dowcipnisia z tej korektorki :)

4. Bardzo fajne fotki Małgosi (bardzo stylowo wyglądasz!) i Mirka Kalinina z zarostem... mniam ;)

5. Troszkę mnie rozczarował artykuł o kobietach w caravaningu. Ale jedno mnie w nim zaciekawiło: "Westalki czy singielki odnajdą sie w caravaningu". Poszperałam w słowniku i znalazłam, że westalki to dziewice zachowujące nawet trzydzieści lat czystość. Bardzo proszę, by w następnym numerze rozszerzyć temat dziewic w caravaningu. To na pewno zainteresuje czytelników, szczególnie męskich! :)

6. Jak byłam w Gdańsku, to molo było w Brzeźnie. "Ekspert" pisze, że jest na Przymorzu? Kiedy je przenieśli Bo chyba skoro "ekspert" pisze, to chyba wie...
7. Najbardziej mnie jednak rozbawiło ostatnie zdanie z pierwszego artykułu Doroty Nowak. Przytoczę:" Życzę wielu emocji przy czytaniu największego caravaningowego pisma w Polsce".
Niepotrzebna skromność! Napisałabym śmiało, że największego w naszej części Europy! Drżyjcie niemieckie magazyny, a Niemcy uczcie się polskiego :)

Było na wesoło, a teraz trochę poważniej. Przy okazji dziękuję Małgosiu za post, w którym objaśniasz zawiłości prawa prasowego. Liczę, że teraz też mi pomożesz w dwóch kwestiach.
No to do dzieła!

1. W rubryce "Nasza poczta" komentowany jest list Wojciecha Majsaka, który ukazał się w "Polskim Caravaningu". Ale tego się czytelnik nie dowie, bo nigdzie o tym nie napisano. Pomyśli raczej, że to do "eksperta" przyszedł taki list. Mam do Ciebie więc Gosiu pytanie: czy można coś cytować nie podając źródła? Prawo prasowe na to pozwala? Twoja odpowiedź na ten list bardzo mi się podoba, ale też nie piszesz, gdzie on się ukazał...

Mała dygresja. Obok "Naszej poczty" znajduje się znak... Poczty Polskiej! Można tak go używać jak się chce? A może to tylko metoda "eksperta": po co samemu coś zrobić i wymyślić, skoro można wziąć od kogoś? Jak się spojrzy na CamperParki czy inne rzeczy w "ekspercie", to ta zasada pasuje :(

2. Podobnie jest w "Caravaning ring". Po tej rubryce dużo się spodziewałam, bo brakowało mi czegoś takiego w PC. I co widzę? Dyskusję na temat Caravaningowej Grupy Bezpieczeństwa, w której uczestniczyła i którą opisywała na łamach PC Dorota Nowak! Ale oczywiście o tym, skąd wiemy o tej grupie (której nie popieram) się nie dowiemy... Bo trzeba by napisać, że z "Polskiego Caravaningu". I znowu pytanie do Małgosi: to tak można cytować bez podania źródła?

Chciałam jeszcze popisać, ale widzę, że już to strasznie długie wyszło... To tylko ogólnie: mam wrażenie chaosu przeglądając to pismo. Jedyną ciekawą informację znalazłam na stronie 45, o powstaniu internetowej giełdy kamperów.

Aha! Jeszcze chiałam napisać, że współczujemy redakcji "eksperta", że marzy o wolnym weekendzie, jak pisze na str. 60. Cała moja rodzina współczuje i proponuje się tak nie przemęczać :) Ja odwiodłam specjalnie męża, który chciał się tam reklamować, bo po co dokładać im pracy? Zresztą to przecież pasja, a nie biznes :)

A teraz strasznie, strasznie jestem ciekawa, co zrobi PC w kolejnym numerze.... Jakoś zareaguje na "eksperta"? Nie moge się doczekać i żałuję, że to dwumiesięcznik... Oby się działo! :)

Jutro znowu "przy kawie" Was poczytam ;)

Kasia M. - 2008-09-01, 17:41

Jeszcze tylko chciałam dodać, że pozdrawiam! Ale nie tych, którzy mnie niewybrednie obrażają :(
AUTOJUR - 2008-09-01, 18:13

I przemówiła
czarna_mamba - 2008-09-01, 18:21

Kasia M. napisał/a:
Mam do Ciebie więc Gosiu pytanie: czy można coś cytować nie podając źródła? Prawo prasowe na to pozwala?

Tekst jest mojego autorstwa, ukazał się jako list otwarty środowiska w PC; nie cytuję zatem niczego, wykorzystuję swój własny artykuł; ponieważ Darek nie prosił nawet o wyłączność a problem jest dla nas wielce istotny podjęłam decyzję o zamieszczeniu go również w nowym czasopiśmie; list znalazł się na naszym Forum i dlatego zareagowałam, gdybym reagowała na list przeczytany w PC, a nie wtórnie na Forum, zacytowałabym żródło;

A swoją drogą Kasieńko,

chyba Darek nie ma pojęcia o tym, że przedstawiając się jako czytelniczka PC, zachowujesz się właśnie w taki sposób,
myślę, że zasmuciłoby Go wielce posiadanie takich przyjaciół, toż oni gorsi niż wrogowie; przecież właśnie zniechęcasz ludzi do PC skoro ma ono takich obrońców; myślę, że Darek cieszy się z konkurencji bo to zawsze bodziec do doskonalenia się dla każdej ze stron;

podział naszego środowiska i wewnętrzne - sztucznie tworzone walki i animozje - słuźą tylko tym, którzy chcą nas zamknąć na campingach i ograniczyć naszą wolność; może się okazać, że gdy juź - w swoim mniemaniu - wygrasz krucjatę i doprowadzisz ją do końca - nie będzie już sensu kupować kampera; divide et impera - inni zostali pokonani; bądżmy mądrzejsi;

pozdrawiam

Kasia M. - 2008-09-01, 18:54

Gosieńko!
Nie zrozumiałaś mnie chyba. Ja się dziwiłam, że odpowiadasz na list Wojciecha Majsaka. a przecież on nie ukazał się na forum, tylko w PC...
Szkoda, że nie odpowiedziałaś na moje pytania o cytowanie w "Naszej poczcie" listu pana Majsaka, jako tekstu nie wiadomo skąd. Źle je sformułowałam, czy nie chcesz odpowiedzieć?

Nie wiem, co myśli Pan Darek na ten temat, choć podejrzewam (ja przynajmniej bym tak robiła), że czyta to forum. Nie wiem też, czy kogoś zniechęcam do czytania PC. Jakoś widzę, że ostatnio nie jest tu specjalnie popularny ten magazyn.

A jeśli chodzi o obarczanie mnie jakąś winą za podział środowiska... chyba mnie przeceniasz :)
Nie wiem też, o co Ci chodzi z tą krucjatą :( Myślałam, że można się tu swobodnie wypowiadać, ale widzę, że trzeba przyklaskiwać "ekspertowi" (co niby nie dzieli środowiska :) bo inaczej jest się be... Ale nie będę temu przyklaskiwać. Trudno. Najwyżej usuniecie moje konto jako nieprawomyślne...

prezesuu - 2008-09-01, 19:17

Kasia M. napisał/a:
PC. Jakoś widzę, że ostatnio nie jest tu specjalnie popularny ten magazyn.

Polski Caravaning ma tu swoje stałe ugruntowane miejsce i nie wymaga dodatkowej reklamy, czego nie można powiedzieć o CE.
Niestety jeszcze nie otrzymałem pierwszego numeru, ale czekam cierpliwie, choć to co piszecie na jego temat to nakręca mnie pozytywnie do przeczytania go jak tylko do mnie dotrze.

Kasia M. - 2008-09-01, 19:31

Polecam przeczytanie, bo dostarcza dużo radości :)
A czemu "największe caravaningowe pismo w Polsce" nie ma tu jeszcze ugruntowanego miejsca...? No dobrze, już przestaję, ale nie mogłam się powstrzymać ;)

bonusik - 2008-09-01, 19:35

Ech..kobiety...z Wami trudno ,bez Was jeszcze gorzej.... :szeroki_usmiech :ok
czarna_mamba - 2008-09-01, 19:43

Ależ można się swobodnie wypowiadać, czego dowodem jest nasza polemika z Twoimi wypowiedziami i nasz szacunek do Twojego odmiennego zdania;
niestety nie staliśmy się przez to bogatsi; może tylko bardziej smutni;

pozdrawiam

janusz - 2008-09-01, 19:43

Kasia M. napisał/a:
Myślałam, że można się tu swobodnie wypowiadać, ale widzę, że trzeba przyklaskiwać "ekspertowi"

Ok, możesz pisać i przedstawiać swoje uwagi na temat CE (tak będę pisał bo prościej a o Polskim Caravaningu piszemy PC). Mogą być złośliwe. Twoje prawo. Proszę tylko abyś była bezstronna i bez uprzedzeń do naszego forum. Sama dobrze wiesz, że pierwszy Twój post był co najmniej falstartem. Dyskutujesz z naszymi forumowiczami, między innymi ze mną i nikt Ci nie wymyśla, anie nie cenzoruje twoich słów. Od początku nasi forumowicze wyrażają zdanie "pożyjemy zobaczymy". Nie wiem w którym miejscu doznałaś od forum, nie od użytkowników, choć najmniejszą oznakę, że twoje posty nie odpowiadają nam. W którym momencie ograniczyliśmy Ci swobodę wypowiedzi. Zacytuj proszę słowa któregokolwiek z nas, że trzeba przyklaskiwać CE. Na jakiej podstawie twierdzisz, że "ostatnio nie jest tu specjalnie popularny ten magazyn PC" CE został potraktowany identycznie jak PC. W identycznym miejscu identyczne tematy. Ja osobiście uważam, że to raczej dla PC CamperTeam stał się nie interesujący. PC bardzo się zmieniło od pewnego czasu. Przestało pisać o "kamperyźmie" a rozszerzyło o "kamperbiznesie". I nie jest to mój zarzut do PC. W końcu czasopismo musi z czegoś żyć. A na potwierdzenie tego że nie masz racji z tym, że trzeba tu przyklaskiwać "ekspertowi" pokaż inne miejsce gdzie taka dyskusja ma miejsce.

sasquatch - 2008-09-01, 19:45

Kasia M. napisał/a:
Ja pomimo ścisłego księgowego wykształcenia radzę sobie nieźle z naszym językiem.

[...]

Mam tylko nadzieję, że to nie jest skrót od jakiegoś brzydkiego słówka...

A ja "telekomunikant" byłem przekonany, że to brzydkie słówko zaczyna się "ch". Ale już teraz wiem jak to napisać :haha:

Pozdrawiam miło i ciepło.

Kasia M. - 2008-09-01, 20:00

Już ostatni raz dziś piszę, bo zmęczona jestem po podróży i nawet żartować mi się nie chce :(

Do Janusza: rzeczywiście, mój pierwszy post był falstartem. Później jednak się poprawiła ;) A spotykają mnie niewybredne żarty o jakimś "Katarzynie M", czy "i się odezwała". To nie jest przyjemne i chyba w niezbyt dobrym guście.

Jeśli chodzi o słowo na "h" to może być ich wiele, więc nie wiem, o którym myślałeś : Mi chodziło o hultaja ;)

Do Małgosi: czemu piszesz w liczbie mnogiej za wszystkich? Kogo nie wzbogaciło? Kogo zasmuciło? Jak ktoś nie ma poczucia humoru, to mój post oceniający wpadki "eksperta" na pewno go nie rozbawi.
Szkoda, że nie odpowiadasz na moje pytania. Po Twoim pierwszym poście miałam nadzieję, że tym razem też rozwiejesz moje wątpliwości. Ale się chyba pomyliłam. A może mam rację z tymi wykorzystywanymi materiałami i dlatego nie wiesz co napisać? Nieważne. Na dziś dobranoc :spoko

janusz - 2008-09-01, 20:13

Proszę szanownego koleżeństwa. Ponieważ ten wątek do niczego dobrego nie doprowadzi. Pani Kasia - http://tuitam.7.forumer.c...cja_post22.html zawsze ma ostatnie zdanie. Zamykam. Jak zawsze w takiej sytuacji dostępne jest PW. Forum CamperTeam nie będzie poligonem na którym odbywają się manewry CE i PC. Nie mamy najmniejszego zamiaru stawać na linii strzału bo nas jeszcze postrzelą. Będziemy czytać obydwa wydawnictwa. O.Dyr.