Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Płyta gazowa - prośba o pomoc

borates - 2017-06-19, 11:40
Temat postu: Płyta gazowa - prośba o pomoc
Witam serdecznie,

Jestem w trakcie konwersji Fiata Ducato i przymierzam się do wyboru płyty gazowej. Rozglądałem się za płytami przeznaczonymi do kamperów, ale jakoś żadna do mnie nie przemawia.
I tu moje pytanie/prośba o pomoc. Czy można bez większych problemów zamontować zwykła płytę przeznaczoną do kuchni?
Chodzi mi o coś w stylu:
https://www.amica.pl/prod..._szkle--PVC3410

Z góry bardzo dziękuję za pomoc

darsan - 2017-06-19, 11:49

Płyte technicznie bezproblemowo można zamontować do kampera potrzeba przerobić dysze na gaz z butli. Problem może być z zapalarkami działają na 230v wiec jeśli nie będzie podpięta do prądu na kempingu zostaje zapalanie zapałkami. A tak będzie działać bez problemu.
Bim - 2017-06-19, 11:50

Też Cię witam

tu o plycie

Świstak - 2017-08-16, 10:51

Płyty przeznaczone dla kamperów mają przymocowane palniki i ruszta które nie przemieszczają się samoistnie w czasie jazdy. W kuchence domowej tego rozwiązania nie ma i o ile przesuwające się w czasie jazdy ruszta mogą co najwyżej porysować płytę albo spaść na podłogę i podrapać meble, o tyle palniki nie będące na swoich miejscach mogą okopcić garnki, doprowadzić do wypływu gazu, pożaru, wybuchu lub doprowadzić do niewłaściwego spalania gazu i generowania duszącego tlenku węgla. Płyta cywilna musiała by być do kampera dodatkowo przystosowana, a to zapewne doprowadzi do zrównania kosztów a i efekt wizualny nie jest gwarantowany. Ja (mimo oporów cenowych) zdecydowałem się na kamperową....
radecki1972 - 2017-08-16, 11:11

Rozwiązaniem może być płyta gazowa ceramiczna (bez płomienia)
Zobacz płyty Solgaz
Bez problemu pracuje na gazie propan-butan. Używam takiej w kuchni cywilnej - rewelacja.
Zasilanie 12V=

koko - 2017-08-16, 14:08

w camperach takie cudo przez rok lub 2 montował knaus zanim upadł radzę zamontować zwykłe palniki bez płyty szklanej
Bim - 2017-08-16, 14:43

Dyskusja na ten temat już była Tu
IAAN - 2017-08-19, 22:49

Świstak napisał/a:
Płyty przeznaczone dla kamperów mają przymocowane palniki i ruszta które nie przemieszczają się samoistnie w czasie jazdy. W kuchence domowej tego rozwiązania nie ma i o ile przesuwające się w czasie jazdy ruszta mogą co najwyżej porysować płytę albo spaść na podłogę i podrapać meble, o tyle palniki nie będące na swoich miejscach mogą okopcić garnki, doprowadzić do wypływu gazu, pożaru, wybuchu lub doprowadzić do niewłaściwego spalania gazu i generowania duszącego tlenku węgla. Płyta cywilna musiała by być do kampera dodatkowo przystosowana, a to zapewne doprowadzi do zrównania kosztów a i efekt wizualny nie jest gwarantowany. Ja (mimo oporów cenowych) zdecydowałem się na kamperową....

Mam już 6 rok zwykła płyte 2 palnikową kupioną w selgrosie za 140 zł zapalarka faktycznie na 220 ale zapalam zapalniczką ,a na czas jazdy zdejmuję ruszt i palniki gazowe