| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Solar, projektowanie instalacji - Gliwice, Katowice
molive - 2017-07-01, 22:51 Temat postu: Solar, projektowanie instalacji - Gliwice, Katowice Szukam osoby. Gliwic, Katowic lub okolic, która ma doświadczenie w elektryce i pomoże w zakupie oraz instalacji solara na dachu kampera zrobionego z blaszaka vw t4. Dlaczego nie zrobię tego sam? Zależy mi na bezpieczeństwie... i wolę skorzystać z usług kogoś kto się na tym zna - oczywiście zapłacę za poświęcony czas.
Mam na myśli całą instalację:
bateria, akumulatory, regulator, przetwornica itd....
Moje potrzeby:
1.Instalacja tylko z solara, nie chce robić kampingowego podłączenia pod 230v
2. Sprzęty:
- Laptop 10h dziennie
- Telewizor + 4 kamerki
- do 5 listw LED
- monitor komputerowy - 10h dziennie
- ładowanie telefonu
- pompka wody do prysznica
3. W niedalekiej przyszłości dojdą:
- lodówka
- klimatyzacja dachowa
ps. Oczywiście wymagania dopasuję do możliwości jakie daje powierzchnia dachu.
Flag - 2017-07-01, 23:01
ambitne plany jak na samego solara, pamietaj ze solar dziala w słoncu, pochmurny dzien to jakies ochłapy pradu a w deszczowy to juz nic.
Mysle ze nie ma najmniejszych szans na zaspokojenie tych potrzeb energetycznych z solarów o wielkosci dachu t4.
Sama klima bedzie brała wiecej niz solary Ci dadzą w pelnym sloncu.
Bez agregatu nie ma szans na zaspokojenie tych potrzeb
molive - 2017-07-01, 23:11
dopasuję w takim razie moje potrzeby do możliwości
ps. agregat też mam awaryjnie
molive - 2017-07-01, 23:16
klimatyzacja mam na myśli coś takiego
http://www.allegro.pl/Sho...item=6875394372
silny - 2017-07-02, 06:20
Zmień temat bo nie chodzi o tylko solar ale praktycznie zaprojektowanie instalacji
bercik - 2017-07-02, 08:20
Solary kupisz na Daszyńskiego ,Wójtowa Wieś koło biedronki i dalej na Ostropie przed A4
molive - 2017-07-02, 08:35
| bercik napisał/a: | | Solary kupisz na Daszyńskiego ,Wójtowa Wieś koło biedronki i dalej na Ostropie przed A4 |
ok dzięki za info, zamawiać będę pewnie przez Internet - a szukam kogoś kto się zna i pomoże żeby to było bezpieczne
zbyszekwoj - 2017-07-02, 09:12
O bezpieczeństwo nie ma się co martwić, to tylko 12V , a o klimie lepiej zapomnieć.
Johny_Walker - 2017-07-03, 06:16
| zbyszekwoj napisał/a: | | O bezpieczeństwo nie ma się co martwić, to tylko 12V , a o klimie lepiej zapomnieć. |
Błąd. Instalacja 12V to znacznie wyższe ryzyko pożaru niż 230V z uwagi na dwadzieścia razy większe prądy i nie zawsze idące za tym dwadzieścia razy większe przekroje przewodów.
Johny_Walker - 2017-07-03, 06:22 Temat postu: Re: Solar, projektowanie instalacji - Gliwice, Katowice
| molive napisał/a: |
Moje potrzeby:
3. W niedalekiej przyszłości dojdą:
- lodówka
- klimatyzacja dachowa
|
Twoje przekonanie że znajdziesz fachowca, który zrobi to porządnie jest bardzo naiwne...
Musisz zająć cały dach na solary, a i tak Ci zabraknie energii na tak ambitne plany. Wystarczy na laptop i może nawet telewizor.
Lodówka to raczej nie, ale może...
Klimatyzacja to zapomnij całkiem i nie wracaj do tego.
Kolejność działań.
Obliczyć powierzchnię dachu. Policzyć maksymalne prostokąty możliwe do umieszczenia na dachu. Jeżeli nie masz okien dachowych, to sprawa jest prosta.
Dobrać identyczne solary w takiej ilości aby zapełnić największe prostokąty i uzyskać maksymalną moc.
Dobrać regulator pod zaplanowane solary - polecam Votronic i Tracer.
Gotowe.
kimtop - 2017-07-03, 07:15
Da się i lodówkę i klimę
koder - 2017-07-03, 07:55
| Johny_Walker napisał/a: | | Lodówka to raczej nie, ale może... |
Kompresorowa da radę, bierze średnio 1A. T4 ma, jeśli dobrze patrzę, 4.5m² dachu, więc powinno się tam dać zmieścić do 900W paneli (oczywiście na wymiar, z gotowych rozwiązań pewnie mniej). 500W powinno być spokojnie osiągalne na seryjnych panelach. Gdyby do tego dodać akumulator ~150Ah LiFePo4 lub ~400Ah kwasowych/AGM, to na prawie wszystko (oprócz klimatyzacji ) powinno wystarczyć.
vwyogi - 2017-07-03, 10:00
tak wyglada panel elastyczny 100W na dacho mojej T4:
4 wejdą i moze jakis piąty w poprzek czyli 400-500W. Nie wiem czy jest możliwość zrobienia panelu w jednym kawałku na cały dach. Jezeli tak to chyba nie będzie miał 900W. Lodówka tylko kompresorowa i jak napisał koder aku ze 400Ah.
|
|