Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Bieszczady kempingi???

Ducaciak - 2017-07-06, 16:28
Temat postu: Bieszczady kempingi???
dzień dobry
chciałem się wybrać w Bieszczady na 5 dni w lipcu.
czy może ktoś polecić kempingi pewnie jest ich nie wiele....

pozdrawiam

Gewehr - 2017-07-06, 16:45

My zawsze jeździmy na kemping "Górna Wetlinka". Luksusów tam nie ma, ale jest to idealna baza wypadowa w góry. Można dogadać się z właścicielem kempingu i on może zawieść na dowolny szlak, a następnie odebrać z dowolnego miejsca. Tym sposobem zawsze idziemy po nowej trasie i nie trzeba się wracać do auta :spoko
McGali - 2017-07-06, 20:39
Temat postu: Re: Bieszczady kempingi???
Ducaciak napisał/a:
dzień dobry
chciałem się wybrać w Bieszczady na 5 dni w lipcu.
czy może ktoś polecić kempingi pewnie jest ich nie wiele....

pozdrawiam

Obserwując pogodę to Bieszczady wyglądają jeszcze jako tako. :offtop

koko - 2017-07-06, 20:48

Tylawa skrę na Cisną
Powsinogi - 2017-07-06, 22:20

My spaliśmy jedna noc na parkingu na przełęczy Wyżnej - stamtąd jest szybsze wejście do schroniska Chatka Puchatka i w ogóle na Połoninę Wetlińską.
Parkingowi pozwolili - oprócz nas były jeszcze 3 przyczepy.
Prosili o zaciemnienie, bo był pokaz nocnego nieba - astronom ze Słowacji świetnie opowiadał :)

Potem 2 noclegi na kempingu w Ustrzykach Górnych. Szału nie ma, ale są łazienki z ciepłą wodą. I woda do nabrania z wężem. Kibelek można zrzucić do zwykłych toalet - to mankament.
Zalety - miejsca na ogniska, obok rzeka - można zejść i pomoczyć nogi w lodowatej wodzie.

Przy czym my byliśmy nastawieni ostro na łazęgowanie po połoninach - stąd taki wybór miejsc noclegowych.

wlodo - 2017-07-06, 22:36

Wołosate, centrum bezpłatny parking, szlak na Tarnicę, w pół dnia obrócicie :spoko
Zapora Solina,parking nad zapora...
http://www.camperteam.pl/...solina&start=15

emeryl - 2017-07-07, 08:30

Smerek przed miejscowościa trzeba skręcic w lewo czerwony szlak na połoninę wetlińską.Jest parking.
Wojciechu - 2017-07-07, 11:06

Jeszcze 4 lata temu w Wetlinie był zjazd pod most na Solince i łatwe, spokojne, wejście na Połoninę Wetlińską.

Na przełęczy Wyrzniańskiej jest parking (nie wiem jak z nocowaniem) - wejście na Rawki.

W Ustrzykach Górnych oprócz pola namiotowego(takie se), można stanąć w domu rekolekcyjnym przy kościele św. Anny. Jadąc do dyr. Bieszczadzkiego Parku Narodowego, po prawej stronie są domki ich pracowników, gdzie za parę gr. można stanąć.
Nie jestem już pewien czy przy samym wejściu na szlak na Tarnicę nie ma miejsca na kampera na jedną noc.
Prawie vis a vis stanicy WOP jest parking przy wejściu na Połoninę Caryńską.

gustaw - 2017-07-07, 11:49

1. Tramp Cisna.
http://www.bieszczadytramp.pl/?page_id=54

2 Ustrzyki Górne.
http://www.hotel-pttk.pl/pl/camping

OldPiernik - 2017-07-09, 19:05

Jeżeli jeszcze potrzebujecie to możecie przeczytać relację z tamtego roku, gdzie jest kilka namiarów na ciekawe miejscówki http://www.camperteam.pl/...ight=oldpiernik :spoko
andi at - 2017-07-10, 13:10

OldPiernik napisał/a:
Jeżeli jeszcze potrzebujecie to możecie przeczytać relację z tamtego roku, gdzie jest kilka namiarów na ciekawe miejscówki http://www.camperteam.pl/...ight=oldpiernik :spoko

Ale nie jesteś fajny ,on chce konkrety a nie do czytania :spoko

Ducaciak - 2017-07-10, 14:28

super dziękuje wszystkim za odpowiedź.
ma być fajna pogoda w II poł lipca więc plan jest.

pozdrawiam.

Ducaciak - 2017-07-10, 14:31

andi at napisał/a:
OldPiernik napisał/a:

Ale nie jesteś fajny ,on chce konkrety a nie do czytania :spoko

no właśnie dzięki relacji mam już konkrety :)

grzegorz_wol - 2018-11-08, 19:02

Czy ktoś wie jak to w końcu jest z tym nocowaniem na parkingach w BPN?

W poniedziałek stałem w Ustrzykach G. na parkingu naprzeciwko drogi na Wołosate. Pytałem się Pani z kasy czy można nocować. Wymijająco stwierdziła że strażnicy z parku mogą się czepiać a ona będzie do 16 to mogę robić co chcę. Po skończonej wędrówce staliśmy jeszcze jakiś czas na parkingu by wszyscy na pokładzie mogli się wykąpać. Zauważyłem, że naprzeciw kampera ustawili się samochodem strażnicy z parku. Zaintrygowany podreptałem poczytać regulamin na parkingu i okazało się że na terenie parku jest zabronione nocowanie poza miejscami wyznaczonymi. Grzecznie wynieśliśmy się spać na parking poza Parkiem. Na drugi dzień na innym parkingu zapytałem się obsługi o co chodzi i pan powiedział z uśmiechem i machnięciem ręki że można a gdzie indziej parkingowy powiedział że grozi za takie nocowanie mandat od 50 do 500 zł.

Czyli w sumie nocowanie na parkingu może kosztować 20 zł lub od 50 do 500 zależnie od szczęścia? Ktoś ma jakąś wiedzę czy strażnicy od razu za taki wyczyn walą mandat czy tylko wypraszają won :lol: ?

Pawcio - 2018-11-08, 19:10

Najprościej było podreptać do strażników i zapytać jak w praktyce podchodzą do nocowania na parkingu.
Według przepisów w PL nocowanie w parkach poza przeznaczonymi do tego miejscami jest zabronione - dotyczy to wszystkich parków, nie tylko w BPN.

Gewehr - 2018-11-08, 20:21

Spałem w lipcu na tym właśnie parkingu. Też pani straszyła strażnikiem 😁
Staliśmy przy tej wiacie najbliżej drogi. Straż parku jeździła i nic. Wjezdzali również na parking ze dwa razy. Oprócz nas, stały jeszcze trzy osobówki. W nich też spali ludzie. Oprócz hałasu od drogi i pijanej młodzieży wracającej z jakiegoś party, było spoko. Rano ruszyliśmy sobie na szlak :wyszczerzony:

grzegorz_wol - 2018-11-10, 18:01

Ok. Czyli mój taktyczny odwrót był niepotrzebny. Teraz analizując sprawę to pewnie strażnicy kontrolowali wjazd do Wołosatego a na nas patrzyli z nudów.
dominik - 2018-11-10, 20:17

Mogłeś podjechać do Wołosatych i tam zostać na parkingu (cytuję parkingowego - w zasadzie nie można,ale...). Ciekawym miejscem do nocowania są pola namiotowe BPN ceny 20PLN kamper + 10PLN od osoby i klimatyczne 1,6PLN, a za to masz całodobowy dostęp do snitariatów z ciepłą wodą, wiat na ognisko, niestety prądu nie przewidują.
Byłem we wrześniu, Bieszczady się rozwijają, a ceny na kempingach to :shock: za postawienie Kampera 37PLN + cała reszta, takie trzeba omijać na szczęście są miejsca darmowe lub tanie.

bond - 2018-11-11, 00:04

Dominik po co ci pole namiotowe , w kamperze masz full wypas ????? Zajedz na pole namiotowe tramp w Cisnej i przyjdz na ognisko a poczujesz klimat bieszczad .
SlawekEwa - 2018-11-11, 07:23

bond napisał/a:
Dominik po co ci pole namiotowe ,

bond napisał/a:
Zajedz na pole namiotowe tramp w Cisnej i

:niewiem

dominik - 2018-11-11, 16:37

Klimat Bieszczad dobrze znam, mam tam własne miejsca na ryby, grzyby i do nocowania i na ognisko. Miejsce które proponujesz również znam.
daro35 - 2018-11-11, 21:36

dominik napisał/a:
Klimat Bieszczad dobrze znam, mam tam własne miejsca na ryby, grzyby i do nocowania i na ognisko. Miejsce które proponujesz również znam.

To podziel się tymi miejscami z nami,ja też myślę o wyjeździe w góry,a chcę zacząć od Bieszczad :spoko