Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Otwór w baniaku

molive - 2017-07-14, 11:11
Temat postu: Otwór w baniaku
Poradźcie / podpowiedzcie proszę rozwiązanie...

Mam taki baniak/kanister jak na zdjęciu poniżej i u góry lub zboku potrzebuję zrobić dodatkową dziurę (~10-15cm), która będzie zamykana (nie będzie się przez nią wylewać woda). Ta aktualna z korkiem (oryginalnie zrobiona przez producenta - u góry) jest za mała żeby włożyć przez nią silniczek od prysznica.

Jak zrobić taką dziurę i czym to zamykać?

izola - 2017-07-14, 17:55

kupić kanister z większym otworem ? ;)

...byłoby taniej , ale jak lubisz "grzebać" wytnij czysto dookoła teraźniejszego otworu większą dziurę , następnie włóż Pompkę od prysznica , wyciętą część zaklej ponownie na dawne miejsce : pistoletem z klejem gorącym .
( bez pistoletu też można klej rozpuścić, podgrzewając go ogniem )

Klejenie klejem gorącym jest mocne , dwa sezony temu pękł mi po zimie 300 litrowy pojemnik na a wodę deszczową - zakleiłam , wzmocniłam dookoła Expanderem- dla stabilności i do dziś połączenie nie traci wody...też mogłam kupić nowy baniak... ale , tak obyło się bez jazdy do budowlanego i wpychania dziadostwa wielkiego do auta :mrgreen:

Jak zrobić taką dziurę?- siła razy gwałt i zwykła maszynka elektryczna , wycinarka - jak masz - jak nie masz to pochmajtaj brzeszczotem...

OldPiernik - 2017-07-14, 19:11

Jak chcesz miec ładny otwór to kup albo otwornicę pod konkretny rozmiar albo wiertło bezstopniowe. To drugie jest bardziej uniwersalne a tez nie kosztuje wiele taki rozmiar jak ci potrzebny kupisz za ok 50 zl.