|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Pomoc w zakupie 1 kampera
Horte - 2017-07-17, 10:17 Temat postu: Pomoc w zakupie 1 kampera Chciałbym zakupić pierwszego kampera. W oko wpadły mi takie "cacka". Czy możecie coś o nich powiedzieć?
1. https://www.otomoto.pl/of...o-ID6yYt9w.html
2. https://www.otomoto.pl/of...m-ID6yQr4R.html
3. https://www.otomoto.pl/of...t-ID6yTgYT.html
4. https://www.olx.pl/oferta...D5-IDizj7L.html
Z góry bardzo dziękuję.
kimtop - 2017-07-17, 11:53
Ja powiem, że to są alkowy
lwojtek - 2017-07-17, 12:13
Z tego co widzę to wszystkie są na Ducato II. W 3 ofercie pojazd służy między innymi do szukania ciszy i spokoju oraz użytkowany jest na trasach międzynarodowych.
Horte - 2017-07-17, 12:30
Zainteresowany jestem samochodem zbudowanym na Ducato II i to jest fakt.
Wszystkie kampery maja zabudowę taka jaka mnie najbardziej interesuje czyli alkowa + 2 siedziska ze stolikiem + kanapa ( ewentualnie łóżko tylne).
MILUŚ - 2017-07-17, 13:16
Jeśli miałbym się zastanawiać brałbym pod uwagę 3 i 4
nr.1- masz przed sobą korowody rejestracyjne
nr.2 - stoi w Niemcowni + pkt.1
Wojciechu - 2017-07-17, 13:33
Jeśli do oceny ze zdjęć - nr3 - Moncayo . Chyba nieźle utrzymany i jasny w środku.
Knaus - owszem marka zacna, ale ilość plastiku taka, że nawet nie myślę jakie ceny gdyby wymieniać np. zderzak tył.
Horte - 2017-07-17, 13:44
MILUŚ napisał/a: | Jeśli miałbym się zastanawiać brałbym pod uwagę 3 i 4
nr.1- masz przed sobą korowody rejestracyjne
nr.2 - stoi w Niemcowni + pkt.1 |
Rejestracji auta sprowadzonych się nie boję.
nr. 3 też mi się podoba jednak jak się dobrze przyjrzeć, to widzę, że meble są oklejone innym materiałem u dołu a podłoga jest nowa (drewniana). Nie wiem czy to jest zaleta.
Na dodatek sprzedający co chwila na ogłoszeniu zmienia kwotę. Raz jet 50 za chwilę 55 i znów 50 i tak w kółko.
zbyszekwoj - 2017-07-17, 15:19
3 i 4 jednakowe silniki ale moc rózna ? Prawie jak w 2,8.
Horte - 2017-07-17, 15:40
zbyszekwoj napisał/a: | 3 i 4 jednakowe silniki ale moc rózna ? Prawie jak w 2,8. |
Ten słabszy najprawdopodobniej jest z katalizatorem.
Nie myślałem, że znalezienie egzemplarza dla naszej rodziny w cenie 40-50 tys będzie tak trudne.
Może jakaś dobra duszyczka forumowa będzie wymieniać swój domek?
grzegorz_wol - 2017-07-17, 16:26
Tak coś się mi wydaje, że ten "mocniejszy" powinien mieć wpisane chyba tyle co knaus a knaus ma chyba 109 ( jeśli jest dokładnie taki jak mój). To zresztą dywagacje czysto teoretyczne bo zasadnicze pytanie ile z tych koni już zdechło. Knaus był kiedyś forumowy więc może tym tropem ...
Ta "wersja zimowa" mnie ciekawi... nie wiem co ma więcej niż "zwyklak"
Nad drzwiami ma jekieś zaślepki ciekawi mnie co jest od wewnątrz.
Poprawka jest "całoroczny " więc chyba to tylko marketing.
Horte - 2017-07-17, 16:46
Knaus ma w Polsce już 3 właściciela. Każdy chyba po 2 lata. To jest najbardziej podejrzane.
Pod plastikami też mogą się kryć niespodzianki. Może były właściciel z forum się odezwie i coś o nim powie.
Obecnie mam przyczepę Knaus 450 z 2003 roku i złego, słowa nie mogę powiedzieć. Widzę że przyczepę będę dopiero po zakupie sprzedawał, bo czasami bez domku mogę zostać.
grzegorz_wol - 2017-07-17, 17:06
To że co dwa lata go ktoś żeni jeszcze nic nie znaczy. Poproś o więcej zdjęć ze środka. To generalnie bardzo dobre autko jeżeli jest szczelny to wart obejrzenia.
Horte - 2017-07-17, 18:55
Zdjęcia środka otrzymałem. Stara kuchenka, popękany brodzik, spękany zlew i duże ilości silikonu dają trochę psychologiczny obraz. Wszechobecne śruby w tylnym zderzaku i listwach bocznych też nie napawają optymizmem.
Może to tylko moja obsesja.
Za 40-50 tys. myślałem, że można kupić uczciwy 20-letni egzemplarz.
Bajaga - 2017-07-17, 19:16
Horte napisał/a: |
Za 40-50 tys. myślałem, że można kupić uczciwy 20-letni egzemplarz. |
Spójrz na to z drugiej strony, masz nawet 20 letniego kampera, posiadasz go już kilka lat czyli jest dobry, suchy fajny, zadbany, zrobiony pod siebie z zamontowanym wszystkim co ci potrzeba i.... sprzedajesz go? A niby po co? Żeby dołożyć 50 tys i mieć nie pewnego ale 10 letniego? Bez sensu. Poza jakimiś wypadkami losowymi stanowiącymi 0,00001% wypadków to się nie zdarza. Nie ma okazji na rynku. Zapomnij o ideałach. Trzeba kupić auto z odpowiadającym układem i silnikiem i mieć świadomość, że do zapłaconej ceny trzeba dodać ze 20% na "pieszczoty" (o ile jest w miarę suchy, bo jak nie to odwołuję te 20% )
Horte - 2017-07-17, 19:41
Bajaga napisał/a: | Horte napisał/a: |
Za 40-50 tys. myślałem, że można kupić uczciwy 20-letni egzemplarz. |
Spójrz na to z drugiej strony, masz nawet 20 letniego kampera, posiadasz go już kilka lat czyli jest dobry, suchy fajny, zadbany, zrobiony pod siebie z zamontowanym wszystkim co ci potrzeba i.... sprzedajesz go? A niby po co? Żeby dołożyć 50 tys i mieć nie pewnego ale 10 letniego? Bez sensu. Poza jakimiś wypadkami losowymi stanowiącymi 0,00001% wypadków to się nie zdarza. Nie ma okazji na rynku. Zapomnij o ideałach. Trzeba kupić auto z odpowiadającym układem i silnikiem i mieć świadomość, że do zapłaconej ceny trzeba dodać ze 20% na "pieszczoty" (o ile jest w miarę suchy, bo jak nie to odwołuję te 20% ) |
Ja to wszystko rozumiem. Ideału nie oczekuję ale uczciwego egzemplarza. Taj jak pisałem, obecnie zaprzęgami do wozu przyczepę więc zielony w temacie nie jestem.
Horte - 2017-07-17, 19:54
Dołożę jeszcze do zestawienia taką sztukę:
5. https://www.otomoto.pl/of...n-ID6yV7PR.html
Może ktoś zna lub widział tego kampera? Gdyby ktoś z Was mógł zrobić oględziny byłoby super!
Hercer - 2017-07-17, 20:43
widzę mocno podkręcony licznik 21 tysi TYLKO????????????????
cud!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Horte - 2017-07-17, 21:05
Hercer napisał/a: | widzę mocno podkręcony licznik 21 tysi TYLKO????????????????
cud!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Nie zauważyłem tego cudu! W sumie, to przebieg jest ostatnią rzeczą na jaką patrzę. Bardziej interesuje mnie stan zabudowy.
Wojciechu - 2017-07-17, 21:07
Z tym licznikiem to pewnie mocna pomyłka. Napiszę co mnie odpowiada - na pewno układ kibelkowo - natryskowy.
zbyszekwoj - 2017-07-18, 08:30
Licznik ok tylko zero umkneło.
Co do okazji to są. Wczoraj np. ukazał sie Hymer z 2002 z gdyni. Zanim przeczytałem ogłoszenie juz go nie było. I ponad 100 tys.
Wojciechu - 2017-07-18, 10:39
Zbyszek - bądź dobrej myśli. Rzadko bo rzadko, ale perełeczki się zdarzają, szczególnie za odpowiednią kasę. Jak nie, jesienią dzwoń do mnie - kto wie
Horte - 2017-07-18, 13:42
Znów jest za 50 a nawet 49.900 !
https://www.otomoto.pl/of...t-ID6yTgYT.html
Wojciechu - 2017-07-18, 13:44
Może masz wybór i możesz uśrednić.
Horte - 2017-07-18, 13:49
Szkoda, że nikt nie zna tego egzemplarza. Byłoby mi łatwiej podjąć decyzje o wycieczce.
MILUŚ - 2017-07-18, 16:17
Oglądnąłem dla Piotra tego kampera który go interesował :
https://www.otomoto.pl/of...m-ID6yQr4R.html
Przekazałem mu info ale tutaj pare szczegółów na temat kamperka :
Zabudowa :
Bardzo uboga ; brak zacieków ; widocznych uszkodzeń . Nie było możliwości sprawdzenia urządzeń na pokładzie bo.......brakuje butli gazowych / i nie będzie przy sprzedaży / Aku zabudowy tak słaby że nawet światła nie działały .
Okna całe . Nie udało się oglądnąc dachu ani jednego boku bo kamper stoi zastawiony innymi .
Egzemplarz ubogi w szafki i schowki . Jakieś wycieki silikonu spod przodu alkowy .
Silnik :
Nie sprawdziłem bo wyjeli aku .
Horte - 2017-07-18, 16:38
MILUŚ napisał/a: | Oglądnąłem dla Piotra tego kampera który go interesował :
https://www.otomoto.pl/of...m-ID6yQr4R.html
Przekazałem mu info ale tutaj pare szczegółów na temat kamperka :
Zabudowa :
Bardzo uboga ; brak zacieków ; widocznych uszkodzeń . Nie było możliwości sprawdzenia urządzeń na pokładzie bo.......brakuje butli gazowych / i nie będzie przy sprzedaży / Aku zabudowy tak słaby że nawet światła nie działały .
Okna całe . Nie udało się oglądnąc dachu ani jednego boku bo kamper stoi zastawiony innymi .
Egzemplarz ubogi w szafki i schowki . Jakieś wycieki silikonu spod przodu alkowy .
Silnik :
Nie sprawdziłem bo wyjeli aku . |
Bardzo dziękuję za przeprowadzone oględziny.
Są jeszcze na tym świecie osoby takie jak Ty, życzliwe, niosące pomoc innym.
zbyszekwoj - 2017-07-18, 18:47
prof-os napisał/a: | Zbyszek - bądź dobrej myśli. Rzadko bo rzadko, ale perełeczki się zdarzają, szczególnie za odpowiednią kasę. Jak nie, jesienią dzwoń do mnie - kto wie |
Wojtek, jesienią tanieją
Też miałem jeszcze plany na jesienne wypady. Ale ogłosiłem w piątek a w niedzielę pierwszy kupiec odjechał.
Może przesiądę się na blaszaka. U nas na Lubelszczyżnie przyszła taka moda ,jak kiedyś w 3-mieście.
Horte - 2017-07-18, 20:30
Miałem dzisiaj okazję przejechać się kamperem z silnikiem 1.9TD. Faktycznie torpeda to nie jest jednak spokojnie do 100 się rozpędził.
W ostateczności mógłbym takim jeździć.
Andrzejek10 - 2017-07-18, 21:53
Ja mam do sprzedania Kampera 2001 r. w rozsądnej cenie jeszcze nie wystawiłem bo brak czasu jak coś to dzwoń 669980707. Pewny i suchy daję gwarancję.
Wojciechu - 2017-07-18, 22:08
zbyszekwoj napisał/a: | Może przesiądę się na blaszaka |
Zbyszek - to nie jest głupie. Ja również mam coraz częściej takie przemyślenia - no i wjechałbym do garażu.
piotr1 - 2017-07-18, 22:24
zbyszekwoj napisał/a: | Licznik ok tylko zero umkneło.
Co do okazji to są. Wczoraj np. ukazał sie Hymer z 2002 z gdyni. Zanim przeczytałem ogłoszenie juz go nie było. I ponad 100 tys. |
Zbysiu musisz być bardziej czujny
MILUŚ - 2017-07-18, 22:38
Andrzejek10 napisał/a: | Ja mam do sprzedania Kampera 2001 r. w rozsądnej cenie jeszcze nie wystawiłem bo brak czasu jak coś to dzwoń 669980707. Pewny i suchy daję gwarancję. |
I ma prawie 130 KM
piotr1 - 2017-07-18, 22:42
MILUŚ napisał/a: | Andrzejek10 napisał/a: | Ja mam do sprzedania Kampera 2001 r. w rozsądnej cenie jeszcze nie wystawiłem bo brak czasu jak coś to dzwoń 669980707. Pewny i suchy daję gwarancję. |
I ma prawie 130 KM |
Mój kamper ma 125 KM i jeszcze nie podjąłem decyzji czy go sprzedać
mischka - 2017-07-19, 08:01
ja kupiłem hobby 550 z 89roku z padniętym silnikiem 1,9TD. Miała być akcja renowacja bo mi się podobał ale jak to w życiu bywa czasu brak. Gdyby kogoś takie coś interesowało to zapraszam. Autko stoi w opolskim w okolicach Góry św Anny
MajTeam - 2017-07-20, 09:57
Mogę zaproponować mojego https://www.olx.pl/oferta...D5-IDneFFq.html Myślę że dla forumowiczów jestem w stanie zrobić dobrą cenę.
Horte - 2017-07-20, 09:59
Już oglądałem Twoją furmankę (na ogłoszeniu). Niestety dla nas za mała.
Horte - 2017-07-21, 07:24
Andrzejek10 napisał/a: | Ja mam do sprzedania Kampera 2001 r. w rozsądnej cenie jeszcze nie wystawiłem bo brak czasu jak coś to dzwoń 669980707. Pewny i suchy daję gwarancję. |
Andrzeju dzięki za umożliwienie zobaczenia autka.
Szkoda, że czerwona kontrolka wtrysku nie pozwoliła na sfinalizowanie zakupu
Czekam na informację jak tylko uporasz się z problemem i maszyna będzie mogła zmienić właściciela
Horte - 2017-08-22, 12:21
Saga z poszukiwaniem kampera zakończona sukcesem.
Do zobaczenia na trasie
Socale - 2017-08-22, 13:11
Horte napisał/a: | Saga z poszukiwaniem kampera zakończona sukcesem.
Do zobaczenia na trasie |
I jak zwykle.
Jak się szuka to błaganie i płacz o pomoc w ocenie, o pomoc w zakupie i 3 strony naszych dobrych intencji nie zostają w żaden sposób docenione.
Jak już kupi to tajemnice robi i baj baj...
Wróci jak będzie miał kolejną zagadkę i będzie żebrał o pomoc.
Więcej nie proś.
Horte - 2017-08-22, 13:46
Socale napisał/a: | Horte napisał/a: | Saga z poszukiwaniem kampera zakończona sukcesem.
I jak zwykle.
Jak się szuka to błaganie i płacz o pomoc w ocenie, o pomoc w zakupie i 3 strony naszych dobrych intencji nie zostają w żaden sposób docenione.
Więcej nie proś. |
A dlaczego mnie tak drastycznie oceniasz?
Znalazłem chwilę, żeby napisać, że kupiłem wczoraj maszynę a Ty zaraz kopa w d... dajesz.
Jak chcesz wiedzieć, to kupiłem Forda z 2002 z dużą zabudową tzn. duża alkowa + podkowa z tyłu.
zbyszekwoj - 2017-08-22, 14:02
Horte napisał/a: | A dlaczego mnie tak drastycznie oceniasz? |
Kombatantowi wolno więcej- taka tradycja.
MILUŚ - 2017-08-22, 18:35
Socale napisał/a: | Horte napisał/a: | Saga z poszukiwaniem kampera zakończona sukcesem.
I jak zwykle.
Więcej nie proś. |
Uspokój się............
W tym temacie nie widzę ani jednego Twojego posta intencji więc ...............
Ja jeździłem ; oglądałem Piotrowi kamperki ; dzwoniliśmy do siebie i ja nie żebram tu o docenienie moich wysiłków ...........
A Piotr i tak podziękował ..........
Piotr..........gratulacje ; niech Wam służy a tu wklej zdjęcia i się pochwal........sam jestem ciekawy cużeś nabył
Socale - 2017-08-22, 20:41
Horte napisał/a: | Socale napisał/a: | Horte napisał/a: | Saga z poszukiwaniem kampera zakończona sukcesem.
I jak zwykle.
Więcej nie proś. |
...
kupiłem Forda z 2002 z dużą zabudową tzn. duża alkowa + podkowa z tyłu. |
I gitara gra, widzisz tego zdania zabrakło. Gratuluję.
Przepraszam, przeszło mi przez chwilę odbiór Twojego posta: "...a teraz drogie dzieci pocałujcie misia w..." o ile ten cytat znasz.
No i napisałem tak jak napisałem.
.
.
.
MILUŚ napisał/a: |
...
Uspokój się............
W tym temacie nie widzę ani jednego Twojego posta
... |
Uspokoiłem się.
No, dopiero dziś w ten temat wszedłem ale wiesz że bywam w taki tematach często i mimo starań kogokolwiek, już nie mi - ale Wam słówko jakieś by wypadało maznąć. Jakoś tak "dziwnie mi się zrobiło".
Ale już ok. Chyba ok.
Na pewno ok.
MILUŚ - 2017-08-22, 21:06
Socale napisał/a: | ..............
Ale już ok. Chyba ok.
Na pewno ok. |
No przeciez wiem ,że Ty to tak z troski o całokształt ..........forum
Horte - 2017-08-23, 05:36
Jak uda mi się uda to w weekend parę fotek zrobię.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy poświęcili mi swój czas i przyczynili się do zakupu.
andi at - 2017-08-23, 07:25
No to teraz pozostało tylko
Horte - 2017-08-29, 06:16
Tak wygląda mój kamper na pierwszej podróży.
lwojtek - 2017-08-29, 10:19
No i super niech służy. Ja wymieniłbym tę nic nie dającą poza wagą markizę na dłuższą. Ta która jest wydaje mi się, że nie uchroni nikogo przed przelotnym deszczem czy słońcem no ale ma też zaletę - można pokręcić korbą czyli rytuał zapewnia.
Wojciechu - 2017-08-29, 11:08
Kawał kampera - szerokości
Horte - 2017-08-29, 13:15
lwojtek napisał/a: | No i super niech służy. Ja wymieniłbym tę nic nie dającą poza wagą markizę na dłuższą. Ta która jest wydaje mi się, że nie uchroni nikogo przed przelotnym deszczem czy słońcem no ale ma też zaletę - można pokręcić korbą czyli rytuał zapewnia. |
Jak trafię kiedyś dłuższą roletę w rozsądnych pieniążkach, to kupię.
Myślimy też o wolno stojącym namiocie/pawilone z zabudowanymi bokami, bo wtedy moglibyśmy jeszcze gdzieś podróżować kamperem po okolicy.
Wojciechu - 2017-08-29, 13:21
Ostatnio słyszałem, że ktoś na Śląsku handluje używanymi Markizami. Z namiotem to się wstrzymaj - trochę to mało praktyczne
lwojtek - 2017-08-29, 13:41
Horte napisał/a: |
Myślimy też o wolno stojącym namiocie/pawilone z zabudowanymi bokami, bo wtedy moglibyśmy jeszcze gdzieś podróżować kamperem po okolicy. |
I po co ten pawilon. Gdy masz swoją piacolę na kampingu to przecież stół krzesła itp zostają gdy wyjeżdżasz na zwiedzanie i świadczy to, że parcela "jest zamieszkana". Gdy to jest pole biwakowe bez określonych granic parceli, zostawiając mebelki można swój obszar ogrodzić patykami z taśmą dookoła swego terenu i wiadomo o co chodzi. Ja tak robiłem i było ok. Od jakiegoś czasu zwiedzamy skuterem to i budy nie trzeba ruszać.
Powsinogi - 2017-08-29, 14:33
Dokładnie - namiot trzeba składać i rozkładać. A markizę szybciutko się ogarnia.
Czarnogórę zwiedzaliśmy kamperem - podłoga, stolik i krzesełka (i pranie) zostawały a my w drogę
|
|