|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Zabudowa na Iveco
Rysiu78 - 2017-07-19, 17:10 Temat postu: Zabudowa na Iveco Decyzja o przebudowie auta już zapadła, brak niestety wizji, może coś poradzicie, podpowiecie...
Do dyspozycji mamy auto, a w zasadzie część jego przestrzeni ładunkowej - 35S17
Długość przestrzeni bagażowej to blisko 470 cm, z czego na bagaż musi zostać 230-270cm.
Zostaje około 2 metry długości i pełna szerokość, tuż za przednimi fotelami - na zrobienie w miarę lekkiej i niezbyt skomplikowanej zabudowy. Podróżujemy w dwie osoby, mega komfortu nie wymagamy, jesteśmy przyzwyczajeni do namiotu, więc nawet najprostsza zabudowa będzie dla nas luksusem.
Trochę o sposobie podróżowania: wyjazdy 4-6 tygodni, całoroczne (w sensie, że również zimą), więc jadąc do Afryki przez Europę przebijamy się zimą.
Afryka, Azja, Europa
Z tyłu miejsce na dwa motocykle na które wsiadamy w docelowym miejscu i zostawiamy nasze auto na 7-14 dni, reszta podróży w aucie.
Co mamy:
- chęci
- trochę grosza (ale nie za wiele... ;( )
- narzędzia i zdolności manualne
- chętnych do pomocy
- lodówkę 12V kompresorowa
- prysznic 12V , turystyczny , zewnętrzny.... i o ile nie ma problemu by pod niego wskoczyć w ciepłej i bezludnej (miejscami) Afryce, o tyle w Europie już trzeba wydać te 2€ x 2 i po kłopocie (choć z drugiej strony chciało by się mieć własny ale jak się pomyśli o kosztach, czasie budowy i ile to zabierze miejsca to chyba się odechciewa ) Chyba...
Czego nam brak:
- garażu więc wszelkie prace pod chmurką, za to jest jakiś warsztat i tam można pewnie sporo prac wykonać.
- czasu ale to chyba problem dla sporej części ludzi w obecnych czasach
- kompletnie nie wiemy jak to rozplanować i czego tak naprawdę potrzebujemy... nie wiemy czy rezygnować z takich opcja jak prysznic, toaleta czy zlewozmywak.
- może się uda zorganizować dostęp do hali na jakies 5-7dni.... nieogrzewana, ale chociaż pod dachem
Co na pewno byśmy chcieli mieć:
- łóżko
- postojowy akumulator, duży by utrzymał *zamrażarkę przez te 10-14 dni, gdy auto stoi + mała przetwornica na "laptopa" (pracujemy zdalnie) + elektroblok lub jakiś sterownik, który odetnie główny aku na czas kamperowania - na kempingach nie korzystamy nigdy z przyłącza elektrycznego
- może jakiś TV :D
- fajnie by było zabudować lodówki pod łóżkiem, na szynach (z wentylacja nie będzie problemu)
- okno dachowe dla lepszej wentylacji w nocy
- oświetlenie LED we wnętrzu
- kuchnia, zlewozmywak, prysznic, WC - są w marzeniach, jeśli da się to zmieścić na tej powierzchni, to zaryzykujemy (duże koszty i dużo roboczogodzin) i wejdziemy w to.
Przed czym będziemy się bronić rękami i nogami:
- okna boczne
- przed profesjonalną izolacją, jeśli coś zrobimy to tak "po łepkach" - to nie jest auto do siedzenia na kempingu po kilka dni.
Bardzo rzadko korzystamy z oficjalnych kempingów (max 1-2 razy na wyjeździe), raczej stajemy w miejscach odosobnionych, tam nocujemy i rano, po śniadaniu ruszamy dalej. W Europie - stacje benzynowe, parkingi przy autostradach. W większości tych miejsc brak natrysków, toalet lub są w takim stanie, że wybieramy opcję "w krzaczki" (oczywiście nie w Europie, tu nie bardzo się da ).
Gotujemy sami (zwykła turystyczna kuchenka za 70-90 zł), obiad w knajpie max 3-4 razy. Do tej pory zmywanie pod beczką z kranikiem - trochę wkurzające ale dajemy radę
Ktoś coś doradzi ?
tolo61 - 2017-07-19, 18:52
Hej
Jest parę przeróbek Iva na tym forum
Masz duże pole do popisu , trochę mieszają motocykle ale myślę że dasz radę .
Poza tym warto, by się było przywitać tam gdzie jest to przewidziane .
Pozdrawiam
Rysiu78 - 2017-07-20, 03:56
tolo61 napisał/a: | Hej
JPoza tym warto, by się było przywitać tam gdzie jest to przewidziane .
Pozdrawiam
|
Przywitanie oczywiście było, opis krótki bo nie kamperowałem w klasycznej formie
tolo61 napisał/a: | Hej
Jest parę przeróbek Iva na tym forum
Masz duże pole do popisu , trochę mieszają motocykle ale myślę że dasz radę .
|
No własnie, trochę mało miejsca by rozwinąć skrzydła.... ;(
Rysiu78 - 2018-11-08, 20:00
Minęło prawie 15 miesięcy a my nie ruszyliśmy z miejsca... chyba czasu nam zabrakło...
Kupiliśmy do tej pory tylko akumulator 95Ah AGM (kiedyś może go zaadoptuję do auta, a w jego miejsce kupię jakiś większy 110Ah czy coś podobnego) + separator akumulatorów + okablowanie. Niebawem montaż.
Mamy teraz wyjątkowo dużo czasu (jak na nas) i chcielibyśmy powoli ruszyć z pracami:
- skromna izolacja termiczna ( z tym jakoś sobie poradzę)
- zakup i montaż solara elastycznego 100W + całej tej technologii do niego.
Rodzą się jednak pytania... jak mi będzie brakowało prądu to rozumiem - doładuję w czasie jazdy, ale co w przypadku gdy odbiorniki nie nadążą odbierać wyprodukowanego przez solar prądu ? Jak to wygląda ?
Co w przypadku gdy wyłączę lodówki ? Trzeba odłączyć kable, schować się pod dach, zasłonić panel ? czy ta cała elektronika (regulator ładowania) działa po prostu jak regulator napięcia w samochodzie i nie pozwala "zabić" akumulatora ?
Do zasilania non stop lodówka o poborze prądu 60W, czasem dołączy do tego zamrażarka, która wg producenta pobiera ok 70W. Do tego czasem coś z przetwornicy 1500W - dosłownie na kilka minut ( jakiś opiekacz do kanapek, blender, wieczorem oświetlenie LED).
Zastanawiam się nad panelem 100 lub 150W (róznicę w cenie pomijam, to inwestycja na kilka lat ale jesli mam nie wykorzystać tych 50W, to po co przepłacać ):
Do tego regulator MPPT 20A + kontroler ładowania TRACER 2210A 20A.
Podpowiecie ?
wirefree - 2018-11-08, 20:32
Poczytaj posty toscanera on ma wszystko na prad. Tym panelem 100W to ty sobie bedziesz mogl co najwyzej komorke doladowac. Do tego co ty chcesz miec to 500W minimalnie solary plus duuuzo aku tak z 400Ah.
amples - 2018-11-08, 20:46
Rysiu78 napisał/a: | gdy odbiorniki nie nadążą odbierać wyprodukowanego przez solar prądu ? | To nie wanna z której może się przelać ,
porównaj to do spłuczki napełni i nic więcej .
Podłączasz i się nie martwisz nad produkcją , regulator z akumulatorem decydują ile prądu pobrać ,
Z 100W to będziesz raczej miał niedobór , zacznij od 200W minimum
Rysiu78 - 2018-11-09, 11:33
Dzięki za porady, Toscanera czytałem jakiś czas temu ale jak widać... muszę wrócić do lektury :D
Zabieram się więc do czytania!
P.S. Jak by komuś chciało się coś konkretnego polecić to będę zobowiązany. Na pewno musi to być lekki, elastyczny solar - idealnie 2 szt by jak najmniej łączenia było - przeraża mnie to :D
amples - 2018-11-09, 12:07
Rysiu78 napisał/a: | być lekki, elastyczny solar | TUTAJ masz tani , dostawa około 7 dni z Hiszpanii ,
dziwaczek - 2018-11-09, 18:53
amples napisał/a: | Rysiu78 napisał/a: | być lekki, elastyczny solar | TUTAJ masz tani , dostawa około 7 dni z Hiszpanii , |
dobry solar mam taki
Rysiu78 - 2018-11-09, 19:51
Po takiej argumentacji, nie pozostaje mi nic innego jak klepnąć towar
jak już tak fajnie pomagacie to... regulator duo - czyli co do tych paneli ale tak, by ładował niezależnie dwa akumulatory, najlepiej z priorytetem tego pokładowego, potem by doładowywał ten samochodowy (czasem zostawiam auto na 3 tygodnie a jest tam kilka gadżetów które zużywają prąd niestety, często mam problem z rozruchem po takim "długim" postoju).
dziwaczek - 2018-11-10, 10:42
Solary masz podane jw. u mnie na dachu tak to wyszło. To taki sam solar 100W tylko regulator mam inny na jeden akumulator PWM 10A
A jak chcesz na dwa akumulatory to masz tu regulator na dwa (jak chcesz z wyświetlaczem to sobie wybierzesz) tylko to jest PWM i solary jak 2x100W to równolegle łączysz i dla bezpieczeństwa albo rozbudowy systemu regulator 20A:idea
https://pl.aliexpress.com/item/10A-EPIPDB-COM-Dual-Battery-Solar-Charge-Controller-Regulators-with-MT-1-Remote-Meter/549754376.html?spm=a2g17.search0104.3.30.ee16639b7ZGYHH&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_319_317_5728818_10696_453_10084_454_10083_5729418_10618_10304_10307_10820_10301_5730518_10821_537_536_5733218_5733418_5730018_10843_328_10059_10884_5732918_5731018_10887_100031_321_5733118_5733318_322_10103_5733518_5733618_5729018,searchweb201603_55,ppcSwitch_0&algo_expid=9cbc258e-9b01-4ac7-88e6-660b9f6f101e-7&algo_pvid=9cbc258e-9b01-4ac7-88e6-660b9f6f101e
Rysiu78 - 2018-11-10, 15:25
Załóżmy, że poszedłem za Waszymi radami i zdecydowałem się na 400W (4x100).
Parametry:
Panele podłączone parami do takiego MPPT:
https://www.polskieprzetw.../products_id/93
Pociągnie to, czy 30A to minimum ?
Pyt2. Czy taki układ ma rację bytu, będzie prawidłowo funkcjonował ?
Akumulator samochodowy 110Ah >>>> separator akumulatora >>>> Akumulator dodatkowy 95Ah podpięty do paneli (ładowany w czasie jazdy z alternatora - z nadwyżek, np. w nocy, gdy panele nie będą go mogły ładować)
i w drugą stronę :
Akumulator dodatkowy 95Ah podpięty do paneli >>>>>> drugi separator akumulatora (działający w drugą stronę) >>>>> Akumulator samochodowy 110Ah (doładowywany w czasie długotrwałych postojów w momencie gdy aku dodatkowy będzie już pełny).
No chyba, że można to taniej i prościej jakoś zrobić...
Koszta separatorów pomijamy, mam dwa na stanie - 80A
amples - 2018-11-10, 16:34
Na 400W paneli to wskazany jest regulator 30A .
Teoretycznie w przybliżeniu :
2x16v to 32V
2x6A to 12A
to na aku powinno iść piu-meno 14 V - 26 A (w optymalnych warunkach)
Przy czym nie każdy regulator poradzi sobie z podwojeniem amperażu obniżając napięcie , nawet z tz. mppt .(temat rzeka)
nie każdy sprzedawca wie co sprzedaje albo koloryzuje ,
uczciwych mówiących-piszących prawdę nie wielu .
sławek w. - 2018-11-10, 17:34
Jeżeli chcesz ładować akumulatory pokładowe i silnikowy to polecam - https://www.votronic.allc...ital-p-206.html
oraz ew. wyświetlacz - https://www.votronic.allc...ter-s-p-13.html
Mam takie zamontowane u siebie tylko regulator 20A.
Nie są tanie ale jakość bardzo dobra i chyba pewniejsza od niektórych chińczyków udających mppt.
Rysiu78 - 2018-11-15, 08:29
Na razie zamówiłem proponowane przez amples panele, akurat była promocja na nie w weekend, więc cena zacna.
Przy okazji - test karty Revolut i niemiłe zaskoczenie, ale to pewnie prawa kursowe rynku... otóż w weekend bardziej opłaciło się wymienić PLNy na $ (po uwzględnieniu prowizji) niż w poniedziałek, bez prowizji
Różnica raptem 0,02PLN - przy tej transakcji pomijalna - 3,50 więcej.
Co do regulatora... poczytałem, że ma być ciężki= solidny i chyba skusze się na ten (blisko 1,5 kg):
https://www.polskieprzetw.../products_id/93
Ma ktoś ? jakieś opinie ?
Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - znalazłem jednak odpowiedni wątek na forum i już go wertuję), przy ewentualnym montażu kolejnych paneli - dokupię po prostu także kolejny regulator.
Izolacja ścian i podłogi: "Armaflex" (syntetyczna pianka kauczukowa):
https://mtcgrupa.pl/pl/p/ST-AD-ALU-K-FLEX-gr-10mm-20m2-mata-samoprzylepna-z-plaszczem-alu/4826
Muszę tylko dotrzeć do wagi tych mat bo jak wcześniej pisałem ma to być kompromis : cena zabudowy/waga/wygoda Orientacyjnie podali mi wagę rolki w granicach 15-17kg.
reaven22 - 2018-11-15, 09:49
Rysiu78 napisał/a: | Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - znalazłem jednak odpowiedni wątek na forum i już go wertuję), |
Separator cyrix ct powinien załatwić sprawę, podczas jazdy ładuje zabudowę z alternatora, ale działa również w drugą stronę. Po naładowaniu zabudowy doładowuje rozruchowy.
CORONAVIRUS - 2018-11-15, 09:57
Rysiu78 napisał/a: |
Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - . |
wcale nie jest tak drogo
https://modernhome.pl/product-pol-2491-Regulator-EPIP20-DB-na-2-akumulatory-20A-12-24V-WYSWIETLACZ.html
Rysiu78 - 2018-11-15, 10:02
No cena przyzwoita, plus za odseparowany wyświetlacz w cenie, tyle tylko, że to PWM - czyli jakieś 25% strat energii z paneli ( jeśli dobrze doczytałem). Dodatkowo: na zabudowę mam 95Ah AGM a w aucie kwasiak 110Ah. Pojemności niby mogą być różne, ale rodzaje aku już nie ;(
eler1 - 2018-11-15, 10:28
A może coś z chin za przyzwoitą kasę 328zł z dostawą zamówiłem
https://www.aliexpress.co...tId=32923506405
dziwaczek - 2018-11-15, 10:28
Rysio78 podalem Ci wyżej taki sam regórator do solaró tylko z aliexpres jest tam sporo tańszy. A z tym zyskiem z mppt a pwm na poziomie 25% to uważam że to przesada.
PWM i solary 18V i jest prawie to samo co MPPT - tak sądzę.
Rysiu78 - 2018-11-15, 10:43
dziwaczek napisał/a: | Rysio78 podalem Ci wyżej taki sam regórator do solaró tylko z aliexpres jest tam sporo tańszy |
Hahaha - tak myślałem, że go już gdzieś wcześniej widziałem
Burza mózgów normalnie we mnie
Rysiu78 - 2018-11-15, 11:04
Podzwoniłem, popytałem i .... mam opcję przeróbki swojego separatora akumulatorów SLA80 na to by działał w dwie strony, czyli klasycznie: po zgaszeniu silnika akumulator główny (samochodowy) jest izolowany, ale po naładowaniu panelami solarnymi akumulatora zabudowy - system ładowania (separator) puści prąd dalej, na akumulator samochodowy.
Koszt przeróbki u producenta urządzenia: 40 zł + przesyłki
Więc temat ładowania akumulatora samochodowego mielibyśmy zamknięty.
CORONAVIRUS - 2018-11-15, 15:07
jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia gorzej już w realu
dziwaczek - 2018-11-15, 16:57
MECENAS napisał/a: | jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia gorzej już w realu |
Ja już nawet kilka razy zemdlałem to jest z cyklu "każda sroczka swój ogonek chwali"
Rysiu78 - 2018-11-25, 12:33
Małe zmiany pierwotnej koncepcji u mnie, ze względu na oszczędności wagowe i budżetowe, no i wnioski jakie wyciągnąłem po przeczytaniu YX relacji z Waszych budów.
1. Izolacja pianką - kupiona, podłoga styrodur 2cm.
2. Będzie tylko jedna lodówka ( 38L - ta mniejsza)
3. Panele elastyczne 2x100W już kupione, MPPT 20A też już mam
4. Akumulator spod łózka przenoszę w moich planach do części garażowej,
5. Ogrzewanie suche PLANAR 4kW - montowane również w części garażowej (ciszej, więcej miejsca). Duża moc, bo izolacja nie będzie idealna a i oferta na nie była trochę lepsza
6. Łóżko składane 180x110 składane do wersji kanapa + stolik
7. Będzie jednak prysznic, myślę też nad toaletą, biję się z myślami czy przenośna (niskie koszty) czy stacjonarna
8. Mebelek pod zabudowę kuchenna z profili alu obity sklejką Cejba 4mm
9. Wszystko na profilach alu + Ceiba
MECENAS napisał/a: | jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia gorzej już w realu |
Sprawdzi się, dostałem w podarku na "Mikołaja" regulator 20A PWM, jak tylko będzie czas podepniemy jeden, odczytamy wyniki, potem kolejny... wnioskami na pewno się podzielę
Kombinator - 2018-11-26, 10:08
Rysiu78 napisał/a: | 1. Izolacja pianką - kupiona, podłoga styrodur 2cm.
8. Mebelek pod zabudowę kuchenna z profili alu obity sklejką Cejba 4mm
9. Wszystko na profilach alu + Ceiba |
Słuszna koncepcja- popieram Czekam na foty z budowy-pochwaliła byś się zdjęciami bazy. na zachętę.
Rysiu78 napisał/a: | 7. Będzie jednak prysznic, myślę też nad toaletą, biję się z myślami czy przenośna (niskie koszty) czy stacjonarna |
Stacjonarna zajmie ci mniej miejsca i mniej upierdliwa będzie w obsłudze.
Przenośna za to daje więcej możliwości aranżacyjnych bo nie musisz się trzymać drzwiczek do wyjmowania kota. Pisałeś że bronisz się przed bocznymi oknami - to pytanie czy ci drzwi nie będą przeszkadzały
Rysiu78 - 2019-02-10, 18:31
Długo to wszystko trwa, ale zima, śnieg, brak garażu...i chyba też strach przed fuszerką - brak umiejętności, nie mniej decyzja zapadła i trzeba rzeźbić.
W międzyczasie odkupiłem od szwagra auto i cała zabawa w przeróbkę finalnie spadła już tylko na mnie. W pracach pomaga mi kolega i mój kochany Tato.
Pogoda trochę się poprawiła więc i prace ruszyły więc pora uzupełnić historię...
Nasz bohater to Iveco 35S17 3.0 170KM z 2015r.
Pewny przebieg: 95.000km jak do tej pory bezawaryjnie.
Silnik w miarę mocny ale do Ducato 3.0 mu daleko, pewnie to wina tylnego napędu (straty na wale) i większej masy własnej o ok 500-600kg.
Wyposażenie raczej skąpe: poduszka powietrzna, klimatyzacja auto, zamek centralny, wspomaganie, hak holowniczy, elektryczne sterowane i podgrzewane lusterka. Najbardziej brak będzie chyba tempomatu i fotela pneumatycznego Co do samego wyposażenia to kilka ulepszeń na pewno będzie.
Na początek zdjęcia bazy, w wolnych chwilach będę dokumentował postęp prac.
Rysiu78 - 2019-02-13, 10:39
Na początek system audio...
Pioneer + głośniki JBL z odseparowanym twitterem. Niestety montaż w zbytnim pośpiechu i będzie trzeba poprawić ich mocowanie To już na kiedyś, szkoda teraz czasu - gra i to jest najważniejsze (trochę za bardzo wysokotonowe głośniki poszły w kierunku przedniej szyby - trzeba będzie kupić nowe plastiki, nowe dziury...)). Pioneer ma też wyjście na subwoofer więc kiedyś jakiś system podsiedzeniowy w moim Iveco na pewno wyląduje. Mam taki w innym aucie, gra to wystarczająco dobrze (jak na moje ucho i potrzeby) by nie wchodzić w zbędne kg (a w garażu mam i monoblokowy wzmacniacz - 7kg i skrzynię pod subwoofer - dużo miejsca i kolejne 8kg).
Trochę się z robotą pospieszyłem - trzeba będzie boczki drzwi jeszcze raz ściągać - jakaś lekka izolacja akustyczno-termiczna tam pewnie wyląduje.
Jak zauważyliście od początku liczę kilogramy
Liczę, że auto naprawdę niewiele przytyje.
Waga przed przeróbkami, z kierowcą bez paliwa (rezerwa), z narzędziami i kołem zapasowym (27kg!): 2760kg
Cel chyba nie do osiągnięcia: 3000kg +/- 3%, raczej plus
P.S. Kierowca już na diecie
Rysiu78 - 2019-02-15, 07:23
Auto rozebrane, podłoga wymyta i nawet sprzedana za kilka stówek Stan blach oceniam na bdb+.
Profile alu kupione, sklejka również.
Jako, że zimno - na pierwszy ogień montuję ogrzewanie postojowe suche - Planar 4kW, z odseparowanym zbiornikiem (7L), bo na tym mi bardzo zależało.
Kolega bierze się za uchwyt po akumulatory - będzie miejsca pod 4x120Ah, nie mniej na początek wystartuję z jednym (95Ah o którym pisałem wcześniej oddałem do drugiego auta). Wybór padł na zwykłego kwasiaka, który gabarytami i plusem pasuje do akumulatora głównego - w razie awarii (włożyłem nową Vartę tej zimy) będzie możliwość w miarę szybkiej podmiany. Wstawiłem słoweńską Toplę (TOPLA) - w naszej rodzinie używamy tych akumulatorów od hmmm... +/- 15 lat, nigdy nie było problemów, więc i ja w końcu zaufałem marce, nie ukrywam, że dobra cena też była atutem - zapłaciłem 440 zł wspierając lokalnego przedsiębiorcę ( na necie można kupić już za 400).
Przegrody na jakiś czas postanowiłem nie ściągać, by zbytnio nie zabrudzić przedziału kierowcy.
Fotele zostawiam oryginalne, ilości miejsc w dowodzie rejestracyjnym również nie będę zmieniał - zostają 3 osoby.
zbiegusek - 2019-02-15, 22:05
Rysiu78 napisał/a: | (...)
Jako, że zimno - na pierwszy ogień montuję ogrzewanie postojowe suche - Planar 4kW, z odseparowanym zbiornikiem (7L), bo na tym mi bardzo zależało.. |
A dlaczego oddzielnie?
drFeelGood - 2019-02-15, 23:46
Wow, widok z tyłu paki - wagon :-)
jacek stec - 2019-02-16, 05:05
A gdzie zamierzasz umieścić ten zbiornik od ogrzewania?
Rysiu78 - 2019-02-16, 09:45
jacek stec napisał/a: | A gdzie zamierzasz umieścić ten zbiornik od ogrzewania? |
W "garażu" - tuż przy drzwiach tylnych by mieć łatwy dostęp do tankowania.
Garaż będzie szczelnie odgrodzony od części sypialnej, w nim tez zamontuję "piec".
Tam też spocznie cała elektryka, boiler - wszystko co się da chyba tam wywalę
W części sypialnej planuję tylko butlę z gazem i zbiornik wody czystej.
jacek stec - 2019-02-16, 12:11
Też tak chcę zrobić,tylko cały czas się zastanawiam czy nie będzie zapachu ON,czy nie będzie przenikał do części mieszkalnej.
Rysiu78 - 2019-02-16, 15:17
jacek stec napisał/a: | Też tak chcę zrobić,tylko cały czas się zastanawiam czy nie będzie zapachu ON,czy nie będzie przenikał do części mieszkalnej. |
Będzie ok - na 100%.
KASZUB - 2019-02-17, 07:14
Siemka . Ciężki ten twój pojazd... Masakra. Ale autko zacne. Tak się zastanawiam czemu nie wstawiłes ogrzewania z przodu pod fotelem? Idealne miejsce. I podpięte do zbiornika. Czekam na postępy prac.
Rysiu78 - 2019-02-17, 12:21
KASZUB napisał/a: | Siemka . Ciężki ten twój pojazd... Masakra. Ale autko zacne. Tak się zastanawiam czemu nie wstawiłes ogrzewania z przodu pod fotelem? Idealne miejsce. I podpięte do zbiornika. Czekam na postępy prac. |
Pod siedzeniem mam miejsce na kompresor, dużą gaśnicę, porządne i długie kable rozruchowe, sporo narzędzi, jakaś chemia warsztatowo-samochodowa - takie "przyda się". Bezpieczniej się z tym czuję w trasie.
Mam nadzieje, że mój plan się sprawdzi w podróży, na pewno dam znać po roku jak się to spisuje, na pewno też będę go dopieszczał co jakiś czas, bo w trasę ruszę na 100% niewykończonym autem
Brakuje czasu, umiejętności, narzędzi.... ale jakiś ta postępy są. Jutro wieczorem postaram się zaktualizować temat.
Auto - fakt, masakrycznie ciężkie! Stare modele Iveco Daily też podobnie ważą, ważyłem je swego czasu - bo rozważałem zakup starszej bazy.
decumanus - 2019-02-17, 15:36
Rysiu78 napisał/a: | porządne i długie kable rozruchowe, |
w kamperze z dwoma akumulatorami i panelami słonecznymi to chyba dmuchanie na zimne... tak w okolicy temperatury zamarzania helu
R
Rysiu78 - 2019-02-17, 20:48
decumanus napisał/a: | Rysiu78 napisał/a: | porządne i długie kable rozruchowe, |
w kamperze z dwoma akumulatorami i panelami słonecznymi to chyba dmuchanie na zimne... tak w okolicy temperatury zamarzania helu
R |
:D
Masz rację - kable to pozostałości sprzed rozpoczęcia zabudowy, teraz co najwyżej mogą przydać się jako wsparcie dla innych
Rysiu78 - 2019-02-19, 08:48
Ogrzewanie śmiga - umieszczone na nadkolu by jak najmniej podłogi ubyło na zabudowę kamperową.
Pianka leży - można brać się będzie za sklejkę.
necvip - 2019-02-19, 15:14
Czytałem że nie chcesz okien bocznych, a dlaczego? Nie uważasz że trochę mało komfortowo może się w nim mieszkać.
Rysiu78 - 2019-02-20, 13:29
necvip napisał/a: | Czytałem że nie chcesz okien bocznych, a dlaczego? Nie uważasz że trochę mało komfortowo może się w nim mieszkać. |
Po pierwsze ma to być coś w stylu "kamper ukryty"
Po drugie lubię ciemność - powaga
Po trzecie, trochę inną turystykę będę w nim uprawiał niż standardowy Kowalski - dużo dojazdów, mało przesiadywania w nim, na miejscu wsiadamy na motocykle - z kobietą i ruszamy przed siebie. Przed wyjazdem dzień czy dwa odpoczynku, po powrocie to samo.
Po czwarte - łatwiej wstawić jeśli uznam, że jednak mi brakuje światła/powietrza - niż usunąć jeśli poczuję jego nadmiar
Naprawdę długo myśleliśmy nad tym czego chcemy, co nam potrzeba, czego brakuje a co będzie przesadnym i niepotrzebnym luksusem.
Teraz budowa i ... myślenie nad tym jak to zrobić by było wystarczająco przytulnie i lekko. Nie liczymy na jakość zabudowy firmowych kamperów czy ludzi budujących swoje blaszanki w naprawdę wysokich lotach; Toscaner, Kaszub, Reaven22 czy Decumanus. Nie mniej staramy się na tyle ile umiemy
4x4camper - 2019-02-20, 21:41
Osobiście polecam montaż szyberdachu,Działa rewelacyjnie i jest niewidoczny.
poz
Tolo
Rysiu78 - 2019-02-21, 11:14
4x4camper napisał/a: | Osobiście polecam montaż szyberdachu,Działa rewelacyjnie i jest niewidoczny.
|
I taki był plan jeszcze latem ubiegłego roku, ale po przemyśleniach postawiłem na okno z wentylatorem
Rysiu78 - 2020-04-04, 17:04
Dużo wody w w Wiśle upłynęło, a u mnie zmian niewiele.
Okno z wentylatorem, z perspektywy czasu - mega sprawa, choć na dziś chyba wybrałbym chińskie, z pilotem i za pół ceny mojego. Moje to Dometic FanTastic Vent (stary model z ręcznym pokrętłem), które co jakiś czas się zacina i wentylator nie daje się uruchomić - pomaga rozbiórka okna lub kilka silniejszych uderzeń. Żenada jak za takie pieniądze... swoją drogą to dostałem już takie niedziałające i chyba z 3-4h straciłem szukając co ja źle podłączyłem, że mi nie działa :D
Potem zrobiło się cieplej (to dość ważne stwierdzenie - opisze co i jak potem : ) to poszedłem na zewnątrz i zamontowałem zbiornik 48L netto na wodę szarą. Plan na czystą wodę to 30L pod zlewem.
Waga zbiornika 4,08 kg, wymiary: 48x40x26cm.
Chyba tylko źle zamontowałem, bo dałem tym dużym otworem rewizyjnym do góry...więc teraz brak dostępu. Na tym moja hydraulika stoi do dziś, ale teraz mam dużo czasu , więc po cichu liczę, że ruszę z tematem po świętach!
SOLARY:
Zaczęło się od 2x100W - chińskie, wysyłka z Hiszpanii, podłączone pod regulator 20A AZO Digital
Liczyłem , że z tego kompletu dostanę ok 10-11A, w szczycie, w Afryce dostaję z tych dwóch paneli połączonych szeregowo ok 6,5-7,5 A. W Polsce około 6.
Także mam jeszcze jedno wolne złącze do podłączenia dwóch kolejnych. Może kiedyś...
Okablowanie 6mm, do fotowoltaiki.
cdn.
smok_wawelski - 2020-04-04, 21:13
Rysiu78 napisał/a: | choć na dziś chyba wybrałbym chińskie, z pilotem i za pół ceny mojego. | ja rozważałem MPK i Heki - zdecydowałem sie na Heki z racji prostoty i trafienia w dobrej cenie oraz na rzeźbę wentylatora - nie przekonuje mnie ori Turbowent i podobne wynalazki
Rysiu78 napisał/a: | podłączone pod regulator 20A AZO Digital: | jak podłaczysz i ogarniesz wdzięczny byłbym za kilka słów opinii o tym MPPT AZO - alternatywnie planuje AZO 30A tyle że ciągle przekładają wprowadzenie go na rynek - firma dość mnie przekonuje z przetwornic ale nie mam opinii o ich MPPT
Rysiu78 - 2020-04-05, 09:12
Rysiu78 napisał/a: | podłączone pod regulator 20A AZO Digital: | jak podłaczysz i ogarniesz wdzięczny byłbym za kilka słów opinii o tym MPPT AZO - alternatywnie planuje AZO 30A tyle że ciągle przekładają wprowadzenie go na rynek - firma dość mnie przekonuje z przetwornic ale nie mam opinii o ich MPPT[/quote]
Relacja z budowy jest trochę opóźniona, stąd już dziś mogę polecić ten regulator.
Zadzwoń i zapytaj, może mają te 30A na stanie tylko pod inną marką, u mnie własnie było tak jak u Ciebie, non stop przekładali datę sprzedaży (czekali na przesyłkę z Chin) aż w końcu wysłali to co pokazałem na zdjęciach. Działa od ponad roku. Obecnie widzę wydłużoną gwarancję do 36mcy, czyli raczej mało awaryjny sprzęt. Jedyna wada jak dla mnie to brak oddzielnej, mniejszej jednostki sterującej, czegoś na wzór MT-50 jak ma to miejsce u Tracera.
P.S. Zapomniałem podać wagę auta przed zabudową, niestety to będzie waga "z pamięci" bo nie zapisałem, ale na 99% było to 2750 kg bez kierowcy, ze zbiornikiem paliwa wypełnionym w połowie, z narzędziami, dużą gaśnicą (pewnie z 30kg tego wszystkiego będzie). Zobaczymy co będzie dalej
P.S. 2 Ważyłem Iveco poprzedniej generacji i ważyło +/- tyle samo, czyli 2750 kg, tylko tam było to z pustym zbiornikiem, bez narzędzi za to z kierowcą (80 kg)
sienek - 2020-04-06, 01:44
Ja tez buduje na takim Iveco Spora roznica w masie jest miedzy 2.3 a 3.0.
Walczymy o kazdy kilogram (i centymetr nad glowa )
Rysiu78 - 2020-04-13, 20:52
sienek napisał/a: | Ja tez buduje na takim Iveco Spora roznica w masie jest miedzy 2.3 a 3.0.
Walczymy o kazdy kilogram (i centymetr nad glowa ) |
W Ducato, między tymi silnikami było około 100-120 kg różnicy w tej samej wersji nadwozia. Ile Twój waży ?
Ja swojego ostro odchudziłem ale o tym za jakiś czas Na razie po etapie odchudzania nabiera tylko na wadze... pewnie dobiję do około 3000 bez załogi.
sienek - 2020-04-13, 21:04
Zobacz mój wątek na pierwszej stronie są wagi. Niecałe 2.5T zatankowany bez zalogi.
Rysiu78 - 2020-04-13, 21:26
Dogrzewam się już z postojowego, ale akumulator 100Ah jakiś taki słabawy. Potem się okaże, że wytrzymał u mnie tylko rok. Także jak zaczyna brakować mocy - ładuję go prostownikiem (wtedy kiedy nie pracuję). Ogrzewanie chodzi 24h - dosycha pianka, dosycha lakier na płycie... robimy też przymiarkę gdzie będzie stał prysznic. Ciasny ale własny. Do obecnej chwili go nie wykończyłem, czasem jak widzę ile różnych rzeczy nam się przewala po aucie to zastanawiam się czy tam aby szafy nie zrobić jakiejś :D
Kolega który pomagał mi na tym etapie budowy był świeżo po zakupie spawarki i uczył się spawać aluminium. Zespawał mi m.in. "stojak pod akumulatory" - miejsca jest na 4x100/120Ah, cel był jeździć z dwoma, a zimą dokładać 3ci jak będzie potrzeba, na razie skończyło się na przeróbce tego miejsca pod 1x180Ah.
Pierwsze instalacje elektryczne - duża przetwornica Volt, pełny sinus, 2000W. G***o warta, nie polecam! Kiedyś zmienię na inną, ale to jak już wykończę auto na błysk.
Na zdjęciu widać dwa aku, ale podłączony jest tylko jeden. Drugi robił tylko "do przymiarki"
Robold - 2020-05-09, 16:57
Rysiu78 napisał/a: | Kolejne dni to montaż 4 kolejnych elastycznych paneli, do tego Tracer 40A, podłączenie pod instalację samochodu |
Montujesz Tracera,a co z regulatorem AZO - nie sprawdził się, czy tylko brak 40 Amperowych?
Rysiu78 - 2020-05-10, 19:34
Robold napisał/a: | Rysiu78 napisał/a: | Kolejne dni to montaż 4 kolejnych elastycznych paneli, do tego Tracer 40A, podłączenie pod instalację samochodu |
Montujesz Tracera,a co z regulatorem AZO - nie sprawdził się, czy tylko brak 40 Amperowych? |
Będą dwa, choć pewnie sam AZO (niestety ma tylko 20A) by to pociągnął
|
|