|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - HYMER czy doby wybor ?
Jemajs - 2017-07-26, 06:39 Temat postu: HYMER czy doby wybor ? https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=247846744&categories=Integrated&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&features=BED&isSearchRequest=true&licensedWeight=FROM_1501_TILL_3500_KG&numberOfBunks=SIX_BUNKS&pageNumber=1&scopeId=MH&vehicleLength=FROM_6001_TILL_7000_MM
Mam jeszcze dobry rok do zakupu,jednak zawsze planuje dlugo przed.
Mysle o zakupie hymera i tylko z takim ukladem(zabudowa).To co podstawowego w kamperku powinno byc chyba jest,chyba ? Rocznik troche nie zabardzo,na drozszy mnie nie stac.
Czy jest to dobry wybor ? Czy hymer nie jest przereklamowany ? Na co zwracac uwage przy zakupie wlasnie takiego hymera ?
Martin B - 2017-07-26, 20:18
Hallo! moim zdaniem Hymer do tego starsze typy sa warte zakupu ....moze sa troche drozsze od jednakowo starej konkurecji ale dobra jakosc kosztuje
zbyszekwoj - 2017-07-26, 20:24
Masz jeszcze ta dogodną okoliczność, że nie musisz płacić tej p...j akcyzy.
Jemajs - 2017-07-27, 07:12
Kod: | Na co zwracac uwage przy zakupie wlasnie takiego hymera ? |
Martin B - 2017-07-27, 21:20
Hallo ! Jemajs kryterie zakupu sa te same jak u innych kamperow ....technicznie musi byc ok.i suchy jezeli takiego kampera znajdziesz do tego z twoim ukladem i za twoje pieniadze kupuj!
starsze hymery maja solidna budowe ...idt zycze udanego wyboru
silny - 2017-07-27, 21:23
jeżdzisz bez dzieci
mam takiego , mała kuchnia bardzo. brak blatu roboczego. łazienka z resztą też ciasna.
wykonanie super , materiały dobrej jakości, silnik głośny , masa własna do zważenia- ile u was jest na zwykłe prawo jazdy
Jemajs - 2017-07-28, 07:06
Moze tak;potrzebne jest mi auto 2+2+jedno zapasowe,t/z 2+3.Wszystkie ogladane 2+3 maja bardzo kiepski rozklad(zabudowe)jak dla mnie-dlatego padlo na 2+4.Dziecko,syn 10lat,to juz prawie dorosty facet
Kuchnia faktycznie bardzo mala(lubie gotowac)ale na przygotowanie prostych posilkow wystarczy-przeciez mam jechac wypoczywac a nie stac przy garach
Lazienka...mogla byc wieksza.
Silnik- tez nie lubie jak podczas jazdy jest glosno.Jak sie nie ma duzo kasy,to trzeba sie z tym pogodzic.
W DE jak sie nie myle mozna jezdzic do 7,5t na prawku B wydanym przed 1997r.Mnie to nie dotyczy,mam C ale zona robila po 97r i dlatego musi byc do 3,5t.
@silny,dwa pytania;
ile wazy gotowy do jazdy ? bez ludkow.jak sie siedz w srodku jak na zewnatrz jest 30* w cieniu ?
MAWI - 2017-07-28, 08:09
Miałem podobnego ,nieco większego. Wic tak , z głośnością silnika nie problem .Nieźle wyciszony. Minus to brak obracanych foteli , ale to i plus bo po złożeniu dodatkowe miejsce do spania. Moja opinia to jeśli bez wypadkowy to brać w ciemno ajak po biciu to pooglądać. Ale też brać. Hymer to extra klasa .Miałem ich cztery. Pierwszy z 1978 r. na żadnego nie narzekałem
silny - 2017-07-28, 09:07
ja mam małego twój jest dłuższy więc waga sie nie pokryje.
MAWI może powiedzieć więcej miał podobniejszy układ , ja mam obrotowe fotele ale to dlatego że mam krótszego
z nagrzewaniem to jak z każdym kampem - w końcu się nagrzeje ale orgyginalne osłony + opuszczone łóżko i z przodu spokój.
gorzej jest w czasie jazdy , ja nie mam klimy to troche bije ciepełko- szyba jak akwarium.
jak masz wybór to znajdż sobie igiełke , na forum chłopaki pisali o 644 że ciężki - ktoś z kolegów się wycofał bo 3200 czy 3300 bez pasażerów
ja nie miałem czasu ani wyboru więc kupiłem maluszka 606 cm, różni się tylko szerokością tylnego łóżka i 6osobowy - mój 4.
kuchnia , łazienka takie same. Jakość wykonania o klasę wyżej niż inne , np dethlefs 2009 którego oglądałem - słabiutko, itineo- słabiutko ,pilote mi się podobało ale hymer to hymer przynajmniej z tamtych czasów .
Jemajs - 2017-07-28, 12:25
Jak dobrze przeczytalem to wazy on 3220kg.
280kg na bagaz i 6 osob. Mam wielka i cicha nadzieje,ze zle czytalem.Moze to ktos potwierdzic ? a najlepiej zaprzeczyc
mischka - 2017-07-28, 14:22
raczej nikt nie zaprzeczy
Jemajs - 2017-07-28, 14:45
Q..wa ζ≈±µ♣ξ∫↓ Po kiego diabla robia takie campery ? 220kg na bagaz i 6 osob ?
Na dwie osoby+dwie reklamowki to tak.
Wojciechu - 2017-07-28, 15:34
Z drugiej strony, jak nagromadzi się tych wszystkich bzdetów i do tego dołoży to co niezbędne, to każdy >3500 i jeszcze +.
mischka - 2017-07-28, 15:37
pewnie był 3800 albo więcej ale ktoś se zmniejszył żeby móc jeździć na zwykłym prawku.
takie auto możesz "auflasten" i znowu masz swoje np.3850kg
Martin B - 2017-07-28, 18:30
Hallo! nie jestem pewny ...wiec pytam
wybrales hymer B 664 -wszystkie plusy i minusy znasz ....waga bedzie problemem i jezeli w niemczech zyjesz Umweltplakette czerwona
w tym wypadku polecam B 544 (osobiscie mialem) od rocznika2004 ma duza l-kuchnie super lazienke z osobnym prysznicem ,5 miejsc do spania ,dlugosc 6,5 i 3,5 t sa realistyczne mlodsze modele maja zielona plakietke model 544 mozna terz (taniej )w wersji Alkowy kupic
To oczywiscie moj pomysl decyzja nalezy do ciebie
Jemajs - 2017-07-28, 21:04
@Martin B,sluszna uwaga .
W DE mieszkam krotko,w przepisy dotyczace camperow sie nie zaglebialem mieszkam blisko Hamburga i powiem,ze jeszcze sie nie spotkalem z Umweltzone
Nie wiem czy w moim wypadku jest sens szukac campera z Umweltplakette 4 ? Do duzych miast raczej nie mam zamiaru wjezdzac.Parkingi dla camperow raczej takich zakazow nie maja.Wiem,ze musze sie liczyc z wiekszym Kfz Steuer i Kfz-Versicherung,ale czy az tak duzo wiecej zaplace jak za zielona ?
Nie jest tak tragicznie https://www.green-zones.eu
p.s. Niemcy tak kontroluja DMC ?
Martin B - 2017-07-28, 22:03
Hallo ! oczywiscie samochody bez plakietki ,czy z czerwona sa tansze przy zakupie ich wada sa wyzsze oplaty podatkowe i tymi autami nie mozesz sie w wielu miastach w niemczech poruszac dlatego doradzam przy zakupie dodatkowo na plakietke uwazac .....tutaj wymyslaja co jakis czas bzdurne przepisy ....z zielona plakietka nie ma problemow
ps .w niemczach nie ma duzo kontroli wagi....tutaj terz tolerancja jest wieksza jezeli jednak poza granice pojedziesz do ..np AUSTRI TO NADWAGA KOSZTUJE
duzo kamperow do 3.5 t ma problemy z waga dlatego doradzam przy zakupie oczy otworzyc i niekoniecznie we wszystko wiezyc.....tylko waga powie ci prawde
mischka - 2017-07-29, 09:26
Ja mam żółtą plakietkę i nigdy nie miałem z tym problemu, wszystko zależy od tego jak używasz kampera. Mi centra miast nie odpowiadają, przyjemniej mi spędzać wolny czas na łonie natury. Natomiast jak chcesz plądrować miasta to zielona plakietka może ułatwić życie. Westfalia jest bardziej "zielona" u nas na Bawarii bez plakietek przeżyjesz.
piotr1 - 2017-07-29, 21:49
Części do Integry to porażka. Ja będę sprzedawał swojego kampera w październiku 2017r.Kamper2005 r. 65 tys km.+tyś. km.Stan OK. Porównaj i się zastanów. Pozdrawiam
silny - 2017-07-31, 00:03
Może nie pij to nie będziesz pisal takich postów
Jemajs - 2017-08-07, 12:52
Te 280kg
Mysle i mysle.W DE to sie nie obawiam,ale jesli przyjdzie mi jechac np; przez Austrie-pelne spodnie
Ogladalem B544,ma 600kg zaladunku,ale nie ma takiego loza z tylu
Moze ktos cos doradzi sensownego ? Moze szukac innego camperka ?
Martin B - 2017-08-07, 20:38
Hallo ! 544 oczywiscie nie ma spania z tylu mimo tego dluga kanapa boczna i po obnizeniu stolu masz jeszcze 2 miejsca sumujac wygodne 5 miejsc do spania ....poszukaj na mobile.de tam z pewnoscia cos znajdziesz
Bajaga - 2017-08-07, 22:13 Temat postu: Re: HYMER czy doby wybor ?
Jemajs napisał/a: |
Czy jest to dobry wybor ? |
Bardzo dobry wybór.... jak suchy A jak nie suchy to tak samo gówniany jak wszystkie inne
andi at - 2017-08-10, 22:13
Może coś tu znajdziesz http://www.palmo.de/fahrzeugangebote//page/14/
Wojciechu - 2017-08-25, 22:25
Ostatnio miałem przyjemność oglądać siedemnastoletnią integrę - Hymer 684 - kawał solidnej roboty. Zadbany rocznik jest bezkonkurencyjny.
silny - 2017-08-26, 06:55
684 waży 3.5 t na pusto , ale kawał domku jest.
Chciałem kupić kiedyś w Wa-wie ale 2.5 tdi i ta masa
Hymer z tamtych lat ma 1 wadę - brak prysznica , takiego prawdziwego.
Socale - 2017-08-26, 21:25
Jemajs napisał/a: | Q..wa...
Po kiego diabla robia takie campery ?
... |
3,5 to magiczna marketingowa granica wspierająca ogromną sprzedaż, wypożyczanie dla ludnej masy z podstawowymi uprawnieniami itd.
Jej przekroczenie natomiast, skutkuje konsekwencją na którą producent z góry leje, Producent odpowiada na potrzeby rynkowe i tyle.
.
Mój dla 6 osób...
Jak we dwoje pojedziemy sami a na miejscu przygarniemy 4 bezdomnych na noc, to ok.
Producentów kpina kolejna.
We dwoje z niewielkim zasobem gratów, wodą, paliwem, jednym rowerem i beze mnie na wadze z której ruszyliśmy już prosto na południe. O 20 kG (3520kG) bez kierowcy (112kG) ale z 2,5kG Tofikiem za kierownicą przekroczyłem magiczne 3,5t DMC a kamper nowy, jeszcze wodą nie nasiąknięty. Z czasem masa będzie rosła.
Ja nie wiem jak będę z wnukami jeździł, same zabawki to ze 600kilo.
silny - 2017-08-27, 07:16
Hymer b524 ma wszystko co potrzeba- czyli garaż , łóżko z tyłu itditp a waży mało i mierzy 606 cm.
Bardzo praktyczny układ - wiem bo mam.
Ale wq...a mnie brak prysznica, bo to otwieranko i rozkładanko to troche lipa
|
|