Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - Północna Chorwacji KRK i okolice

Malina126N - 2017-07-26, 10:22
Temat postu: Północna Chorwacji KRK i okolice
Witajcież, wybieramy sie na Chorwacje w sierpniu i potrzebujemy pomocy w zlokalizowaniu fajnych miejsc do zatrzymania sie na dziko i kempingów, jedziemy terenówkami z przyczepkami.
Zakładamy eksploracje północnej części kraju KRK i okolice.
Co możecie polecić?

MILUŚ - 2017-07-26, 11:32

W Chorwacji będziesz miał duuuuuuuuuuuże problemy ze stawaniem na dzikusa :chytry
andi at - 2017-07-26, 13:24

Zobacz tu .park4night
Malina126N - 2017-07-26, 13:45

Dzieki, cos poszukam :ok
zbyszekwoj - 2017-07-26, 15:08

MILUŚ napisał/a:
W Chorwacji będziesz miał duuuuuuuuuuuże problemy ze stawaniem na dzikusa :chytry

na północy raczej mniejsze.

Malina126N - 2017-07-26, 15:23

Zakładamy objazd KRK, moze są tam jakies fajne zatoczki, moga być z utrudnionym dostepem dla osobówek, bo jedziemy terenówkami i przyczepki też są przystosowane.
andi at - 2017-07-26, 18:20

https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.tramb.park4night&hl=pl
izola - 2017-07-26, 19:04

nie straszcie Gościa...wszyscy tam byliśmy- i było nam dobrze...z cepkami? poszukają- i znajdą...szybciej czy wcześniej--od sezonu zależne :spoko
Edit;
sierpień na dziko....nie te klimaty...cepkowe

..a poco na dziko?...jak można kurturarnie? w tym rejonie ? ;)

stef - 2017-07-26, 19:51

Jak na dziko na wyspie Krk to spróbuj w okolicach jaskini Biserjuka (czy jakoś tak). Tam jest totalne zadupie może Wam się uda przenocować bez mandatu.
Rambler - 2017-08-27, 22:49

MILUŚ napisał/a:

eeeee.....tammm. Wystarczy wieczorem podjechać na płatny parking do byle miasteczka kupić bilet za 10 kun i śpisz na legalu.
Metoda wypróbowana od kilku lat. W tym roku w szczycie sezonu nawet zaparkowałem na bezczela koło radiowozu.
Słyszałem nawet jak gadali że mam wykupione do 9.38 rano
Tyle że mój kamperek zgrabny jest i mieści się na miejscach dla osobówek :diabelski_usmiech

Zawsze możesz im powiedzieć: "Umoran sam i mislim da vožnja dalje je opasna"

MAWI - 2017-08-28, 09:04

Stoimy w tej chwili na kempingu Stoja w mieście Pula na półwyspie Pula. Widziałem kilka dni temu jak Policja przeganiała dwa kampery z parkingu koło portu ,kierując ich na kemping. Nie wiem gdzie pojechali . Wiem ,że w tym mieście nie jest to mile widziane, co nie znaczy , że nie możliwe. Zastanawia mnie tylko sam sens kamperowania na dziko na betonowym parkingu w porcie . Ani stołu ani krzesełka. Nawet markizy? Ale może się mylę. :spoko
Andrzej 73 - 2017-08-28, 13:23

Jak obyło się bez mandatu to i tak dobrze.
My jesteśmy w Cavalino. Widziałem kilka tablic z zakazem biwakowania. Choć we Włoszech kamerami stają na dziko coraz częściej spotykane są te zakazy.
:spoko

Powsinogi - 2017-08-28, 13:54

W Chorwacji jest zakaz kamperowania i biwakowania na dziko.
My nie wnikamy, czy to z pobudek ekonomicznych (kempingi muszą zarobić), czy ze względów bezpieczeństwa (zaminowane teremy po wojnie).

Można stanąć i przespać się na stacji paliw na autostradzie - z tym Policja nie robi problemów.
A, wielu policjantów jeździ po autostradach nieoznakowanymi samochodami i przywołuje do porządku piratów drogowych - to akurat bardzo nam się spodobało, patrolują autostrady często.

MAWI - 2017-08-28, 15:31

B. często po autostradach mkną też na motocyklach. I wyłapują niecierpliwych w korkach ,chcących wymijać z prawej strony. SŁONO.
duende - 2017-08-28, 17:25

Powsinogi napisał/a:
W Chorwacji jest zakaz kamperowania i biwakowania na dziko.
My nie wnikamy, czy to z pobudek ekonomicznych (kempingi muszą zarobić), czy ze względów bezpieczeństwa (zaminowane teremy po wojnie).

Jest to tylko spekulacja, ale dochodziły mnie słuchy, że także ponieważ bardzo boją się pożarów, oraz mieli problemy kilkanaście lat temu z najazdem (głównie) Włochów, którzy bardzo zanieczyszczali parkingi. Można również dodać ze strefa turystyczna, czyli ta nadmorska jest baaardzo ciasna w Dalmacji i jakoś trzeba było uporządkować tę masyfikację. Moim zdaniem lepiej udało im się to na północy np na Istrii, która od zachodu jest płaska i tam powstało wiele obszernych ośrodków i kempingów.

Kiedyś byliśmy osobówką, zaparkowaliśmy tak, że nie było nas widać z głównej drogi. Wyciągnęliśmy butle gazową i gotowaliśmy kolację, nagle pojawiła się policja, pokiwali palcem, kazali schować butlę i pojechali. Na namiot machnęli ręką. To było jeszcze przed wojną. Zapamiętałem to na tyle dobrze, że teraz nie robimy takich wystawek.

Powsinogi - 2017-08-28, 17:50

Tam, gdzie my zazwyczaj jeździliśmy zdarzało się, że kampery stały na parkingu zamiast na kempingu obok. Raczej nikt nie robił problemu na 1 noc, ale na kolejną już wypraszali.

Kempingów w Chorwacji jest jak nasiał, szczególnie pod Velebitem - takich małych, rodzinnych. Co parę kilometrów znaczki na drodze.
Nam bardzo Chorwacja pasuje jako kraj na wakacje - jedziemy niewiele dłużej niż nad Bałtyk a w morzu ciepła woda :)

duende - 2017-08-28, 17:55

Powsinogi napisał/a:
Nam bardzo Chorwacja pasuje jako kraj na wakacje - jedziemy niewiele dłużej niż nad Bałtyk a w morzu ciepła woda :)

Masa mieszkających na południu PL wychodzi z tego samego założenia :mrgreen:

Powsinogi - 2017-08-28, 18:19

No, drogę przecież liczymy w godzinach jazdy, nie w kilometrach :)
MILUŚ - 2017-08-28, 19:39

Różnica 3 godzin i 300 kilometrów :mrgreen:
Powsinogi - 2017-08-28, 20:43

I 20 stopni temperatury wody ;)
MILUŚ - 2017-08-28, 21:51

Powsinogi napisał/a:
I 20 stopni temperatury wody ;)

Dokładnie......... :diabelski_usmiech i większa pewnośc ładnej pogody :ok

SlawekEwa - 2017-08-29, 06:01

Powsinogi napisał/a:
I 20 stopni temperatury wody

MILUŚ napisał/a:
i większa pewnośc ładnej pogody

I to wszystko nad Bałtykiem? :shock:

Pawcio - 2017-09-01, 08:24

Hej Malinki, żyjecie? Jak tam chorwackie wojaże ;) ?