Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kapie z bojlera

CZARNY_ZR - 2017-07-30, 01:57
Temat postu: Kapie z bojlera
Witam, coś mi pokapuje z bojlera. Otóż, posiadam tzw kombajn, ogrzewanie razem z ciepłą wodą. Czasami kapie mi z przewodu przelewowego, wiem, że obok jest przewód do spuszczania wody.Kapie wtedy gdy grzeje się woda i czasami nawet sporo tego wyleci. Widzę to po ciśnieniu w kranie. Myślę sobie że jest tam jakiś zawór zwrotny ale nie mogę go zlokalizować. Czy ktoś wie coś na ten temat???
nikita55 - 2017-07-30, 08:56

Tak ja wiem.Jeżeli masz Truma Combi to na króćcu od ciepłej wody jest specjalny zaworek podciśnieniowy który powinien działać tak,że jak by piec miał awarie i termostat nie rozłączał to gotująca się woda żeby wypłynęła przez specjalną rurkę pod podwozie.Często ten zawór się brudzi,zakamienia i nie trzyma więc czasem z niego leci.Najlepiej wymienić to grosze kosztuje.Rzeby go zdjąć z Trumy to czarny element trzeba odciągnąć i wtedy zchodzi.
CZARNY_ZR - 2017-07-30, 19:23

Dzięki, Nikita. Zlokalizowałem go i nawet zdemontowałem raz działa, raz nie. Poszukam go w internecie. A może wiesz gdzie go dostane na pewniaka??
Jurek121175 - 2017-07-31, 12:31

Podłączę się :oops: chociaż mam troszkę inny problem z Truma Combi.
Mianowicie na ostatnim wyjeździe odłączył się od bojlera przewód (niebieski) od zimnej wody. Ten podłączony na dole pieca. Wyleciało trochę wody na urządzenia poniżej przewodu tzn. rurka gazowa i jakieś dwa prostokąciki z kabelkami. Zamocowałem przewód, woda nie leci, ale niestety piec nie chce się uruchomić :-/
Jak go załączam, to zaczyna chodzić dmuchawa i za chwilkę rozłącza się wszystko. Nie słychać charakterystycznego głosu iskrownika i nie zapala się gaz :(
Może miał ktoś z Was taki przypadek i mi pomoże :please

kimtop - 2017-07-31, 12:44

Jurek121175 napisał/a:
i jakieś dwa prostokąciki z kabelkami

Jeśli są to kostki łączące przewody ,to może po zalaniu nie ma styku.Pokręć śrubokrętem

Jurek121175 - 2017-07-31, 12:55

Rozkręciłem te "prostokąciki". Okazuje się, że jest tam sucho i to nie styki tylko jakieś pręciki otoczone jakimś wałeczkiem z tworzywa podłączone do pieca przewodem.
Przepraszam z góry za moje "fachowe" określenia elementów pieca :oops:
Wczoraj starałem się wysuszyć piec (nie rozkręcając go) :(

nikita55 - 2017-08-01, 07:23

Jak nie znajdziesz to u mnie w sklepie są.
Jurek121175 - 2017-08-01, 07:58

Piec zaczął pracować normalnie :mrgreen: Więcej się nie wtrącam w temat :oops: :spoko
CZARNY_ZR - 2017-08-02, 23:10

Dzięki Nikita, zamówiłem we Wrocławiu i czekam.
CZARNY_ZR - 2017-08-05, 01:51

Znalazłem zawór , zamontowałem i działa. Poza tym wszystko wyjdzie w praniu na najbliższym wyjeździe. Dziękuję Wszystkim za pomoc
i Pozdrawiam.