Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Tańsza alternatywa dla przetwornic VOLT i całkiem fajna

Darek Szczecin - 2017-07-31, 10:23
Temat postu: Tańsza alternatywa dla przetwornic VOLT i całkiem fajna
Jak w temacie, przez zapomninienie zistawiłem włączoną przetwornicę na kilka godzin. Nie była obciążona żadnym odbiornikiem . Obudowa miała bardzo wysoką teperaturę , wiatraki stały, cały bagażnik był w dymie. Co jest z tym urządzeniem? Raczej poległa i to nawet nic nie robiąc. Dobrze że się coś nie zajarało . Tak ku przestrodze wyłączajcie takie sprzęty mi raz się zapomnisło, zawsze odpinam też hebel. Na kablach od Akku.
McGali - 2017-07-31, 10:31
Temat postu: Re: Przetwornica Volt Sinus 4000 śmierdzi spalenizną i lekko
Darek Szczecin napisał/a:
Jak w temacie, przez zapomninienie zistawiłem włączoną przetwornicę na kilka godzin. Nie była obciążona żadnym odbiornikiem . Obudowa miała bardzo wysoką teperaturę , wiatraki stały, cały bagażnik był w dymie. Co jest z tym urządzeniem? Raczej poległa i to nawet nic nie robiąc. Dobrze że się coś nie zajarało . Tak ku przestrodze wyłączajcie takie sprzęty mi raz się zapomnisło, zawsze odpinam też hebel. Na kablach od Akku.

Trochę to dziwne :shock: Ja swoją zawsze załączam w pierwszym dniu wyjazdu a wyłączam w ostatnim jest to Sinus 1500.

Darek Szczecin - 2017-07-31, 10:36

Uwierz mi że ja zdziwiony byłem jeszcze bardziej a nawet lekko osr..y. Jak by to była noc było by już po nas
McGali - 2017-07-31, 10:39

Uwierz mi że ja zdziwiony byłem jeszcze bardziej a nawet lekko osr..y. Jak by to była noc było by już po nas

A miałeś załączone zasilanie zewnętrzne 230V?

Darek Szczecin - 2017-07-31, 10:50

McGali napisał/a:

A miałeś załączone zasilanie zewnętrzne 230V?
. Miałem, ale mam też taki hebel sieć/przetwornica i podwójne zabezpieczenie różnicówkami na słupek i przetwornicę . Heblem wybieram czy chcę gniazda mieć zasilane ze słupka czy z przetwornicy, ładowarka akku zasilanie ma tylko ze słupka
Bronek - 2017-12-02, 07:37

Wyciągam z wielkimi gałami temat, bo odtwarzam stan posiadania z przed sprzedaży i jestem na etapie... przetwornicy.

Zadałem parę pytań "Techtron" na forum i ich stronie, ale mają urlop do 6go.

Mi. in o podniesienie podnapięciowego wyłączania - jest teraz 9,5 v

Trochę się zmieniło w prztwornicach, dodali piloty, miękkie starty i wspópracę z solarami.

Inna firma Polska? , ma z samousypianiem z minimalnym poborem jałowym...

Nie we wszystkich modelach. nie u wszystkich dostawców.

Chińczyków zaś co niemiara i o 1/3 m/w taniej.

Ale skoro Volt Ci spaliło, to co za różnica gdzie kupię? I tak gwarancji jie ma (niezostaeiam nigdy, i czujnik dymu i temp trzeba będzie wstaeić w boks)
:(
Generalnie to "szemrany rynek " :oops:

rakro1 - 2017-12-02, 18:48

Od kilku tygodni noszę się z zamiarem założenia nowego wątku - " co Bronek będzie przerabiał w nowym kamperze".Jakoś brakowało mi odwagi . No i widzę - zaczyna się.No bo po co mieć kampera,który ma już wszystko i nie można go ulepszyć????? ;) Może sam byś taki założył a my będziemy Cię wspierać :spoko
Bronek - 2017-12-02, 19:42

:mrgreen: Temat jest.
Zaczeło się ponad miesiąc temu od niewinnego pytania, bez ukrytych intencji..
I w 30tu dniach sprzedałem starego kampera, zamówiłem nowego i już zbieram graty.
Przed chwilą kupiłem tzw. przekaźnik spowalniający wyłączenie do..... SOGa :mrgreen:

http://www.camperteam.pl/...p=685804#685804

rakro1 - 2017-12-02, 20:25

Czytam ten wątek,jak wszystkie istotne! Ale tytuł mógłby być bardziej jajowy i akuratny.Gratuluję zamiany i cieszę się z Tobą !!!
Bronek - 2017-12-02, 21:07

rakro1 napisał/a:
Czytam ten wątek,jak wszystkie istotne! Ale tytuł mógłby być bardziej jajowy i akuratny.Gratuluję zamiany i cieszę się z Tobą !!!

Stawiam piwko za miłe słowa :mrgreen:
Tytuł się zmienił ale z tydzień był odpowiedni. Potem się porobiło....

Zaskoczyła mnie ta jedna maleńka zmiana w standardowym ustawieniu kuchni. Lustrzane odbicie i kanapy wzdłuż i zupełnie inna przestrzeń w tej samej przestrzeni.
Oprócz chyba starych Hymerków nikt tak teraz nie robi.
Reszta to już wiadomo, kibel po słusznej stronie, prysznic, garaż i dwa duże wyra plus skrzynia automat.
To moje wcześniejsze założenia :nic ująć i....tylko "sljada" w ścianie dodać :bigok a było by 110% oczekiwań.

Ad przetwornica : Muszę chyba poczekać, na kampera.. Brak jakichkolwiek schematów.
Chyba napiszę do producenta.

rakro1 - 2017-12-02, 21:27

Przecież to chodziło o przestrzeń dla stworzeń żywych.Cała reszta to dodatki.Dzięki.Pozdrawiam.P.S.Mamy piękny wieczór bo córka 1,5 letniego wnuka odebrała po dwóch tygodniach u nas.Jaka cisza,spokój i poczucie bezpieczeństwa.Można posiedzieć na kompie,głośna muzyka i spokój.Już od trzech godzin.I noc bez strachu i pobudki 2-3-max 4 godz.Pobudki nie na chwilę a do rana już.Tak niewiele trzeba do szczęścia.Ale samotni tego nie zrozumieją i szkoda ich.Pozdrawiam tych zniewolonych.
Bronek - 2017-12-02, 21:49

Ja się nie daję wrobić. Drugi dziadek obecnie w Krakowie mojego hoduje, wywiózł do prababci . :mrgreen:
Ogólnie luzik. :lol:

DI STEFANO - 2017-12-02, 22:05

Bronek napisał/a:

Przed chwilą kupiłem tzw. przekaźnik spowalniający wyłączenie do..... SOGa

Pochwal się proszę co wybrałeś.
Będę wdzięczny.
Też w tym kierunku rękodzieła w wolnej chwili będę zmierzał montując na boku wyłącznik .
Ja zapominalski jestem a i ostatnio MałaGosia przejawia takie zachowanie.
Czasówka będzie wskazana.
Pozdrawiam, :spoko
gratuluję i podziwiam

Bronek - 2017-12-02, 22:38

To Do SOG i w tym temacie

http://www.camperteam.pl/...p=686052#686052

DI STEFANO - 2017-12-02, 22:59

Dzięki
wirtualne :pifko poleciało

Tamtam - 2017-12-03, 17:57

Bronek napisał/a:
Wyciągam z wielkimi gałami temat, bo odtwarzam stan posiadania z przed sprzedaży i jestem na etapie... przetwornicy.

Zadałem parę pytań "Techtron" na forum i ich stronie, ale mają urlop do 6go.

Mi. in o podniesienie podnapięciowego wyłączania - jest teraz 9,5 v

Trochę się zmieniło w prztwornicach, dodali piloty, miękkie starty i wspópracę z solarami.

Inna firma Polska? , ma z samousypianiem z minimalnym poborem jałowym...

Nie we wszystkich modelach. nie u wszystkich dostawców.

Chińczyków zaś co niemiara i o 1/3 m/w taniej.

Ale skoro Volt Ci spaliło, to co za różnica gdzie kupię? I tak gwarancji jie ma (niezostaeiam nigdy, i czujnik dymu i temp trzeba będzie wstaeić w boks)
:(
Generalnie to "szemrany rynek " :oops:

Mój Volt sinus też się spalił we wakacje.
Jest w naprawie u znajomego elektronika, zobaczymy czy go naprawi...
Pozdrawiam

Bronek - 2017-12-03, 18:06

Zakręt. K... a, toco mam kupić by dawało 1500 ciągłej?

Miałem Volta 1500/3000 i był ok, ... ale teraz? Znów loteria? :gwm

Rowerek - 2017-12-03, 18:10

Mam VOLTA SINUS 2000/4000 cały sezon działa bez problemu
Darek Szczecin - 2017-12-03, 18:28

Bronek napisał/a:
Zakręt. K... a, toco mam kupić by dawało 1500 ciągłej?

Miałem Volta 1500/3000 i był ok, ... ale teraz? Znów loteria? :gwm
. Kupuj Volta wyboru dużego nie ma. Ja nie wiem co zrobiłem nie tak z tym Voltem 2000/4000 że jarać się zaczął. Może zaszkodził mu montaż na bocznej ścianie i coś się w nim urwało zwarło.
Rowerek - 2017-12-03, 18:32

Mam ten w żółtym kolorze z pilotem volt sinus 2000/4000 śmiało można brać
Bronek - 2017-12-03, 18:38

Ja ponad dwa sezony miałem też na ścianie i do tego rozprutego, bo wyprowadziłem wyłącznik na zew.
Zresztą do dzisiaj jest tak u nowych właścicieli.

Czekam aż z Techtronu wrócą z urolpu i odpowiedzą na pytania.
Chcę 1500/3000 jak poprzednio, ale z pilotem i możliwością współpracy z mppt, tak jak ma 1000/1500 plus lub 2000/4000 plus.

Do tego podwyższenie ponadnapięciowego wyłączenia do m/w 10,5v by nie zabić akumulatora.

Fabrycznie zakłada się inny priorytet, czyli ważniejsze jest urządzenie zasilane od akumulatora. I do końca jest ono zasilane nawet jego kosztem.

Ostatecznie wezmę tą co Rowerek.. :roll:

Ake mam czas.... może zrobią?

toscaner - 2017-12-03, 19:18

Czytam o tych Voltach i sam miałem jednego i wiem, że nie chcę tego nigdy więcej. Nawet jakby zrobili z wbudowanym projektorem wyświetlającym holograficzne cyfry pokazujące napięcie na aku i w gniazdkach.
A z tym odcinaniem przy 9,5V to nie wiedziałem. Chyba żart? :gwm

Bronek - 2017-12-03, 19:32

toscaner napisał/a:
Czytam o tych Voltach i sam miałem jednego i wiem, że nie chcę tego nigdy więcej. Nawet jakby zrobili z wbudowanym projektorem wyświetlającym holograficzne cyfry pokazujące napięcie na aku i w gniazdkach.
A z tym odcinaniem przy 9,5V to nie wiedziałem. Chyba żart? :gwm

Około 15 min 40 sek filmu w tej

W innych widziałem dychę.

Darek Szczecin - 2017-12-03, 19:39

jak się wpisze w google volt 1500/3000 lub 2000/4000 wyskakuje oprócz ofert sklepów kupa wątków na różnych forach o problemach z tym produktem ( nie trzymanie parametrów, niskie napięcie wyjściowe, wyłączenia przy obciążeniu niższym od nominalnego). Pewnie jest to efekt słabej selekcji lub bardzo okrojonej na etapie końcowym produkcji, trzeba mieć fuksa żeby trafić dobrą sztukę. Niską cenę trzeba jakość osiągnąć. WAECO może jest lepiej testowane i cena też fajniejsza http://www.wyprawa4x4.pl/...-2000w-12v.html
Bronek - 2017-12-03, 19:46

Pomijam cenę przetwornicy, z tym nie dyskutuję, ale rozbrajający jest ten pstryczek na kabelku za prawię trzy stówy
Darek Szczecin - 2017-12-03, 19:55

:shock:
Bronek napisał/a:
Pomijam cenę przetwornicy, z tym nie dyskutuję, ale rozbrajający jest ten pstryczek na kabelku za prawię trzy stówy

to jest ekstras :mrgreen:
a ceny są takie przetwornic np 2000/4000
aliexpres 700 pln
chinol z polskimi napisami, czyli Volt 1200 pln
Waeco 2400 pln
zauważalne stu procentowe przeskoki cen :mrgreen:

Bronek - 2017-12-03, 20:14

I albo Cię Pan Bozia lubi nie?

Trzecia wersja, to trzeba mieć chęć wydania kasy. :mrgreen:

Proste

rakro1 - 2017-12-03, 20:16

Mam od roku Volta 2000/4000 . Używany w czerwcu i wrześniu po 3 tyg. do napędu klimy stacjonarnej - taką jak Bronek miał w ostatnim aucie.Bez najmniejszych zaburzeń.I właśnie wyprowadziłem 4 metra przewodu do włącznika - jak Bronek w ostatnim aucie zrobił.Może nie jest Volt taki zły??? Nie zawsze musi być najlepszy zakup.Docelowy,na całe życie .Najwyżej za jakiś czas zmienisz. :lol:
Bronek - 2017-12-03, 20:34

Je#li się Techtron nie odezwie. Zostaeiłem maile.

Kupię 2000/4000 plus z pilotem, niby współpracującą z mppt, żółtą w sklepie "Strefa Kierowcy"

Grube kable, z heblem na wejściu do przetwornicy i jak zwykle nie będzie pracowała sama bez kontrolii nawet w standbayu.

Mam też termometr dwuzakresowy, bęędzie włączał wrntylator boksu. I czujniczek dymu. Gaśnica halonowa....
No i prezerwatywy by być wpełni zabezpieczonym.

Gdyby miała zabezpieczać zasilanie lodówki itp (bez kontroli) , no to bym miał zgryz i chyba bym się nienzdecydował.

Darek Szczecin - 2017-12-03, 20:36

Bronek napisał/a:
Je#li się Techtron nie odezwie. Zostaeiłem maile.

Kupię 2000/4000 plus z pilotem, niby współpracującą z mppt, żółtą w sklepie "Strefa Kierowcy"

Grube kable, z heblem na wejściu do przetwornicy i jak zwykle nie będzie pracowała sama.
Mam też termometr dwuzakresowy, bęędzie włączał wrntylator boksu. I czujniczek dymu. Gaśnica halonowa....
No i prezerwatywy by być wpełni zabezpieczonym

Kable ci zrobię i zarobię oczka, mam jeszcze 1,5 km kabli i 200kg oczek styknie na jakiś czas :ok

rakro1 - 2017-12-03, 20:38

..prezerwatywy podwójne,w razie w .
Bronek - 2017-12-03, 20:42

Do trzech itd... razy sztuka..... Nie śmiałem :oops:
Ale to w lecie, muszą być optymalnej długości.

Nie wiem jak i czy zdążę się odwdzięczyć. Moje modły za Ciebie , mogą za mieć skutek odwrotny. {Boska retorsja, za me grzechy)

rakro1 - 2017-12-03, 20:59

Dla szczytnego celu można posłużyć się antychrystem nawet.W ostateczności.I hebel założyć mu,dla pewności.A przetwornicę to wielu rzemieślników/fizyków powinno zrobić i klasa byłaby nieporównywalna z tą orientalną elektroniką.Nie mówimy przecież o silnikach w F1 czy lotach w kosmos.
Andrzej 73 - 2017-12-03, 21:02

Może któraś z tych?
https://www.ebay.de/itm/R...8QAAOSwImRYDbwi

https://www.ebay.de/itm/R...i4AAOSwDEtaF~aa

rakro1 - 2017-12-03, 21:05

P.S. Joko zwłaszcza mógłby.I Świstak jakby chciał się włączyć.Ale pewno im nie chciało by się zrobić fajną przetwornicę.Dla wszystkich.
Bronek - 2017-12-03, 21:07

To po wyglądzie to mogą być chińczyki z Alliexpresu, takie podobne obserwuję.
:?:
Identyczna za 155 ale dolców csyli 570bzł m/w z darmową wysyłką. Oczywiście niekoniecznie z Chin, czasem z Rosji, Hiszpanii lub Niemiec

wlodo - 2017-12-03, 21:07

Tak dla przypomnienia, przy zakupie przetwornicy warto się zastanowić w jakim miejscu będzie przykręcona. U mnie mocowany w bagażniku pod łóżkiem Volt 1500/3000 wnerwiał swym wentylatorkiem, i choć był sprawny musiałem sprzedać.
toscaner - 2017-12-03, 21:25

Z tego smego powodu ja mojego Volta po miesiącu sprzedałem. A pracował może z 3 godziny i mnie wkur...ł.

A może przetwornice po prostu po kupieniu trzeba uszlachetnić? Gdzieś w połowie 2015 moja chińska też zaczęła niedomagać. Okazały się kiepskie luty, które puściły i kable się ruszały. Po poprawieniu lutów, dodaniu cyny i miedzi w dużej ilości, wymianie kabelków, od jakiś 2,5 roku działa niestrudzenie bez zająknięcia.
Volta to nie bardzo się da ulepszyć, bo tam miedzi w kablach i aluminium na radiatorach w ilości homeopatycznej. Dlatego to szumi, bo nie ma jak ciepła inaczej oddać.

Sam nie wiem co będę do kolejnego kupował. A planowałem tego Volta 3000/9000. Kosztuje sporo, ale jak taki sam chłam, to może jakiś chińczyk i od razu go poprawić po swojemu. Tu dokleić, tu dolutować i będzie na lata. No bo co innego w okolicy do 2kW stałego poboru?

Bronek - 2017-12-03, 21:52

wlodo napisał/a:
Tak dla przypomnienia, przy zakupie przetwornicy warto się zastanowić w jakim miejscu będzie przykręcona. U mnie mocowany w bagażniku pod łóżkiem Volt 1500/3000 wnerwiał swym wentylatorkiem, i choć był sprawny musiałem sprzedać.

Tak nie do końca da się montować w dowolnym miejscu ... Im bliżej akumulatora tym lepiej. Kable 60 cm się lekko grzeją a co 3 m.? Jakie grube?

Jest ta co mi się kolor podoba. Te parametry są dla mnie wystarczające
https://techtron.pl/p2767,przetwornica-napiecia-12v-24v-230v-1500w-sinus3000-plus.html

Te 9, 5 volt przy odcięciu... kto to wymyślił?
Cytat:
Ile realnie mocy można wycisnąć z przetwornicy Sinus3000+ 12V ?
Moc przetwornicy zależy od napięcia zasilania. Przy napięciu ok 11V i obciążeniu ok 1200W napięcie wyjściowe z przetwornicy wyraźnie się obniża. Przy napięciu ok 12.6V można już uzyskać moc 1500W, a przy ~13V już ok 1650W bez wyraźnego spadku napięcia.
Przetwornica bez problemu zasila mikrofalówkę, małą szlifierkę, lodówkę, opalarkę czy też zasilacze laptopowe.
Pozostałe parametry przetwornicy:
Prąd jałowy przetwornicy wynosi ok 1,2A przy napięciu 12V.
Sygnalizacja wysokiego napięcia przy ok 15.5V
Sygnalizacja niskiego napięcia akumulatora przy ok 10,5V
Odłączenie odbiorników przy niskim napięcia przy ok 9,5V
Złącze USB o prądzie max 2A

Darek Szczecin - 2017-12-03, 22:14

Bronek napisał/a:
Do trzech itd... razy sztuka..... Nie śmiałem :oops:
Ale to w lecie, muszą być optymalnej długości.

Nie wiem jak i czy zdążę się odwdzięczyć. Moje modły za Ciebie , mogą za mieć skutek odwrotny. {Boska retorsja, za me grzechy)

Zrobimy kable optymalne i do tego podwójnie pociągniemy żeby 50mm² było na biegun.
Z tymi modłami to może być petarda, podobno dla Najwyższego te zbłąkane owce są najcenniejsze :diabelski_usmiech . Więc czekam na efekt w napięciu :shock:

robba - 2017-12-03, 22:23

Bronek napisał/a:
... Do tego podwyższenie ponadnapięciowego wyłączenia do m/w 10,5v by nie zabić akumulatora....

nie wiem czy to 9,5V nie jest OK. To powinno zależeć od akumulatora...
Jeśli aku masz mały i starczy na godzinkę albo mniej to rozładowanie do 9,5V
paradoksalnie jest OK, bo po odłączeniu napięcie na aku trochę wzrośnie.
(A jednocześnie ze względu na małą pojemność szybko by rozłączyło - duży spadek na aku)
Jeśli rozładowujesz prądem 1/20C, to rzeczywiście nie powinno spaść poniżej
10,5V, bo już nie wzrośnie!
I pytanie do Techtrona czy przetwornica w jakiś sposób uwzględnia
czas rozładowania/pojemność/inny parametr. Jeśli nie to lepsze byłoby 10,5V

Bronek - 2017-12-03, 22:28

.. (..)
Zrobimy kable optymalne i do tego podwójnie pociągniemy żeby 50mm² było na biegun.
(..) :shock:

Tak oddałem w nowe ręce poprzednią przetwornicę.

Kusi mnie ta złota powyżej. Nie było jej w wersji "plus" ostatnio. Czyli wczoraj? Albo nie zauważyłem?

Cytat:
pytanie do Techtrona czy przetwornica w jakiś sposób uwzględnia
czas rozładowania/pojemność/inny parametr. Jeśli nie to lepsze byłoby 10,5V

Pytałem m/w w tym sensie, czy może dało by się regulować? Empirycznie, by człowiek ustawił wedle swoich trzech buczków.

Moja czarna Volt 1500/3000 uruchamiała podławkowy Dometic 2000 ale pewnie z miękkim startem

Cytat:
tymi modłami to może być petarda, podobno dla Najwyższego te zbłąkane owce są najcenniejsze :diabelski_usmiech . Więc czekam na efekt w napięciu

Jak trafię do Edenu jakimś cudem, pewnie pierwszy, to załatwię Ci wejściówkę. Chyba, że tam się tylko śpiewa w chórze i nudziarstwo ogólne , to dam Ci cynk byś nie..... aplikował :aniolek

koder - 2017-12-04, 08:01

Z wszystkimi produktami z Chin problem jest z QA.

Już kilka razy słyszałem historie, gdzie produkt początkowo przychodził w dobrej jakości i spełniał wymagania - a po kilku latach chiński producent zaczął ciąć koszty i dostarczał - pod tą samą marką - sprzęt o jakości tragicznej.

To może być wynik polityki Volt (zamówili tańszą wersję, to QA jest gorsza), ale niekoniecznie - takie akcje zdarzają się z chińskiej inicjatywy. To niestety powoduje, że rekomendacje sprzętu trzeba brać z poprawką na lata produkcji - po prostu Volt z 2014 to może być całkiem inne urządzenie, niż niby ten sam 2017. To zresztą widać po np. prądzie jałowym - widziałem od 0.8A do 3A w teoretycznie tym samym modelu urządzenia.

Co do przedmiotu dyskusji: dymiło i śmierdzi, bo coś się przegrzało. Pytanie tylko co? Na to można odpowiedzieć otwierając i oglądając przetwornicę. Prawdopodobnie będzie widać gołym okiem, co jest nadtopione.

Pamiętajcie, że wszystkie straty przetwornicy idą w ciepło - te 3A prądu jałowego powoduje wytworzenie się 36W ciepła. 36W to nie jest mało (zobacz, jak rozgrzewa się żarówka 20W), i to ciepło trzeba jakoś odprowadzić. Może być kiepski radiator, odklejenie/odkręcenie elementu od radiatora, mogą być kiepskie luty... no tutaj trudno zgadywać, lepiej zajrzeć.

koder - 2017-12-04, 08:05

toscaner napisał/a:
Sam nie wiem co będę do kolejnego kupował. A planowałem tego Volta 3000/9000. Kosztuje sporo, ale jak taki sam chłam, to może jakiś chińczyk i od razu go poprawić po swojemu. Tu dokleić, tu dolutować i będzie na lata. No bo co innego w okolicy do 2kW stałego poboru?

Skoro sprzęt i tak idzie z chin, a zakładamy z góry jego rozebranie i poprawienie, to może warto poszukać prosto u producenta? Powinno być znacznie taniej.

Bronek - 2017-12-04, 08:20

koder napisał/a:
toscaner napisał/a:
Sam nie wiem co będę do kolejnego kupował. A planowałem tego Volta 3000/9000. Kosztuje sporo, ale jak taki sam chłam, to może jakiś chińczyk i od razu go poprawić po swojemu. Tu dokleić, tu dolutować i będzie na lata. No bo co innego w okolicy do 2kW stałego poboru?

Skoro sprzęt i tak idzie z chin, a zakładamy z góry jego rozebranie i poprawienie, to może warto poszukać prosto u producenta? Powinno być znacznie taniej.

W taką mierzę np

Kupując w Aplikacji mamy taniej niż ze strony

http://s.aliexpress.com/qqeEnANj

Darek Szczecin - 2017-12-04, 09:15

koder napisał/a:
Z wszystkimi produktami z Chin problem jest z QA.

Już kilka razy słyszałem historie, gdzie produkt początkowo przychodził w dobrej jakości i spełniał wymagania - a po kilku latach chiński producent zaczął ciąć koszty i dostarczał - pod tą samą marką - sprzęt o jakości tragicznej.

To może być wynik polityki Volt (zamówili tańszą wersję, to QA jest gorsza), ale niekoniecznie - takie akcje zdarzają się z chińskiej inicjatywy. To niestety powoduje, że rekomendacje sprzętu trzeba brać z poprawką na lata produkcji - po prostu Volt z 2014 to może być całkiem inne urządzenie, niż niby ten sam 2017. To zresztą widać po np. prądzie jałowym - widziałem od 0.8A do 3A w teoretycznie tym samym modelu urządzenia.

Co do przedmiotu dyskusji: dymiło i śmierdzi, bo coś się przegrzało. Pytanie tylko co? Na to można odpowiedzieć otwierając i oglądając przetwornicę. Prawdopodobnie będzie widać gołym okiem, co jest nadtopione.

Pamiętajcie, że wszystkie straty przetwornicy idą w ciepło - te 3A prądu jałowego powoduje wytworzenie się 36W ciepła. 36W to nie jest mało (zobacz, jak rozgrzewa się żarówka 20W), i to ciepło trzeba jakoś odprowadzić. Może być kiepski radiator, odklejenie/odkręcenie elementu od radiatora, mogą być kiepskie luty... no tutaj trudno zgadywać, lepiej zajrzeć.
Jutro otworzę i porobię fotki

[ Komentarz dodany przez: koder: 2017-12-04, 09:30 ]
edit: poprawienie cytatu

Darek Szczecin - 2017-12-04, 10:02

Bronek napisał/a:
koder napisał/a:
toscaner napisał/a:

W taką mierzę np

Kupując w Aplikacji mamy taniej niż ze strony

To chyba dobry kierunek
kupowanie w PL Chińczyka z polskimi napisami, może jedynie poprawiać PKB kraju, na lepszą jakość nie ma sensu liczyć.
Podobny schemat odkryłem w nawigacjach samochodowych i teraz kupuję prosto z Chin, wychodzi połowa tego co u krajowego dystrybutora który dokleja swoją nazwę i pudełko ma ładniejsze.

Bronek - 2017-12-04, 10:39

Wrócę do domu za niecałą godzinkę urobiony po łokcie .

Odpalę/podniosę tablet ,by zaoszczędzić dalsze 2 dolary i kupię za te siedem stów z hakiem .

Przyjdzie może na Święta , chociaż wysyłka będzie z Niemiec i wtedy może szybciej .

Cena o 1/3 a nawet przy tych teoretycznych parametrach 1/2 niż u nas !

Mam stary ale jeszcze lekko jary AGM 134Ah (było) . Wystawię z dala od łatwopalnych przedmiotów i się pobawię .
Jak mi zadziała ekspres normalny z 1400Wat i zrobi dwie kawy , to będę hapy.

Zostawię na zew ale pod dachem w stanbayu na jakąś dobę

Sprawdzę jak zwykle empirycznie , jak grzeje , hałasuje , itp . Nie tam jakieś specjalistyczne testy , bo się nie znam ale jak normalny użytkownik.

Ps 11.56 poszło... za 202. 27 Dolara czyli 720 zł. :!: Zobaczymy.

Darek Szczecin - 2017-12-04, 11:58

Bronek napisał/a:
Wrócę do domu za niecała godzinkę urobiony po łokcie .

Odpalę/podniosę tablet ,by zaoszczędzić dalsze 2 dolary i kupię za te siedem stów z hakiem .

Przyjdzie może na Święta , chociaż wysyłka będzie z Niemiec i wtedy może szybciej .

Cena o 1/3 a nawet przy tych teoretycznych parametrach 1/2 niż u nas !

Mam stary ale jeszcze lekko jary AGM 134Ah (było) . Wystawię z dala od łatwopalnych przedmiotów i się pobawię .
Jak mi zadziała ekspres normalny z 1400Wat i zrobi dwie kawy , to będę hapy.

Zostawię na zew ale pod dachem w stanbayu na jakąś dobę

Sprawdzę jak zwykle empirycznie , jak grzeje , hałasuje , itp . Nie tam jakieś specjalistyczne testy , bo się nie znam ale jak normalny użytkownik.
. To ja też to biorę miałem wrzucać Power Sinus 3000/9000 ale pomimo posiadania stwierdziłem że za duży to kloc, musiał bym bojler przemieszczać . Kwotowo można zaryzykować
Bronek - 2017-12-04, 12:06

Zobaczymy, czy rzeczywiście mieszkam. na zadupiu.
Tak mi się wydaje.
Już kupiłem
Jak dostanę drugi, to potwierdzi przypuszczenia. :oops:

slawwoj - 2017-12-04, 14:33

Bronek napisał/a:
Wrócę do domu za niecałą godzinkę urobiony po łokcie .

To jednak są takie kobiety :wow :wow :wow

Bronek - 2017-12-04, 15:09

Cytat:
Kwotowo można zaryzykować

Tak, fakt można zaryzykować a co tam, np. ... spalenie kampera za - nawet nie umiem policzyć, bo tyle to kasy. :oops: . :mrgreen:

I to jest wytłumaczenie , kilka stów zaoszczędzonych na przetwornicy, będzie na remont lub stypę po nim. :!:

Ad kobiety, to kwestia zaangażowania w pracy. Trzeba się przykładać, wtedy będzie na przetwornicę i kampera do niej :)

Andrzej 73 - 2017-12-04, 16:46

Co tu się wyprawia przed świętami , nawet w takiej branży nadmiar pracy. :bajer :spoko
Przetwornica jaką zamówiłeś , to ta sama co dałem linka tylko większa. :-P

Bronek - 2017-12-04, 16:59

Andrzej 73 napisał/a:
Co tu się wyprawia przed świętami , nawet w takiej branży nadmiar pracy. :bajer :spoko
Przetwornica jaką zamówiłeś , to ta sama co dałem linka tylko większa. :-P

No to chińczyki , czy Ebay , czy Alli , wsio rybka . U nas Volty Techtrony i tak jak ma się spalić , to się spali . Wiec lepiej by tańsza podpałka była . :mrgreen:

Przyjdzie , to się rozkręci i obaczy co ma w środku?

Volta rozkręcałem i szału nie ma . To nie sprzęt kosmiczny . Diabeł tkwi kablach , "lutach" i tym czego nie widać .

Ja mniej "bojący" od innych , bo u mnie ona tylko sporadycznie popracuje i pod kontrolą , niczego nie będzie zasilać permanentnie.

Siedem stówek ....jak Darek pisał można zaryzykować . ;)

A wina Kodera , bo nas podpuścił , logicznym rozumowaniem . :diabelski_usmiech

skrzychu - 2017-12-04, 19:42

Nie wiem, czy to ważne, ale na zdjęciu drugim i trzecim są dwa różne modele - jeden ma wyjście na RJ45, a drugi na jakąś wtyczkę do zasilacza... Który wam przyjdzie? :mrgreen: Bo jak ten z gniazdem zasilacza, to ciężko będzie skrętkę podłączyć, choć Bronek, jak mniemam, sposób znajdzie :spoko
Bronek - 2017-12-04, 19:59

Zobaczymy. Ważne by kolor się zgadzał.
Rusek 7go dostał i się chwali.

Darek Szczecin - 2017-12-04, 20:18

Nie wytrzymałem i rozebrałem, kupa wybuchniętych kondxiorów się wysypało, kabelki razem z izolacją mają 5 mm a my takie spawarkowe do akku ciągniemy, jak ktoś mądry chce do wyślę zwłoki do autopsji, jeśli się nikt nie zgłosi wywalam
wirefree - 2017-12-04, 20:33

Do kazdego zacisku masz z tego co widze Po 4 przewody kazdy moze przyjac 40A czyli razem 160A
Bronek - 2017-12-04, 20:38

Pająk? lub roztocze zainicjowało proces destrukcji.

Dobrze by było orientacyjnie zdiagnozować. Tym bardziej, że sama z siebie dokonała żywota.

Darek Szczecin - 2017-12-04, 20:59

Potrzebny patolog od przetwornic :mrgreen: popatrzyłem na truchło od środka, kurde cieniutkie tam wszystko, tej mocy co jest na naklejce nie widać, zresztą naklejka od wzrostu temperatury też odpadła
krzlac - 2017-12-04, 21:07

Może to głupia rada: Waeco SinusPower MSI 1812T- to "tylko" 1-1,5% wartości nowego kampera. Na Amazon ze zdalnym sterowaniem 800 EUR. Mam od początku (6 lat) Waeco PerfectPower 2002 i zero problemów, żadnego grzania i hałasu. Wprawdzie nie sinus ale ekspres, mikrofala, wiertarka itp. działają.
wirefree - 2017-12-04, 21:17

Potrzebny patolog od przetwornic :mrgreen: popatrzyłem na truchło od środka, kurde cieniutkie tam wszystko, tej mocy co jest na naklejce nie widać, zresztą naklejka od wzrostu temperatury też odpadła

Moge zerknac z tym ze nie wyglada to dobrze jak bedzie ci sie chcialo podeslac

Darek Szczecin - 2017-12-04, 21:20

wirefree napisał/a:

Moge zerknac z tym ze nie wyglada to dobrze jak bedzie ci sie chcialo podeslac
. Broń Boże naprawiać , to śmietnik, chodzi o to żeby ustrzec innych i sprawdzić czemu zaczęła dymić, naśmiszniejsze jest to że ona działa nadal :spoko . Opalarkę 1800w właśnie odpaliłem i nie dymi, trochę śmierdzi tylko :ok
Darek Szczecin - 2017-12-04, 22:06

Tak dla porównania zrobiłem fotki poleglej Volt sinus 2000/4000 i Volt Power Sinus 3000/9000. Różnica znaczna jeśli chodzi o przekroje przewodów i wielkość trafa.
Socale - 2017-12-04, 23:54

...
jak ktoś mądry chce do wyślę zwłoki do autopsji, jeśli się nikt nie zgłosi wywalam

Ślij do mnie.
Nic nie obiecuję.

Edit:
Upsss... sorry.
wirefree napisał/a:

Moge zerknac z tym ze nie wyglada to dobrze
...

Oddaję pierwszeństwo Koledze.

Darek Szczecin - 2017-12-04, 23:57

Socale napisał/a:
...
jak ktoś mądry chce do wyślę zwłoki do autopsji, jeśli się nikt nie zgłosi wywalam

Ślij do mnie.
Nic nie obiecuję.
. Nic nie musisz obiecywać, wydaj tylko diagnozę, czy wielu żyje na bomie, czy ten tu to felerny egzemplarz. Wrzuć adres na priv :spoko
Socale - 2017-12-05, 00:18

Ok, zrobię foto diagnozę i zapodam tu jak będę miał coś istotnego.
Darek Szczecin - 2017-12-05, 10:57

Bronek napisał/a:
Zobaczymy, czy rzeczywiście mieszkam. na zadupiu.
Tak mi się wydaje.
Już kupiłem
Jak dostanę drugi, to potwierdzi przypuszczenia. :oops:

zapłaciłem, mam 1 dzień opóźnienia , robimy wyścig paczek :szeroki_usmiech

Bronek - 2017-12-05, 11:06

Cytat:

Zamówienie czas i datę: 02:55 Dec. 04 2017
2500W pure sine wave solar power inverter DC 12V 24V to AC 220V 230V with remote controller off grid inverter
Cena:
US $202.27 / piece
Ships From:
Germany

Input Voltage:
12V
Gwarancje sprzedawcy:
wysyłka w ciągu 7 dni roboczych
Dostawa na czas 15 dn
i

toscaner - 2017-12-05, 13:34

Kupujcie i testujcie. W tej cenie sam kupię, ale na wiosnę. Teraz mi dwie niepotrzebne. Mam już 2 alternatory, 3 piece webasto, 2 kontrolery epever 40A, 2 akumulatory, agregat na razie tylko jeden, ale... kto wie :haha:
4 zbiorniki po dwa na czystą i szarą. Cały dach paneli.
Dwie przetwornice w jednym kamperze to przesada. :haha:
Chociaż? Na tej 2,5kW ruszyłaby mi spawarka :shock: :szeroki_usmiech
No dobra poczekam na Wasze opinie. Jak lipa, to sprzedając tego zabieram moją przetwornicę, a tu wstawię coś z Ebay. :ok
Mój chińczyk nadal niezniszczalny :mrgreen:

zbyszekwoj - 2017-12-05, 16:36

Zajrzałem do mojej, na nalepce jest napisane " Power Inverter CP-12- 1000 .

Może ktos ocenic?

Darek Szczecin - 2017-12-05, 17:29

zbyszekwoj napisał/a:

Może ktos ocenic?
. Jak nie śmierdzi i nie dymi to jest OK, te co wyglądają w środku jak mój Volt są be :szeroki_usmiech . A tak poważnie to ciężko powiedzieć.
duende - 2017-12-05, 17:57

zbyszekwoj napisał/a:

Może ktos ocenic?

Przydałaby się fotka.
Może "Power Inverter GP-12- 1000" firmowane przez Genius?
Jeśli tak to "modified sine wave inverter" 1000/2500W

frólik - 2017-12-05, 18:25

Targają mną emocje... podziękować Wam czy się w.... :gwm
Właśnie buduję auto z panelami na dachu 440W i dosłownie wczoraj zamontowałem przetwornicę Volta Sinus Plus 4000 MPPT (żółta), a po przeczytaniu dzisiaj tego wątku właśnie ja zdemontowałem i dodałem do zamówienia w Reimo przetwornicę Waeco.
Ponieważ przetwornica jest zamontowana w dosyć trudno dostępnym miejscu (cała zabudowa jest delikatnie mówiąc mocno-dziwna) nie zasnąłbym spokojnie zastanawiając się czy gdzieś tam hen daleko w Hiszpańskim lesie czy innej Portugalskiej dziczy nie aktywowała się właśnie funkcja grilla w przetwornicy :shock:

frólik - 2017-12-05, 18:27

toscaner napisał/a:
Kupujcie i testujcie. W tej cenie sam kupię, ale na wiosnę. Teraz mi dwie niepotrzebne. Mam już 2 alternatory, 3 piece webasto, 2 kontrolery epever 40A, 2 akumulatory, agregat na razie tylko jeden, ale... kto wie :haha:
4 zbiorniki po dwa na czystą i szarą. Cały dach paneli.
Dwie przetwornice w jednym kamperze to przesada. :haha:
Chociaż? Na tej 2,5kW ruszyłaby mi spawarka :shock: :szeroki_usmiech
No dobra poczekam na Wasze opinie. Jak lipa, to sprzedając tego zabieram moją przetwornicę, a tu wstawię coś z Ebay. :ok
Mój chińczyk nadal niezniszczalny :mrgreen:

Toscaner czy Ty śpisz na zewnątrz ? No bo gdzie Ty się tam jeszcze mieścisz ? :haha: :spoko

Darek Szczecin - 2017-12-05, 18:32

frólik napisał/a:
Targają mną emocje... podziękować Wam czy się w.... :gwm
Właśnie buduję auto z panelami na dachu 440W i dosłownie wczoraj zamontowałem przetwornicę Volta Sinus Plus 4000 MPPT (żółta), a po przeczytaniu dzisiaj tego wątku właśnie ja zdemontowałem i dodałem do zamówienia w Reimo przetwornicę Waeco.
Ponieważ przetwornica jest zamontowana w dosyć trudno dostępnym miejscu (cała zabudowa jest delikatnie mówiąc mocno-dziwna) nie zasnąłbym spokojnie zastanawiając się czy gdzieś tam hen daleko w Hiszpańskim lesie czy innej Portugalskiej dziczy nie aktywowała się właśnie funkcja grilla w przetwornicy :shock:
. Może bez potrzeby idziesz w koszta, ludzią działają te Volty. Moja od początku mnie denerwowała i skarżyłem się na nią, to chciała odpłacić całopaleniem. Policzyłem ile kaw zrobiła. 3 wyjazdy po około 7 dni w tym 14 dni używałem jej bo na kampingi bezpieczniki 3A, czyli zrobiła około 140 kaw :szeroki_usmiech . Zakup 1200 pln podzielić na 140 kaw plus ziarno wychodzi około 9 pln za kawę :szeroki_usmiech
robba - 2017-12-05, 18:48

....Zakup 1200 pln podzielić na 140 kaw plus ziarno wychodzi około 9 pln za kawę :szeroki_usmiech

a jak musiała smakować za taką cenę... ;)

mischka - 2017-12-05, 18:51

a w Italii kawa za 1€ :spoko
toscaner - 2017-12-05, 18:53

frólik napisał/a:

Toscaner czy Ty śpisz na zewnątrz ? No bo gdzie Ty się tam jeszcze mieścisz ? :haha: :spoko

Zapomniałem, subwooferów też mam dwa :haha:
Musi być dobry dźwięk do filmów na projektorze :ok
No i oczywiście 2 piętrowy barek i winiarnia. :-P

Z grubsza, z przodu stoi agregat za fotelem z prawej patrząc na fotkę, obok pies ma swój pokoik, ja siedzę przy laptopie na sofie podkowie i robię fotkę. Na laptopie widzisz Twój post. :)
Czyli fotka z teraz.
Mam bagażniko-garaż + 21 szafek, nawet nie wszystkie pełne. Poza tym jeszcze szacuję z 30-50kg przydasiów, które mógłbym wywalić i byłoby jeszcze więcej miejsca. Planuję to niebawem zrobić przed wyjazdem na południe, bo po co graty wozić.
Aha piły i wiertarki też są w kamperze. I odkurzacz :haha:

No i fotka:

Bronek - 2017-12-05, 18:54

Normalka ta fena zw kawętyle to bardzotanio w zwykłej głośnej kawiarni. w hipermarkecie.

Bierzesz klatkę z Cywetą karmisz surową kawą , zbierasz jej kupy, suszysz, fermentujesz, wypalasz, mielisz i... wtedy jesteś baristą kamperowym całą gębą..
Przytulnie u Ciebie :bukiet:

Andrzej 73 - 2017-12-05, 18:55

Mam rok Volta po (namowach kolegów z forum) i jeszcze działa , choć byłem zwolennikiem markowej to podjąłem ryzyko związane niby z Polskim producentem. Pożyjemy zobaczymy :roll:
Bronek - 2017-12-05, 18:59

Mój Volt sprzedany z opakowaniem w formie kampera, też był OK.

Ale z lekka za słaby 1500/3000. Kolbowy ekspres mi się znudził , będzie automat. A te 1400wat min.
Przy 12 voltach z aku. gprzetwornica dawała ledwie 200volt.

toscaner - 2017-12-05, 18:59

Policzyłem ile kaw zrobiła. 3 wyjazdy po około 7 dni w tym 14 dni używałem jej bo na kampingi bezpieczniki 3A, czyli zrobiła około 140 kaw :szeroki_usmiech . Zakup 1200 pln podzielić na 140 kaw plus ziarno wychodzi około 9 pln za kawę :szeroki_usmiech

Darek, a doliczyłeś koszt samej kawy? Czy była gratis z przetwornicą? :ok

zbyszekwoj - 2017-12-05, 19:00

Bronek napisał/a:
Normalka tyle to bardzotanio w zwykłej głośnej kawiarni. w hipermarkecie.

O , przepraszam 9 zeta płaciłem w waszej 5***** Arce w obrotowej kawiarni na 12 piętrze. Właśnie dzisiaj wróciłem napasiony jodem. :bajer

toscaner - 2017-12-05, 19:00

Bronek napisał/a:

Ale z lekja za słaby 1500/3000. Kolbowy ekspres mi się znudził , będzie automat. A te 1400wat min.

Ja już też wiem, że w kolejnym większym kamperze, będzie automat, będzie piekarnik, będzie wyciszona Honda, tylko nie wiem jaka przetwornica. :haha:

Darek Szczecin - 2017-12-05, 19:00

mischka napisał/a:
a w Italii kawa za 1€ :spoko
. Fakt jeśli chodzi o Italię to wtopiłem, ale jak bym brał pod uwagę ceny nad naszym narodowym morzem to zarobiłem :szeroki_usmiech
Bronek - 2017-12-05, 19:02

zbyszekwoj napisał/a:
Bronek napisał/a:
Normalka tyle to bardzotanio w zwykłej głośnej kawiarni. w hipermarkecie.

O , przepraszam 9 zeta płaciłem w waszej 5***** Arce w obrotowej kawiarni na 12 piętrze. Właśnie dzisiaj wróciłem napasiony jodem. :bajer

Logola piłeś jak po Czernobylu. W Bałtyku tyle jodu co w Bawarskim jodłowaniu. :mrgreen:

Darek Szczecin - 2017-12-05, 19:04

toscaner napisał/a:
Policzyłem ile kaw zrobiła. 3 wyjazdy po około 7 dni w tym 14 dni używałem jej bo na kampingi bezpieczniki 3A, czyli zrobiła około 140 kaw :szeroki_usmiech . Zakup 1200 pln podzielić na 140 kaw plus ziarno wychodzi około 9 pln za kawę :szeroki_usmiech

Darek, a doliczyłeś koszt samej kawy? Czy była gratis z przetwornicą? :ok
. Jasne około 50 groszy na kawę :mrgreen: . A fotki parę postów wyżej widziałeś. Co kawa robi z przetwornicą ?
zbyszekwoj - 2017-12-05, 19:04

3 posty w tej samej sekundzie.

A u nas na wschodzie juz śniegi.W domu przesyłka z Ali expres.

frólik - 2017-12-05, 19:05

To nie tak że go nie zamontuję, ale w tym konkretnym aucie wolę zdecydowanie nie sprawdzać.
Właściciel będzie w nim mieszkał przez większą część roku.
Volt pójdzie do następnej zabudowy, która z tego co wiem będzie używana zdecydowanie rzadziej i miejsce montażu będzie lepiej dostępne.
Jeśli chodzi o koszty to tak jak napisał ktoś wcześniej to tylko jakiś znikomy ułamek ceny całego kampera, a po za tym bezpieczeństwo to jest ostatnia rzecz na której powinno się szukać oszczędności :idea:

Robert ale Ty masz tam porządek :shock:

toscaner - 2017-12-05, 19:07

A fotki parę postów wyżej widziałeś. Co kawa robi z przetwornicą ?

Widziałem, widziałem. Zawsze powtarzam, że kawa tylko dla ludzi.
Niepotrzebnie ją dawałeś do przetwornicy.
Ja już nawet już psu nie daję :haha:

toscaner - 2017-12-05, 19:14

frólik napisał/a:

Robert ale Ty masz tam porządek :shock:

Ale za młodu grałem w Sokoban, a później w Tetrisa. To pomaga przy układaniu :haha:

Bronek - 2017-12-07, 05:42

Ad zawody, który Darek, wg chińczyka , mieszka bliżej cywilizacji zachodniej? , pozornie zachodniej! :!: , ta cywilizacja raczej teraz jest na wschodzie.
Prowadzenie konkuręcji zlecono Firmie DHL.
Przy porannej kawce, bzyknięcie tabletu zasygnalizowało, start konkurencji.
Przetwornica ruszyła w drogę wirtualnie.
Dwa trakingi i z AliExpress i 17track a na upartego to jeszcze można sprawdzić w DHL.
Dzieci powinni uczyć w szkołach chińskiego, na wszelki wypadek :shock:

Bronek - 2017-12-11, 15:11

Kołobrzeg na centrum "Świata Handlu Przetwornicami z Chin

7 dni z weekendem!
Nawet Alliexpress jeszcze pokazał że wysłał a u mnie już jest
Kabelki raczej zabawkowe.
Wygląda ładnie, lekka jest , co budzi pewne obawy . :?
Profesjonalnie opakowana z bezpiecznikami , wyświetlaczem, kablami osłonami na klemy i instrukcja .

Zobaczę jutro w boju. A może dzisiaj, jak wrócę z krótkiej przerwy na pracę ?

Darek Szczecin - 2017-12-11, 16:21

Wygrałem :shock: bo już trochę rozkręciłem tę przetwornicę :diabelski_usmiech

Fakt lekka i zabawkowa cała

Bronek - 2017-12-11, 16:59

Trzeba podłączyć pod coś co bierze . ....
Mi wystarczy ,że kilka /kilkanaście minut popracuje z 1500wat . I na oko sie nie zacznie rozpadać .
Volt lepiej nie wyglądał .

Skręciłem i Uwaga :!:
Przy podłączeniu było coś w niej zwarte, bo o mały włos by mnie nie przypaliło.
Nie wolno RJ45 podłączać chyba przed podłączeniem do akumulatora

Dostałem kulturalnie podwójne kable i przy bliższym kontakcie nie są złe.

Stary ale jary AGM 134Ah i całkiem OK.
20 minut m/w odkurzałłem zmieniając moc 1300wat ma ten stary Zelmer. Kabelki zimne, przetwornica też. Wentylatorek się nie włączył nawet.

Jutro próba z ekspresem.

Bronek - 2017-12-11, 20:00

Dodam w odzielnym poście, że jedyny mankament to, że wyłącznik O/I na przetwornicy nie jest Master.
Na Off, można załączyć przez panel pilota.
Cały czas jest podświetlenie przycisku na tym panelu/pilocie.

Póki co jestem na TAK. :bukiet:

Do moich celów pasuje.

Sprawdzę z ekpresem i jak zrobi trzy cappuccino, latte i dopio.... i parzochę, bez doładowania po dzisieszym odkurzaniu będę happy :mrgreen:

NAWET cholera nie zrobiła się ciepła. Volt prawie od razu włączał wentylator i się grzał.

Socale - 2017-12-11, 20:28

...
rozkręciłem tę przetwornicę
...

Darek, napisz mi oznaczenie na płytce pod elementem oraz na samym elemencie. Chodzi o ten brązowy/ciemnoczerwony kondensator na foto pod niebieskimi kabelkami, tuż obok elektrolitu 450/470.
Może uda ci się foto ostre makro zrobić.
Chciałbym wyleczyć przetwornicę co mi przysłałeś, ona jeszcze żyje ale nadal nie mam jednoznacznej przyczyny, przypuszczenia pisałem Ci na PW i chciałbym ich dowieść.
.
.
.
Bronek napisał/a:

...
Uwaga :!:
Przy podłączeniu było coś w niej zwarte, bo o mały włos by mnie nie przypaliło.
...

Zaiskrzyło przy zaciskach? To kondensatory, norma, nic złego. Dokładniej to te 4 pary, po 2 przy każdym transformatorze.
.
.
Bronek napisał/a:

...
NAWET cholera nie zrobiła się ciepła. Volt prawie od razu włączał wentylator i się grzał.

Tu wentylatorem może sterować termika, w Volcie amperometryka.
Ale podkreślam słowo "może".

Darek Szczecin - 2017-12-11, 20:53

Na płytce nic nie widać, jak będzie trzeba to rozmonujemy ją tak żeby było widać. W tej przetwornicy tranzystory przymocowane do obudowy i na całą obudowę oddają ciepło, w Volcie (parę postów wyżej foto) ciepło rozpraszane tylko przez dwa radiatory wewnętrzne. Tą sztukę trzeba bęcie montować na słupkach, od spodu też jest żebrowana
Bronek - 2017-12-11, 21:06

Cytat:

Tu wentylatorem może sterować termika, w Volcie amperometryka

Tak jest w instrukcji, podane temperatury (45°C went / ok 75°C wyłącza) ; kable i ich długości oraz przekroje
itd.... nie analizowałem dokładnie, to potem

Ciekawa jest tabelka orientacyjna ile musi mieć akumulator do jakiego poboru i ile czasu wytrzyma.
Oczywiście to tylko szacunek
Pewnie, że można to sobie obliczyć ale wiadomo.... :mrgreen:
Ad Techtron, nic nie mogą zrobić z tymi Voltami, tylko dystrybułują. Proponowali te swoje zabezpieczenie..Ale ono nie wyrobi obciążenia przed przetwornicą i jeszcze się sfajczy.

Kurde za te pieniądze.... Rżną nas nasi jak cholera.

Socale - 2017-12-11, 21:42

Na płytce nic nie widać, jak będzie trzeba to rozmonujemy ją tak żeby było widać.
...

Nie, nie lepiej nie.
To jak masz go jeszcze rozbabranego to zerknij czy jest na nim 106J lub cokolwiek 106 pomiędzy innymi cechami.
Jak nie dojdę sam, to puszczę temat na Elektrodzie.

Darek Szczecin - 2017-12-11, 21:47

Socale napisał/a:
Na płytce nic nie widać, jak będzie trzeba to rozmonujemy ją tak żeby było widać.
...

Nie, nie lepiej nie.
To jak masz go jeszcze rozbabranego to zerknij czy jest na nim 106J lub cokolwiek 106 pomiędzy innymi cechami.
Jak nie dojdę sam, to puszczę temat na Elektrodzie.
. Nie ma nic tylko to CBB 22 które widać na foto, może jest coś pod tym białym glutem który zlepia go z mniejszym elementem
Socale - 2017-12-11, 21:56

Ok, ten symbol też się przyda.
Nic nie dłub.

Darek Szczecin - 2017-12-11, 22:06

Socale napisał/a:
Ok, ten symbol też się przyda.
Nic nie dłub.
. Mogę ci tą wrzucić w paczkę, jak już tak walczysz, ja na razie jej i tak nie montuje, poczekam aż Bronek coś zakopci :szeroki_usmiech
Bronek - 2017-12-11, 22:11

Co mam podłączyć? By zadowolić Was. :mrgreen:
Jutro ekspres ma 1450Wat.
Tak myśle, co mam takiego około 2000 wat. Czajnik? ?

Rokuje dobrze.

Tak dodatkowo, to chyba za szybko wymieniłem ten AGM? :gwm

wirefree - 2017-12-11, 22:31

TOSTER? PODAJ JAKIEGOS LINKA DO ALIEXPRESA Z TYM CUDEM TECHNIKI
Bronek - 2017-12-11, 22:33

Jest gdzieś wyżej O :shock: podrożała oooooooo sporo

Dałem Cena:
US $202.27 / piece

Darek Szczecin - 2017-12-11, 22:39

Bronek napisał/a:
Jest gdzieś wyżej O :shock: podrożała oooooooo sporo

Dałem Cena:
US $202.27 / piece

Ja tak samo dałem.
Podrożało bo popyt nagle wzrósł.
My dwa kupili i menagery podniosły, (wojna idzie Polacy przetwornice masowo biorą) :spoko

Bronek - 2017-12-11, 22:46

Komentarze przetwornia ta ma dobre.
Mam teżx tzw przełącznik faz czy zasilania 16A.
To w poprzednim kamperze zdało egzamin z zabezpieczenie esami10 A (w Nadzynie uratowały to przetwornicę i Mikrofalówkęl)

Np. http://www.c-system.com.p...ryczna_kampera/

Master to sieć i jak idzie z przetwornicy a podłączysz słupek od razu przeskakuje na zasilanie z sieci.
Nie musisz pamiętać. Oczywiście przetwornica przechodzi w stanbay. Odłączysz słupek, pyk i idzie z przetwornicy.
Gdy przetwornica całkowicie jest wyłączona, gniazda są tylko zasilane słupkiem. O ile tak podłączysz by 230v sieć była "master"

Na zdj jest 10 A ja mam 16A innej firmy, ale są i 20A

Bronek - 2017-12-12, 07:21

:mrgreen:

No i zostałem zmuszony...
Opatrzność czyta w moich myślach i ułatwia mi wybory.
Rano nie było prądu, jak na zamówienie by wziąć ekspres pod pachę i iść do"budy" gdzie wczoraj testowałem przetwornicę. Bez kawy nie ma zwbawy.
I 1450 latte plus dopio + plus mleko i elegancko. Akumulator niby stary z kampera 134AH i ok.

Przetworniczka nawet się nie spociła

.

toscaner - 2017-12-12, 07:26

Bronek napisał/a:
Co mam podłączyć? By zadowolić Was. :mrgreen:
Jutro ekspres ma 1450Wat.
Tak myśle, co mam takiego około 2000 wat. Czajnik? ?

Rokuje dobrze.

Tak dodatkowo, to chyba za szybko wymieniłem ten AGM? :gwm

Bronek, nie ograniczaj się. Jak jak moją kupiłem przed 2014, to robiłem testy na max. Niby 1500/3000, ale dawała radę i farelkę 2kW. Wrzucałem dawno dane co ile prądu brało. Farelka coś z 200A. Moja dawała radę. Volt 1500/3000 się wyłączał. :haha:

Może ta Twoja 2000 pociągnie spokojnie do 2500 kW :ok

Z tym automatycznym przełączaniem też zrobiłem u mnie. Zewnętrzny prąd wyłączał przetwornicę i dawało 230V w gniazdka od słupka. Ale kiedyś zauważyłem, że lodówka głupiała w momencie gdy pracowała na prądzie ze słupka i odłączyłem, bo np. jadę i oczywiście jakiś ułamek sekundy przerwy zanim wystartowała przetwornica i lodówka potrafiła głupieć. Nie wiem co się w lodówce działo, ale zamiast standardowych ok. 7A z aku, nagle zaczynała żreć ok 35-40A przez kilka minut. Jakby się kompresor wieszał albo co :shock: :roll:
Dokupiłem 30A ładowarkę i wszystko w środku przerobiłem na zasilanie z przetwornicy. Żałuję, że nie 40A, ale przynajmniej mam stabilne 230V bez względu na skoki w tym ze słupka.

Bronek - 2017-12-12, 07:33

Bicie rekordów, to jak z kartami graficznymi albo audiofilskim sprzętem.
Gowno lepiej słyszysz, gowno lepiej widzisz ale benchmarki masz najlepsze :mrgreen:
Ja jak Wałęsa... praktyk jestem. Spełnia zadanie założone? Spełnia i reszta mnie mniej obchodzi.
A dodam, że czajniczek 2000vat obsłużyła gotując z 1,3 litra wody... prąd właczyli :mrgreen: .

:mrgreen: DeLonghi a te ekspresy lubię i pierdzielę z ceramicznymi młynkami... inny temat do walk "tutejszych samców kawoszy".

DeLonghi mają na ogół 1450wat i jak to mi obsługuje sprawnie , to resztę mam w :dupa ie.

Ale do kampera zakupię ekspresik extra i tu może trafić się okazja- ceny automatów wiadomo , a okazja nie wybiera i może być i 1800wat i wyżej?

W instrukcji jest 2500 ale do permanentego na maksa wykorzystania zalecają 2000wat.
........................................

:!: Ad przełącznik - robiłem eksperymenty z mikrofalówką w trakcie jej pracy... nie zauważyła przełączania napięć . Podobnie lodówka, ale lodówka to Dometic nie automatyczna.
:diabelski_usmiech tkwi widocznie w szczegółach

Socale - 2017-12-12, 10:32

1450W w kawoautomacie to nie to samo co 1450W w odkurzaczu czy grzejniku.
W kawoautomacie znamionowo podaje się max moc jaka możliwa jest do skonsumowania, ale nie dzieje się to stale podczas pracy, tak jak w odkurzaczu czy farelce.
Jedynie gdy załączą się grzałki+mielenie+cokolwiek = 1450W.
.
Toskaner, lodówka agregat czy absorpcyjna?
Jeśli agregat, to zachowanie prawidłowe, uzwojenie rozruchowe i zabezpieczenie bimetalowe działa podczas gdy odcięcie zasilania nastąpiło podczas pracy agregatu.
Ułamek sekundy zabraknie i już nie wystartuje , dlatego rozruch zamiast 0,2sek działał aż do odcięcia przez bimetal.
Kojarzysz czy niepotrzebnie się produkuję?

Bronek - 2017-12-12, 10:48

Socale napisał/a:
1450W w kawoautomacie to nie to samo co 1450W w odkurzaczu czy grzejniku.

Wiadomo... :spoko ale
Cytat:
A dodam, że czajniczek 2000vat obsłużyła gotując z 1,3 litra wody
a wcześniej odkurzacz. I wszystkie te trzy rzeczy na starym akumulatorze . Volt sapał przy tym straszliwie.

Było widoczne na tym pilocie/wyświetlaczu kiedy ciągnie więcej a kiedy mniej .

Spawać czy ogrzewać w kamperze nie będę .

"Uważam że" , za pieniądze mniejsze , jak słabszy głośny Volt , z bajerem w postaci zew panelu itd . O ile nie spali mnie a to zawsze się może zdarzyć , WARTO.

Tylko cena podskoczyła dotkliwie + 50 $ . :!: z 202 na 252

Lodówka absorpcyjna u mnie nie zauważała przeskoku , bo to grzałki tylko.

Ale mikrofalówka ?? Też się nie orientowała , może przypadek ?

Socale - 2017-12-12, 10:57

Bronek napisał/a:

...
"Uważam że"
...
WARTO.

Tylko cena podskoczyła dotkliwie .

...

Cenę reguluje oprogramowanie, wystarczy wzrost sprzedaży o 200% wobec dnia poprzedniego z zerową sprzedażą i już matrix robi swoje.
Jak nikt nie kupi przez kilka dni, cena spadnie samoczynnie.

toscaner - 2017-12-12, 12:03

Bronek napisał/a:

Tylko cena podskoczyła dotkliwie + 50 $ . :!: z 202 na 252

Lodówka absorpcyjna u mnie nie zauważała przeskoku , bo to grzałki tylko.

Już $293,14
Co kliknięcie drożej :haha:

U mnie kompresorowa i taki przeskok niestety nie był pożądany. Ale już "naprawiłem". :ok

Endi - 2017-12-12, 12:05

Za często klikacie :mrgreen: to działa jak przeglądarka do "karmienie pieska" ;)
Bronek - 2017-12-12, 13:27

Daj w obserwowane i czekaj . samo spadnie i poinformują
Bronek - 2017-12-13, 19:30

Już jest po 202 dolce tak jak było :mrgreen:

Czyli ok. 737 zł
wysyłka za darmo idzie ok 7 dni z Niemiec

Kupować nie klikać.... myszki :spoko bo podskoczy z radości.

Świstak - 2017-12-14, 00:05

Skoro już chwalimy i obgadujemy różne przetwornice - mój Volt 3000/9000 pracuje nieprzerwanie od 18 miesięcy. W tym czasie był wyłączony łącznie może z 10 godzin... Przez tych 18 miesięcy jedyna usterka to panel zdalnego sterowania który się dwa razy zawiesił. Nie miało to żadnego wpływu na pracę przetwornicy.
Bronek - 2017-12-14, 06:39

Zzieleniałem z zazdrości, że taniej niż ja :mrgreen: , ale pciesza mnie to, iż cena ponownie rośnie już ponad 205 dol.

Ad Volt... U mnie też pracował bezawaryjnie 1500/3000 ale nie wyobrażam sobie by mial to robić ciągle. Pomimo zabudowania, był dosyć głośny. Wentylator pracował niemal przy każdym poborze.

Generalnie to te wszystkie przetwornice w cenach akceptowalnych nie trzymają jakości.

Bronek - 2017-12-14, 18:46

My nie :lol:
Przestań grzeszyć

To ta z panelem? Dziwne.

Rowerek - 2017-12-14, 21:08

ALAN żeby włączyć trzeba trzymać przycisk troszkę dłużej i się włączy
Darek Szczecin - 2017-12-14, 21:09

Testy zrobione nowa przetwornica o niebo lepsza od Volt 2000/4000. Odpaliła odkurzacz jak na foto, podłączyłem drugi 1400W nie wywaliła się oba zwolniły obroty. Wiatrak stoi kable zimne, jestem zaskoczony, wygląd nie zapowiadał takiej skuteczności. I dokupiłem automat, za radą Bronka
Bronek - 2017-12-14, 21:16

No Darki to Króle czy króliki som :lol:

Nawet chyba królikiem lepiej być. W reklamie można wystąpić.

Darek, następny ruch.... Efoy :mrgreen:

W tym przełączniku sieć 230 chyba musisz dać w miejsce przetwornicy. Bo w nim chyba pierwszeństwo ma inwerter. I jak chcesz by słupek był master to tak podłącz. Daj bezpiecznik przed z 10A.
Uratował mi sprzęty.
Sprawdź który obwód jest zamknięty bez prądu. czy odbiornik /przetwornica??
Teraz ma inny ale chyba taki miałem?

Nazwy to tylko nazwy. Tylko wyjście to wyjście.

Darek Szczecin - 2017-12-14, 21:23

Bronek napisał/a:
No Darki to Króle czy króliki som :lol:

Nawet chyba królikiem lepiej być. W reklamie można wystąpić.

Darek, następny ruch.... Efoy :mrgreen:

Widzę rozmach, twój i w podziw wpadam, co zmusza mnie do jeszcze bardziej wydajnej pracy, w tym kołowrocie to nawet z garażu w 2018 nie wyjadę kamperem, albo zostanę rentierem, też nad tym pracuję. :mrgreen:

Efoy kto wie, jak zostanę już tym rentierem (bardzo fany zawód) to biorę :spoko

z automatem powalczę w łykend, bezpieczniki i różnicówki już mam dawno, automat wrzucę zamiast manuala

Bronek - 2017-12-14, 21:32

Różnica jedna Tobie się jeszcze chce a ja już muszę :spoko

Ja się już posługuję raczej gotowcami. Zostawiam sobie same wisienki. To co lubię a nie muszę..
Podziwiam parę osób za róne rzeczy, każdy tu coś wnosi, nawet tylko pytając. Pobudza nieraz wkur... I oto chodzi.

Rowerek - 2017-12-14, 22:26

trzymaj aż załączy
Rowerek - 2017-12-14, 22:34

Jak kupiłem swoją nie mogłem włączyć zawiozłem do sklepu sprzedawca podłączył przytrzymał przycisk i zadziałała
Darek Szczecin - 2017-12-14, 23:24

Alan napisał/a:
Rowerek napisał/a:

Trochę trzymałem dłużej, może do 3s, i nic.
Juz spakowane do zwrotu, drugi raz nie będę się z nią bawił. Odstępuję od umowy.

Kupiłem wczoraj mocniejszą, zobaczymy czy z nią nie będzie problemów.

A może to kontynuacja pecha z 13.12?

1. Wczoraj miałem awarię auta (pod hurtownią elektryczną :) ), padł mi akumulator, a nie miałem kabli rozuchowych, ok. 10 km od domu.
2. telefon wcześniej oddałem do serwisu, a w zastępczym nie miałem żadnych zapisanych kontaktów, nie pamiętałem nawet numeru do żony 😁
3. nikt w okolicy nie miał kabli, ponad godzinę czekałem na cud ... i zdarzył się.. zadzwonła żona!
4. Przyjechała z kablami, auto odpaliło, ale .... weszło TYLKO w tryb awaryjny! Komputer swirował, brak kierunkowskazów, swiatel, brak wspomagania. Udało mi się przejechać może 3 km (w stronę serwisu), żona w dugim aucie za mną na awaryjnych. Akurat z przeciwka jechała policja, kogut i mnie zatrzymują, ze jadę bez swiateł. Tutaj zona mnie usprawiedliwiła u policjantów, a ja pojechałem dalej. Nagle zgasł silnik podczas jazdy, samochód stanął! Auto zepchnąłem na pobocze, ponownie próba z kablami, tym razem rozrusznik nawet nie zakręcił! Auto zostało na poboczu i pojechaliśmy do serwisu. Tam dostałem nowy akumulator i z nim z powrotem do auta na poboczu. Szybka wymiana - odpalił, ale pali się lampka brak ładowania, komputer tez wyswietla meldunek o braku ładowania, do serwisu dojechalem. Auto zostało do naprawy ... jutro mam odebrać.

Tak więc z tą przetwornicą, to chyba jednak ciąg dalszy PECHa z 13 grudnia.

Jak masz już w drodze tego Chinola, to Volta sobie odpuść, sprzęt naprawdę wymiata, Może moje przeboje z Voltem 2000/4000 to też pech, ale ta nowa przetwornica ma naprawdę przewagę, robi to co ma napisane na naklejce, a to już dużo. Może nie każdy Volt jest do bani, bo mój inny model czyli Power Sinus 3000/9000 daję radę tylko kloc straszny :spoko

Bronek - 2017-12-14, 23:29

Darek zmień może tytuł wątku. Nowa przetwornica itd a awaria itd...
Może komuś się przyda.
Gościa chńskiego znalazłem. przypadkiem ale może warto pogrzebać w jego ofertach, same przetwornice i klemy

Bronek - 2017-12-15, 07:11

2xpo 2 po 50cm
Darek Szczecin - 2017-12-15, 09:29

Bronek napisał/a:
Darek zmień może tytuł wątku. Nowa przetwornica itd a awaria itd...
Może komuś się przyda.
Gościa chńskiego znalazłem. przypadkiem ale może warto pogrzebać w jego ofertach, same przetwornice i klemy

Fakt tytuł nie adekwatny to rozwiązania które zostało osiągnięte
Proponuję nowy tytuł TAŃSZA ALTERNATYWA DLA PRZETWORNIC VOLT

PS. a jak to zrobić ? żeby zmienić :?:

Darek Szczecin - 2017-12-15, 09:32

[quote="Alan"]
Alan napisał/a:
Rowerek napisał/a:

Jak masz już w drodze tego Chinola, to Volta sobie odpuść, sprzęt naprawdę wymiata, :spoko

A jak długie są kable do podłączenia z aku?
W Volcie 2x po ok. 30cm, trochę przy krótkie dla mojej konfiguracji.

kablami się nie przejmuj, jak sobie umieścisz przetwornice i te w zestawie będą nie takie, to ci wykonam porządne z końcówkami oczkowymi na wymiar. :spoko

Bronek - 2017-12-15, 09:42

Chyba edytuj pierwszy swój post.
Darek Szczecin - 2017-12-15, 09:50

Bronek napisał/a:
Chyba edytuj pierwszy swój post.

kurde proste :szeroki_usmiech

Rowerek - 2017-12-15, 10:41

Co to kosztuje Darek
Darek Szczecin - 2017-12-15, 10:57

Rowerek napisał/a:
Co to kosztuje Darek

zawsze kosztuje tyle samo, czyli WINO :-P . Tak upadłem że za wino robię wszystko :mrgreen:
Ale tylko dla forum :spoko

Socale - 2017-12-15, 11:13

...

zawsze kosztuje tyle samo, czyli WINO
...

I to takie pierwsze lepsze z brzegu* bez zbędnego wyszukiwania: https://www.marekkondrat.pl/sklep/wino-francja
Rozumiem Darka i dobrze wiedzieć :)
Mi forumowy kolega za pompę też winem się odwdzięczył bez zapowiedzi bom nic nie chciał, jakież to było zaskakująco miłe, również dla ukochanej.
.
Nie psując nowego fajnego tematu, "przedmiot" czeka sobie a ja nie mam żadnych nowych wieści, czas mi inne czynności tego okresu zajmują i na warsztat nawet nie wchodzę.

.
* O właścicielu sklepu nie wspomnę.

Darek Szczecin - 2017-12-15, 11:34

Socale napisał/a:
...

zawsze kosztuje tyle samo, czyli WINO
...

I to takie pierwsze lepsze z brzegu* bez zbędnego wyszukiwania: https://www.marekkondrat.pl/sklep/wino-francja
Rozumiem Darka i dobrze wiedzieć :)
Mi forumowy kolega za pompę też winem się odwdzięczył bez zapowiedzi bom nic nie chciał, jakież to było zaskakująco miłe, również dla ukochanej.
.
Nie psując nowego fajnego tematu, "przedmiot" czeka sobie a ja nie mam żadnych nowych wieści, czas mi inne czynności tego okresu zajmują i na warsztat nawet nie wchodzę.

.
* O właścicielu sklepu nie wspomnę.

od takiego bełta to by nam kichy poskręcało :mrgreen:
my to takie góra 5Euro :-P

mischka - 2017-12-15, 12:26

my to takie góra 5Euro :-P

za te pieniądze spokojnie można się dobrego winka napić :spoko

MisioKRAK - 2017-12-15, 13:07

A jaki przekrój przewodów powinna mieć taką przetwornica (przy takich 50-60cm) ?
wiem największy

Bronek - 2017-12-15, 13:13

MisioKRAK napisał/a:
A jaki przekrój przewodów powinna mieć taką przetwornica (przy takich 50-60cm) ?
wiem największy

Te *fabryczne * są ok, po dwa na biegun. Dają cztery szuki w komplecie.
Czyli gdy Ci starczy te 50 cm, nie ma co Darkowi D.. y zawracać z dorabianiem.

Bawiłem się tą przetwornicą i jeszcze wentylator mi się nie włączył. Zimna.
Czajnik 2000wat 20 min, fakt spadek napięcia bo stary akumulator ale przetwornica te 208v utrzymała przy m/w 11,8 v

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 19:29

jak już w tych Chinach tak dobrze :spoko to znalazłam panele elastyczne 180W po 282,99$ to ok. 1020 zł, w Polsce te same chodzą za ok 1700 zł. Potrzebne mi są trzy a przy tej cenie muszę zamówić 4. Może ktoś chętny?? na jednego.. panela
Darek Szczecin - 2017-12-16, 19:57

Joasia I Wielka ;) napisał/a:
jak już w tych Chinach tak dobrze :spoko to znalazłam panele elastyczne 180W po 282,99$ to ok. 1020 zł, w Polsce te same chodzą za ok 1700 zł. Potrzebne mi są trzy a przy tej cenie muszę zamówić 4. Może ktoś chętny?? na jednego.. panela
. A jaki wymiar, to może sobie na Nuggeta przykleję. Z panelami z Chin ktoś już pisał że jak przez cło przeleciało to wyszło drożej niż w PL. Paczka duża chętnie celnicy atakują
dziwaczek - 2017-12-16, 20:05

Nie zmawiaj 4 szt tylko po jednej szt. to może przejdzie bez cła. Nie zamawiaj przez DHL - tylko zwykłą przesyłką - powinno się przemknąć.
Ja zamówiłem taki panel 100W - cena jest poniżej 100$ liczę że przyjdzie bez opłat

https://pl.aliexpress.com/item/100W-cell-photovoltaic-plate-solar-high-efficiency-solar-cells-monocrystalline-solar-cell-12vdc-PV-Panel/32806895493.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.jqljTW

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 20:29

no kurde Wy to potraficie pocieszyć :-P
Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 20:31

. A jaki wymiar, to może sobie na Nuggeta przykleję.

masz linka to wszystkie parametry są

https://pl.aliexpress.com/item/Solarparts-2pcs-180W-flexible-solar-panel-with-High-efficiency-solar-cell-solar-module-charging-for-12V/32816271329.html?spm=a2g17.10010108.1000013.39.5940181P60W5k&traffic_analysisId=recommend_2088_23_90158_iswistore&scm=1007.13339.90158.0&pvid=34bbd955-c965-4f4a-8995-257987a2195f&tpp=1

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 20:33

a ile tego cła może być, bo może i tak się opłaci. Mnie te wymiary pasują idealnie i jeszcze jest MOC :diabelski_usmiech
Bronek - 2017-12-16, 20:47

http://www.alizakupy.pl/oplaty-celne-chiny

I fakt DHL to zły wbór
ZUSA via DHL zawsze cło miałem m/w 10% wartości.

Cytat:

Zakupy z AliExpress – cło, VAT i ochrona kupujących
(fot. FORUM)

Zakupy z AliExpress – cło, VAT i

Zakupy z Aliexpress – czy muszę opłacić VAT?
W przypadku zakupów o niedużej wartości, do 22 euro, przesyłki pochodzące z Chin są zwolnione z VAT. Natomiast jeżeli sprzedający na deklaracji celnej zaznaczy okienko z napisem „Gift” – wartość przesyłki zwolnionej z podatku VAT wzrasta do 45 euro. Podsumowując – jeżeli zamówimy towar z AliExpress o wartości niższej niż 22 euro, nie zapłacimy VAT-u, a powyżej 22 euro do 45 euro – prawdopodobnie nie zapłacimy VAT-u, ponieważ chińscy dostawy niemal we wszystkich przypadkach zaznaczają „Prezent” na deklaracji celnej.

(Bankier.pl)
Osoby, które zamówiły towar droższy, mogą otrzymać zawiadomienie z urzędu celnego o konieczności opłacenia podatku VAT. W treści zawiadomienia otrzymamy informację o tym, co musimy dostarczyć do urzędu celnego. Najczęściej należy przesłać lub dostarczyć osobiście:

Wypełnione zawiadomienie (dołączone w dokumencie);
Faktura, paragon, potwierdzenie transakcji zakupu internetowego lub inny dokument potwierdzający dokonanie zakupu: (np. zamówienie) wraz z potwierdzeniem zapłaty (np. paypal, bankowy dowód zapłaty);
Zaleca się, aby po dostarczeniu dokumentów telefonicznie potwierdzić, czy urząd celny je otrzymał, a przesyłka wraz z naszym oświadczeniem została przeznaczona do wysyłki pocztowej. VAT będziemy mieli obowiązek opłacić dopiero przy odbiorze przesyłki (podatek wynosi 23% od wartości produktu przeliczonej na złotówki według kursu NBP) oraz dodatkową opłatę pocztową za przedstawienie przesyłki do kontroli celnej (1,23 zł lub 3,94 zł).

Zakupy z AliExpress – czy muszę zapłacić cło?
Kupując na AliExpress, możemy spotkać się również z koniecznością opłacenia cła. Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Finansów: „Zwolnione z należności celnych przywozowych są przesyłki zawierające towary o niewielkiej wartości, wysyłane bezpośrednio z państwa trzeciego do odbiorcy znajdującego się w Unii Europejskiej, przy czym „towary o niewielkiej wartości" oznaczają towary, których rzeczywista wartość nie przekracza 150 EUR na przesyłkę.”

W przypadku gdy zakupiony przez nas towar ma wartość wyższą niż 150 euro, otrzymamy zawiadomienie o konieczności dosłania dokumentów potwierdzających zakup. Wysokość cła jest różna dla poszczególnych produktów, warto mieć na uwadze, że część z nich ma zerową stawkę, a pozostałe wynoszą od 3-8% wartości towaru. Koszt cła dla konkretnego towaru możemy sprawdzić w systemie ISZTAR. Cło razem z VAT-em opłacimy przy odbiorze przesyłki.

Kupujący na AliExpress potwierdzają, że nie wszystkie paczki są sprawdzane przez urzędy celne, dlatego też konieczność opłacenia VAT-u i/lub cła może nas po prostu ominąć. Co w przypadku, gdy zdecydujemy się na nieopłacenie cła lub VAT-u? Przesyłka wróci do sprzedawcy, a my będziemy musieli liczyć się z niełatwą drogą odzyskania pieniędzy.

Weronika Szkwarek

dziwaczek - 2017-12-16, 20:49

Poczytaj http://zakupyzchin.pl/zak...ress-a-clo-vat/

granica zwolnienia z cła to 150E moze być naliczony VAT (dlatego pojedyncze paczki i tańsze panele)

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 20:53

[quote="Bronek"]http://www.alizakupy.pl/oplaty-celne-chiny

tia też znalazłam, ale tylko DHL dają za darmo :(

Bronek - 2017-12-16, 20:57

Z tym 150 dolców to niekoniecznie, przecież ostatnio kupowałem przetwornicę za 202 bez cła

Teraz duża szansa że będzie bez. Ale to kawał paczki :-/

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 20:59

dziwaczek napisał/a:
Poczytaj http://zakupyzchin.pl/zak...ress-a-clo-vat/

granica zwolnienia z cła to 150E moze być naliczony VAT (dlatego pojedyncze paczki i tańsze panele)

ale ten 180W pojedynczo kosztuje 300,99$ i też DHL darmowa dostawa. Więc i tak cło mogę zarobić :(

Przy tej pierwszej wersji wychodzi z Vat i ew. cło 1300 zł, więc nadal lepiej niż 1700 zł :idea a może się uda bez cła bo zamówię teraz to dopiero po świętach , a może nawet po Nowy Roku przyjdzie a wtedy wszyscy ospali są i może nie zauważą. Biorąc pod uwagę grubość tych paneli to 1 a 4 nie wielka różnica.

kurde zaraz kotlety spalę :szeroki_usmiech

Bronek - 2017-12-16, 21:07

Ja teraz szukam, by wysyłka była z Europy. Jak się da.
Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 21:18

Bronek napisał/a:
Ja teraz szukam, by wysyłka była z Europy. Jak się da.

daj znać jak coś znajdziesz, bo ja przeleciałam po całym Ali ale może mi się wydaje :-/ oczywiście mówię o tych 180W

dziwaczek - 2017-12-16, 21:19

Cło i Vat jest jak US wylosuje paczkę a nie sprawdzają ich dużo.
DHL - nie jest doby szybko ale sprawdzają możesz dostać nie tylko VAT 23% ale i cło.
Ja bym zamówił takie po 100W np 4 szt. to i tak ogromna ilość prądu? Przesyłką z Chin wyjdzie ok 1500zł a szansa na dodatkowe cło i Vat raczej mała :idea
Potrzebne Ci te 540W?

ps. te 180W tylko DHL lub wysyłka z Chin
https://pl.aliexpress.com/item/Solarparts-1X180W-flexible-solar-panel-cell-system-DIY-kits-12V-for-RV-BOAT-HOME-front-junction/32700847876.html?spm=a2g17.search0104.3.133.xKIEFB&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10152_10065_5000015_10151_10344_10068_10345_10342_10343_51102_10340_10341_5130015_10609_10541_10084_10083_10304_10307_10301_10610_10539_5080015_10312_10059_10313_10314_10534_100031_10604_10603_10103_10605_10594_5060015_10142_10107,searchweb201603_12,ppcSwitch_7&algo_expid=355b9ccf-8b57-45de-b4a2-5022f6f1ad3a-21&algo_pvid=355b9ccf-8b57-45de-b4a2-5022f6f1ad3a&transAbTest=ae803_4&rmStoreLevelAB=0

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 21:24

dziwaczek napisał/a:
Potrzebne Ci te 540W?

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=26113

ja zamierzam w tym mieszkać i mieć wygodnie :szeroki_usmiech

dziwaczek - 2017-12-16, 21:33

jeśli tak to oki :wyszczerzony:
Bronek - 2017-12-16, 21:43

dziwaczek napisał/a:
Potrzebne Ci te 540W?

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=26113

ja zamierzam w tym mieszkać i mieć wygodnie :szeroki_usmiech

Zbieraj kasę na Efoy. Ponad 95% pozytywnych opinii.
Z dwie negatywne, dotyczących starszych modeli i ich serwisu, ale raczej opinie, niedorajdów zagranicznych.
Reszta negatywów, to od tych co wiedzą ale teoretycznie.

Jedyny wspólny osąd o nich, to że za wysoka cena.

O ile u mnie jest to fanaberia i zachcianka, to dla chcących mieszkać w kamperze w naszej strefie klimatycznej, nie smrodzić sobie i innym, nie wibrować razem z silnikiem samochodu na postoju, lub nie pilnować agregatu by niepodp... i,orazc odśnieżać paneli, itd... - to warto go mieć. Tak to wynika z mojej lektury.

Szkoda, że nie wpadłem na ten pomysł w poprzednim kamperze. Było by po testach empirycznych

Przeczytałem kilkaset różnokrajowych postów od 2006 roku do dzisiaj.
Przy okazji poznałem trochę podejście do innych spraw w innych nacjach
Wniosek :bigok człowiek nie brzmi tak całkiem dumnie :roll:

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 22:01

Bronek napisał/a:
Wniosek człowiek nie brzmi tak całkiem dumnie

niestety z tym się muszę z Toba zgodzić ;(

ja będę mieszkać, ale nie zamierzam w tej strefie klimatycznej. Gdyby nie bark to już by mnie tu nie było. A tak to się kamperek po woli robi :(

Toż dlatego te panele.

A w ogóle to właśnie elektryka mnie przerasta i śni mi się po nocach, bo nie cierpię coś robić jak nie wiem jak, albo wiem tylko trochę.

dlatego ten temat, bo już energoblok Świstaka robi się trochę nieaktualny :( coraz więcej nowych rzeczy i nie wyrabiam

Fordek - 2017-12-16, 22:19

Tu masz panele 150 W elastyczne po 863 zł . Ja kupiłem w grudniu i działają pięknie gdy słoneczko świeci jak nie sieci to w grudniu słabiutko.

https://www.thermika.com....0r-klasa-b.html

Bronek - 2017-12-16, 22:26

ja wolę monokrystaliczne. Nie żebym.. ale cena dobra

Ale dla informacji Mono droższe ale sprawniejsze
https://enerad.pl/oze/wykorzystanie-i-wytwarzanie/elektrownie-fotowoltaiczne/panele/?gclid=EAIaIQobChMIspv94buP2AIV4grTCh3i9Q2iEAAYASAAEgLHhPD_BwE

dziwaczek - 2017-12-16, 22:42

monokrystaliczne moze i sprawniejsze ale dla naszej strefy klimatycznej (dużo pochmurnych dni) polikrystaliczne mimo mniejszej sprawności podobno lepsze. A tak na marginesie to uważam że to i tak na to samo wychodzi a najlepiej to dołożyć panel nawet mniejszy.
Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 22:43

a jak wyślą Fedex-es to też zaliczy cło? znalazłam o 9$ drożej
Socale - 2017-12-16, 22:47

...
wymiary pasują idealnie i jeszcze jest MOC

Tola, nie ufaj cyferkom których nie da się zmierzyć.
Deklaracja to jedno, a chińczyk to drugie.
CCC kosztem jak myślisz jakim?

dziwaczek - 2017-12-16, 22:50

Reguły czy będzie cło niema, ale UC bardziej trzepie firmy kurierskie a Fedex to przecież to samo co DHL.
Szukaj z wysyłka najlepiej z jakiegoś państwa UE

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-16, 23:07

Socale napisał/a:
Deklaracja to jedno, a chińczyk to drugie.

dokładnie takie same panele sprzedają nasze firmy (sprowadzane od chińczyka) i też podają takie wymiary... więc jest szansa, że sprawdzili :szeroki_usmiech

xbartman - 2017-12-17, 08:43

dziwaczek napisał/a:
Reguły czy będzie cło niema, ale UC bardziej trzepie firmy kurierskie a Fedex to przecież to samo co DHL.
Szukaj z wysyłka najlepiej z jakiegoś państwa UE

Firmy kurierskie, szczególnie DHL same zgłaszają przesyłki do clenia bo zarabiają na prowizji. Najczęściej jest to 2-2,5% wartości niemniej niż 60-80 zł.
Zamawiając z Chin najlepiej kalkulować że cło naliczą. Jak uda się uniknąć to będzie dodatkowa oszczędność. Dotyczy to szczególnie dużych gabarytów. Drobnica, pocztą przechodzi zwykle niezauważona.

Darek Szczecin - 2017-12-17, 10:10

z rana tak z ciekawości przy pomocy przetwornicy zagotowałem 2x1,6l wody w czajniku 2400W, przy gotowaniu drugiej porcji, przewody z akku zrobiły się lekko ciepłe, obudowa przetwornicy też lekko ciepła, wiatrak się nie włączył ( to był test ekstrem tak jej katować nie będę). W piku 199 A pokazała cęgówka, prąd jałowy około 1A, jak potrzeba komuś dokładniejszy pomiar jałowego to zrobię multimetrm szeregowo :spoko . Kurde dobra jest.
Bronek - 2017-12-17, 10:39

Ja już też po testach.
Teraz mam tylko dylemat czy zrobić (to bardziej prawdopodobne) - oddzielne 230v z przetwornicy. Czy też wpuścić ten prąd w istniejącą instalację kampera 230?.
Oczywiście w obu przypadkach przez przełącznik faz.

Tu wracam do ogniwa EFOY, spokojnie z tym cudem, można znieść te prądy jałowe przetwornic., nawet większe.
Nie rozładują akumulatora w tych przypakach gdy przetwornica musi ciągle coś obsługiwać.

Wiadomo, że gdy kotoś ma setki AH i wielkie DMC, to wtedy mu łatwiej.

Nie mogę się doczekać kampera, ale bardziej ze względu na te zabawki niż na sam pojazd :oops:

MisioKRAK - 2017-12-17, 11:31

Może głupawe pytanie ale...
xbartman napisał/a:
Zamawiając z Chin najlepiej kalkulować że cło naliczą. Jak uda się uniknąć to będzie dodatkowa oszczędność. Dotyczy to szczególnie dużych gabarytów. Drobnica, pocztą przechodzi zwykle niezauważona.

Czy kupując na AlieExpress ale biorąc przesyłkę z Niemiec nie ma problemu z cłem?

Świstak - 2017-12-17, 11:48

energoblok Świstaka robi się trochę nieaktualny :( coraz więcej nowych rzeczy

Co masz konkretnie na myśli? W wolnej chwili zrobię aktualizację.

wirefree - 2017-12-17, 11:49

Pewnosci nie mam bo sam zamawiam do polski , ale w niemieckiej telewizorni czesto przestrzegaja przed clem powyzej pewnej wartosci. A w polsce tez juz placilem za przesylki z chin clo tak ze to loteria.
MisioKRAK - 2017-12-17, 11:51

Ale chodzi mi o przesyłkę do Polski z Niemiec ale kupione coś na AlieExpress.
W takiej sytuacji chyba nie ma niebezpieczeństwa cła czy vatu?

ZEUS - 2017-12-17, 11:57

MisioKRAK napisał/a:
Może głupawe pytanie ale...
xbartman napisał/a:

Czy kupując na AlieExpress ale biorąc przesyłkę z Niemiec nie ma problemu z cłem?

to i ja również zadam może głupawe :oops: pytanie:
przedmiotowa przetwornica w opcji "dostawa z Chin" posiada napięcie wejściowe 12V a przy opcji "dostawa z Niemiec" 24 V - czy to jest ta sama przetwornica tyle, że posiada możliwość wyboru/przełączania napięcia 12 lub 24 V czy są to dwie różne przetwornice?

Socale - 2017-12-17, 12:20

To są dwie różne przetwornice.
Decydują o tym transformatory wewnątrz, które mają stałe "przełożenia" i z natury nie mają zmiennej charakterystyki.
.
Dopuszczam jeszcze myśl zmiany częstotliwości ale musiałbym się upewnić.

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-17, 13:06

info dla lubiących zakupy w AliExpress - jeśli ktoś chce to powiem jak można mieć 3% zniżki na wszystko co tam kupicie. Przy dużych kwotach to zawsze coś :) ale bez obciążania postu w tym temacie dzwońcie do mnie.

Ja spróbuję zamówić 1 panel z przesyłką Poczta Chińska i jeden jakimś kurierem. Zobaczymy co się stanie

a... dzisiaj przetwornica (Bronka :szeroki_usmiech ) za 205,20$ - 3% ( 6,16$) czyli może być za 199,04$

Bronek - 2017-12-17, 13:09

Dokonujesz wyboru przed zakupem o ile jest taka możliwość lub szukasz tej właściwej u tego sprzedawcy...
Praktycznie i taniej kupować przez aplikację.
I popatrz na stronie produktu, jest link " Dokonaj" Wyboru" tam czasem kolor, opcje dodatkowe, napięcie itd.....

Ad cło, to nigdy nie płaciłem na Alliexpress. Na Ebay tak ale z USA. Podobnie z Vatem, jak Firma tam nie zapłaci (export) .
Zawsze DHL mi kwit dawało nigdy inni przewoźnicy.

Kilka razy dzwonili z Urzędu Celnego w sprawie, co to i do czego np. i potem przychodził kwit, realnie nie duże pieniądze coś ok 10% wartości, sporadycznie tym samym nie boleśnie.

Ostatnio dach do Jeepa. Pytali czy jestem Firmą itd i do czego? 150 zł opłat od chyba 600 dolców, ale to ba oko podaję, nie pamiętam

NAZDJĘCIU MASZ Ekran Wyboru tej naszej przetwornicy :mrgreen:

Na drugiej fotce ekran wcześniej

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-17, 13:37

Świstak napisał/a:
energoblok Świstaka robi się trochę nieaktualny :( coraz więcej nowych rzeczy

Co masz konkretnie na myśli? W wolnej chwili zrobię aktualizację.

Cześć Świstaczku :spoko :szeroki_usmiech

do elektryki doszłam :wyszczerzony: kabelki położone, oczywiście o odpowiednich przekrojach i... jak to dociekliwy laik (logika mnie dobija - jakbym chciała czasami być tipsiastą blondyną - czyt. bezmyślną :diabelski_usmiech )

ale do rzeczy:

1. co w końcu lepiej separator czy wystarczy przekaźnik do D+?

2. do czego służy Twoja druga (mała) przetwornica?

3. moja lodówka jest podobna do Twojej (moja Candy i nigdzie nie napisali ile "żre", Twoja ma mocy 120W przynajmniej z opisu producenta) więc chyba muszę coś pokombinować z miękkim startem, ale... Techtron zrobił przetwornicę z miękkim startem, a słyszałam, że można lodówkę podrasować na miękki start, więc co lepsze? moja prawdopodobnie też ze 120W ma. Chyba jutro do sklepu muszę po cęgówkę :( A może też powinnam dwie przetwornice zastosować? Jedna z miękkim startem i automatycznym wyłączaniem kiedy lodówka nie żre, a druga przetwornica na resztę urządzeń (a trochę ich jest :diabelski_usmiech )

4. następne to panele - planuję 3 x 180 W, w tym 1 z przodu, będzie pod kątem więc do późnego wieczora i wiosna- jesień też będzie zbierać. Ale... jak one są w szeregu to zasada "najsłabsze ogniwo" zadziała i co zrobić, żeby ten z przodu brał na maxa kiedy te na dachu nie będą wydajne?

5. I jeszcze to mi po głowie lata :gwm Czy kombajn (przetwornica z ładowarką i UPS) lepszy od ładowarka automatyczna + przetwornica (albo dwie) ?

Mówiłam, że tylko trochę :diabelski_usmiech

No ale takie jak ja tak mają

Myślisz, że bardzo laickie te pytania? czy może coś się da z tym zrobić? :szeroki_usmiech

xbartman - 2017-12-17, 15:51

MisioKRAK napisał/a:

Jeśli zaznaczone jest, że wysyłka z Niemiec, Holandii, etc. cła nie będzie naliczone. Będzie to jak zwyczajna sprzedaż wewnątrzwspólnotowa. Tak jak przy zakupie na ebay z Niemiec.

dziwaczek - 2017-12-17, 16:12

xbartman napisał/a:
MisioKRAK napisał/a:

Jeśli zaznaczone jest, że wysyłka z Niemiec, Holandii, etc. cła nie będzie naliczone. Będzie to jak zwyczajna sprzedaż wewnątrzwspólnotowa. Tak jak przy zakupie na ebay z Niemiec.

Dokładnie tak jest, przerabiałem to polecam wybrać przesyłkę przez PostNL. Do Holandii przychodzą przesyłki z Chin a potem są pakowane w kolejna kopertę i następuje wysyłka z Holandii do Polski.

toscaner - 2017-12-17, 18:17

Bronek napisał/a:
ja wolę monokrystaliczne. Nie żebym.. ale cena dobra

Ale dla informacji Mono droższe ale sprawniejsze

Dla Joasi do długoterminowego jednak poli byłyby lepsze. Wynika to z prostego faktu, że gdy słońce jest, to poli i tak dadzą od cholery prądu, aż za dużo, ale najgorzej jest gdy słońca nie ma. No i wtedy te poli akurat przy tej ilości Wat jednak coś dadzą. Ja akurat mam pół na pół, bo tak wyszło.
Gdybym lepił cały dach w nowym, to patrzyłbym na cenę. Coby mieć jak najwięcej Wat.

Bronek, ile najmocniejszy Efoy daje prądu?

pasza - 2017-12-17, 18:43

dziwaczek napisał/a:
polecam wybrać przesyłkę przez PostNL..

Też tak zamawiałem i długo długo było OK aż przesyłka stanęła miesiąc na cle i do wyjaśnienia.
Tak jak pisałeś wcześniej byle nie DHL i lepiej jak przesyłka jest darmowa, mi raz naliczyli cło w Włoszech tylko na postawie kosztu wysyłki (nie znali wartości zamówionego towaru i nawet nie otwierali/pytali)

Bronek - 2017-12-17, 19:50

Cytat:
Bronek, ile najmocniejszy Efoy daje prądu?

Tu masz wszystkie
Ja przy solarach wziołem 140i
Polataj po stronach
https://www.efoy-comfort.com/technical-data

Tu przykładowe forum https://www.motorhomefun....ds/efoy.161278/

i np tu
https://www.camperonline....-i-clienti_3897

Bronek - 2017-12-17, 20:05

Nabijam posty :mrgreen:
Z solarami to miodzio. Szukajcie niepochlebnych opinii. Ja znalazłem z dwie dot starych modeli i ich serwisu.

O kasie nie gadamy bo wiadomo. Nie warto. I kwita.

Jestem na etapiej jednego pytania, pi kiego wywalać ciepłe powietrze na zewnątrz? Jak jest nie toksyczne?
Właśnie w ciemne, zimne dni to nie bardzo mądre. Zabierać ogrzane z np garażu, kabiny i wywalać na zew. Zadałem pytanie via kontakt ze str. internetowej, zobaczymy csy odpowiedzą?

tu ten największy

wirefree - 2017-12-17, 20:19

Produkt spalania to miedzy innymi dwutlenek wegla a ten jest trujacy 2 CH3OH + 3 O2 => 4 H2O + 2 CO2
Bronek - 2017-12-17, 20:21

Dwutlenek wylatuje rurką razem z wodą, wg producenta itd....1cm i to trzeba w denko kampera.
We wszystkich tekstach opisach rurą wywiewową leci tylko ogrzane powietrze, czasem ktoś bąknie o niewielkim nietoksycznym dodatku co2.

Chyba wszystko obejrzałem i wszystko przeczytałem :shock:

Wątpliwości mają tylko Ci co nie mają.

i teraz wiadomo, że tak jak tu u nas.... jak masz to chwalisz. Hormony, Ego itd..
Ale nie w takim procencie. :!:

To zabawka dla bogatych i głupich i biednych jak ja.

Bogaci nawet nie wiedzą co mają. Ma po prostu być prąd i tyle. Jachty i wypasione kampery są serwisowane i kwita.

Zobacz w jaką furę pakuje i jaki ma warsztat https://youtu.be/IvCvPoKH0xQ

wirefree - 2017-12-17, 20:56

Jak tak ogladam amerykanckie kampiury zwane przez nich RV class C to kazdy ma w standardzie generator i to nie jakies tam 1000W tylko 3-4kW
Joasia I Wielka ;) - 2017-12-17, 20:57

Bronek napisał/a:
Zobacz w jaką furę pakuje i jaki ma warsztat https://youtu.be/IvCvPoKH0xQ

kurde tego języka nie kumam :-/

toscaner napisał/a:

Dla Joasi do długoterminowego jednak poli byłyby lepsze.

może i racja, ale elastycznych takich nie mogę znaleźć :(

dziwaczek napisał/a:
Dokładnie tak jest, przerabiałem to polecam wybrać przesyłkę przez PostNL. Do Holandii przychodzą przesyłki z Chin a potem są pakowane w kolejna kopertę i następuje wysyłka z Holandii do Polski.

nie zawsze są dobre opcje do wyboru z DHL na Fedex albo inny kurier to żaden wybór. Może jednak zaryzykuję tym darmowym DHL

Bronek - 2017-12-17, 21:14

wirefree napisał/a:
Jak tak ogladam amerykanckie kampiury zwane przez nich RV class C to kazdy ma w standardzie generator i to nie jakies tam 1000W tylko 3-4kW

No, to takie.. wiesz, też se oglądam. I co? Pooglądamy dalej sobie. A co tam.
I g... z tego. To Europa z przepisamj i ciasnymi ulicami, bez infrastruktury itd.....
Chyba, że wyemigrujemy.

To taka gadka w moim stylu... :mrgreen:

Włosi np. wybierają jeszcze pomiędzy: Truma na gas, niejakim agregatem Gasperini? ... wiadomo do tego Honda itd...
Wszystko pierdzi i śmierdzi lub jeszcze droższe...
No i waży swoje.!

Wielu właśnie zwraca uwagę na forach o to by zapytać, lub ostrzec, że będzie się używało nawet zabudowanego agregatu.
Jak to wygląda w praktyce? ... Różnie0

Ad solary...... nie zgadzam się z tymi poli. Tym barddziej jeśli jie zapełniam i tak całego dachu.
Jestem zawsze za nowszą technologią.

ZEUS - 2017-12-17, 22:02

Bronek napisał/a:
Praktycznie i taniej kupować przez aplikację.
I popatrz na stronie produktu, jest link " Dokonaj" Wyboru" tam czasem kolor, opcje dodatkowe, napięcie itd.....

:pifko

tak też zrobiłem... pozostało czekać... :) :spoko

Socale - 2017-12-17, 22:07

A ja się tak zastanawiam, po kiego licha Wam tyle zapasu prądu/energii?
Ja dziki jestem, na funkcjonowanie przez kilka dni all inclusive w zupełności wystarcza mi kwasiak 90Ah. Nawet go jeszcze nie dobiłem do zdechnięcia.
W poprzednim miałem teoretyczne 240W z paneli, nie mam pojęcia ile % z nich korzystałem, wszystko działało automatycznie i nigdy nie zabrakło choć krótko go miałem.
Ten mój teraz, goły i śliczny jak pośladki uchochanej, ale brak paneli, brak agregatu, nie czuję potrzeby dodawać wytwornic prądu.
Więc jak to jest z zapotrzebowaniem na energię, uzasadnijcie swoje potrzeby durny jestem ale nie wiem jak bradzo.
Mam 2 -dwie PRZEtwornice. Jedna mała, druga duża, trzecia Darka. Wszystkie na półce ale nie w kamperze. Nie mam potrzeby, wszystko u mnie lata na 12V a ognisko voltów nie wymaga.
W Grecji klima bez słupka nie polata na żadnym z wynalazków. Chyba.

onionskin - 2017-12-17, 22:14

Socale napisał/a:
...
Ja dziki jestem...

Dziki lecz wolny- oni niewolnikami cywilizacji :mrgreen:

MisioKRAK - 2017-12-17, 22:25

Klima na schodzenie kampera przed snem...nie trzeba słupka...
Suszarka do włosów kobiety - też ważna sprawa ;)
Expres do kawy - to już fanaberia ale właśnie o to chodzi by mieć to co chcemy...
Ja mam jeszcze mikrofalę ;)
Ale latem to raczej nie brakuje prądu...

Natomiast zimą, gdy słońca mało, gdy dzień krótki z tych 200 czy 300W robi się rzeczywiste 50-100W i to musi wystarczyć na oświetlenie (długi czas), pompę wody (kąpiel 4 osób to też ładny pobór prądu), ładowanie sprzętów multimedialnych no i wentylatorek z pieca lub inne urządzenie grzewcze które bierze prąd do działania...

Oczywiście bez tego czy tamtego też można...ale tak patrząc to prościej i taniej jest bez kampera, siedzieć na d... w domu i już :D

A niewolnik cywilizacji - no tak ! - ale... patrząc w ten sposób... po co nam kibel (nie mówiąc już o prysznicu) w kamperze - i też są tacy co tak uważają, jak i tacy co biorą plecak na plecy i po co kupować w ogóle 4koła...

Bronek - 2017-12-17, 22:25

Co tu odpowiedzieć? :mrgreen:
Podobnie jak o dużą lodówkę. Ja jej nie potrzebuję a koleżanka wybrała kampera bo miał ją dużą

Przyda się :bigok prąd. Bo do słupka mam awersję. Wiesz dlaczego. :spoko

Nam, parę razy lekko brakowało, roweki elektryczne plus ta nieszczęsna kawa itd.

Co do klimy w Grecji.
Mała split 380wat chodziła mi na solarach w 100wat /134Ah w pełnym słońcu, dało się żyć

Normalna na najmnieszym obciążeniu też pójdzie na przetwornicy ale gdy ma się od groma solarów a przede wszystkim olbrzymie też pojemności akumulatorów .
Następnie to agregaty
No i ewentualnie przerobiona na 12v. ale tu też trzeba mieć sporo AH.

Będzie to moje następne poszukiwanie rozwiązania. Lifepo4 plus klima chodząca bez słupka.

Odwieczne: Po co Ci? , ...... przecież,
JA nie potrzebuję :bigok

Socale - 2017-12-17, 22:52

Qrde, wychodzi na to że ja energetycznie skromny jestem. Świeczka wystarczy. Ej, tylko do światła!
Kawa jakakolwiek Made in Eva zawsze wchodzi tak jak ja w Nią.
I nie częściej jak raz/jedną dziennie przy śniadaniu z jajeczniczką bo takie mam potrzeby. O KAWIE PISZĘ!!!
Suszarkę obsłuży bądź co bądź przetwornica. Nawet kawoautomat z aku przez powiększalnik napięcia to jeden 90AH aku styknie. Mi/nam - Wojtkowi i Ewie
W klimę bez słupka nie wierzę, coś prędzej czy później poleci i to raczej prędzej a klima która nie nadąża bo z 12V czerpie swoją wydajność raczej nie nadaje się do stałej pracy a taką na południu preferuję/oczekuję/żądam/wymagam.
Bez klimy umrę w 4 dni więc choćby na Grenlandii, opcji bez słupka nie ma.

Socale - 2017-12-17, 23:03

onionskin napisał/a:
Socale napisał/a:
...
Ja dziki jestem...

Dziki lecz wolny- oni niewolnikami cywilizacji :mrgreen:

No tak no... Ognisko czyni cuda. Korzystam.

Bronek - 2017-12-17, 23:12

Teraz to czym piszesz? Rylcem :szeroki_usmiech

Spróbój się na Forum, ołówkiem zalogowć. Kopiowym, niech będzie. :mrgreen:
To jest dopiero wolność.
Można sprawność harcerską zdobyć.

Pierd... nie :bigok .

Jakby Ci Twoje ulubione mapki zabrać, :haha: A wystarczy, tylko prądu brak.

Wolność... kurde. Jeśli tak ją pojmujemy, że :dupa ę liściem i ogniskon wystarczy, to mamy raj.

toscaner - 2017-12-17, 23:22

Socale napisał/a:

Więc jak to jest z zapotrzebowaniem na energię, uzasadnijcie swoje potrzeby durny jestem ale nie wiem jak bradzo.

Np. całoroczne kamperowanie. Joasia tak planuje.
Do letniego wyjazdu to nie ma sensu. Głównie o zimniejszy okres się rozchodzi. Na tylko letnie to ja sprzedaję połowę paneli, wywalam jeden aku.
No i dodać trzeba, że np. mój kamper nie zużywa gazu do niczego poza kuchenką. Skądś musi być energia dla lodówki. Albo gaz albo prąd. Latem darmowy. :)

MisioKRAK - 2017-12-17, 23:23

Do słupka mam tak jak Bronek - awersje (też zlotową). W ciągu 1,5sezonów podpiąłem się 1raz (by włączyć suszarkę do grzybów a prąd był w cenie pobytu - dodam że staliśmy w lesie a to była jesień ;) ). Za granicę nie jeżdżę (więc jednak niższe raczej temperatury). Ale jak miałem klimę, kilka razy w Polsce też bywało gorąco - po pracy około 30min (przed snem) w kamperze robiło się całkiem fajnie - mieliśmy Dometica 1100 (czyli jakieś 400W - i to był archaiczny sprzęt na gazie 134 - bawiąc się z jakimiś inwerterami i odpowiednią ilością solarów to nie problem) - dla porównania suszarka żony ma 1500W i w 15min raczej włosów nie wysuszy...
Aku mam 110Ah...ale na dachu na wiosnę będę miał 360W i uważam to za nasze optimum :)
Ale powtórzę - latem mi prądu nie brakowało mając 140W na dachu...ale zimą, a nawet (pochmurniejszą) jesienią a i owszem...

I najważniejsze - każdemu według potrzeb :)
Mój brat się śmiał ze mnie zawsze - jemu jego kombi na namiot wystarcza...

PS. chyba uciekliśmy troszkę z tematu wątku ;)

Bronek - 2017-12-17, 23:34

No... Wracając do przetwornicy.
Co stwierdziliśmy (oba Darki)... kultura jej pracy jest nieporównywalnie przynajmniej dla mnie większa Ale ja prównuję do Volta 1500/3000.
Ciszej, chłodniej i kulturalniej, do tego panel info-sterujący.
Volt na 1000cu wat grzał się, rzęził i jakby szybciej wyczerpywał ten sam akumulator, zaczynał piszczeć po kilkunastu minutach.
Nie bardzo to rozumiem. Ten sam akumulator niby przez tego piszczącego Volta uznałem, że czas jego mija. A tu odżył?

Oczywiście nie wiemy jak z trwałością? To się okaże.

Socale - 2017-12-17, 23:38

Bronek napisał/a:
...
dupa ę liściem i ogniskon wystarczy, to mamy raj.

Ha!!
Trafiłeś. Jam prymitywny (skromny) jest i raj sffooy w ogniu mam :)
Ale dobrze, bom pytanie serio zadał i odpowiedzi serio potraktuję.
A puki co, to pod drzewem nad wodą prądu jeszcze mi nie zabrakło, ale mój styl dziki to 2-3 dni a urlop w ciepłych to raczej kempingi ze słupkami.
No jakoś nie czuję potrzeby elektrowni budować. Jak mi Eva czajnikiem w łeb przyp...li z pytaniem gdzie jest prąd? - to zacznę myśleć :)
Aktualnie, bardziej drewno niż elektrony zużywam stąd pytanie nieco Wam durnowate.
.
Edit. Dobranoc chłopaki, idę spać. Za chwilę poniedziałek.

MisioKRAK - 2017-12-17, 23:47

Socale napisał/a:

Ha!!
Trafiłeś. Jam prymitywny (skromny) jest i raj sffooy w ogniu mam :)

To jak takie proste i prymitywne wystarcza, to po coś wpychał np tempomat do Ducato I :mrgreen:

Bronek - 2017-12-17, 23:48

Na poważnie, to fabrycznie jest 100Ah w tym moim przyszłym kamperku.
Ale, producent proponuje drugie 100Ah!!! z kabelkami.(za duuużo kasy). To coś jest chyba "na rzeczy" z ilością energii.

Raz, to waga taka ,by sprzedać jak najlżejszy kamper .
Dwa, to te dodatkowe 100Ah, gdy ledy są wszędzie i inne duperele itd,
Teraz niby oszczędne instalacje ,ale dla urzeczenia klienta pakują tyle światełek , że pobory są spore.

To wiedząc że ta setka to mało a akumulator waży i tym samym zapasu wagi mam niewiele. Wpadłem na ten Efoy.
Lifepo4 ma np. Joko i chwali
To ja poszedlem eksperymentalnie w Efoya .

Jak połączyć te dwie technologie to są same plusy dodatnie.
Obie technologie są "lekkie"
Lifepo4 jest pojemne sprawne

Efoy , zaś cichy i nieupierdliwy,razem z solarami da radę zaspokoić prawie wszystkie energetyczne potrzeby ( bez klimy póki co )

amples - 2017-12-18, 00:10

Socale napisał/a:
Jak mi Eva czajnikiem w łeb przyp...li

Po raz któryś używasz tego zwrotu
Czy to by oznaczało że naprawdę napierdala cię za grzeszki itp?.
Biedaczek :haha:

zbyszekwoj - 2017-12-18, 10:48

Jeszcze brdziej nieopłacany jest ekspres do kawy, gdzie za granicą kawa w kawiarni tańsza jak w Polsce. Nie lepiej to codziennie z żonką pójść na kawkę i niech podadzą z kulturą? Niech przeliczę :ekspres ok 2 tys. solar, przetwornica, kilogramy, kawa ,mleko filizanki ,mycie :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :chacha2 :chacha2
MisioKRAK - 2017-12-18, 11:11

zbyszekwoj napisał/a:
Jeszcze brdziej nieopłacany jest ekspres do kawy, gdzie za granicą kawa w kawiarni tańsza jak w Polsce. Nie lepiej to codziennie z żonką pójść na kawkę i niech podadzą z kulturą? Niech przeliczę :ekspres ok 2 tys. solar, przetwornica, kilogramy, kawa ,mleko filizanki ,mycie :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :chacha2 :chacha2

Gorzej jak się nie jeździ za granicę i najchętniej się stoi np w miejscu 800m od domostw a 6km od asfaltu ;) w takich miejscach kłopot czasem jest o kawiarnię...

Bronek - 2017-12-18, 11:12

Bez żony tym bardziej nawiązanie nowych kontaktów prawdopodobne bardziej .

Co nie oznacza ,że Ona ma nie iść . Niech idzie na kawę i to do najdroższej kawiarni
Bilans na zero .
Ty stawiasz . A żonie inni stawiają ..
O reszcie stawiania .. nie piszą . Kto i co i komu . To kwestia deseru :bukiet:

Świstak - 2017-12-19, 08:47

1. co w końcu lepiej separator czy wystarczy przekaźnik do D+?

2. do czego służy Twoja druga (mała) przetwornica?

3. moja lodówka jest podobna do Twojej (moja Candy i nigdzie nie napisali ile "żre", Twoja ma mocy 120W przynajmniej z opisu producenta) więc chyba muszę coś pokombinować z miękkim startem, ale... Techtron zrobił przetwornicę z miękkim startem, a słyszałam, że można lodówkę podrasować na miękki start, więc co lepsze? moja prawdopodobnie też ze 120W ma. Chyba jutro do sklepu muszę po cęgówkę :( A może też powinnam dwie przetwornice zastosować? Jedna z miękkim startem i automatycznym wyłączaniem kiedy lodówka nie żre, a druga przetwornica na resztę urządzeń (a trochę ich jest :diabelski_usmiech )

4. następne to panele - planuję 3 x 180 W, w tym 1 z przodu, będzie pod kątem więc do późnego wieczora i wiosna- jesień też będzie zbierać. Ale... jak one są w szeregu to zasada "najsłabsze ogniwo" zadziała i co zrobić, żeby ten z przodu brał na maxa kiedy te na dachu nie będą wydajne?

5. I jeszcze to mi po głowie lata :gwm Czy kombajn (przetwornica z ładowarką i UPS) lepszy od ładowarka automatyczna + przetwornica (albo dwie) ?

1. Dobry separator może załatwić automatyczne ładowanie w obie strony, czyli aku rozruchowego z paneli.
2. Jako rezerwa na wypadek awarii, a przy nędzy w akumulatorach do ekonomiczniejszego zasilania lodówki - im mniejsza przetwornica tym mniej energii pobiera na własne potrzeby
3. Łatwiej na tym etapie dobrać odpowiednią przetwornicę niż rozbebeszać lodówkę. Poza tym opcja z dwiema przetwornicami wydaje się najekonomiczniejsza i najwygodniejsza. W ciągu dnia korzystasz z dużej ale nie martwisz się mocą podłączoną do gniazdek, a na noc wyłączasz dużą i włączasz małą która zapewni energię dla lodówki
4. Połączyć równolegle. Możesz dodatkowo zrobić małą skrzyneczkę z wyłącznikami poszczególnych panel i będziesz dokładnie widziała który panel ile daje. W przypadku awarii, zasłonięcia czy zniszczenia - odłączysz niechciany panel w papciach i szlafroku
5. Jak kombajn padnie to nie masz ani prostownika, ani solara, ani przetwornicy. Poza tym nie mam osobistych doświadczeń z takimi kombajnami, ale z tego co ustaliłem do tej pory - jak ładowarka ciekawa to przetwornica poślednia, jak przetwornica ciekawa to MPPT tylko teoretyczny itd, itp.

Flag - 2017-12-19, 09:59

Alan napisał/a:
Cytat:
najchętniej się stoi np w miejscu 800m od domostw a 6km od asfaltu w takich miejscach kłopot czasem jest o kawiarnię...

O tym nie pomyślałem, też prawda :ok

kawiarka na gaz?

my tylko z takiej korzystamy :)

westa76 - 2017-12-19, 10:02

Świstak napisał/a:

1. Dobry separator może załatwić automatyczne ładowanie w obie strony, czyli aku rozruchowego z paneli.

Arku, co masz na myśli pisząc " dobry separator", masz jakieś przykłady może?

Pozdrawiam prawie świątecznie.
Mariusz

Socale - 2017-12-19, 10:43

amples napisał/a:
Socale napisał/a:
Jak mi Eva czajnikiem w łeb przyp...li

Po raz któryś używasz tego zwrotu
Czy to by oznaczało że naprawdę napierdala cię za grzeszki itp?.
Biedaczek :haha:

Hah, nieee... :haha:
Dawno temu była reklama radia Zet w TV. Facet wstał z łóżka i włączył niewłaściwą stację i oberwał czajnikiem. To utrwaliło mi się w pamięci dlatego używam tego jednego wymownego zwrotu oznaczającego nie pełne zadowolenie Ewy :)
.
.
.
MisioKRAK napisał/a:
...
To jak takie proste i prymitywne wystarcza, to po coś wpychał np tempomat do Ducato I :mrgreen:

Bo ja leń jestem, nie lubię jeździć bo muszę jeździć. Najlepiej teleporter a puki co chociaż tempomat.
:)

Darek Szczecin - 2017-12-19, 11:07

westa76 napisał/a:
Świstak napisał/a:

Arku, co masz na myśli pisząc " dobry separator", masz jakieś przykłady może?

Pozdrawiam prawie świątecznie.
Mariusz

tu są różne rozwiązania http://www.c-system.com.p...go_akumulatora/

Socale - 2017-12-19, 11:13

Bronek napisał/a:

...
producent proponuje drugie 100Ah!!! z kabelkami.(za duuużo kasy). To coś jest chyba "na rzeczy" z ilością energii.
...

Marketing bezpośredni. Oni chcą sprzedać bo zawsze to jakiś grosik/obrót.
Wykorzystują słabości i pod pozorem "broń Bóg żeby energii zabrakło bo jak Trudne Sprawy nie obejrzą to histeria, koniec bzykania i kamperowania".
Pewnie że się przyda zapas tylko czy w ciężkiej postaci 12V + drugie ciężkie które robi ztego 230V- jest on niezbędny?
Ja tak sobie myślę, że duże obciążenia są raczej krótkotrwałe, np parzenie kawy z maszynce czy suszarka więc na te kilka minut agregat mógłby sprostać zadaniu a nawet w chwilach słonecznego kwiczenia to i klimę obsłuży.
Lżejszy, tańszy ale i zostawić w garażu w każdej chwili można.
Tak tylko myślę (?) se, nie kwestionuję Waszych potrzeb.

Świstak - 2017-12-19, 11:20

Darku, nie widzę informacji aby urządzenie z linku monitorowało również akumulator dodatkowy, a aby zapewnić doładowywanie/konserwację rozruchowego, należy monitorować stan dodatkowego.
Ostatnio używałem Cyrix-ct 12/24V-120A który tę funkcję realizuje.Ma też funkcję START ASSIST.
Tu opis: http://www.ecosolar.pl/cy...120a-p-448.html
http://www.soltec.sklep.p...120a-p-877.html
Tutaj ciut rozsądniejsza cena: https://victronshop.pl/pl/separator-baterii-cyrix-ct-12-24v-120a-id255.html

Darek Szczecin - 2017-12-19, 11:58

Fakt, mój błąd, to tylko zwykły separator :spoko . A ten START ASIST ciekawe rozwiązanie. Tak przy okazji, zwracałeś mi kiedyś uwagę po co mi druga różnicówka którą umieściłem za przetwornicą i miałeś rację ona nic nie daje, a ostatnio doczytałem że może być szkodliwa dla przetwornic, może dlatego Volt 2000/4000 poległ :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2017-12-19, 16:13

Świstak,

Areczku, jak zwykle nieoceniony :) Następną pizzę ja stawiam :wyszczerzony:

Victron Energy ma też ponoć bardzo dobre MPPT, dlatego cieszę się, że dałeś taki przykład, bo to znaczy, że moje poszukiwania w dobrym kierunku idą.

Świstak napisał/a:
2. Jako rezerwa na wypadek awarii, a przy nędzy w akumulatorach do ekonomiczniejszego zasilania lodówki - im mniejsza przetwornica tym mniej energii pobiera na własne potrzeby

3. Łatwiej na tym etapie dobrać odpowiednią przetwornicę niż rozbebeszać lodówkę. Poza tym opcja z dwiema przetwornicami wydaje się najekonomiczniejsza i najwygodniejsza. W ciągu dnia korzystasz z dużej ale nie martwisz się mocą podłączoną do gniazdek, a na noc wyłączasz dużą i włączasz małą która zapewni energię dla lodówki

no wiec może ten mój pomysł, żeby zamontować mniejszą przetwornicę z miękkim startem i z automatycznym wyłączaniem się gdy lodówka nie pracuje, no żeby się nie pitolić ciągle, co włączyć co wyłączyć, dodatkowo przed spaniem nastawiam termostat na "1" co by mi się w nocy nie włączała ciągle, rano pierwsze otwarcie wracam na "3" i w ten sposób nie ma jałowego prądu, w nocy mniej zżera, same korzyści. A drugą przetwornicę włączam tylko wtedy, gdy mi potrzeba do jakiegoś urządzenia (pralka, zmywarka, blender) i potem wyłączam i znowu brak prądu jałowego :idea

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-19, 16:21

[quote="Świstak"]
4. Połączyć równolegle. Możesz dodatkowo zrobić małą skrzyneczkę z wyłącznikami poszczególnych panel i będziesz dokładnie widziała który panel ile daje. W przypadku awarii, zasłonięcia czy zniszczenia - odłączysz niechciany panel w papciach i szlafroku

Tiiiaaa skrzyneczkę to ja se jeszcze zrobię, ale te wszystkie świecidełka to.... lepiej nie będę się wypowiadać, bo mi nie wypada :diabelski_usmiech

toscaner - 2017-12-19, 19:21

Świstak napisał/a:

Kurcze, 3 lata siedzę w kamperze gapiąc się na wyświetlacze i z MPPT to ja bym łączył szeregowo, bo to ekstra zysk prądu. Przy długoterminowym kamperowaniu to jest ogromny zysk. Pisałem o tym nie raz. Miałem równolegle przez pierwsze pół roku, później wymiana na MPPT i szereg i nagle prąd odkąd jasno się zrobiło, do tego przy tej ilości 3-4 sztuki, tylko szereg.
Ostatniego lata miałem PWM (bo mppt odesłałem na gwarancji do Polski) i panele równolegle i nawet latem w Szkocji mi brakowało prądu.
Zimą np. teraz w jasny dzień potrafi iść te 1,5-2,5A (dupy nie urywa, ale słońce w szczycie to ok 10 stopni nad horyzontem), gdybym miał równolegle to by było 0,00A. Sprawdziłem wielokrotnie. Panel daje za niskie napięcie, żeby było jakiekolwiek ładowanie, ale 4 w szeregu już dają na tyle, że stąd MPPT wytworzy te 1,5 - 2,5A nawet z chmur. Albo ok 0,5A - 1A z lampy ulicznej.
Oczywiście zimą na północy Europy, gdy go potrzeba dużo więcej, to te 1,5-2,5 to nic przy dobowym zużyciu, ale gdy z nowym MPPT dałem 4 szt. w szereg to jeszcze w październiku mi prądu starczało gdy tylko było słońce.
Ale Joasia z tego co wiem, nie planuje zimować w Szkocji czy Norwegii.

Poza tym każdy panel ma diody bypass, więc one zdaje się załatwiają temat pstrykania pstryczkami.

Świstak - 2017-12-19, 21:29

I w tej opinii jest racja. Co prawda takie rozwiązanie też ma wady, bo przysłonięcie lub zabrudzenie jednej celi powoduje spadek wydajności całej instalacji, natomiast przy połączeniu równoległym 4 paneli będzie to spadek o mniej niż 25%.... Zatem najlepiej wyprowadzić wszystkie przewody z paneli w pobliże regulatora i tam dokonywać przełączania, a najlepszą konfigurację wybrać metodą prób i błędów. No chyba że wybierze CIX.... :chytry

http://allegro.pl/panel-f...6678565072.html
http://allegro.pl/panel-s...7093712430.html

Co do jednego chyba jednak jesteśmy zgodni - MPPT tak, PWM nie.... :czachagada:

Bronek - 2017-12-19, 21:57

Dodam, że w równoległym wypada grube kable puścić i jakoś cienko widzę np. wpięcie 6mm w Tracera..A 3x 180wat to dużo.
Trzy lata miałem szeregowo i od bladego świtu, po późny zmierzch, a nawet w wiacie, zielona lampka ładowania cieszyła oko.

MisioKRAK - 2017-12-19, 22:19

Lampka tak, ale wynik rzędu 0,1A też świeci zieloną lampkę...
Chociaż ja chyba jednak pójdę w równoległe 2 panele :)

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-19, 22:22

no już wiem SZEREGOWO i tego będę się trzymać :yay: :yay: :yay:

Dzięki Panowie za konstruktywne podpowiedzi, wreszcie jakiś krok do przodu w labiryncie kablowym.

Jak ogarnę jeszcze moją lodówkę, to będę spać spokojnie :wyszczerzony:

dzisiaj nie kupujcie przetwornicy (Bronkowej ;) ) bo 293$ kosztuje. trza cierpliwie poczekać :spoko

Bronek - 2017-12-19, 22:25

To takie poetyckie miało być, a Ty to tak jak Lenin materialistycznie.. :mrgreen: (ad zielona lampka i MisioKrak)
Znudziło mi się, tyle razy już :bylo

Róbmy swoje. I tak : 3x110watv mnie czeka z 30Amperowym mppt i zrobię sobie.... dobrze :spoko czyli.....

Joasia I Wielka ;) - 2017-12-19, 22:36

Bronek napisał/a:
a Ty to tak jak Lenin materialistycznie..

no proszę Cię, bo spać nie będę :placz :placz :placz mnie od Leninów :placz :placz :placz

Bronek - 2017-12-19, 22:38

Bronek napisał/a:
a Ty to tak jak Lenin materialistycznie : (ad zielona lampka i MisioKrak ..

no proszę Cię, bo spać nie będę :placz :placz :placz mnie od Leninów :placz :placz :placz

Przeczytaj jeszcze raz. :mrgreen: Posty się nakładają widocznie... Nie nie Ty Leninem, co najwyżej Nadieżna Krupska :mrgreen:

wlodo - 2017-12-19, 23:20

Tylko, że Joasia chce jeden panel na skosie dachu z przodu montować, to nie będą miały takiego samego naświetlenia i wydajność całości będzie racze marna :-/
wirefree - 2017-12-20, 15:57

Niech podlaczy ten jeden panel rownolegle z pozostalymi .
MisioKRAK - 2017-12-20, 18:51

Bronek napisał/a:
To takie poetyckie miało być, a Ty to tak jak Lenin materialistycznie.. :mrgreen: (ad zielona lampka i MisioKrak)
Znudziło mi się, tyle razy już :bylo

I jest nadal pięknie jak świeci zielona... A za porównanie to ja podziękuję ;)

Bronek napisał/a:
Róbmy swoje. I tak : 3x110watv mnie czeka z 30Amperowym mppt i zrobię sobie.... dobrze :spoko czyli.....

I prawie dokładnie tak jak u mnie będzie tyle że u mnie 2 panele po 180W, ale równolegle połączone ale za to 44V :) + MPPT 30A
wirefree napisał/a:
Niech podlaczy ten jeden panel rownolegle z pozostalymi .

A to się tak da?

Bronek - 2017-12-20, 19:20

Cytat:
+ MPPT 30A

Przy równoległym 3x180, nie za. mało lub na styk! gdy 12v?

ile one mają 12. 24 czy 48 volt?

Z zapasem lepiej lub szeregowo

MisioKRAK - 2017-12-20, 19:49

Jeżeli to do mnie o tym +30, to niezbyt rozumiem...
Na Ciebie czeka 3x110W czyli 330W (zapewne w miękkim)
Ja jednak będę miał 2x ale 180W czyli 360W (ja jednak w klasycznie szklanych) - ale mocowo i regulatorowo dość zbliżone...i o to mi chodziło, że to takie "rozsądne".
Ja będę pracował na "12V"

A apropo właśnie trzeciego solara (chociaż nie wiem czy to w tym wątku...) - czy myślicie że w okresie zimowym była by możliwość podpięcia na jeszcze trzeciego solara do regulatora 30? (w zimie nie jeżdżą ze mną rowery= kg, a na dachu mam coś takiego jak "bagażnik na ponton" i tam mógłbym na czas zimy montować 3 panel?

Bronek - 2017-12-20, 20:05

2x ok coś mnie się te trzy? pokiełbasiły.

Ale trzy 180 to już 12 v 540 i tu chodzi ampery i jak sobie podzielimy to nam wychodzi... itd

Równoległe to kabelki grubsze i regulator odpowiedni.

360/12=30 i na styk. Wiadomo, że raczej nigdy tak nie b~dziec ale... "w papierach tak sobie wygląda :spoko

MisioKRAK - 2017-12-20, 20:14

Mam przygotowane kabelki 6 do paneli i 10 z regulatora...(w kartoniku) :)
Bronek - 2017-12-20, 20:23

MisioKRAK napisał/a:
Mam przygotowane kabelki 6 do paneli i 10 z regulatora...(w kartoniku) :)

A widzisz! ja ma mppt 30a ale mu się nie przyglądałem.. Wlezą mu te 6 mm?

KACPERKI 2 - 2017-12-20, 20:24

Bronek napisał/a:
Wlezą mu te 6 mm?

Wlezą - ja mam 8mm2 i spoko jeszcze z luzem...

MisioKRAK - 2017-12-20, 20:30

jak się tak przyglądałem to 10 mi wejdzie na 100%, a może nawet i 16...ale tego już nie jestem pewny ;)
Bronek - 2017-12-20, 20:37

Nie chciało mi się kartonu otwierać :mrgreen: :kwiatki:
MisioKRAK - 2017-12-21, 07:25

Ale ja nie mam Tracera i w sumie amperów z solara też nie będzie tak dużo, wiec też wydaje mi się że mogła by być spokojnie nawet 4... u mnie będzie jakieś jakieś 2x 5A z jakimś tam haczykiem... Więc na upartego to i 2,5 by pewnie starczyło - ale jak pisałem, będę wstawiał 6mm2 a od regulatora 10
Bronek - 2017-12-21, 07:36

MisioKRAK napisał/a:
Ale ja nie mam Tracera i w sumie amperów z solara też nie będzie tak dużo, wiec też wydaje mi się że mogła by być spokojnie nawet 4... u mnie będzie jakieś jakieś 2x 5A z jakimś tam haczykiem... Więc na upartego to i 2,5 by pewnie starczyło - ale jak pisałem, będę wstawiał 6mm2 a od regulatora 10

Od regulatora przegięcie, bo tu już może być odwrotnie (zobacz jakie cieniutkie kabelki mają ładowarki) . Ale kto bogatemu.

MisioKRAK - 2017-12-21, 07:54

Ale przekrój dobiera się głównie do natężenia prądu... do regulatora będę miał powiedzmy max 11A a od niego już 30A...dlatego taka różnica...
dziwaczek - 2017-12-21, 13:09

Czym większy przekrój przewodu - tym mniejsze straty w przepływie prądu.
wirefree - 2017-12-21, 14:41

Bronek - 2017-12-21, 14:44

No i wtedy prąd piszczy jak u Martina w jego kamperku.

Dajmy spokój bo to już pińsetny raz.

A do tego z przetwornicy spalonej z niewiadomego powodu, poprzez chińską jako lepszą od tego zjaranego Volta, doszliśmy do solarów...

Darek Szczecin - 2017-12-21, 17:48

to nie jest fajne miejsce, poszukaj może pod fotel wciśniesz. Zrób fotkę co tam pod tym fotelem jest jeszcze oprócz akku. Z kablami to trochę nie rozumiem, znaczy odcinki po 0.5 połączyłeś w 1m ?
Bronek - 2017-12-21, 18:00

Oj.....z tymi kablami!
Jakbyś nie czytał....
Piszczy, bo może akumulator siada ?

A wyżej taki ładny rysunek wyżej! My tu kable jak ręka wstawiamy, Darek chce wszystkim podwójne podarować. A Ty łączysz pewnie na śrubeczki chińskie kabelki i walisz mocą niemal maksymalną :mrgreen:

Fajnie.

Darek Szczecin - 2017-12-21, 18:00

Alan napisał/a:
to nie jest fajne miejsce, poszukaj może pod fotel wciśniesz. Zrób fotkę co tam pod tym fotelem jest jeszcze oprócz akku. Z kablami to trochę nie rozumiem, znaczy odcinki po 0.5 połączyłeś w 1m ?

Tak polaczylem dwa czerwone i dwa czarne, stad mają teraz po metrze każde. Fotki zrobię. :szeroki_usmiech

Jak nie znajdziesz innej lokalizacji to chociaż kable normalne ci wykonam.
Ale poszukaj pomyśl, w tym miejscu w którym jest teraz będzie skopana i nie fajnie wygląda,
A co masz pod drugim fotelem znaczy pasażera? bo jak nic to tam wciskaj, kabel można pod podłogą przeprowadzić lub pod tapicerką podłogi

Darek Szczecin - 2017-12-21, 18:03

Bronek napisał/a:
Oj.....z tymi kablami!
Jakbyś nie czytał....

Piszczy bo prąd się przeciska :mrgreen:
a tak naprawdę to napięcie na połączonych cienkawych kablach spadło

Bronek - 2017-12-21, 18:10

Ale :spoko jest teraz tu aktualny temat o gaśnicach halonowych :mrgreen:

Po różnych doświadczeniach i pomimo, że ta ma zew sterowanie lepiej by była dostępna na szybko.
No i wentyolowana w miarę.
Wszystko zależy czym będziesz ją obciążał i jak długo.

Ja już napisałem.... nigdy przetwornica u mnie nie będzie sobie sama pracowała,.... bo nie musi. :mrgreen:

Bronek - 2017-12-21, 18:55

Pod fotelem fajnie. Zrób może jak szuflada?
A sterownik można nawet na deskę wyprowadzić.
Ja u siebie wywaliłem w Ducato ten paskudny pojemnik z podośnikiem i też fajny schowek był... na apteczkę, kable rozruchwe itp

Bronek - 2017-12-21, 19:08

Dla testów p poż można :ok
Ja się zastanawiam czy dać hebel przed przetwornicą, bo im mniej "zaburzeń" przepływu tym lepiej.
Ale chyba dam, bo zapasu mocy ta akurat przetwornica ma jak dla mnie. sporo.

Poczytaj instrukcję, jest niezła.. są tam długości grubości wskazane dla mocy itd...
Przetwornica tu pracuje w warunkach wibracji. Warto co jakiś czas sprawdzić łączenia.

Te chińskie kable nie są złe, ale jak na swój wymiar i dajemy je po dwa ale nie przedłużamy.

Darek Szczecin - 2017-12-21, 19:45

Alan napisał/a:
Darek Szczecin,

Jak nic kable będą potrzebne, :mikolaj :ok
. Jak umieścisz już przetwornicę, to zasymilują położenie kabli jakimś grubym przewodem np. Przedłużaczem. Kable przy tej długości wykonam 2x25 mm² na biegun. Jeśli takie zawijasy po aucie robimy to proponuje bezpiecznik 200A przy klemie + akku zabudowy. Dobrze rozplanuj bo nadmiar długości kabli to też bez sensu. :spoko
Darek Szczecin - 2017-12-21, 21:32

Alan napisał/a:
Darek Szczecin,

Jak nic kable będą potrzebne, :mikolaj :ok
. Jak umieścisz już przetwornicę, to zasymuluj położenie kabli jakimś grubym przewodem np. Przedłużaczem. Kable przy tej długości wykonam 2x25 mm² na biegun. Jeśli takie zawijasy po aucie robimy to proponuje bezpiecznik 200A przy klemie + akku zabudowy. Dobrze rozplanuj bo nadmiar długości kabli to też bez sensu. :spoko

pasza - 2017-12-21, 22:18

To chyba dobry kierunek
kupowanie w PL Chińczyka z polskimi napisami, może jedynie poprawiać PKB kraju

Takie hasło kiedyś czytałem i ciężko się z nim nie zgodzić :)

Wspomagaj Polskę, kupuj prosto chińczyka, zaoszczędzone pieniądze wydaj na rzeczy które są naprawdę w Polsce produkowane.

Bronek - 2017-12-21, 22:56

Nie chce mi się pisać dlaczego, ale jedyną zaletą jest mała długość kabli . No i może że wkorzystanie przestrzeni optymalne

Pozycja, przestrzeń, itp do kitu.

Na krótkie działanie może być i na niskie pobory.
Na maxa wszystko się grzeje. Przetwornica, kable i akumulator.
No i ta pozycja, nie zalecana. za bardzo. Choć w takiej i ja poprzednią zamontowałem. Ale ciut więcej wokół przestrzeni było.
No i jej praca nie trwała nigdy więcej jak 10 minut, pod kontrolą.

Czyli możesz spróbować ale bał bym się ją zostawić bez kontroli.

Bronek - 2017-12-21, 23:12

Nie może latać, bo coś się upier....

No i przy np. 2000wat to kabelki minimum 16 mm cc jak nie więcej?

Darek Szczecin - 2017-12-21, 23:54

dobra, a do czego ci potrzebna ta przetwornica, i jaka pojemność akku zabudowy? Bo jeśli przetwornica ma odpalić tylko coś co żre prąd przez 10 minut parę razy dziennie to w zasadzie pod fotel kierowcy też można upchać, zanim się zagrzeje to już po akcji
Bronek - 2017-12-22, 06:09

Przy takim akumulatorze ... Ah , niech Ci ktoś obliczy.. za ile minut załatwisz akumulator na amen.
Tym bardziej, że te Ah to pobożne życzenie.
Więc oblicz ile zużywasz energii dziennie i wg mnie bez solarów w dzień, agregatu /alternatora nocą się nie obejdzie.
Jaką klimę masz na myśli i w jaki stylu używaną , nie mówisz poważnie, że z akumulatora ?
Tu np
http://www.akumar.pl/arty...anie-na-energie

A TU LEPIEJ jak obliczyć itd warto to sobie uzmysłowić!
:!:
http://door-to-door.pl/In...dowe-realizacje

............................
Ja z wiadomych powodów korzystałem dla ciekawości z tego kalkuratora

https://www.efoy-pro.com/energy-calculator

Ten niżej to już w konkretnym celu
https://www.efoy-comfort.com/which-model#overview

Darek Szczecin - 2017-12-22, 08:07

A ty tam nie masz lodówki kompresorowej na 12V ? Straszne wymagania od mikro akumulatora. Wrzuć mi adres na priv. Jak by co to kable zrobione :spoko , oto dowód. W podanej długości zrobiłem po jednym 25mm², celowo ponieważ akku małe, jak będziesz chciał efektywnie ciągnąć z przetwornicy to proponuje wrzucić z czasem drugi akku zabudowy pod fotel pasażera obok przetwornicy, to i kable będą inne PS. Wrzuć mi trż numer tel. Kurierem poleci, jest szansa że dotrze na czas
Bronek - 2017-12-22, 09:18

Też tak uważam. Taki magazynek energi i to chyba nie pierwszej młodości, ma z 30% efektywnej pojemności ze swojej metki.

Do chwilowych poborów 230v się nadaje. Do innych, czarno widzę.

Mamy tu obliczeniowców i fascynatów materii pomiarowej.
Ale miałeś przedsmak tego.... przetwornica nie chciała współpracować z grzejnikiem.

Efoy to malutkini leciutki sprzęcik..... w porównaniu z tym co powinienieś mieć.

Naprawdę... :mrgreen: skoncentruj się :mrgreen:
I wg mnie na oko 200- 300Ah godzin akumulatora dla Ciebie to i tak chyba za mało a to gabaryty i z 50- 80kg wagi :!:

Powtarzam Efoy to miodzio przy tych bateriach.

Bronek - 2017-12-22, 10:02

Dwa lata, da radę ale zrób próbę
Naładuj do pełna, może jakiś miernik napięcia podłącz, lub samą tylko i podłącz przetwornicę i oprawka z żarówką 200wat by prościej. Odpal i włącz stoper

Efoy
Nie bez aku nie chodzi ale pizwala mieć o wiele mniejszy..... Cena, astronomia.
Ale za kosmos się płaci.
Jutro będę miał, albo zaraz po Świętach. https://www.camperteam.pl...p=689238#689238

toscaner - 2017-12-22, 10:14

Kurcze, a ja tu bez klimy 400Ah i myślę czy nie iść w Lifepo4.
Do tego na ogrzewanie, lodówkę, muzykę, laptopy trzeba zimą codziennie agregat odpalić. No ale to logiczne, bo akumulator nie produkuje prądu, tylko go magazynuje potrącając swój vat. Czyli ze stratami. :haha:
Ten maluch umrze bardzo, bardzo szybko przy tych wymaganiach. :(
Pądu będzie brakowało kilka razy dziennie. A na noc to bym lodówkę wyłączał całkiem.
To oznacza odpalanie silnika, albo słupek. Bo agregatu pewnie nie masz. :(

krzlac - 2017-12-22, 10:21

Alan napisał/a:
A ile to kosztuje? Domyslam się, że "n x" akumulator?

n = 30

krzlac - 2017-12-22, 10:38

Banner 956 01 to 80 Ah. Za mały i za stary aby spać spokojnie.
toscaner - 2017-12-22, 10:43

Z klimą i lodówką ile zmieścisz. 200W paneli w słoneczny dzień będzie się bardzo nudziło z tą starą 80tką :-/

Pytanie, klimę na serio chcesz zasilać z przetwornicy?

krzlac - 2017-12-22, 11:34

Alan napisał/a:
Co radzisz? Przy 200W solarze?

Kup nowy 100Ah (np. Banner) za ok. 500 zł. Zamontuj, przygotowując miejsce pod drugi taki sam. Zacznij jeździć i zobaczysz jak szybko się przekonasz, że puste miejsce należy zapełnić drugą setką. Będziesz 3 lata względnie zadowolony. W czwartym sezonie - nowe 2 x 100 Ah.
Tyle radzę. A i jeszcze jedno - Honda 10 w kuferku, tak na wszelki wypadek.

toscaner - 2017-12-22, 11:36

No i jeśli już agregacik, to i ładowarka do takich 200Ah ze 20A-30A. Z reguły to jest max prąd i z reguły i tak konsumuje się na bieżąco jakiś, więc aku będą dostawały mniej :ok
Bronek - 2017-12-22, 11:37

No, to rozsądna i bardzo praktyczna rada. Agregacik by nie popsuć sobie pierwszego wyjazdu.. Nawet pożyczony.
toscaner - 2017-12-22, 11:49

A czyli już masz tam pewnie jakąś ładowarkę. Ciekawe ile ma Amper. Jak 10A, to przy 200Ah trochę godzin ten agregat napyrka.
Pod słupkiem bez znaczenia, bo wpięty 24h to się naładują.

rakro1 - 2017-12-22, 20:19

Alan - jeśli jesteś na etapie planowania i realizacji to jak najwięcej paneli i jak największej pojemności aku pokładowe.Ja mam ponad 400wat na dachu,płasko,nie podnoszone niestety(elastyczne naklejone oraz dwa akumulatory zabudowy po 220 Ah.To zestaw do klimy stacjonarnej Dometic,podłogowej.Kilka godzin w Grecji to działa.Lodówka na gaz ale mógłbym na prąd bo na ogół jest prądu dużo.Ale odpalam też agregat bo go mam i cieszy mnie używanie go a staję zawsze na dziko i nikomu to nie przeszkadza.Oszczędniej chyba się nie da.Doklej paneli i na tym etapie już musisz pomyśleć jak je rozmieścić bo potem trudno dopasować.I najlepiej podnoszone do słońca.I aku ile wlezie.I miejsce na klimę.A wszystko na etapie budowy.nawet jak nie masz kasy na razie to zaplanuj i zostaw miejsce.Pozdrawiam.
rakro1 - 2017-12-22, 20:35

Jak nie na dachu to może z boku albo przenośne.Gdy stajesz w cieniu a to podstawa możesz wystawić i przestawiać w zależności od słońca.Wielu tak robi i to optymalne może.I pomyśl,że na dziko jest fajnie,nie słupek na campie.
Bronek - 2017-12-23, 16:35

Czy setka ma podobne wymiary. Sprawdź byś się nie zdziwił.
ZEUS - 2017-12-28, 16:10

Bronek napisał/a:
Z tym 150 dolców to niekoniecznie, przecież ostatnio kupowałem przetwornicę za 202 bez cła

mam i ja... :oops: :diabelski_usmiech zamówiona 18 grudnia dzisiaj dotarła (zakup za 202,27 USD) i również bez cła... :-P :spoko

Bronek - 2017-12-28, 16:52

Ku.... a jak zaczną się palić będzie na mnie.

Jak Neron, wyjdę i będę patrzył.... :mrgreen:

W związku z tym ponownie chwilowo podrożała :mrgreen:

Socale - 2017-12-28, 21:59

Bronek napisał/a:
Ku.... a jak zaczną się palić będzie na mnie.

...

Podpisz cyrograf :diabelski_usmiech = nie kusisz :)

Bronek - 2017-12-28, 22:01

Będziesz naprawiał. Interes się musi kręcić
ZEUS - 2017-12-29, 15:44

Bronek napisał/a:
Oj.....z tymi kablami!
Jakbyś nie czytał....

Piszczy bo prąd się przeciska :mrgreen:
a tak naprawdę to napięcie na połączonych cienkawych kablach spadło

cienkie kabelki, spadek napięcia... to zrozumiałe, ale dlaczego nadal piszczy po odłączeniu kabelka od aku?

postanowiłem przetestować przetwornicę, stary, zapasowy aku przed testem naładowany do pełna, po podłączeniu przetwornicy podłączyłem czajnik elektryczny (1850 W), po kilkunastu/dziesięciu sekundach siłą rzeczy aku padł i przetwornica zaczęła piszczeć a następnie się wyłączyła, odłączyłem przewód od aku a ona nadal piszczy :roll: , przestała po kilkunastu sekundach... coś z nią nie tak czy tak ma być, jest to możliwe, że zapamiętała ostatni (kiepski) parametr akumulatora i tak reaguje?

może to ważne: podłączyłem testowo tylko po jednym (z dwóch) kabelku i kabelek po teście był wyczuwalnie cieplejszy...

Bronek - 2017-12-29, 16:46

Na Olimpie musi coś.....
UV szkodzi, jak nic bez kapelusza lub folii aluminiowej nie da rady przebywać.
Drogi Bogu co z widłami chodzisz....
Co Ty piszesz, że chodzi, że wyczerpała akumulator i piszczy... no i taka jej rola piszczeć i wyłączyć się.
A potem sobie piszczy bo się z lekka opiła umierającym prądem i jej się beka nim z kondensatorów.

Dlatego jestem niewierzący :bigok

Ps. Zeus Pytaj! Olej moje moje dowcipy, nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi (moje) :mrgreen:

ZEUS - 2017-12-29, 17:03

zauważ łaskawco, że sam metodą dedukcji do podobnych wniosków doszedłem :haha:
chciałem tylko potwierdzenia bardziej obytych w temacie... no i mam co chciałem... :-P :spoko

Bronek - 2017-12-29, 17:05

Edytowałem powyżej , jak się wkurzałeś. :mrgreen: :idea
Pytaj, ja też pytam.

ZEUS - 2017-12-29, 17:08

e tam... z tym wkurzaniem to nie tak prosto... a pytał będę tak długo, aż... mi się znudzi... :gwm :-P
Socale - 2017-12-29, 19:53

Bronek napisał/a:
Będziesz naprawiał. Interes się musi kręcić

A nie... to już nie interes, to hobby w genach :)
Trenować cza- bo bez wiotczeją mi szare.
.
.
.
Bronek napisał/a:
...
wyczerpała akumulator i piszczy... no i taka jej rola piszczeć i wyłączyć się.
A potem sobie piszczy bo się z lekka opiła umierającym prądem i jej się beka nim z kondensatorów.
...

Przetłumaczyć nie rozumiejącym na "po naszemu"?

MisioKRAK - 2018-01-05, 17:24

Mam pytanie o mocowanie tej przetwornicy.
U mnie bardzo fajnie by było gdybym mógł zamontować ją, wentylatorem do dołu...
Niestety instrukcja mówi NIE :(

Może jak bym obrócił wentylator by pracował w drugą stronę było by OK?

Bronek - 2018-01-05, 17:58

Wentylator, może jego łożyska?

Nie wiem czy wyciąga, czy wdmuchuje?
Może chodzi o to że termopara, termistor czy co tam jest jest, ma być u góry?
Ciepło i konwekcja
I to co się najbardziej grzeje jest właśnie w tej zalecanej na górze części.?
Przez to rzadziej włącza się wentylator?
kurz? :?:

MisioKRAK - 2018-01-05, 18:15

Ale myślicie że można by było jednak go zamontować go "do góry nogami" - rozumiem że np może się częściej włączać się wentylator, ale czy to nie zagraża urządzeniu lub co zrobić by dla niego było tak dobrze?
Bronek - 2018-01-05, 18:51

:?: Ryzyk fizyk raczej nie widzę przy dobrej wentylacji przestrzeni wielkiego problemu
Chodzi o wentylację i dostęp do kabli, czyli bezpieczeństwo
Wentylator jest przy wejściu. Domnienam, bo mi się nie włączył podczas testu, że wydmuchuje z wew. , czyli wyciąga i dlatego ma być u góry.
U dołu by dogrzewał przetwornicę.
ale czy na tyle jest to tak bardzo mocne ......?
:?
To już zależy jak dasz popalić przetwornicy, i czy pod kontrolą będzie stałą, czy samopas...

Socale - 2018-01-05, 20:12

MisioKRAK napisał/a:
...
Może jak bym obrócił wentylator by pracował w drugą stronę było by OK?

Bronek napisał/a:
Wentylator, może jego łożyska?
...

Odkręć obudowę odwróć wentylator. Po obróceniu przetwornicy do góry nogami wentylator będzie i tak w prawidłowej pozycji dla łożysk, tyle że zamiast wyciągać będzie wtłaczał lub na odwrót, ale zgodnie z kierunkiem naturalnej cyrkulacji. Wtłaczanie powietrza wydaje mi się skuteczniejsze w chłodzeniu, w przeciwieństwie do wentylatorów lodówki bo o inny skutek chodzi.
No kto jak kto ale Ty Misio coś o tym wiesz. :idea

robba - 2018-01-05, 21:23

MisioKRAK napisał/a:
Ale myślicie że można by było jednak go zamontować go "do góry nogami" - rozumiem że np może się częściej włączać się wentylator, ale czy to nie zagraża urządzeniu lub co zrobić by dla niego było tak dobrze?

jeśli ma czujnik u góry (a pewno ma to nie można, chyba że oprócz
odwrócenia wentylatora przeniesiesz czujnik.
Wtedy masz 90% szans że będzie działać..... :)

MisioKRAK - 2018-01-05, 21:27

No coś tam wiem ;)
Ale o prądzie to stanowczo mniej niż niektórzy tutaj... dlatego wolałem się zapytać bo może coś "przeoczyłem" a bym nie chciał zniszczyć ;)

PS. Przetwornica będzie na zewnątrz (nie w szafce) i włączana tylko przy okazji potrzeby

MisioKRAK - 2018-01-19, 15:42

Mam pytanie - nie wiem czy to w tym wątku ale spróbuję tu...

Używam przetwornic tylko na zasadzie - włączam bo potrzebuję i wyłączam gdy już nie trzeba mi...(nie używam ich w biegu jałowym).
Mam dwie przetwornice mniejszą 300W i później dołożyłem większą...
I do sedna...
Czy jak chcę wykorzystać coś rzędu 100-150W (np zasilacz laptopa) czy lepiej jest podpiąć się do mniejszej przetwornicy, czy jednak duża przetwornica na małym obciążeniu będzie porównywalna (wiem że czuwanie większej jest obarczone większym poborem prądu...ale czy praca na "małym biegu").
Rozważam demontaż małej przetwornicy...

Wiem - można to zmierzyć...ale dla mnie nie jest to takie proste (nie mam cęgowego amperomierza do prądu stałego, jak i amperomierza bocznikowego w kamerze), więc może ktoś to sprawdzał i wie, no i podpowie...

xbartman - 2018-01-19, 16:28

Porównaj w dokumentacji wartości prądu jałowego. Przy pracy na małym obciążeniu różnica strat przetwornic będzie stosunkowo porównywalna do różnicy prądów jałowych.
Generalnie jeśli te Twoje 150W to raczej obciążenia krótkotrwałe to nie bawiłbym się w dwie przetwornice, szkoda, miejsca, wagi (tu mniej bo ta 300W to nie waży), roboty z przełączaniem. Jeśli 150W włączane jest na długo (np. telewizor grający cały wieczór do późnej nocy) to różnica na przetwornicy 300W i 3000W może już być kilka Ah.

MisioKRAK - 2018-01-19, 16:44

Dokumentacji nie mam :(
A laptop - też czasem podpinam na dłużej niż 15min...
Chociaż już laptop raczej przejdzie na zasilanie 12V...
Ale dochodzą jeszcze używanie jakiś dziwnych ładowarek, blenderów itd...
Instalacje mam tak że najczęściej wpinam się bezpośrednio do przetwornicy a nie przetwornicę do gniazdek...
A przetwornica 300 jak pisałeś...niemalże nie waży a miejsca też prawie nie zajmuje (bo tam gdzie wisi i tak nic bym nie włożył) ;)

Pewnie się skończy na szukaniu miernika i testy ;)

Socale - 2018-01-19, 21:04

Moim zdaniem, do sporadycznego użycia zostaw większą, niech dysponuje mocą. Nigdy nie wiadomo kiedy te zdolności będą przydatne.
Zużycie energii z jednej czy drugiej do tej samej czynności będzie podobne, jedynie jałowy w czuwaniu którego bez potrzeby nie będzie, będzie miał drobne różnice ale nie będą one odczuwalne w bilansie kilkudniowych wypadów bez słupka.
.
Mały paradoks: Nie mam w kamperze przetwornicy. Mam je na półce i nie czuję potrzeby użycia. Ewa nie sygnalizuje potrzeb do czegokolwiek na 230V...
Mniej ważę :)

MisioKRAK - 2018-01-19, 21:34

Już o tym dyskutowaliśmy (o potrzebie), a co do wagi - ja uważam że dla mnie zbiornik stacjonarny jest zbyt ciężką instalacją i nie uzasadnioną (podkreślam - dla mnie).
I właśnie w tym jest też całe piękno, że jednak się różnimy i posiadamy różne potrzeby, czy też priorytety :)

A co do słupka - ja chyba już jestem na etapie - nie dziękuję...

Socale - 2018-01-19, 21:48

O widzisz, brawo, z szacunku do upodobań/przemyśleń napisałem "Moim zdaniem..."
Parametry i wyliczenia techniczne to już zdanie fizyki a nie moje.
.
Ponownie, moim zdaniem, nie warto wozić 2 przetwornic do różnych zastosowań, lepiej jedną która zrobi za słabszą i za siebie.
Oczywiście nie upieram się bo to jest ta... no... ta wolność...
:)
Dla niej :bukiet: :spoko :roza: :kwiatki: :idea :bigok :gwm :kwiatek :bukiet: :roza: :kwiatki: czyli wszystko.

MisioKRAK - 2018-01-19, 21:59

Chodziło i głównie o oszczędność prądu gdyż nie podpinam się do słupków a 230V jednak czasem lubię mieć...
Nie wiem czy np dla przetwornicy 2000W obciążenie 80 czy 100W nie będzie to jak bieg jałowy i pożerało to 3x więcej prądu...bo jak tak to mogę nadal wozić ze sobą tą 300W bo jak pisaliśmy niezbyt zajmuje miejsca jak i niezbyt waży...ale jak to jest nieuzasadnione (elektrycznie) to po kiego mi ta 300W ;)

PS. Dzięki za brawo... ;) ale tak jest, każdy z nas jest inny i inaczej spędzamy czas... ale łączy nas jedna pasja (karawaning) i o to chodzi w tym całym cyrku... :)

MisioKRAK - 2018-02-19, 21:20

Mam problem z ekspresem kapsułkowym pod tą przetwornicą...

To tabliczka expresu...
Najczęściej wyłącza przetwornice gdy się zagrzeje (wyświetlając "redy" = zieloną diodę), potem w połowie 1 kawy... i trzeci raz znowu jak się dogrzeje po 1 kawie...następne kawy najczęściej robi już bez przerw...
Napięcie podczas pracy rzadko spada poniżej 11,3-11,2V (a po wyłączeniu od razu wskakuje na 12 z górką...)... inne urządzenia na tej przetwornicy (mocniejsze i słabsze) pracują bardzo ładnie...
Mieli byście jakiś pomysł? Czy tylko zmiana ekspresu?

Bronek - 2018-02-19, 21:34

Nie kumam.... O co Ci chodzi. Jak zagrzeje wodę, to nie grzeje dalej wody.

Jak mu woda wystygnie, to grzeje jeszcze raz wodę i do tego pompka itp. i tak w kółko, aż się nie wyłączy o ile ma taką funkcję, lub Ty go nie wyłączysz.

Jak nie grzeje, to nie grzeje i prądu nie pobiera, to przetwornica przechodzi w stanbay i nie pracuje.

Pewnie jak mu się bebechy nagrzeją, to dalsze kawy robi lepiej, ale to wiadomo, że pierwsze kawy robi się dla gości :spoko

MisioKRAK - 2018-02-19, 22:17

Włączam power...świeci się czerwona dioda i się wygrzewa...zapala się zielona dioda bo już się zagrzał...i wówczas pip...wyłączyła się przetwornica (nie przechodzi w stan uśpienia bo tam coś mi innego np pracuje, tylko tak jak by to było przeciażenie) po czym znowu się włączyła...ale ekspres się oczywiście wyłączył...Więc włączam go, teraz błyskawicznie się dogrzewa (bo był ciepły) więc robię kawę...i w połowie pierwszej kawy pyk...i znowu się wyłącza przetwornica (po czym znowu włącza...) expres znowu włączam...czerwona, zielona diodka...i robimy kawę, jak się skończy robić kawa to ekspres przechodzi w stan dogrzania wody...czyli czerwona diodka, jak się zagrzeje zielona i pyk...znowu restart przetwornicy...po włączeniu ponownie ekspresu już najczęściej można robiąc 2, 3 czy nawet 4 kawę...

Już jaśniej ?? :wyszczerzony:

Bronek - 2018-02-19, 22:18

Co to za przetwornica?
MisioKRAK - 2018-02-19, 22:21

Ta z tego wątku :)
Bronek - 2018-02-19, 22:23

2500/5000wat?
MisioKRAK - 2018-02-19, 22:24

tak

Mikrofala z termoobiegiem na kombo chodzi na 2200W bez kłopotu dojąc w pewnym momencie poniżej 11V
Kompresor 1950W też działa (a ma "cieżki" start)...
suszarka 1100/1500W też ładnie...

Bronek - 2018-02-19, 22:28

Coś z ekspresem, skoro wyyłącza sięc ak brak 230v w gniazdku, bo przetwornica nie mając piboru przechodzi w stanby. Dziwne. Pewnie to zabezpieczenie na wypadek braku prądu.?

A jak ten ekspres chodzi na normalnym gniazdku?

MisioKRAK - 2018-02-19, 22:33

Bez kłopotu...
Tak samo jak na tej przetwornicy przy 2., 3. kawie...

np suszarka wyłączona na 3-5s i włączona też nie robi nic z przetwornicą...

Bronek - 2018-02-19, 22:39

Jakieś wachnięcia, czy brak poboru, i przetwornica wyłącza się a to powoduje wyłączenie ekspresu.,...
.
Trzeba by sprawdzić napięcie. To są uroki przetwornicy, Widziałeś jak z. moim współpracowała pełna kultura. Volt chodził jak traktor i to o połowę z mniejszym poborem. ..

Jakiś przekaźnik hgw.. Cóz wniosek się nasuwa sam...Ekspress do wymiany.

MisioKRAK - 2018-02-19, 22:42

Też tak myślę...
Ale wolałem się zapytać...bo może ktoś ma jakiś pomysł jeszcze ;)

Bronek - 2018-02-19, 22:46

Ostatnia deska, pstryczek nie kontaktuje! :bigok Jak się nagrzeje to łapie. :bigok
MisioKRAK - 2018-02-19, 22:48

nie ma szans...
poza tym drugie wyłączenie jest podczas robienia kawy...

Bronek - 2018-02-19, 22:55

Klemy i połączenia kabli!.
Akumulator? Może też nie być 230v jak mała pojemność?

Problem akademicki.. Trudno ale jest ciekaw, nietypowe. 230v z przetwornicy bywa kapryśne. Zmień akumulator? Tak7e dywagacje.

MisioKRAK - 2018-02-19, 23:39

Pisałem że podpinałem:
mikrofalę z termoobiegiem na kombo chodzi na 2200W bez kłopotu dojąc w pewnym momencie poniżej 11V ale to po 15 min grzania czy jakoś tak...
kompresor 1950W też działa (a ma "ciężki" start)...
suszarka 1100/1500W też ładnie...
Ale też laptopa, czy sam zegar z mikrofalówki (działa jak jest prąd)...

Nowy akumulator AGM 95Ah

Rambler - 2018-02-26, 21:03

Panowie z nieba mi spadliście. Od tamtego roku zastanawiam się nad pewną zmianą systemową....
Lodówka w moim tyranozaurze jest do wymiany bo chłodzi tylko 16 stopni od temperatury otoczenia i w lecie często jest w niej 16ºC-20ºC.

Zmiany są więc konieczne, gazpromom nie ufam, kompresorówki na 12V są drogie i nie można ich użyć po sezonie, więc pomyślałem nad taką, zaiste niezbyt odkrywczą zmotą:
1 - Aku 2x 100ah,
2 - Przetwornica pełny sinus 2000-2500W
3 - mała lodóweczka idealnie pasująca na zamianę: http://allegro.pl/mala-lo...6904625344.html

I teraz pytanie za 100 kuponów w totka.

Czy ten chiński potwór, którego tu przedstawiliście to pełny sinus (misioKrak używał nawet do włączania sprężarki), czy wytrzyma prąd startowy kompresora w lodówce? I ile żre prądu na wolnych przebiegach?

Reakcja mojej żony na wieść że będzie się dało włączyć suszarkę: Oj Tak-Oj Tak-Kupmy- Zróbmy :D

Darek Szczecin - 2018-02-26, 21:14

Rambler napisał/a:
Panowie z nieba mi spadliście. Od tamtego roku zastanawiam się nad pewną zmianą systemową....
Lodówka w moim tyranozaurze jest do wymiany bo chłodzi tylko 16 stopni od temperatury otoczenia i w lecie często jest w niej 16ºC-20ºC.

Zmiany są więc konieczne, gazpromom nie ufam, kompresorówki na 12V są drogie i nie można ich użyć po sezonie, więc pomyślałem nad taką, zaiste niezbyt odkrywczą zmotą:
1 - Aku 2x 100ah,
2 - Przetwornica pełny sinus 2000-2500W
3 - mała lodóweczka idealnie pasująca na zamianę: http://allegro.pl/mala-lo...6904625344.html

I teraz pytanie za 100 kuponów w totka.

Czy ten chiński potwór, którego tu przedstawiliście to pełny sinus (misioKrak używał nawet do włączania sprężarki), i czy wytrzyma prąd startowy kompresora w lodówce?

Ten chiński potwór odpalił nawet taką dużą lodówkę domową 1,9 m wysokości i to bez zająknięcia :spoko

Bronek - 2018-02-26, 21:15

Tu maszfilmik Klasa A++
A ta Twoja? Pewnie coś koło tego? Dopytaj, ale pewnie się nie dowiesz.

Rambler - 2018-02-26, 21:19

[hura]
Chwała Wam, Cześć i Uwielbienie

:pad:

Bronek - 2018-02-26, 21:21

:spoko
Rambler - 2018-02-26, 21:49

A sprawdzał ktoś przebieg sinusa tego inwertera, silnik kompresora sie nie upali?
Bronek - 2018-02-26, 22:22

U mnie ekspres 1450wat, odkurzacz 1400 wat, mikrofalówka 700wat chodzi a reszta mnie nie obchodzi... :mrgreen:
Cicha, zimna, i tylko aby się nic nieodlutowało. Dlatego dam amortyzację jakąś gumową..

Volt, był Ok do moich celów ale ta mnie zaskoczyła.

kwlp - 2018-02-27, 21:29

Witam,
trochę poczytałem i nie wiem czy idę w dobrym kierunku.
Posiadam:
2x panel słoneczny 160W x2 = 320W
regulator MPPT 40A
dwa akumulatory 74 AH = 148 AH
przetwornica Hexagen solar sinus 2000
i jeszcze na oku taką lodówkę: http://allegro.pl/srebrna...7159974329.html

lodówka swoim termostatem ma uruchamiać przetwornice na potrzeby kompresora ( czyli przetwornica nie działa jak nie musi, bo ma dosyć duże zużycie prądu bez obciążenia )

taki zestaw ma być w kamperku który głównie będzie użytkowany w lecie na południu europy, gdzie słońca nie mało. Czy nie będę narzekał na brak prądu ?
Jedyne co mogę zmienić to dołożyć to aku lub zmienić przetwornice oraz kupić inną lodówkę.

MisioKRAK - 2018-02-27, 22:40

Ogólnie wygląda dobrze...
Prędzej bym dokładał jeszcze panel...ale raczej nie potrzeba...ale taki nie wykorzystany kontroler ;)

amples - 2018-02-27, 22:40

kwlp napisał/a:
Jedyne co mogę zmienić to dołożyć to aku

Trochę tych AH może być mało .

xbartman - 2018-02-28, 10:17

Też bym dołożył AH. Ze 148AH nie wyciągniesz więcej niż 90Ah bo Ci przetwornica odłączy. Na samą lodówkę wystarczy ale pewnie będziesz używał też innych odbiorników. Wtedy może przydać się jakiś zapas. Czasem też słońca może braknąć, nawet na południu :shock:
kwlp - 2018-02-28, 14:21

Z doświadczenia to tak używamy jeszcze oświetlenia led i może 12v TV. Trochę nie mam miejsca na kolejne aku. Ale spróbuje przebudować projekt i dać większe aku. Dzięki za rady
xbartman - 2018-02-28, 21:06

U mnie np. sporo gra radyjko, szczególnie wieczorami. Ale nie mam TV. Oczywiście prąd bierze pompka wody, oświetlenie led, wszelkie ładowarki i wiatraczki jako namiastka klimatyzacji. Latem, na południu wiatraczki kręcą całą noc. Lodówka oczywiście też 230V z przetwornicy. I ja jeszcze używam czajnika 230V do gotowania wody na herbatkę. Łącznie trochę się tego uzbiera. Ale 2x100Ah i panle 230W dają radę.
kwlp - 2018-03-17, 14:56

zdecydowałem się na 2x 100AH jednak. natomiast zastanawiam się jak podłączyć te dwa panele 160W. Czy szeregowo czy równolegle. Wiem że szeregowo jest lepiej, ale nie wiem czy ten regulator tak to obsłuży. A jest to regulator o takich parametrach:

Praca automatyczna 12/24V, 40A
Max napięcie baterii słonecznej: 48V
Napięcie ładowania: 13.8V/27.6V ustawne
Napięcie LVD [Low voltage disconnect]: 10.7V/21.4V ustawne
Napięcie LVR [Low voltage reconnect]: 12.5V/25V ustawne
Kompensacja temperaturowa: -4mV/Cell/C
Złącza: max 12mm2
Temperatura pracy: -10C do +60C
Temperatura przechowywania: -30C do 70C
Wymiary: 187mm x 97mm x 61mm
Waga: 500g

Niby ma napisane że maksymalne napięcie na solarze to 48V, natomiast solary mają na naklejce MAXIMUM VOLTAGE 22,8v

Zadziała to tak jak myślę ?

dziwaczek - 2018-03-17, 15:51

kwlp napisał/a:
zdecydowałem się na 2x 100AH jednak. natomiast zastanawiam się jak podłączyć te dwa panele 160W. Czy szeregowo czy równolegle. Wiem że szeregowo jest lepiej, ale nie wiem czy ten regulator tak to obsłuży. A jest to regulator o takich parametrach:

Praca automatyczna 12/24V, 40A
Max napięcie baterii słonecznej: 48V
Napięcie ładowania: 13.8V/27.6V ustawne
Napięcie LVD [Low voltage disconnect]: 10.7V/21.4V ustawne
Napięcie LVR [Low voltage reconnect]: 12.5V/25V ustawne
Kompensacja temperaturowa: -4mV/Cell/C
Złącza: max 12mm2
Temperatura pracy: -10C do +60C
Temperatura przechowywania: -30C do 70C
Wymiary: 187mm x 97mm x 61mm
Waga: 500g

Obrazek

Niby ma napisane że maksymalne napięcie na solarze to 48V, natomiast solary mają na naklejce MAXIMUM VOLTAGE 22,8v

Myślę że zadziała, ale pamiętaj żę te MPPT w tym regulatorze to jest "czysto teoretycznie" :spoko więc może lepiej jednak równolegle. Proponuje po testować.

amples - 2018-03-17, 16:17

kwlp napisał/a:

To jest pwm ,
mppt ma tylko nadrukowane na obudowie ,

kwlp - 2018-03-18, 12:36

Cytat:
To jest pwm ,
mppt ma tylko nadrukowane na obudowie ,

dlaczego tak sądzisz ? Wszędzie jest sprzedawany jako mppt

wirefree - 2018-03-18, 12:43

Tak wszedzie jest sprzedawany jako MPPT z tym ze kazdy wie ze to jest tzw FAke MPPT czyli PWM sprzedawany przez chinczykow jako MPPT a poniewaz nasze panstwo nie kontroluje niczego poza korytem to na kazdym kroku spotykamy sie z oszustwem.
kwlp - 2018-03-18, 20:53

To mnie nie pocieszyłeś. Tak się składa że wiem że są takie praktyki stosowane, ale nie myślałem że dotyczy to akurat tego urządzenia :)
koder - 2018-03-18, 23:23

amples napisał/a:
To jest pwm

Potwierdzam. Oglądałem takiego, Toscaner miał nawet przez pewien czas u siebie zamontowany - przy MPPT to nie stało. Niby ma przetwornicę, ale ona jest mikroskopijna i się błyskawicznie wysyca.

Rambler - 2018-03-26, 23:02

Dyskusja trochę zeszedła na manowce, więc postanawiam wrócić do tematu przetwornic.

Jak się spisują wasze chińskie cuda? Działają jeszcze? :diabelski_usmiech

Przedstawiam nowość: POWER INVERTET

https://www.fasttech.com/...0049827/9636726

Czy ktoś może używa takiego? Cena wydaje się rozsądna 220$ z wysyłką.
i waga słuszna około 6kg...

Bronek - 2018-03-28, 08:38

Ta nasza z pierwszy postów jest teraz w promocjii :!: Cena sprzedaży US $211.10

Przez aplikację jeszcze taniej
https://pl.aliexpress.com/item/DHL-Fedex-2500-5000-Watt-Rein-Sinus-Wechselrichter-spannungswandler-DC-12V-auf-230V-pure-sine-power/2052297969.html?shortkey=qqeEnANj&addresstype=600

Ja dałem 202 Dolca

Darecki_77 - 2018-05-21, 22:12

ktoś mierzył jaki jest rzeczywisty prąd jałowy tej przetwornicy?

Brodacz77 - 2018-05-22, 09:42

Darecki_77 napisał/a:
ktoś mierzył jaki jest rzeczywisty prąd jałowy tej przetwornicy?

Na sucho, na zasilaczu laboratoryjnym - przy zasilaniu 13V - około 0,75-0,8A, przy napięciu 12 - około 0,9-1A. Teraz już ciężko będzie pomierzyć bo zamontowana w kamperze, podpięta kablami od spawarki :szeroki_usmiech

kwlp - 2018-05-29, 00:55

już miesiąc działa u mnie:

Przetwornica która ma dosyć duży apetyt jałowy bo prawie 2A to jest załączana jest przez termostat lodówki

do tego podobno pseudo mppt 40A

i śmiga jak tralala. akumulatory 2x 100ah to nie zeszłem nigdy poniżej 12v przy obecnej pogodzie. a przyznam że przy budowie korzystam dużo z prądu. Aha dwa solary po 160W

Gregorio - 2018-07-01, 22:19

Bronek napisał/a:
Ta nasza z pierwszy postów jest teraz w promocjii :!: Cena sprzedaży US $211.10

Przez aplikację jeszcze taniej
https://pl.aliexpress.com/item/DHL-Fedex-2500-5000-Watt-Rein-Sinus-Wechselrichter-spannungswandler-DC-12V-auf-230V-pure-sine-power/2052297969.html?shortkey=qqeEnANj&addresstype=600

Ja dałem 202 Dolca

Obrazek

Czy ktoś badał oscyloskopem jak wygląda rzeczywiście sinusoida?
Znalazłem na YT filmik, który wzbudził moje wątpliwości

Bronek - 2018-07-01, 22:43

Nie bronię, ale coś za coś.

1. to nie ta, tylko inne parametry
2. Wszystko na tej chodzi, i mnie ta sinusoida i tak nieźle wygląda. .
3. Per analogiam, może , to dotyczyć tej 2500 /5000?
Ci co kupili, na razie nie spłoneli i nic złego nie donoszą..

Jaka cena, taka jakość.
Volty się paliły, np..
2 do 4x więcej kasy i mamy sinusoidę jak pupa niemowlaka... gładziutka. :spoko

skrzychu - 2020-12-15, 12:12

Odgrzebię temat, ale i ja musze coś kupić...
Czy myślicie, że jest szansa, aby to miało pełny sinus? Jest filmik, jak Niemiec odkurzacz 1800W bodajże podpina, sa też fotki z wnętrza - postaram się dodac. Potrzebna do lodówki, suszarki i może ekspresu - takie to tutaj popularne ;) 3000/1500 powinna dla mnie wystarczyć

Link do ALI...
https://pl.aliexpress.com/item/4000334370675.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.816c2e0ewFs0IW

Film
https://www.youtube.com/watch?v=kVgunEj2xSs[/URL]

[URL=https://www.youtube.com/watch?v=kVgunEj2xSs]

Artur.Dell - 2020-12-15, 15:15

Ciekawa oferta, a dolar teraz staniał.
skrzychu - 2020-12-15, 15:31

Oferta kusząca, tylko fajnie jakby któryś z forumowych elektroników na to zerkną i ocenił szanse na względnie bezproblemowe działanie. Nie chciałbym zepsuć tym urządzeń na 230 V. Być może rzut oka na bebechy pozwoli potwierdzić/zaprzeczyć istnieniu pełnego sinusa. Oczywiscie cudów sie po urządzeniu nie spodziewam - po prostu ma uruchomic i nie zepsuć lodówki i ekspresu :)
Świstak - 2020-12-20, 12:39

Silnik odkurzacza nie jest dobrym wyznacznikiem ponieważ jest to najczęściej silnik szeregowy/komutatorowy co oznacza że będzie pracował nawet zasilany prądem stałym.
MaxL - 2021-03-10, 22:50

Właśnie przyszło moje cudo Renoster 2,5/5kW
https://pl.aliexpress.com/item/4000203678302.html
Przetestowane na czajniku 2,4kW - wodę zagotował ale zaczął pod koniec piszczeć o spadek napięcia (nie mam jeszcze docelowego aku) - testowałem też młot udarowy 2kW i widać że przetwornica ma soft-start bo jest odczucie jakby się silnik rozpędzał.
Niestety ten zachwalany bezprzewodowy panel to tylko informacja o napięciach i mocy ale nie da się nic ustawić czy nawet wyłączyć przetwornicy jak niepotrzebna :(

mgF3 - 2021-03-21, 10:34

Cześć. Jak długo szła przesyłka i z jakiego kraju była wysyłka? Co z cłem? Panel sterowania nie działa? Nawet funkcja on/off?
Banan - 2021-03-21, 10:52

MaxL napisał/a:
Właśnie przyszło moje cudo Renoster 2,5/5kW

Kupiłem tej samej firmy, ale 2/4kW
MaxL napisał/a:
nie da się nic ustawić czy nawet wyłączyć przetwornicy jak niepotrzebna

Fakt, to bardziej panel informacyjny, da się wyłączyć i włączyć z jego pomocą, ale musisz mieć ustawiony na przetwornicy włącznik w pozycji OFF.
Generalnie sprawuje się bardzo dobrze, ale kable do akumulatora są za cienkie i trzeba je wymienić. W instrukcji jest napisane, żeby nie zmieniać długości tych kabli, ale jak będą grubsze, powinno być OK.
mgF3 napisał/a:
Jak długo szła przesyłka i z jakiego kraju była wysyłka? Co z cłem?

Przesyłka przyszła w 3 dni z Czech, żadnego cła nie płaciłem, z panelem jak powyżej.
:spoko

007jędruś - 2021-03-21, 12:05

Ciekawe czy ta przetwornica będzie tolerować fotowoltaike w układzie zasilania ?
Volt plus i pro współpracuje ale te starsze ( czarne ) nie były odporne i często się uszkadzały.

MaxL - 2021-03-21, 18:18

007 napisał/a:
Ciekawe czy ta przetwornica będzie tolerować fotowoltaike w układzie zasilania ?
Volt plus i pro współpracuje ale te starsze ( czarne ) nie były odporne i często się uszkadzały.

O której przetwornicy piszesz - tej z tematu czy tej co ja wstawiłem?
Generalnie to żadna przetwornica nie ma nic do fotowoltaiki czy pracy alternatora - po prostu przetwarza 12V na 230 i nie patrzy co ma na wejściu chyba, że masz za słaby akumulator czy kable

MisioKRAK - 2021-03-21, 21:23

Volty podczas dużego obciążenia źle znoszą piki napięcia które przy niektórych regulatorach się często zdarzają...i sam Volt się do tego przyznaje
MaxL - 2021-03-22, 09:38

Ale skąd te piki? - Jak masz cały czas wpięty przynajmniej 100Ah akumulator w obwód to on tak wygładza wszelkie impulsy, że nie wiem co mogłoby spowodować nagły wzrost nawet o kilka woltów ...
MisioKRAK - 2021-03-22, 14:02

niestety tak czasem jest i kilka kolegów się o tym przekonało... a nawet sam Volt się do tego przyznał...