mischka - 2017-08-01, 18:00 Temat postu: Garmin 660LMT 770LMTCzy jest ktoś kto używa takowych sprzętów?
Ciekawy jestem jak to się sprawdza w praktyce?slawwoj - 2017-08-01, 18:47 Świetnie. Jednak jak każda nawigacja wymaga nadzoru istoty inteligentnej.Brodacz77 - 2017-08-02, 01:43 Mam DEZL 760LMT i coraz bardziej krzyczy do mnie - kup automapę. Już nie złoszczę się, że nie ma w bazie świeżo (3 miesiące) oddanych dróg ekspresowych i autostrad (no chyba, że Grecy za szybko budują). Bardziej wkurza, że potrafi poprowadzić w PL drogami podobno wojewódzkimi, które nie istnieją
No i algorytm wytyczania trasy - z pkt A do B jest 1km i dwa skrzyżowania - potrafi policzyć trasę 3km i 10 skrzyżowań.... Szukaj stacji paliw w Serbii - pokazało 90km (do stacji w Macedonii) choć po zjeździe na bok, do miasteczka - bez wielkiego problemu znalazłem kilka stacji paliw. Więc powoli dorastam do rozwodu z Garminem.
PS. Sławku - Ty chyba też masz DEZL 760? Tak jakoś kojarzę z jakiegoś wątku.slawwoj - 2017-08-05, 08:06 Mam 760.
Niepodoba mi się planowanie trasy. Jak podajesz jakieś miasta to kieruje w centralne miejsce tego miasta. Jest na to sposób że palcem trzeba kliknac przed miastem i wtedy prowadzi normalnie.Mavv - 2017-11-17, 03:34 Mam Garmina 660 z kamerą. Jestem mega zadowolony andi at - 2017-11-17, 14:11 Mam najnowszą automape i nie polecam na androida
Wracam do igomoskit - 2017-11-17, 14:20 A ja mam obok żonę ma w ręku dobrą mapę papierową i satelitę i jestem mega zadowolony prowadzi bez problemów chyba że ja będę szybszy niż wydawane komendy , ale szybki kopniak w prawą kostkę i już naprawioneMcGali - 2017-11-17, 14:59
andi at napisał/a:
Mam najnowszą automape i nie polecam na androida
Wracam do igo
W kamperze na stałe mam we wbudowanym radiu Automape i dodatkowo - TomTom, Yanosik i Here Drive+. Najlepszy jak dla mnie duet Here Drive + YanosikMavv - 2017-11-18, 09:28
moskit napisał/a:
A ja mam obok żonę ma w ręku dobrą mapę papierową i satelitę i jestem mega zadowolony prowadzi bez problemów chyba że ja będę szybszy niż wydawane komendy , ale szybki kopniak w prawą kostkę i już naprawione
To jest niezaprzeczalny fakt, że żony z mapą nic nie zastąpi mischka - 2017-11-18, 12:53 Ja zreanimowałem swojego Navigona 8310, ale to chwilowe rozwiązanie bo stary już i procesor nie wyrabia. Do tego google maps jako wsparcie. Czasami jeden gorszy od drugiego, a czasami oba fajne. Generalnie jeden i drugi prowadzi pod niskie mosty i stąd myśl o zmianie na Garmina bądź Sygica.zbyszekwoj - 2017-11-18, 18:18
moskit napisał/a:
A ja mam obok żonę ma w ręku dobrą mapę papierową i satelitę i jestem mega zadowolony prowadzi bez problemów chyba że ja będę szybszy niż wydawane komendy , ale szybki kopniak w prawą kostkę i już naprawione
Spytaj nawigacje kiedy ma wolne... moskit - 2017-11-18, 23:40 Nawigacja tworzy teraz torty dla wnuczki , artystom nie można przeszkadzać spytam ranoMavv - 2018-02-26, 16:44 Ok, proszę Państwa, mała aktualizacja... Raptem po ponad roku używania padła mi kilka dni temu kamera. Nagle przestała działać. Sprawdzałem ją na kilka sposobów.
Dziś gadałem z Garminem. Niestety kamerka zdechła. Na moje nieszczęście już po gwarancji. Zamówiłem u nich nową. Policzyli 50e z groszami. Jeszcze mam odesłać starą. Normalnie nowa ponad 100e kosztuje. Jak nowa padnie po gwarancji, to chyba wywalę Garmina andrzej627 - 2019-04-09, 23:13 Gdybym jeździł dużym kamperem, kupiłbym taką nawigację Garmina: Camper 770 LMT-D.Mavv - 2019-04-09, 23:25 Właśnie sobie porównałem 770 i 660 na stronie Garmina. Rożnica w wielkości i designie. W liście dodatkowych funkcji lepiej wygląda 660. Ja kupiłem 660, bo oferowała to samo, a była ciut tańsza i lepiej mi design pasował.
A wracając jeszcze do mojej usterki, o której wspomniałem, to padł chyba wtedy moduł komunikacji w zasilaczu nawigacji. Bo wraz z kamerą przysłali mi też i ten zasilacz. Gdy podłączyłem nową kamerę i nadajnik, to nadal nie gadały na nawigacją. Gdy tylko zmieniłem zasilacz, to od razu zagadały.
Aha, nadal jestem zadowolony z Garmina kimtop - 2019-04-10, 08:45 Miałem(mam) Garmina 770LMT.
Po kilku latach,padł wyświetlacz.
W punkcie gdzie takie rzeczy naprawiają, powiedzieli mi za wymianę wyświetlacza bodajże 500zeta.Bez gwarancji.
Kupiłem Tomtoma .andrzej627 - 2019-04-10, 15:18 Camper 770 LMT-D jest na rynku dopiero od dwóch lat:
Garmin debuts the Camper 770 LMT-D, with live services and travel data for camping enthusiasts.
Numeracja nawigacji Garmina jest trochę myląca. Miałem kiedyś (2008) nüvi® 760. Przekazałem go szwagrowi, który dotychczas go używa.pawel-m - 2019-04-10, 20:00 mam tego 770 camper ale w porownaniu z igo to troche lipa fakt grafika jest ok ale baza danych dla igo jest o niebo lepsza w przypadku pomyłki na trasie garmin myśli za długo nie przelicza przez długi czas nowej trasy a igo robi to w mgnieniu okaMavv - 2019-04-11, 02:23 To fakt, że Garmin długo myśli, a zwłaszcza jak trasa jest długa (kilkaset km). Dlatego ja staram się planować odcinki do 300km.Johny_Walker - 2019-04-13, 23:34 Mam poprzednią wersję czyli Dezl 760LM. W sumie działa dobrze. Mapy są aktualizowane za darmo. Kamerka cofania działa OK. Powiadomienia o korkach i wypadkach czasami działają ale raczej je ignoruję.
Idealny zestaw to Garmin jako główny, Navigon i Sygic w telefonie i tablecie. Trzy nawigacje jednocześnie umożliwiają głosowanie podczas rozbieżności. Garmin lubi wjechać w polne drogi, Sygic wymyśla dziwne i niepotrzebne skróty, a Navigon czasem nie potrafi obliczyć najlepszej trasy.
Gdybym obecnie kupował nawigację, to najnowszego Garmina 7 cali.andrzej627 - 2019-04-14, 09:13
Johny_Walker napisał/a:
Trzy nawigacje jednocześnie umożliwiają głosowanie podczas rozbieżności.
Zgadzam się. andrzej627 - 2019-06-20, 15:39 Są nowsze modele:
jsaluga - 2019-06-20, 20:26 Mapy Google są nie do przebicia. Jedyny minus, że offline działają tylko przez 30 dni. Potem , żeby działały bez netu znowu trzeba pobrać potrzebne obszary. Ale wszystko za darmo i jakości nie do przebicia. Nawet nie pamiętam gdzie wrzuciłem starą nawigację.andrzej627 - 2019-06-20, 21:44
jsaluga napisał/a:
Mapy Google są nie do przebicia. Jedyny minus, że offline działają tylko przez 30 dni. Potem , żeby działały bez netu znowu trzeba pobrać potrzebne obszary.
Można pobrać całą Europę, albo jakiś cały kraj?Bim - 2019-06-20, 22:17
andrzej627 napisał/a:
Można pobrać całą Europę, albo jakiś cały kraj?
Możesz pobrać całą Europę ściągając poszczególne państwa w kawałkach ale to trochę zajmuje pamięci lepiej wybrany region przez który masz zamiar jechać.
Pamiętaj o aktualizacji z darmowym wi-fi HENRYCZEK - 2019-06-21, 06:26
jsaluga napisał/a:
Mapy Google są nie do przebicia. .
Dokładnie jak piszesz.Nie do przebicia.Parę dni temu się nie przebiłem,bo droga zwężyła się do szerokości 2m. Mapy wywiozły mnie w pole kukurydziane bez możliwości nawrotki..Cofanko ok 3 km.w środku nocy
Przeprosiłem się z Automapą.Bronek - 2019-06-21, 08:43 Z przykrościa też... muszę odszczekać peany.. Google kilka dni temu, zamiast do kempingu 94 dowiozło nas wąskimi krętymi drogami kiłka km w inną stronę. Obwieszczając sukces. Gospodarz do którego na podwórko zawitaliśmy, stwierdził, iż już się przyzwyczaił. (Miały być Świny a było chyba Bronów od Bronka? ?)
Co dziwne wyznaczanie i lokalizację pokazuje prawidłowo a w momencie nawigowania w końcówce trasy głupieje.
I to na dwóch urządzeniach
Yanosik np. pokazywał OK. Ale my zaufaliśmy gigantowi
Ale i tak Mapy Google są bardzo dobre, tylko nie ma ideału.
AM itp. ze swoimi okresowym aktualizacjami mnie męczą.JanKowal - 2019-06-21, 13:25 Od ok. dziesięciu lat Tom-tom, nigdy nie zawiódł...obecnie testuje Sygic bo ma kamperowe dodatki...Google map używałem sporadycznie-awaryjnie często były problemy, częściowo być może spowodowane moim niezbyt dokładnym zapoznaniem sie ze sposobem obsługi...Woj-tek - 2019-06-21, 16:35 W mapach Google nie ma parametrów wysokość i szerokość pojazdu.
Tom tom chyba 6250 z live i parametrami pojazdu jest nie do przebicia ale kosztuje połowę wczasów slawwoj - 2019-06-21, 19:23 Do każdej nawigacji albo dwóch musi być zimna głową. Przez miasta jadę po znakach. A jak już rzucę okiem na papierową mapę to jest ful wypas.jsaluga - 2019-06-21, 22:02 Sam miałem dwie bardzo nieprzyjemne przygody z mapami Google we Włoszech, ale zawsze należy zachować zdrowy rozsądek, a zbyt zaufałem nawigacji. W porównaniu z innymi i tak są najlepsze i najaktualniejsze. Ale każdy może mieć swoje najmojsze.aviator - 2019-06-21, 22:20 Mapy googla są świetne do sprawdzenia aktualnych informacji o korkach i objazdach ale „offline” już jest lepsza automapa z nastawianymi wymiarami pojazdu i możliwymi prędkościami.jsaluga - 2019-06-22, 08:59
andrzej627 napisał/a:
jsaluga napisał/a:
Mapy Google są nie do przebicia. Jedyny minus, że offline działają tylko przez 30 dni. Potem , żeby działały bez netu znowu trzeba pobrać potrzebne obszary.
Można pobrać całą Europę, albo jakiś cały kraj?
W telefonie po włączeniu nawigacji:
w górnym lewym rogu naciśnij trzy kreski
w menu wybierz mapy offline
wybierz własną mapę
pojawi się okienko a pod spodem mapa
szczypiąc zmniejszysz skalę, potem przesuń się nad potrzebny obszr i zatwierdź. Będziesz musiał zebrać wiele zachodzących odrobinę obszarów. Potem w menu wybierz opcję Tylko WI-FI, żeby nawigacja nie korzystała z inernetu przez Twój telefon.jsaluga - 2019-06-22, 09:26
aviator napisał/a:
Mapy googla są świetne do sprawdzenia aktualnych informacji o korkach i objazdach ale „offline” już jest lepsza automapa z nastawianymi wymiarami pojazdu i możliwymi 8prędkościami.
Czy te ustawianie wymiarów nie jest równoznaczne z kierowaniem przez nawigację na autostrady?
Mieszkam w aglomeracji, gdzie jest bardzo gęsta sieć dróg. Jeżdżąc po znanych miejscach włączałem nawigacje, żeby sprawdzić jak wybierają trasy. Miałem trzy nawigacje: Auto Mapa przeładowana opcjami, przekombinowana dla pasjonatów komputerowych. Wręcz niemożliwa do użycia po włączeniu. Gdy zmienisz trasę na każdym rozjeździe stara się zawrócić, nie pomaga nawet zmiana priorytetów trasy (skraca się jedynie odcinek upierdliwych nakazów zawracania. I te komputerowe poskładane z pojedyńczych słów komunikaty bez żadnego akcentowania przyprawiające o ból głowy. Druga IGO którą kupiłem w wersji na telefon (ale mapy te same co we wszystkich IGO) spartańska w ustawieniach, wręcz nieprzyjazna. Kupiłem ją przed wyjazdem do Włoch. Najpierw poprowadziła mnie jakąś dziwną drogą z Dąbrowy Górniczej do Bytomia. Ale gdy na moim osiedlu próbowała mnie pokierować przez ślepą uliczkę na której końcu nikt z Was niechciałby się znależć kamperem (pomyślałem u pułapkach we Włoszech i więcej jej nie włączyłem. Trzecìą była Mapa Map, tę wspominam najlepiej, ale Google przebija wszystko i jest najbardziej aktualne. Jej dużym minusem jest brak możliwości wyboru rodzaju trasy. We Włoszech po wyłączeniu autostrad (czasem chcę rozejrzeć się po okolicy) potrafi pokierować niemal polnymi drogami i nie jest to bezpieczne, ani przyjemne.