|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Kamper i przyczepa kempingowa na haku
EwaMarek - 2008-08-18, 20:47 Temat postu: Kamper i przyczepa kempingowa na haku Czy jest sens jechać takim zestawem?
kamper+ przyczepa kempingowa
ja mam za słaby silnik w kamperze ale ostatnio widziałem taki zestaw.
jest to duże obciążenie i dodatkowy opór powietrza
czyli mała prędkość i duże spalanie....
janusz - 2008-08-18, 20:53
EwaMarek napisał/a: | Czy jest sens jechać takim zestawem? |
Trochę trudne pytanie. zalezy od okoliczności. Znamy takich co za kamperem ciągną jacht. Janusz52. Przy odpowiednio wyposażonym kamperem można ciągnąc wszystko. Nie ma problemu z oporem powietrza, każda przyczepa zmiesci się w obrysie samochodu.
gino - 2008-08-24, 09:44 Temat postu: Re: Kamper i przyczepa kempingowa na haku
EwaMarek napisał/a: | Czy jest sens jechać takim zestawem?
kamper+ przyczepa kempingowa
jest to duże obciążenie i dodatkowy opór powietrza
czyli mała prędkość i duże spalanie.... |
uwazam ze..SAM SOBIE ODPOWIEDZIALES NA TO PYTANIE...
paf - 2008-08-24, 10:00
EwaMarek, pytanie zadane IMO zbyt ogólnie,
- zbyt słabym kamperem który wcale albo ledwo uciągnie taki zestaw pod mniejszą czy w
większą górkę a i przy wyprzedzaniu jakimkolwiek będzie koszmarnie nie warto a i niebezpiecznie
- jeżeli nie ma potrzeby ciągnąć tej przyczepy bo brak ludzi do spania w niej - nie warto
- ja osobiście mógłbym taki zestaw rozważyć jeżeli:
a) jechałbym mimo wszystko bardziej stacjonarnie niż co jeden dwa dni zmiana miejsca
b) auto miałoby mocny silnik - jeśli miałbym strzelać po doświadczeniach 130KM kampera oraz 150KM osobówki + przyczepa - to pewnie kamper poniżej tych 130 KM (i najlepiej turbo diesel - duży moment) mógłby mieć ciężko.
c) miałbym wypełnienie dla tych sypialni (ale o to faktycznie czasami nie ciężko więc luz)
ciekawe też ile by wyniosło spalanie takiego zestawu - kamperek TDI powiedzmy 9-10 litrów/100km, osobówka TDI sama 5-6 z przyczepą 9-10litrów czyż zatem kamper plus przycepka 14-16?
stefan - 2008-08-24, 11:57
Witam! paf napisał/a: | jeżeli nie ma potrzeby ciągnąć tej przyczepy bo brak ludzi do spania w niej - nie warto | -slyszalem o ludziach (dwie familie) podrozujacych w taki wlasnie sposob. paf napisał/a: | kamper plus przycepka 14-16? | -to moim zdaniem bardziej zalezy od umiejetnosci "kapitana" takiego okretu.Ja czesto widuje zestawy kamper+lodeczka od 6 metrow wzwyz...Pozdrawiam.Stefan.
paf - 2008-08-24, 12:17
stefan napisał/a: | -slyszalem o ludziach (dwie familie) podrozujacych w taki wlasnie sposob. |
oczywiście, dlatego napisałem "jeżeli"
stefan napisał/a: | -to moim zdaniem bardziej zalezy od umiejetnosci "kapitana" takiego okretu.Ja czesto widuje zestawy kamper+lodeczka od 6 metrow wzwyz...Pozdrawiam.Stefan. |
zgoda ale do pewnego momentu, fizyki nie oszukasz. Choć tutaj w porównaniu do zestawu osobówka+przyczepa - kamper+przyczepa ma tą przewagę że praktycznie cały opór powietrza bierze już sam na klatę i dodatkowe spalanie będzie wynikać tylko z ciężaru przyczepy - a musi więcej spalac bo 700-1000 kg silnik nie może nie zauważyć
Tadeusz - 2008-08-24, 20:48
paf napisał/a: | zgoda ale do pewnego momentu, fizyki nie oszukasz. Choć tutaj w porównaniu do zestawu osobówka+przyczepa - kamper+przyczepa ma tą przewagę że praktycznie cały opór powietrza bierze już sam na klatę |
Za samochodem o płaskiej pionowej ścianie tylnej występują silne zawirowania ( turbulencje ), łatwo to zauważyć choćby w czasie kiepskiej pogody, gdy tył zarzucany jest błotem o wiele bardziej niż boki. Z tym wirującym powietrzem toczy walkę przyczepa. Przy większych prędkościach czujemy to już bardzo mocno, bywa, że zrzuca zestaw z drogi. Zatem przyczepa za kamperem musi znacznie zwiększyć opory.
Zaradek - 2008-08-24, 22:02
Może TYCH kamperowców warto zapytać z tego co widać właśnie się poruszają takim zestawem.
stefan - 2008-08-25, 10:02
Witam! paf napisał/a: | fizyki nie oszukasz. | -fizyka....Z praktyki WIEM ze moje auto na drodze pali okolo 9 litrow gazu.Z zaczepina lweta i na niej drugim TAKIM SAMYM autem pali 11 litrow.WNIOSEK: po zaczepieniu lawety z autem srednie zuzycie paliwa (sa 2 auta + laweta) o 50 % ! Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-08-25, 10:46
?
Dwa litry z 9 to tylko 22%, a dwa litry z 11 to 18%
skąd wziąłeś te 50%
AUTOJUR - 2008-08-25, 10:57
To nowy typ podróży w przyczepce lokaj i służąca
Pająk - 2008-08-25, 11:43
może nie z przyczepą kempingową ale z lawetą plus rajdówka plus koła itd czyli jakieś 1600kg, zużycie paliwa w moim LT wzrosło z 13 do 18-19l/100km, póki nie jest pod górę 80km/h można śmiało jechać, natomiast pod ostrą górę niestety prędkość spada do 40-50km/h na dłuższą metę jest to męczące.
stefan - 2008-08-25, 11:50
Witam! janusz napisał/a: | skąd wziąłeś te 50% | -no samochody byly dwa!Lawety nie licze.... Pozdrawiam.Stefan.
stefan - 2008-08-25, 11:57
Witam! AUTOJUR napisał/a: | To nowy typ podróży w przyczepce lokaj i służąca | -personel pomocniczy zwykle na kozle podrozowal.W tym przypadku moze to byc badaznik na rowery i namiot skladany. Pozdrawiam.Stefan.
tadek - 2008-11-02, 21:20
Testowałem moim Hymerkiem jazdę z łodzią motorową na przyczepie( ok. 1600 kg i 7 m długości). Jazda bez większych problemów na 5 biegu, nawet 110-120 km/h na autostradzie. Zużycie paliwa wyraźnie większe, zamiast 9-10 l 12-14. Dodam, że silnik ducato 2.8l tuningowany 159 kM i 400Nm. Jeśli ktoś ma takie potrzeby, żeby ciągnąć przyczepę to bez obaw, tylko trzeba przygotować się na częstsze wizyty na stacji benzynowej.
EwaMarek - 2008-11-02, 22:31
nie mam czasu na przeglądanie wszystkich tematów a powiadomienia nie przychodzą .
więc dopiero teraz pochwale się w tym temacie
hak założyłem z myślą o ciągnięciu towarowej lub innej małej przyczepki
pod koniec sezony zrobiliśmy z teściami wypad z przyczepą kempingową 3 os.
na prostej drodze rzeczywiście ok ale pod górkę czy do wyprzedzanie to zaponmij.
jednak jest to wygodne na wypady dwoma rodzinami - każdy spi w swoim domku, robi co chce. Gdy jest zimno przyczepa nadaje się jako salon dzienny bo jest w niej więcej miejsca. Zostaje na polu jak robiliśmy wypady na okolice kamperem.
Na dalekie trasy - odpada.
wbobowski - 2008-11-02, 23:03
Więc sam sobie odpowiedziałeś na pytanie z pierwszego postu. Jak chce się wyjechać z dziećmi i teściami, to zwykły kamper nie ma tyle apartamentów.
cezary170 - 2009-04-02, 14:03
A moze ktoś ma fotki takiego zestawu...
Dziabong - 2009-04-02, 20:10
Proszę bardzo.
Santa - 2009-04-02, 20:57
Nasz kamperek ma hak. I w ogóle miał na wyposażeniu kilka takich rzeczy, które przepadły razem z przyczepą np. czajnik elektryczny, mikrofalówka
A ten hak może jest po to, żeby było czym przyciągnąć naszą przyczepkę z Rzymu
Żartuję gdzieś czytałam, że jak w Rzymie coś zginie, to już przepadło na wieki
EwaMarek - 2009-04-02, 21:03
ja swoim kamperkiem ciągałem i takie zestawy
wbobowski - 2009-04-02, 21:46
To też są kampery z przyczepami, jeden z większą, drugi z mniejszą. Spotkane na parkingu przed promem w Calais (F).
cezary170 - 2009-04-02, 22:28
Ładnie wyglądają zestawy...
Jedrek29 - 2009-04-03, 19:50
Kiedyś to by było jak bajki a teraz sami morzemy spotkać takie bajery
|
|