Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Pompa wody

s0ny - 2017-08-06, 15:22
Temat postu: Pompa wody
Witam
Gdzie w kamperze znajduje się pompa wody i jak ją wymontować czy muszę demontować zbiornik z wodą ?

papamila - 2017-08-06, 15:34

Widzisz, gdybys tylko uzupelnil swoj profil byloby latwiej
Skad mamy wiedziec jakiego masz kampera?
Jaki typ instalacji?
Mozesz miec pompe zanurzeniowa lub zewnetrzna
Zbiornika nie trzeba demontowac

s0ny - 2017-08-06, 16:08

papamila napisał/a:
Widzisz, gdybys tylko uzupelnil swoj profil byloby latwiej
Skad mamy wiedziec jakiego masz kampera?
Jaki typ instalacji?
Mozesz miec pompe zanurzeniowa lub zewnetrzna
Zbiornika nie trzeba demontowac

Przepraszam mój błąd co do kqampera to jest to ducato I blaszak w zabudowie Concorde a co do instalacji to nie bardzo wiem jaka

Wydaje mi się że pompa może być zanurzeniowa bo kable i wężyki idą gdzieś na górę zbiornika

silny - 2017-08-06, 16:18

To masz ją tam gdzie węžyki. Sprawdź czy dochodzi napi3cie bo może pompa ok
Roberto - 2017-08-06, 18:59

Cytat:
Wydaje mi się że pompa może być zanurzeniowa bo kable i wężyki idą gdzieś na górę zbiornika

To jeszcze o niczym nie świadczy, bo przewody które tam idą mogą być do pływaka pokazującego poziom wody, a wtedy wężyk wodny też będzie wchodził od góry :chytry
Generalnie (z reguły) jest tak, że producenci zabudowy robią w miarę wygodne dojście do pompy. Jeśli jest zanurzeniowa to powinieneś łatwo ją wyjąć, jeśli nie to idziesz dalej. Prześledź drogę przewodu wodnego od strony zbiornika to w końcu ją znajdziesz :wyszczerzony:

daniels - 2017-08-06, 20:02

Jak możesz ją włączyć to napewno usłyszysz gdzie jest, jeśli nie to szukaj po wężyku, bo montuje się je w niedalekiej bliskości od zbiornika, żeby za długo na sucho nie pracowała.
marekoliva - 2017-08-06, 23:04

Jeśli powyższe wskazówki nie pomogły jej zlokalizować, to wstaw zdjęcie zbiornika. Będzie łatwiej wytłumaczyć gdzie ona się znajduje.
s0ny - 2017-08-07, 21:23

Czy jak mam pompę zanurzeniową to demontuje się ją od dołu bo mam tam jakiś korek przykręcany ale nie wiem czy to ruszać bo jest to za silikonowane widocznie musiało coś lecieć. Ale skoro będzie trzeba to się odkręci :)
daniels - 2017-08-07, 22:40

marekoliva napisał/a:
to wstaw zdjęcie zbiornika

Kolega dobrze piszę zrób zdjęcie. Jesli korek jest średnicy ok 15 cm to służy on do spuszczania wody na zimę, a jeżeli jest mniejszy to może być to.

kimtop - 2017-08-08, 08:41

s0ny napisał/a:
a co do instalacji to nie bardzo wiem jaka

Jak pompa bzyczy jak skuterek - to zanurzeniowa
Jak bulgoce jak Harley - to ciśnieniowa

s0ny - 2017-08-08, 12:16

kimtop napisał/a:
s0ny napisał/a:
a co do instalacji to nie bardzo wiem jaka

Jak pompa bzyczy jak skuterek - to zanurzeniowa
Jak bulgoce jak Harley - to ciśnieniowa

Właśnie chadzi o to że wcale się nie załącza jak odkrece kran 😢

daniels - 2017-08-08, 17:14

Jak przejrzałeś wszystkie szafki i nic nie znalazłeś, jak patrzę po tej zabudowie to pod drzwiami do wc masz taką rewizje do syfonu brodzika, może ją odkręcić trzeba.
s0ny - 2017-08-08, 22:01

daniels napisał/a:
Jak przejrzałeś wszystkie szafki i nic nie znalazłeś, jak patrzę po tej zabudowie to pod drzwiami do wc masz taką rewizje do syfonu brodzika, może ją odkręcić trzeba.

Niestety nie ma tam żadnej rewizji :( nie mam już pomysłów gdzie jest ta pompa w tygodniu podjadę gdzieś na kanał i zrobię zdjęcia zbiornika może Wam się uda ją odnaleźć :) A powiedzcie mi czy pompę demontuje się od środka cz z zewnątrz ?

Socale - 2017-08-08, 22:39

Widzisz, jakbyś w pierwszym poście określił jaki jest cel demontażu pompy, to do tej pory otrzymałbyś więcej konkretów w podpowiedziach.
Po kiego ciorta na kanał chcesz jechać? Na pewno chodzi Ci o pompę wody czystej?
.
Zdejmij materace, podnieś klapę-sklejkę. Na górze zbiornika masz jeden duży zielony lub dwa duże czerwone lub... ale na pewno jest duże pokrętło/korek. Odkręć, nie zgub uszczelki, weź lusterko i zajrzyj do środka.
Pompa zanurzeniowa jeśli taka została zastosowana, znajduje się przy samym dnie zbiornika, zazwyczaj jest biała, z kształtu okrągła powiedzmy że wielkości baterii R20.
Doprowadzony jest do niej przewód 2 żyłowy.
Jeśli tego tam nie ma to:
1. była ale ktoś zap...ł
2. nigdy nie było bo zastosowano pompę ciśnieniową - samowyłączalną.
Pompa ciśnieniowa zazwyczaj montowana jest blisko zbiornika, poza nim ale zawsze z dobrym dostępem do niej gdyż posiada filtr który okresowo trzeba czyścić z zassanych paprochów. Doprowadzi do niej wężyk od zbiornika podpięty do króćca w górnej części zbiornika. Pompa ta jest wielkości 1 litrowej puszki piwa. Ma podpięte 2 wężyki i 2 kabelki, jeden z nich prosto do głowicy pompy.
Taki przykład:

daniels - 2017-08-09, 09:48

s0ny napisał/a:

Niestety nie ma tam żadnej rewizji

Jak wpisałem Twoją zabudowę w google to mi takie zdjęcia wyskoczyły :)

duende - 2017-08-09, 10:02

Jeśli były przeróbki poprzednich właścicieli, to pompka może być wszędzie, niekoniecznie jak w oryginale. Może jednak warto jechać na kanał.
Znajomy kupił starego vana do remontu - zbiornik czystej był pod autem i niedziałająca pompka ciśnieniowa na zewnątrz obok zbiornika, też pod autem. Taka rzeźba. Pompka była rozmrożona. Gdybyś miał podobnie, przenieś co tylko możliwe do zabudowy... dawaj zdjęcia, nie wstydź się...
ale zanim coś wymontujesz rób jak Ci napisali koledzy - sprawdź bezpieczniki i napięcie w kabelkach, również tych od wylewki, czy mieszalnika, czy co tam masz. Przyczyn nie działającej pompki może być wiele, pomimo, że pompka jest ok (zakładamy, że ona tam jest): np. poluzowane kabelki, lub jak wywala nowy bezpiecznik, to może być zwarcie w zawilgoconej instalacji zaworka w nieszczelnej baterii itd...
Powodzenia :spoko

s0ny - 2017-08-09, 15:49

duende napisał/a:
Jeśli były przeróbki poprzednich właścicieli, to pompka może być wszędzie, niekoniecznie jak w oryginale. Może jednak warto jechać na kanał.
Znajomy kupił starego vana do remontu - zbiornik czystej był pod autem i niedziałająca pompka ciśnieniowa na zewnątrz obok zbiornika, też pod autem. Taka rzeźba. Pompka była rozmrożona. Gdybyś miał podobnie, przenieś co tylko możliwe do zabudowy... dawaj zdjęcia, nie wstydź się...
ale zanim coś wymontujesz rób jak Ci napisali koledzy - sprawdź bezpieczniki i napięcie w kabelkach, również tych od wylewki, czy mieszalnika, czy co tam masz. Przyczyn nie działającej pompki może być wiele, pomimo, że pompka jest ok (zakładamy, że ona tam jest): np. poluzowane kabelki, lub jak wywala nowy bezpiecznik, to może być zwarcie w zawilgoconej instalacji zaworka w nieszczelnej baterii itd...
Powodzenia :spoko

Wszystko wydaje się być ok jedno mnie tylko zastanawia od od mieszalnika idą dwie żyły na jednej jest stały prąd a jak przekręce mieszalnik to prąd jest na obu żyłach czy to normalne ?

serwan - 2017-08-09, 15:56

s0ny napisał/a:

może to głupia uwaga, ale u mnie jak odkręce kran też nie bzyczy.. dopóki nie nacisnę guziczka na panelu który podaje zasilanie do pompy wody; to nowy kamper? czy jeździsz nim już długo i do tej pory działało? bo jeżeli dopiero poznajesz wyposażenie to się upewnij że pompa ma włączone zasilanie (na ogół na panelu sterowania/nad kuchenką/gdzieś na ścianie)

pozdrawiam
serwan

s0ny - 2017-08-09, 16:01

serwan napisał/a:
s0ny napisał/a:

może to głupia uwaga, ale u mnie jak odkręce kran też nie bzyczy.. dopóki nie nacisnę guziczka na panelu który podaje zasilanie do pompy wody; to nowy kamper? czy jeździsz nim już długo i do tej pory działało? bo jeżeli dopiero poznajesz wyposażenie to się upewnij że pompa ma włączone zasilanie (na ogół na panelu sterowania/nad kuchenką/gdzieś na ścianie)

pozdrawiam
serwan

Wszystko jest włączone

serwan - 2017-08-09, 16:03

s0ny napisał/a:

Wszystko jest włączone

znajdź kogoś kto mieszka w pobliżu, podjedź, i we dwa piwa dacie radę znaleźć problem :)

Krystian - 2017-08-09, 16:25

s0ny napisał/a:

Wszystko wydaje się być ok jedno mnie tylko zastanawia od od mieszalnika idą dwie żyły na jednej jest stały prąd a jak przekręce mieszalnik to prąd jest na obu żyłach czy to normalne ?

Jak przekręciłeś pokrętło przy wylewce to uruchomiłeś pompę zanurzeniową.

Roberto - 2017-08-09, 17:19

s0ny napisał/a:

To dość istotna informacja, bo wskazuje na pompę zanurzeniową montowaną w zbiorniku. One są załączane przełącznikiem w kranie.
Otwierając mieszalnik zamykasz obwód elektryczny a tym samy podajesz napięcie na pompę.
W takim razie szukaj dekla na górze zbiornika - tak pewnie dostaniesz się do pompy :wyszczerzony:

s0ny - 2017-08-09, 19:31

Socale napisał/a:
Na górze zbiornika masz jeden duży zielony lub dwa duże czerwone lub... ale na pewno jest duże pokrętło/korek.

Jedyny duzy korek na zbiorniku mam na dole od spodu auta ale tak jak pisałem jest zasilikonowany i nie wiem czy go ruszać ale jak tego nie zrobię to się nie dowiem 😀

Socale - 2017-08-09, 20:59

Zbiornik zamontowany do góry nogami?
Qrde, myślałem że konstruktorzy tylko moich kamperów to kretyni.
.
No dobra, schodzimy z tropu. Teraz o prądzie.
Jak otwierasz kran i "prąd" pojawia się na drugim kabelku, to ten właśnie kabelek ma ten prąd doprowadzić do pompy. Może i doprowadza, ale jak pompa nie ma "masy" to też nie ruszy. Wracamy do punktu wyjścia: szukamy pompy.
Na koniec okaże się że pompy w ogóle nie ma bo się komuś spodobała.
s0ny, nie odpowiadasz rzetelnie na wszystkie pytania kolegów, odpowiedzi na nie są znaczące. To Ty potrzebujesz pomocy.
Nikt na tacy 100% diagnozy nie zapoda bez odpowiedniego wywiadu, dlatego każdy błądzi i traci cierpliwość.
Piłka po Twojej stronie. Uzupełnij odpowiedzi na pytania i zapodawaj zdjęcia.
.
Ja się wyłączam bo nie wiem co mógłbym więcej napisać by bzdurą nie było.

duende - 2017-08-09, 21:13

Socale napisał/a:
dlatego każdy błądzi

O... o... jak nie to podjedziemy do ciebie i Ci to naprawimy i będziesz musiał coś postawić :mrgreen:
Czy to panel z twojego bolida i masz 2 wylewki???

s0ny - 2017-08-09, 21:23

duende napisał/a:
Czy to panel z twojego bolida i masz 2 wylewki???

Dokładnie ten panel ta zabudowa i dwie wylewki przepraszam jeśli nie odpowiadałem na pytania a co do zdjęć to nie mam kiedy ich porobić obiecuję się poprawić :)

Aha i jeśli macie ochotę to zapraszam a i do postawienia coś się znajdzie :)

Roberto - 2017-08-09, 21:28

s0ny napisał/a:

Aha i jeśli macie ochotę to zapraszam a i do postawienia coś się znajdzie :)

Gdybyś uzupełnił swoje dane to przynajmniej byśmy wiedzieli jak daleko mamy do Ciebie :-P

Socale - 2017-08-09, 22:05

Łosz qrna...
A ja po świecie-necie grzebie w tych Concordach i wypatruję radosnej twórczości inżynierków a tu w awatarze paczem i widzem... Concord na busie! A to zmienia postać całkowicie, bierz zatem poprawkę na moje wypociny, zupełnie inna wyobraźnia stłumiła informację że masz "blaszaka".