| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Jaki kamper polecacie?
Grzegorz_N - 2017-08-06, 19:22 Temat postu: Jaki kamper polecacie? Witam,
Jestem tu nowy, więc na początku "dzień dobry" i pozdrowienia dla wszystkich kamperowiczów.
Bardzo proszę o poradę - jaki kamper polecacie, niestety nie mam doświadczenia w temacie i nie chcę wywalić kasy na coś, co będzie zawodne, brzydkie i bezużyteczne.
Ponieważ zbliża się emeryturka, zamierzamy wraz z żoną pojeździć po Europie i nie tylko. Bierzemy pod uwagę wzięcie ze sobą jeszcze 2-ch osób. A więc 4 osoby to maksimum.
Zależy mi na wygodzie, komforcie i niezawodności użytkowania. Mam kategorię B, więc wchodzą w grę kampery 3,5 T. Mogę wydać do 300 tys. Automatyczna skrzynia biegów konieczna (żona nie umie jeździć manualem).
Pomóżcie proszę, nie orientuję się jaka jest różnica pomiędzy Hymerem, Detleffsem i innymi markami.
Pozdrawiam - Grzegorz
Robert K. - 2017-08-06, 22:43
No 300 klocków to wyyyyysoka półka. Zazdraszczam.
Bronek - 2017-08-07, 06:01
Czytaj Forum. wszystko...
I jedź np. do Dusseldorfu na Targii.
A i tak.... zresztą zobaczysz
300 000 to dużo, ale zawsze to mniej od 500 000 itd.
moskit - 2017-08-07, 08:51
Nikt Tobie w tej materii nie doradzi musisz sam swoje wymagania przenieść na rodzaj kampera czyli oglądać , oglądać i oglądać a później siadać, kłaść się i mierzyć jak zwykle Bronek Ma Rację.
Jeśli chodzi o nowy za 300 k to raczej średnia półka doliczając akcyzę, podatek i nie wiadomo co jeszcze wymyślą
Bronek - 2017-08-07, 10:05
| Grzegorz_N napisał/a: | | A więc 4 osoby to maksimum |
Dodam ,że o dwie za dużo!!!
Kamper europejski jakikolwiek by nie był jest na dwie osoby
Tylko okoliczności jak rodzicielstwo z późniejszym zdziadzieniem usprawiedliwiają zabieranie dodatkowych osób .
Chyba ,że ... imprezka
grzegorz_wol - 2017-08-07, 10:57
Jeśli "nie mam doświadczenia w temacie" oznacza całkowity brak styczności z kamperowaniem to na początku lepiej pojeździć kamperami z wypożyczalni. Minimum po tygodniu raz alkowa raz np półintegra itp.
Przejechać długą trasę, poparkować w miejscach gdzie jest go mało, pomieszkać na ciasnej przestrzeni a na końcu dopytać na forum o szczegóły.
Ktoś mądry na forum napisał, że kamper to worek kompromisów. Bez własnych doświadczeń z tego worka nie wybierzesz co najlepsze akurat dla Ciebie.
Grzegorz_N - 2017-08-08, 09:02
| Cytat: | | to na początku lepiej pojeździć kamperami z wypożyczalni. Minimum po tygodniu raz alkowa raz np półintegra itp. |
Słusznie, ale wiek już nie ten żeby przez najbliższe kilka(naście) lat eksperymentować. Życia nie starczy ...
Chcę od razu wybrać optymalnie, dlatego pytam ludzi, którzy - jak myślę - przeszli taką ścieżkę próbowania i mają swoje przemyślenia.
Pozdrawiam - Grzegorz
Bronek - 2017-08-08, 09:09
| Grzegorz_N napisał/a: | | Chcę od razu wybrać optymalnie |
Tylko czasem partnera życiowego się uda tak niby optymalnie dobrać .
.
Kamper jest mniej podatny na adaptację od żony czy męża.
Długość ,
Typ : ( blaszak, alkowa , półintegra, integra..)
silnik
skrzynia biegów
rozkład wnętrza kampera , jego "garaż"
wyposażenie : markiza , antena , solar , klima
itd .....
Optymalnie wszystko fajne do wszystkiego .
Realnie : coś za coś .
Im więcej z Twoich marzen i preferencji tym będziesz bardziej zadowolony .
A jak Pan Bozia Cie lubi , to może trafisz od razu optymalnie .
sweq - 2017-08-08, 11:00
| grzegorz_wol napisał/a: | Jeśli " to na początku lepiej pojeździć kamperami z wypożyczalni. Minimum po tygodniu raz alkowa raz np półintegra itp.
Przejechać długą trasę, poparkować w miejscach gdzie jest go mało, pomieszkać na ciasnej przestrzeni a na końcu dopytać na forum o szczegóły. |
Sam tak zrobiłem - 2 tygodnie na przełomie lipca i sierpnia i uważam, że to stanowczo za mało aby porywać się na zakup , tym bardziej za taką kasę.
Bim - 2017-08-08, 12:08
| Cytat: |
Sam tak zrobiłem - 2 tygodnie na przełomie lipca i sierpnia i uważam, że to stanowczo za mało aby porywać się na zakup , tym bardziej za taką kasę. |
O kasie to nie rozmawiamy bo jest ona wypadkową chcenia i wyobraźni ,która i tak jest weryfikowana przy zakupie
Jaką kolega trasę pokonał od kempingu do kempingu,że jest niezdecydowany?
Bajaga - 2017-08-08, 15:00 Temat postu: Re: Jaki kamper polecacie?
| Grzegorz_N napisał/a: |
Ponieważ zbliża się emeryturka, zamierzamy wraz z żoną pojeździć po Europie i nie tylko. Bierzemy pod uwagę wzięcie ze sobą jeszcze 2-ch osób. A więc 4 osoby to maksimum. |
Jeżeli planujecie więcej jeżdżenia, codziennie gdzie indziej itp to proponuję blaszaka. Jak blaszak to z elcampu bo nikt nie robi lepszych (zamawiając można dowolnie cudować z materiałami, kolorami i dodatkami).
Jeżeli jednak będzie też sporo stacjonowania typu zimowanie w ciepłych krajach to proponuję jak najdłuższą pół - integrę. Wybor producenta to sprawa bardzo indywidualna (preferencje kolorystyczne, design, układ itp itd) wybierałbym pewnie pomiędzy: Laika, Benimar, Mobilvetta, Hymer i paru innych jeszcze :-) Podwozie oczywiście Ducato (Boxer, Jumper).
Poza preferowaną skrzynią automatyczną pamiętaj o tempomacie i powiększonym zbiorniku paliwa.
kimtop - 2017-08-08, 16:00
| Bajaga napisał/a: | | Jak blaszak to z elcampu bo nikt nie robi lepszych |
Roberto - 2017-08-08, 16:10 Temat postu: Re: Jaki kamper polecacie?
| Bajaga napisał/a: | | Grzegorz_N napisał/a: |
Ponieważ zbliża się emeryturka, zamierzamy wraz z żoną pojeździć po Europie i nie tylko. Bierzemy pod uwagę wzięcie ze sobą jeszcze 2-ch osób. A więc 4 osoby to maksimum. |
Jeżeli planujecie więcej jeżdżenia, codziennie gdzie indziej itp to proponuję blaszaka. |
Blaszakiem w 4 dorosłe osoby Życzę powodzenia...
moskit - 2017-08-08, 16:12
z tą "blaszanką to lekka przesada ile dają za reklamę może i ja będę chwalił te niedoróbki, byłem ze znajomym bo też napalił się na blaszankę z El...... pokazałem parę niedoróbek to pan jakoś zmieniał temat że to Polska firma a poza tym wagi to ta blaszanka nie trzyma
Bajaga - 2017-08-08, 16:31
| moskit napisał/a: | | z tą "blaszanką to lekka przesada ile dają za reklamę może i ja będę chwalił te niedoróbki, byłem ze znajomym bo też napalił się na blaszankę z El...... pokazałem parę niedoróbek to pan jakoś zmieniał temat że to Polska firma a poza tym wagi to ta blaszanka nie trzyma |
Ja chwalę bo miałem i zapłaciłem pełną cenę bez upustów. I sprzedalem za bardzo dobre pieniądze bo nabywca też to i owo na rynku poogladał wcześniej.
Oglądałem też blaszaki Hymera, Possla i Adrii. Nie ma jak dla mnie porównania. Tam oprócz niedoróbek jest kompletny brak pomysłu na auto. Jedyny, jak dla mnie, blaszak "zachodni" robiony z głową to Westfalia (te na Ducato).
Jeżeli miałbym kupować blaszaka (wiadomo, że dla 2 osób, te 4 w temacie są jak rozumiem opcjonalne) to w Elcampie. I tyle.
Ps. Sprzedałem bo ze względu na rosnące dzieci potrzebuję teraz alkowy a także dlatego, że wystawiłem i sprzedałem go Bardzo korzystnie.
Socale - 2017-08-08, 21:21 Temat postu: Re: Jaki kamper polecacie?
| Grzegorz_N napisał/a: |
...
jaki kamper polecacie, niestety nie mam doświadczenia
...Mogę wydać do 300 tys.
... |
Każdy zaproponuje Ci coś innego, ja napiszę troszkę inaczej.
Do kampera docelowego trzeba dojrzeć, dotrwać drogą ewolucyjnych potrzeb.
Zacznij od czegokolwiek, kup po prostu obojętnie jakiego kampera i go zaadoptuj pod swoje, z każdym dniem rodzące się nowe potrzeby. Po roku sprzedasz bo kolejnych potrzeb nie da się już realizować ale już będziesz wiedział czego chcesz. NIe ma innej praktyki, każdy z nas zaczynał albo od budki albo od wypożyczalni, albo tak jak ja, najpierw kilka budek, potem pierwszy kamper ale od czegoś taniego - do wypróbowania i doświadczenia nabierania.
Drugi kamper był okazją ale i nieporozumieniem, choć w rewelacyjnym stanie. Dojrzałem do większego wydatku, wiedziałem czego chcę i z czystym sumieniem mogłem sobie pozwolić na bezpowrotne zamrożenie pieniążka.
Ten kamper będzie z nami co najmniej do pierwszego wyjazdu z wnukami kiedykolwiek one na świat przyjdą - miejsce na nie czeka. Tymczasem ja go sobie rzeźbię po swojemu, wyposażam, daję mu życie, swoje serce, jest w nim dusza.
Ale...
Bywa że mi odbija i podejmuję zaskakujące dla najbliższych decyzje więc "nigdy nie mówię nigdy".
Powodzenia.
Wanderer - 2017-08-29, 18:15
Mając do wydania 3 stówy można zasadniczo wybrać sobie co się chce. A co ty chcesz to wiesz tylko ty i takie pytania na forum są bez sensu. Za niewielką opłatą powiedzmy 5 tys. jakiś doświadczony forumowicz może przygotować ci analizę porównawczą tego segmentu camperów która ułatwi ci wybór. Wtedy jak będziesz miał jakieś szczegółowe pytania to pisz śmiało.
ZEUS - 2017-08-29, 19:06
@ "Wanderer"
krytykujesz/doradzasz/oceniasz jak doświadczony "kamperowiec" a tymczasem w innym temacie piszesz:
| Wanderer napisał/a: | Chętnie wynajmę, pożyczę małego kampera na miesiąc czasu dla jednej góra dwóch osób. Warunek konieczny prysznic. Może być samoróbka. Gwarantuję dbałość o cudzą własność. Trasa po europie. przełom września-październik. (czyli ogrzewanie)
Nie muszę dodawać, że cena ma znaczenie
Przymierzam się do zakupu lub zrobienia i chciałem przetestować, czy to dla mnie. |
o co chodzi?
CORONAVIRUS - 2017-08-29, 19:09
| ZEUS napisał/a: | @ "Wanderer"
krytykujesz/doradzasz/oceniasz jak doświadczony "kamperowiec" a tymczasem w innym temacie piszesz:
| Wanderer napisał/a: | Chętnie wynajmę, pożyczę małego kampera na miesiąc czasu dla jednej góra dwóch osób. Warunek konieczny prysznic. Może być samoróbka. Gwarantuję dbałość o cudzą własność. Trasa po europie. przełom września-październik. (czyli ogrzewanie)
Nie muszę dodawać, że cena ma znaczenie
Przymierzam się do zakupu lub zrobienia i chciałem przetestować, czy to dla mnie. |
o co chodzi? |
z tych co to wszystko wie na podstawie doniesień analogicznie jak taksówkarze/99% by nie było , zabezpieczam się / są wszystkowiedzącymi mechanikami , blacharzami , lakiernikami i ogólnie na temat motoryzacji wiedzą wszystko wszędzie i zawsze
Kuba L. - 2017-08-29, 20:39
Grzegorz, przyjedź w tym roku do Nadarzyna
https://polskicaravaning.pl/dzial/56-targi/artykuly/camper-caravan-show-2017,52579
szykuje się troszkę większa impreza, pochodzisz sobie i pooglądasz, pomacasz, porozmawiasz i już będziesz mądrzejszy!
Jeżeli ja miałbym Ci doradzić? Celowałbym w półintegrę z dużym garażem - tyle w temacie.
brams - 2017-08-29, 20:52
| Wanderer napisał/a: | | Za niewielką opłatą powiedzmy 5 tys. jakiś doświadczony forumowicz może przygotować ci analizę porównawczą tego segmentu camperów która ułatwi ci wybór. Wtedy jak będziesz miał jakieś szczegółowe pytania to pisz śmiało. |
Ja już za 4.5 tyś. przeanalizuje Ci to, co chcesz kupić.
Wanderer - 2017-09-07, 10:26
| ZEUS napisał/a: | @ "Wanderer"
krytykujesz/doradzasz/oceniasz jak doświadczony "kamperowiec" [...]o co chodzi? |
Trochę racji masz ale tylko trochę Po pierwsze nie oceniam. Po drugie nie doradzam jak "doświadczony kamperowiec" tylko jak doświadczony człowiek. Moja rada w żaden sposób nie odnosi się do szczegółów kampera czy kamperowania. Zauważ, że moje dylematy dotyczą kupienia kampera w ogóle a Grzegorz już wie, że chce kupić. O ile trudno przewidzieć, czy życie w domku na kółkach to coś co na dłuższą metę jest dla nas, to już wiedza na temat tego co będzie "zawodne i bezużyteczne" dla osoby zbliżającej się do emerytury jest raczej oczywista. No i różnica podstawowa - kasa. Większość kupujących z uwagi na ograniczony budżet staje przed kompromisem pomiędzy tym co by chciała a tym na co ich stać. Stąd zrozumiałe, ze dopytują. Wiadomo, że im większe pieniądze tym konieczność kompromisu mniejsza. Gwarantuję ci, że mając 300tys. do wydania nie zadałbym swojego pytania. Kupiłbym coś za 50 przetestował i najwyżej sprzedał, choćby ze stratą.
No i najważniejsze, co chyba sprowokowało mój komentarz. | Cytat: | | nie chcę wywalić kasy na coś, co będzie ... brzydkie ... | Serio? Kolega pyta sie na forum czy mu się będzie przyszłe auto podobać?
| BIORCA napisał/a: | | z tych co to wszystko wie na podstawie doniesień[/b][/u] | Nie trzeba być na biegunie północnym żeby wiedzieć, że tam jest zimno.
Bronek - 2017-09-07, 12:28
| Cytat: | | Wiadomo, że im większe pieniądze tym konieczność kompromisu mniejsza. Gwarantuję ci, że mając 300tys. do wydania nie zadałbym swojego pytania. |
Z pierwszym zdaniem można się od biedy zgodzić...
Z drugim nie.
Raczej pytań będzie więcej i rozterek mnóstwo.
Wiem, to.
W jednym zgoda, kamper w europejskich warunkach, to kompromis..
Grzegorz_N - 2017-09-18, 07:31
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki. Niektórym z Was gratuluję też przedsiębiorczości - odpłatna analiza jest bardzo dobrym pomysłem :-) Chętnie zlecę taką ale pod warunkiem posiadania odpowiednich kwalifikacji przez autora (co najmniej dyplom wyższej uczelni w zakresie mechaniki) oraz doświadczenia (co najmniej 5-letni staż pracy przy sprzedaży lub obsłudze kamperów i wykonanych co najmniej 50 odpłatnych opinii). Jacyś chętni?
Na pewno wybiorę się do Nadarzyna. W sumie niedaleko a będzie można naocznie i nausznie zapoznać się z tym co jest na rynku.
Pozdrawiam wszystkich Kamperowiczów.
ZEUS - 2017-09-18, 15:50
| Grzegorz_N napisał/a: | | Chętnie zlecę taką ale pod warunkiem posiadania odpowiednich kwalifikacji przez autora (co najmniej dyplom wyższej uczelni w zakresie mechaniki) oraz doświadczenia (co najmniej 5-letni staż pracy przy sprzedaży lub obsłudze kamperów i wykonanych co najmniej 50 odpłatnych opinii). Jacyś chętni? |
spróbuj w PZM-cie...
są na Forum ludzie nie spełniający stawianych przez Ciebie warunków ale posiadający odpowiednią wiedzę zarówno teoretyczną jak i praktyczną ...
Bajaga - 2017-09-18, 17:21
| Grzegorz_N napisał/a: | | Chętnie zlecę taką ale pod warunkiem posiadania odpowiednich kwalifikacji przez autora (co najmniej dyplom wyższej uczelni w zakresie mechaniki) oraz doświadczenia (co najmniej 5-letni staż pracy przy sprzedaży lub obsłudze kamperów i wykonanych co najmniej 50 odpłatnych opinii). Jacyś chętni? |
Nudzisz...
Wojciechu - 2017-09-18, 17:29
| Grzegorz_N napisał/a: | | naocznie i nausznie zapoznać się z tym co jest na rynku |
No, no - zobaczysz nowe produkty kamper - ładne, acz nie wszystkie tak dobre jak wyglądają - no i te ceny - jak w planetarium - kosmos.
No i zobaczysz starsze - na zlocie. Nie tak ładne, acz zdecydowanie lepsze niż wyglądają.
Spotkasz ludzi z wiedzą i doświadczeniem wieloletniego kamperowania i takich z wiedzą samodzielnej budowy kampera.
Spotkasz się też z sytuacjami śmiesznymi - przykład - w trakcie wychodzenia z nowego kampera na hali wystawowej spotkaliśmy z kolegą młodą kobietę, która zapytała się nas - "czy coś może opowiedzieć o sprzęcie - odpowiedzieliśmy - nie dziękujemy - my już wszystko wiemy. Spojrzała na nasze polary C.T. i z westchnieniem powiedziała - uf - jak to dobrze, że nie muszę się wygłupiać przed ludźmi od kamperów. Było śmiesznie.
Zlot jest super, tylko wybierać i kupować
|
|