Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - pomoc w zakupie

Arturo43 - 2017-08-10, 20:36
Temat postu: pomoc w zakupie
Witam Kolegów. Ogladałem dzisiaj kampera, i mam pewne dylematy. Pierwsza sprawa to slady po zaciekach wokół okna dachowego , nastepna to male pęknięcia na narożach okna , po przekątnej. Zastanawiam się czy nie będą się powiększać :( . Nie podoba mi się również uszczelnienie okna dachowego , nie mam jednak doświadczenia w tym temacie , jest to mój pierwszy kamper i w ogóle pojazd kempingowy. Pół integra z 1997 roku. Bardzo proszę o pomoc i dodaje fotki. Dołączyłem link do ogłoszenia , może ktoś oglądał ???? http://allegro.pl/fiat-du...6923176935.html
Arturo43 - 2017-08-11, 20:30

hej hej jest tu jakiś fachowiec :-/ , czy wszyscy takie swieżaki jak ja :-P
Andrzej 73 - 2017-08-11, 20:36

A co tu pisać na temat tego z ogłoszenia , lepiej sobie odpuść ten egzemplarz.
Powodzenia w poszukiwaniach. :spoko

Arturo43 - 2017-08-11, 20:54

Czemu, Andzrej 73 , uważasz ze te nazwijmy to wady go dyskwalifikują .
Powsinogi - 2017-08-11, 20:55

Zacieki świadczą, że się woda wlała.
A jak się wlała - to została. I pracowała. Pytanie - jak długo i kiedy.
Czyli czy zgniło dużo, czy trochę.

Na oknach rysy i pęknięcia - pewnie przytulił się za bardzo do czegoś - obstawiam lampę na parkingu albo coś podobnego.

Po zakupie przyczepy (kiedyś) i kampera (niedawno) - wiemy, że zacieków nie oglądamy, tylko macamy i to mocno - jak palec wchodzi na milimetr chociażby - to źle, bo znaczy, że materiały, z których są wykonane ściany są nadgnite.

Dobrze zabrać ze sobą fachowca - np. z firmy, która zajmuje się naprawą i uszczelnianiem budek. Przy oglądaniu jednego z potencjalnych kamperów do kupna tak właśnie zrobiliśmy. Drogo nie było, a fachowiec obejrzał i dużo się nauczyliśmy.

Bo tak - mechanicznie to mechanik naprawi, auta są typowe zazwyczaj. A jak buda zepsuta (wilgoć w ścianach, konstrukcja naruszona) to koszty np. naprawy dachu i tylnej ściany liczą się od 10 000 zł (rozbebeszenie, wymiana wszystkiego - listewek etc, złożenie). Serio takie kwoty.
O pleśniach nie wspomnę. Jak ktoś jeszcze uczulony na pleśnie to potem dramat jest.

EwaMarek - 2017-08-11, 21:10

to że masz zacieki to o niczym nie świadczy - trzeba by zdjąć okna i zobaczyć co jest pod spodem. Może się tylko odkleiło i aż tyle wody nie doleciało, tylko się plama zrobiła.
Tak miałem kiedyś w kamperze - kantówka była zdrowa tylko woda lała się nieszczelnością po plastiku.

Bardziej mnie zastanawia to pęknięcie. Na pewno nie jest to obtarcie bokiem :haha:
tylko ściana pracuje i powoli pęka w najsłabszym miejscu. Może byś przegniła konstrukcja lub uszkodzenie po większym stuknięciu :gwm

Miałem tak w przyczepie kempingowej Hobby nad drzwiami ale to było słabe konstrukcyjnie miejsce. Z opinii innych oraz moich spostrzeżeń to ta przyczepa dużo była katowana i nie wytrzymała. Nie było oznak zgnicia ani zacieków. Potem się wyrwał dyszel z kawałkiem kantówki - też wszystko było suche. Teraz mam przyczepę Dethlefsa z dziurą w dachu, oczywiście załatana, widać zacieki ale przyczepa jest sucha i nic się nie dzieje.

Jak szukałem kamperów to też oglądałem różne wynalazki - poczytaj na forum...

Jak koledzy piszą wąchać i macać do skutku :haha:

Zamoczoną budkę najlepiej czuć w gorący dzień bo jest jak w saunie. No chyba , że klient wietrzy, że aż firany latają :bajer

Arturo43 - 2017-08-11, 21:38

ten sufit macałem :mrgreen: pod tą tapetą , nie był twardy jak przyslowiowa deska tylko taki jak, nazwijmy to miękki plastik w samochodzie . Rozumiem ze sufit to jeszcze , gorzej z tym oknem?
:-/

Andrzej 73 - 2017-08-11, 21:58

Arturo43 napisał/a:
Czemu, Andzrej 73 , uważasz ze te nazwijmy to wady go dyskwalifikują .

Bo widziałem na własne oczy kampera co miał takie pęknięcia koło okien. To co było od wewnątrz przeszło moje oczekiwania. Grzyb przed grzybobraniem :haha:
Czy to jeden kamper na świecie do kupienia?
Ale to Twoja kasa i kupisz co uważasz za dobre.
:spoko

WINNICZKI - 2017-08-12, 00:21

Kamper ma 20 lat.Z kiszonego ogórka świeżego nie zrobisz. Trudno sie dziwić ,że jest popękany swoje nalatane ma kilometry i wyboje, Widać ,że go ktoś już raz malował; Co do klimy,czasami zdaży sie że sufit zawilgoci sie od skroplin,Jak zdaży sie to raz lub dwa za 20 lat to jest tylko plama a sufit suchy , Taka klima jest dosyć ciężka ,jak sufit ją utrzymał to raczej dobrze o nim świadczy, Co do reszty jak szukajacy postawi piwo i powie gdzie stoi zawsze można luknąć i zobaczyć co s trawie piszczy, Kontakt do mnie jest ,,,,,,,,,,hej :spoko :spoko
Arturo43 - 2017-08-12, 09:45

wielkie dzięki za rady i rozjaśnienie niewiedzy. Będę szukal dalej :)
Bronek - 2017-08-12, 11:29

Cytat:
Co do klimy,czasami zdaży sie że sufit zawilgoci

:shock: Takowej nie widzę? Była?

Ale co do argumentów, że plama po incydencie nie oznacza a jedynie uczula.
Jak się naprawi w porę taki przeciek to OK.

Ale zaufanie i to ograniczone mamy tylko do siebie.

Arturo43 - 2017-08-12, 13:26

Bronek napisał/a:
Cytat:
Co do klimy,czasami zdaży sie że sufit zawilgoci

:shock: Takowej nie widzę? Była?

Ale co do argumentów, że plama po incydencie nie oznacza a jedynie uczula.
Jak się naprawi w porę taki przeciek to OK.

Ale zaufanie i to ograniczone mamy tylko do siebie.

tam nie ma klimy tylko duże okno dachowe .

Bronek - 2017-08-12, 14:37

Dlatego.... cytowałem poprzednika, który o takowej pisał.

Bo może była dachowa? (raczej w tym dużym oknie by nie montowano)

Mógł też ktoś zostawić otwarte okno.
Mógł się też syf i liście zgromadzić i zapchać odpływy
Albo była tam klima
itd.
Czy to incydent , czy inna przyczyna zacieku?

Andrzej 73 - 2017-08-12, 17:24

Artur , może ten?
https://www.otomoto.pl/of...=olx#xtor=SEC-8

Arturo43 - 2017-08-12, 21:56

Andrzej 73 napisał/a:
Artur , może ten?

Andrzej , rozmawiałem z gościem , ten kamper jest jeszcze w Holandi i trzeba najpierw wpłacić zaliczkę około 4 tys zł i dopiero przyjeżdża . Podoba mi się ten domek , jednak sam nie wiem co myśleć o takiej formie zakupu ,niejako w ciemno :?

Bim - 2017-08-12, 22:00

Arturo43 napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Artur , może ten?

Andrzej , rozmawiałem z gościem , ten kamper jest jeszcze w Holandi i trzeba najpierw wpłacić zaliczkę około 4 tys zł i dopiero przyjeżdża . Podoba mi się ten domek , jednak sam nie wiem co myśleć o takiej formie zakupu ,niejako w ciemno :?

Odpuść sobie zaliczki

Andrzej 73 - 2017-08-12, 22:27

Arturo43 napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Artur , może ten?

To tacy z nich sprzedawcy? Zawsze mnie to irytowało jak można sprzedawać nie swój pojazd.
Powiedz człowiekowi , że wpłacisz mu zaliczkę jeśli na piśmie da Tobie gwarancję , że pojazd jest szczelny i wszystko w nim działa bez zastrzeżeń. W przeciwnym razie zwróci kwotę dwukrotnie wyższą od wpłaconej
Pewnie na to nie pójdzie , więc niech nie sprzedaje czego nie ma.

Arturo43 - 2017-08-13, 22:10

I nie poszedł , wysłał wprawdzie na email więcej zdjęc ale bez zaliczki ani rusz .
willi7 - 2017-08-15, 13:30

Arturo43 napisał/a:
I nie poszedł , wysłał wprawdzie na email więcej zdjęc ale bez zaliczki ani rusz .

tak to działa, oni z tego żyją i nie ma miejsca na sentymenty i dobre gesty

piotreksylwia - 2017-08-15, 14:59

Bim napisał/a:
Arturo43 napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Artur , może ten?

Odpuść sobie zaliczki

Już też dzwoniliśmy do tego gościa w sprawie kampera i mówił o wpłacie :diabelski_usmiech kampera nie ma w kraju a on go sprzedaje i nie ma konkretnych informacji na dodatek pan bardzo nie miły przez telefon :ok

DC - 2017-08-15, 15:56

Niestety, chętnych na kamperka jest więcej niż kamperów i sprzedawcy niepieszczą się z klientami. Trafi się taki co zaryzykuje i kupi kota ...... sory...... kampera w worku i cyk :lol: Ta firma od lat zajmuje się sprzedażą i chyba mają klienów bo dalej działają. Co do zaliczek to faktycznie należy zachować ostrożność i zdrowy rozsądek, ale jak ja sprzedawałem swojego to klient mi sam zaproponował że prześle zaliczkę przed przyjazdem .