Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Bory tucholskie, burze, nawałnice, trąby powietrzne.

JaWa - 2017-08-12, 14:08
Temat postu: Bory tucholskie, burze, nawałnice, trąby powietrzne.
Wczoraj tj. 11.08.17 byliśmy na polu namiotowym w Drzewiczu obok Swornychgaci. Ok. 21:00 zaczęła zbliżać się burza. Początkowe prawie zero wiatru. Po chwili wiatr zaczął się nasilać i przyszła ulewa. Zwijając markizę Wanda musiała się uwiesić, a ja szybko zwijałem. Ulewa i wichura była potworna. Trwało to kilkanaście minut. Rano okazało się, że na samym polu przewróciło dwa drzewa, było też parę połamanych gałęzi. W jednej przyczepie gałąź zrobiła dziurę w dachu. Z radia dowiedzieliśmy się, że zginęły 4 osoby, a rannych było 20. Rowerami postanowiliśmy pojechać na grzybki. Zaraz za kanałem wzdłuż drogi prowadzącej nad Jeziorem Dybrzyk, przeszła trąba powietrzna, to było ledwie kilkaset metrów od naszego pola namiotowego. Jechać rowerami się nie dało. Mnóstwo powalonych drzew tarasowało drogę. Były miejsca, że całe połacie lasu leżały. Na samej drodze kilkaset powalonych drzew. Wtedy zrozumieliśmy, że o włos otarliśmy się o prawdziwe nieszczęście. W pobliskich Małych Swornychgaciach zginęły dwie osoby, a 10 zostało rannych. W Brusach, Swornych, Drzewiczu i wielu miejscowościach nie ma prądu. Jesteśmy uwięzieni w Drzewiczu. Okoliczne drogi jeszcze nie przejezdne z powodu powalonych drzew.
Tadeusz - 2017-08-12, 14:49

Takie piekło znamy z nawałnicy w Puszczy Piskiej. Traba powietrzna wykosiła na swej drodze wszystko co mogła, zwalając 250 - letnie dęby i powalając lasy pokotem.
Na szczęście byliśmy wtedy schowani na rzece Wyszce wypływającej ze Śniardw.
Minęło kilka lat a ja wciąż jestem pod wrażeniem potęgi przyrody. Nigdy nie zapomnę ryku tej trąby.

JaWa - 2017-08-12, 14:50

Te dwie osoby zabite i 10 rannych, to na polu namiotowym w Małych Swornychgaciach. To pole dzierżawi ta sama osoba, która dzierżawi pole na którym my jesteśmy.
JaWa - 2017-08-12, 14:52

cd....
Aulos - 2017-08-13, 20:05

Małe Swornegacie opuściliśmy 3 dni przed tą tragiczną w skutkach wichurą. Nic nie zapowiadało takiego żywiołu. Dzisiaj zawitaliśmy do Bałtowa.
mar78 - 2017-08-13, 21:27

Cześć.
My byliśmy w tym czasie w m. Sominy. Staliśmy przy ośrodku wczasowym "Kaszubski bór", między brzozami. Około 23.30, tuż przed burzą, ewakuowalismy się pod kościół. Postaram się zamieścić kilka zdjęć, które zrobiliśmy rankiem. Brzozy pod którymi staliśmy w 90% połamane, ośrodek wczasowy totalnie zniszczony. Dla zobrazowania co by było gdybyśmy nie pojechali na parking pod kościół dodam. że przy ośrodku wczasowym staliśmy obok przygniecionego osobowego audi. To była bardzo długa noc. Nic nie było widać przez okna gdy nadeszła burza. W aucie siedzieliśmy na dole, dopiero około 1 wgramolilem się na łóżko do góry, po czym jeszcze dwukrotnie stamtąd schodziłem. Żonie i dziecku nie pozwoliłem tam iść. Mieszkańcy miejscowości już w nocy szacowali straty a pilarze cięli zwalone na drogi drzewa. Następnego dnia nie mogliśmy wyjechać dwiema drogami, z racji poprzewracanych drzew. Nadrobilismy około 30 km drogi aby wyjechać. Ogólnie masakra.
Współczuję tym, których bliscy zginęli podczas tamtej nocy.
Pozdrawiam

bryzby - 2017-08-13, 22:30

Jacek wracaj przez Tucholę to zobaczysz jakie są zniszczenia w centrum miasta.
JaWa - 2017-08-14, 17:58

Wracaliśmy w niedzielę. Jechaliśmy do Grudziądza przez Brusy, Czersk, Tleń. W Tleniu w środku miasta zniszczony całkowicie duży skwer. Przed Brusami w szczerym polu leżał dach domu, wydawał się nie uszkodzony, musiał lecieć co najmniej kilkaset metrów. Przez kilkadziesiąt kilometrów jechaliśmy patrząc na potworne zniszczenia. Betonowe słupy elektryczne połamane, całe linie do odtworzenia. Szczęście w nieszczęściu to to, że wszystko to miało miejsce dość późno z piątku na sobotę, kiedy ruch samochodowy był zbliżony do zera, a TIR-y nie jeździły. Gdyby to się stało w środku tygodnia, ofiar byłoby bardzo dużo. Mnóstwo drzew na drodze. Przed jakimś hotelem stary dąb złamany w połowie. Jaki to musiał być wiatr ? To największa tego typu katastrofa jaka kiedykolwiek nawiedziła Polskę.

Parę fotek zrobionych przez Wandę z okna kampera w drodze powrotnej.

Brat - 2017-08-14, 19:54

Było strasznie, chociaż w czasie nawałnicy byliśmy o kilka kilometrów od epicentrum ... Następnego dnia wraz z kolegami z naszego obozu włączyliśmy się w walkę o przejezdność, ze świadomością, że nasz udział to malutka kropelka w morzu potrzeb :(
CORONAVIRUS - 2017-08-15, 22:50

Powiem Wam ,że tego co tam sie dzieje nie da się opowiedzieć nawet na kilkunastu kartkach papieru ... trzeba tam stanąć by zdać sobie sprawę jacy jesteśmy mali wobec gniewu z nieba za to co się dzieje w Polsce ... uśmiechniecie się , śmiejcie ale za Tuska takich dymów nie było a kaczor sprowadzi na nas wszystko co najgorsze ...

Grupa pomorska jak to bywa rozjechała sie po okolicy , kilka dni to każdy korzysta tam gdzie lubi ... byliśmy po pokazach lotniczych w Gdyni , wieczór na plaży i z nad południowego wybrzeża niespotykana kawalkada piorunów , to było niesamowite obserwować z daleka piekło na niebie , bez dźwięków , bez wiatru , stojąc nózkami w wodzie zastanawialiśmy się jak to możliwe ,że na przestrzeni ok 40 km wszędzie jest burza ....potem nad zatokę nadleciały chmury których nigdy wcześniej tu nie widziałem a często siedzę na plaży i gapie sie w niebo ... mówie do innych , to wszystko nie jest normalne , za 15 min mieliśmy i u nas taki rozpiździel ,że cieszyłem się naprawionym hamulcem ręcznym , stałem przodem do wody 5 m przed brzegiem dostając wiatr w plecy ... w światłach reflektorów deszcz padał prawie w poziomie , Jacek stał bokiem do wiatru , stwierdził,że ma ponad siedemdziesiatkę na karku i doświadczenie w wiaterkach na morzu jako marynarz i żeglarz ale to było bardzo mocne ... przodem do wiatru stał Darek , ich kamper walczył tez dzielnie a w moim z wrażenia zapomniałem zamknąć uchylonego okna w łazience , została utopiona . Przeszlismy to bez strat .

W tym samym czasie na zaporze Mylof stała jedna z naszych ekip , satelita nie łapała sygnału to sie przestawili naście metrów dalej ... drzewa spadły tam gdzie stali na początku . Spadły też na samochody i na namioty kajakarzy , facet 46 lat pierwszy raz na Kaszubach , pierwszy raz na spływie kajakowym, pierwszy raz pod nowym namiotem nawet nie chciał by mu pomagano w rozłożeniu bo chciał sie nauczyć , nie chciał być z całą ekipą bo może pewnie chrapał ... to był jego ostatni wieczór w życiu , po nawałnicy zmarł w swoim nowym, rozszarpanym , namiocie .

Kilometr przed zaporą nawałnica w środku lasu zaskoczyła kobietę wracającą z pracy , wyszła z samochodu , z tego na zdjęciu niżej ...Polo dostało drzewem centralnie w miejsce kierowcy a ona jakims konarem , z roztrzaskana czaszką dotarła do leśniczówki by kolejne 7 h czekać na pomoc bo wszystkie siły poleciały na południe do obozu harcerskiego ... nie wiemy czy żyje ale jej POLO zostało w lesie pozbawione kół i całego przodu , komus się przydały jeszcze światła, zderzak , atrapa i maska :(

Pojechaliśmy tam to zobaczyć , do ekipy w potrzasku dołączyła też inna wcześniej , nie byli sami ... wyobraźcie sobie adrenalinę gdy obok kampera leży zabity człowiek , czeka godzinami na prokuratora , który godzinami nie dociera a jak on nie podpisze to ma być jak jest ...

Już na głównej między Starogardem i Chojnicami oczy otwierały się nam i nie wiedzielismy czy to przypadkiem nie atak UFO czy lot koszący meteorytu , ludzie się zatrzymywali , robili fotki , my wjechaliśmy w głąb lasu , jechaliśmy kilometrami szlakiem kataklizmu , czapki z głów tym, którzy udrożnili drogę choć na szerokość jednego auta , im dalej w "las" tym mniej gapiów i dotarlismy do naszych ziomali ... nie tylko oni tam byli , to stacja końcowa spływów kajakowych , ludzi którzy kilka dni płyna naszymi rzekami , ludzi którzy docierali kajakami tam gdzie można było ich z tej wody wyjąć ... przedzierali się przez zwalone drzewa , krzaki bo jeśli by zostali tam gdzie byli to nikt całymi dniami by ich nie odnalazł ...

Co pewien czas w lesie syrena terenówek strażackich , potem cisza , nasłuchiwanie czy ktos nie krzyknie , nie będzie szukał pomocy , ktos kto dostał w głowe i przespał kilkanaście godzin... czuć było ciśnienie , żona leśniczego uprzedziła ,że stoimy nad rozlewiskiem rzeki a wody jest tyle,że jeszcze 12 cm i zaleje nas ... rano zapasu było już tylko 6 cm .... najpierw na zaporze na sygnałach pojawiły się dwie terenówki strażackie , gorące linie , zdjęcia , pomiary i decyzja ... ewakuacja naszego obozu , policja wytłumaczyła o co chodzi , jedzie sprzęt ciężki z Polski , potrzebne drogi i miejsce na centrum dowodzenia , zapora nie może wypuszczać więcej wody bo topi gospodarstwa poniżej a w zbiorniku przybywa . Pojawiły się też ekipy drogowców , zmiana znaków , wszędzie zakazy ruchów , wjazdu , ogólnie wszyscy postronni wynocha z terenu bo przeszkadzacie . Jeszcze przed ogłoszeniem ewakuacji pola biwakowego pojechałem na rowerze sprawdzić inną miejscówkę , drogę odwrotu , pogadałem z leśnikiem,który przestrzegał przed wchodzeniem do lasu , co chwila gdzieś trzask , kolejne drzewo się rozpadało ...

Powiem Wam tak , telewizja nie oddaje grozy sytuacji , pokazują to co mogą i gdzie udało im się dojechać by puścić w świat szybko newsa , zapewne za kilka tygodni pojawia się reportaże pokazujące więcej i lepiej ale żaden z nich nie odda atmosfery stania w środku powalonego lasu , śpiewu zagubionych ptaków i tego zapachu świeżo pociętego drzewa , uwielbiam ten zapach ale od teraz jego zalety przeplatają się z doznaniami wzrokowymi i już nigdy nie będzie tak jak było ...

Jeśli tak wygląda dobra zmiana to ja już dziękuje , wole jak było , jak niebo się nie wku...ało na ludzi za innych ludzi ...

MarudaiCzarnowidz - 2017-08-16, 10:23

Telewizji nie oglądam zupełnie, ale trafiłam na Facebooku na informacje u Filipa Chajzera i Karoliny Korwin Piotrowskiej. https://www.facebook.com/...80340042008871/

Strona Solidarni z Rytlem: https://www.facebook.com/...22420868400779/

Info ze strony Chajzera:
Potrzebne są : piły, łańcuchy do pił, worki na śmieci, łopaty, siekiery, agregaty prądotwórcze, paliwo do pił i agregatów, środki czystości, grabie, taczki, latarki, baterie, ręczniki, środki higieny osobistej, rękawice robocze, olej do smarowania łańcuchów, plandeki, folie do przykrywania dachów. Sołtysie, proszę się trzymać. Polska jest z Wami. Nawet jeśli samo Państwo nie do końca działa tak szybko i sprawnie jak powinno.

Tu apel sołtysa:

Szanowni Państwo, odpowiadając na Wasze liczne prośby, podajemy numer konta, na które można wpłacać pieniądze na usuwanie skutków nawałnicy. Jest to konto STOWARZYSZENIA NA RZECZ DZIECI I MŁODZIEŻY RYTLA I OKOLIC - "NASZYM DZIECIOM" (KRS: 0000306310, NIP: 5552085540). Wpłat prosimy dokonywać na podany poniżej numer koniecznie z dopiskiem "NAWAŁNICA".

Bank Spółdzielczy w Czersku
Numer konta: 30 8147 0002 0008 1953 2000 0010

Serdecznie wszystkim dziękuję za okazywaną nam cały czas pomoc. Dzięki Wam dajemy radę!

Sołtys Rytla
Łukasz Ossowski

Czytałam też, że jest problem, bo sklepy w okolicy już nie mają np agregatów i pił, trzeba dowozić im kupione rzeczy na miejsce. Żeby się zgłaszać do sołtysów, ośrodków kultury.

Ja już wpłaciłam ile mogłam.

M.

CORONAVIRUS - 2017-08-18, 10:58

:gwm
bwie - 2017-08-18, 12:31

Kurcze, przerażające są te fotki i to co się tam stało.
Dwa lata temu pływaliśmy kajakami ok 80 km Wdą i kończyliśmy spływ w Tleniu, cisza spokój relaks, piękne okoliczności przyrody które zapamiętałem a tu taki kataklizm.
Eeeech

DC - 2017-08-18, 16:33

Dzisiaj o 13.00 w Krotoszynie odbył się pogrzeb naszego serdecznego kolegi Mariusza z którym wielokrotnie pływaliśmy kajakami po Brdzie. Mariusz, zawsze będziesz miał swoje miejsce na naszych spływach w kajaku.
JaWa - 2017-08-18, 18:28

Co ma prąd do powodzi i po cholerę tutaj polityka ?? :gwm
CORONAVIRUS - 2017-08-19, 00:40

JaWa napisał/a:
a bo wojsko pracowało gdy kolumny VIP jechały a potem laba.,. Do zamiatania liści przyjechali a tu gruba robota i mokra...tak sobie wzięli do pały słowa Macierewicza by na siebie uważać... Obciach roku.
bryzby - 2017-08-19, 10:56

JaWa napisał/a:

To nie polityka tylko dezinformacja.

bryzby - 2017-08-19, 11:10

BIORCA napisał/a:
bo wojsko pracowało gdy kolumny VIP jechały a potem laba.

W naszej okolicy trwa akcja poszukiwawcza, podobno wysłano wojsko tylko nikt ich tu nie widział. :roll: :roll: :gwm

gardamm - 2017-08-19, 11:21

JaWa napisał/a:

BIORCA NAPISAŁ :"jeśli tak wygląda dobra zmiana to ja już dziękuje , wole jak było , jak niebo się nie wku...ało na ludzi za innych ludzi ..."

Biorca co ty znowu dzisiaj brałeś :kwiatek

bo nie nadążam ??? :przestan2

Andrzej 73 - 2017-08-19, 11:25

Ja Adama rozumiem w 100%

Wojsko wyjechało , ale zaginęło w akcji.

Tylko w pasku wiadomości tego nie podają. :haha:

Bajaga - 2017-08-19, 12:34

BIORCA napisał/a:

Jeśli tak wygląda dobra zmiana to ja już dziękuje , wole jak było , jak niebo się nie wku...ało na ludzi za innych ludzi ...

Najsmutniejsze jest to, że nawet w obliczu tak wielkiej tragedii i śmierci ludzi dodaje się do tematu jakieś polityczne pie.dolenie :evil:

Brat - 2017-08-19, 17:04

Bajaga napisał/a:
Najsmutniejsze jest to, że nawet w obliczu tak wielkiej tragedii i śmierci ludzi dodaje się do tematu jakieś polityczne pie.dolenie :evil:
Co Ty powiesz ... Widocznie dawno nie oglądałeś tzw. "Wiadomości" ... Włącz sobie dzisiaj, na przykład, i posłuchaj/pooglądaj, jak to "Władza ratuje Bory Tucholskie" ...
Mam bezpośrednie relacje od przyjaciela, który cały czas pracuje/organizuje prace na tamtych terenach ... Ze świecą szukają wsparcia wojska. A to, co usłyszysz dziś o 19.30 to już nie jest nawet polityczne pieeerdolenie, tylko parszywa propaganda/początek kampanii wyborczej właśnie.

Bronek - 2017-08-19, 17:55

Najgłupsza w uprawianiu polityki jest szczerość i rozsądna opinia wobec klęski, tragedii nieprzewidzianej.

1997r po donośląskiej powodzi jednenu się zebrało na taką oczywistą konkluzję i rzekł publicznie :"Trzeba się było ubezpieczyć!"

Stracił fuchę Premiera.

(oczywiście pomoc Państwa to inna sprawa i mniejsza skala)

...........................................

Z akcjami pomocy na taką skalę, to jak z odśnieżaniem miasta. Nie da się w 100% naraz.

...................................

A wojsko? E tam. Jest do :dupa już od dłuższego czasu.

.........................................

Straż Pożarna to przyszłościowy zawód i oby do niej się tylko nie dobrali reformatorzy. :kwiatki:

...............................

Na cudzym nieszczęściu wszyscy chcą skorzystać, nawet ja skorzystałem. Przelewając parę groszy na konto pomocowe....... lepiej się czuję.

:oops: nie politycznie, to napisałem, :bigok

Powinno być inaczej ujęte : "bezinteresownie" i nie powiniem się dobrze czuć, tylko cierpieć wraz z innymi.

Ale kurna nie cierpię. I nie umiem kłamać.

marekoliva - 2017-08-19, 22:36

Brat napisał/a:
Bajaga napisał/a:
Co Ty powiesz ... Widocznie dawno nie oglądałeś tzw. "Wiadomości" ... Włącz sobie dzisiaj, na przykład, i posłuchaj/pooglądaj, jak to "Władza ratuje Bory Tucholskie" ...
Mam bezpośrednie relacje od przyjaciela, który cały czas pracuje/organizuje prace na tamtych terenach ... Ze świecą szukają wsparcia wojska. A to, co usłyszysz dziś o 19.30 to już nie jest nawet polityczne pieeerdolenie, tylko parszywa propaganda/początek kampanii wyborczej właśnie.

Marian masz 100% racji, wróciłem przed godziną z Lipusza i Dziemian, tam są bataliony, ale nie wojska tylko dobrych ludzi z całej Polski, którzy przyjechali z pomocą. Dzięki tej pomocy poszkodowani mają nadzieję na chociaż częściowy powrót do "normalności". Straty są niewyobrażalne. Dla wielu gospodarstw las był zabezpieczeniem na czarną godzinę, która właśnie nadeszła ale lasu nie ma.
Wojska niestety tam nie widzieli, może pojawią się jak będą liście do grabienia.

CORONAVIRUS - 2017-08-20, 00:45

P I S I O R Y może nie zabierajcie głosu w tym temacie. Będzie spokojniej, sio...
JaWa - 2017-08-20, 10:13

Szkoda, że zakładałem ten temat, pożywka dla lemingów.
CORONAVIRUS - 2017-08-20, 10:31

JaWa napisał/a:

Jacku,nie trzeba być lemingiem by widzieć zakłamanie obecnego rządu , wystarczy myśleć... Posiadać umiejętność wyciągania wniosków z tego co i jak się dzieje dookoła.

jarko_66 - 2017-08-20, 10:35

:bigok :gwm :box :box2 :bigok Jacek co byś nie zrobił i co nie napisał kończy się jednakowo :spoko
Brat - 2017-08-20, 10:36

A wspierać tych straszliwie przez los potraktowanych ludzi można na różne sposoby ...
Zachęcam do - jeśli nie osobistego - to chociaż finansowego wsparcia!
M. in. poprzez tę Fundację, prowadzoną przez mojego przyjaciela Piotra https://www.facebook.com/...503205561567916
Zainteresowani znajdą tam nr konta.

slawwoj - 2017-08-20, 10:47

BIORCA napisał/a:
JaWa napisał/a:

Jacku,nie trzeba być lemingiem by widzieć zakłamanie obecnego rządu , wystarczy myśleć... Posiadać umiejętność wyciągania wniosków z tego co i jak się dzieje dookoła.

Tylko tyle ...

ale dla niektórych aż tyle.

Brat - 2017-08-20, 11:00

Kolejne opisy tragicznej sytuacji poszkodowanych ...
http://bydgoszcz.wyborcza...-potrzebna.html
i kolejne możliwości wsparcia dla nich.

Andrzej 73 - 2017-08-20, 12:08

Brat napisał/a:
A wspierać tych straszliwie przez los potraktowanych ludzi można na różne sposoby ...
Zachęcam do - jeśli nie osobistego - to chociaż finansowego wsparcia!
M. in. poprzez tę Fundację, prowadzoną przez mojego przyjaciela Piotra https://www.facebook.com/...503205561567916
Zainteresowani znajdą tam nr konta.

Może podaj dane do przelewu.
Nie każdy posiada konto na FB (bo to gó..o).
:spoko

Brat - 2017-08-20, 12:19

FUNDACJA PRZECIWDZIAŁANIA WYKLUCZENIU SPOŁECZNEMU "CHCEMY ŻYĆ" Gdańsk
konto nr 21 1240 1271 1111 0010 6179 5133
W treści: Wsparcie po nawałnicy

ale także wiele innych możliwości, m. in. Caritas i inne NGO-sy.

andi at - 2017-08-20, 12:38

JaWa napisał/a:

Ten co zakłada temat powinien mieć możliwość usuwania niechcianych postów :spoko

Bronek - 2017-08-20, 12:43

Jedno z wielu np. tu Powiat Tucholski

Nr konta: 20 1560 0013 2340 98741 0000042

z dopiskiem: "dla poszkodowanych w powiecie tucholskim"

A ja tu, bo tak akurat trafiłem

PCK PL
11 1160 2202 0000 0003 0286 5549

oraz za pośrednictwem portalu https://pomagam.zrzutka.pl/na-ratunek-po-burzy-guab73

CORONAVIRUS - 2017-08-20, 13:02

andi at napisał/a:
JaWa napisał/a:

Ten co zakłada temat powinien mieć możliwość usuwania niechcianych postów :spoko

Na swoim forum,czemu nie? Tylko kto tak by pisał? Kółko różańcowe malowane :-P

Brat - 2017-08-20, 14:03

I tacy ludzie tam też są ...
https://www.facebook.com/...jq-_X-c&fref=nf
Serce rośnie!

marekoliva - 2017-08-20, 14:23

Chcącym pomóc polecam grupę na FB https://www.facebook.com/...nIMthK9c0K3KSQQ

Finansowego wsparcia możemy udzielić m.in. :
DZIEMIANY:
Stowarzyszenie na rzecz rozwoju gminy Dziemiany
Nr rachunku : 13 8340 0001 2010 0200 7416 002 : pomoc poszkodowanym w nawałnicy

LIPUSZ:
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Lipusz
BS Starogard Gdański odział w Lipuszu, nr konta: 63 8340 0001 0201 0038 2000 0001, tytułem: pomoc poszkodowanym.

RACIĄŻ:
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA W RACIĄŻU:
Nr konta: 92 8233 0004 0000 0707 2002 0001 z dopiskiem "NAWAŁNICA"

Ahmed - 2017-08-20, 15:43

Bajaga napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Zgadzam się :spoko :bajer
Ahmed - 2017-08-20, 16:20

JaWa napisał/a:
Te dwie osoby zabite i 10 rannych, to na polu namiotowym w Małych Swornychgaciach. To pole dzierżawi ta sama osoba, która dzierżawi pole na którym my jesteśmy.

Te dwie zabite to pewnie lemingi , 10 rannych pewnie z nimi sympatyzowało ,

Bõg tak chciał :rip

gino - 2017-08-20, 17:42

To fejk...
KP nie ma konta na TT :spoko

CORONAVIRUS - 2017-08-20, 20:08

gino napisał/a:
To fejk...

też tak myślę .... takie wpisy to dla niej szubienica .

bryzby - 2017-08-20, 20:45

JaWa napisał/a:

Czy Ty tragedię wielu tysięcy ludzi traktujesz jako pożywkę dla lemingów, to że rzeczywistość rozmija się z przekazem rządowym to wina Biorcy czy rządu?Ja mieszkam w centrum tej tragedi i wierz mi Adam ma rację/

Ahmed - 2017-08-20, 20:58

BIORCA napisał/a:
gino napisał/a:
To fejk...

też tak myślę .... takie wpisy to dla niej szubienica .

A mnie pisiory już niczym nie są w stanie zadziwić , oni są zdolni do wszystkiego :bajer

piotr1 - 2017-08-20, 21:21

Koledzy. Gadacie pierdoły o polityce a my to ta załoga co ustawiała satelitę nad zaporą w Mylof w piątek i przestawiliśmy auto o 10 m. Na to miejsce przed przestawieniem runęło duże drzewo i dzisiaj już bym nie pisał . Pewnie część pisarzy na CT BYŁA BY ZADOWOLONA.........Ale jeszcze nie teraz jeszcze trochę popisze :lol: :spoko
CORONAVIRUS - 2017-08-20, 21:45

piotr1 napisał/a:
Koledzy. Gadacie pierdoły o polityce a my to ta załoga co ustawiała satelitę nad zaporą w Mylof w piątek i przestawiliśmy auto o 10 m. Na to miejsce przed przestawieniem runęło duże drzewo i dzisiaj już bym nie pisał . Pewnie część pisarzy na CT BYŁA BY ZADOWOLONA.........Ale jeszcze nie teraz jeszcze trochę popisze :lol: :spoko

jesteś już kombatantem , jakie następne cele ??? :)

piotr1 - 2017-08-20, 21:52

Przyjemne pogaduchy z kolegami :lol: :spoko
Socale - 2017-08-20, 22:59

andi at napisał/a:
JaWa napisał/a:

Dyktatura czy demokracja jest lepsiejsza?
Nie ma podziałów gdy chodzi o sprawy i wydarzenia na które człowiek wpływu nie ma, szczególnie tam, gdzie chodzi o ludzi.

Bronek - 2017-08-21, 07:39

piotr1 napisał/a:
i dzisiaj już bym nie pisał . Pewnie część pisarzy na CT BYŁA BY ZADOWOLONA.........Ale jeszcze nie teraz jeszcze trochę popisze :lol: :spoko

Tak daleko bym się nie posunął.

Ale bardziej bolesne byłoby usunięcie emotikonu :spoko

Większość postów została by pozbawiona sensu :mrgreen:

Ad rem : Co z tą pogodą. Kiedyś były normalne zimy, a teraz mamy nienormalne lato.

Socale - 2017-08-21, 10:50

Bronek napisał/a:

...Co z tą pogodą. Kiedyś były normalne zimy, a teraz mamy nienormalne lato.

Właśnie wczoraj oglądałem na Discovery czy Planet+, nie pamiętam - program o środowisku. Naukowcy w zrozumiały sposób tłumaczyli co od czego jest zależne, jak to działa, kiedy i jakie są skutki.
W dzisiejszych czasach naprawdę wiele można wytłumaczyć i nikt nie ma wątpliwości że winna jest obecna cywilizacja.
Degradacja postępuje tak szybko że nie potrafimy nad tym zapanować a zarazem zbyt wolno byśmy w porę dostrzegli jakie zło przyrodzie wyrządzamy. My, ludzkość, ponoć cywilizowana.

Tadeusz - 2017-08-21, 23:03

Otrzymałem od naszego Kolegi, Tadeusza Kulpińskiego, nick - tadek, zdjecia i filmy ze skutków kataklizmu. Tadeusz zaangażował się w pomoc poszkodowanym i prosi nas o odrobinę aktywności w tej sprawie.
Przesłał również list sołtysa Rytla, z podanym kontem na pomoc ofiarom. Ponieważ nasza Koleżanka MarudaiCzarnowidz już ten list przekazała, proszę tylko o odrobinę serca dla tych, którym los tak bardzo dokuczył.

Oto jeden z filmów.

CORONAVIRUS - 2017-08-21, 23:40

filmik Tadeusza skłonił mnie do pewnego zestawienia widoczków tego samego miejsca , fotkę "po" zrobiłem osobiście ...
marekoliva - 2017-08-22, 00:12

Tadeusz napisał/a:
otrzymałem od naszego Kolegi, Tadeusza Kulpińskiego, nick - tadek, zdjecia i filmy ze skutków kataklizmu. Tadeusz zaangażował się w pomoc poszkodowanym i prosi nas o odrobinę aktywności w tej sprawie.
Przesłał również list sołtysa Rytla, z podanym kontem na pomoc ofiarom. Ponieważ nasza Koleżanka MarudaiCzarnowidz już ten list przekazała, proszę tylko o odrobinę serca dla tych, którym los tak bardzo dokuczył.

Rytel ma wspaniałego sołtysa, który w tym nieszczęściu wspaniale organizuje pomoc, inni niestety nie mają takiego wsparcia. Każda z rodzin poszkodowanych to osobna mała lub większa tragedia i dla Nich każda nawet najmniejsza pomoc się liczy. Dlatego w ich imieniu również prosimy o przyłączenie się do pomocy.
My w środę wieziemy kolejną pomoc , tym razem do maleńkich Dunajek.

Bajaga - 2017-08-22, 12:11

Bronek napisał/a:

Ad rem : Co z tą pogodą. Kiedyś były normalne zimy, a teraz mamy nienormalne lato.

Cóż to za pytanie ?! Przecież sprawa jest tu dogłębnie wyjaśniona - to wina Pisiorów.

gardamm - 2017-08-22, 12:28

Bajaga napisał/a:
Bronek napisał/a:

Cóż to za pytanie ?! Przecież sprawa jest tu dogłębnie wyjaśniona - to wina Pisiorów.

Mylisz się. :-/
To wina Kaczora :kon: :polska

Brodacz77 - 2017-08-23, 00:44

gardamm napisał/a:
Bajaga napisał/a:
Bronek napisał/a:

Mylisz się. :-/
To wina Kaczora :kon: :polska

Kaczora - to wiadomo, ale którego?

Bronek - 2017-08-23, 06:49

Brodacz77 napisał/a:
(......)

Kaczora - to wiadomo, ale którego?

Mamy do wyboru... trzech:

Kaczora Donalda ;

i jeszcze

Jednego "tu" ;

Drugiego "tam" , czyli bliżej Organów (chórów) decyzyjnych.

Czekamy na wybory :spoko

Ed - 2017-08-23, 06:56

Wybory ? teraz będą na pewno sfałszowane :chacha2 :chytry
Bronek - 2017-08-23, 07:14

Syn przejeżdżał, był zszokowany rozmiarami zniszczeń. Ruszyło chłopaka, tak że też poczuł potrzebę wsparcia.
Wyboru nie ma, jak jest dżuma i cholera. :-/

CORONAVIRUS - 2017-08-23, 08:27

Biedroń przedwczoraj kąsał w TV to wczoraj mu miasto zalało .... ten bliżej ORGANÓW cały czas miesza :zimno
CORONAVIRUS - 2018-06-07, 23:38

...a tak tam wygląda po 10 miesiącach , sprawdziliśmy grupowo :)