|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina - Wyjazd autem służbowym do Bośni i Czarnogóry
Grzegorz74 - 2017-08-28, 17:19 Temat postu: Wyjazd autem służbowym do Bośni i Czarnogóry Nie mogę znaleźć na forum i proszę o podpowiedź. Czy konieczne jest posiadanie dokumentu poświadczonego przez PZM jeżeli chcemy przechechać te dwa kraje autem firmowym? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie? Dziękuję z góry za odpowiedź.
rjas - 2017-08-28, 17:35
Byłem w tych dwóch krajach służbowym samochodem, ale na serbskich blachach. W dowodzie jest wpisana firma, a nie aktualnie kierujący samochodem. Nikt o nic nie pytał - tylko zielona karta i dawaj dalej. Nie wydaje mi się żeby na polskich blachach ktokolwiek pytał o coś innego niż zielona karta.
Pozdrawiam
Grzegorz74 - 2017-08-29, 07:30
Dzięki, chyba napisze sobie na wszelki wypadek upoważnienie na poruszanie autem i tym się będę bronił. Nastawiam pieczątek i już:)
krzlac - 2017-08-29, 09:19
Bywa, że wymagane jest upoważnienie wystawione na pracownika podpisane przez właściciela lub jego reprezentanta ( zgodnie z KRS). Powszechnie takie upoważnienie (dwu-języczne) wystawiają firmy leasingowe. Dobrze jest też uregulować z właścicielem sprawy związane z ewentualnymi kłopotami. Kto pokryje koszty nie objęte żadna polisą? Ja każdorazowa jako pełnomocnik właściciela wystawiam pracownikowi dwu-języczne upoważnienie i zgodę na wyjazd a pracownik podpisuje zobowiązanie, że zgadza się pokryć wszystkie koszty wyjazdu nie objęte polisami.
Grzegorz74 - 2017-08-29, 17:12
dziękuję, choć w tym przypadku nie chodzi o odpowiedzialność, jedynie o to, czy ktoś się nie doczepi że auto jest na firmę.
Grzegorz74 - 2017-09-14, 07:04
Objechane, nikt niczego nie żądał:)
|
|