|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Peloponez, pierwszy raz, promem z Wenecji,
Jurek Jurecki - 2017-08-31, 16:04 Temat postu: Peloponez, pierwszy raz, promem z Wenecji, W sobotę płyniemy z Wenecji do Patras, będziemy na miejscu w nocy/wieczorem, nie mamy zadnych rezerwacji.
Czy w okolicy Patras sa polecane kempingi na jeden nocleg?
A póżniej chcemy na południe.
Proszę o podrzucenie namiarów na fajne wypasione mogą być, kempingi/mogą być drogie, z b. łagodnym zejściem/dojsciem do morza, piaszczyste, wymóg ze względu na osobę z trudnym samoporuszaniem się.
Pewnie gdybym poczytał cały temat GRECJA, to sprawa stałaby się prostsza, ale jestem na kempingu z b.b.b słabym internetem.
Jawor_ki - 2017-08-31, 19:10
W Patras możesz przespać się na dziko np. w porcie. Jeśli chcesz jednak kemping to mogę zaproponować około 90 km na południe Camping Ionion Beach obok miejscowości Glyfa na cyplu z widokiem na Zakyntos. Camping z basenem, palemkami,restauracją , fontanną i oczywiście zejściem do morza . Naprawdę wypasik. Nie pogub się w Patrze , bo od strony Peloponezu jest remont.
Jurek Jurecki - 2017-08-31, 21:37
Bardzo, bardzo dziekuje, czekam na jeszce wiecej polecanych kampingow, bo chcemy ze 2 tygodnie pokrecic sie na Peloponezie
Pablo_krak - 2017-09-02, 22:39
Ja niedawno wróciłem z Peloponezu - w ubiegłym roku byliśmy w okolicach Naflplio ( staliśmy na Kastraki Camping w Assini). kawałek dalej są campingi w Drepano. A w tym roku dotarliśmy na półwysep Mani. Campingi są właściwie tylko w okolicy Gythio przy plazy w Mavrouvoni ( staliśmy na Meltemi Camping - dziś dotarli tam T5 moi teściowie ) - duży fajny camping na terenie plantacji oliwek - sklep, tawerna, basen itp) Fajne miejce i niezła baza wypadowa na zwiedzenie całego półwyspu, i np. Monemvasii czy Mistry).Kilka kilometrów dalej na południe jest jeszcze campingi w Vathi. Muszę przyznać, że Mani zrobiło na nas wrażenie i jak dobrze pójdzie to za rok znów tam docelowo jedziemy. Ale po drodze oczywiście ztarzymywaliśmy się w wielu innych ciekawych miejscach. Koło Gythio, oprócz Meltemi camping są jeszcze dwa inne( Mani Beach i Gython Bay) - ale moim zdaniem Meltemi jest najlepszy z nich - dobre warunki sanitarne, pełna infrastruktira dla Camperów, fajna plaża i relatywnie niska cena - my płaciliśmy 25 Eur za cztery osoby. Podczas tygodniowego pobytu ( byliśmy na początku sierpnia) przewinęło się kilka camperów z Polski - może ktoś z Was?
zdzineks - 2017-12-04, 18:48
W przyszłym roku, w maju ,planujemy wyprawę na Peloponez i też z Wenecji do Patras. Słyszałem ,że jest taka opcja na promie;podłączony prąd i woda i spanie we własnym łóżku.Czy przerabialiście ten wariant? Jak to wygląda czasowo i kwotowo?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-04, 18:59
Pablo_krak napisał/a: | ale moim zdaniem Meltemi jest najlepszy | a my nocujemy na dziko koło Melteni i tez jesteśmy zadowoleni bo zawsze stoimy przy prysznicu,a plaża jest wspólna -tyle razy już tam byliśmy,w tym roku przebijaliśmy się z Neo Itilio.My przebijaliśmy się z Patras do Wloch ale do Bribdisi ,tak by zobaczyć prawie cale płd.Włochy :roll:Zdzineks,kwotowo to się zmienia w każdym roku inaczej
kisielak - 2017-12-04, 20:18
zdzineks napisał/a: | W przyszłym roku, w maju ,planujemy wyprawę na Peloponez i też z Wenecji do Patras. Słyszałem ,że jest taka opcja na promie;podłączony prąd i woda i spanie we własnym łóżku.Czy przerabialiście ten wariant? Jak to wygląda czasowo i kwotowo? |
W tym roku, w drugiej połowie maja byliśmy na Peloponezie. "W te i nazad" prom Wenecja-Patra-Wenecja. Koszt: kamper do 6m + kabina = 2200 zł. Opcji nocowania we własnym łóżku na tej trasie nie ma. Podłączających się, acz nie licznych, do pokładowych 230V widziałem. Trzeba mieć sporo przedłużacza. Jak to we Włosko-Greckim bajzlu tuż przed wyjazdem najpier odwołano na rejs (ponoć był strajk). Po awanturze miejsce się znalazło na kolejny dzień - przesunęli nam o jeden dzień, i "tam" i ' z powrotem". Po kolejnej awanturze dali nam opust 30 Eurasów. Niby na posiłek . Poza tym super. Przed sezonem, na promie luźno i przyjemnie - w towarzystwie głównie "tirowców" i niemieckiej geriatrii ale w lepszej kondycji niż nie jeden krajanin u szczytu swych sił witalnych. W drodze powrotnej komfort podróży nam się troche obniżył z racji licznej, hałaśliwej i chwilami chamskiej ( wpychali się bez kolejki w samoobsługowej restauracji) młodzieży średniolicealnej rodem z nad Wisły. Jak zdrowie pozwoli a Hymerek sie nie zbuntuje to w przyszłym roku robimy powtórkę z rozrywki. Przed sezonem jest super.
andrzej627 - 2018-02-23, 23:23
zdzineks napisał/a: | Słyszałem ,że jest taka opcja na promie;podłączony prąd i woda i spanie we własnym łóżku. |
Teoretycznie jest tak:
https://www.camperteam.pl...p=703387#703387
andrzej627 - 2018-02-25, 10:43
Jawor_ki napisał/a: | Camping Ionion Beach obok miejscowości Glyfa na cyplu z widokiem na Zakyntos. Camping z basenem, palemkami,restauracją , fontanną i oczywiście zejściem do morza . Naprawdę wypasik. |
Obok tego, który polecasz, jest camping Aginara Beach. Lepszy, gorszy?
Oba na mapie Google'a widać tutaj.
pasza - 2018-02-25, 13:23
kurcze jednak kamper to jest to, w życiu bym nie pomyślał że bilet z kamerem może kosztować tyle ile paliwo na dojazd do Grecji i powrót.
Zrobiłem symulację na stronie anek lines i mi wyszło w maju 370Eu VENEZIA - PATRASSO i powrót
Mało tego dochodzi jeszcze 25% upustu za pojazd na karty http://www.anekitalia.com/viewdoc.asp?CO_ID=2442 czyli można za 300Eu popłynąć to mniej niż za samo paliwo bym wydał.
Mam kartę z tej listy dali mi jak ubezpieczałem auto karta 15Eu ale z kartą ubezpieczenie o 200Eu mniej więc musiałem wziąć i myślałem że jest bezużyteczna.
Szkoda że anek już nie pływa jak kiedyś z Triestu do Grecji wtedy to dopiero by była wygoda do Wenecji 150km też nie jest źle
W październiku jak wszystko dobrze pójdzie płynę do Grecji ale co z kotami są jakieś dodatkowe na nie bilety.
izola - 2018-02-25, 14:09
za zwierzęta domowe w klatce pokazało mi 20 Euronów. Zierzę na pokładzie wyliczyło mi zero
RG -25% ADAC
pasza - 2018-02-25, 14:53
Tobie wyszło 356Eu za całość to jeszcze mniej niż mi, ale to z zniżką na kartę 25% za pojazd czy bez?
Bo na stronie anekitalia jest burdel i jak zaznaczam upust na kartę to mi nie liczy i wybijają jakieś dziwne błędy dodatkowo opis sugeruje 25% upustu na kartę ale tylko z Ancony ale już odnośnik gdzie wszystko wyjaśniają (link wcześniej dałem) pisze że Wenecja,Bari,Ancona.
Spróbowałem z Ancony i też ten sam błąd wybija, muszę tam zadzwonić i tyle zawsze to z 60-100Eu oszczędności.
Upustu 25% za pojazd brak w lipcu i sierpniu ale wtedy to ja bym do Grecji nie popłynął nawet jak by mi za to płacili więc żadna strata.
Koty przemycę po co mi jeszcze jakaś klatka dla nich tylko się nie potrzebnie będą stresować a tak spokojnie w swym własnym znanym kamperku zostaną, Kiduś to już weteran pierwszy raz płynął na Cres jak miał 29dni życia, Bazylek też już pływał promem na Rab.
izola - 2018-02-25, 15:19
ja sobie tylko tak przykładowo policzyłam , cena jest bez rabatu 25%
Drogą lądową do patras mam w jedną stronę ca. 2600km z tego 1500km można zaoszczędzić i pojechać na wodzie ...wiele godzin za kółkiem zaoszczędzonych na... na pokładzie
Co do kotów to na niekt. liniach można brać kota na pokład we własnym boxie ...wszystko zależy od linii i od czasu trwania rejsu - najlepiej wcześniej wyjaśnic to telefonicznie.
Zostawienie kota w kamperze jest bez problemu( nawet za zgodą) bo ma kuwetę ...gorzej jest z psem na dłuższym rejsie.
Edit: i znowu nasiałeś nowe myśli i chęci do głowy ...
pasza - 2018-02-25, 15:39
Mój dziadeks będzie miał zawsze 150tys przebiegu jak będę pływał tylko do Grecji a tam tylko z 200-300km i się nigdy nie zniszczy
Żartowałem ale faktycznie taki prom to wygoda szczególnie jak ktoś chce szybko się dostać w zimę/jesień/wiosnę na południe do ciepła.
izola napisał/a: | i znowu nasiałeś nowe myśli i chęci do głowy ... |
Ja codziennie coś odkrywam dziś ten patent z Grecją wczoraj co innego tak że się doczekać nie mogę aż kampera skończę.
jedrek49 - 2018-02-26, 15:24
Witam
3 lata temu plynelismy z Patras do Wenecji promem ,spalismy w kamperku podlaczeni do pradu,moglismy w kazdej chwili przechodzic na wyzsze kondygnacje promu do restauracji,barow i gorny widokowy poklad
,podroz trwala ponad 30 godzin ,byla wspaniala ,przed poludniem wplynelismy do Wenecji ,holowaly nasz prom 3 holowniki ,Najwspanialszy byl widok z gornego pokladu na Wenecje ,cos niesamowitego,byl piekny pogodny dzien ,widok byl taki jak z samolotu
Koszt promu to byl 380Euro za kampera 6m plus 2 osoby
pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-02-27, 11:49
jedrek49 napisał/a: | za kampera 6m plus 2 osoby
pozdrawiam | a jak psy napisz coś na ten temat Nasz zostaje w kamperze.
.
jedrek49 - 2018-02-28, 09:14
witam
Podroz z Patras do Wenecji byla wspaniala,spalismy w kamperze na pokladzie samochodowym przy duzym oknie,podlaczylismy prad ,psy spaly w kamperze ,wyszlismy z psami na spacer po pokladzie samochodowym aby sie zalatwily i posprzatalismy ,Bylismy z psami tez na wyzszych pokladach ,byly tam nawet specjalne pomieszczenia dla psow oraz taras gdzie mozna bylo siedziec z psami ,co chwila przechodzila obsluga i splukiwala poklad woda,Nie na wszystkich promach sa takie poklady samochodowe ,otwarte z oknami ,gdzie mozna spac w kamperze.Gdy szlismy do restauracji na gornych pokladach ,psy zostawaly i spaly spokojnie ,sa tak nauczone
Basiu-mam prosbe-jak masz jakies miejsca postojowe nad woda/morzem w Grecji to przeslij nam na @ lub przez ten portal ,jedziemy do Grecji w polowie maja na 2 miesiace ,docelowo Peloponez
pozdrawiam jedrek49
kisielak - 2018-02-28, 10:01
jedrek49 napisał/a: | witam
Podroz z Patras do Wenecji byla wspaniala,spalismy w kamperze na pokladzie samochodowym przy duzym oknie,podlaczylismy prad.... |
jaką linią płynęliście i kiedy. W ubiegłym roku korzystałem na tej trasie z MINOAN i w tym również planuję - i nie ma opcji "on board".
pasza - 2018-02-28, 12:49
kisielak napisał/a: |
jaką linią płynęliście i kiedy. W ubiegłym roku korzystałem na tej trasie z MINOAN i w tym również planuję - i nie ma opcji "on board". |
Dołączam się do pytania, bo jest kilka lini u przewoźnika anek lines znalazłem takie trzy na trasie Wenecja .. Patras a może jest ich jeszcze więcej.
->ASTERION
->OLYMPIC CHAMPION
->HELLENIC SPIRIT
Edit:
Tu znalazłem opisy promów i to raczej nie chodzi o linię a nazwy promów bo z tego co pamiętam Grecja to tylko anek lines z Wenecji
http://www.anekitalia.com/viewdoc.asp?co_id=2938 opis fotki.
kisielak - 2018-02-28, 13:21
z Venecji staruje dwóch operatorów => Anek i Minoan. Z tego samego nabrzeża:
https://goo.gl/maps/jgZcmcwQtCy
izola - 2018-02-28, 13:36
...do Grecji możesz i z Triest przez Ancona z http://linos-travel.eu/de/fahrplaene.php
opinie kamperowców - dobry servis i dobre ceny
COB:
ANEK (und Superfast na Anconalinie
Minoan (tzn. Grimaldi, obsł. linie i włoskie Porty)
kisielak - 2018-02-28, 15:31
izola napisał/a: | ...do Grecji możesz i z Triest przez Ancona z http://linos-travel.eu/de/fahrplaene.php
opinie kamperowców - dobry servis i dobre ceny
COB:
ANEK (und Superfast na Anconalinie
Minoan (tzn. Grimaldi, obsł. linie i włoskie Porty) |
z tego co wiem, z Triestu nie ma połączeń do Patry. Właśnie z Triestu przenieśli wszystko do Venecji.
Ostatni rejs z Igoumenista do Triestu 27.12.2016
https://www.youtube.com/watch?v=PlC5nsqPqCY
od stycznia 2017 już zawsze ruszał z Venecji
izola - 2018-02-28, 16:40
sorry, z tego co właśnie sprawdziłam... otrzymałam nieaktualne informacje Minoan nie obsługuje już portu Triest
jedrek49 - 2018-02-28, 16:52
witam
Nie pamietam jaka lina plynelismy ,,to bylo dosc dawno ,zona mi podpowiada ze to byl prom ANEK
Ale nie na kazdym promie sa poklady z otwartymi oknami.
pozdrawiam
pasza - 2018-02-28, 17:10
izola napisał/a: | sorry, z tego co właśnie sprawdziłam... otrzymałam nieaktualne informacje Minoan nie obsługuje już portu Triest
|
Szkoda był kiedyś sklep/punkt anek gdzie sprzedawali bilety ale już go nie ma, więc nawet nie szukałem info.
Coś tam pływa ale widzę tylko wielkie jak góry pasażerskie i tankowce.
Dzięki Izola za dobre chęci do Wenecji i tak mam blisko.
izola - 2018-02-28, 17:20
szczęściarzu ! wszędzie masz bliżej do ciepełka niż ja
...ale Wenecja też ma swoje uroki ...więc problemu nie ma
pasza - 2018-02-28, 17:23
w necie jest wszystko wystarczy poszukać.
google tranlate bo nie chce mi się tłumaczyć
Camping na pokładzie
CAMPING ON BOARD
Dla tych, którzy zawsze chcą poczuć się jak w domu, oferujemy usługę Camping on Board, która jest dostępna od 01/04 do 31/10. Pasażerowie mogą pozostać w całkowitej zaciszu własnego campingowa / pole podczas całej podróży (do pojazdów nie zatwierdzone będą miały wstępu na pokład otwarty), korzystając jednocześnie ze wszystkich udogodnień statku, takie jak prysznice, toalety i energii elektrycznej do 220 woltów. Mogą również uzyskać dostęp do wszystkich wspólnych obszarów statku, barów, restauracji itp. Wszystko to za cenę przelotu mostowego dla pasażerów i powiązanej taryfy pojazdu. Oferta jest ograniczona.
W przypadku Domek na rezerwacje Nadzorczej, możliwe tylko w przypadku pojazdów homologowanych jako camper lub przyczepę, będzie na pokład co najmniej trzy godziny przed odlotem, a ze względów bezpieczeństwa, podczas jazdy zabronione jest stosowanie gazu płynnego lub innych rodzaj paliwa. W przypadku odjazdów do iz Korfu linii Wenecja i Bari nie można wykonać CAMPING A BOARD
Wersja en http://www.anekitalia.com/traghetti.asp?co_id=1218
Wesja IT http://www.anekitalia.com/viewdoc.asp?co_id=1218
Dupa tam linki są takie same strona rozpoznaje język po wcześniejszych danych w ciasteczku przeglądarki ale jak zmienicie język na górze do wywala na początek.
Edit:
w skrócie można siedzieć w kamperze coś tam mają niby sprawdzać z gazem ale znając życie nic nie będą sprawdzać, choć jak zobaczą jakiegoś zdezelowanego złomka to szlak ich tam wie, mój jest świeżo pomalowany więc jest nowy a gazu nie używam bo rurki przerdzewiały i muszę dać nowe , na starych kamper się lekko zajarał bo gaz z rurek przeciekał, jest bezpieczny i do mnie na pewno się nie przyczepią
Stawię się trzy godziny wcześniej z kamperem a oni mi zrobią darmowy przegląd instalacji gazowej i dadzą certyfikat na promy same plusy
izola - 2018-02-28, 19:30
Anek daje 20% rabat dla tych co do 12 .03.2018 rezerują ferry,
ważne do 31.12.2018- na tam i z powrotem
https://www.ferries.gr/anek/deutsch/
Jurek Jurecki - 2019-09-08, 11:21
Bardzo polecamy kamping Erodios w Gialova nad piekna zatoką w okolicy miasteczka Pylos.
Super zacienione parcele, prąd bez ograniczeń mocy, WiFi super działa na całym kempingu, plaża w zasięgu od 3 do 50 m, zalezy gdzie uda sie złapać miejscówkę. Kible perfekcyjnie wysprzątane wielokrotnie w ciągu dnia.
My jesteśmy drugi raz i zawsze w pierwszej linii, bez wcześniejszych rezerwacji, fakt, że zawsze jest to pod koniec sierpnia do połowy września. Duzo jest miłosników surfingu.
Cisza nocna, duzo w tym okresie starszych osób.
Restauracja z super smacznym żarciem od 6 do 15 Euro. Idąc plażą ok 300 metrów mozna dojśc do centrum Gialovy a tam knajpek nad morzem co niemiara.
My skuterkiem zwiedzamy okolice.
Jest to absolutnie nie przereklamowany kamping. No i te ceny, za parcele z pradem ok 25 Euro /WiFi w cenie/. W wysokim sezonie ok 30E.
Bajkowe klimaty.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-09-08, 12:33
Bajkowe klimaty sa na całym Peloponezie i nie koniecznie na kempingu.Jest tyle cudownych plaż i miejsc ,nie da się za jednym razem zobaczyć całego Peloponezu.
|
|