|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Na Peloponez w 2017 jesień
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-15, 11:20 Temat postu: Na Peloponez w 2017 jesień Witam wszystkich z Szabli w Bułgarii :!:Tu napszę i podam wszystkie miejscówki,może będzie czas w Thermopilach po 5 listopada
wyjazd 9 września sobota po południu powrót 13 listopad wieczor
1 nocleg Poprad koło Kauflandu 197km.
2.nocleg początek trast Transfogarskiej 534km
3.Spimy już w 2 kampery parking na aut.do Bukaresztu 323km
4.Rumunia plaża Jupiter niestety 5 euro N 43°50'55.24" E 28°36'07.06"
5. Bułgaria,Plaża Szablewska Tuzla N43°33'53.35" E 28°35'16.13"
6.Szabla prywatny parking
7-8.Bolata plaża N 43°22'59.00" E 28°28'11.80"37km
9.stacja benzynowa zjazd z autostrady droga kier.Rylski Mon.609km licznik 2133
10.Sapareva Bania parking przy gejzerze N 42°17'14.78" E 23°15'31.14"km77
11.Grecja ,zaraz za granica Poliykastro 285 km,jeszcze raz będzie tu nocleg przy powrocie
12.Nasza plaża za Vielika Papakosta caly licznik 2708km a jednorazowo 213 kmkoord.N39°39'25.19" i E22°53'37.14"
13.Plaża za Volos przy zbiornikach 107 km N 39°17'32.06" E22°52'48.46"
14.Plaża a widokiem na Evie,koło kościółka N38°55'26.18" E 22°52'56.73"
15 Jezioro kolo Damasta/Lamia/4 km od Leonidasa N 38°48'15.91" E22°29'41.73"
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-15, 12:27
Na liczniku 1487 km. Trasa Oradea,Transforgarska droga,Bukareszt,Constanca,Szabla.Mamy internet w telefonach,ale wiadomo wnuk tłumaczyl,ale nawet nie próbujemy Trasa transfogarska dla nas znając tyle innych miejsc tylko kawałek trasy zachwycił,reszta jazda serpentynami przez las,jest nawet na Słowacji A czasu stracilismy 6 godzin. Bukareszt-znalazłam sama w Maps-me parking pod parlamentem,ale portier nas wygonił i staliśmy pod innym budynkiem.Stare miasto piękne, ale zniszczone,trafilismy na kościół i monastyr.Natomiast wokół wielkiego Parlamentu dużo bram ale nie wolno wejść no i musieliśmy obejść wszystko naokoło by dojść do samochodu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-15, 12:37
Z Bukaresztu prowadzi autostrada do Constancy,potem już niedaleko do Szabli.Jesteśmy w miasteczku,tam mieszka kilkoro Polaków.internet mam od sąsiadów ich Bułgarów.Teraz plaża Bolata,dalej autostrada z Burgas do Rylskiego Monastyru/dla mnie to magiczne miejsce/.Żegnam do usłyszenia Barbara
BaWa - 2017-09-15, 14:49
Basiu życzymy dobrej drogi i odpoczynku.Odkrywaj nowe miejsca
izola - 2017-09-15, 19:46
Szerokiej drogi i miłego i udanego 'wojażowania'
majmarek - 2017-09-15, 20:24 Temat postu: na peloponez witam
zdrówka i wszystkiego dobrego!
przy okazii czy i z kąd z Grecii iest prom do Włoch? chcielibyśmy się dostać z Grecii do Genui?
pozdrawiam
mm
rakro1 - 2017-09-15, 23:26
Trzymajcie się i nie obawiajcie,że to raz ostatni.Marzenia muszą być konkretne - "jak kochać to królewny jak napadać to na banki".Wierzcie,że dacie radę jeszcze dużo a spełni się.Dzisiaj nocujemy na termach w Egersalok a wczoraj rano kąpaliśmy się jeszcze w greckim morzu.Kochamy Bałkany jak Wy.Do zobaczenia,kiedyś,na szlaku ...Pozdrawiam gorąco,Rafał.
grzegorzalex - 2017-09-16, 09:27
Basiu my będziemy jeszcze kilka dni w Drepano
Jeśli będziecie gdzieś w okolicach
To zapraszamy
W końcu poznał bym muzyków
I bylo by
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-18, 14:36
Odpowiadam Wszystkim Jestesmy Bułgaria- Sapareva Bania.Dziś gejzer nie robi,było sprzątanie ruszy jutro. Myślimy Winetado jutra zdazymy do Monastyru Rylskiego i do granicy z Macedonia do wieczora.:!: Szkoda tyle jazdy na takie zadupie już więcej nie przyjedziemy.Wczoraj autostrada jechaliśmy do 22godz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-18, 14:41
majmarek napisał/a: | przy okazii czy i z kąd z Grecii iest prom do Włoch? chcielibyśmy się dostać z Grecii do Genui?
pozdrawiam | My płynęliśmy z Patras/może być Igumenitza/do Brindisi lub Bari,ale to było już w 2012 roku,teraz sprawdzali to kosztuje nie ok.200euro,a 300euro.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-18, 14:55
Dalej relacja ,z Szabli do Tiulenowa,dalej,plaża Bolata.Nie tak łatwo trafić nie pisze ze zjazd do plaży o tej nazwie.Jednak dużo o niej wiedza bo sporo aut jest,nawet namioty,kamperek z Polski też jest Plaża super Upały duże z czego nie jestem zadowolona,za gorąco w kamperze,nad wodą ok.ale tam nie siedzi się cały czas.Woda dla mnie nie za goraca Plaża mysle ze była dla oficerów wojennych /podobnie jak Kupari-Horwacja/,świadczą o tym schody do nieczynnego hotelu,oraz betonowe zapory portowe. Śmieci sobie posprzątałam,a tu w sobote rano sprzątanie świata,pozbierali wszystko do worków :Wineta do wtorku,to o 12 w niedziele ruszamy do autostrady paliwo drogie .1,96-2,09na autostradzie,pytamy,młodzi ludzie zawoża nas na stacje Petroli tam po 1,87lewa.Tu na południu też drogo,nie ma taniej stacji
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-18, 15:07
Sapareva Bania,oczywiście kłucimy się z automapą,ale wreszcie dotarliśmy.A tu sprzątanie wokół gejzera.Miejsce świetne stajemy na parkingu pod drzewem koło skweru.Spacer z psem,oraz nowe informacje.Zbych znajduje gorąca wode i pralnię,ja pytam gdzie tu coś zwiedzić.Jest 2 km dalej Owczarski Wodopad.Po prostym idę ok.ale po schodach do góry widać nasze latka.Widok fantastyczny. Biuro turystyczne otwarto o 12 ide jest internet
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-18, 15:14
grzegorzalex napisał/a: | będziemy jeszcze kilka dni w Drepano | ,nasza trasa na razie tam nie prowadzi,planuje Edessa,przebicie na plaże koło Wolos,potem Monastyr Osios Lukas...przebicie od Koryntu na Peloponez,ale nie Drepano,raczej kierunek Patras i od morza jońskiego,tam dawno nie byliśmy.To na dziś koniec.Pani zamyka o 17tej,tu jest 1 godzina do przodu.Bylismy w dwa kampery ale oni pognali do Grecji,a nam coraz bardziej podoba sięBułgariaNa liczniku 2200km. Dlaczego pisze"może ostatni raz"bo męcząca jest dojazdka,obojetnie czy dobrą droga urozmaiconą,czy autostrada-gdzie droga staje się nudna i też po paru godzinach męcząca. Dziś mamy LUZ,BLUZ,bo czekamy do jutra.Internet od biura turystycznego działa z nasza antena. Jak pisać na bieżąco,rano tyle prac domowych łącznie ze śniadaniem i długim spacerem z psem,a potem dalej,lub plaża,czy zwiedzanie
qdlaty_78 - 2017-09-19, 07:16
I znów będzie co czytać w te nasze już coraz chłodniejsze wieczory. Życzymy powodzenia i zdróweczka, pozdrowienia od naszej ekipy dla Was ( Eryk prosi pozdrowić także psinkę)
olst - 2017-09-19, 10:31
Witam
Czytam Wasz wątek - szukam Rumuni i Bułgarii na rok 2018.
Widzę, że jedziecie na Peloponez, ciekawe jak o tej porze roku tam "ludno".
Może coś wniesie i Wam się przyda mój opis na forum karawaning.pl
http://forum.karawaning.p...cja-2017/page-4
Udanych wojaży...
grzegorzalex - 2017-09-19, 11:25
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | grzegorzalex napisał/a: | będziemy jeszcze kilka dni w Drepano | ,nasza trasa na razie tam nie prowadzi,planuje Edessa,przebicie na plaże koło Wolos,potem Monastyr Osios Lukas...przebicie od Koryntu na Peloponez,ale nie Drepano,raczej kierunek Patras i od morza jońskiego,tam dawno nie byliśmy.To na dziś koniec.Pani zamyka o 17tej,tu jest 1 godzina do przodu.Bylismy w dwa kampery ale oni pognali do Grecji,a nam coraz bardziej podoba sięBułgariaNa liczniku 2200km. Dlaczego pisze"może ostatni raz"bo męcząca jest dojazdka,obojetnie czy dobrą droga urozmaiconą,czy autostrada-gdzie droga staje się nudna i też po paru godzinach męcząca. Dziś mamy LUZ,BLUZ,bo czekamy do jutra.Internet od biura turystycznego działa z nasza antena. Jak pisać na bieżąco,rano tyle prac domowych łącznie ze śniadaniem i długim spacerem z psem,a potem dalej,lub plaża,czy zwiedzanie |
Szkoda mam nadzieje ,że jeszcze się spotkamy.
Miłego i bezpiecznego wypoczynku
chris_voyager - 2017-09-21, 23:03
Basiu, Zbyszku, pozdrawiamy z Lefkady.
Troszkę ma tu na zachodzie ma zacząć wiać wiec zamiezrzamy przeskoczyć na kilka dni na Peloponez w okolice Epidauros. Masz tam jakąś ulubioną plaże ... właśnie je szukam. Wy jeszcze nie w Grecji?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-24, 11:38
Powracam do relacji.Dziś niedziela 24 wrzesień.Znaleźlismy się z Roboldem jesteśmy 12 km od Volos,na naszej plazy,odkrytej w 2014 roku.Bylismy tu potem w kwietniu 2016 no i teraz.Spotkalismy greka który był tez wtedy na plaży. Jutro lub we wtorek pojedziemy na plażę podana przez Spax-a.Na razie odpoczywamy,zejście do wody fantastuczne.Chlopaki pomagają sobie w drobnych awariach. Najpierw my złapaliśmy gume/już koło naprawione/,teraz Robold musi kupic reduktor do gazu,a my tak jak 7 lat temu -mamy myszke w kamperze.Czulam zapach,ale dziś Z.znalazł ślad,że jest. Robertświetnie zna się na elektronice Piszę ze swojego laptopa podłączonego do mojego telefonu.mamy na 2 tel.4,5 Giga internetu do jutra,potem nowy.musimy wiezcorem to wszystkom zapisać tzn po kolei fazy włączania
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-24, 17:55
olst napisał/a: | Witam
Czytam Wasz wątek - szukam Rumuni i Bułgarii na rok 2018.
Widzę, że jedziecie na Peloponez, ciekawe jak o tej porze roku tam "ludno".
Może coś wniesie i Wam się przyda mój opis na forum karawaning.pl
http://forum.karawaning.p...cja-2017/page-4
Udanych wojaży... | Dziekio,przelecialam relacje,ale my na tyle jazd unikamy Aten??zobaczymy jak w tym roku.Zamiast kempingu Melteni,my stoimy niedaleko na plazy Znamy wszystko co napisales,to jest 9 lub 10ty wyjazd do Grecji
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-24, 18:12
Drodzy czytający jutro zostajemy na tej samej plazy,bo Robert musi kupic reduktor,a my trutke lub łapke.Żartowałam z Greka,ze on mi jutro coś dostarczy,bo śmiał się i mówił"ne,ne,ne" to znaczy tak.Facio nie pracuje jest na emeryturze,lub cos :Podaje koordynaty na plażę N 39°17'32.06" i E 22°52'48.46" oraz na Lidl w centrum Volos:N39°21'46.58" i e 22°52'48.46"
Jutro będą fotki i od Saprawej bani do tej plaży .Grecy mówia ze to Mamidaki ,ale taka nazwa jest tylko na szyldzie knajpki.Super ,super miejsce,dzis niedziela,troche Greków było do obiadu,teraz temp.25st.na polu i 28st.w kamperze.Za nieczynnymi zbiornikami,jest kameralna druga część plazy,w druga strone miasteczko.Jest to 12 km od Volos.Z Robertem się uzupełniamy,ja opowiadam o miejscach które warto zobaczyć,a on uczy nas internetu
Mazur - 2017-09-24, 19:36
Basiu, Zbyszku,
A byliście tutaj ? Może ciężko dojechać bo ciasne uliczki, ale da się, macie podobnego kampera, a fajne miejsce, oczywiście moim zdaniem Są prysznice, a miejsce spokojne, przy morzu.
Stopnie (D):
39.316215°, 23.025551°
N 39.316215°, E 23.025551°
Stopnie i minuty (DM):
39° 18.9729', 23° 01.5331'
N 39° 18.9729, E 23° 01.5331'
Stopnie, minuty i sekundy (DMS):
39° 18' 58.37", 23° 01' 31.99"
N 39° 18' 58.37", E 23° 01' 31.99"
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-25, 19:11
Dziś pogoda się zepsuła zaczyna padać.Wyjechalismy z plazy za Volos,jest plaża za Glyfa namiary od
Spax-a,ale dużo meduz ogromniastych.Spacer drogą asfaltową daleki, do innej zatoki i widoki na wyspę Evia.Internet cos kiepski,dlugo się kreci tak ,że nie pisze nic więcej.Jutro kierunek Lamia jezioro termalne 4km od Leonidasa.
jedrek49 - 2017-09-26, 08:18
Zyczymy Wam Basiu ,pogody ,zdrowia ,wspanialej podrozy
,My na wiosne pojedziemy Waszym sladem
jedrek49
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-26, 18:15
jedrek49 napisał/a: | ,pogody ,zdrowia ,wspanialej podrozy
,My na wiosne pojedziemy Waszym sladem | ,Jedrek i nie podałes mi namiarów na Twoje Drepano,my tam raz byliśmy ale to nie było tak,cos obok Drepano Moje marzenie jeszcze raz Kreta ale nie w tym roku.I tak mamy dwie wielkie podróże w 2017i minus na koncie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-26, 18:20
Jest jezioro termalne koło Thermopili Jeszcze nigdy nie było tyle aut co dzisiaj,nawet autokar z seniorami.!8 zaczęło padać to auta się rozjechały,a Zbych i Robert poszli sobie teraz do wody,ale tam jest taki daszek.
Comsio - 2017-09-26, 18:35
Jest jeszcze obok Thermopili miasteczko Azjatów.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-27, 17:30
COMSIO napisał/a: | Jest jeszcze obok Thermopili miasteczko Azjatów. | myślałam,że
piszesz na poważnie,bo ktoś pisał na forum,że już nie ma emigrantów w Termopile Springs Dzisiaj pojechaliśmy na goracą rzekę i objechaliśmy uliczki naokoło posterunku Policji.Są emigranci,i zamiast dużego namiotu,oprócz hotelu jest kilka mieszkalnych kontenerów.Również sa kosze na śmieci,ale jest totalny brud.Tak jest na wschodzie i częściowo na płd.Europy.Trzeba założyć klapki na oczy by nie popsuć sobie pięknych odczuć Ponawiam próbe wklejenia fotek,wczoraj napis,"nie można wyświetlićtej strony"
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-27, 17:36
Ponizej fotki, zostalismy do piątku sami,traktujemy te wody jak w sanatorium.Piatek dopytałam się sa duże Laiki w Lami,ale nie tam gdzie byliśmy tylko w innym miejscu.Pojedziemy skuterem,potem do monastyru Osios Lukas
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-27, 17:41
Fotki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-27, 17:45
Dzis fotki wchodzą ok.Teraz pada deszczyk,ale i tak się kapia Grecy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-27, 17:51
Na razie koniec fotek, może w piątek tankując wode pod Leonidasem coś cyknę,ale to sa dla nas znajome miejsca
GriszaiAlicja - 2017-09-29, 11:01
Witajcie. My wczoraj opuściliśmy Zakinthos i postanowiliśmy pojechać na południe Peloponezu w okolice Kalo Nero. Wczoraj wieczorem znaleźliśmy kemping w okolicach Pirgos, aby się trochę oprać i ogarnąć. Od tygodnia mamy kolosalny problem z internetem w sieci Orange mimo wykupionych specjalnych pakietów itp. (nie znam się jakich), więc jest to nasz pierwszy kontakt ze światem za pomocą Wi-Fi. Dzwoniłem , składałem reklamacje itp. Z uporem maniaka twierdzą że jest to wina operatora greckiego lub sprzętu mojego. Po 3 razach ręce mi opadły i muszę kupić( za euro 4 godziny) pakiet IONIAN Wi-Fi. Pogoda do niczego , padało całą noc i mamy dylemat : na południe czy Temopile i Płw. Pilion. Napiszcie jaka u Was pogoda. A może za kilka dni będzie okazja poznać się osobiście?
GriszaiAlicja - 2017-09-29, 12:11
A propos ew. spotkania - mamy trutkę i pułapkę. Z myszami walczyliśmy jeszcze na Słowacji. Od Tokaju spokój.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 11:31
Odpowiadam Grisza ---ja nieuk elektroniczny,w Grecji pierwszy raz mam internet ze swojego telefonu,tzn.mój telefon/Samsung/jest ruterem,włączam jak pokazał mi i nastawił Robold.My jesteśmy w Palea Epidavros.Plany mamy ,przez Nafplio i Kiweri część wschodnia.Czekamy tam na Mirek 61.wy jesteście po przeciwnej stronie.My tez dziś robimy pranie,ale ja piore po kilka tylko rzeczy,wieszamy na kamperze,tak Z.rozwiesza sznurek.Jest tu 10- kamperów,same deutszlandy :stop:Macie w awatarze nasz nr tel.jak coś potrzebujecie -dzwoń.tyle osób udało mi się i jada moimi sladami.Ale ja znam dużo lecz cały czas czytam przewodnik 1200stron.Jeszcze nauczono mnie korzystać z Maps-me
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 11:44
Przechodze do relacji W czwartek zaczęło srogo padać.W deszczu Z.pakował skuter i po zatankowaniu wody u Leonidasa,ruszyliśmy na Korynt. Kolo17 przestało padac koło Tivi.Tu tez trafiło się paliwo za 1,170e.normalnie ceny diesla 1.225-1.290-drogo.Spimy w Agi Teodori,juz niedaleko Koryntu .Piatek trafia się plac-Laiki za 1szym zatopinym mostem na kanale.To się nazywa Isthima. Zakupy ok,pomidory,papryka,cukinia ,winogorona te długie po 0,99 e. Dobra mapa 300 000 pokazuje,po co nam Nafplio,jedziemy na piękny Palea Epidavros.Po obiedzie,obeszlismy całe miasto łącznie ze wszystkimi plażami wokół i małym teatrem.Dzis sobota dojechało 6 kamp.jest razem 10 sztuk.Małe pranie się moczy,Z.na spacerze z psem,ja na kompie.Pogoda beż słonca,ale 22 st.
toscaner - 2017-09-30, 12:03
Basiu czemu wstawiasz te migające obrazki STOP ze smutną minką ?
Jest przecież dużo wesołych buziek
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 12:14
zmieniłam znaki na Twoja prosbe,i już nie będę ich dawać.
toscaner - 2017-09-30, 12:22
Po za tym super zdjęcia i miejsca. Szkoda, że już zaplanowałem Maroko, ale kto wie
Andrzej 73 - 2017-09-30, 12:41
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Tu tez trafiło się paliwo za 1,170e. |
Jeśli to nie problem proszę podaj namiary na tą stację.
Siostra ze szwagrem są w drodze do Grecji , więc namiar się przyda.
Będa w Atenach , Nafplio , Epidawros...
Może ich spotkacie...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 12:44
Teraz trochę fotek
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 12:48
zobaczymy czy teraz dobrze się wklei.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 12:56
Andrzej 73 napisał/a: | Jeśli to nie problem proszę podaj namiary na tą stację.
Siostra ze szwagrem są w drodze do Grecji , więc namiar | przecież nie mamy namiarów.tak jak pisze droga główna nie autostrada w kierunku z Lamii do Aten,po lewej stronie niedaleko Tivia.Patrz mapa własna no i czytaliśmy ceny na wszystkich mijanych stacjach.
Andrzej 73 - 2017-09-30, 13:03
Dzięki taką im przekażę informację.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 13:05
Pierwszy most na kanale
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 13:08
cd.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 13:35
Dalej zwiedzanie Palea Epidavros
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-09-30, 14:08
cd.
Mirekl61 - 2017-09-30, 19:18
Zbyszku pasujesz do tej trojki.
Pozdrawiamy z Koronisii.
Rawic - 2017-09-30, 19:28
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Pierwszy most na kanale | to nie most, to jest wynurzająca się z wody, śliska kładka, jak żeście się tam zmieścili, oh
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-01, 13:57
Po południu po wycieczce przyjechała policja i wygnała wszystkich ale dlatego ,ze najechało się kamp.niemieckich i stanęli na samej plazy gdzie miejsce jest dla Greków.Porozstawiali cały majdan,dojechaliśmy po ciemku do portu w Nafplio.Dziś po spacerze Kiveri.Wieczorem napisze wiecej
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-01, 17:00
Bardzo nam się podobało w Epodavros,jest gdzie spacerować.Wkleiłam to co w miescie i w prawo,a w lewo poszliśmy w sobote po obiedzie,jeszcze kawałek i dotarliśmy szlakiem nr 1 do malej latarni sygnalizacyjnej.I tak w dwie strony chyba ze 4 km. Przyjechał Robert z żona ale zaraz się rozstaliśmy, oni pojechali do Methany a my do Nafplio. Dzis niedziela przy plaży Arvanita nie było gdzie stanać.Za to zwiedziliśmy ruiny zamku,wąskie uliczki,no i przyjechaliśmy do Kivery.Ktos już pytal o mnie.stanęliśmy przy samym porciku,poszłam na obchód bo jest 6 kamperów.Ide ,na końcu i oczom nie wierzę PL.2 kampery ze Szczecińskiego camperteaemu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-01, 19:28
Pozdrawiam moich kibiców:Spaxs-a,BAWA,Mazura i wszystkich innych też.Sporo kamperów powiela nasze ślady.Mam już fotki z Kiveri.jutro rano na spokojnie je wkleje.Teraz TV które się udało wlaczyć.Do jutra.Szkoda,ze nie mogliśmy być w tym Aera Epidavros Plaża Vigonia jest urokliwa,chociaz ciasny dojazd.
BaWa - 2017-10-02, 08:19
Basiu my również Was pozdrawiamy i śledzimy Waszą trasę.
GriszaiAlicja - 2017-10-02, 15:57
Witajcie. Na wstępie dodam, że również kibicujemy, będąc kilka kroków za Wami. Przedwczoraj się minęliśmy. W Kalo Nero noc spędziliśmy na plaży (przeciętnej urody) wśród 15 tu kamperów , głównie z Niemiec. Uciekliśmy stamtąd w niedzielę rano, bo przybysze zza Odry dla nas są zbyt głośni i zbyt bezczelni ( chociażby w kwestiach związanych z upolowaniem miejscówki po trupach). Wylądowaliśmy w Loutraki nad zatoką koryncką na cichym parkingu z widokiem na Korynt. Rano w niedzielę przejechaliśmy "śliską kładkę" na kanale. Dziś jesteśmy na kempingu pomiędzy Ag. Theodori a Atenami w Kinecie. Jutro Thiva i na północ Na Pilion na kilka dni. Wszystko opiszemy w "naszym " wątku po powrocie. Trzymajcie się zdrowo! Pozdrawiamy GriszaiAlicja
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-02, 18:02
[quote]Pozdrawiamy GriszaiAlicja ,czyli wracacie my przebijamy się na Elea ,tak by spotkać się z Mirek 61 i zaczniemy wszystko od zachodniej strony.W listopadzie może uda nam się zwiedzić Ateny.ale to zależy od Polki która była w Astakos/koło Lefkady/,a teraz jest w Atenach. , gdyby tak jak piszesz sąsiedzi z za Odry się nie panoszyli to by policja nie przegoniła.Oni z plazy zrobili sobie kemping. Polskie załogi i inne odjechały z Kiveri, jesteśmy sami.Dzis nie pisze więcej bo mi sie nie chce,sa seriale w TV,oraz zatarłam sobie oko.Szukam trasy jak się przebic na zachód.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-02, 18:33
Fotki z drugiej strony Epidaros
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-02, 18:37
Nafplio fotki.Tu paliwo trafiło się po 1,163euro
Andrzej 73 - 2017-10-02, 19:18
Parking w porcie w Nafplio pomimo że duży ruch samochodów jest super miejscem wypadowym na miasto.
W ubiegłym roku w październiku nocowaliśmy tam dwie doby.
A co najważniejsze jest bezpiecznie.
Poniżej Nafplio ok. 20 km fajna miejscówka , tyle że ostry zjazd.
37.528636, 22.937443
Ps. Moje szwagrostwo już w Atenach.
Spax - 2017-10-03, 13:33
Czytam i oglądam i dziękuję za pozdrowienia.
Tutaj chłód nadszedł i mało miło się porobiło. Już mnie ciągnie na południe Europy. Eh.
toscaner - zmiany planów wpływają super na zdrowie i samopoczucie. Grecja jest chyba najlepszym miejscem na przezimowanie w Europie.
mcfly - 2017-10-03, 14:12
Jest szansa na zamieszczanie koordynat darmowych miejscówek?
Robold - 2017-10-03, 15:37
Basiu, zgodnie z Twoją sugestią, po zwiedzeniu Methany pojechaliśmy zobaczyć wulkan. Około 2 km za Kaimeni Chora jest niewielkie miejsce postojowe N 37° 37,0695' E 23° 20,9964'. Od tego miejsca około 25 minut drogi, wyznaczonym szlakiem, do środka wulkanu. Wejście nie należy do zbyt ciężkich ale dobrze jest zabrać ze sobą coś do picia. Wracając z wulkanu, po około 7 km, w kierunku na Epidauros znaleźliśmy plażę - fajne miejsce na nocleg N 37° 35,0189' E 23° 20,5649' - jest prysznic.
Mirekl61 - 2017-10-03, 18:05
Robold
Czy to jest to miejsce ?
koko - 2017-10-04, 16:56
Pozdrowienia z Torre del Mar 3 campery 6 tydzień w drodze
Robold - 2017-10-04, 17:22
Mirek - tak to jest ta plaża, można przenocować, niestety jest napis "no camping" więc nie wystawialiśmy stolika i krzesełek.
Robold - 2017-10-04, 17:28
Jeszcze jedno dobre miejsce na nocleg i odpoczynek, w okolicy Astros, po drodze z Nafplio w kierunku Leonidio N 37° 26,4451' E 22° 44,5315' - jest prysznic, piaszczysta plaża.
Bim - 2017-10-04, 18:08
Zerknij w te namiary bo to daleko od plazy co podajesz
Spax - 2017-10-04, 18:22
Bim napisał/a: | Zerknij w te namiary bo to daleko od plazy co podajesz |
Raczej o tą plażę chodzi:
37.443335, 22.747557
N 37° 26.6001, E 22° 44.8534'
N 37° 26' 36.01", E 22° 44' 51.2"
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 11:16
mcfly napisał/a: | Jest szansa na zamieszczanie koordynat darmowych miejscówek? | Szanse sa,ale to dużo pracy.najlepszy wynalazek to Maps-me szukasz miejsca na
mapie ,dajesz zakładke i są współrzedne w dwóch formach.Jesteśmy w Diakopto,jest to nad zat.Koryncka od strony Peloponezu.W dół do Kalavrity i dalej,znamy z innych lat.fajne kamyki,kamperów 14 ,nie lubie tak.My właściwie jesteśmy samotnikami,mamy czas nie gnamy z miejsca na miejce,po 3 godzinach.Woda Kryształ,dziś po raz piuerwszy poszłam do morza na obudzenie no i cos mnie pykło okazało się ze meduza.Ja jej nie widziałam,już przechodzi ból i wysypka.Po przelewach wkleje fotki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 11:24
koko napisał/a: | Pozdrowienia z Torre del Mar 3 campery 6 tydzień w drodze | ,no wreszcie wybraliście się do Hiszpanii.My już tam nie wrócimy,kawał drogi,a ja już nie mam siły na takie jazdy.I tak kochamy Grecje ,jedziemy we wszystkie znane i nieznane miejsca,bo może już ......
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 11:26
Bim napisał/a: | Zerknij w te namiary bo to daleko od plazy co podajesz | ,Bim czuwasz,a już myślałam ,że Cię nie ma
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 13:45
Wkleja się
fotki IIcz.z Nafplio i Kivery
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 13:54
Wysyłam nie po 10 fotek bo wybija się mój internet i wszystko diabli biora .ulubione KiVery,może nie przepiękne,ale wygodne.Tak jak pisałam były 2 kampy szczecinskie.potem zostaliśmy sami.
zbyszekwoj - 2017-10-05, 15:29
Basiu , czyżby do twierdzy wchodziliście na piechotę. Ja mało ducha nie wyzionąłem, a dojazd pod samą bramę.
Za pisanie na bieżąco . Ja tak nie potrafię.
Robold - 2017-10-05, 16:41
Przepraszam - mój błąd.
Podane przeze mnie namiary powinny wyglądać tak:
Wulkan N 37°37'06,95" E 23°20'56,49"
Plaża niedaleko wulkanu N 37°35'01,89" E 23°20'56,49"
Plaża w okolicy Astros N 37°26'44,51" E 22°44'53,15"
Robold - 2017-10-05, 17:23
Jeszcze parę zdjęć
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 17:39
zbyszekwoj napisał/a: | Basiu , czyżby do twierdzy wchodziliście na piechotę. Ja mało ducha nie wyzionąłem, a dojazd pod samą bramę.
Za pisanie na bieżąco . Ja tak nie potrafię. | tylko dlatego ,że nie dzieci a Robert podłączył mi telefon jako ruter.To nie wejście na Palmidi/tam też się zasapałam 5 lat temu/to po drugiej stronie wejście na ruiny zamku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 17:44
Robert trafiłeś na Wulkano lepiej jak my zeszłego roku.Dzieki za fotki,będzie forum bardziej czytane.2 godziny czytałam wuomo.de-Ty niemiecko jezyczny powinieneś mieć taka książkę.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-05, 19:07
C.d Diakopto,wieczór ciepły 22 stopnie.Na spacerze widzimy księżyc w pełni.Jutro po śniadaniu wyjazd do Kalogrii,na łache piachu. Byliśmy tam w 2009 roku,bez mapy,kierując się relacja BINDERA w Polskim Carawaningu.Mamy spotkać się z Mirkami,zobaczymy jak teraz tam jest.Jutro fotki i opis. Da się trochę pisać na bieżąco jak Stanek,no nie tak regularnie jak ja wstaje o 9 a o 8 naszego czasu.Dobranoc
rjas - 2017-10-05, 23:35
Basiu - 60 km poniżej Kalogrii jest Gerolimenas. Małe urokliwe miasteczko - wieczorem ładnie oświetlone zbocze góry. 10 min przejście z jednego końca na drugi, plaża kamienista (wygodniej w butach do wody). Stoi się na parkingu praktycznie przy samej plaży. Nam się bardzo podobało, ale to kwestia gustu
Nie wiem czemu, ale niestety nie jestem w stanie dodać zdjęć
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-06, 08:33
rjas napisał/a: | Kalogrii jest Gerolimenas | ,chyba coś pomyliłeś.Sprawdź dobrze.Poniżek Kalogrii nie znalazłam Gerolimenas,wg,jest on na Mani i plaza ma białe kasmienie. Kalogria jest za Patra.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-06, 09:14
z Kiveri nie jedziemy do oklepanego Nafplio,a do Argos,nie nad morzem ale w odległości kilkunastu km.od n afplio.Decyzja po przeczytaniu przewodnika "podróże z pasja".Argos jedziemy do centrum tak nam mówia jest duzy plac na laiki w srode i sobote.Stajemy przy samym rynku,ale po zwiedzeniu miasta,przenosimy się w boczna ulice,bo jak spać ,gdy rano rozkładają kramy.ruiny teatru,puszek nie może iść bo trawy maja kolce.Musze iść sama.Weszlam na góre jak sarenka,ale w dół jak stara baba,trzymając się kamieni. nie będę poprawiać,nie wyłączyłam pogrubienia tekstu
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-06, 09:16
cd.Argos
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-06, 09:29
Po udanych zakupach:pomidory 2 kg,1kg ogórki,1kg papryki,2 melony gala,wielki pęk zielonej pietruszki 4 euro,jedziemy nastawiając Diakopto.Okazało się ,że Krzysiu prowadzi nas nie wiadomo jak,nie moge nic znaleźć na mapie.Droga miejscami polna.Tereny upraw rolnych. Handel wymienny grześki za winogrona,wysypane pomidory przy drodze.Oraz pojedyncze nektaryny na drzewach :!:wreszcie jest droga nad zat.Koryncka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-06, 09:39
Diakopto,jak pisałam 15 kamperow.Okazało się,że jest rotacja,całkiem fajnie.Rano woda jak lustro potem,fale,w nocy duzy wiatr. Pływanie w butach do wody.Woda fajna.Oprócz tego incydentu,dziś nie ma śladu. Wspaniały obiadJest piątek,Z.pakuje auto,robi sniadanie,ja na kompie.Mamy 102 km do miejsca Kalogria i namiary od Mirka 61
rjas - 2017-10-06, 10:19
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | rjas napisał/a: | Kalogrii jest Gerolimenas | ,chyba coś pomyliłeś.Sprawdź dobrze.Poniżek Kalogrii nie znalazłam Gerolimenas,wg,jest on na Mani i plaza ma białe kasmienie. Kalogria jest za Patra. |
Jest druga miejscowość o takiej samej nazwie poniżej Kalamaty, stąd pomyłka.
Jak jesteście w Diakofto byliście wąskotorówką w Kalavricie ? Fajne widoki z dna wąwozu, a potem powrót autobusem - górą wąwozu. Widoki super, że nie wspomnę o uznaniu dla kierowcy autobusu na wąskich dróżkach
Jeszcze mi się przypomniało, że 60 km od Diakofto jest Monastyr AGIOU GEORGIOU FENEOU, bardzo malowniczy nad jeziorem Doxa - jest parking przy samym monastyrze - 37.935562, 22.284411; atrakcją (jeśli to tak można ująć) jest dżem z płatków róż robiony przez mnichów - 5 EUR/słoik. Tanio nie jest, ale za to smacznie
Spax - 2017-10-06, 10:54
Niezłe te wasze posiłki - a dla Zbyszka
Dla potomnych rjas ma rację:
Kalogria - 36.849640, 22.258611
Gerolimenas - 36.482140, 22.399521
mcfly - 2017-10-06, 14:03
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | mcfly napisał/a: | Jest szansa na zamieszczanie koordynat darmowych miejscówek? | Szanse sa,ale to dużo pracy.najlepszy wynalazek to Maps-me szukasz miejsca na
mapie ,dajesz zakładke i są współrzedne w dwóch formach. |
Nie mam takiej aplikacji ale sprawdzę. Ja to robię tak i jest prosto, mam Garmina: Odczytuję współrzędne z nawigacji, jakby ktoś nie wiedział to wybiera się menu Dokąd potem współrzędne i tam mamy współrzędne. Potem robię zdjęcie telefonem tym koordynatom, i navi gotowe ponownie do użycia. W wolnej chwili opisuję miejsca. Nie wiem też czy to jest powszechna wiedza ale jeżeli nie to wspomnę, że współrzędne dowolnego miejsca można odczytać z google maps. Prawym przyciskiem myszy na interesujące nas miejsce i z manu wybieramy "co tu jest". w wyskakującym okienku mamy adres i współrzędne. W lelefonie dłużej przytrzymujemy na danym punkcie , pojawi się okienko :pinezka, trzeba wybrać "więcej informacji" i na pozycji 2 są koordynaty.
zbyszekwoj - 2017-10-06, 14:27
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | tak nam mówia jest duzy plac na laiki |
Po tylu wyprawach to już po grecku
Spax - 2017-10-06, 19:21
mcfly napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | mcfly napisał/a: | Jest szansa na zamieszczanie koordynat darmowych miejscówek? | Szanse sa,ale to dużo pracy.najlepszy wynalazek to Maps-me szukasz miejsca na
Nie mam takiej aplikacji ale sprawdzę. Ja to robię tak i jest prosto, mam Garmina: Odczytuję współrzędne z nawigacji, jakby ktoś nie wiedział to wybiera się menu Dokąd potem współrzędne i tam mamy współrzędne. Potem robię zdjęcie telefonem tym koordynatom, i navi gotowe ponownie do użycia. W wolnej chwili opisuję miejsca. Nie wiem też czy to jest powszechna wiedza ale jeżeli nie to wspomnę, że współrzędne dowolnego miejsca można odczytać z google maps. Prawym przyciskiem myszy na interesujące nas miejsce i z manu wybieramy "co tu jest". w wyskakującym okienku mamy adres i współrzędne. W lelefonie dłużej przytrzymujemy na danym punkcie , pojawi się okienko :pinezka, trzeba wybrać "więcej informacji" i na pozycji 2 są koordynaty. |
Wstawiałem już kiedyś w temacie Stanka przed jego podróżą do Grecji. Dla zainteresowanych jeszcze raz.
Greckie miejscówki - »»» http://tinyurl.com/lsgm7rm «««
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-07, 15:16
mcfly napisał/a: | Nie mam takiej aplikacji ale sprawdzę | ale masz podobna,maps-me jak nie masz to sobie kup w sklepie telefonu.mnie wszyscy ucza a ja Ci podpowiadam.Spax się na tym zna.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-07, 15:23
no wreszcie miejsce takie jak lubie Za ZaCHARO A PRZED ELEA.Popatrzyłysmy z Mirka gdzie no tutaj i strzał w dziesiatke.Neochori 37 26 05.58 i 21 39 25.8 tak zapisane bo jedna reka trzymam telefon druga pisze.stopnie ,minuty,sekundy,setne sekundy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-07, 15:31
Zbyszek -grecki mam sciage i jak pytam kiedy jest targ to jeszcze mam napisane dni tygodnia.Jak nie to pokazuje napalcach.Laiki to wspaniała sprawa.ja jestem starej daty i wychowałam się robiąc zakupy na placach targowych. Tu my zostajemy do wtorku bo mam napisane na mapie Zaharo wtorek,to jeszcze od ludzi którzy bywaja w Elei. teraz mam widok na fale i morze,jest prysznic,przebieralnia ,kilka kemperow,ale sobie nie przeszkadzamy. Z. nawet teraz myje samochód
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-07, 15:33
Kalogria 8 lat temu nas zachwyciła,teraz nie,łacha piachu,ale woda tylko tam gdzie sa parasole,troche dziadowsko,na starym miejscu gdzie byliśmy.
Spax - 2017-10-07, 18:41
A do Elea podjedziecie - pieskom trocha żarcia zostawić?
Moja Aśka krzyczy, że to bezczelność pokazywać zdjęcia z plażowania, jak u nas 8° C
Bim - 2017-10-07, 18:46
Spax The Dog napisał/a: | A do Elea podjedziecie - pieskom trocha żarcia zostawić? |
Klimatyczne miejsce z mozaikami z kamienia w zacienionym miejscu postoju niedaleko prysznić codziennie rano świerze pieczywko cisza i błogi spokój a nie tak w rzędzie kamperów na patelni
Mirekl61 - 2017-10-07, 19:54
Klimatyczne miejsce z terakotą, porcelaną i nieustannym cieniem mam pod domem.
Do Grecji jadę wysmarzyć się na skwarkę i pluskać się w morzu gdy w kraju 8C
zbyszekwoj - 2017-10-08, 09:42
Tortilla smakowicie wygląda. My w trakcie zmiany kampera, jesień nam wypadła. Przyszły rok juz " bij -zabij" jesień w ciepłym kraju.
izola - 2017-10-08, 10:20
" bij -zabij" jesień w ciepłym kraju.
...też tak planuję...może jakichś zlocik w ciepełku?
Spax - 2017-10-08, 12:02
zbyszekwoj napisał/a: | My w trakcie zmiany kampera, jesień nam wypadła. Przyszły rok juz " bij -zabij" jesień w ciepłym kraju. |
izola napisał/a: | też tak planuję...może jakichś zlocik w ciepełku? |
Powiem Wam, że chyba jednak wiosna (kwiecień-maj-czerwiec) jest lepszym pomysłem na Grecję. Jest zielono, wszystko kwitnie i z dnia na dzień coraz cieplej. Jesienią wszystko na odwrót. Tak gadam, bo byłem w tym roku dwa razy w tej pięknej krainie. I jeszcze jedna rzecz ważna dla tych, którzy lubią spokój: natężenie kamperowe jest prawie zerowe w porównaniu z jesienią. O powrocie do kraju już nie muszę chyba pisać...
np. tu:
N 38°21'04.3", E 22°22'49.0"
38.351205, 22.380280
SlawekEwa - 2017-10-08, 12:46
Spax The Dog napisał/a: | Powiem Wam, że chyba jednak wiosna (kwiecień-maj-czerwiec) jest lepszym pomysłem na Grecję. |
Jak z temp. wody morskiej?
Andrzej 73 - 2017-10-08, 12:49
Moim zdaniem lepsza jesień , ponieważ przedłużamy sobie lato.
KulkiDwie - 2017-10-08, 12:53
SlawekEwa napisał/a: | Spax The Dog napisał/a: | Powiem Wam, że chyba jednak wiosna (kwiecień-maj-czerwiec) jest lepszym pomysłem na Grecję. |
Jak z temp. wody morskiej? |
W tym roku:
- pierwsza połowa maja:
- Riviera Olimpijska - 16 stopni C
- wyspa Rodos - 22 stopnie C
- wyspa Simi 21 stopni C
- druga połowa września:
- Riviera Olimpijska - 24 stopnie C
- wyspa Tilos - 27-28 stopni C
- wyspa Nisiros - 25 stopni C
- wyspa Astipalea - 23 stopnie C
Spax - 2017-10-08, 13:00
SlawekEwa napisał/a: | Spax The Dog napisał/a: | Powiem Wam, że chyba jednak wiosna (kwiecień-maj-czerwiec) jest lepszym pomysłem na Grecję. |
Jak z temp. wody morskiej? |
Temperatura wody znośna. Kąpałem się już pod koniec kwietnia. Pewnie, że nie jest to temperatura letnia. Jednakże różnice temp. powietrze/woda są tu chyba najbardziej istotne. Na Peleponezie w maju było już całkiem ok. W słońcu 32° C, w cieniu 28° C, woda odczuwalnie około 24-25° C. Z całą pewnością cieplej niż Bałtyk latem
rakro1 - 2017-10-08, 13:51
Najlepiej i wiosną i jesienią.Tak jeździmy;dwa razy po 3 tygodnie.To zużywa urlop cały.Nie żal wracać do Polski na początku czerwca i ze spokojem przyjmuję informacje o wakacyjnych wyjazdach przyjaciół - czeka nas jeszcze wrzesień.Sam nie wiem,która pora jest lepsza ale we wrześniu smutno wracać i zdarza się gorsza pogoda.Morze w czerwcu spoko ale bardziej spoko we wrześniu.Kamperów chyba więcej jesienią ale ich instynkt stadny powoduje skupianie się w jednych miejscach a tuż obok są piękne,puste miejsca Kilka lat nie byliśmy w Elea,po tym jak ktoś kupił pas ziemi od drog w lesie do morza i zaczęto przeganiać biwakowiczów.Jak tam teraz,bardzo proszę o zdjęcia
zbyszekwoj - 2017-10-08, 16:38
My jednak wolimy od września ze 2 miesiące. Owoce i ciepłe morze. Wiosna na Węgrzech lato w kraju.
marekoliva - 2017-10-08, 21:15
Zdecydowanie jesień, przedłużenie lata albo jak w tym roku chociaż trochę lata. Niedawno wróciliśmy , wygrzani w słoneczku, mieliśmy ok 30 st. Morze też cieplutkie, czegóż chcieć więcej
Spax - 2017-10-08, 23:23
rakro1 napisał/a: | Kilka lat nie byliśmy w Elea,po tym jak ktoś kupił pas ziemi od drog w lesie do morza i zaczęto przeganiać biwakowiczów.Jak tam teraz,bardzo proszę o zdjęcia |
Zdjęć nie mam, ale zapewniam, że nic się nie zmieniło. Patrząc od strony torów kolejowych w prawą stronę nie da się oficjalnie podjechać do morza. Jakieś zakazy tabliczkowe mało oficjalne, itd. itp. Natomiast w lewo od strony boiska jest nadal tak jak było już dawno temu. Jedyny problem to Albańczyk, który ma tam kawałek ziemi i strzela na swoim poletku do ptaków z głośników (wiosna 2017).
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-09, 12:35
Spax The Dog napisał/a: | A do Elea podjedziecie - pieskom trocha żarcia zostawić?
Moja Aśka krzyczy, że to bezczelność pokazywać zdjęcia z plażowania, jak u nas 8° C | to Aśka będzie mieć ferie i pognacie tam gdzie ciepło.Dlatego my jedziemy,wiosna lub jesienią kiedy u nas jest .gusta się zmieniają,kiedys była Bouka-Messyna,Elea,a teraz musi być widok na morze,to mnie uspokaja,i nawet jak dziś rano było 11 st.to za oknem błękit wnosi w serce ciepło.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-09, 12:48
Tyle wszyscy napisali,a moje zdanie takie,może to już ostatni razdlatego zaglądamy w inne miejsca niż zawsze,Elea już mi się nie podoba,obok 6 km wspaniale,ale trochę za dużo kamperow.Pisze camping free Wiosna cudowna kolorowa ,ale btak owoców.Jesien wiatrowo,ale mamy przedłużenie lata,no i owoców w brud.Kiwi,melony,winogrona,granaty,oczywiście gruszki i jabłka,a w listopadzie na dodatek pomarancze i kaki .
Tadeusz - 2017-10-09, 12:58
Basiu i Zbyszku.
Zawsze szanowałem Was za sposób w jaki układacie sobie życie w "naszym" wieku. Rozumiem Wasze dążenie do oglądania tego co piękne, co inne, co uspokaja, co daje radość.
Trzymam zawsze kciuki za Was i Wasze pomysły na życie.
Jestem z Wami.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-09, 13:36
Tadeusz napisał/a: | Trzymam zawsze kciuki za Was i Wasze pomysły na życie.
Jestem z Wami. | Tadziu Twój wpis jest zawsze uroczy,ale latka leca i już pojawiają się żółte plamki i nie wiadomo jak dalej Patrze na coraz to więcej nowych kamperów polskich oj-podobają mi się takie.ale nie dla psa kiełbas -czy to dobrze napisałam.Pozdrawiam Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-09, 13:47
Jak wspaniale,że nie ma tego romingu.nigdy nie byłam tak na bieżąco z relacja.Zybsiu wyszedł z wody,ja nie wchodziłam,nie ma lustra nie ma kapania.Najlepsza jak do tej pory woda była :w jeziorze koło Thermopil oraz w Diakopto,no jeszcze w Kiveri.Jutro Mirki wracają do Zacharo na laiki,i spotkamy się koło Marathopos,potem Pilos i plaża /voidokidia/Golden Beach.Bim czekam na namiary czy takie 36° 57' 59 .47" i 21° 39' 43. 06"
Bim - 2017-10-09, 17:42
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Bim czekam na namiary czy takie 36° 57' 59 .47" i 21° 39' 43. 06" |
Basiu zarobiony jestem
36.975759, 21.663721
N36° 58' 32.5848" E21°39'49.3"
Kantyna Olive Garden wjazd przy takim rozpadającym sie budynku
http://tnij.at/192083
ACTIV - 2017-10-10, 12:12
izola - 2017-10-10, 16:20
też jestem, co nie znaczy że będą
ACTIV - 2017-10-10, 18:20
Pani Basiu , Byliśmy , zobaczyliśmy i wróciliśmy na stare miejsce do Neohori
Spax - 2017-10-10, 19:52
ACTIV napisał/a: | My już jesteśmy ! |
ACTIV napisał/a: | Byliśmy , zobaczyliśmy i wróciliśmy na stare miejsce do Neohori |
Katastrofa
Ja też jestem, byłem i wróciłem. Tylko co z tego? A może to jakieś szyfry tajemne?
izola - 2017-10-10, 20:19
tak to jest szyfr zaszyfrowany, my niekumaci nikaki rozszyfrujemy
mcfly - 2017-10-10, 22:03
Spax The Dog napisał/a: | mcfly napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | mcfly napisał/a: | Jest szansa na zamieszczanie koordynat darmowych miejscówek? | Szanse sa,ale to dużo pracy.najlepszy wynalazek to Maps-me szukasz miejsca na
Nie mam takiej aplikacji ale sprawdzę. Ja to robię tak i jest prosto, mam Garmina: Odczytuję współrzędne z nawigacji, jakby ktoś nie wiedział to wybiera się menu Dokąd potem współrzędne i tam mamy współrzędne. Potem robię zdjęcie telefonem tym koordynatom, i navi gotowe ponownie do użycia. W wolnej chwili opisuję miejsca. Nie wiem też czy to jest powszechna wiedza ale jeżeli nie to wspomnę, że współrzędne dowolnego miejsca można odczytać z google maps. Prawym przyciskiem myszy na interesujące nas miejsce i z manu wybieramy "co tu jest". w wyskakującym okienku mamy adres i współrzędne. W lelefonie dłużej przytrzymujemy na danym punkcie , pojawi się okienko :pinezka, trzeba wybrać "więcej informacji" i na pozycji 2 są koordynaty. |
Wstawiałem już kiedyś w temacie Stanka przed jego podróżą do Grecji. Dla zainteresowanych jeszcze raz.
Greckie miejscówki - »»» http://tinyurl.com/lsgm7rm ««« |
Mam pustą mapkę. Coś czytałem że google przykrócił możliwość umieszczania punktów bezpośrednio na google maps. Ale może to ja robię coś źle i tylko ja mam gołą mapę. Prośba o potwierdzenie. Przy okazji pytanko. Muszę wymontować aku pokładowy na kilka dni a mam solary. Trzeba to jakoś zabezpieczać po zdjęciu klem?
rakro1 - 2017-10-10, 22:49
mcfly - odłącz regulator ładowania od solarów aby się nie zniszczył.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-11, 11:56
ACTIV napisał/a: | Pani Basiu , Byliśmy , zobaczyliśmy i wróciliśmy na stare miejsce do Neohori
E3164A19-6190-4C68-886E-26F7F9CA3096.jpeg | trzeba dac R caby odwrócić fotke,.Do wiadomości wszystkich młodzi ludzie w nowej Mobilvecie,całkiem sympatyczni mowia ,że jada na plaże księżycową. za moment kapuje jak dodali,ze koło Romanos.Oczywiscie Voikakidia nazywana tez golden beach. Nie odrobiliscie lekcji,bo można dojechać z dwóch stron
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-11, 12:22
Przechodze do relacji:Neochori,wtorek rano-mirki do Zacharo, my jemy sniadanie i pakujemy się.awantura,bo Czech/sa tu 3 tyg./,zauważył że austryjak wylewa szara wode lub kasete ,a jest tam stara ubikacja i wszyscy tam chodza z kasetami. jeszcze 2 kampery ustawiły się tak ,ze zasłaniali widok na morze.Juz sachetni na nasze miejsca,lecz rezerwujemy je dla czechów,którzy byli fajni ale to im zakryli panoramę.Dalejjedziemy za Kiparisie i koło Filatry,na boczną droge do Marathoas.Oliwek na drzewach zatrzęsienie.inne warzywa walaja się niezebrane z pól.Blisko Pilos sa Mirki nastawiamy koordynatyi co się okazuje oni zajechali na Galiova lagune a my n Sama Voidokidie.Z. nastawił krótka trasa,a Krzysiu myślał ,że jedziemy motorem i przez groble przejedziemy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-11, 12:50
Ide na plażę sama.Tlum ludzi,pojawiła się trawa morska,coś mniej wody,parking pełny,zabieramy się z powrotem,trafiamy na lagune i tu zostajemy. Wieczorem wycieczaka ,zastaje nas już ciemnośc.Ja gnam jak szalona,oni w 4 osoby nie zdążają za mną Pisze na tablicy Voidokidia 20min,no i tyle było..Dojechały do nas 2 ofraudowe kampery francuskie,rano wyjechali.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-11, 12:55
Wycieczka spod wejścia na zamek i dojście do plaż Voidokidia,lub Golden,lub ksiezycowa,ale musi być widok z góry
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-11, 13:01
cd,wycieczki na plaże Voidokida
Spax - 2017-10-11, 13:02
No i się rozszyfrowało
Pogoda pewnie dopisuje... Dawajcie jakieś fotki - se pooglądamy
[edit] a w tym samym czasie piszemy
Spax - 2017-10-11, 13:21
mcfly napisał/a: |
Mam pustą mapkę. Coś czytałem że google przykrócił możliwość umieszczania punktów bezpośrednio na google maps. Ale może to ja robię coś źle i tylko ja mam gołą mapę. |
Nie mam pojęcia czemu tak u Ciebie się dzieje. U innych działa.
W załączniku plik "kml" z miejscówkami greckimi - możesz zaimportować do swoich map.
BaWa - 2017-10-11, 14:13
BASIU "śledzimy " waszą podróż . Piwko stawiamy za relacje na bieżąco
Mirekl61 - 2017-10-11, 14:17
Na moim się zmieściła
BaWa - 2017-10-11, 14:41
Mirekl61 napisał/a: | Na moim się zmieściła |
wow
jedrek49 - 2017-10-12, 07:54
Witajcie MUZYKI
Cieszymy sie ,ze super Wam idzie ta wyprawa Grecka,zbierajcie namiary na miejsca postojowe,to poprosimy Was o nie ,jedziemy w maju na 2 miesiace do Grecji
Zyczymy zdrowia i szerokiej drogi
jedrek49
andrzejm94 - 2017-10-12, 13:09
Byiśmy na lagunie Gialova ósmego, pozdrawiamy,
izola - 2017-10-12, 17:17
powiem tylko, podróżowanie jest fajowe.Dzięki Basiorka za relację
mcfly - 2017-10-12, 17:52
Spax The Dog napisał/a: | mcfly napisał/a: |
Mam pustą mapkę. Coś czytałem że google przykrócił możliwość umieszczania punktów bezpośrednio na google maps. Ale może to ja robię coś źle i tylko ja mam gołą mapę. |
W załączniku plik "kml" z miejscówkami greckimi - możesz zaimportować do swoich map. |
Supciowo. Dzięki. Przekonwertuję i wrzucam.
Spax - 2017-10-12, 20:36
Basia prosi o jakieś dobre namiary na Ateny...
Hm, podaję koordynaty na dobrą bazę wypadową do Aten.
Parking bezpośrednio przy plaży między dwoma tawernami. Do centrum Glifady można dojść pieszo w 10 minut, wiele restauracji i sklepów.
Plaża, choć znajduje się w lepszej części Aten, mogłaby być znacznie lepiej utrzymana.
Dużą zaletą jest bezpośrednia lokalizacja tramwaju, którym można dojechać pod Akropol. Podróż trwa około godziny.
Więc, jeśli nie chcecie robić sobie stresu jazdą i szukaniem parkingu w Atenach, to wydaje mi się, że to jest super miejsce.
Glifada
37°52'03.1"N 23°44'19.8"E
37.867526, 23.738819
Inne miejsca - raczej dla tych co mają motorki. Autobusem i metrem też można do centrum dość sprawnie dotrzeć. Jak powyżej około godziny czasu trzeba przeznaczyć na dotarcie na miejsce.
Klub sportowy
38°02'46.0"N 23°40'01.4"E
38.046101, 23.667045
oraz
Teatr Petras:
38°02'37.5"N 23°40'21.7"E
38.043749, 23.672683
rjas - 2017-10-12, 21:40
Mała podpowiedź, która może się przydać (choć nie koniecznie) i nie ukrywam, że byłem lekko zdziwiony, że taksówki w Atenach są takie tanie.
Będąc w sierpniu w Atenach, staliśmy na kempingu Athina i jazda taksówką spod biblioteki Hadriana (więc ścisłe centrum u stóp Akropolu) na kemping - czyli jakieś 10 km (25 min jazdy ) kosztowała raptem 6,80 EUR - w okolicach północy. Dla 4-o osobowej rodziny z finansowego punktu widzenia nie miało większego sensu przemieszczanie się komunikacją miejską
Spax - 2017-10-12, 22:44
rjas napisał/a: | Dla 4-o osobowej rodziny z finansowego punktu widzenia nie miało większego sensu przemieszczanie się komunikacją miejską |
I to są właśnie cenne informacje: piwko poleciało
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-13, 11:49
Spax w Glifadzie byliśmy.Musze wszystko posprawdzać.Zawsze woziłam kalendarze od 2011 do 2017.ale to dużo objetosciowo i mam tylko 2.Zobacze jak jechaliśmy przez Ateny i płw.Sunion,raz płynac z Krety,a raz z wizyta u wnuczka w Lavrio.Mam jeszcze stare namiary Wbobowskiego,napisane na przewodniku Ateny.My lubimy stać blisko celu.Po co w ogóle wozimy skuter-użyty był 1 raz Dzis dzień roboczy.stoimy w porciku Ag.Andreas,miedzy Koroni a Kalamata.Jutro pasuje mi lidl,bo promocja serow typu feta,a dużo go jemy.Wogóle ż....my,a tacy jesteśmy chudzi :!:Internet mam portowy,bo z telefonu na full,ale mój komputer nie włacza skaypa,to również strona mi się nie włącza.Tyle razy pytałam zięcia,taka uroda mojego laptopa.Już nie będziemy kupować nowych gadzetów Jesteśmy sami,jedni pojechali już w strone Albanii,a drudzy coś sien zawiesili.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-13, 12:26
Po wyjeździe z rejonu Pilos,jedziemy kilkanaście km do Methoni.stajemy przy wodzie koło chodnika,tu nie ma zakazu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-13, 12:35
Poobiedzie jedziemy w kierunku Kalamaty.Finikunda same wąskie zjazdy i kempingi,dalej próba i zawracanie na 8 razy,no i mój stress. Przedn Koroni nic nie ma,do miasta nie,Mamy przykre doświadczenie,jak wjechaliśmy pod sam zamek i grek kierowal autami tak by mogliśmy się cofnąć tylem do dobrej ulicy.Dalej brak plaz,dopiero w miasteczku Ag.andreas dobra ulica z wjazdem jest porcik.bardzo nam się spodobało.Zostajemy,jest plaza woda wszystko,nawet lepesze wi-fi niż z telefonu.Jutro rano Kalamata
izola - 2017-10-13, 17:22
smaczny taki naleśnik , ale siła przychodzi po nim dopiero po 7 - latach ?
fajne te wasze urlopowanie .
Spax - 2017-10-13, 18:45
izola, między talerzami (nie zauważyłaś?) leży tzw. przyspieszacz odbioru siły z posiłków. Podobno skraca ten czas nawet do 7 minut.
izola - 2017-10-13, 20:36
faktycznie
nie zauważyłam , ale kolor to to ma biały, czy to też tak działa jak niebieski ?
...mojemu zawsze przypominam " tableta i seta" to dożyjesz sety
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-13, 21:04
Oczywiście to moja tabletka magnezu,Z.połyka momentalnie a ja musze popić lub pogryźć.Grecja, Grecja,fajny klimat,ludzie,morze,ale wszędzie coś brakuje,a to opuszczone domy,ogrody,zaniedbane pola,krzaki,chaszcze,.Opuszczone kempingi,rejon Voidokidy,kiedyś było muzeum Ornitologiczne,teraz wybite szyby,nie ma nikogo.Nie wiem czy pisałam ,Z.stale cos naprawia w miare możliwosci :Na plaży nie ma oprócz nas nikogo.Duży kemping opuszczony i zrujnowany,są 3 kampery i przyczepa.Moze tu wrócimy bo i tak nie mam pomysłu na pobyt w rejonie Kalamaty Bouka Messyna kiedyś była w każdej podróży,teraz powinien być widok morza Spacerujemy w jedna i drugą strone robie jeszcze fotki,jutro wkleje.No gdzie jechać tak by był widok na morze w rej.Kalamaty
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-13, 21:10
Spax The Dog napisał/a: | izola, między talerzami (nie zauważyłaś?) leży tzw. przyspieszacz odbioru siły z posiłków. Podobno skraca ten czas nawet do 7 minut. | ,ale Ci się nudzi zadzwonię jutro po Lidlu,nie mam z czego zrobić tzacyków.No gdzie jechac Do plaży Diru trochę za daleko,tam fajnie,po drodze nie ma ładnych plaż sa miasteczka,Kardamili,Stomio ,ale tam nie ma stania nad wodą
izola - 2017-10-13, 21:13
Basiu nie jesteście sami, jesteśmy z Wami i oczekujemy nowinek, a jak jest z kąpaniem w morzu o tej porze ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-13, 21:25
izola napisał/a: | Basiu nie jesteście sami, jesteśmy z Wami i oczekujemy nowinek, a jak jest z kąpaniem w morzu o tej porze ? | woda wspaniała,trzeba tylko się zanurzyć potem już można być długo w wodzie,ja troszkę pływam a w ogóle to robie aerobik wodny.Nie lubie takich miejsc gdzie woda od razu jest głęboka gasze bo prąd zapalił się na czerwono.dobranoc
Pablo_krak - 2017-10-13, 21:55
Między Pirgos Dirou, lub Areopoli a Kalamatą faktyczne ma ma takich przystępnych miejsc, ale sama droga....piękna. Jechaliśmy nią w tym roku. Jedna z piekniejszych jakie przejechałem w Grecji. miejscami dość cężka dla Kampera ale ...to tylko ok 80 kilometrów:) Z Areopoli można jednak przejechać na drugą stronę Mani, w kierunku Gythio a tam jest już więcej przystępnych miejsc przy plaży.
Spax - 2017-10-14, 00:33
Przed Kalamatą: około 15 km
Analipsi
Link do tego miejsca
37°00'18.3"N 21°58'16.2"E
37.005073, 21.971156
Kilka kilometrów dalej:
Agios Konstantinos (Paralia Mpoykas Messinis)
Link do tego miejsca
37°00'47.7"N 21°59'35.9"E
37.013257, 21.993291
Podjedźcie najpierw tam (rzut beretem od głównej drogi). Jak się Wam spodoba, to po zakupach w Lidlu możecie się ten kawałek wrócić.
Za Kalamatą:
Kampos - plaża - około 40 km.
Link do tego miejsca
36°53'40.7"N 22°13'31.6"E
36.894641, 22.225446
A dalej to dopiero chyba Wam już znana Kalogria (40 km).
i to jeszcze, ale to już spory kawał od Kalamaty (90 km) Diros - Plaża Diros
Link do tego miejsca
36°38'25.2"N 22°22'58.6"E
36.640328, 22.382937
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-14, 11:58
Dla tych co niewiedzą,telefonicznie uzgodniliśmy co znamy i nieznamy Troche się pośmialiśmy,że prawie wszystko znamy Ale Darek to nasz wspaniały kolega,z którym jeszcze się nie spotkaliśmy Przyjechały Mirki ,byli na laikach
Spax - 2017-10-14, 12:35
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ale Darek to nasz wspaniały kolega,z którym jeszcze się nie spotkaliśmy |
To trochę tak jak niewidomy z niewidomym. Znają się, choć nigdy się nie widzieli Takie czasy nastały
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Troche się pośmialiśmy,że prawie wszystko znamy |
Następnym razem - wyjazd do Finlandii. Pokażemy Wam miejsca, których nie znacie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 11:57
Z plazy przy porcie jachtowym wyjechaliśmy z Kalamaty w niedziele w południe.Kierunek Aeropoli, Neo Itilio. Droga miejscami waska,i jak ktoś pisze przepiekna.Oczywiscie zaglądamy do naszegoKardamili,cały brzeg, az do dalekich hoteli wysypana białymi kamieniami,gdyż jako naturalna ma skały lawowe. Z.zawracajac na parkingu hotelowym nie poczekał na mnie i buchnął w murek którego nie widział.Mial fuche naprawiać tak by świecił stop i migacz. Mirki czekaja na nas,przenosiy się na prawo w kierunku knajpy,/byliśmy tu w 2009 roku/. Wieczorem naokoło zatoki migaja światełka jachtów,domów,hoteli,a zatoka duża otoczona wysokimi górami.Teaz nie mam czasu,wieczorem przed TV wkleje fotki. Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:17
Jeszcze 2-3 fotki z Agios,miasteczka portowego.do Lidla w Messynie 20km.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:24
Nasze miejsce w Kalamoacie przy kortach tenisowych.knajpka zamknieta,pusto,a było gwarno 2 lata temu.Jest mała plazka i za nia już port jachtowy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:35
Kardamiliostatni raz byliśmy tu w lutym 2014 wracając zKrety.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:41
Mirki pojechały,my sobie siedzimy i po południu przyjechał 1 kamper francuski,potem było ich 6 a teraz po ciemku dojechaly jeszcze 2.Przyszli się pytac,bo musza nas zablokować.Powiedzialam 1 noc.Staneli nam pod nosem,ale niech wiedza,że jesteśmy życzliwi.Na fotkach spacerowych było ich 6 nie zastawiali nas.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:47
Neo Itilio.Tak jak pisałam wcześniej stoimy nie w centrum ,ale po lewej stronie w 2 kampery
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:54
Mój spacer popołudniowy w prawo,do nowo wybudowanych hoteli.W 2009 i w dalszych latach,było pusto.Teraz apartamenty na około i do samych szczytów gór.
Mirekl61 - 2017-10-16, 18:55
U nas też tłoczno
Dyszka
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-16, 18:58
Dlatego tym bardziej nie jedziemy do Pirgos Diru.spotkamy się tak jak mówiliśmy w piątek przy
laikach w GITHIO
Kompi - 2017-10-16, 21:06
U nas pusto koło Astros.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-17, 11:35
Kompi napisał/a: | U nas pusto koło Astros. | to macie szczęście,my tam będziemy dopiero za 2 tygodnie.jak był Robert,to policja przeganiala,ale on zapytal,jak bez rolet i stołkow to było można.My ani raz nie rozkladalismy rolety chciaż mielismy już swoja "miesiecznice" nie było takiej potrzeby.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-17, 11:38
Grupa 9 kamperów francuskich odjechala,jestesmy sam,stale przy spacerach odkrywamy coś nowego.Z tyłu dużego hotelu mamy fajny prysznic ,koło basenu,ale do basenu nie wchodzimy.Za dużo 2 grzyby na razi :Zrobie fotki z okolic :!:Odpoczywamy,na fotelach,troche wody luz,bluz
Kompi - 2017-10-17, 21:27
My jutro jedziemy w stronę Garakes. Ostatnia noc na plaży na przeciw Astros. Brak udogodnień ale za to luzik i pusto.
Spax - 2017-10-17, 23:43
Są dwa miejsca jeżeli chodzi o Astros. Jedno, to jak się zjeżdża z górki nadmorskiej (od północy) a drugie za Paralia Astros. Czyli za portowym miasteczkiem. Tam gonią. Na tym pierwszym odcinku na pewno nie.
Kompi, o którym miejscu piszesz? Precyzja wskazana dla potomnych
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-18, 09:24
Kompi my po piątku i targu w Githio,tez jedziemy na Geraki,oraz wykopaliska Geraki,potem plaże na krancu wschodniego brzegu,np.FOKIANO. Zostaliśmy sami.Mirki z powodu ważnych spraw rodzinnych,gnaja austotradami do Polski.Sa jeszcze 2 kampery polskie,jeden wraca a drugi nie wyraził zainteresowania spotkaniem Dlatego nie pisze nazw załóg. ps.Kompi nie możesz podac nr tel.mozna na kilka chwil spotkać się wymienić wiadomości
Spax - 2017-10-18, 09:52
Basiu. Piszesz o tym Fokiano?
37°04'25.0"N 22°57'57.7"E
37.073600, 22.966027
Link do tego miejsca
Byłem tam wiosną i trochę doopa blada - nawieźli kamieni na plażę, niezbyt wygodnie po nich łazić. Jeziorko wyschło i śmierdzi zgnilizną jak cholera.
Kompi - 2017-10-18, 15:47
...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-19, 10:55
Spax The Dog napisał/a: | Basiu. Piszesz o tym Fokiano? | to jest to Fokiano.Czy zauwazyłes jakiś kawałek nowej drogi.2 lata temu facio zszedł na plaże aby nas powadomic ,że będą strzelac w skały. dalej idzie się piechota i jest druga plazka z hodowlą ryb.Kotow było 15 sztuk,i knajpa otwierana po południu.Napisz jak jechałeś do Pigadi,no i czy dojedzie się w rejon Plaki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-19, 11:07
Dalej z Neo Itilio wyjechaliśmy po serwisie i śniadaniu,przez Aeropoli kierunek Githeo.górami nie daleko. Jak zorientowałam się w którym miejscu jest już morze,to zaglądam w maps-me jest miejsce Vathy.Stajemy koło kempingu nieczynnego już.Sa tam ze 3 kempingi.Oczywiscie wszystko poobchodzilismy dookołaa.Duzo wieczorem wlazło nam komarów. Rano idąc do marketu/jedyna klientka/,patrze jest pucha 16-17 litrowna oliwe.Cena ok .2,27e.dawniej widziałam po 5 e.ale nie myslalam o zakupie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-19, 11:11
11 km.dalej jest wielka plaza z kilkoma kempingami w tym co pisza kamperowcy,Meltemi.Plaża to Mavrovoumi,do Githio rzut beretem.Stajemy na naszym stałym miejscu koło prysznica.tu się nic nie zmieniło.
Spax - 2017-10-19, 14:19
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Spax The Dog napisał/a: | Basiu. Piszesz o tym Fokiano? | to jest to Fokiano.Czy zauwazyłes jakiś kawałek nowej drogi.2 lata temu facio zszedł na plaże aby nas powadomic ,że będą strzelac w skały. dalej idzie się piechota i jest druga plazka z hodowlą ryb.Kotow było 15 sztuk,i knajpa otwierana po południu.Napisz jak jechałeś do Pigadi,no i czy dojedzie się w rejon Plaki. |
Jechałem od strony Leonidio taką drogą »»» TRASA «««
Droga wzdłuż wybrzeża wybudowana aż do Asprochorti. Pytałem jednego Niemaszka co tamtędy jechał.
Ogólnie to dość ciężki teren do jazdy. Góry i zakrętasy
»»» MAPA «««
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 13:41
Spax The Dog napisał/a: | Droga wzdłuż wybrzeża wybudowana aż do Asprochorti. Pytałem jednego Niemaszka co tamtędy jechał.
Ogólnie to dość ciężki teren do jazdy. Góry i zakrętasy | Wiem o tym :!:ale już mi się nie chce jechać tymi samymi drogami.Mielismy tam jechać z Mirkami, ale niestety Jest tu z nami Grek-niemiec,mówił ,że ta droga jest skonczona.nie mogę znaleźć Asprochorti Spróbuj mi nanieść taka trase ze Skali,przez Richea/cudeńko/,Kiparisa,Fokiano.Co tam śmierdzi,niemiec tez zatkał nos :!:Ja 2 lata temu z Kaziami,nic nie czuliśmy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 13:50
20 październik Githio.Rano nie spiesząc się jedziemy skuterkiem do Githio,bez nawigacji,przecież znamy trase.Najpierw obchodzimy cały plac.Idziemy do centrum po chleb,jest napis THEATRO,nie mam aparatu,fotka telefonem Robimy zakupy,jak zwykle:pomidory,papryka,cukinia,melon gala,no i winogrona. Wydaje mi się ,że jest to niedrogi plac.Pokazało się dużo zielonych warzyw,typu,selera naciowego,szpinaku itp.Nawet kupiłam sobie bieliznę,bo szmat dużo.Tu sa auta z kurami i jajami,oraz z sadzonkami różnych drzew. Nie mam żadnych fotek. Ale sa z plaży Mavrovouni
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 14:01
Spax The Dog napisał/a: | aż do Asprochorti. Pytałem jednego Niemaszka co tamtędy jechał.
Ogólnie to dość ciężki teren do jazdy. Góry i zakrętasy | znalazłam na maps-me.To zaraz od tego miejsca gdzie staliśmy,były 2 lata temu roboty drogowe.Lecz od Fokiano trzeba się wrocic do Pigadi i dopiero do Plaki.Dobrze ,jak nie to mnie popraw.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 14:10
Jeszcze kilka zaległych fotek.Tak mieszkają holendrzy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 14:16
Jeszcze nad zatoka w Neo Itilio
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 14:21
Dzieki wszystkim za ogladanie Daje się tak jak Staanek tak i ja pisze na bieżaco każdy ma swój sposób pisania.Barbara muzyk
Spax - 2017-10-20, 14:36
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Spróbuj mi nanieść taka trase ze Skali,przez Richea/cudeńko/,Kiparisa,Fokiano |
TRASA - cz. 1 SKALA - KIPARISI
TRASA - cz. 2 KIPARISI - FOKIANO
Na mapie googla nie ma jeszcze tej nowej drogi, więc posiłkuję się openstreetmap, które i tak uważam za dużo lepsze jeśli chodzi o aktualizację dróg.
Asprochorti to właśnie jakieś dwa kilometry od Kiparisi - tam zaczyna się droga wzdłóż wybrzeża do Fokiano.
Basiu - śmierdziało to podeschnięte jeziorko przy północnej części plaży. Tam gdzie jest przejście przez góreczkę do przystani. Jak jest teraz to naturalnie nie wiem.
Edit: Zdjęcie fajnej plaży koło Rihea "Paralia Rihea"
lwojtek - 2017-10-20, 15:06
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | |
Na jednym ze zdjęć DSCN6627.jpg Z.Sciaga mskuter, czy działa? zauważyłem brak tablicy rejestracyjnej na kamperze. Zgodnie z rozprządzeniem Ministra Infrastruktury pojazd powinien być wyposażony w komplet tablic rejestracyjnych czyli z przodu i z tyłu. Sądzę, że tylna tablica została przeniesiona na rampę dla skutera. Zgodnie z polskim prawem brak tablicy na pojeździe jest karany mandatem karnym nawet do 500zł. Aby nie mieć problemów z policją należy wystąpić do wydz. komunikacji o wydanie tzw. trzeciej tablicy rejestracyjnej na bagażnik. Wydanie tablicy jest wpisywane w dowód rejestracyjny, procedura bardzo prosta a koszt ok. 50zł znacznie mniej niż potencjalny mandat.
RODOS - 2017-10-20, 16:55 Temat postu: Peloponez. Witamy Wytrwałych Miłośników Grecji.
Kilka dni temu wróciliśmy z Grecji i chyba warto było jeszcze zostać dłużej, bo pogoda w kraju nam to dobitnie uświadomiła. Trudno – zajęliśmy się domem i ogrodem.
Śledzimy Waszą podróż i z przyjemnością oglądamy miejsca, trochę Wam zazdroszcząc, porównując co się zmieniło od naszego pobytu w 2010 r.
Byliśmy w Asprovalcie i mieliśmy nadzieję na spotkanie, ponieważ jechaliście przez Bułgarię.
Za bardzo nie możemy narzekać bo spędziliśmy 6 tygodni w pełnym słońcu i w miłym towarzystwie, co po jednak wyczerpującej podróży po Francji czerwiec/lipiec – Normandia i Bretania usprawiedliwiło nasz błogi wypoczynek na łonie natury.
Życzymy samych wspaniałych wrażeń i ciepła, którego nam brakuje i oczywiście za dzielenie się wrażeniami.
Pozdrawiamy Lila i Tadeusz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 18:15
lwojtek napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | |
Na jednym ze zdjęć DSCN6627.jpg Z.Sciaga mskuter, czy działa? zauważyłem brak tablicy rejestracyjnej na kamperze. Zgodnie z rozprządzeniem Ministra Infrastruktury pojazd powinien być wyposażony w komplet tablic rejestracyjnych czyli z przodu i z tyłu. Sądzę, że tylna tablica została przeniesiona na rampę dla skutera. Zgodnie z polskim prawem brak tablicy na pojeździe jest karany mandatem karnym nawet do 500zł. Aby nie mieć problemów z policją należy wystąpić do wydz. komunikacji o wydanie tzw. trzeciej tablicy rejestracyjnej na bagażnik. Wydanie tablicy jest wpisywane w dowód rejestracyjny, procedura bardzo prosta a koszt ok. 50zł znacznie mniej niż potencjalny mandat. | Z. mówiże tyle razy był na przeglądzie i nikt nie zwrócil mu uwagi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 18:20
Spax The Dog napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Spróbuj mi nanieść taka trase ze Skali,przez Richea/cudeńko/,Kiparisa,Fokiano |
TRASA - cz. 1 SKALA - KIPARISI
TRASA - cz. 2 KIPARISI - FOKIANO
Na mapie googla nie ma jeszcze tej nowej drogi, więc posiłkuję się openstreetmap, które i tak uważam za dużo lepsze jeśli chodzi o aktualizację dróg.
Asprochorti to właśnie jakieś dwa kilometry od Kiparisi - tam zaczyna się droga wzdłóż wybrzeża do Fokiano.
Basiu - śmierdziało to podeschnięte jeziorko przy północnej części plaży. Tam gdzie jest przejście przez góreczkę do przystani. Jak jest teraz to naturalnie nie wiem.
Edit: Zdjęcie fajnej plaży koło Rihea "Paralia Rihea" | zaczynamy od tej plaży byliśmy tam w 2011roku.maps-e pokazuje ,że tam sa 2 plaze.wszystko ok ale na maps me nie pokazuje ,że nowa droga idzie do Fokiano.Tam wszędzie na pewno nie ma zasiegu,dlatego na starość mam pietra jechać tam w jedno auto.kombi się nie odezwal,ja do niego zatelefonowałam darek dzwoniłam ale nie ma Cie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 18:26
RODOS napisał/a: | Byliśmy w Asprovalcie | ,ale my nie lubimy Halkidiki.Jechalismy Rylskiego monastyru,i Gevgelije prosto na Volos.Planujemy zaglądać we wszystkie zakamarki Peloponezu.Pozdrawiamy.Barbara i Zbyszek
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-20, 18:49
Myslałam,że znajde zdjęcia z Richea,ale jednak od 2011,lub2012 trochę czasu minęło.Musze w domu sprawdzić na twardym dysku,bo nie daje mi to spokoju,takie piękne turkusy,ale trafić było trudno,z wioski o tej nazwie.
Kompi - 2017-10-20, 19:11
My teraz na Vlychada Beach. Fajne miejsce. Jest jeszcze jeden kamper z niemiec. W ciągu dnia przyjechało kilka osobówek na climbing. Powspinali sie po skałkach i pojechali. Woda super przezroczysta. Piękna zatoczka. Nie ma tu zasięgu telefonu a z internetu jest EDGE Takie odcięcie
Spax - 2017-10-20, 21:00
Basiu. Oto miejsca , o które mnie prosiłaś.
Dwa miejsca na południowej Evii. Jadąc z Peleponezu wygodniej jest przeprawić się promem z miejscowości Ag. Marina do Nea Stira, a nie lecieć dookoła przez Chalkidę
38°10'51.3"N 24°03'30.6"E
38.180921, 24.058501
Ag. Dimitrios - tu niby zakaz kamperowania, ale jak tam byliśmy to stała cała masa greckich przyczep i kamperów , kompletnie z przedsionkami i gratami rozłożonymi. Tylko Niemcy skąpo bez stoliczka nawet. Na krzesełkach. Verboten ist verboten - powiedziała niemiecka pani.
N 38° 16' 50.23", E 24° 09' 08.24"
38.280618, 24.152288
Ag. Apostoli - plaża jakieś 4 km na północ od tej miejscowości.
38°25'39.9"N 24°11'01.5"E
38.427762, 24.183740
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-21, 08:30
Kompi napisał/a: | na Vlychada Beach | ,na mapie nie pisze gdzie taka plaża,pisz koło jakiej miejscowości.nie możesz do nas zatelefonować,przecież nic się nie płaci.my z miasta Skala przez Molay jedziemy na samo wschodnie morze,tam pustki.Richea,Kiparisi.Fokiano,potem już Plaka,oraz plaża SAMBATIKI.
JaroW - 2017-10-21, 09:29
lwojtek napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | |
Na jednym ze zdjęć DSCN6627.jpg Z.Sciaga mskuter, czy działa? zauważyłem brak tablicy rejestracyjnej na kamperze. Zgodnie z rozprządzeniem Ministra Infrastruktury pojazd powinien być wyposażony w komplet tablic rejestracyjnych czyli z przodu i z tyłu. Sądzę, że tylna tablica została przeniesiona na rampę dla skutera. Zgodnie z polskim prawem brak tablicy na pojeździe jest karany mandatem karnym nawet do 500zł. Aby nie mieć problemów z policją należy wystąpić do wydz. komunikacji o wydanie tzw. trzeciej tablicy rejestracyjnej na bagażnik. Wydanie tablicy jest wpisywane w dowód rejestracyjny, procedura bardzo prosta a koszt ok. 50zł znacznie mniej niż potencjalny mandat. |
Witam
a czy dotyczy też rampy na skuter i motocykl
bo u Muzyków to ja widzę RAMPĘ
A RAMPA JEST ZAMOCOWANA NA STAŁE DO KAMPERA
i jest integralną częścią pojazdu.
proszę o wyjaśnienie czy trzeba mieć trzecią tablice czy jak kto chce?
i czy taka też bo i tak tablicy na pojeździe nie było by widać.
Spax - 2017-10-21, 12:43
JaroW napisał/a: | lwojtek napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | |
Na jednym ze zdjęć DSCN6627.jpg Z.Sciaga mskuter, czy działa? zauważyłem brak tablicy rejestracyjnej na kamperze. Zgodnie z rozprządzeniem Ministra Infrastruktury pojazd powinien być wyposażony w komplet tablic rejestracyjnych czyli z przodu i z tyłu. Sądzę, że tylna tablica została przeniesiona na rampę dla skutera. Zgodnie z polskim prawem brak tablicy na pojeździe jest karany mandatem karnym nawet do 500zł. Aby nie mieć problemów z policją należy wystąpić do wydz. komunikacji o wydanie tzw. trzeciej tablicy rejestracyjnej na bagażnik. Wydanie tablicy jest wpisywane w dowód rejestracyjny, procedura bardzo prosta a koszt ok. 50zł znacznie mniej niż potencjalny mandat. |
Witam
a czy dotyczy też rampy na skuter i motocykl
bo u Muzyków to ja widzę RAMPĘ
A RAMPA JEST ZAMOCOWANA NA STAŁE DO KAMPERA
i jest integralną częścią pojazdu.
proszę o wyjaśnienie czy trzeba mieć trzecią tablice czy jak kto chce? |
Poczytaj proszę tu: »»» http://www.motofakty.pl/a...k-rowerowy.html
oraz tu: »»» http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/0669
GENAS - 2017-10-21, 13:53
Nie zaśmiecajcie tematu.
Kompi - 2017-10-22, 13:16
Stoimy razem z Barbara i Zbigniew Muzyk w hotelu pod milionem gwiazd na plaży niedaleko Richea
Spax - 2017-10-22, 14:05
Pięknie !!!
Kompi, macie farta z zasięgiem telefonicznym. Do Basi niestety nie da się dodzwonić.
Kompi - 2017-10-22, 14:10
....
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-23, 13:35
Cudo,cudenko,plaza koło Richei20 km od Monenvazji.Sama nie wiedziałam ze nazywa się Vlychada. szczęśliwie jesteśmy po ogromnym stresie z mojej strony,na plazy z widokiem na Monenvasja.Od wioski Richea ekstremalny zjazd górami w dół 8 km.przy różnicy wysokości 500m.Same 4x4 kampery nakładkowe.no i my duzy kamper i niemiecki.Kolpi ma małego blaszaka.W 2011 roku pisałam ,że droga dla kóz,teraz uważam ,że dla śmiałków
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-23, 13:37
Szkoda zmiana pogody,wczoraj czyli w poniedziałek lało akurat byliśmy w drodze.Zatankowalismy gaz zużylismy 38litrów.Stoimy poniżej Skali/15km./,miedzy Elos a Eleia,znana plaża przy murku,stoja kampery,kazdy ma prysznic dla siebie.Jesteśmy my i jedem przerobiony z wozu strażackiego.Wielkie sprzatanie Na ońcu napisze wszystkie miejsca noclegowe,ale wkleje to na początek,chyba tak będzie lepiej.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-24, 13:46
Po dwóch stronach pisania na temat i nie temat,pisze dalej od wyjazdu z Githio.Skala,lidl,zakupy i dajej prowadzi GPs na Molai i Richea.po drodze plaża przy murku zatrzymanie na krótko. Molai prowadzi nas góra miasteczka,fatalne wąskie dróżki.Przebijamy się koło drogi prowadzącej do Monenvazji. Nowa droga ale serpentyny i wysokość sprawiają ,ze to trudna trasa.Jestmiasteczko Richeakrążymy bo nie wydaje nam się ,ze skret taki waski.Zjazd 8km wąsko do pół drogi potem lepiej nawet zrobili barierki zabezpieczające na zakrętach.No jesteśmy.Fotki z drugiego dnia po zachodzie słonca,ciemne
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-24, 13:56
Woda kryształ,bez fal,nikt nikomu nie przeszkadza chociaż w niedziele było kilka samochodów osobowych.w poniedziałek czyli 23.października jedziemy z powrotem do cywilizacji.Ma być zmiana pogody,jada tez inne kampery.Udaje się szczęśliwie dojechać na plaże z prysznicem blisko Monenwazji.Potem w deszczu do plazy obecnej N36°47'55.10 i E22°47'00.00 dziś pogoda prawidłowa.teraz po południu znów wieje,i sa fale
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-24, 14:00
c,d
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-24, 17:27
Teraz wieje jak pisałam ale cos musi się dziac.idziemy na spacer Skały czerwone a za nimi mała droga same folie i ogrody :!:Przyjechal Grek po paprykę pokiwal i tyle
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-24, 17:31
Stare warzywa i smieci naokoło foli,nowe warzywa,no i drzewa oliwne i pomaranczowe
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 12:00
Wczoraj 25.X wyjechaliśmy z plaży poniżej Elos,do Skali oraz do tamtejszego Lidla.My jak zwykle pieczywo,i sery,inne towary z targow lokalnych,a jeszcze mamy zapasy które sama przygotowałam.Nie ma pogody na zrobienie grila Po lidlu wracamy na jeszcze jedna pobliska plaże z 2015,pusto,tylko kozy w odległości 100m.koziarz nie wie gdzie już robią oliwe Z.zerwał dwie oliwki,zgiótł je w ręku,gdzie oliwiarnia,pękalam ze smiechu
Potem przez Geraki,ale nie było miejsca na postój Zegarek pokazuje ,ze 2 godz do zmroku,odległość niewielka 60km,ale wielkie góry i serpentyny. od 2012 unikałam tej trasy jako pilot Decyzja jedziemy Droga piekna szeroka,oznaczona białymi liniami.niestety często bez barierek,no i serpentyny prawie cały czas przez piękne kolorowe góry i wąwozy,aż do Leonidio.Nawet nie zaglądamy do moni Elonis.Już o zmroku nasze Sambatiki
Ponizej fotki z trasy Skala,Geraki,Kosmass,Leonidio i Sambatiki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 12:12
Dzieki naszemu psu i wymagających spacerów z nim,poznajemy różne zakamarki,ktorych normalnie byśmy nie widzieli.Psow zdecydowanie mniej,na Peloponezie,zobaczymy jak w centralnej Grecji. Taka mamy fajna plaże,a ja siedze w bluzie z długim rekawerm.Zrobiła się i tu jesien. Po Sambatiki ,Kivery,Nafplio,czekanie az Polak załatwi nam oliwe,a może sami gdzies spotkamy.Mam jeszcze w rewanżu "moje prince polo".Patrzylam na mape,będziemy wracać przez: Korynt,Moni.Osios Lukas,Thermopile,gorąca rzeka,oraz gorace jezioro koło Damasty. Potem przebicie na Edesse.Co tam za wodospady.Macedonia i kawałek Serbii,z przebiciem,na most z elektrownią.Dalej Arad,Węgry i Słowacja bez autostradowo.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 12:49
Nawet jak 5 fotek to mi wyskakuje internet i praca na nic.może się uda bez tekstu.Dalej droga przez Kosmass do Leonido.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 12:54
Sambatiki.godz 14 czasu ich,przejasnia sie
Spax - 2017-10-26, 14:47
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | cały czas przez piękne kolorowe góry i wąwozy,aż do Leonidio |
No to się Zbyszek nakręcić musiał Niezła ta trasa - jechałem nią również.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 17:53
Pogoda na tyle się poprawiła ze Zbych był w wodzie i pod prysznicem.Ja trochę pofociłam.Jutro ma być ladnie,musimy jakoś się przebić przez wał portowy,tam z tyłu sa przepiękne skały koloru popielatego.Sobota dzień Ochi,nie wiem gdzie się zaczepimy na jakies uroczystości
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 17:56
Spax The Dog napisał/a: | No to się Zbyszek nakręcić musiał Niezła ta trasa - jechałem nią również. | Darek dzięki,jak by nie Ty to pewnie byłoby maleńko wszystkich wpisów.Musisz następnym razem jechać do Richei to dopiero jazda
Na plaży w Sambatiki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 18:37
Sambatiki.Myśle że się podoba i każdy kto przeczyta zboczy tu z głownej drogi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-26, 18:43
Za kamperem ścieżka na druga strone morza,sesja skalna
Spax - 2017-10-26, 19:46
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Musisz następnym razem jechać do Richei to dopiero jazda |
Dla mniej odważnych: dojazd do plaży z Richei »»» https://goo.gl/maps/32w5V6PaqNm
Widok z lotu ptaka. Może ta plaża pozostanie jednak bardziej dziewicza
A przed tą (na Evii) to już ostrzegam - byłem zjechałem i prawie już nie wjechałem: »»» https://goo.gl/maps/Z6ibPDwchR72
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-27, 17:15
Dzisiaj czyli w piątek pogoda super.Dojechało dużo turystów,bo tu jest fajnie dla dzieci.Sprawdzam pogode,ale tak jak dziś już nie będzie.Zobaczymy do jutra jeszcze Sambatiki.Obok nas spały dziś 2 dziewczyny w osobówce.Okazało sie,że Łotyszki.W Leonidio jest wiele miejsc do skałkowania.Kawka rano od nas bardzo je ucieszyla
SZEJK - 2017-10-27, 20:50
Barbara - czytam ,czytam nie tylko Darek.
Podziwiam widoki i Wasz luzik, szczerze zazdroszczę takich wypraw.
zbyszekwoj - 2017-10-28, 11:27
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Dzisiaj czyli w piątek pogoda super.Dojechało dużo turystów,bo tu jest fajnie dla dzieci.Sprawdzam pogode,ale tak jak dziś już nie będzie.Zobaczymy do jutra jeszcze Sambatiki.Obok nas spały dziś 2 dziewczyny w osobówce.Okazało sie,że Łotyszki.W Leonidio jest wiele miejsc do skałkowania.Kawka rano od nas bardzo je ucieszyla |
Jak Łotyszki to wysokie blondynki powinny być. Uważaj na Zbyszka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-28, 11:31
Wczoraj był najpiękniejszy dzień,dziś ciepło ,ale pochmurnie. Robimy porządki.Dzisiaj Łotyszki po skałkowaniu wieczorem zabierają nas ich samochodem do Leonidio.Wczoraj były do póżnego wieczora, były w jakimś barze,gdzie dziś jest muzyka.Spały na plazy .Fajnie mamy wreszcie z kim pogadać po rosyjsku.Mówią -one jeszcze umieja rosyjski,młodzi,juz nie.Sprawdziłam kalendarz 2 lata temu były tu pustki ale to był weekend na 1go listopada.Teraz parkuje w porcie i kolo nas dużo osobówek,widać ze to turyści.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-28, 11:55
Cytat: | Jak Łotyszki to wysokie blondynki powinny być. Uważaj na Zbyszka. | może i blondynki,fajne samotne mogły by być naszymi córkami.Ta co pilotuje wyjazd bardzo pogadana,może wreszcie wybierzemy się północ :spokoidziemy coś pofocić bo nie mam nic do wklejenia dla Was Wszystkich
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-28, 17:28
Po obiedzie Zbych mówi idziemy tam,kapliczka po drugiej stronie gl.drogi.Myśle ,że szliśmy cały czas pod góre przeszło godzine,z powrotem,szybko przed deszczem w 20 minut.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-28, 18:06
Przechodzimy na druga strone drogi głównej która wiedzie do Nafplio
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-28, 18:13
Jest wreszcie cel lezienia monastyrek,a jakie wodoki
BaWa - 2017-10-30, 08:14
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Dzisiaj Łotyszki po skałkowaniu wieczorem zabierają nas ich samochodem do Leonidio |
i jak było? napisz coś Piwko na zachęte
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-30, 13:59
No co u nas dzisiaj poniedziałek 30 październik Jak nigdy,chce mi się do domu.Starość nieradość.Jak świeciło słonce to ok ,a dziś ponuro,przykrzy się.Stoimy i spaliśmy też przy plaży Arvanita, oczywiście w NAFPLIO,miedzy ruinami zamku,a twierdzą Palmidi.Ściezki do spaceru dobre.Rano po śniadaniu/fajne tosty smażone/,poszliśmy do Lidla.Tłum ludzi,naszego chleba 1kg.nie ma.Wracając ich ulicami trafiliśmy 2 x bakery.Raz chleb dość duży za 1,40,a potem Z.mowi tu za 0,80 to też kupiłam i zrobiłam fotki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-30, 14:09
W niedziele czyli wczoraj wyjechaliśmy z Sambatiki Dzień słoneczny,droga dobra szeroka,cały czas plaże po prawej a po lewej góry.nie do wszystkich miejsc da się zjechać,dużo plaż jakby prywatnych.Trafiamy na miejsce z przed dwóch lat.Dobre ,bo znikły psy,kamienie białe,woda krysztal.Przeszlismy cała plażę z hotelem,2 domy zamieszkałe i nieczynny bar.Z.pływał a ja pogrzalam się na kamieniach.Niestety po południu bardzo wieje,nawet w KiVeri i dlatego spróbowaliśmy w Nafplio,na parkingu nie w porcie/żadna atrakcja/ a na parkingu przy plazy Arvanita
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-30, 14:14
Zbych idzie nad wode a ja pilnuje i wklejam fotki dla Was.Czekamy na informacje od Polaka w sprawie oliwy i wtedy już kierunek Korynt,itd.do góry.Dzieki za 13000wyswietleń :kwiatek2poniżej jeszcze spacer przy plazy Arvanitia w Nafplio wieczorem,oraz sciezka z opuncjami
Spax - 2017-10-31, 09:02
Eh - fajnie tam macie
U nas dzisiaj +1,5 C W Rumunii chaos śnieżny. Lepiej sobie zostańcie w ciepełku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-10-31, 11:57
Spax The Dog napisał/a: | W Rumunii chaos śnieżny | martwi mnie ta Rumunia dzisiaj rozmawiałam z Kaziami,przez Slowacje tez był snieg :haha:Już mi się tu nudzi ile można spacerować tymi samymi ścieżkami.Czekamy do jutra,ale już dałam euro i bańke.
izola - 2017-10-31, 15:24
Cytat: | :Już mi się tu nudzi ile można spacerować tymi samymi ścieżkami. |
mimo że ciekawe są te ścieżki, wszystko co znamy staje się mniej interesujące ...ja jadę zawsze w nowe miejsca, też potrafi mi się szybko opatrzeć okolica
...ale czasami parę km dalej już jest inaczej ...pomyśl : w domu nie jest lepiej , a po powrocie co czeka? -zaległa praca domowa !
Mirekl61 - 2017-11-01, 13:30
Barbara wracaj
Pocieplało 6,8 za oknem.
Trochę siąpi co prawda, ale jest milutko
mcfly - 2017-11-01, 14:12
rakro1 napisał/a: | mcfly - odłącz regulator ładowania od solarów aby się nie zniszczył. |
czy to jest to ustrojstwo? jak to odłączyć ,po prostu kabelki rozłączyć? w końcu nie wymontowałem tego akumulatora. czy solary mimo tego że nie odłączyłem aku pokładowego trzeba odłączać np. na zimę?
mcfly - 2017-11-01, 14:22
Spax The Dog napisał/a: | mcfly napisał/a: |
W załączniku plik "kml" z miejscówkami greckimi - możesz zaimportować do swoich map. |
Dzięki. Wrzuciłem miejscówki greckie. Na razie bez opisów. w wolnej chwili dorzucę opisy. około 250 sztuk - jest się gdzie zatrzymać za darmochę. Trochę się napaliłem na październikową Grecję ze względu na mnogość miejscówek. W przyszłym roku daruję sobie Chorwację , nie umywa się pod względem miejscówek. Jeżeli ktoś ma jakieś sprawdzone pliki z miejscówkami to prośba o podzielenie się nimi wszyscy będą mogli skorzystać. Ja zobowiązuj ę się że zawsze będą dostępne bez żadnych ograniczeń.
rakro1 - 2017-11-01, 17:35
mcfly napisał/a: | rakro1 napisał/a: | mcfly - odłącz regulator ładowania od solarów aby się nie zniszczył. |
czy to jest to ustrojstwo? jak to odłączyć ,po prostu kabelki rozłączyć? w końcu nie wymontowałem tego akumulatora. czy solary mimo tego że nie odłączyłem aku pokładowego trzeba odłączać np. na zimę? | - Przeciwnie.Nie odłączaj,będą doładowywać akumulatory.No chyba,że garażujesz.Wtedy też nie odpinaj ale nie doładują,chyba,że od żarówek w garażu.To na zdjęciu zdecydowanie wygląda na regulator. - to dla Basi z pozdrowieniami i przeprosinami za zaśmiecanie wątku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-01, 20:14
rakro1 napisał/a: | i przeprosinami za zaśmiecanie wątku. | trochę mnie to zdziwiło o co chodzi przeprosiny przyjęte.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-01, 20:30
W Nafplio jestesmyod niedzieli po popudniu/29.X/ do 1 listopad-środa wyjazd po placu,tankowaniu wody.Dojechalismy do Loutraki,stoimy najpierw przy ulicy z zatoczce koło samej plazy,ale przenosimy się na promenadę pod słynnym wodospadem. Z.poszedł spac,bo go boli reka.Ja sobie siedze i pisze,troche telefonuje.Super od jutra poprawa pogody zaraz rano nad jezioro Wouliagmenes Ale i tak już jedziemy do góry kierunek Lamia.Podrodze.juz pisałam Moni Osios Lukas,Thermopile/goraca rzeka/. Powtarzamy trase z 2016 roku.Jest bardzo urokliwa,cały czs nad zat.koryncka od strony północej. Mam fotki jutro powklejam razem z fotkami z nad jeziora.ciekawa jestem czy będzie jakiś kamper Świerza oliwa pachnie ilościami,no i jest zielona,spróbowałam ,,,fotki z Loutraki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-01, 20:38
Kolego Spax możesz sprawdzić co takiego jest w Edessa,tamtędy chcemy wracać potem granica z Fyrom.Może podaj Twoje miejsce ,granica Dorjan to znam i te monastyry,no i jak przebiliście się do Serbii.Potem chcemy na Negottin i Rumunia.Mamy dużo Ronów,forintow,troche mało euro,ale styknie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-01, 20:44
mcfly napisał/a: | Wrzuciłem miejscówki greckie | jak to jest w moim temacie,to gdzie te miejscówki greckie,lepsze od moich.Po skończeniu trasy,napisze po kolei wszystkie miejsca postojowe,nietylko noclegi Będzie tego sporo Stanek miałeś racje,najlepiej pisać wszystko na świeżo,chociaz my mamy wszystko w kalendarzu Jak czytasz to się odezwij
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-01, 20:52
Mirekl61 napisał/a: | Barbara wracaj
Pocieplało 6,8 za oknem.
Trochę siąpi co prawda, ale jest milutko | Mirki,w Nafplio pierwszy raz otworzyliśmy parasole,ale dużo ciekawych miejsc zobaczyliśmy,bo z Puszkiem trzeba spacerować Nikt nie zwrócil nam uwagi a jest to miejsce spacerowo-sportowe na mieszkańców dość dużego miasta Plaża jest wyremontowana,nasypany kamien a propos okazuje się że nie tylko Horwaci,wyścielają plaże ladnymi kamykami.
marekoliva - 2017-11-01, 21:33
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | co takiego jest w Edessa |
Edessa to wodospad a właściwie dwa większy i mniejszy.
marekoliva - 2017-11-01, 21:34
Edessa
Mirekl61 - 2017-11-01, 21:37
Spacerujemy, ale po 15 minutach kolana tak skrzypią z zimna, że trzeba do domu wracać.
Stawiam na ochłodę, u nas się nie przyda (za zimno).
Resztę Peloponezu + Kreta za rok.
Spax - 2017-11-01, 22:31
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | ... i te monastyry,no i jak przebiliście się do Serbii.Potem chcemy na Negottin i Rumunia.. |
Klasztor Prohor Pčinjski
42°19'47.3"N 21°53'38.3"E
42.329812, 21.893962
Granica Macedonia - Serbia
Przejście czynne całą dobę. W linku dojazd od strony Kumanowa »»» https://goo.gl/maps/qrQ8ZzBJjF22
42°18'47.8"N 21°52'57.9"E
42.313290, 21.882739
Stamtąd lekki podjazd pod górę i powrót na autostradę w kierunku Vranje. »»» https://goo.gl/maps/3BepL8zb5L52
Spax - 2017-11-01, 22:48
marekoliva napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | co takiego jest w Edessa |
Edessa to wodospad a właściwie dwa większy i mniejszy. |
I trochę historii obok klasztoru.
40°47'47.2"N 22°03'28.3"E
40.796449, 22.057871
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 17:01
Mirekl61 napisał/a: | Resztę Peloponezu + Kreta za rok. | niemozliwe my jak szczęśliwie wrócimy,dlugo nic.Jezeli pojedziemy to dopiero koniec listopada Dlaczego bo musimy trochę pomieszkac,jakies remonty coś zarobić na eurasy a do tego sezon oliwowy w 100% jest w grudniu,i dojrzałość pomarańczy, awokado tez koniec listopada,pocz.grudnia. i będzie to na pewno Kreta z Peloponezem
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 17:10
Po przespanej nocy w Loutraki jezioro Vouliagmenes,przepiękne miejsce.Naokoło góry,w srodku jezioro,a w dali przebija się zat.Koryncka.My,belgo-wegrzy,niemcy,austria. Moda na psy,zamiast beżpanskich greckich każdy kamper ma 1 psa.tu 2 kampery po 2n psy.Węgrzy 2 wielkie czarne rotwailery,my 1 puszka : Pogoda słońce 22 st.ale jak wiaterek to trzeba sweterek. Zapmniałam mam pianke do pływania,bo pytam takiego co pływał,on mówi,że woda ma 17st.to trochę mało :confusedponiżej fotki z nad jeziora.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 17:16
Mapa pogodowa pokazuje temp.wody 21 ja mam termometr jutro sprawdze.Niedługo zachód słonca bad jeziorem
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 17:59
marekoliva napisał/a: | Edessa | dzieki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 18:26
Spax The Dog napisał/a: | marekoliva napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | co takiego jest w Edessa |
Edessa to wodospad a właściwie dwa większy i mniejszy. |
I trochę historii obok klasztoru.
40°47'47.2"N 22°03'28.3"E
40.796449, 22.057871
Obrazek | Spax głowa mnie rozbolała ,bo nie mogłam znaleźć naszej Macedoni.Kuklica,Moni Lesniowski.To dla Ciebie na następny wyjazd.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 18:31
Rozumie taraz o jakie przejście chodzi -myślałam ze grecko macedońskie w Dorjan znalazłam wszystko na maps-me,bo z tel.to kłopot,tam będzie droga strefa.Jeszcze przed wjazdem z Grecji uzgodnie z Tobą.dzieki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-02, 19:06
Kończe Z.włączył TV.pozostały niewklejone fotki sciezki z pouncjami przy plazy Arvanita w Nafplio
mcfly - 2017-11-03, 06:16
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | mcfly napisał/a: | Wrzuciłem miejscówki greckie | jak to jest w moim temacie,to gdzie te miejscówki greckie,lepsze od moich.Po skończeniu trasy,napisze po kolei wszystkie miejsca postojowe,nietylko noclegi Będzie tego sporo Stanek miałeś racje,najlepiej pisać wszystko na świeżo,chociaz my mamy wszystko w kalendarzu Jak czytasz to się odezwij |
Nie jestem pewien czy to do mnie czy do Stanka. Niemniej jednak zachęcam do wprowadzania miejscówek bezpośrednio na www.miejscowkict.pl. jeżeli okaże się to zbyt żmudne to ja mogę przepisać. Fajnie by było gdybym dostał to w formie jakiegoś uporzątkowanego pliku np. Excel, txt, csv.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-03, 10:21
[quote="mcfly"]Fajnie by było gdybym dostał to w formie jakiegoś uporzątkowanego pliku np. Excel, txt, csv.
[/quoteczy to nie jest to samo co załozyla Frape Beata i Leszek tez pokazywali miejscówki z grecji i bałkan.moze moderatorzy podpowiedzą gdzie to jest razem :Spróbowalam jest miejsce nasze jezioro,ale u Beaty jak nacisnęłam to pokazało się miejsce z nazwa i fotka niwazne mamy swoje wspaniałe miejsca o których pisze na forum.Barbara Poniżej sciezka spacerowa z opuncjami w Nafplio
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-03, 10:39
Jesteśmy dalej nad jeziorem Vouliagmenes Pogada ladna ale już nie upalna.Z.poszedl z psem w kierunku wykopalisk.Jest tam punk widokowy.Jadac dalej wstąpimy tam kamperem.Przebijemy się na druga strone półwyspu do Porto Germene,potem gł.droga i zjazd do Osios lukas.Temp.wody mierzyłam ok.20-21st
Spax - 2017-11-03, 11:46
Pamiętam jak kiedyś nieopacznie dotknąłem tych pieruńskich owoców opuncji. Kurcze chyba ze dwa tygodnie nie mogłem tych drobnych igiełek z nadgarstka wyciągnąć.
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Temp.wody mierzyłam ok.20-21st |
łoł to cieplej niż Bałtyk latem. Pianka i do wody!
mcfly - 2017-11-05, 06:54
[quote="Barbara i Zbigniew Muzyk"] mcfly napisał/a: | Fajnie by było gdybym dostał to w formie jakiegoś uporzątkowanego pliku np. Excel, txt, csv.
[/quoteczy to nie jest to samo co załozyla Frape Beata i Leszek tez pokazywali miejscówki z grecji i bałkan.moze moderatorzy podpowiedzą gdzie to jest razem :Spróbowalam jest miejsce nasze jezioro,ale u Beaty jak nacisnęłam to pokazało się miejsce z nazwa i fotka niwazne mamy swoje wspaniałe miejsca o których pisze na forum.Barbara Poniżej sciezka spacerowa z opuncjami w Nafplio |
Nazwę i możliwość dorzucenia zdjęcia dodam w wolnej chwili.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-05, 17:16
Cytat: | Nazwę i możliwość dorzucenia zdjęcia dodam w wolnej chwili.
| znalazłam pod zagranicznymi miejsca postojowe wg CT.dzieki Tobie ,że odświerzłeś temat.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-05, 17:44
Sobota 4 listopad,rano pojawiły się fale na jeziorze Oj.bedzie zmiana pogody oczywiście sprawdza się.Po porannej kawie wyjazd.Trasa 1.wykopaliska Heraion,potem przez Perachora,Pissa,do Shinou,nad zat.Koryncka,dalej samym morzem do Psatha,omijamy Porto Germeno,do Thivia,oraz przez Livadia/z Lidlem/do Mon.Osios lukas.Zrobiliśmy 180km pogoda od deszczu,przez mgłę,chmury ,aż do słoneczka.Trasa,gorami,wzdłuż morza,głowna droga tez,widoki niesamowite. Przejazd przez miasteczka na stokach gór-ekstremalne Polecamy każdej zalodze zajechanie do Osios Lukas nie dość że moni uroczy,to scenieria jego położenia zatyka dech w piersiach.Na dużym parkingu przespaliśmy noc,zwidzanie i uciekamy bo to niedziela -zaczynają zjeżdżać się autokary.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-05, 17:59
Niedziela 5 listopad-po odjechaniu z Moni Osios Lukas,po zwiedzeniu moni podczas mszy na której jest kilka osób,jedziemy przez Distomo,Davlia. Pilnujemy aby tak nas poprowadził GPS/piękne góry/.Do Thermopili i jeziora koło Damasty zrobiliśmy 104km [b]Pod Leonidasem Z.tankuje wodę,ja z psem sprawdzamy rzeke z wrzątkiem.Znów podsypali nasyp z siarka ale woda ta sama.Nalezy zrobić sobie swój grajdoł. [b]Kampery greckie pod wodospadem,/pisze Thermopile springs/.Tu przyjedziemy motorem.emigranci są nadal. .My stoimy przy jeziorku.moczylismy się 1,5 godziny.Zostaniemy tu troche Fotki jutro,bo cos szwankuje,na szczęście uspokoił się internet,ale mi się dziś już nie chce Pozdrawiam Barbara.Zbyszek siedzi nad krzyżówkami. poniżej foty z monastyru położonego w przepięknej górzystej okolicy. Wiosna 2016 tu będąc oglądaliśmy naokoło kwitnące żarnowce.Myśle ze sa w relacji kwecien ,maj 2016.Sprawdze bo cos mam nieskończone relacje Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-07, 08:29
Okolice Thermopili .Poniedziałek rano jeziorko i po południu po 1,5 godziny.Tak samo jak by to były termale węgierskie. w południe Z.ściaga skuter i jedziemy do Thermopil.Springs nie ma nikogo,tylko kram z miodami.My jedziemy na swoje miejsce nad rzeka koło Leonidasa. Wspaniała woda,sloneczko ładna podoga.Dziś wtorek też będzie pogoda teraz jezioro,potem tak jak wczoraj.,ale pojedziemy do samego miasteczka Thermopile
koko - 2017-11-07, 09:19
Moja Stasia kupiła tam miód i mówi że to najlepszy miód jaki do tej pory jadła.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-07, 15:24
Za muzeum w Thermopilach jest duża olejarnia.Kumaty gość załatwilismy sprawę.Miaseczko pusto-senne,nic specjalnego.Idziemy do jeziorka.Rano kumata greczynka powiedziała ze ta woda to nr 1 w Grecji :(Godz 18 czasu greckiego,wyszlismy z wody,stale Ci sami bywalcy,kali nichta na dobranoc
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-09, 20:20
Przewidywania pogodowe sprawdzają się.zbych we wtorek wieczór pakuje skuter.Środa 8.XI.z samego rana burza z grzmotami i leje jal za cebra pod parasolem Z.tankuje wode pod Leonidasem i przez Lamia,Farsala,Larisa ,Karditsa 35 km od Veria gnamy . pogoda ,pada,,słonko na przemian z chmurami i mgła.Robimy 293km.Prawie wieczór,nocujemy na przeciw stacji benzynowej w miasteczku przed samymi serpentynami,oraz niedaleko bramek do płacenia autostrady.kawałek udało nam się jechać bezpłatnie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-09, 21:02
Dziś CZWARTEK po kawce ruszamy w droge.Cudeńko- droga górami wys.ponad 1200m. od Polymylos do Veroia. Dobrze ,że wczoraj cofnęliśmy się wieczorem do miasteczka,do spania no i tankowania. Widoki wspaniałe,ale fotki tego nie pokaża.
W rejonie tym sa marmury.Nie jedziemy do Pangia Soumela.Mam fotke duzy monastyr.Za to za Veroia jedziemy do góry,jest piękny monastyr z zabudowaniami,oraz obok stawiany nowa cerkiew.Nie możemy doszukać się nazwy,a na mapie nie pisze. Psuje się aparat foto.Kombinacje,zoom nie działa.Kłopot zobaczymy jak wsadzimy karte do kompa. Potem niedaleko do Edessy.Trafiamy na park Katarakty.Widokowe miejsce.Powinno się w mieście być cały dzien.Moze nasrepnym razem gnamy do Polikastro jutro 50 km do Macedonii i żegnaj Grecjo.rejony te bogate w sady owocowe.[b]Kaki czyli owoc Szarona,wystepuje prawie w każdym sadzie.nikt nie uwierzy ale znów trafiamy na wysypane owoce. Koniec 2 dni Macedonia i Serbia do mostu na Dunaju w Serbii i po drugiej części -Rumunia Odezwiemy się na Wegrzech .Za dużo mam zaległości w fotkach.jest godz ich czasu 10.chowam kompa,sniadanie i w droge do Macedonii Foty nie chcą się wkleic
Spax - 2017-11-09, 22:07
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Środa 8.XI.z samego rana burza z grzmotami i leje jal za cebra | Serwis pogodowy per SMS się sprawdza.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-18, 17:55
Serbia-obliezakJesteśmy za Niszem,przebijamy się na Zajecar,Negotin,do mostu na Dunaju,a tu w miasteczku objazd,pytamy my damy rade tak,tak.Poczatek ok,ale po czasie tak jak na fotkach.Zbyszek mistrzostwo swiata.Zrobił się taki korek,że kamper musiał się cofnąc i zakopać w czerwony kamien,auta przejechały,a chłopy przyszły nas wypchać z miękkiego kamienia.dla nich to normalka,a ja chciałam się ukichać ze strachu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-18, 20:51
Dziekuje zięciowi,znalazł błąd dlaczego nie było fotek na forum Po malu koncze relacje i uzupełnie fotki.Psydalej sa problemem,o czym przekonaliśmy się na stacji paliw Lukoj w Macedonii
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-19, 21:18
Jeszcze mam trochę do napisaniaale informuje że od wieczora 13go listopada,czyli poniedziałku jesteśmy w domu :!:Najpierw na prośbę Spaxa uzupełnie fotki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-20, 22:36
Post do strony 17 przebicie się na druga strone zat.korynckiej,potem do drogi głownej i znowu skret na Livadi do Osios Lukas,moja wina,że na bieżąco nie wklejałam fotek,ale jest to czasochłonne,a na 17str pod relacja zmieściło się tylko 10,a chce wkleić więcej,bo wszystko jest ciekawe jak cala Grecja.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-21, 17:25
Troche nie po kolei,ale można sprawdzić na mapie.to dlatego,ze wklejam zaległe fotki i nie mieszca się w dobrych postach.Edessa,miasto położone na dużym płaskowyżu.Kaskady nie rozumia,ale Kataraty tak.Zaraz zresztą pisze po angielsku Woterfall.Piękny duzy park,z tarasami,schodami w dół no i schodzącymi się strumieniami tworząc wodospady.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-21, 17:42
Veria,duże miasto w górach.Nie zatrzymujemy się,ale zaraz za miastem drogowskaz do monastyru.Skrecamy,dobra droga w góre.Co to
nowa cerkiew w budowie.Jest i Ladny monastyr.Katolikony zamknięte,ale 5 Rosjan zwiedzają,podłaczam się do nich.Moge zrozumieć to co mówia .Sa z Krasnojarska.Pytam o nowy moni,ale nie zrozumiałam co do rzeczy ma wracz-lekarz :Jest jedna fotka z cieniem słonecznym ,może ktoś odczyta
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-21, 17:54
No i EDESSA,nie chciało nam się dojechać w kwietnu a byliśmy blisko.Na około same sady owocowe,liście kolorowe.Widac jeszcze nie zerwane kaki .Robie fotki a Z.mowi popatrz ile tam jest,cofa fatkycznie wysypane w bocznej drodze.Biore siatke,a tu trzeba paczuszke ,jest luzem taka z lidla.Dlaczego na czubku owoca taki ślad jakby przecięcia.Pyszne ,bez goryczki,zeby nie cierpną jak przy innym gatunku.Zajadamy się ale musi być mięciutki.doklejam 2 fotki z wodospadow
KulkiDwie - 2017-11-21, 18:00
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | co to za nazwa |
χώρος ανεγέρσεως ναού άγιος λουκά - plac, miejsce budowy świątyni św. Łukasza
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | wysypane w bocznej drodze. |
Podobną historię mieliśmy swego czasu latem w tej samej okolicy, gdzieś niedaleko Edessy, tyle że z brzoskwiniami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-21, 18:10
KulkiDwie cieszę się,że czytacie,wy też jesteście miłośnikami Bałkan.I tak będę mieć do Was prośbe,ale na razie robimy przerwę na domowo- rodzinne sprawy,no i trochę odszykowanie kamperaa
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-21, 18:22
Pozostał jeszcze przejazd przez Macedonie,Serbie no i już bez fotek Rumunia,Wegry,gwóźdź w kole,i przez snieg na Słowacji do domu.
Spax - 2017-11-22, 09:59
Szanowni forumowicze!
Myślę, że należą się Barbarze i Zbyszkowi wielkie brawa za odwagę, wytrwałość oraz za informowanie nas opisowo/zdjęciowo o tym co się w czasie ich pobytu w Grecji działo.
Kto z Was dołącza?
BaWa - 2017-11-22, 10:04
andrzejm94 - 2017-11-22, 11:47
Dziękujemy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 13:59
Oj,Spax-siu,Darku,dzieki za poklaski .Starszej pani sprawia to radośc ,bo to jest dużo pracy pisanie i wklejanie fotek z relacji a nie sa to inne bzdety pisane na forum. Dziekuje dyrekcji,że take forum jest a 18 000wyświetlen tez o czyms świadczy.Dla wszystkich serdeczne dzięki Barbara Muzyk
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 14:31
Z Edessy już niedaleko do granicy Grecko-Macedońskiej.Śpimy wPollykastro,przy nieczynnej stacji benzynowej,oraz przy hotelu.Rano piątek 10.listopad wyjazd do granicy.Szukamy stacji benzynowej.Jest ładna stacja Lukoj Duże tankowanie 121 litrow x 52 za litr jest 6310 dinarów macedońskich płacimy karta w euro.I[b]Tu wielki kłopot Idę z Puszkiem na spacer,wydaje mi się,ze jest bezpiecznie i nie biore bata.Pan mówi gdzie mam iść bo jest duży pies,ale nie załapałam Nagle widze za bufetem,ze jakiś pies jest już na puszku oczywiście nasz puszek był na krótkiej smyczy Stoję jak wryta co robic,wolam donośnie ratunku ratunku ! gośc z baru jest ale macha tak jak ja rekami i nic,dopiero dobiega kilku innych ludzi od samochodow,tez tylko krzycza ,ale to pompglo.Zbych dopiero przybiega i niesie psa na rekach do auta.2 dni pies nie mógł sam wyjść z kampera,już w Polsce weterynarz dał zastrzyki i 2 szwy na rane pod brzuchem.Psy greckie plazowe sa łagodne,a ten trudno powiedzieć.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 14:53
Macedonia trochę autostrada w budowie to niepłatna,od Kumanowa jedziemy na Stare Nagoricane do przejścia granicznego podanego przez Spax-sa i zaznaczonego w maps-me. . Wcześniej w miasteczku wymieniam 2 razy po 2 euro kurs 61 dinara za euro.Kupujemy pyszce burki z mięsem,w sklepie ser "ydra" nie słony i cos tam jeszcze .Przed granią ok 20km piszeKokino,to co szukaliśmy w 2016 i nikt nie umiał powiedzieć gdzie to jest.Trochę późno a to 20km.Jedziemy.Asfalt dobry ale wąski,w góre coraz bardziej kręto.Pojedyncze auta tam jadą.Jest ale szybko bo za chwile nic nie będzie widać Puszek zajął moje miejsce no i dobrze bo nie widziałam drogi powrotnej z góry i serpentyny :haha:Aparat popsuty
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 15:39
Spimy na fajnym parkingu blisko główniejszej drogi.Granica macedońsko-serbska ok.Zaraz jest Monastyr. Potem kretą droga ale z balustradami,do Leskovaca.Tam płacimy gapowe za 7km.320 din.serbskich.Jakos tam do Niszu, i potem Zajecar do Negotina i po ciemku przekraczamy niepłatny most na Dunaju. Tu nie ma szans na nocleg,za tirami gnamy aż do Caransebes w Rumuni. Śpimy na zapisanym parkingu pod Kauflandem i Lidlem,.Rano niedziela,otwarte sklepy.Zakupy dla Zbysia i dalej przez Oradea do Debreczynu na Wegrzech.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 16:04
Równo 2 miesiące zrobione 6700km,kraje Słowacja,Węgry,Rumunia ,Bułgaria Macedonia,Serbia,Grecja z prawie całym Peloponezem. Troche sami,troche z innymi kamperami z Polski,ale wszyscy się spieszą,chociaz też emeryci. 2 razy opona,wentyl i raz gwóźdż.Wspaniałe miejsca,drogi miejscami zapierające dech zwłaszcza mój.Odpoczynek 100%,żarcie robione przez nas ale wspaniałe.Wyjazd bardzo niskobudżetowy bo wszystkie oszczędności poszły na Hiszpanię Przedewszystkim owoce i warzywa jakch u nas nie ma,bo różnorodne i nie z chłodni ,wiecej fot nie ma bo podczas powrotu mało się pyka no i nie było czym robic.Telefonem owszem ale znowu problem wklejania
koko - 2017-11-22, 20:35
Dziękuję!!!!
Darek Szczecin - 2017-11-22, 21:18
Również dziękujemy za pokazanie kawałka pięknego świata
bmalu - 2017-11-22, 22:05
Gratulacje. Chciałbym taki wyjazd powtórzyć, może nie tak długi ale tymi szlakami. Może na kaffce będzie więcej szczegółów?. Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-23, 10:00
bmalu napisał/a: | Gratulacje. Chciałbym taki wyjazd powtórzyć, może nie tak długi ale tymi szlakami. Może na kaffce będzie więcej szczegółów?. Pozdrawiam | jeżeli będzie grudniowa kawka,to na pewno bedziemy
zbyszekwoj - 2017-11-23, 17:08
No Basiu ,kawał dobrej roboty.Całą trase śledziłem i musiałem zdawac relację Krysi co tam Barbara nowego upichciła do jedzenia. W przyszłym roku już nie odpuścimy, Grecje powtórzymy.
Za wszysto dziękujemy dla Barbary ,a dla mojego imiennika
izola - 2017-11-23, 17:35
Czytałam i oglądałam ... dzięki za podzielenie się wrażeniami z podróży
beatpol - 2017-11-23, 22:12
Świetna relacja,bardzo lubię czytać wszystkie Państwa opisy podróży, dużo można z nich skorzystać.Pozdrawiam i życzę jeszcze długich lat podróżowania.Przyjemnie by było spotkać się gdzieś na trasie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-24, 10:15
Dzieki wszystkim nie wymieniam po kolei napisze jeszcze o samych miejscach noclegowych. Od niedzieli zaczynamy chodzenie do naszego aqva parku. wróce do Hiszpaniito drugi duzy wyjazd w 2017.Napisze o wszystkich miejscach bez kempingu,a nie spędzie kamperow po 500 na kempingu zdala od morza
emeryl - 2017-11-24, 11:39
Z przyjemnością śledzę Wasze wojaże zagraniczne.Dziękuję za Peloponez i czekam na więcej.Oczywiście
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-25, 18:53
Na str.1podaje noclegi z koordynatami,zajełam się Hiszpania a nie skończyłam miejsc noclegowych.Wieczorem
dinozar - 2017-12-08, 16:23
Supcio relacja! Dla takich chwil chce się żyć :D Chyba się wybiore w te wakacje
jedrek49 - 2018-01-05, 17:20
Basiu i Zbyszku Muzyk
Zycze Wam duzo zdrowia ,zdrowia ,zdrowia ,wytrwalosci ,sil ,szczescia i duzo pieniazkow w 2018r
oraz bardzo dlugich lat zycia w pelni sil ,tak abyscie mogli jezdzic po calym swiecie i opisywac nam swe wojaze
dziekujemy za wszelka pomoc
jedrek49 z Sanoka
|
|