| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Integra zarejestrowana jako ciężarowy - konsekwencje prawne
juchas12 - 2017-09-16, 09:23 Temat postu: Integra zarejestrowana jako ciężarowy - konsekwencje prawne Witam,
szukam intregry dla siebie i znalazłem auto w sieci. Jest to integra z 2015 roku zarejestrowana już w Polsce od sierpnia 2017. Problematyczne jest według mnie to że auto ma w dowodzie wbite że jest to auto ciężarowe. Jakie mogą być następstwa dla mnie gdybym nabył takie auto? Obecny właściciel twierdzi że może je przed sprzedażą przerejestrować na cempingowe. Jako iż było sprowadzone jako ciężarowe na milion procent nie była za nie odprowadzona akcyza. Cena auta jest jednak na tyle atrakcyjna że w razie czego byłbym w stanie nawet w razie kwasu ją zapłacić. Czy to się w ogóle trzyma kupy? Czy to że auto zostało zarejestrowane jako ciężarowe to tylko problem importera i osoby która auto w Polsce zarejestrowała? Poradźcie proszę.
Pozdrawiam
CORONAVIRUS - 2017-09-16, 10:43
Wałek jak nic. Po
juchas12 - 2017-09-16, 11:20
Ale ja świetnie wiem że wałek, ja pytam o następstwa i konsekwencje prawne.
tolo61 - 2017-09-16, 11:47
Zapłacisz akcyzę ...to najgorsza wersja
Niech przerejestruje na kempingowy, wtedy to już będzie jego problem.
kubanski - 2017-09-16, 11:48
Akcyza idzie za nabywcą.To nie największy problem w tym przypadku.
Pytanie czy urodziło się to jako integra?
Tabliczka zabudowy jest ?
tolo61 - 2017-09-16, 11:49
PS
Niektórym pasuje ciężarowy, bo mogą odliczyć Vat od paliwa .
Spotkałem się parę razy z kamperami" ciężarowymi "
tolo61 - 2017-09-16, 11:52
W dowodzie jest specjalny, kempingowy , nie ma miejsca na określenie czy to alkowa, integra ,czy półintegra.
Jak auto fajne i odpowiada , cena ok to nad czym się zastanawiasz???
Aż ktoś inny zrobi to szybciej???
juchas12 - 2017-09-16, 11:54
W dowodzie jak w pysk stoi ciężarowy. O tabliczkę zabudowy poproszę, ale na 99,9 urodziło to się jako integra.
moskit - 2017-09-16, 12:00
Zapłacenie akcyzy nie załatwia całego tematu, dojdzie jeszcze parę kwot.
Musisz sprawdzić całą drogę pojazdu od wyprodukowania po dzień dzisiejszy, jak okaże się że to przewał , dochodzi przepadek
Według mnie omijać szerokim łukiem
MAWI - 2017-09-16, 12:59
| moskit napisał/a: | | omijać szerokim łukiem |
Podpisuję się w 100% . Nic tylko kłopoty. Po pierwsze NIE WOLNO CI SIĘ NIM PORUSZAĆ PO DROGACH.( kratki i inne duperele,podziały nadwozia itd) Przy złośliwym policjancie zadzwoni po lawetę i to jest pewne. Co innego jak go przerobisz znów na kampera. Pamiętaj ,że to nie półintegra , której nośnik ( widelec mógł wjechać do kraju jako ciężarówka ,a w Polsce założyli mu budę i rzeczoznawca stwierdził ,że spełnia wymogi jako auto specjalne. Przy pełnej integrze ja bym się bał . Bo każdy Ci powie ,że to wałek. Omijaj.
Ahmed - 2017-09-16, 13:05
| tolo61 napisał/a: | W dowodzie jest specjalny, kempingowy , nie ma miejsca na określenie czy to alkowa, integra ,czy półintegra.
Jak auto fajne i odpowiada , cena ok to nad czym się zastanawiasz???
Aż ktoś inny zrobi to szybciej???
|
O tej porze i już na bani
Pawcio - 2017-09-16, 13:58
juchas12, jeżeli auto pochodzi z DE mogło być tam zarejestrowane jako ciężarowe.
juchas12 - 2017-09-16, 14:15
| Pawcio napisał/a: | | juchas12, jeżeli auto pochodzi z DE mogło być tam zarejestrowane jako ciężarowe. |
Co wtedy?
Bajaga - 2017-09-16, 17:17 Temat postu: Re: Integra zarejestrowana jako ciężarowy - konsekwencje pra
| juchas12 napisał/a: | Witam,
szukam intregry dla siebie i znalazłem auto w sieci. Jest to integra z 2015 roku zarejestrowana już w Polsce od sierpnia 2017. Problematyczne jest według mnie to że auto ma w dowodzie wbite że jest to auto ciężarowe. Jakie mogą być następstwa dla mnie gdybym nabył takie auto? Obecny właściciel twierdzi że może je przed sprzedażą przerejestrować na cempingowe. |
Jak zrobi z tego kempingowy specjalny w odpowiadającej tobie liczbie miejsc oraz będzie pewność zaplaconej akcyzy a do tego wszystkiego cena będzie Okazyjna to brać, czemu nie ! I nie słuchać forumowych malkontentów nudziarzy co to są jak milicjant w Misiu "... a gdyby tu było Nagle przedszkole w przyszłości i wasz synek mały tędy przechodził w przyszłości, którego jeszcze nie macie..."
juchas12 - 2017-09-16, 17:41
Akcyza na pewno nie jest opłacona skoro zarejestrował to jakim ciężarowy. Ja chętnie zapłacę akcyzę za to auto, pytanie czy jako drugi właściciel w kraju mogę.
Żeby jednak mówić o konkretach, poniżej link do ogłoszenia. Wszelkiej uwagi chętnie przyjmę.
link
SlawekEwa - 2017-09-16, 17:47
| juchas12 napisał/a: | | Wszelkiej uwagi chętnie przyjmę. |
Chyba Aran 70 interesował się tym kamperem
juchas12 - 2017-09-16, 18:13
Ja auto oglądałem i bym je brał od razu ale dowód zobaczyłem dopiero kilka dni po oglądaniu i teraz te kwestie prawne nie dają mi spokoju.
zbyszekwoj - 2017-09-16, 18:20
I potaniał.
MAWI - 2017-09-16, 19:05
Rób jak uważasz. Kolega wcześniej ocenił mnie jako malontęnta czy policjanta z Misia.
Może słusznie ,może nie.Uwierz mi ,że wiem co piszę. U nas utarło się .A co tam ciężarowy ,czy osobowy .Żadna różnica .Otóż jest. Są tu potrzebne zmiany konstrukcyjne. Sprawa prosta nie jest .Auto za dwie stówki, A nie za dwadzieścia tys. Ktoś świadomie wprowadził je na obszar Polski ,omijając prawo akcyzowe. Ty o tym wiesz. A mimo to brniesz w to. . Wystarczy poczytać definicję " co to jest samochód ciężarowy" . Na bank integra go nie przypomina. Panamera z kasetką w bagażniku to też nie bankowóz. To prawda. Zaproponuj obecnemu właścicielowi ,że pokryjesz koszty i niech on sprzeda Ci już kampera. To moja rada . Nie piszę tego z zazdrości . Ja bym nie brał i nie pakował się w kłopoty. Kolega jeżdził lawetą a w dowodzie ciężarówka. I już przy wnikliwszej kontroli miał kłopoty .( auto za dwadzieścia dwa tys.) A tu......
kubanski - 2017-09-16, 19:07
| juchas12 napisał/a: | pytanie czy jako drugi właściciel w kraju mogę.
|
Jak się dopatrzą,nawet będziesz musiał.Tylko wtedy na ich warunkach.
Jako importer masz znaczny wpływ na wysokość akcyzy (rzeczoznawca, parę trików).
Jeżeli autko legalne,temat do zrobienia.W rodzinie odkręcali kiedyś mercedesa w211 pomoc drogowa (akcyza). Sytuacja podobna.
Tu trzeba tylko cojones i 250tys.
Ahmed - 2017-09-16, 19:11
| zbyszekwoj napisał/a: | I potaniał. |
E tam , nadal 199 kilo netto , przy mojej wiedzy na temat turystyki wyjazdowej życia by brakło by za taką kasę mieć coroczne wakacje bez kłopotów
Argo - 2017-09-17, 07:24
Kup, zarejestruj w Czechach i za cenę netto masz pięknego kampera
MAWI - 2017-09-17, 07:29
I to ma sens.
silny - 2017-09-17, 07:47
Akcyza idzie za kupującym , dziwne.
A więc jesli kupię zarejestrowane auto w dobrej wierze a poprzednik zrobil jakiś myk nie odprowadzając akcyzy to ja ja muszę odprowadzić
CORONAVIRUS - 2017-09-17, 07:53
| silny napisał/a: | Akcyza idzie za kupującym , dziwne.
A więc jesli kupię zarejestrowane auto w dobrej wierze a poprzednik zrobil jakiś myk nie odprowadzając akcyzy to ja ja muszę odprowadzić |
W dobrej wierze kupisz kampera ciężarówkę? Chyba naiwnej raczej...
SlawekEwa - 2017-09-17, 08:17
| silny napisał/a: | | a poprzednik zrobil jakiś myk nie odprowadzając akcyzy to ja ja muszę odprowadzić |
Tak , bo poprzednik pokaże gołą i nie ma z czego ściągnąć kasy, a Ty masz kampera i w wypadku odmowy zapłaty akcyzy i karnych odsetek jest co licytować na poczet grzywny
kaimar - 2017-09-17, 08:37
Spotkałem się kilkukrotnie w swojej działalności z kamperami zarejestrowanymi jako ciężarowe. W paru przypadkach właściciele prosili o pomoc w zmianie przeznaczenia ( były to kampery sprzedawanych przezemnie marek) ponieważ podczas kontroli drogowej policja zabrała im dowód rejestracyjny z powodu niezgodności zapisu w dowodzie rejestracyjnym ze stanem rzeczywistym. W pozostałych przypadkach okazwyło sie że pojazd jest przeszczepiony.
Wojciechu - 2017-09-17, 08:41
A więc jesli kupię zarejestrowane auto w dobrej wierze a poprzednik zrobil jakiś myk nie odprowadzając akcyzy to ja ja muszę odprowadzić |
Znajomy po kilku latach użytkowania musiał zapłacić 40 tyś. złociszy.
Roberto - 2017-09-17, 08:47
Tak na marginesie - diagnosta, który podbił mu przegląd musiał być bardzo odważny
juchas12 - 2017-09-17, 08:48
| kaimar napisał/a: | | Spotkałem się kilkukrotnie w swojej działalności z kamperami zarejestrowanymi jako ciężarowe. W paru przypadkach właściciele prosili o pomoc w zmianie przeznaczenia ( były to kampery sprzedawanych przezemnie marek) ponieważ podczas kontroli drogowej policja zabrała im dowód rejestracyjny z powodu niezgodności zapisu w dowodzie rejestracyjnym ze stanem rzeczywistym. W pozostałych przypadkach okazwyło sie że pojazd jest przeszczepiony. |
Z jakimi procedurami się to wiązało? Pojazd nie jest przeszczepiony, chcę go przerejestrować na specjalny i czy sam mogę zapłacić tą akcyzę?
kubanski - 2017-09-17, 11:26
Art. 13. 1.Podatnikiem akcyzy jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, która dokonuje czynności podlegających opodatkowaniu akcyzą lub wobec której zaistniał stan faktyczny podlegający opodatkowaniu akcyzą, w tym podmiot:
1) nabywający lub posiadający wyroby akcyzowe znajdujące się poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy, jeżeli od wyrobów tych nie została zapłacona akcyza w należnej wysokości a w wyniku kontroli podatkowej, postępowania kontrolnego albo postępowania podatkowego nie ustalono, że podatek został zapłacony.
kaimar - 2017-09-17, 11:50
| juchas12 napisał/a: | | Z jakimi procedurami się to wiązało? Pojazd nie jest przeszczepiony |
1. A skąd pewność że nie jest przeszczepiony?
2. Należy się zgłosić do dealera danej marki kamperów i za jego pośrednictwem załatwić od producenta właściwe COC czyli poświadczenie zgodności z homologacją danego pojazdu. W tym dokumencie jest określony rodzaj pojazdu jak kempingowy. Z tym dokumentem należy się udać do
wydziału komunikacji i dalej walczyć. Co do akcyzy to sprawa to sprawa jest śliska, bo tu jest problemem nie tyle brak tej opłaty - to są tylko pieniądze - ale to że rejestracja fabrycznego kampera jako ciężarowy mogło się wiązać (ale nie musiało) z przestępstwem poświadczenia nieprawdy i fałszowania dokumentów. A ponieważ skutkiem takich działań było "okradzenie" skarbu państwa na kilkadziesiąt tysięcy złotych to sprawa robi się gruba.
juchas12 - 2017-09-17, 12:11
I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Pasuję. Tak przy okazji załączam link do raportu na temat tego auta. Może to coś pomoże?
Link do raportu
MAWI - 2017-09-17, 12:44
Nie potrafię zrozumieć działań "importera". Sprawa tak czy siak gruba . W dodatku za grubą kasę. Opłaciłby akcyzę raptem 18% i jeszcze jakieś grosze , auto już by się dawno sprzedało. Chyba ,że o czymś nie wiemy.
juchas12 - 2017-09-17, 12:53
A co wasze integry mają wbite w dowód? Jest marką producenta ramy czy zabudowy? Tutaj jest fiat/tec
zbyszekwoj - 2017-09-17, 13:17
| Ahmed napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | I potaniał. |
E tam , nadal 199 kilo netto , przy mojej wiedzy na temat turystyki wyjazdowej życia by brakło by za taką kasę mieć coroczne wakacje bez kłopotów |
Wyraźnie jest napiane brutto.
Ahmed - 2017-09-17, 14:12
Fakt , brutto , ale i tak za dwie duże bańki życia braknie
zbyszekwoj - 2017-09-17, 19:05
| Ahmed napisał/a: | Fakt , brutto , ale i tak za dwie duże bańki życia braknie |
Ale kamper zostanie dla spadkobierców.
eler1 - 2017-09-17, 19:23
| juchas12 napisał/a: | | A co wasze integry mają wbite w dowód? Jest marką producenta ramy czy zabudowy? Tutaj jest fiat/tec |
Mam nie integrę i w pozycji D.1 jest nazwa producenta zabudowy
w D.3 model a w poprzednim w TECu miałem tylko Ford 125T350 to chyba dowolność naszych urzędników
jeżeli faktycznie nr. podw. jest zgodny z tym co wyszło z fabryki producenta zabudowy to już jeden podstawowy element - nie jest to przeszczep i nie ma tu żadnego wała.
Co do rodzaju pojazdu w moim pierwszym kamprze miałem rodzaj pojazdu "ciężarowy" a w pozycji przeznaczenie "kempingowe" i nikt tego nie kwestionował czy przy kontroli drogowej oraz na przeglądach
Co do tej akcyzy to może być problem ale jak go rozwiązać to tego nie wiem najlepiej poczekać aż minie ponad pięć lat od sprowadzenia i wtedy odkupić.
eler1 - 2017-09-17, 20:14
| Ahmed napisał/a: | Fakt , brutto , ale i tak za dwie duże bańki życia braknie |
tu jest podobny rocznik i cena tylko przebieg bardziej realny https://www.mobile.de/pl/.../216695576.html
krimar - 2017-09-17, 21:28
| juchas12 napisał/a: | I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Pasuję. Tak przy okazji załączam link do raportu na temat tego auta. Może to coś pomoże?
Link do raportu |
wg Fiata epr ( http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE ) pojazd z tym nr VIN wyprodukowany został 21/05/2013 w następującej konfiguracji:
4X - NUOVO DUCATO MY 2011 (2011-2014)
250B6B101000 - SCUD. SPEC.TL.17Q. L PL 2.3 GS.I/C.E. E5
Engine: 1836995 Vehicle: 03379387 Prod. date: 21/5/2013
CILINDRATA (COMMER.) F1A (CC2.3)
POTENZA 130 CV. (KW93)
GUIDA SINISTRA (GSX)
TIPO CARROZZERIA SCUDATO (TCSCUD)
COMBUSTIBILE DIESEL (CMBDS)
LIVELLO DI ALLESTIM. LIV. 0 - LIGHT (LL0)
ALLESTIMENTO DI MERCATO ITALIA/CENTRO EUROPA (AM00)
PASSO LUNGO 4050 MM. SBALZO BASE (PASLG)
PORTA LATERALE ASSENTE (PLTNO)
PORTATA PORTATA COMM. QLI = 35 QLI P.T.T (QLI17)
TETTO ASSENTE (TETNO)
TIPO VEICOLO TEMPO LIBERO (TVTLIB)
TRASPORTO MERCI (TRSN1)
AIR BAG Yes (500)
AIR BAG PASSEGGERO Yes (502)
CARREGGIATA MAGGIORATA Yes (58G)
CARTER SEDILI Yes (50E)
CLIMATIZZATORE 2 Yes (140)
CONTROLLO TRAZIONE (TRACTION CONTROL) Yes (941)
COPPE RUOTE SPECIALI Yes (878)
CRUISE CONTROL Yes (416)
ESCLUSIONE FANALERIA ANTERIORE(BONIFICO) Yes (750)
ESCLUSIONE SEDILI ANTERIORI (BONIFICO 2) Yes (4P4)
EURO 5+ Yes (6Y4)
KIT FUMATORI Yes (989)
KIT GONFIAGGIO / RIPARAZ. PNEUMATICI (FIX & GO) IN SOSTITUZIONE RUOTINO Yes (499)
LIBRETTO FRANCESE/LINGUA Yes (851)
MODEL YEAR Yes (5XK)
OMOLOGAZIONE EURO 5+ Yes (72P)
PERSONALIZZAZIONE VEICOLO FIAT Yes (700)
PLANCIA EXTRA SERIE Yes (220)
PNEUMATICO EXTRA SERIE 3 Yes (143)
PORTATA MAGGIORATA Yes (943)
PREDISPOSIZIONE BATTERIA SUPPLEMENTARE Yes (081)
PREDISPOSIZIONE FENDINEBBIA Yes (4NF)
PREDISPOSIZIONE LUCI DI MARCIA Yes (5GT)
SERIE SPECIALE Yes (988)
TUBAZIONE GAS DI BLOW BY RISCALDATA Yes (887)
VOLANTE E POMELLO COM. CAMBIO IN PELLE Yes (320)
OMEGA - 2017-09-18, 22:39
Tymi Waszymi wywodami zrobiliście chłopu darmową reklamę a i tak problemu kolegi nie rozwiązaliście .
Bronek - 2017-09-19, 06:04
Łatwiej na Forum dziecko komuś zrobić i taki problem rozwiązać niż ten.
eler1 - 2017-09-19, 07:35
Poza kwestiami formalnymi to jest kwestia pytania o wypadkowość ?
Ten przebieg jest strasznie niski , oraz na prawej ścianie nad oknem ta naklejka jest raczej nie oryginalna więc tych znaków zapytania jest dużo więcej
moskit - 2017-09-19, 08:30
Co tu więcej pisać jak chce niech kupuje,jak nie chce niech nie kupuje. Osobiście dla mnie jest to przewał
juchas12 - 2017-09-19, 09:09
Drodzy forumowicze: od początku wiedziałem że to jest przewał, przypominam wam że pytałem o konsekwencje prawne i czy jako kolejny właściciel mógłbym to sam odkręcić. Praktycznie nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie a szkoda. Auto oglądałem bardzo dokładnie, jest praktycznie nowe więc bajki i oszukanym przebiegu nie tutaj. Na wypadkowe też nie wyglądało więc to również nie to. Dziękuję za próbę pomocy i jeśli ma to kogoś uspokoić nie zamierzam nabyć tego auta.
Pozdrawiam
|
|