Podwozia - technika i eksploatacja - Lekki przedsionek do kampera
janus - 2017-09-17, 13:34 Temat postu: Lekki przedsionek do kamperaPonieważ w ciągu roku (celowo nie piszę - sezonu) dwa do trzech tygodni zdarza się pomieszkać stacjonarnie, np. na termalach późną jesienią lub wczesną wiosną, mój kamperek do największych nie należy pomyślałem o zakupie tzw. lekkiego przedsionka.
Oczywiście wiem, że prawidłowo powinno się zamontować do rolety tzw. privacy room, ale jakoś on do mnie nie przemawia . Natomiast spodobał mi się przedsionek lekki typu
https://www.obelink.pl/tr...egory_id%3D7318
Od zakupu powstrzymał mnie na razie zapis wykluczający możliwość montażu tego przedsionka do listew kasetowych, czyli rolet. Listwa montażowa jest prosta i odpowiedniej długości, a drobne nieszczelności na bokach w górnej części, które mają prawo powstać mogę zaakceptować.
Może ktoś używa podobnych przedsionków i zna ograniczenia. Krystian - 2017-09-19, 12:36 Janusz, ja używam, trzeba średnicę kedry dostosować do średnicy jaką masz w szczelinie markizy.
Miałem nieco inną koncepcję dostosowania średnicy kedry, ale po powrocie z Węgier kupię ten przedsionek i zadziałem zgodnie z Twoimi propozycjami zbyszekwoj - 2017-11-12, 15:40
janus napisał/a:
ale po powrocie z Węgier kupię ten przedsionek i zadziałem zgodnie z Twoimi propozycjami
Czy kupiłeś ten przedsionek, bo też jestem zainteresowany?izola - 2017-11-12, 16:46 jak jest z tego samego materiału co mój Trinity https://www.obelink.pl/ob...ml?sqr=trinity&
to uwaga ! jest nieszczelny podczas deszczu
Taki Trinity można samodzielnie zostawić stać na kampingu a samochodem pojechać na wycieczkę - i to jest duży plus
Wyczytałam w necie o silikonowaniu namiotu i dam się do tego ...może będzie szczelny PiotrAs - 2017-11-12, 20:10 A jaki namiocik doradzili byście do Transita (średniak) ale na tylne drzwi które są dwuskrzydłowe.jurekf - 2017-11-12, 22:15 Osobiście odwiedziłem obelink w Holandi gdzie kupiłem lekki przecinek do mojego Campera te z materiału PU 3000 wykonane z stabilnieszego materiału jak PU 1500 są trochę droższe ale i o lepszej izolacji.janus - 2017-11-13, 05:18
zbyszekwoj napisał/a:
janus napisał/a:
ale po powrocie z Węgier kupię ten przedsionek i zadziałem zgodnie z Twoimi propozycjami
Czy kupiłeś ten przedsionek, bo też jestem zainteresowany?
Kupiłem i jestem mega zadowolony. Właśnie testujemy "bąbla" w Bpgacsu. Od wczoraj wieczora trochę pada i na razie nie widzę problemów z przeciekaniem.
Nie mogę się nadziwić jak jest przydatny właśnie o takich porach, no i oczywiście trzeba być w jednym miejscu chociaż kilka dni. izola - 2017-11-13, 09:56 ładnie się prezentuje, do małych aut jest często praktyczny taki przedsionek i nie zajmuje sporo miejsca w bagażu.
Ja przy zakupie mojego nie patrzyłam na materiał, że tylko PU1500 ale uszczelnię i będzie git...reklamować już nie mogę bo leżał od zakupu 3 lata w piwnicy, tej wiosny była premiera w Cserkeszóló.Darek Szczecin - 2017-11-13, 20:50 A ja mam obelink lagoon ale użyłem tylko raz skrzychu - 2017-11-21, 14:18 Darku, właśnie rozważam zakup tego modelu który posiadasz i mam kilka pytań.
W jaki sposób on dolega do bocznej ściany? W mojej zabudowie jest ona idealnie pionowa, czy jest to względnie szczelne?
Ile czasu zajmuje jego rozłożenie w warunkach polowych?
Czy całość jest solidna?
I na koniec, podziel się subiektywnymi odczuciami z użytkowania.
Rozglądałem się za markizą, ale taki przedsionek jest bardziej uniwersalny i sporo tańszy. Może ktoś się podzieli zestawieniem wad i zalet tedo przedsionka względem markizy?Bronek - 2017-11-21, 14:23 Gdzieś widziałem z pompowanym stelażem..
Nie mogę znaleźć...Darek Szczecin - 2017-11-21, 14:48
skrzychu napisał/a:
Darku, właśnie rozważam zakup tego modelu który posiadasz i mam kilka pytań.
W jaki sposób on dolega do bocznej ściany? W mojej zabudowie jest ona idealnie pionowa, czy jest to względnie szczelne?
Ile czasu zajmuje jego rozłożenie w warunkach polowych?
Czy całość jest solidna?
I na koniec, podziel się subiektywnymi odczuciami z użytkowania.
Rozglądałem się za markizą, ale taki przedsionek jest bardziej uniwersalny i sporo tańszy. Może ktoś się podzieli zestawieniem wad i zalet tedo przedsionka względem markizy?
te przedsionki jak najbardziej pasują do pionowych ścian.
U góry trzyma kedra to wiadomo że góra szczelna, boki to takie wypełnione pianką kołnierza które tylko przylegają do ściany, więc jak mocno wbijemy śledzie i napniemy to jakoś to jest. Mocniejszy wiatr z boku wiadomo że coś wdmucha. Rozkłada się w kilka minut, składa też szybko. Generalnie jest ok. Użyłem go w sumie raz przez 3 dni i raz na podwórku rozłożyłem.
Generalnie wolę markizę, no chyba że zimno by było i wiało to pod markizą bym se jeszcze przedsionek rozłożył. OMEGA - 2017-11-21, 14:55 Dieses Vorzelt passt nicht auf Kassettenmarkisen.
Jest napisane że nie pasuje do markiz w kasecie a jak to się ma w praktyce , wysokość mocowania markizy w kamperze jest różna i jaka jest grubość kedry w przedsionku ????skrzychu - 2017-11-21, 14:55 Markiza fajna, dopóki nie wieje... a taki przedsionek i w deszczu powinien dać radę.
Przemyślę to jeszcze, ale za 750zł to chyba go kupię skrzychu - 2017-11-21, 14:56 Ściany raczej nie ma.
Tutaj link do podobnego modelu z video: https://www.obelink.pl/sa...egory_id%3D7318
Tutaj opis po polsku, bo widzę że się temat ruszył
Obelink Lagoon to uniwersalny przedsionek z metalowym pałąkiem.
Ściana przednia jest rozpinana na dwie części, a ściany boczne posiadają drzwi z oknem z moskitierą.
Cechy
Kod produktu:A303516
Marka:Obelink
Wymiary:240 x 300 cm
Tworzywo:- Materiał: Poliester Ripstop PU 3000 mm, klejone szwy
- Stelaż: stal Ø 22 mm
- Podłoga: polietylen
Specyfikacja:- Lekki przedsionek do przyczepy kempingowej
- Idealny na wyjazd weekendowy lub krótkie wakacje
- Wysokość montażu: 235-250 cm
- Pasuje jedynie do prostej listwy montażowej
- Długość taśmy/kedry: 290cm
- Przedsionek jest węższy u góry w porównaniu z dołem
- Grubość taśmy/kedry: Ø 7mm
- Ściana przednia składa się z dwóch części
- Obie części ściany przedniej są w pełni rozpinane
- Duże okna w ścianie przedniej
- Okna zasłaniane od wewnątrz
- Półokrągłe drzwi z oknem z moskitierą w ścianach bocznych
- Okno z moskitierą zasłaniane od zewnątrz
- Wokół posiada fartuch dolny
- Dopasowana podłoga
- Krótkie rękawki na stelaż dla łatwiejszego rozstawienia
- Regulowane pałąki
- Posiada piankowe brzegi do szczelnego montażu do przyczepy kempingowej
- Waga: 12,4 kg
- Wymiary opakowania: 80 x Ø 29 cm
- Kolor: szaro-czarny
- Zawiera plastikowe śledzie,linki napinające,dolny fartuch przeciwwiatrowy, osłonę na koło i poręczną torbę
Uwagi:Czas rozłożenia przedsionka: około 10 minut
Przedsionek nie pasuje do zadaszeń kasetowych.
Przedsionek ten może być zamontowany tylko do prostej (górnej) listwy montażowej. Przed złożeniem zamówienia należy zmierzyć długość tej listwy. Czy listwa montażowa jest dłuższa niż długość taśmy przedsionka, a wysokość przyczepy odpowiada wysokości montażu? Jeśli tak, to ten przedsionek pasuje do Państwa przyczepy kempingowej.Darek Szczecin - 2017-11-21, 15:01
skrzychu napisał/a:
Markiza fajna, dopóki nie wieje... a taki przedsionek i w deszczu powinien dać radę.
Przemyślę to jeszcze, ale za 750zł to chyba go kupię
Jak nawet bardzo zawieje to nic się nie stanie, będzie furkotał jak szmata i tyle. Jak raz go na wypadzie rozłożyłem to akurat burza była z piorunami i wiatrem ( wygiął się w jedną stronę potem w drugą, połowa śledzi się wyrwała z gleby i tyle, po burzy przybiłem na nowo). Z markizą wiadomo że bywa różnie, trzeba mocno do gleby przybijać, albo być czujnymDarek Szczecin - 2017-11-21, 15:06
Alan napisał/a:
Darek,
A czy jest tutaj sciana od strony kampera? Tak aby odjechać....
Czy myślisz że pasuje do fiata ducato? Właśnie daje się przekonać o takim wynalazku, szczególnie na wyjazdy jesienno-zimowo-wczesnowiosenne
Nie niestety wsuwa się go w listwę którą trzeba zamocować do auta, albo dokupić listwę pasującą do kasety markizy,
Ja mam listę do przedsionka zamocowaną na poszyciu auta i dodatkową pod kasetą markizy.
pasuje do wszystkiego, warunek listwa o odpowiedniej długości i na odpowiedniej wysokościDarek Szczecin - 2017-11-21, 15:50 A i jeszcze jedno, w manualu napisali że nie pasuje do zadaszeń kasetowych
A mi pasuje do Omnistora 6200
w sumie nawet nie kombinowałem żeby mi pasowało, ale dokupiłem taką śmieszną listwę (profil do którego zamocowane jest oświetlenie pod markizą) i ta listwa (profil) ma miejsce w które wchodzi kedra przedsionka
https://www.frankana.de/d...iene-76816.html
Podłoga która jest w komplecie do niczego się nie nadaje, cienka, dziwna, trzeba kupić normalnąDarek Szczecin - 2017-11-21, 16:37
Alan napisał/a:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Darek Szczecin napisał/a:
wsuwa się go w listwę którą trzeba zamocować do auta, albo dokupić listwę pasującą do kasety markizy,
Ja mam listę do przedsionka zamocowaną na poszyciu auta i dodatkową pod kasetą markizy.
Ja mam u siebie markizę Fiamma F65. Masz jakieś konkrety na taką listwę? lub jakiś patent do podpięcia przedsionka?
Ten profil do którego pasuje kedra przedsionka dokupiłem do Sprintera w którym mam omnistora 6200, w drugim kampie mam Fiamme to popatrzę sobie.
na focie jest faimma i tam jest miejsce na kedrę tylko nie wiem jaka średnica, przedsionek ma kedrę ø 7mm.
w przypadku Omnistora mogę zamocować przedsionek i nad nim rozwinąć markizę, z Fiamma jest jakoś dziwnie. Może są jakieś patenty ja to początkujący w temacie jestem Darek Szczecin - 2017-11-21, 16:59
Alan napisał/a:
Wygląda, że temat się wyjaśnia.
Właśnie zrobiłem fotki swojej markizy F65. Tak jak na twojej fotce jest wycięcie na całej długości
Tak więc nic nie trzeba "sztukować" pewnie wejdzie w szlic, który jest na wys. ok. 235cm ?
prawdopodobnie będzie git, trzeba tylko sprawdzić czy wlezie kedra 7mm.
jak zamocujesz przedsionek to tylko markizy nie rozwijaj , bo wszystko runie janus - 2017-11-21, 17:32 W 90% kaset jest likszpara o śr 7 mm , zatem 7 mm kedra nie wchodzi i najprostszym sposobem (tak właśnie zrobiłem) jest doszycie do przedsionka nowej kedry o średnicy 5mm.
W sklepach internetowych po ok 6-8 zł za m. Jest to dalece mniej inwazyjne od dokręcania nowej likszpary.
O przedsionkach ze stelażami pompowanymi słyszałem relację właśnie w listopadzie w Bogacsu od kamperoca, który kilka dni wcześniej pomagał koledze w Berek przez godzinę rozkładać takowy, po czym po 2 godzinach go składali stwierdzając ogólną jego beznadziejność
Przedsionek jest jednak fantastyczną sprawą w wypadku niższych temperatur (dogrzewałem w listopadzie farelką) i oczywiście w wypadku gdy postój trwa nieco dłużej. A i naturalnie gdy kamperek nie jest zbyt duży
Ja polecam przedsionek z linku w pierwszym poście. Nadal są w doskonałej promocji, a przesyłka z Holandii trwała tylko 4 dni Bajaga - 2017-11-21, 18:19 Robiłem przedsionek do markizy fiamma (czyli chyba privacy room to się zwie w katalogach) w Łodzi w firmie przedsionki.pl
Na wiosnę znowu tam pojadę (inne auto) i zrobią mi dokładnie to co chcę (mam koncepcję ale firma jest doświadczona i pewnie sporo podpowie) za bardzo uczciwe pieniądze w jeden dzień. W poprzednim aucie ten przedsionek używałem wielokrotnie i często na kempingach podchodzili ludzie pytać kto to wykonał bo było ładnie zrobione. W blaszaku rzecz nieoceniona, ma się wtedy naprawdę sporo przestrzeni a zrobili mi też podłogę do tego przedsionka i taki fartuch między podłogą auta a ziemią by nie wiało od spodu.MisioKRAK - 2017-11-21, 18:26
Witam
Dodam - taki ortalionowy namiot podczas większego deszczu niestety nie jest szczelny - kropla "przechodzi" przez materiał...
Dlatego ja używam ten namiocik raczej pod markizą (zamontowałem sobie dodatkową listwę pod markizą gdzie wsuwam przedsionek).
Drugi problem - nad ranem bardzo często zdarza się że powietrze w przedsionku się skrapla na dachu i ścianach namiotu - więc kapie...
A w Hobby jeszcze używałem taki:
MisioKRAK - 2017-11-21, 19:42 Ciekawe czy by się dało taki przedsionek w prosty sposób podwiesić pod markizą Darek Szczecin - 2017-11-21, 19:54
MisioKRAK napisał/a:
Ciekawe czy by się dało taki przedsionek w prosty sposób podwiesić pod markizą
. Mi się udało dokupiłem do Omnistora takie coś co dodatkowo jest listwą z ledami MisioKRAK - 2017-11-21, 20:20 Ale mi chodzi o podwieszenie pod otwartą markizą - bez wykorzystania już konstrukcji przedsionka.Darek Szczecin - 2017-11-21, 20:25
MisioKRAK napisał/a:
Ale mi chodzi o podwieszenie pod otwartą markizą - bez wykorzystania już konstrukcji przedsionka.
A ok , o takim czymś nie myślałem nawet janus - 2017-11-22, 12:24 Oczywiście. Trzeba tylko przykręcić nową likszparę/listwę poniżej kasety markizy
Co do materiałów to są chyba bardzo różne. Po jesiennych doświadczeniach na razie nie widzę możliwości przeciekania, a co lepsze - nawet przy temperaturze poniżej zera nie stwierdziłem skraplania pary od wewnątrz skrzychu - 2017-11-22, 13:41 A miał ktoś styczność z tym modelem?
Długość by mi idealnie zagrała...
Nie do wiary, już przedsionek przyszedł, ledwo zamówiłem, zapłaciłem i juz w domu Tylko kupować!
Zaraz sprawdzam czy pasuje ta kedra do 7mm szpary w markizie !
Sprawdż bo i ja mam zamiar zamawiać. Szpara w listwie ma chyba 7,5 mm?skrzychu - 2017-11-24, 16:58 Alan, a jak ogólne wrażenia z produktu? Jakość materiału i wykonania? Może jakiś test wodny zrób zbyszekwoj - 2017-11-26, 18:48 W markizie szpara chyba jest węższa, zmierz dokładnie.
moze dokupiś listwę alu i pod markiżę przykleić, wtedy bedziesz miał "tropik" od słońca i deszczu.andi at - 2017-11-26, 19:16 Piszecie jakieś bzdury o przemakaniu .To nie jest flanela .Nie znam się na materiałach ale to jest podobne do materiału podobnego co szyli tropiki do namiotu .U mnie w markizie otwór jest za mały pod kedrę i zamontowałem extra listwę pod markizą . Rurki z włókna są cięższe od przedsionka. Ja mam taki https://www.obelink.pl/ve...egory_id%3D7318Bronek - 2017-11-26, 19:34 Czy ktoś słyszał i ktoś wie o przedsionkach pompowanych?
Jak pomyślę o stelażach, rurkach, to mi się odechciewa.
Ostatecznie kilka śledzi mogę wbić.Darek Szczecin - 2017-11-26, 20:56
Bronek napisał/a:
Czy ktoś słyszał i ktoś wie o przedsionkach pompowanych?
Jak pomyślę o stelażach, rurkach, to mi się odechciewa.
Ostatecznie kilka śledzi mogę wbić.
są takie, nawet w chinach można se kupić w tej technice namiot do kortu tenisowego Bronek - 2017-11-26, 21:00 Powinny być, z miechami jak organy.
Panowie do lokalu Panie "kalikują"
Ad rem : fajny...
Warto popatrzeć.
Hel? i krzesełko. Drona zostawiamBajaga - 2017-11-26, 21:12
Alan napisał/a:
Dostawa 4-6 dni, cena z dostawą PLN 842,65
Jak porównałem ceny nawet też i u polskich producentów, to cena POWALA!
Rozumiem, że "POWALA" oznacza strasznie tanio? No to nie wydaje mi się by to była jakaś straszna okazja...Darek Szczecin - 2017-11-26, 21:30
Bronek napisał/a:
Powinny być, z miechami jak organy.
Panowie do lokalu Panie "kalikują"
Ad rem : fajny...
Warto popatrzeć.
Hel? i krzesełko. Drona zostawiam
w tej technice można się rozwinąćBronek - 2017-11-26, 21:37 Na pierwszym zdjęciu to "pokój uciech dymanych " a obok poczekania.
Taki sprzęt do dymania polecam !!!!!!!
Helga wszystko potrafi postawić
Pompę mam elektryczną i od pontonów i od SUPa
skrzychu - 2017-11-27, 10:12 Szczerze mówiąc, to chyba szybciej się rozstawi te 3 rurki ze stelaża niż napompuje ten namiot...
Nie wspominając o sztywność konstrukcji, gdzie takowe pojęcie w modelach pompowanych raczej nie występuje Bronek - 2017-11-27, 11:02 Jeśli nie ma się Helgi , to posiada się pompę na 12v i Ta nadyma w mig. Wiem bo ma dwie . Tylko takie prawdziwe do SUPa , nie z Biedronki czy Decatlonu . Sama daje najpierw objętościowo/szybko a potem dobija ciśnieniowo/ wolniej .
Do stabilności jest kilka różnych rozwiązań tych pompowanych przedsionków .
Tylko wiadomo , staropolskie pytanie : Po co ?
A po to,by było wygodniej .
Jeśli już bym chciał , to jedna ten to dymany . Nawet jak go porwie , to stelaży nie cierpię !!!
Darek Szczecin - 2017-11-27, 11:15 Bronek, a jaką masz tą pomkę elektryczną do SUP-a, Jak przeglądam to ceny od 200 do 700 pln. Ja potrzebuję tak do 22PSI.
Dymałem w upale 3 SUP-y ręcznie i w życiu się tak nie nadymałem Bronek - 2017-11-27, 11:19 mam trzy . Jedna do pontonu ale gdzieś leży druga z Decatlonu 15 PSI !!!! sapie jęczy ale tania
https://www.decathlon.pl/...id_8387582.html
i może być i ta za własnie za z ebaya 700 ok
np tu ale można ździebko taniej .
Wszystkie warczą ale dymają
Aquaglide 58-5214025 12V Turbo Hi Pressure SUP Pump with Auto Shutoff
NEW Aquaglide 58-5214025 12V Turbo Hi Pressure SUP Pump with Auto Shutoff
The powerful 12V Turbo hp pump has a two-stage motor for quick inflation and high pressure capability up to 20PSI (1,4 bar). uses heavy-duty cable and alligator clips to connect to boat or car battery. Inflate and deflate using kink-proof hose and attached fittings for boston, and halkey-roberts type valves.
Features:
Powerful 12V electric two-stage Turbo pump when no wall outlet is available
Quick inflation of watersport inflatables utilizing high-pressure military valves
Includes alligator clips and Cigarette lighter fitting
Inflates up to 20 PSI
Auto shutoff at desired setting
Decathlonowa do 15PSI tylko, kurde trzeba iść w koszta. To może w pływającą wyspę z palmami dymaną zainwestuję Bronek - 2017-11-27, 11:43 Dymanko zawsze jest kosztowne po 25 rż .
Wymaga kasy lub wysiłku .
Obie pompy same sie wyłączają . Ta Decatlonowa , to skacze jakby miala zamiar się rozpaść . Wyświetlacz gaśnie itp . Jaka cena taka jakość .
Ta droższa , analogowe ustawianie , Obie to ..g .. no ???
jednak brałbym ta droższą . Lub pojemną ręczna .
Dodam ,że nadymanie deski SUP 320cm dł , to UWAGA !!!! ok 400-500 dymnięć . Końcówka dymania , jest ciekawa , dobicie do 15-20 PSI fajne ....ozór na brodzie .
Dlatego czasem są pompy dwucylindrowe .
Dla kolarzy po czterdziestce . proszę bardzo . Jam normalny i dymanko elektryczne polecam sobie i kobietom.
skrzychu - 2017-11-27, 12:02 A jak wygląda szczelność takiego dymanego przedsionka? Bo zapewne powietrze w "szkielecie" trzeba uzupełniać - kwestia jak często... Wiem że marudzę, ale chciałbym temat omówić kompleksowo Bronek - 2017-11-27, 13:15
skrzychu napisał/a:
A jak wygląda szczelność takiego dymanego przedsionka? Bo zapewne powietrze w "szkielecie" trzeba uzupełniać - kwestia jak często... Wiem że marudzę, ale chciałbym temat omówić kompleksowo
A HGW? czy Chgw?
Raczej trzyma.
Tak myślę, że w przypadku tych pompb, wyłączają się automatycznie przy zadanym ciśnieni - gdyby nawet spadało to można zostawić podłączoną.
Stelaże.... nigdy więcej, powód :np grzechoczą
Jestem za mało inteligentny i mam słabą pamięć.
Gdy nie często się rozkłada, zawsze zapominałem. Męka, a nie chcę tyle przeklinać. Miałem przedsionek w czepce, to wiem. Dwa razy go rozkładałem ..... a kur... łem więcej niż podczas jazdy po mieście.
Po złożeniu, wszystko było jasne i logiczne.... ale dopiero po złożeniu. W trakcie, to koszmar.izola - 2017-11-27, 13:37 taki dymany namiot to fajna sprawa ...jakby nie ten nieżyczliwy /zazdrosny sąsiad na ciasnym kampingu.
Ciekawe jak długo i jak ? trzeba szukać małej dziurki.
To nie dętka z roweru gdzie miska z wodę jest pomocna Bronek - 2017-11-27, 13:47 Izola, źle myślisz.... Inaczej trzeba, ta nawet przebita szmata /namiot , chroni ścianę auta przed zarysowaniem gwoździem przez tego sąsiada.
Idąc tym tropem.... Tylko z blachy...izola - 2017-11-27, 13:53 no faktycznie zły tok myślenia...Bronku do nowego kampera koniecznie takie dymanko... waży mniej niż blaszanny. Bronek - 2017-11-27, 14:05 Ja nawet markizy nie rozkładam.
Zresztą przedsionki to IZOLAcja,
Nikt Ci DzieńnDobry nie powie.
Ale jak już, to dymany.MisioKRAK - 2018-01-08, 15:27 A masz więcej zdjęć ? MILUŚ - 2018-01-08, 19:39 A co to za brudny kamper stoi koło Twego po prawej Andrzeju ? zbyszekwoj - 2018-01-08, 20:15 Cieszę sie że taki dobry wybrałem również. Czepek - 2018-01-21, 19:44 Ktoś testował takie ściany boczne ?
sprawdza się to na dłuższa metę? cena dosyć atrakcyjna
https://www.obelink.pl/ru...w0aAj2uEALw_wcBBronek - 2018-11-24, 18:36 Dymany