Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - przygotowania do zmiany..

Looshyo - 2017-09-20, 13:38
Temat postu: przygotowania do zmiany..
Witam, chodzi za mną zmiana silnika na ciut mocniejszy. Obecnie mam ducato 97' z silnikiem 1.9 TD (82KM, alkowa, bez wspomagania i klimy). chciałbym osiągnąć tą zmianą lepsze podjazdy pod wzniesienia oraz poprawić efektywność wyprzedzania. Nie zależy mi na prędkości, bo 80-90 mi pasuje. Dodatkowo chciałbym jeszcze dołożyć wspomaganie.

Mam kilka pytań zanim zacznę poszukiwania:
- Jaka jednostka waszym zdaniem najlepiej się sprawdzi oraz spowoduje najmniejsze zmiany przy przeszczepie aby nie trzeba było przerabiać tysiąca innych elementów.
- czy skrzynia będzie pasować od mojego czy szukać też.
- czy w waszych notesikach są może namiary na silniki od sprawdzonych ludzi lub może sami macie na zbyciu - co znacznie by mi ułatwiło :D
- i najlepiej żeby nie palił za dużo :)

Dzięki.

mrsulki - 2017-09-20, 17:23

Jeśli zmiana to na 2,8 z całym układem napędowym.
Kamil Cz - 2017-09-20, 18:44

Moim zdaniem nie ma to sensu.
Ja w moim mam 2,5 tdi (116km). Gdy go kupiłem był słaby. A ,że jestem mechanikiem zaczołem regulację . Zaczołem od luzów zaworowych, potem kąt wtrysku (jest bardzo ważny,a mało kto go ustawia,a powinno to się robić co 30tyś kilometrów ,przy wymianie paska rozrządu koniecznie) ,wymieniłem pompę wtryskową (od 2,8 z przedwtryskiem) i zwiększyłem dowkę paliwa.
Teraz jedzie jak trzeba.
Spalanie (alkowa 6,8m) 3t. wagi przy 90km/h ok 10-11l.
Kolega ma 2,8 i spokojnie mu odchodzę.
Jezdziłem też 1,9 td i był całkiem dynamiczny.
Jeśli myślisz o wymianie , to łącznie ze skrzynią , półosiami , instalacja też jest inna.
Krótko mówiąc nie jest to prosta sprawa , a rakietą i tak nie będzie.
Lepiej wyreguluj porzadnie swój silnik , albo zmień kampera na 2,5 tdi.

bercik - 2017-09-20, 20:28

Ja wymieniałem silnik sam jak masz pytania to zadzwoń :spoko
SlawekEwa - 2017-09-21, 07:46

Looshyo napisał/a:

Mam kilka pytań zanim zacznę poszukiwania:

Troszkę wysiłku z Twojej strony i sam znajdziesz odpowiedzi na pytania na stronach CT. :bylo
Kamil Cz napisał/a:

No tak 82 KM z 1.9TD to idzie pod górkę "prawie" tak jak 122 KM z 2.8 idTD :haha:
Możesz zadzwonić, też wymieniałem.

okonek - 2018-01-02, 09:07

Także byłem posiadaczem 1,9TD w wersji 82 KM.
W tym roku wymieniłem na 2,8 IDTD i nie żałuję..:) Mniej pali , moc jest nieporównywalna ,spokojnie jadę 100/110km/h -autostradą co przy 1,9TD było juz wyciskaniem ostatnich potów.
..i nie zwalniam z powodu górek lub przeciwnego wiatru..:)))

Pozdrawiam
Rafał

wirefree - 2018-01-02, 11:14

Jak taka wymiana 1.9td na 2.8idtd wyglada od strony technicznej?? Czy silnik z osprzetem pasuje czy konieczne sa jakies zmiany? Rozumie ze caly osprzet razem z polosiami musi byc od tego 2.8?
okonek - 2018-01-02, 12:16

Ja zostosowałem sie do rad doświadczonych w tej materii kolegów i zakupiłem ducato z odpowiednim silnikiem.
Przekładkę zrobił mi warsztat . Silnik +cały układ napędowy z skrzynia, półosiami.
Wazny też jest rozmiar kół ...bo jeżeli sa rózne to trzeba także modyfikowac tylną oś.
Silnik 1,9Td sprzedałem a karoseria dawcy poszła na złom.

Konsultacje na forum sa przy tej okazji cenne.(Jeszcze raz dziękuję za zyczliwość i pomoc kol Sławkowi... :lol:

Rafał

grzegorz_wol - 2018-01-02, 16:56

Kamil Cz napisał/a:
Moim zdaniem nie ma to sensu.
Ja w moim mam 2,5 tdi (116km). Gdy go kupiłem był słaby. A ,że jestem mechanikiem zaczołem regulację . Zaczołem od luzów zaworowych, potem kąt wtrysku (jest bardzo ważny,a mało kto go ustawia,a powinno to się robić co 30tyś kilometrów ,przy wymianie paska rozrządu koniecznie) ,wymieniłem pompę wtryskową (od 2,8 z przedwtryskiem) i zwiększyłem dowkę paliwa.
Teraz jedzie jak trzeba.
Spalanie (alkowa 6,8m) 3t. wagi przy 90km/h ok 10-11l.
Kolega ma 2,8 i spokojnie mu odchodzę.
Jeśli myślisz o wymianie , to łącznie ze skrzynią , półosiami , instalacja też jest inna.
Krótko mówiąc nie jest to prosta sprawa , a rakietą i tak nie będzie.
Lepiej wyreguluj porzadnie swój silnik , albo zmień kampera na 2,5 tdi.

Mam taki sam silnik tylko moc nieco mniejszą z uwagi na katalizator. Kamil jak byś znalazł chwilkę to bym może podjechał i może dało by się reanimować parę kucy?

SlawekEwa - 2018-01-02, 18:08

okonek napisał/a:
Konsultacje na forum sa przy tej okazji cenne.

:papa

"Twój sprzęt: Ducato 1,9TD Riviera '96"
Zuaktualizuj awatar :spoko

okonek - 2018-01-02, 20:52

Witaj Sławku..;))
Nie omieszkam zaktualizowac..:)
Póki co mam to co w dokumentach..dopiero wiosną po zimowym śnie wybieram się do stacji diagnostycznej.

R