|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena satelitarna Samy 65 - jak to uruchomić?
dziwaczek - 2017-09-21, 22:24 Temat postu: Antena satelitarna Samy 65 - jak to uruchomić? Hey
Czy ktoś wie jak to uruchomić tj. antena sat SAMY 65 Digital?? Nie mam instrukcji, poprzedni właściciel twierdzi ze nie działa i że wywala bezpieczniki (minie wywaliło ale są za duże)?
Spiołem ten cały sprzęt, nawet mi raz coś się na monitorze pokazało jakby kanały, ale antena nie reaguje nie rusza sie w ogóle? na tej małej myszce raz coś się wyświetliło jakieś C002 - chyba, potem były takie dwie kreski - teraz w ogóle nic nie działa?
Może ktoś ma doświadczenie z tymi antenami i coś podpowie jak to diabestwo uruchomić.
Próbowałem antenę ruszyć ręcznie (delikatnie) ale jest zablokowana
wirefree - 2017-09-23, 15:42
Pewnie cos z "hydrauliką" rozebrac przeczyscic i wtedy zabrac sie za elektronike. Tu moze byc pewien problem bo chyba potrzebny bedzie upgrade sterownika albo nowy tuner. Najlepiej zacznij od czytania dokumentacji a ta jest na 99% dostepna w sieci.
dziwaczek - 2017-09-23, 20:04
no tak podejrzewam, ze się coś zastało. Dokumentacji szukałem ale do tak starego modelu nie znalazłem. Może ktoś ma dokumentacje, albo pomoże w naprawie.
nikita55 - 2017-09-25, 21:22
To jest bliźniaczy model do nowszej oyster digital lecz podzespoły inne trochę. Jeżeli wyskakuje error to sprawdź czujniki krańcowe w części gdzie są silniki no i w ogóle okablowanie.
dziwaczek - 2017-09-25, 21:29
No owszem występuje błąd E05, dekoder chodzi ale antena nie reaguje.
Chyba muszę przedzwonić przewody - ktoś wie czy jest podawane bezpośrednio o 12V na silniki? Bo jak tak to można zrobić sterowanie manualne - tak mniemam.
Taki film znalazłem:
https://www.youtube.com/watch?v=OvSdanbT8wU
nikita55 - 2017-09-26, 12:21
Niestety w antenie górnej jest układ scalony który steruje antena. Jak jest walniety to nie zadziała. Jak byś gdzieś znalazł co znaczy błąd 5 to byś wiedział co naprawić.
dziwaczek - 2017-09-26, 13:14
no znalazłem co to jest za błąd - cytuję
E05/E06 "Top box does not respond after the switch- on or does not react to
commands" - brak komunikacji reakcji między anteną a sterownikiem (chyba to ten Top box)
Przyczyna "Is the red (10Amp.) fuse OK? Are all the respond after the switch- cables correctly inserted? Bezpiecznik jest dobry, kable są wpięte - sprawdzę czy jest przejście ale muszę zdjąć antenę - przy okazji.
Co! Ja nie naprawię - najwyżej przerobię na manula albo na korbkę zrobię
Relację zdam napewno.
McGali - 2017-09-26, 23:09
nikita55 napisał/a: | Niestety w antenie górnej jest układ scalony który steruje antena. Jak jest walniety to nie zadziała. Jak byś gdzieś znalazł co znaczy błąd 5 to byś wiedział co naprawić. |
W antenie nie ma układów scalonych poza dwoma serwomotorami i 2 wyłącznikami krańcowymi. Anteną można także sterować manualnie z pilota. Do sprawdzenia przewody od anteny do sterownika, wyłączniki krańcowe i serwomotory. Elektronika rzadko się psuje. Antena sterowana jest przeważnie czteroma przewodami (po parze na każdy silnik). Sterownik zmienia biegunowość na zasilaniu silników w zależności w którą stronę ma się kręcić.
MAWI - 2017-09-27, 07:02
McGali napisał/a: | przeważnie czterema przewodami |
Ale nieraz trzema. W moim " OYSTAR" W antenie również była elektronika .Ja ją w końcu pominąłem .W moim pilocie nie było funkcji manual. Sam ją zrobiłem i tak zostało, krańcówki też dorabiałem. .Alternatywą był zakup nowego drogiego sterownika.
dziwaczek - 2017-09-27, 07:45
U mnie są cztery przewody, wczoraj to pomierzyłem:
czerwony - wychodzi że chyba masa
czerwony brązowy -12V
czerwony niebieski - nie pamiętam chyba 20V albo 12V
czerwony fioletowy 20V
miedzy niebieskim a fioletowym 8V?
Zdziwiło mnie to 20V zasilanie jest z 12V
Bez demontażu anteny się nie obęjdzie, jak ją zdejmę dam znać - jak uruchomię będzie manul na przyszłość dla innych
McGali - 2017-09-27, 10:13
[quote="MAWI"] McGali napisał/a: | ...W moim pilocie nie było funkcji manual... |
To sterowanie pilotem to był mój skrót myślowy - chodziło mi o wejście do menu sterowniko-tunera - opcja sterowania manualnego. Najprościej jest wykonanie sterowania sprawną anteną poprzez zestaw przekaźników z dołączonym bezprzewodowym pilotem http://allegro.pl/zdalne-...6694311907.html + dobry miernik poziomu sygnału. Ustawienie anteny trwa ok. minuty. Tuner jest już obojętny (Polsat, TNK, N-ka).
dziwaczek - 2017-09-27, 12:30
[quote="McGali"] MAWI napisał/a: | McGali napisał/a: | ...W moim pilocie nie było funkcji manual... |
To sterowanie pilotem to był mój skrót myślowy - chodziło mi o wejście do menu sterowniko-tunera - opcja sterowania manualnego. Najprościej jest wykonanie sterowania sprawną anteną poprzez zestaw przekaźników z dołączonym bezprzewodowym pilotem http://allegro.pl/zdalne-...6694311907.html + dobry miernik poziomu sygnału. Ustawienie anteny trwa ok. minuty. Tuner jest już obojętny (Polsat, TNK, N-ka). |
Bardzo fajne - jak jej nie podniosę to zrobię na czymś takim a pewno mnie to czeka bo w menu sterownika/tunera nie zalazłem opcji manual
MAWI - 2017-09-27, 14:17
Tak czy inaczej zacznij od dekodera. A może ??????????????
dziwaczek - 2017-09-27, 15:30
MAWI napisał/a: | Tak czy inaczej zacznij od dekodera. A może ?????????????? |
Oczywiście od tego zacznę - jak nieruszy to będę grzebał dalej
dziwaczek - 2017-09-28, 21:26
Podłączyłem dekoder - nic to nie zmieniło. Zdejmę antenę i posprawdzam, podejrzewam że to krańcówka.
MAWI - 2017-09-29, 08:29
Może tak być ,że to po prostu krańcówka. Ale ona teraz jest rozwarta .Ty podajesz napięcie " z drugiej strony " pomijając ją. Tak czy tak ,jak nie zdejmiesz nie otworzysz to nie będziesz wiedział. Daj znać.
dziwaczek - 2017-09-29, 10:41
Ja też stawiam na krańcówkę - może w wikend dam radę ( ma być słoneczko) - będę meldował
dziwaczek - 2017-10-08, 12:51
CD. walki z anteną.
rezultaty - mierne, jest jednak w środku płytka sterująca - i chyba coś z nią nie tak (może ktoś ma taką albo wie gdzie nabyć zreperować - sprawdzić? coś było na niej robione/naprawiane.
Rozłożyłem antenę - silniki krańcówki sprawne chodzą na 12V. Z silniczka wychodzą cztery przewody - dwa grubsze to zasilanie (kierunek obrotów sterowany przez zmianę polaryzacji) są jeszcze dwa cieńsze - ktoś wie do czego?
Jak złożyłem antenę na szybko to jakby zadziałała - silniki ruszyły (ale były przestawione silniki wiec wyłączyłem) po złożeniu na gotowo nie działa w ogóle a myślałem ze ożyła.
Chyba skończy się na przeróbce na sterowanie manualne, coś tak czuję.
A jak wam wyskoczy błąd E07 to jest zwarcie na kablu koncentryczny lub w konwerterze- wiem bo sobie zrobiłem zwarcie przy okazji.
A propos konwertera - moze ktoś doradzi wymieniać czy zostawić (ALPS BSNE8-601A), chciałbym korzystać docelowo z N+.
MAWI - 2017-10-08, 21:10
dziwaczek napisał/a: | są jeszcze dwa cieńsze - ktoś wie do czego? |
Tak ja wiem . To są kable podłączone do licznika obrotów wirnika silnika.
Jak oglądasz tv. potem składasz antenę .A rano bez zmiany pozycji pojazdu włączasz antenę .Ona zatrzymuje sie w ostatniej pozycji.
McGali - 2017-10-08, 21:30
dziwaczek napisał/a: | A propos konwertera - moze ktoś doradzi wymieniać czy zostawić (ALPS BSNE8-601A), chciałbym korzystać docelowo z N+. |
Jest to jeden z lepszych konwerterów pomimo, że ma ok 15 lat. Kontroler jest jednak w tym modelu w antenie. Może po włączeniu zasilania antena się składa to tłumaczyłoby jej zadziałanie. Musiałby wypowiedzieć się ktoś kto posiada taką antenę.
dziwaczek - 2017-10-09, 12:18
Dzięki zostawię konwerter
dziwaczek - 2018-02-11, 13:24 Temat postu: naprawa anteny satelitarnej Samy 65 Naprawa anteny została prawie zakończona.
Antena ma już sterowanie manualne i odbiera sygnał z dowolnego satelity.
Koszt wykonania całości ok 50 + dekoder ok 150zł = setfinder ok 20zł.
Opiszę jak przerobić stara analogową antenę satelitarną typu Samy 65 aby sprostała dzisiejszym wymaganiom Tv sat. cyfrowej (na początku wątku opisałem co było nie tak).
Dekoder który mamy raczej nam się nie przyda (pewno jest analogowy) - no chyba że mamy nowszy niż mój (ma być na 12V i mieć slot na kartę np do nc+, mój ma dodatkowo wbudowany tuner DVB-T). Najlepiej jak mamy TV posiadający tuner do TV sat i DVB-T. Do tuner/TV podłączamy kabel sygnałowy od satelity, konwerter zostawiamy.
Proponuje zacząć od demontażu mechanizmu i sprawdzenia czy czasem nie ruszy (styki od płytki opisanej na jednej z ostaniach fotek i poście poniżej), jak ruszy to dobrze a nóż będzie działał ale pewno Hotbirda 13E nie znajdzie, warto spróbować.
A więc dalej...
Mechanizm podnoszenia i obrotu talerza jest prosty, jest on zbudowany z dwóch silników takich jak od wycieraczek, sterowanych napięciem 12V, kierunkiem obrotu steruje się przez zmianę polaryzacj. Jak te silniczki są sprawne (akumulator 12V podłączyć do grubszych przewodów przy silnikach) to już jesteśmy w domu.
Jeden silnik odpowiada za ruch obrotowy anteny, drugi za ruch góra dół. Elementy włączające krańcówki proponuje zdemontować (śruba w ośce od podnoszenia ramienia i kołek w plastikowym kole do obrotu) - blokują ruch.
Do mechanizmu dochodzi kabel z 4 lub więcej przewodami należny tam podłączyć silniki (po dwa przewody na silnik) ja wykorzystałem złączki które były i połączyłem przewodami miedzianymi z kabla do 230V chyba 1.5mm2.
Jakbyśmy przy okazji urwali kabel od anteny (mi się urwał) trzeba kupić taki cienki o średnicy 5-6mm i zarobić końcówki (zrobiłem na F-ki) nie dostałem końcówek do zaciskania do tego przewodu. Dobrze zaizolować przed warunkami środowiska. Kabel ma być luźny w osi pionowej!!!!
Montujemy wszystko i montujemy na dachu (próba na stole wskazana).
Do sterowani silnikami wykorzystałem układ sterowania kupiony na Ali za 35zł. Sterowanie 4 - kanałowe dwa piloty (muszę na nich zrobić strzałki)
https://pl.aliexpress.com/item/12V-4CH-Channel-433Mhz-Wireless-Remote-Control-Radio-Switch-With-2-Transmitter-Receiver-200m-High-Sensitivity/32819966758.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.lySDTj
Miałem jeszcze zrobić sterowanie obrotami silników puki co da się ustawić satelitę bez tego
https://pl.aliexpress.com/item/1pc-Universal-DC10-60V-PWM-HHO-RC-Motor-Speed-Regulator-Controller-Switch-20A/32664061139.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.tZGFLm
Układ łączymy zgodnie z schematem, tak aby zmieniała się polaryzacja na silnikach, ja ustawiłem górne przyciski (antena prawo - lewo) dolne (góra dól) ale to chyba odwrócę.
Układ działa: Hotbirda 13E ustawiłem bez problemu za pomocą satfindera (na sam dekoder mi nie szło)
https://pl.aliexpress.com/item/1pcs-Digital-Satellite-Signal-Finder-Meter-Compass-FTA-TV-Signal-Receiver-Finder-Hot-Worldwide/32351605594.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.tZGFLm
Jak ktoś chce uruchomić stara antenę służę pomocą
Przy okazji założyłem antenę DVB-T typu ufo bardzo dobrze działa i przeżyła ostanie zimowe wichury. Co ciekawe działa na 5V z dekodera tak samo jak na zasilaniu 12V (dach muszę umyć na wiosnę )
http://allegro.pl/cyfrowa...5545369073.html
dziwaczek - 2018-02-11, 14:03
ciąg dalszy fotek....
Na końcu jest fotka od której można zacząć sprawdzanie "nieżywej" anteny - styki wystające z płytki są fabrycznie zamalowane lakierem ale on odpada i zwierają się z obudowa silnika i antena nie działa, jak podłożyłem tak kawałek plastiku antena ożyła ale nie działała poprawnie (nie pozycjonowała się prawidłowo) i dorobiłem sterowanie manualne dlatego
Dalej jest antena do DVB-T.
MAWI - 2018-02-11, 16:30
Ja założyłem dwie krańcówki aby zatrzymywała się w obie strony.
dziwaczek - 2018-02-11, 16:50
MAWI napisał/a: | Ja założyłem dwie krańcówki aby zatrzymywała się w obie strony. |
Też tak miałem zrobić - ale odpuściłem, i tak muszę widzieć antene do wstępnego ustawienia, do składania też. Miałem zrobić automatyczne rozkładanie i składanie z powrotem do miejsca parkowania ale to zbyteczne.
McGali - 2018-02-11, 17:00
dziwaczek napisał/a: | ciąg dalszy fotek....
Na końcu jest fotka od której można zacząć sprawdzanie "nieżywej" anteny - styki wystające z płytki są fabrycznie zamalowane lakierem ale on odpada i zwierają się z obudowa silnika i antena nie działa, jak podłożyłem tak kawałek plastiku antena ożyła ale nie działała poprawnie (nie pozycjonowała się prawidłowo) i dorobiłem sterowanie manualne dlatego
Dalej jest antena do DVB-T. |
Antenka działa ale gdzie piwko a może i pomógł
zbyszekwoj - 2018-02-11, 17:37
Chociaż nie mam takiej anteny , ale za umiejętności .
dziwaczek - 2018-02-11, 18:09
Dzięki, dzięki - co mam to naprawiam
McGali - 2018-02-11, 18:25
MAWI napisał/a: | Ja założyłem dwie krańcówki aby zatrzymywała się w obie strony. |
Do obsługi ręcznej nie potrzeba krańcówek ponieważ silniki są wyposażone w sprzągla a antena jest pod obserwacją. Krańcówki są za to niezbędne do sterowania automatycznego. W ręcznym sterowaniu wyłączniki krańcowe też robotę robią.
MAWI - 2018-02-11, 18:32
Cześć Maciek .To co ty opisałeś ,ja zbudowałem ponad pięć lat temu. Tylko zamiast radiowego pilota .Wykorzystałem sterowanie od lusterka wstecznego od jakiegoś opla na kabel. Moim zdaniem mój pomysł był lepszy ,bo bateryjki się nie wyładowywały i piloci nie ginął. Jak się wprawiłem to szybciej łapałem sygnał jak automat u sąsiadów na zlotach. A krańcówki założyłem po to ,gdy inna osoba niż ja próbowała ustawić antenę to zrobiła rozpierduchę. Mój patent nadal działa na dachu tego ogromnego Hymera ,ale cieszy tym się już ktoś inny. Którego z tego miejsca pozdrawiam.
dziwaczek - 2018-02-11, 21:10
Wiem Wisiu tłumaczyłeś mi wszytko jak tam u Ciebie to było zrobione - zrobiłem modyfikację i działa jak ta lala. Dzięki za rady no i piaggio
Dla Ciebie to ja już chyba zawsze będę Maćkiem a nie Michałem
MAWI - 2018-02-11, 22:26
Michałku soorki.
Slavo - 2018-02-22, 14:26
Witam chciałem sie podczepić do tematu. Od niedawna jestem "szczęśliwym" posiadaczem anteny samy 65.Teoretycznie wszystko jest OK. tzn. wstaje szuka satelitów ,tyle że nie znajduje .Ale nie mam do niej żadnej instrukcji. Może ktoś posiada takową ewentualnie schemat ?
(Z tym że mam trochę inne sterowanie. z pilota-pulpitu który jest na kabelkach) Nieraz uda mi się przejść na ręczne sterowanie a nieraz nie ,nie wiem do czego są wszystkie przyciski może coś źle robię.
A może ktoś miał coś takiego i podpowie?
Z góry dzięki.
dziwaczek - 2018-02-23, 05:36
Daj jakieś fotki to zobaczymy co masz za sprzęt. A próbowałeś ustawiać Hotbirda 13E w trybie manual?
Slavo - 2018-02-27, 20:26
Witam,sorki ale jestem troszkę zajęty. Tak to wygląda ,podobno ma zakodowane satelity ale na każdym z programów (1-4) Kręci się w co 360 stopni zmienia H i V ale nic nie znajduje. Udało mi się ( nie wiem jak ) przejść na ręczne sterowanie i wtedy OK, ustawiłem satelitę. Ale teraz jak ją zapisać ??? Do czego są te przyciski LEM i VPS ???
Help Please
Pzdr/
Slavo - 2018-03-01, 20:04
hello, nikt nie czyta postów ?
Zależy mi na tej instrukcji ,przebudowóję właśnie kamper a w zasadzie robię wszystko od początku i nie wiem czyu jest sens pakowac to na dach.
Pzdr.
Slavo - 2018-03-01, 20:07
przebudowuję oczywiście
dziwaczek - 2018-03-01, 20:26
po pierwsze - czyta bez agresji pro
Jest problem z starymi instrukcjami do tych anten, firma już nie istnieje teraz to jest jako OYSTER
https://ten-haaft.com/rmc-en/
nowszy model https://ten-haaft.com/rmc-en/information-material-mounting-instructions-samy-vision/
Na maula można przerobić jak to opisałem w wątku.
Slavo - 2018-03-01, 20:48
witam nie rozumiem 1-szego zdania ???
Dzięki że się wogóle odezwałeś, do tych linków które mi podałeś sam dotarłem.
Chodzi mi konkretnie o ten sterownik na zdjęciu, jak działa ?
Przyciskając różne kombinacje udało mi sie przejść na manual i super chodzi.Ale może są jeszcze inne opcje np. zatrzymac w czsie rozkładania itd.
McGali - 2018-03-01, 21:27
Slavo napisał/a: | hello, nikt nie czyta postów ?
Zależy mi na tej instrukcji ,przebudowóję właśnie kamper a w zasadzie robię wszystko od początku i nie wiem czyu jest sens pakowac to na dach.
Pzdr. |
Video Programming System (VPS) - telewizyjny system sterowania magnetowidami i nagrywarkami DVD, wykorzystujący ukryte kody przekazywane w sygnale telegazety. Sygnał VPS przekazuje magnetowidowi informację o faktycznym czasie rozpoczęcia emisji programu. Po raz pierwszy sygnał VPS został wyemitowany w 1985 roku przez niemiecką stację ARD.
W nowszych urządzeniach, szczególnie w krajach angielskojęzycznych, system realizujący funkcje VPS występuje pod nazwą PDC (Programme Delivery Control). Sygnał PDC posiada taki sam format jak starszy VPS, lecz jest nadawany w inny sposób.
Z systemu VPS korzystają stacje niemieckie, szwajcarskie i czeskie, PDC wykorzystywany jest w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Holandii. Polskie stacje telewizyjne nie używają żadnego z tych systemów. VPS przekazywany jest w niektórych programach dostępnych z satelity Astra.
Systemy VPS/PDC często błędnie mylone są z systemem ShowView, który realizuje podobne funkcje na innej zasadzie.
Andrzej 73 - 2018-03-01, 21:29
Szwagier ostatnio zakupił od Kolegi z forum antenę OYSTER dygital , ale próby będziemy robić w sobotę/niedzielę , bo ma być troszkę cieplej. Zobaczymy czy znajdzie nam jakąkolwiek satelitę.
Slavo - 2018-03-01, 22:21
Dzięki McGali https://www.camperteam.pl.../smiles/pub.gif o to mi chodziło .
Pzdr.
Slavo - 2018-03-01, 22:24
Mam nadzieję że Wam się uda , z cyfrową nie powinno być kłopotu ja mam analoga- niestety
McGali - 2018-03-01, 22:39
Slavo napisał/a: | Mam nadzieję że Wam się uda , z cyfrową nie powinno być kłopotu ja mam analoga- niestety |
Analog używany to 1/10 ceny cyfrowego automatu a przy pewnej wprawie satelity znajdziesz 10 razy szybciej. Zawsze możesz kupić satfinder z pozycjami satelit Działa to wtedy jak ręczny automat.
dziwaczek - 2018-03-02, 08:53
Na forum CT jest coraz więcej bezsensownej agresji, jest wielu pieniaczy i troli męczy to starych użytkowników. Tak profilaktycznie - nie obrażaj się
Popieram przejście na ustawianie manualne + satfinder. Mi za pierwszym razem zajeło to może z 2 min - polecam szybko i dokładnie ustawia się sat.
Slavo - 2018-03-02, 09:00
Do tej pory tak robiłem, antena na dachu, drabina ,satfinder (rzut oka na sąsiada) i parę minut później było OK.
Teraz przynajmniej odpada wejście na dach i drabina
Andrzej 73 - 2018-03-02, 09:51
dziwaczek napisał/a: | Popieram przejście na ustawianie manualne + satfinder. |
Czyli ustawianie ręczne , tak jak to robi się w antenach na korbkę , tyle że z miernikiem sygnału?
dziwaczek - 2018-03-02, 12:31
Andrzej 73 napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | Popieram przejście na ustawianie manualne + satfinder. |
Czyli ustawianie ręczne , tak jak to robi się w antenach na korbkę , tyle że z miernikiem sygnału? |
Dokładnie:
- wpinamy satfinder między dekoder i kabel od anteny ( potrzebny kawałek koncentryka z dwoma F-kami)
- podnosimy antenę tryb. manual ( ja mam pilota)
- kierujemy wstępnie na poludnie (jak inne anteny w okolicy lub aplikacja na androida), sat finder zacznie piszczeć (są filmiki jak to robić na yotube)
- dostrajamy (delikatna regulacja obrotu anteny i potem pionowo)
- jak ustawimy najsilniejszy sygnał odłączamy satfinder, podłączamy dekoder i ew.wyszukujemy kanały jak nie mamy zapisane.
Powodzenia
McGali - 2018-03-02, 13:20
dziwaczek napisał/a: | ... odłączamy satfinder,... |
Po co odłączasz?
papamila - 2018-03-02, 15:51
dziwaczek napisał/a: | odłączamy satfinder, podłączamy dekoder |
możesz go wpiąć na stałe, tylko go skręć jak będzie piszczał
dziwaczek - 2018-03-02, 17:41
papamila napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | odłączamy satfinder, podłączamy dekoder |
możesz go wpiąć na stałe, tylko go skręć jak będzie piszczał |
A to nie wiedziałem
Dzięki Dzięki
|
|