Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Prośba o rade

jarek73 - 2017-09-22, 17:42
Temat postu: Prośba o rade
Poszczęściło mi się i przy okazji wyjazdu służbowego mam możliwość spędzenia 9 dni w Włoszech .Plan jest taki , w przyszły piątek po południu kończę delegacje w Bresci biorę samochód z wypożyczalni i ruszam w stronę Rzymu w czwartek oddaje samochód na lotnisku odbieram żonę z samolotu i do niedzieli zwiedzamy Rzym i powrót popołudniu samolotem do Modlina.
Prośba o podpowiedzenie ciekawych miejsc do zwiedzania w regionie Umbria , Abruzja , Lacjum , najbardziej chodzi mi o miejsca mniej znane z przewodników i bardziej przyroda niż zabytki , bardziej prowincja niż duże miasta.
W tym roku byliśmy camperem 4 tyg. w Włoszech - Garda, Florencja , Siena ,Pisa ,cinque terre
malownicze miejscowości Pienza ,Montepulciano i bardzo byliśmy zadowoleni
Chciałbym podpowiedzi generalnie co warto zobaczyć ( wędrówki piesze po parkch , górkach malownicze kręte trasy mile widziane ) szczegółowe miejscówki nie potrzebne bo tym razem osobówka to z hotelami poza sezonem samemu bez watahy dzieci dam radę .

Druga wersja to samolot do Neapolu zwiedzenie go wypożyczenie auta pokręcenie się po okolicy i koniec w Rzymie , ale perspektywa zwiedzania dwóch dużych miast w krótkim czasie chyba jest gorszą opcją.
Proszę o radę :spoko

:spoko

gryz3k - 2017-09-22, 18:26

jarek73 napisał/a:
Abruzja

Polecam Parco Nationale di Gran Sasso. Park Narodowy Gran Sasso i Monti della Laga to piękne góry, trufle w ziemi i przyroda. Znajdziesz tam hotele, pola biwakowe a nawet konie do jazdy. Zobaczysz jezioro i wyciągi narciarskie. L’Aquila po trzęsieniu ziemi też warta zobaczenia. Ten rejon to to co możesz zobaczyć w filmie Americano z Clooneyem.
Naprawdę warto. Byłem tam kilkakrotnie np motocyklem. W góry weź jednak ciepłe rzeczy.

Nad morzem Polecam Giullianovę czy Roseto. W Roseto najlepsza knajpa z frutti di mare w jakiej jadłem. W Abruzzo musisz spróbować Arrosticini czyli baranie mikro szaszłyczki.
Masz w sekcji Włochy mój wątek o Abruzzo. http://www.camperteam.pl/...ghlight=abruzzo

jarek73 - 2017-09-22, 19:09

gryz3k napisał/a:
jarek73 napisał/a:
Abruzja

Polecam Parco Nationale di Gran Sasso. Park Narodowy Gran Sasso i Monti della Laga to piękne góry, trufle w ziemi i przyroda. Znajdziesz tam hotele, pola biwakowe a nawet konie do jazdy. Zobaczysz jezioro i wyciągi narciarskie. L’Aquila po trzęsieniu ziemi też warta zobaczenia. Ten rejon to to co możesz zobaczyć w filmie Americano z Clooneyem.
Naprawdę warto. Byłem tam kilkakrotnie np motocyklem. W góry weź jednak ciepłe rzeczy.

Nad morzem Polecam Giullianovę czy Roseto. W Roseto najlepsza knajpa z frutti di mare w jakiej jadłem. W Abruzzo musisz spróbować Arrosticini czyli baranie mikro szaszłyczki.
Masz w sekcji Włochy mój wątek o Abruzzo. http://www.camperteam.pl/...ghlight=abruzzo

Wielkie dzięki
Właśnie o takich kierunkach myślę i fajnie że to potwierdziłeś , wybrzeże raczej nie bo czasu mało a romantyczne spacery to za chwilę z cudowną zoną w Rzymie :lol: ,

jarek73 - 2017-09-22, 19:23

Myślałem też o L’Aquila i tu trochę dylemat czy jako turysta mieć za atrakcję ludzkie nieszczęście i wymyśliłem sobie że wartością jest zobaczyć co żywioł ziemia jest w stanie zrobić z naszym dorobkiem w postaci cegieł po układanych jedna na drugą czyli naszymi domami , czy warto je budować na lata przez lata kosztem czasu i pieniędzy na nasze pasje.
andi at - 2017-09-22, 20:32

https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g187904-Activities-Umbria.html
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g187769-Activities-Abruzzo.html

Masz mapę z atrakcjami i szukaj
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g187904-Activities-Umbria.html#MAPVIEW

jarek73 - 2017-09-22, 20:43

Dzięki też się przyda , ale bardziej mi chodzi o to że ktoś był i sie zachwycił .
To co linka puściłeś to już widziałem i jeszcze raz mnie upewnia że warto .
Dziękuje za zainteresowanie :spoko

Roberto - 2017-09-22, 21:42

Nie wiem czy słyszałeś o Tivoli - miasteczko niedaleko Rzymu.
Słynie z pięknych ogrodów i fontann.
Co prawda nigdy tam nie byliśmy, ale wielu naszych znajomych polecało to miejsce.
Podobno idealne do romantycznych spacerów :wyszczerzony:
Kilka lat temu (będąc w Rzymie) chcieliśmy tam zajechać ale niestety nie starczyło czasu. Do tej pory żałujemy... :(
Ciekaw jestem, czy naprawdę jest tam tak pięknie jak mówią...

Andrzej 73 - 2017-09-22, 21:51

Proponuje , zwiedzić w pobliżu Rzymu rezerwat przyrody Tor Caldara - Anzio
Jak zdecydujecie się na Rosseto koniecznie odwiedzić musicie winnice Hrabiego Mazzarosa.
http://www.mazzarosa.com/it.html
Miłego i udanego odpoczynku.

stander - 2017-09-23, 05:26

Roberto napisał/a:
Nie wiem czy słyszałeś o Tivoli - miasteczko niedaleko Rzymu.
Słynie z pięknych ogrodów i fontann.

Gorąco polecam :spoko

andi at - 2017-09-23, 09:13

Roberto piszesz i masz :haha:
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g187792-Activities-Tivoli_Province_of_Rome_Lazio.html

Jest to wyszukiwarka Hoteli ,ale jak zaznaczysz ATRAKCJE i wpiszesz miejscowość to masz to co chcesz z zdjęciami a obok wyskoczy mapa i na niej też masz zaznaczone atrakcje :spoko

Roberto - 2017-09-23, 11:38

andi at napisał/a:
Roberto piszesz i masz :haha:
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g187792-Activities-Tivoli_Province_of_Rome_Lazio.html

Jest to wyszukiwarka Hoteli ,ale jak zaznaczysz ATRAKCJE i wpiszesz miejscowość to masz to co chcesz z zdjęciami a obok wyskoczy mapa i na niej też masz zaznaczone atrakcje :spoko

Wiem, wiem :wyszczerzony: Znam to i czasem korzystam :ok
Jednakże co innego zobaczyć zręcznie "podkręcone" fotki, a co innego zachwycić się, widząc coś na własne oczy...
Wielokrotnie na naszym forum czytałem relacje z różnych tego typu miejsc, gdzie koleżanki i koledzy potwierdzali opinie o urodzie danego miejsca. Czasem jednak to co zobaczyli nie do końca było zgodne z opisami w przewodnikach.
Jeśli to było możliwe weryfikowałem to osobiście i moje odczucia też były różne... :-P

Tak czy siak - na fotkach i w opisach Tivoli wygląda ciekawie :ok

jarek73 - 2017-10-09, 20:30

Właśnie wróciłem szczęśliwy i zadowolony , w wielkim skrócie
Wtorek 26.09 zacząłem od Bresci bo tam miąlem spotkania służbowe starówka fajna , zamek nad miastem super jak ktoś ma dużo czasu można zobaczyć .
Piątek 29.09 Lotnisko Bergamo wynajęcie samochodu i
- Bolonia przepiękne miasto , super jedzenie , trafiłem na koncert na rynku ,super klimat.
Sobota
-Bolonia i dalej Brisighella malutkie miasteczko ,gdzie siedziałem sobie w knajpie i nigdzie się nie śpieszyłem info co do okolicy przeczytałem http://pozornie-zalezna.b...emilia-romania/ wieczorem dotarłem do Arezzo
Bardzo dużo ludzi , ciężko o stolik w knajpie , ale mieli jakieś święto i targ na drugi dzień._
c.d.n.

jarek73 - 2017-10-09, 20:53

Niedziela - wczesny spacer po Arezzo , pchli targ dużo lepsze wrażenie niż wieczorem , dalej Cortona przepiękne miejsce , aż się prawie wzruszyłem ,odnalazłem willę z powieści Frances Mayes ,Pod słońcem Toskani i filmem pod tym samym tylułem.Dalej Asyż wieczorny spacer i nocleg w centrum przy katedrze św. Franciszka.
Poniedziałek - jeszcze raz wczesny spacer i katedra ,dalej super widokowy przejazd do Nursji (Norcia)

Agostini - 2017-10-09, 21:31

Fajnie, Jarek, że udała Ci się wyprawa.

Szkoda tylko, że aparatu fotograficznego zapomniałeś. :chytry :)

jarek73 - 2017-10-09, 21:40

Aparat miałem i zdjęcia robiłem i w kleję ,ale w weekend bo czas na to będzie ( szkoda że tyle roboty z tym zmniejszaniem , chyba że coś się zmieniło a ja o tym nie wiem ).
Mnie też bardziej przekonują zdjęcia , i trochę tu umieszcze , chociaż powinny być w podróżach nie camperowych :spoko

xbartman - 2017-10-10, 09:00

jarek73 napisał/a:
Aparat miałem i zdjęcia robiłem i w kleję ,ale w weekend bo czas na to będzie ( szkoda że tyle roboty z tym zmniejszaniem , chyba że coś się zmieniło a ja o tym nie wiem ).
Mnie też bardziej przekonują zdjęcia , i trochę tu umieszcze , chociaż powinny być w podróżach nie camperowych :spoko

Polecam program IrfanView, ma opcje zmiany wielkości, rozdzielczości wielu zdjęć na raz. Także zajmuje to dosłownie dwie minuty. Dodatkowo ma wiele bardzo przydatnych narzędzi do obróbki zdjęć. Jest darmowy i można pobrać nakładkę z językiem polskim http://www.irfanview.com .

jarek73 - 2017-10-15, 21:07

Brisighella malutkie miasteczko ,gdzie siedziałem sobie w knajpie i nigdzie się nie śpieszyłem i
Tadeusz - 2017-10-15, 21:10

Jarku, stawiam piwko na zachętę. Może wstawisz wieęej takich fajnych zdjęć. :ok

:pifko

jarek73 - 2017-10-15, 21:22

Tadeusz , dzięki to już drugie piwo dziś od Ciebie , chętnie wstawię ale z tym zmniejszaniem mimo , że koledzy podpowiadają to ja cały czas mam problem że by to szybko robić ( kumaty na technikę to nigdy nie byłem ,ale mimo wszystko jak by się kiedyś dało nie zmniejszać to by było super )
jarek73 - 2017-10-15, 21:39

dalej do Arezzo
jarek73 - 2017-10-15, 22:01

dalej Cortona przepiękna
zbyszekwoj - 2017-10-16, 06:23

Fajna gitara. :-P
Roberto - 2017-10-16, 07:23

zbyszekwoj napisał/a:

Klasyczna :haha:

andi at - 2017-10-16, 09:14

Roberto napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

ale lata swoje ma :spoko

Roberto - 2017-10-16, 10:56

andi at napisał/a:
Roberto napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

E tam... Błyszczy ja funkiel nówka nie śmigana :haha:

zbyszekwoj - 2017-10-16, 19:22

andi at napisał/a:
Roberto napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Juz nie wybrzydzaj, pograłbyś. :diabelski_usmiech

Bim - 2017-10-16, 19:33

zbyszekwoj napisał/a:
Juz nie wybrzydzaj, pograłbyś.

Ona nie ma strun :haha:

Wojciechu - 2017-10-16, 19:34

zbyszekwoj napisał/a:
andi at napisał/a:
Roberto napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Juz nie wybrzydzaj, pograłbyś. :diabelski_usmiech

-na czułej strunie G ;)

Andrzej 73 - 2017-10-16, 21:23

Czy nie uważacie , że jak Jarek przeczyta te Wasze głupie teksty to będzie ... (niech każdy wpisze to co by sam czuł) :-/
zbyszekwoj - 2017-10-17, 07:37

Andrzej 73 napisał/a:
Czy nie uważacie , że jak Jarek przeczyta te Wasze głupie teksty to będzie ... (niech każdy wpisze to co by sam czuł) :-/

Andrzej, czy ty myslisz ze on robił to zdjęcie dla tego drzewa? :haha:

Ja stary tez potrafię docenić ładny widok i precyzje ujęcia. :pifko

Bronek - 2017-10-17, 08:11

Miły kotek przy Cooperze i gitara
Piotruś - 2017-10-17, 08:52

Bronek przecież ty fachowiec kotek to czy kocica?
Bronek - 2017-10-17, 09:06

Piotruś napisał/a:
Bronek przecież ty fachowiec kotek to czy kocica?

Kotka bo nie ogląda się za :dupa :dupa mi

krzlac - 2017-10-17, 09:46

zbyszekwoj napisał/a:
Ja stary tez potrafię docenić ładny widok i precyzje ujęcia. :pifko

Jakby gitarę niosła ta pani w czerwonym ze zdjęcia powyżej, to nikt by nie zauważył ani pani, ani instrumentu. :spoko

Bronek - 2017-10-17, 09:51

Instrument strunowy szarpany , akustyczny o stroju temperowanym .

Grałem , to wiem .Łatwy do ogarnięcia .

Jak ma się :oops: sprytne paluszki

zbyszekwoj - 2017-10-17, 13:46

Ja grałem , ale przy łapaniu akordu , ten mały mi dryga.( wg Laskowika). :haha:
jarek73 - 2017-10-17, 19:23

Andrzej 73 napisał/a:

Andrzejku wszystko ok. mnie takie off topy nie przeszkadzają .To nie jest pracochłonna relacja ( np. na bieżąco ) to parę zdjęć . Zgadzam się ,że jeśli ktoś piszę relacje bardzo meretorycznie z koordynatami na miejscówki , stara podzielić się przydatną wiedzą , a tu posty o dupie marynie to sie w kurwić można , w moim wypadku tak nie jest . Pozdrawiam wesołków , a Andrzejowi dziękuje za ostatnią rozmowę telefoniczną o Włoszech :spoko

Andrzej 73 - 2017-10-17, 20:43

Jarku , o Włoszech zawsze i chętnie.
Ważne , że Wam wyjazd się udał pomimo załatwiania spraw biznesowych.
Potwierdziłeś , że można pogodzić jedno i drugie. :spoko

zbyszekwoj - 2017-10-18, 07:05

W relacji zawsze można poprosić admina i głupoty pousuwa. Ale to "sól ziemi".
jarek73 - 2017-10-29, 20:16

Dalej był Asyż i Nursja
jarek73 - 2017-10-29, 20:19

albo ja się starzeje albo coś z tym forum do dupy jest jeśli chodzi o wstawianie piąty raz zaczynam zmniejszać i wstawiać i słabo to wygląda
jarek73 - 2017-10-29, 20:36

Dalej Nursja i droga do Castellucio .Ten region w zeszłym roku został bardzo dotknięty trzęsieniem ziemi.
jarek73 - 2017-10-29, 20:46

Podczas całej tej wycieczki największe wrażenie zrobiła droga z Nursji do Castelluccio w Park Narodowy Monti Sibillini ( jeśli chodzi o krajobazy ) . Płaskowyż ten nazywany jest małym Tybetem . W Tybecie nie byłem ,ale przypomina mi to park w Abisco w Szwecji . Skandynawia w Włoszech to jest cudowne
jarek73 - 2017-10-29, 20:49

i jeszcze trochę fotek
jarek73 - 2017-10-29, 20:51

Campery które widzicie na zdjęciach nie należą do turystów to miejscowi którzy stracili swoje domy
jarek73 - 2017-10-31, 22:20

potęga żywiołu
jarek73 - 2017-10-31, 22:24

to był zajazd na oko to nie dawno budowany w drodze do Castelluccio
Roberto - 2017-10-31, 22:54

Super okolice, aczkolwiek żal patrzeć na zniszczenia :(
Andrzej 73 - 2017-10-31, 23:42

Jarku mogę z pełną świadomością napisać , że dotknąłeś prawdziwych Włoch. :ok
Tragedia ludzi po niedawnych wstrząsach , bardzo przykre. :(

jarek73 - 2017-11-01, 21:09

Dalej trochę na południe większe górki Park Narodowy Gran Sasso i Monti della Laga miejsce cudowne i myślę że nie doceniane bo z lewej strony mapy atrakcje Toskani a z prawej kilkadziesiąt km wybrzeże . Może to i dobrze .