Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ciekawe rozwiązanie mini slaidzik
Darek Szczecin - 2017-09-23, 11:41 Temat postu: Ciekawe rozwiązanie mini slaidziktak przeglądając sobie fotki różne natknąłem się na ciekawe rozwiązanie Westfaliitoscaner - 2017-09-23, 20:37 Zimą pewnie stopy do tego przymarzają.
Chyba, że tą stroną koło ogniska stoimy Darek Szczecin - 2017-09-23, 23:20
toscaner napisał/a:
Zimą pewnie stopy do tego przymarzają.
Chyba, że tą stroną koło ogniska stoimy
Pewnie to rozwiązanie ma swoje Plusy dodatnie i Plusy ujemne jak mawiał nasz prezydent, ale ciekawe to jest i pozwala na wykombinowanie spania w wąskich blaszankach.
Knuję już żeby coś zrobić, Trzeciego kampera mi się nie chce tworzyć, bo drugi czyli Ford Nugget tak się w śród znajomych przyjął że nawet nie miałem okazji się przejechać . A furka w sezonie 10000km wykręciła , wymienię olej posprzątam poskręcam i odstawię . Nowa budowa kusi i wiem już co by było idealne dla nas tylko te 2 tygodnie urlopu w ciągu roku i do tego porozrywane na odcinki 7-mio dniowe, sprawiają że posiadanie nawet pół kampera przez naszą rodzinę to bezsens Bronek - 2017-09-24, 06:31 A może do tyłu. Otwierasz drzwi i takie pudło wyjeżdza do tyłu. nawet z szybką i markizką by syfu nie napadało..
Nie musi być po całości ale tylko górna część., tak by pod łóżkiem została przestrzeń bagażowa istniejąca. Dodatkowo lekko zamknięta, gdy wrota tylne były otwarte.
Taka szuflada i spanie wzdłuż.silny - 2017-09-24, 06:50 Ja miałem tylny slajd i to jest piekielnie nie wygodne
Stajesz i ......trzeba otworzyć drzwi , zablokować , wysunąć slajda . i teraz 2 w nocy gdzieś w trasie....leje jak z cebra........... Bronek - 2017-09-24, 07:30 Ile razy? To raz.
A dwa, to trza to na pilota zrobić.
A trzy, to se kampera kupić a nie blaszaka czy europejskie g... zwane półintegrą takie jak ja mam. zbyszekwoj - 2017-09-24, 08:07 Ktoś może po stopach połaskotać. Darek Szczecin - 2017-09-24, 08:13
Bronek napisał/a:
Ile razy? To raz.
A dwa, to trza to na pilota zrobić.
A trzy, to se kampera kupić a nie blaszaka czy europejskie g... zwane półintegrą takie jak ja mam.
. I tak ta zabawa pewnie się skończy. Jeśli wcześniej kamperowanie mi się nie znudzi. Chyba łapię doła jesiennego Darek Szczecin - 2017-09-24, 08:33 To tak jeszcze o Westfali w WV T6 upchnęli kibel z prysznicem, dobrzy są http://westfalia-mobil.co.../club-joker.phpWojciechu - 2017-09-24, 09:06
Cytat:
To tak jeszcze o Westfali w WV T6
Piękny kamperek. Ciaśniutko, ale ładnie. orys - 2017-09-24, 16:39
toscaner napisał/a:
Zimą pewnie stopy do tego przymarzają.
Chyba, że tą stroną koło ogniska stoimy
Niekoniecznie. Miałem kiedyś okazję spać w czymś podobnym - nie tyle slide, co na stałe wystająca tak jakby plastikowa muszelka, coś jak tutaj:
Było to zamontowane w miejscu okna w tylnych drzwiach w podwójnej kabinie sprintera, od środka była jakaś gruba warstwa izolacji, tak że nie dośc że ciepło, to jeszcze miękko było.
W Anglii i Holandii zimą (śnieg dookoła) zupełnie nie było problemu.RoWeRs - 2017-09-24, 17:45 Ciekawie też prezentuje się najnowsza zabudowa Knaus Saint na crafterze. Zastosowane poszerzenie jest dość dyskretne i nie rzuca się w oczy. Wygospodarowano 186 cm wewnątrz.CORONAVIRUS - 2017-09-24, 17:59 fajne to nowe wzornictwo VW , niby dwa , 3 kolorki ale w realu efekt jest zaskakująco pozytywny , oglądałem i dotykałem , podoba mi się ... i każdego białego przerabianego blaszaka można tak odwalić tom-cio - 2017-09-24, 18:50 Przejezdzalem dzisiaj iolo fabryki tego knausa na slowacji przed Martinem.Plac wielkosci boiska zawalony tymi bialo czerwonymi z powycinanymi dziuramiDarek Szczecin - 2017-09-24, 19:02 Macie może pomysł jak takie MUSZELKI wykonać w miarę prosto? Poszerzył bym se Pancera tak po 15cm na stronę co by mi dało około 30cm w sumie. Z laminatu chyba? mogę wyciąć dziury 128x58 cm i dolna krawędź idealnie jest na wysokości wyrka, po prostu przetłoczenie tylnych miejsc na okna mogę wyciachać, było by bajecznie
dokładnie tak by to miało wyglądać, znalazłem nawet fotkę z budą taka jak moja.
Znalazłem też firmę produkującą to coś niestety tylko roczniki 2007 up i cena ekstra http://www.flarespace.com...es-sprinter-vanCORONAVIRUS - 2017-09-24, 19:48 TY ???? Właśnie Ty pytasz o takie proste sprawy ???
Przecież to proste jak robienie lanych klusek albo jajecznicy
Forma z jakiejś kostki dobrego styropianu i oblepiasz to włóknem z żywicą , grubosć do wyboru , łuk , kształt , zaokrąglenia ... no wszystko co tylko sobie wymarzysz i uformujesz ... potem zwykła dłubanina lakiernicza by to wyglądało a nie tylko odstawało i przyklejasz ...po sprawie .Darek Szczecin - 2017-09-24, 20:06
BIORCA napisał/a:
TY ???? Właśnie Ty pytasz o takie proste sprawy ???
Przecież to proste jak robienie lanych klusek albo jajecznicy
Forma z jakiejś kostki dobrego styropianu i oblepiasz to włóknem z żywicą , grubosć do wyboru , łuk , kształt , zaokrąglenia ... no wszystko co tylko sobie wymarzysz i uformujesz ... potem zwykła dłubanina lakiernicza by to wyglądało a nie tylko odstawało i przyklejasz ...po sprawie .
Akurat laminatu nie kocham . Ale już mam plan na długie jesienne wieczory.
zrobię model ze styroduru przykleję do auta , coś tam jeszcze jakieś skosy lub przetłoczenia wyrzeźbię ( żeby taka nudna bańka nie była) i dopiero z tego zrobię formę. Może komuś się jeszcze przyda. A jak już będzie forma to gotowe Flare Space jak to określają zrobi mi firma która liczy za kilogram laminatu, trzaskają taśmowo cena tak dobra że nie opłaca się samemu bawić i wciągać zapachy które zrywają beret SlawekEwa - 2017-09-24, 21:16
Darek Szczecin napisał/a:
zrobi mi firma
Kupowałem u nich trochę wytłoczek z laminatu do Ducato http://www.zlp.com.pl/CORONAVIRUS - 2017-09-24, 21:27
super stronka, fajne mają produkty do trojaczków. Niestety formę do sprintera muszę zrobić sam. a produkty na gotowo ogarnie firma z Polic
Strona chyba w trakcie metamorfozy SlawekEwa - 2017-09-24, 21:44
BIORCA napisał/a:
nooo strona pierwsza liga
super stronka, fajne mają produkty do trojaczków.
Dwa posty i dwie opinie o stronie Darek Szczecin - 2017-09-24, 21:48
SlawekEwa napisał/a:
BIORCA napisał/a:
nooo strona pierwsza liga
super stronka, fajne mają produkty do trojaczków.
Dwa posty i dwie opinie o stronie
Fajna, bo widać że fajne rzeczy robią, ale ni cholery z nie dowiesz się więcej, coś technicznie mają rozjechane albo zmieniają witrynęorys - 2017-09-25, 12:18
Macie może pomysł jak takie MUSZELKI wykonać w miarę prosto?
To auto którym jeździłem miało to zrobione na zamówienie u producenta laminatowych kabin sypialnych do busów. Oni mają technologię, możesz zapytać w jakimś spojkarze czy lamarze może ile by to kosztowało?
EDIT: LOL, nie zajarzyłem ze watkowi juz urosla druga strona, co tam, niech zostanie Darek Szczecin - 2017-09-25, 13:13
orys napisał/a:
To auto którym jeździłem miało to zrobione na zamówienie u producenta laminatowych kabin sypialnych do busów. Oni mają technologię, możesz zapytać w jakimś spojkarze czy lamarze może ile by to kosztowało?
EDIT: LOL, nie zajarzyłem ze watkowi juz urosla druga strona, co tam, niech zostanie
wykonanie gotowego produktu z formy to pikuś dla firm które zajmują się tym. zrobienie modelu i na podstawie modelu wykonanie formy to już zabawa i tego nie chcą się podejmować duzi. A jak się już podejmą to koszty niebotyczne. Pobawię się w rzeźbiarza bwie - 2017-09-25, 13:40
Strona chyba w trakcie metamorfozy
Kilka lat temu miałem okazję poznać właściciela (Janusz Baran) na gruncie prywatnym - bardzo w porządku gość, ogarnięty i kontaktowy
tel.
+48 16 6316310 +48 605 048 377Darek Szczecin - 2017-09-25, 15:34 Kurde naprawdę firma z potencjałem, tylko gościa namówić żeby gotowe elementy potrzebne do przebudowy PSA na Kampera produkował, np kompletna kabina łazienkowa, sufit, blat kuchenny z zlewozmywakiem, wszystkie trudne w wykańczaniu słupki i narożniki. Kampera składało by się jak klocki , wszystkie były by prawie identyczne i nikt by się nie wymądrzał że mój lepszy bwie - 2017-09-25, 17:08
...tylko gościa namówić...
Hahaha, mogę zadzwonić i podrzucić mu pomysła KACPERKI 2 - 2017-09-26, 06:34 Darek - podłączam się do tematu. Uprzejmie proszę o sygnał co i jak by to wyglądało cenowo. Może "w hurcie ( 4 szt ) ) będzie z 2 złote taniej Darek Szczecin - 2017-09-26, 07:05
Agat napisał/a:
Darek - podłączam się do tematu. Uprzejmie proszę o sygnał co i jak by to wyglądało cenowo. Może "w hurcie ( 4 szt ) ) będzie z 2 złote taniej
. Spoko musi mi się tylko zachcieć zrobić model i trzeba to tak sprytnie wykonać żeby jeden model pasował na prawą i lewą stronę. 15 cm na stronę to chyba ciut za dużo będzie wystawać. Wstępne przymiarki wychodzą mi że max to 13 cm na stronę, czyli maksymalny uzysk miejsca w środku uwzględniając grubość laminatu i izolację będzie w sumie około 20 cm. To i tak dobry wynik, bo uzyskujemy wyrko które na 125 cm ma długość około 210 cm. Firma od laminatów za gotowy wyrób tak na oko weźmie około 300 pln za komplet. Zależne jest to od grubości laminatu, oni biorą kasę od wagi produktu. Więc żeby było w miarę lekko i sztywno trzeba jskieś przetłoczenia wykombinować w modelu. Czeka mnie jesień w kurzu i pyle, plus wyziewy od żywicy orys - 2017-09-26, 20:40 Ja widzialem na brytyjskich kamperach taka "muszelke" ktora de facto wygladala po prostu jak kwadratowa miska. Z tego co rozmawialem z facetem, to po prostu wycina sie dziure w poszyciu auta i sie to tam jakos wkleja mniej wiecej tak, jak zwykle okno. W tym busie, ktorym jezdzilem to to bylo na wymiar zamiast okna, ale chyba mozna by cos takiego zrobic, co by pasowalo po prostu uniwersalnie do dziury wycietej w blasze - skoro mozna okna montowac, to czemu nie cos takiego?
Akurat nie moge znalezc w sieci nawet zdjecia. Za to widzialem juz kilka dyskusji na blizniaczych forach w UK, gdzie ludzie mowili, ze cos takiego by chcieli, ale trzeba sprowadzac ze Stanow i fortune to kosztuje...
Namow kolege, zeby cos takiego robil, to moze na to bedzie rynek w UK? Mozna by nawet zaczac to na ebayu sprzedawac, jak cos to moge pomoc, jestem na miejscu...wlodo - 2017-09-26, 21:10
Cytat:
A zbiornik paliwa od np.Żuka by nie podszedł, nawet krawędź do mocowania ma Darek Szczecin - 2017-09-26, 22:28
orys napisał/a:
Ja widzialem na brytyjskich kamperach taka "muszelke" ktora de facto wygladala po prostu jak kwadratowa miska. Z tego co rozmawialem z facetem, to po prostu wycina sie dziure w poszyciu auta i sie to tam jakos wkleja mniej wiecej tak, jak zwykle okno. W tym busie, ktorym jezdzilem to to bylo na wymiar zamiast okna, ale chyba mozna by cos takiego zrobic, co by pasowalo po prostu uniwersalnie do dziury wycietej w blasze - skoro mozna okna montowac, to czemu nie cos takiego?
Akurat nie moge znalezc w sieci nawet zdjecia. Za to widzialem juz kilka dyskusji na blizniaczych forach w UK, gdzie ludzie mowili, ze cos takiego by chcieli, ale trzeba sprowadzac ze Stanow i fortune to kosztuje...
Namow kolege, zeby cos takiego robil, to moze na to bedzie rynek w UK? Mozna by nawet zaczac to na ebayu sprzedawac, jak cos to moge pomoc, jestem na miejscu...
. Właśnie teraz dostrzegłem mega lukę rynkową na Flare Space for Sprinter . Akcja rozpoczęta Styrodur kupiony będę strugał. Na Ebay USA też brak . Jedyna firma która to robi to flarespace.com i cena kosmos starują od 1500 USD za setCORONAVIRUS - 2017-09-27, 00:47 szybko zima do ZS zawitała zlp - 2017-09-27, 15:37 Witam wszystkich.
Jak wygląda sprawa z lusterkami? "To" nie wystaje za mocno?
Temat jest do ogarnięcia, nie takie rzeczy się robiło
Cena w dolarach wygląda jak za produkt jednostkowy, w którym jest zawarta cena produktu, modelu i formy.
Moja stronka jak zauważyliście ma swoje lata, i dzisiaj już nie chce się poprawnie wyświetlać. Niestety, nikt nie chce jej zrobić jakbym ja sobie życzył, ale próbuje wcisnąć swoje pomysły.
Mam do Boxera podsufitki, osłonki na słupki po zdemontowaniu przegrody, nadkola i inne rzeczy, również do innych marek.
Nie chcę się tutaj za bardzo reklamować, nie wiem, co na to administracja. A kto potrzebuje to mnie znajdzie, zapraszam.
Pozdrawiam wszystkich ze swojej przyczepki !tom-cio - 2017-09-27, 20:03 Podaj numer ,oslony na slupki mam wyrzezbione,ale jakby sie dalo jakies fajne kupic to biore.No i tym poszerzeniem gornym lozka ,ale do ducato 2 tez bylbym zainteresowany,Darek Szczecin - 2017-09-27, 21:10
BIORCA napisał/a:
szybko zima do ZS zawitała
. No niestety u mnie zima kaperowa zaczyna się w połowie września, a kończy w połowie czerwca. Tak jest i nie chce się zmienić Darek Szczecin - 2017-09-27, 21:22
zlp napisał/a:
Witam wszystkich.
Jak wygląda sprawa z lusterkami? "To" nie wystaje za mocno?
Temat jest do ogarnięcia, nie takie rzeczy się robiło
Cena w dolarach wygląda jak za produkt jednostkowy, w którym jest zawarta cena produktu, modelu i formy.
Moja stronka jak zauważyliście ma swoje lata, i dzisiaj już nie chce się poprawnie wyświetlać. Niestety, nikt nie chce jej zrobić jakbym ja sobie życzył, ale próbuje wcisnąć swoje pomysły.
Mam do Boxera podsufitki, osłonki na słupki po zdemontowaniu przegrody, nadkola i inne rzeczy, również do innych marek.
Nie chcę się tutaj za bardzo reklamować, nie wiem, co na to administracja. A kto potrzebuje to mnie znajdzie, zapraszam.
Pozdrawiam wszystkich ze swojej przyczepki !
. A powitać mistrza laminatu . Co do wystawania to zrobiłem próbę i przykleiłem 12 cm styroduru w okolicy montażu "muszelek" i nie jest źle. Jak będzie przeszkadzać zawsze można zamontować dłuższe ramiona. Na fotce graty robione wg mojego pomysłu co by Harleye ładniejsze były. Fajny materiał do tworzenia, ale osobiście nie lubię CORONAVIRUS - 2017-09-27, 21:50
Na fotce graty robione wg mojego pomysłu co by Harleye ładniejsze były. Fajny materiał do tworzenia, ale osobiście nie lubię
Teraz dziwię się po stokroć dlaczego właśnie TY pytałeś jak takie coś zrobić rób i pokaż powodzeniaDarek Szczecin - 2017-09-27, 21:56
BIORCA napisał/a:
Na fotce graty robione wg mojego pomysłu co by Harleye ładniejsze były. Fajny materiał do tworzenia, ale osobiście nie lubię
Teraz dziwię się po stokroć dlaczego właśnie TY pytałeś jak takie coś zrobić rób i pokaż powodzenia
. Szukałem ofiary która zrobi to za mnie MAWI - 2017-09-28, 06:56 Myślę ,że dożyjemy takich czasów kiedy kupując blaszaka ( obojętnie co) i do niego dokupimy zestaw Podpisany jako ''KAMPER W DWA TYGODNIE" taki kit. I gość pod blokiem weźmie wkręta za dwa tygodnie wyjedzie na wycieczkę kamperem.
Przestrzeń jest ,a życie nie lubi próżni.Darek Szczecin - 2017-09-28, 14:06
MAWI napisał/a:
Myślę ,że dożyjemy takich czasów kiedy kupując blaszaka ( obojętnie co) i do niego dokupimy zestaw Podpisany jako ''KAMPER W DWA TYGODNIE" taki kit. I gość pod blokiem weźmie wkręta za dwa tygodnie wyjedzie na wycieczkę kamperem.
Przestrzeń jest ,a życie nie lubi próżni.
Technicznie jest to możliwe, tylko czy ktoś zaryzykuje taki interes, przy niepewnych i zmiennych przepisach
a tu fotka i link pokazująca że Flare Space czyli nasze Muszelki mają przyszłość
https://www.youtube.com/watch?v=nQ6iiSF234Etoscaner - 2017-09-28, 14:20 Darek a orientujesz się czy i jeśli tak, to o ile jest cięższa taka skorupa z żywicy w porównaniu do blachy?
Czyli teoretyzując wycinam część ściany powiedzmy 50kg żelastwa po bokach i powiększam taką nakładką. Jak zmieni się waga przy założeniu, że taka ścianka musi mieć odpowiednią wytrzymałość?sweetek - 2017-09-28, 14:35
Cytat:
i jeśli tak, to o ile jest cięższa taka skorupa z żywicy w porównaniu do blachy
Myślę, że z laminatu może być sporo lżejsza, tak jak ja używam czasem laminatów to właśnie dlatego, że lżejsze mocno....Darek Szczecin - 2017-09-28, 15:08
toscaner napisał/a:
Darek a orientujesz się czy i jeśli tak, to o ile jest cięższa taka skorupa z żywicy w porównaniu do blachy?
Czyli teoretyzując wycinam część ściany powiedzmy 50kg żelastwa po bokach i powiększam taką nakładką. Jak zmieni się waga przy założeniu, że taka ścianka musi mieć odpowiednią wytrzymałość?
Wagi przybędzie raczej, to ktoś mądry musiał by przeliczyć. Laminat jest ciężki, wszystko też zależy od grubości, sprytnie projektując jakieś przetłoczenia na dużych powierzchniach możemy uzyskać sporą sztywność bez zwiększania grubości
Ten dach który nakładałem na Transita robiąc z niego Nuggeta ważył około 170-180 kg i w nim dach cieniutki przód grubszy, tył solidny boki też dosyć sztywne.
Na pewno jest to ciekawe rozwiązanie, laminat to trwały materiał łatwy w naprawach. Ja chcę spróbować i zrobić w Panzerze wyrko 210 cm. I jak już będę miał gotową formę to też pewnie parę osób mających sprintery w budzie 1996-2006 skorzysta z gotowca toscaner - 2017-09-28, 15:19 Też coś dłubałem w takich konstrukcjach, jakieś przerabianie zderzaków do BMW jak miałem lata temu i nie było to takie lekkie jak się wydaje. Wręcz dość ciężkie, stąd pytanie.
Czyli nie tak hop z wagą jakby chciał tak zmienić "geometrię" kampera
Takie nakładki do łóżka to akurat można pominąć, ale większa ingerencja, to już chyba problem z pomniejszaniem wagi na nasze graty.Darek Szczecin - 2017-09-28, 15:39
toscaner napisał/a:
Też coś dłubałem w takich konstrukcjach, jakieś przerabianie zderzaków do BMW jak miałem lata temu i nie było to takie lekkie jak się wydaje. Wręcz dość ciężkie, stąd pytanie.
Czyli nie tak hop z wagą jakby chciał tak zmienić "geometrię" kampera
Takie nakładki do łóżka to akurat można pominąć, ale większa ingerencja, to już chyba problem z pomniejszaniem wagi na nasze graty.
Tak na oko mi się wydaje że laminat (żywica-tkanina szklana) raczej do zmniejszania wagi się nie nadaje
Ale laminat oparty na włóknach węglowych to już tak cena tylko jakaś dziwna
Patrząc na problem z innej strony. Jeśli zwiększymy przestrzeń życiową bez drastycznego zwiększania wagi to jest argument na plus
,oslony na slupki mam wyrzezbione,ale jakby sie dalo jakies fajne kupic to
Powinienem to zaproponować w dziele "ogłoszenia drobne" ale może tu też ktoś wypatrzy
Zbywa mi osłona prawego słupka z Ducato III H2 produkcji zlp.sweetek - 2017-09-29, 07:38 ciekawe z ta wagą co piszecie.....
Mam pojemniki 80x120x20 cm jedne wykonane z alu 2 mm, a drugie zrobione z włukien weglowych. Te z alu to całkiem sporo ważą i takie w miarę sztywne, ale te węglowe to jedną ręką podnoszę a do tego można po tym chodzić i jest sztywne (myslę, że waża kole 4-5 kr).
Nie wyobrażam sobie, żeby coś zrobić z tych włókien i żeby ważyło 100 kg... myślę, że kawet gdyby skorupę całego auta wyryzać to 100 kg by nie byłoIstvan - 2017-09-29, 08:02 Widzałem takie poszerzenia na sprintera u Hymera w Bad Waldsee. To od strony drzwi było niewielkie coby drzwi się dało otworzyć. Jak będę to mogę popytać czy można to luzem kupić.Darek Szczecin - 2017-09-29, 09:04
Istvan napisał/a:
Widzałem takie poszerzenia na sprintera u Hymera w Bad Waldsee. To od strony drzwi było niewielkie coby drzwi się dało otworzyć. Jak będę to mogę popytać czy można to luzem kupić.
Mi potrzebne do starej budy czyli do rocznika 2007, jak będą mieli to pewnie tylko do nowych, ale zapytać wartoDarek Szczecin - 2017-09-29, 09:08
sweetek napisał/a:
ciekawe z ta wagą co piszecie.....
Mam pojemniki 80x120x20 cm jedne wykonane z alu 2 mm, a drugie zrobione z włukien weglowych. Te z alu to całkiem sporo ważą i takie w miarę sztywne, ale te węglowe to jedną ręką podnoszę a do tego można po tym chodzić i jest sztywne (myslę, że waża kole 4-5 kr).
Nie wyobrażam sobie, żeby coś zrobić z tych włókien i żeby ważyło 100 kg... myślę, że kawet gdyby skorupę całego auta wyryzać to 100 kg by nie było
Węglowe laminaty są lekkie, szklane ciężkie. wszystko się zgadza. W domowych warunkach z włókien węglowych raczej ciężko coś zrobić, są jakieś problemy z zapowietrzaniem. Ale to tym to już trzeba z fachowcami pogadaćtoscaner - 2017-09-29, 09:22 No i się wyjaśniło.
Porównujesz włókno węglowe z aluminium 2mm, odpowiadając na pytanie o różnicę pomiędzy stalą - blachą w aucie a włóknem szklanym.
Darek Szczecin - 2017-09-29, 09:43 Już jestem mądrzejszy, odbyłem rozmowę z kolegą który żywicą się nie kłania. Laminat szklany - łatwy do wykonania w warunkach domowych, ale ciężki jest i już. Laminat węglowy - lekki super wytrzymały, niestety żeby zrobić to dobrze trzeba mieć komorę do odpompowania powietrza. Ja będę pracował nad modelem, kolega pomoże mi przy formie a na moje potrzeby zrobi mi muszelki kompozytowe . Czyli na wierzchu carbon co by ładnie było i malować już nie trzeba, potem włókno szklane, następnie korek w celu usztywnienia i izolacji termicznej, następnie włókno szklane i gotowe . Od środka tylko grubszy welurek co by miło było sweetek - 2017-09-29, 11:16 Włókna (laminat) węglowe kładłem sam, robiłem to na formie z blachy ze 3 mm, duża powierzchnia, powietrza daje radę się pozbyć wałkując mocno twardym gumowym wałkiem, chyba były kładzione 3 warstwy, ale nie pamiętam dokładnie, jest gładkie, wodoszczelne, co prawda krawędzie cholernie ostre, ale to na szybko było. Nie wydaje mi się aby był problem ze zrobieniem slajdu w taki sam sposób...zlp - 2017-09-29, 12:43
SlawekEwa napisał/a:
Zbywa mi osłona prawego słupka z Ducato III H2 produkcji zlp.
Ta osłonka pasuje do każdej wysokości Ducato, Boxer, Jumper od roku 2006 do dzisiaj. W nowych modelach różnią się tylko kolorem.4x4camper - 2017-09-29, 19:59 Witam
Co do laminatów carbonowych i szklanych to sztywność możemy uzyskać robiąc konstrukcję przekładkową Jeżeli zastosujemy epoksyd zamiast poliestru to efekt murowany.
Największym problemem jest wykonanie kopyta(wzoru) tu są koszty.Chcąc to zrobić dobrze to bez mdf-u się nie obejdzie a i cnc by się przydało.
poz
ToloDarek Szczecin - 2017-10-03, 14:27 Może ktoś widział lub wie gdzie w okolicy Szczecina jest jakiś złom na którym wala się kawałek Sprintera lub LT 35 w ersji MAX. Do rocznika 2006. Potrzebuję wyciąć kawałek poszycia gdzie znajduje się przetłoczenie na okno pierwsze od tyłu. Jak bym miał taki kawałek to na płasko znacznie łatwiej będzie mi wykonać formę do produkcji muszelek poszerzających, robić modelowanie na aucie w pionie strasznie upierdliwe. Fotka wskazuję o jaką budę mi chodzi toscaner - 2017-10-03, 14:41 Rób, rób Darek, jak zrobisz, to kupię sobie takiego sprintera z tych lat, najlepiej w 4x4 i olewka, że wąski. Dokleję boczki i nogi wyprostowane.
Będzie kamperek, na bazie, którą naprawi każdy kowal czy to w Afryce, czy Azji Darek Szczecin - 2017-10-03, 15:00
toscaner napisał/a:
Rób, rób Darek, jak zrobisz, to kupię sobie takiego sprintera z tych lat, najlepiej w 4x4 i olewka, że wąski. Dokleję boczki i nogi wyprostowane.
Będzie kamperek, na bazie, którą naprawi każdy kowal czy to w Afryce, czy Azji
Powiem ci że jako baza to nie mam na co narzekać, mam to auto od 6 lat, jak go brałem to już był stary. Fakt że ciężko kupić takiego bez korozji, ale można trafić, ja trafiłem. Prosty jest to pojazd że w technikum mechanicznym mogli by się na nim uczyć. Ten motor 2,9 daję radę może tylko most wymienił bym na ciut szybszy jak zrobił Agat, ale on musiał, bo oryginalny hałasował. Mój jeszcze nie wykazuje oznak zmęczenia, a ciężko miał jak palety nim jeszcze targałem . Do 120km/h jest ok potem robi się głośno, silnik już wysoko kręci. Kolega mechanik ma właśnie na warsztacie ciut młodszego 2003 rok chyba, 4x4 tylko że z silnikiem 2,7 to podobno petarda jest, 160 kucuków i silnik też nie do zajechania, w wersji 4x4 sprzęgło częściej leci jak się więcej od auta wymaga . Ja części jak coś potrzebuję z mechaniki to kupuję normalnie w serwisie Mercedesa, ceny nie zabijają, zamienników też od groma. toscaner - 2017-10-03, 15:55 To ta petarda 2,7 to przypadkiem nie jest już na CR? Ja będę raczej celował w te bez elektroniki, bo przegadałem trochę i wychodzi, że w takich krajach jak Mali, Mauretania itp inne afrykańskie, a i Azja pewnie podobnie, to takie cuda nowoczesne jak np. mój gdy się coś spierniczy to można porzucić i podpalić, bo nikt tego nie naprawi. A i części tam nie dostanę.
Takie Sprintery itp z lat 90tych najlepiej to każdy kowal.
No i zaczynam celować w 4x4 w czymś bardziej znanym, starszym. Sprintery czy Iveco jeżdżą na całym świecie. Jumpery i to jeszcze te z komputerami to raczej cienko.
Muszę jeszcze wiele rzeczy zweryfikować i zaplanować, ale czasu mam sporo
No i będzie wreszcie budowa kolejnego złomka w przyszłym roku, a jeśli na tym co myślę, to poszerzanie na 100% Darek Szczecin - 2017-10-03, 16:42
toscaner napisał/a:
To ta petarda 2,7 to przypadkiem nie jest już na CR? Ja będę raczej celował w te bez elektroniki, bo przegadałem trochę i wychodzi, że w takich krajach jak Mali, Mauretania itp inne afrykańskie, a i Azja pewnie podobnie, to takie cuda nowoczesne jak np. mój gdy się coś spierniczy to można porzucić i podpalić, bo nikt tego nie naprawi. A i części tam nie dostanę.
Takie Sprintery itp z lat 90tych najlepiej to każdy kowal.
No i zaczynam celować w 4x4 w czymś bardziej znanym, starszym. Sprintery czy Iveco jeżdżą na całym świecie. Jumpery i to jeszcze te z komputerami to raczej cienko.
Muszę jeszcze wiele rzeczy zweryfikować i zaplanować, ale czasu mam sporo
No i będzie wreszcie budowa kolejnego złomka w przyszłym roku, a jeśli na tym co myślę, to poszerzanie na 100%
to Fakt ten 2,7l to już taka bardziej współczesna technika, 2,9l TD jak jest nawet trochę zepsuty to i tak jedzie , wolniej ale jedzie. Turbinę w nich zabić ciężko, jak się zabije i tak jedzie , padnie wtryskiwacz sterujący, jedzie 100km/h, ale jedzie, do ludzi dowiezie. Paliwo, nie sprawdzałem, ale gdzieś w necie mi się przewinęło, na jadalnym oleju też pojedzie
A te poszerzacze znaczy muszelki, to będzie fajna sprawa, kolega który sie zna bardzo ma już koncepcję co by to sztywne było i ważyło mniej niż blacha toscaner - 2017-10-03, 17:50 No to ja właśnie chcę takiego, który pojedzie na wszystkim. Te nowe hiper duper są fajne, ładne deski, ciche, ale jak mam to porzucić, bo coś jebło i dalej iść z buta, to wolę takiego, który pojedzie nawet na oleju po frytkach. Po prostu będzie się jadło więcej frytek Darek Szczecin - 2017-10-04, 09:02
toscaner napisał/a:
No to ja właśnie chcę takiego, który pojedzie na wszystkim. Te nowe hiper duper są fajne, ładne deski, ciche, ale jak mam to porzucić, bo coś jebło i dalej iść z buta, to wolę takiego, który pojedzie nawet na oleju po frytkach. Po prostu będzie się jadło więcej frytek
Tak myśląc o twej koncepcji starego sprintera 2,9 TD 4x4. Przemyśl czy 4x4 jest ci potrzebne na 100% taki napęd jak wiadomo ma swoje plusy i minusy (na ten temat się nie rozpisuję bo już był wałkowany). Napęd na tył z blokadą mostu (w sprinterach jest to bardzo popularne) , oraz dobrym dociążeniem tylnej osi, plus fajniejsze koła z bardziej agresywnymi oponami, też coś potrafi. Teraz gabaryty, pewnie na takie wojaże potrzebujesz minimum to co teraz masz. Sprinter w wersji max to taki jamnik długi i chudy, co za tym idzie rozstaw osi duży, zwis tył masakra (hakiem zawadzałem cofając na wąskich i spadzistych uliczkach włoskich). Może zacznij w głowie układać sobie plan budowy kontenera ( będziesz miał nieograniczone możliwości) na ciut krótszym podwoziu. Robiąc auto wyprawowe osobiście by szedł w kontener, wykorzystasz każdy centymetr, solarów wlezie sporo, łatwo zaizolować, przejście z kabiny do kontenera też wykonalne ( bez przejścia sobie nie wyobrażam) https://www.otomoto.pl/of...r-ID6ymvGD.htmltoscaner - 2017-10-04, 16:56 Pod tym linkiem u mnie nic nie otwiera.
Myślałem o krótszej wersji, coś jak ten:
To na razie i tak przymiarki. Wolałbym nawet pójść w górę wstawiając kawałek podwyższenia + te boczki, niż ugrzęznąć z budową na kontenerze na rok. Nie mam warunków.
Wiadomo, że byłaby to lepsza opcja, ale budowa na kontenerze to większe wyzwanie w kosztach i czasie.
Możliwe, że po prostu kupię starszego Sprintera z napędem na tył. No może przydałaby się blokada mostu. Na Afrykę w sam raz. Z tapicerkami z Alkanatary też sie nie będę pier...ł tylko wrzucę materac z Ikea i jechać, jechać
Twój 2,9 ile ma koni?Darek Szczecin - 2017-10-04, 19:32 Mój ma 120 PS, przed sezonem nową sprężarkę dostał Garet i idzie lepiej pod górę. Jeśli chciał byś budować w Polsce, to mogę ci udostępnić kawałek firmy, czyli miejsce gdzie powstał Panzer. W pakiecie pokoik z kuchnią i łazienką, fajna wiata, widlak, wyposażony warsztat, Castorama 300m, rower na dojazdy do Casty, plus dostawczak jak coś większego, dwie sprawne łapy ( chyba że żona wezwie to łapy lecą na chatę) RoWeRs - 2017-10-23, 15:38 Poszerzony sprinter
MILUŚ - 2017-10-23, 18:12
tramp-trend napisał/a:
Poszerzony sprinter
Dobrze jeden z prowadzących podsumował.......too many jokeszlp - 2020-10-09, 20:42 Poszerzenia do MAN/Crafter też są osiągalne.