Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Mało popularny energoblok nie ładuje aku.

Socale - 2017-09-24, 20:43
Temat postu: Mało popularny energoblok nie ładuje aku.
Vitaycie.
Kolega mój/nasz kamperowy lecz nie forumowy ma problem.
Adria Matrix z bliżej nieznanym energoblokiem na pokładzie, po podłączeniu zasilania kampera pod 230V powinno ładować aku na pokładzie. Nie ładuje.
Przez telefon trudno cokolwiek wywróżyć (Wrocław-Gubin) pozostaje diagnostyka w realu.
Ale zapytam Was, może akurat ktoś taki orzeszek rozgryzł.
Energoblok to Nordelettronica NE 237 Bezpieczniki sprawne wszystkie ale ładowania brak.
Miał ktoś taki problem?

kaimar - 2017-09-24, 22:26

Jeśli bezpiecznik F7 jest sprawny a do urządzenia dopływa 230V to sprawdzić czy po podłączeniu 230V napięcie na JP17 pin2 podskoczy. Gdy tak nie będzie to prawdopodbnie uszkodzona ładowarka wbudowana w ustrojstwo.
Socale - 2017-09-24, 22:53

Kaimar, słowo w słowo potwierdziłeś całą moją koncepcję diagnostyczną którą tylko teoretycznie dziś Koledze przekazałem. Dzięki za ten odzew <piwo> - nie będę błądził.
Problem pojawił się podczas ostatniego wspólnego weekendu ale został zbagatelizowany jakąś drobiazgowością.
Myślę że przy następnym spotkaniu zajrzę głębiej i wykryję usterkę.

pumar - 2021-10-24, 22:29

Socale napisał/a:
Kaimar, słowo w słowo potwierdziłeś całą moją koncepcję diagnostyczną którą tylko teoretycznie dziś Koledze przekazałem. Dzięki za ten odzew <piwo> - nie będę błądził.
Problem pojawił się podczas ostatniego wspólnego weekendu ale został zbagatelizowany jakąś drobiazgowością.
Myślę że przy następnym spotkaniu zajrzę głębiej i wykryję usterkę.

Czy udało sie wykryć usterkę? Bo mam to samo :gwm