|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ciągle zapowietrzający się układ
polaris20 - 2017-09-27, 00:24 Temat postu: Ciągle zapowietrzający się układ Mam dziwny problem w swoim hymerku. Jeśli nie używam dłuższy czas wody cały układ się zapowietrza muszę chwilę poczekać przy bulgoczącym kranie. Zjawisko to występuje na ciepłej jak i zimnej wodzie. Ostatnio wymieniłem pompkę do wody, ale raczej wygląda mi to na jakiś zawór zwrotny. Tylko gdzie się podziewa ta woda z układu ikranu ?? wraca przez pompkę do zbiornika ?
Jutro wyjazd do Hiszpanii będziemy reperować po drodze
PS jaka jest średnia tolerancja nadwagi DMC w UE ?
andi at - 2017-09-27, 01:56
Ty pojedziesz a kobitka ci poczyta https://www.google.at/sea...57j69i65j69i60&{google:bookmarkBarPinned}sourceid=chrome&{google:omniboxStartMarginParameter}ie=UTF-8
silny - 2017-09-27, 05:26
Z pompką zanurzeniową
To nie ma zaworka zwrotnego, jeśli zamkniesz krany to woda nie powinna od nich odpływać . jeśli odpływa to znaczy że którędyś dostaje się powietrze- przy kranach lub prysznicu.
Ale to znaczy że gdy puszczasz wodę to gdzieś masz wyciek
Cyryl - 2017-09-27, 09:26
pierwsze: trzeba wykluczyć najprostsze rzeczy.
u mnie takie objawy dała przerdzewiała opaska zaciskająca na wężyku przy pompie wody w zbiorniku; w rezultacie nie dość ciasno siedzący wężyk na króćcu pompy.
Czarna i Krzysiek - 2017-09-27, 09:26
silny napisał/a: | Ale to znaczy że gdy puszczasz wodę to gdzieś masz wyciek |
Nie koniecznie. Może być mała nieszczelność w którejś głowicy, albo na którymkolwiek połączeniu któregokolwiek węża. U mnie tak było. Nigdzie nic nie ciekło, a jednak układ zapowietrzał się. Wymieniłem wszystkie węże gumowe i pozakładałem nowe cybanty na połączenia. Problem zniknął.
lwojtek - 2017-09-27, 10:20
silny napisał/a: | Z pompką zanurzeniową
To nie ma zaworka zwrotnego, |
Pompki zanurzeniowe również mają fabrycznie zaworki zwrotne, oczywiście nie wszystkie modele.
polaris20 - 2017-09-27, 11:59
Dzięki chłopaki za odpowiedź. Jestem jeszcze w szczecinie więc bez problemu mogę prowadzić serwis. Pompke wymieniłem na taką :pompka allegro nie widzę na niej takiego zaworka chyba że jest oryginalnie wbudowany. Co do wyciekow też żadnych nie zaobserwowałem a obejrzałem każde dostępne miejsce. Mam pytanko czy układ mam jakiś powrót do zbiornika wody. Ponieważ u mnie do zbiornika dochodzą jeszcze dodatkowe węże wchodzące od góry. Wydaje mi się ze poprzedni właściciel miał awarię układu ponieważ sporo węży jest różnie położona. A pamiętam że po zakupie znalazłem uszkodzony rozdzielacz wody.
Wyciekow jak już mówiłem nie ma. Wody musi dużo zlecić bo ciśnienie robocze po odkreceniu karnu następuje po ok 1 min. Pozniej jak się rozkreci to leci jak powinno.
Czarna i Krzysiek - 2017-09-27, 12:34
polaris20 napisał/a: | Ponieważ u mnie do zbiornika dochodzą jeszcze dodatkowe węże wchodzące od góry |
Nie ma powrotu do zbiornika, niby skąd, przecież to nie jest układ zamknięty. Węże, o których piszesz to zapewne odpowietrzenie zbiornika.
polaris20 napisał/a: | Wyciekow jak już mówiłem nie ma. |
U mnie też nie było, a jednak woda się cofała :-)
polaris20 - 2017-09-27, 15:14
Okazało się że Zawór zwrotny jest zamontowany na zbiorniku i trzyma ( nie dało się zassac wody z układu. Dziś znowu układ byl zapowietrzony a ciepłej jak i zimnej. Zrobiłem jeszcze test włączyłem baterie w łazience i ustawiłem słuchawkę na pozycji zamkniętej pompka cały czas pracowała przygdladalem się każdej zloncze i nic wszędzie sucho. Frustracja sięga zenitu bo coś musiało się zepsuć a ja nie wiem co. Pytanie gdzie się podziewa ta woda....
Czarna i Krzysiek - 2017-09-27, 15:25
Weź pod uwagę, że fizyka bywa złośliwa ;-) Niektóre nieszczelności powstają w ten sposób, że ciśnienie wody, które powstaje, zamyka nieszczelność (np. naderwanym kawałkiem gumy, plastikiem, osadzonym kamieniem) a kiedy ciśnienie znika nieszczelność pozwala zassać powietrze bez uwalniania płynu. Taki samozwańczy zaworek zwrotny ;-) Wymiana cybantów na wszystkich połączeniach to nie jest duży koszt, trochę roboty, ale nie ma ich aż tak wiele, a pozwoli Ci na wyeliminowanie jednej części ewentualnej układanki. A nowe cybanty nie zaszkodzą, będziesz pewniejszy szczelności swojej instalacji wodnej
lwojtek - 2017-09-27, 15:53
Cyryl napisał/a: | pierwsze: trzeba wykluczyć najprostsze rzeczy.
u mnie takie objawy dała przerdzewiała opaska zaciskająca na wężyku przy pompie wody w zbiorniku; w rezultacie nie dość ciasno siedzący wężyk na króćcu pompy. |
Aby pozbyć się zardzewiałych paskudnych opasek w zbiorniku wody proponuję nałożyć na węże opaski teflonowe - Złączka zaciskowa Quick-Clip 15-17mm lub 17-19mm. Każda opaska metalowa zardzewieje to tylko kwestia czasu.Skończy się rdzawy osad na dnie w zbiorniku wody. Opaski te są bardzo dobre i szczelnie trzymają połączenia na złączkach. Zakładanie i zdejmowanie banalnie proste.
lwojtek - 2017-09-27, 16:19
Sprawdziłbym szczelność zaworu spuszczania wody z bojlera Truma , może to przez niego dochodzi do zapowietrzania układu wody . Przykładowy zawór poniżej.
polaris20 - 2017-09-27, 19:23
Tez się zastanawiam nad tym zaworem tylko nie rozumiem czemu nie ma go przy bojlerku tylko jest pod zlewozmywakiem wraz z drugim zworem do spuszczania wody. No ale nawet jeśli by nie trzymał to gdzie podziała się woda z układu pod kamoerkiem sucho. Aktualnie pisze z okolic Magdeburga, mamy mała przerwę na kolacyjke, a później dalej w doroge. Postaram się dla was porobić zdjęcia układu przy bojlerze i pod zlewem może na coś wpadniecie tymczasem pozdrawiam.
PS zdjęcia poniżej
[/URL]
Skwarek - 2017-09-27, 20:00
A może po prostu zrobić próbę szczelności. Np: przez jeden kran napełniać wodą ze dwa, trzy bary a pozostałe krany zamknąć po odpowietrzeniu i wąż przy pompce zaślepić . Cudów nie ma, jak nieszczelne gdzieś woda się pokaże. I zagadka będzie rozwiązana.
polaris20 - 2017-09-27, 20:09
Miałem inny pomysł żeby przez wąż przy pompce wciskać powoli powietrze z kompresora krany zamknięte i nasluchiwac. Operacja do wykonania podjedziemy na stację benzynową. Co o tym sądzicie?
Skwarek - 2017-09-27, 20:17
Też dobry pomysł. Tylko nie szalej z ciśnieniem.
Powodzenia
polaris20 - 2017-09-27, 20:24
Wiadomo po troszku żeby nie przesadzić. Jutro będę walczył.
lwojtek - 2017-09-27, 20:48
Krany są chyba na ciśnienie wody max 1,5-3,0 bar
polaris20 - 2017-09-28, 01:10
No i postój Ehhh naczekalem się na wodę. Najlepsze jest to ze w bojlerze woda musi być bo truma grzeje bez problemu.
dziwaczek - 2017-09-28, 07:33
Jest jeszcze jedna możliwość, że nieszczelność jest w bojlerze (pod obudową termiczną) mogła powstać nieszczelność na spawach (mógł przekorodować poprostu) i woda się wydostaje pod obudową i tego nie widać. Możesz odłączyć bojler (wypnij i zaślep wąż z woda wchodzący do bojlera, ten od dołu szary - jest na nim zawór do spuszczania wody z bojlera (otwórz go kilka razy i zamknij - może to on puszcza) wtedy będziesz miał obieg tylko zimnej wody - poczekaj i zobacz czy nadal się zapowietrza? W ten sposóbsprwdzisz obieg wody ciepłej lub zimnej gdzie się zapowietrza.
Dobra rada - jesteś w trasie - nie grzeb w kamperku bo zostaniesz w końcu bez wody. Należy unikać NIEKONIECZNYCH napraw w trasie bo to często kończy się tragicznie, szczególnie jak jesteśmy poza krajem rodzimym
Czarna i Krzysiek - 2017-09-28, 08:12
A ja obstawia, na szybkozłączki widoczne u kolegi na zdjęciach. Jeśli są z zaworkami zwrotnymi, a pewnie tak jest, to już wiadomo, dlaczego nie cieknie a się zapowietrza. Poza tym, one tak lubią, niby szczelne a jednak nie szczelne.
polaris20 - 2017-10-01, 00:44
Witam szanowne grono prosto z Paryża. Ostatnio byliśmy trochę zajęci, ale dzięki udało mi się usiąść i coś napisać.
Wszytsko skończyło się bardzo dobrze. W te sama noc ustawiłem na bojlerze trochę wyższa temperaturę i przeplukalem cały układ gorąca woda. Poszedłem spać a rano miałem wodę i ciepła i zimna obstawiam że któryś z zaworów zwrotnych się przywiesil. Narazie wszystko działa więc nie ruszam bo jeszcze cały miesięc przed nami.
|
|