Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Toskania termy jesień 2017

mischka - 2017-10-23, 12:43
Temat postu: Toskania termy jesień 2017
Pogoda pod psem więc padła szybka decyzja, jedziemy na Toskanię.

Zainspirował nas ten artykuł:

http://www.kierunekwlochy...zrodla-termalne

Może ktoś wybiera się w tamtym kierunku?
Myślę że do niedzieli będziemy się tułać w składzie 2+2
Po powrocie skrobnę parę słów, a tymczasem pakowanie bo do 18ej chcemy wyruszyć.

majmarek - 2017-10-23, 17:57

witam
ia polecam Egerszalok na Węgrzech i bliżei i taniei
mm

mischka - 2017-10-25, 13:27

majmarek napisał/a:
witam
mm

Hmmm sam nie wiem, 50km bliżej. Nie znalazłem też żadnych informacji na temat naturalnych niezagospodarowanych przez człowieka źródeł termalnych. Po powrocie do domu zgłębię temat.

izola - 2017-10-25, 18:52

Mischka, a jak jest tam gdzie przebywasz aktualnie, takie naturalne termale są coś fajnego...
dobra odczekam aż wrócisz, choś mnie ciekawość zżera ;)

mischka - 2017-10-27, 21:24

izola, fotki po niedzieli, osobiście lubię wszystko co naturalne. Temperatura wody w zależności od źródła. Najbardziej spektakularne to moim zdaniem Cascate del Mulino koło Saturni. Najcieplejsze było San Filipo i Viterbo. Najzimniej było w Bagno Vignoni ale za to okolica najciekawsza. Ogólnie bardzo fajne doświadczenie, polecam każdemu.
Co do węgierskich termali... pewnie i tam pewnej jesieni zawitam :spoko

staszek - 2017-11-21, 15:16

mischka! Upłynęło już parę niedziel,a fotek dalej brak!

czekamy,czekamy i chyba się doczekamy ... :spoko :bukiet:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-21, 18:32

mischka napisał/a:
majmarek napisał/a:
witam
mm

Hmmm sam nie wiem, 50km bliżej. Nie znalazłem też żadnych informacji na temat naturalnych niezagospodarowanych przez człowieka źródeł termalnych. Po powrocie do domu zgłębię temat.
oczywiście nie taniej :!: znamy te wszystkie miejsca,przepiękne termy naturalne,bez opłat,trochę przy niektórych brak parkowania,ale jakoś sobie radziliśmy.Gorące wody,piekne nawisy,najchłodniejsza Saturnia. Bagno Vignoni to w ogóle zimna woda na gorace lato.Viterbo piękne miasto biskupów itd.Zaraz sprawdzę bo na pewno pisałam o tym na forum ale kilka lat temu.Wspaniałe miejsca Toscani .W Bagno di Petriolo poznaliśmy Iwone i do tej pory się kolegujemy,ona mieszka jak ja to mówie na końcu swiata:bigok
mischka - 2017-11-21, 22:49

nic tak nie motywuje jak opier...l :oops:
już pomniejszam fotki i wstawiam

mischka - 2017-11-21, 23:29
Temat postu: Bagno Vignoni
Bagno Vignoni: Woda bardziej dla ochłody niż wygrzania.
Ładne typowe dla Toskanii widoki. Duży darmowy Stellplatz bez serwisu, kilka minut na piechotkę do centrum.
Area Sosta di Camper Bagno Vignoni 43.029797, 11.620355
W miasteczku zamiast klasycznego ryneczku jest źródło termalne, niestety nie można z niego korzystać. Wytyczone szlaki do wędrowania.

mischka - 2017-11-22, 00:07
Temat postu: Viterbo
Viterbo, na googlach najlepiej wbić hasło Piscine Carletti
42.420756 12.065167
Tu można się wygrzać, zbiorniki wodne nie są wielkie ale miłe dla oka. Niedaleko drugi zbiornik do którego woda jest doprowadzana małym akweduktem. Niestety woda dociera już chłodna, akwedukt dosyć długi i płytki a zbiornik głęboki. Jest dużo miejsca do rozłożenia kocyków i całkiem pojemny parking ze zdewastowanymi Toi Toiami. Można zostać na noc.
Przy wjeździe na parking trzeba trochę uważać, jest spory uskok i mając długi zwis można zahaczyć.
Do miasta nie wjeżdżaliśmy, to był krotki i z założenia leniwy wypad bez zwiedzania. Barbara jak masz jakieś fotki to wstaw. Może komuś się przyda.

mischka - 2017-11-22, 01:21
Temat postu: Cascate del Mulino
Cascate del Mulino w pobliżu Saturni
Woda jest ciepła i trochę pachnie siarką.
Relaksować można się w trzech miejscach.
W górze rzeki, woda tam jest najcieplejsza ale prąd dosyć silny. Jest tam sporo miejsca do rozłożenia koców.
Na tarasach pod wodospadem jest najprzyjemniej, ale po południu robi się tłoczno.
W dole rzeki jest już chłodniej ale luźniej.
Przyjemna knajpka jest dosłownie dwa kroki od wodospadu. Jest kawa, napoje, szybkie dania, brak pizzy :shock: Pizze można kupić w automacie obok knajpki, nigdy takiej nie jadłem więc zainwestowałem 6€ i ogólnie nie polecam :?
Staliśmy na parkingu przy wodospadzie 42.649041 11.511835 zostaliśmy dwie noce, o tej porze roku nikt nas nie gonił.
Płatny Stellplatz z pełnym serwisem oddalony ok kilometra. Area Sosta Camper Alveare Del Pinzi-Manciano 42.656090 11.503663
Kto jeździ pojazdami nieprzekraczającymi 2,2metra wysokości, może spokojnie stawać na darmowym parkingu przy wodospadzie. Wjazd trochę dziki ale miejsca dużo i w miarę równo.
Należy zjechać asfaltową drogą w dół i przy jej końcu skręcić ostro w prawo. Sam wjazd jest wąski, przy nim też znajduje się wisząca rura ograniczająca wysokość pojazdów.

mischka - 2017-11-22, 01:47

Bagni San Filipo odwiedziłem dawno temu ale nie kamperem więc tym razem nie będę szczegółowo opisywał. Ogólnie bardzo fajne miejsce, woda im bliżej źródła tym gorętsza. Można było się konkretnie wygrzać, niestety nie mam zdjęć.
My tym razem nie daliśmy rady tam zajechać. Wyjazd był spontaniczny i krótki, ale w planie jest odwiedzenie brakujących miejsc przyszłej jesieni :)
Jeżeli wyprawa dojdzie do skutku postaram się uzupełnić relację...

izola - 2017-11-22, 08:37

fajnie tam ,
...i już wiem, gdzie mnie też poniesie...za fatygę thanks :pifko

Spax - 2017-11-22, 09:45

mischka napisał/a:
sam nie wiem czy to dotyczy też kamperów

Niestety też dotyczy - (compresi = wraz / łącznie) Nie należy mylić z kompresem chłodzącym czółko, po otrzymaniu mandatu. :bajer

mischka - 2017-11-22, 09:52

Spax The Dog napisał/a:
mischka napisał/a:
sam nie wiem czy to dotyczy też kamperów

Niestety też dotyczy - (compresi = wraz / łącznie) Nie należy mylić z kompresem chłodzącym czółko, po otrzymaniu mandatu. :bajer

Carabinieri podjechali, wypili kawkę i odjechali. Myślę że po sezonie panują inne reguły.

Spax - 2017-11-22, 10:12

mischka napisał/a:
Carabinieri podjechali, wypili kawkę i odjechali

Jak sobie pomyślę o mandacie na ponad 120 euronów, jaki mi dostarczono pocztą do Polski po kilku miesiącach, to właśnie o kompresie mi się przypomniało :diabelski_usmiech

Sorry za offtopa...

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 16:11

A nam z Rzymu na podstawie fotki przyszło po 1,5 roku,ale było zdziwienie.Poszukam foty,bo byliśmy ze 2 razy ale chyba wiosna,podam w jakich to relacjach,lub sprawdze we wklejonych fotach.Jeszcze nie byłeś w Bagno di Petriolo koło Sieny.Cos czuje ,ze dawno nas nie było w Toscani :?: :?:
mischka - 2017-11-22, 16:29

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Jeszcze nie byłeś w Bagno di Petriolo koło Sieny
Mieliśmy to na liście, za rok pewnie tam będziemy :)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 18:06

To ja znalazłam tyle w 2012 roku z Peloponezu z Patras popłynelismy do Brindisi we Włoszech :roll:Była to piekna trasa wymyslona i przygotowana przeze mnie.Troche pomogły filmiki na yutubie,oraz to co ty natrafileś termy Toscani.Szukam gdzie bagno di Pettriolo tam byliśmy 2 razy i była też Siena.A w 2012 po termach Florencja
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 18:11

izola napisał/a:
fajnie tam ,
...i już wiem, gdzie mnie też poniesie...za fatygę thanks :pifko
no najwyższy czas,a do tego Orvietto,Siena,Florencja itp. :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 18:18

Kolejnośc wg mnie 1. Fillipo piękne nawisy,ale dojście przez las i brak miejsca do stania.3..Saturnia ale woda jak na wiosne to trochę chłodna,stoi się na zakazie przy drodze.2.Viterbo parking,woda gorąca piękne miasto.4.Petriolo woda goraca,ale stanie bez zakazu na ulicy,jest tez platny parking przy ośrodku.5.Vignoni.Może cos pomyliłam Miszka to mnie popraw :!: :!:Ponizej Bagni di Petriolo,włosi lubia goraca wode ,ja zawsze szukałam chłodniejszego miejsca a nie prawie 40 st.
izola - 2017-11-22, 18:32

życia chyba zabraknie na wszystkie piękne plany...ale po kolei se to zapodamy , wiosna w PL. SLO i H...dalej zobaczymy , gdzie mi zasmakuje :-P
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-22, 18:49

izola napisał/a:
życia chyba zabraknie na wszystkie piękne plany...ale po kolei se to zapodamy , wiosna w PL. SLO i H...dalej zobaczymy , gdzie mi zasmakuje :-P
Z Wegier Slowenia,Triest i w dół do Toscanii,to sa urokliwe termy wiosna bez tłumow ludzi.Też sobie przypomniałam że dawno tam nie bylismy :?: Teraz poszukam kiedy byliśmy w Cerkesholo :?:
zbyszekwoj - 2018-01-03, 12:49

My za Muzykami też z Grecji do Brindisi ale na termy nie potrafiliśmy trafić. Trzeba zrobić będzie poprawkę z Włoch. Dzisiaj mamy wieksze doświadczenie w korzystaniu z techniki GPS.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-03, 12:56

zbyszekwoj napisał/a:
Włoch. Dzisiaj mamy wieksze doświadczenie w korzystaniu z techniki GPS.
to nie GPS a szukanie filmikow na yutubie,oraz dałam hasło termy,no i cos się pokazało. :oops: Za pierwszym razem szukaliśmy i tez klapa.Potem spotkaliśmy się z jednym Włochem,i wymieniliśmy wiadomości,a w Viterbo młody polak tez cos podpowiedział ,ale nie wyszło bo teren prywatny.O Saturni pisał dawno Mazurek z forum :haha:
koko - 2018-01-04, 10:56

to może dołożysz koordynaty z Google Eart
andi at - 2018-01-04, 16:08

A może zrobić spis z dzikimi termami w europie :spoko
izola - 2018-01-04, 16:26

andi at, bardzo dobra i przydatna propozycja
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-04, 16:45

andi at napisał/a:
A może zrobić spis z dzikimi termami w europie :spoko
nie ma przeszkód działaj,ja wiem o Grecji i Wloszech,zacznij każdy cos podpowie :spoko :spoko
campuś - 2018-02-18, 18:12

Witam....zdjecia z wycieczki są super...my tez planujemy pojechac..pozdrawiam...WM