Podwozia - technika i eksploatacja - postój z małym minusem za oknem
bartxt1 - 2017-10-26, 21:03 Temat postu: postój z małym minusem za oknemWitam
Chcialbym wybrac sie niebawem w dziewiczy wyjazd swoim Campem. Prognozy co do temperatur sa rózne . O ile ogrzewanie w autku działa sprawnie to mam pytanie co do zamarzania wody w istalaccji zabudowy.
Czy jesli wybirzemy sie na kilkugodzinne zwiedzanie okolicy a temp spadnie o kilka stopni ponizej zera i utrzyma sie np. w nocy. To woda w układzie może sie zamroźić.?? czy izolowanie zbiornika ma sens ?? woda może równiez zamarzać w weżach
Z góry dziekuje za podpowiedzi Andrzej 73 - 2017-10-26, 21:10 Czy zbiornik wody jest w środku zabudowy? Czy kamper jest ogrzewani?
CORONAVIRUS - 2017-10-26, 21:28 idź na spacer , zostaw ogrzewanie włączone , zapomnij o "problemie".drzevo - 2017-10-26, 21:44
BIORCA napisał/a:
idź na spacer , zostaw ogrzewanie włączone , zapomnij o "problemie".
Mądrego to i posłuchać warto... Bronek - 2017-10-26, 22:43 No. To samśka True Prowda
Jak piec pracuje, lub nie, ale woda cieplutka, to elektrozawór, który jest w pobliżu, nie otworzy się w tep minusowych.
Dla spokoju można otworzyć spust szarej, o ile nie ma grzania zbiornika.
Są niestety ludzie co boją się własnego cienia i nie zostawią kampera pod parą na gazie. Ich wola.
Ja zawsze zostawiam z grzaniem, a nawet teraz przed jutrzejszym wyjazdem kamper jest odpalony gazowo, wodnie. Na minimum grzania. Woda wiadomo wtedy 60CBazyli - 2017-10-26, 23:32
drzevo napisał/a:
BIORCA napisał/a:
idź na spacer , zostaw ogrzewanie włączone , zapomnij o "problemie".
Mądrego to i posłuchać warto...
Tylko że Mądry zna swój sprzęt na wylot i ma pojęcie.
Proponuję przed dziewiczym rejsem zacząć od sprawdzenia instalacji żeby po powrocie ze spaceru było do czego wracać.bartxt1 - 2017-10-27, 20:54 Byly juz nocki testowe na posesji pod domem. Wszstko puki co działa. Ale???
Dziwnie stuka cos z okolic bojlera jak osiągnie zadaną temp.Bazyli - 2017-10-27, 21:11 Może to miejscowy stukacz-pukacz z dużym ten-tego... ehk, ekm co ja to miałem powiedzieć... ach już wiem.
Jesteś z dużego miasta - Poznania - masa kolegów CT mających pojęcie techniczne - znających się na rzeczy. Zadzwoń - pogadaj Podjedź do fachowca.
https://www.google.pl/sea...3CsPi8AeMjZOICgzbyszekwoj - 2017-10-28, 11:23
bartxt1 napisał/a:
Dziwnie stuka cos z okolic bojlera
A może "pyka", wtedy to normalne. Bronek - 2017-10-28, 19:19
Cytat:
Wszstko puki co działa
Puka To OKdrzevo - 2017-10-28, 20:56
Bronek napisał/a:
Cytat:
Wszstko puki co działa
Puka To OK
Póki puka, to jest dobra sztuka. Jak przestanie pukać, to trzeba "nowej" szukać, żeby chętnie chciała pukać. Życia nie da się oszukać. Trzeba czasem gdzieś zapukać.CORONAVIRUS - 2017-10-28, 21:01 a on to puka czy trzeszczy pukając bo to różnica potężna ?Bazyli - 2017-10-28, 21:08 Puka, trzeszczy pukając - a może coś tłukoło ?
Bronek - 2017-10-28, 22:18 Jej to chyba nikt nie Puka? Bazyli - 2017-10-28, 22:22 skąd wiesz - na bezrybiu i rak ryba CORONAVIRUS - 2017-10-28, 22:24
Bronek napisał/a:
Jej to chyba nikt nie Puka?
podobna do mojej teściowej Bronek - 2017-10-28, 22:26 Znałem takich co, a szkoda gadać.... nie dla wszystkich teściowa to wrógzbyszekwoj - 2017-10-29, 09:47
Bronek napisał/a:
Znałem takich co, a szkoda gadać.... nie dla wszystkich teściowa to wróg
Dobry zięć to i córke i teściową puknie.
Podobnie ,dobry Kogut... J.Leboski - 2018-02-25, 20:30 Ciekawe jak z odmalowaniem zadymionego "pokoju" pewnym czasie na francuskich forach camperowych i w ich samoróbkach bardzo popularne, ale tu nówka sztuka...Johny_Walker - 2018-02-25, 20:34 Tragedia. Nie chcę kominka w domu, a tym bardziej w kamperze. Ogrzewanie ma być po pierwsze bezobsługowe, a po drugie tanie. W domu mam za darmo i bezobsługowo, a w kamperze bezobsługowo i tanio.Bronek - 2018-02-26, 10:08 Kominek każdy w domu, na ogół ma i niewielu po roku z niego korzysta w celach grzewczych , raczej chwilowa ochota by sobie rozpalić itp ..
Jedynie jak kradzione drewno kupuje lub syfem pali to ma sens. Albo ma własny tartak itp ...
Na tarasie oszklonym ale bez izolacji , mam kozę , bo są tam roślinki z innej strefy klimatycznej . Fajnie , popatrzeć na ptaszki itd....ogień za szybką trzaska ...dwa razy w tygodniu m/w.
I kicha trzeba dokładać co 2 godzinki . Dlatego jest też grzejniczek .
Śmierdzi wędzarnią jak nic w tym blaszaku . Chyba że ktoś taki zapach lubi .
O kurzu nie wspomnę .
I tego drewna trzeba sporo zjarać . Jak sobie świeżego "naciupie" , to przy rozpalaniu dymi itd ..
Gość miał "pomysł" i kobitę niekonfliktową . Tylko psów mi żal . darek 61 - 2018-02-26, 11:27 Widzę że auto masz podobne do mojego.
Zim kilka zaliczyłem to wiem co nieco.Woda nie zamarznie ale kanalizacja zapewne tak.Ja radzę sobie w taki sposób,mam odpowiednie miski do zlewozmywaka i do umywalki.Leje w miski i wylewam na zewnątrz.Upierdliwe ale nic lepszego nie wymyśliłem.O prysznicu zapomnij bo woda nie odpływa z brodzika.Ale auto ma 25 latek i ma prawo mieć takie felery,pewnie jak go produkowali niewielu jeździło zimą.Ogrzewanie zużywa się, jedna butla na dwa, trzy dni,szoferka zasłonięta kocem.Jak jadę na tydzień to mam cztery butle typu" dom", bym był spokojny.Minus 16 przeżyłem.Bajaga - 2018-02-28, 20:12
Bronek napisał/a:
Kominek każdy w domu, na ogół ma i niewielu po roku z niego korzysta w celach grzewczych , raczej chwilowa ochota by sobie rozpalić itp ..
Jedynie jak kradzione drewno kupuje lub syfem pali to ma sens. Albo ma własny tartak itp ...
:
Tartaku nie posiadam. Kominek tak. Luuuubie sobie popalić i tyle Jedynym źródłem ogrzewania bywa on przez kilka/kilkanaście dni w okresach przejściowych (np . kwiecień czy październik) ale to też tak bardziej z chęci zabawy. To jest atawizm, że facet chce rodzinę ogrzać, mam to chyba
A kominek, tudzież koza w kamperze - fajna sprawa. Problem z opałem. Na kilka dni to jednak sporo tego trzeba niestety. Ale widok ognia luuuubię. (w tym roku chyba machnę sobie też wielkie miejsce na ognisko, z siedzeniami itp)CORONAVIRUS - 2018-02-28, 20:53
Bronek napisał/a:
Kominek każdy w domu, na ogół ma i niewielu po roku z niego korzysta w celach grzewczych , raczej chwilowa ochota by sobie rozpalić itp ..
:
no to dałeś do pieca teraz .... właśnie drewno mi się kończy a zima trzyma , no muszę ukraść , niestety ....:)Bronek - 2018-02-28, 21:19 Trzeba być desperatem by chatę ogrzewać kominkiem. Satanistą, lub wierzyć w Boga Ognia...
Tylko szwagierka ma pali na potęgę, ale w celach dekoracyjnych, bo to jej pierwszy rok w nowej chacie. To się cieszy jak głupia.
99% moich znajomych tak po ok roku, dwóch, odpuszcza. Bo to nudne jest
Mówię o paleniu ciągłym w celach grzewczych i w warukach dostępu do cywilizacji energetycznej oraz posiadaniu śtodków finansowych powyżej kosztów jedzenia, ubrania, czy płatnego seksu....
Znam oprócz szwagierki jeszcze taką istotę... To moja żona, która smrodzi kozą na tarasie w celu utrzymania flory południa Europy. Gdy jej nie ma, włączam normalne elektryczne grzejniki m
Ps. U nas na legalu 1m3 twardego suchego w miarę drewna, z kwitami to ok 160 zł.
No, ale by to była tylko jp. stówa, to już kombinacjani lewizna.CORONAVIRUS - 2018-02-28, 23:02 Piąty rok ogrzewam chatę TYLKO kominkiem , sezonowo spalam 5 metrów czyli 1000 zł dla uproszczenia . Chata dwupoziomowa ... drogo ???Bronek - 2018-02-28, 23:20 Nie wiem
Pewnie taniej. Bez roboczogodzln.
U mnie godzina mojej roboty jak Niemczech z 150 zł musi jak nic.
A w Niedzielę podwójnie.
Licząc 30 min dziennie x 30 dni po m/w 50 zł = 15x 100... Drogo. O ciupaniu.... nawet nie wspominam
Na marginesie polecam Rębak z Juli. Mój Pan Edzio sobie chwali.
Trudna sprawa..
Żartowałem.. idę podłożyć, bo wygasa koza Endi - 2018-03-01, 08:04
BIORCA napisał/a:
Piąty rok ogrzewam chatę TYLKO kominkiem
Mojemu już też 5 rok leci...regularnie w nim nie palę. Wystarczy jak patrzę na niego to już ciepło się robi. Ale jak już rozpalę ...po godzinie kafle gorące i miło wygrzać plecki.
A żonka "przymila" się jak kotka ... ... do kominka Comsio - 2018-03-01, 08:18 [quote="BIORCA"]Piąty rok ogrzewam chatę TYLKO kominkiem , sezonowo spalam 5 metrów czyli 1000 zł dla uproszczenia . Chata dwupoziomowa ... drogo ???[/quote
Jeszcze ile metrów. Ale jak okres zimowy to nie dużo.
Mam dwa piece gaz,
1-ma 150m do ogrzania, 1000zł
2-ma 110m .... ..... dwoobiegowy 1200zł.
Myślę o kominku,ale przy tym trza się nalataćBronek - 2018-03-01, 09:13 Jak już jestem na etapie spirytusu . Sam nie piję to ....
Nawet grzeje . jedno zalanie to ponad 4 godziny bez syfu itp Polecam te wkłady, nie śmierdzi Drewno ceramiczne itd . Oczywiście nie jakieś g..no Koszt ze stali nierdzewnej całej kompozycji to ponad 1000 zł . paliwo grosze .
Dla leniwych i czyściochów .
Wiadomo zaraz ktoś odpowie w stylu takiego "pieerdolamento uczuciowo/emocjonalne" o zapachach , dźwiękach trzaskającego drewna itp Przerobiłem , miałem kiedyś normalny otwarty kominek robiony przez zduna itd...
To ekstra .... teoretycznie i sporadycznie ..
Koza na tarasie , takie male g ... a przy paleniu czesty by posiedzieć , gdyż oszklenie nie jest termiczne . To te kilka razy dokładanie ..
AD KAMPER tylko ciekawostka .Endi - 2018-03-01, 10:09 Spirytusik do efouja teraz do e-kominka...ja wiem Ty już to wszystko przerabiałeś ale nie kuś losu Bronku .
Bronek - 2018-03-01, 10:15
Endi napisał/a:
Spirytusik do efouja teraz do e-kominka...ja wiem Ty już to wszystko przerabiałeś ale nie kuś losu Bronku .
W metanolu nie gustuję .
Raz na trzy/cztery lata daję w palnik gatunkowym ... i popieram nasz przemysl . Czasem na myszach .
Zaje... masz ten piecyk.
Dorocie zapodałem bo fatalny ma kominek .
I co dziwne ,spiryt do kominka możesz kupować swobodnie, a spiryt do Efoya po cichu .
Całkiem nieźle się to pali po zrobieniu kompozycji z kamieni magnezowych i drwna ceramicznego jest git . Piryt nalewam pompką elektryczna do przetaczania np wina .za grosze. Jak na palenie okresowe jest ok . i nawet grzeje . zamykam szyber .
Oczywiście chwila i po wyjęciu kasety , można palić drewnem .
ten patent by sie lepiej sprawdził w kamperze jak ktoś uparty jest i ma wizję Tych eko kominków jest całe mnóstwo . Tylko po co . Tablet z rybkami , to akwarium lub z ogniem .
Idealny kominek do kampera dekorację z kartonu i git
10 godzin !!!!!https://youtu.be/kHRyyUXXCYw?t=29zbyszekwoj - 2018-03-02, 12:31 Endi, to musiałes wyskoczyc z tym kominkiem, Krysia mi łeb suszy , będę miał przechlapane. Powiedziałem że z Ameryki przywiozłeś ,u nas niedostępne. Bronek - 2018-03-02, 12:38 Rysiek Hennessy, z nim zaczynam to po swoim ojcu (ma 95 lat), zawsze mówi jak spadać to z wysokiego konia.
A że robię to świadomie raz na kilka lat... to mnie stać. . Zbieram , zbieram zbieram... no aż nazbieram. Póki co jeszcze nie uzbierałem. Inne wydatki mnie kurcze hamują... Kosztowna przyjaźń.
http://swiatalkoholipolsk...-07l-cena-10300Socale - 2018-03-02, 13:02 Zaczekaj, dziś piątek, jutro sobotunia jest to spotkajmy się w temacie sobotnio trunkowym.
No...
Tylko foto koniecznie!Endi - 2018-03-02, 19:25
zbyszekwoj napisał/a:
Endi, to musiałes wyskoczyc z tym kominkiem, Krysia mi łeb suszy , będę miał przechlapane. ....
Zbyszku , ale tylko do chwili kiedy zdun się tym nie zajmuje. ..