Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Butla pelna a jednak pusta

RollerTeam - 2017-10-28, 01:58
Temat postu: Butla pelna a jednak pusta
Witam serdecznie. Przewertowalem forum i nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące pytania. Uzytkujemy ogrzewanie Trumatic C, piekarnik, kuchenkę i duza lodówkę z zamrazalnikiem. Moje pytanie do Was jest takie: czy zdarza się w Waszych kamperkach aby piecyk nie chcial dzialac mimo dzialajacej reszcie? Iskra jest wszystko załącza. Niby gaz rowniez jest i klapa. Wlacza sie dioda czerwona i klapa. Pojechalem wymienic butle i wszystko ruszyło. Wg mnie sporo czegos chlupalo w butli wiec nie byla pusta. Dodam ze rozladowalo ją w 5 dni? Czy to wina mieszanki? Czy to normalne ze piecyk odpada jako pierwszy? Z giry dziękuję za wszystkie rady i odpowidzu
papamila - 2017-10-28, 06:49

Powodów może być kilka
Najwiecej gazu zużywa ogrzewanie
Niepelna butla
Mieszanka gazowa kiepskiej jakosci

Staraj sie uzywac czystego propanu
:spoko

Comsio - 2017-10-28, 09:05

To co Ci chlupalo w butli To syf. Gazowy.
U mnie jest tak samo,czerwona na piecu, wodę jeszcze na :kawka: zagotuje. NA zimę Jarek Ci podpowiedział.Propan.
4-5 dni butla to normalka.

chemik - 2017-10-28, 09:27

dokładnie - syf. Mieliśmy w tym roku to samo, na końcu wyjazdu podczas pobytu w Alpach nie mogliśmy uruchomić lodówki, chociaż kuchenka działała. Już mieliśmy stracha , że padła lodówka. Ale po powrocie podłączyliśmy butlę z propanem i problem znikł. Po wielu napełnieniach w butlach zbiera się mieszanka różnych ciężkich węglowodorów, które nie moga odparować i maleńki płomych w lodówce nie działa.
Przejdź na butle kompozytowe z propanem :spoko

RollerTeam - 2017-10-28, 09:39

Bardzo dziękuję za rady. Wiem od Was, zeby propan kupowac, ale ilosc syfu mnie zaskoczyla.

Milego dnia

moskit - 2017-10-28, 10:02

Butlę opróżnioną z gazu można odwrócić do góry dnem , odkręcić zawór i wylać cały ten syf, dopiero taką butlę zdać-wymienić na pełną. Zapobiega to robieniu nas w nogę na wadze gazu w butli, dla sprzedawcy waga brutto to waga a co tam jest to inna sprawa o zawartości butli możemy dowiedzieć się po jej opróżnieniu z gazu raz miałem w ręku butlę z 3,5 kg zawartości płynnej substancji
Jest to dobry sposób abyśmy sami zadbali o czystość gazu. Taką czynność powinna wykonywać rozlewnia ale nie jest to w jej interesie

Bronek - 2017-10-28, 18:00

Dlatego ... onegdaj zielone BP a teraz Dom Amerigass. Sam propan. Drożej i czyściej, bez smrodu.
Mniejsze prawdopodobieństwo syfu

Te tanie zardzewiałe z wioskowej dystrybucji, nawet uszczelki mają sprasowane
Ale i z miastowych stacji też. :mrgreen:
Dawniej dawalu mi gar#ć uszczelek bym sobie wymueni) sam.

No ale wiadomo.... :mrgreen: Cena.