| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - zamarznięty reduktor - przykra niespodzianka
Flag - 2017-10-31, 09:54 Temat postu: zamarznięty reduktor - przykra niespodzianka Dzis spotkała mnie przykra niespodzianka, po wlaczeniu kuchenki zamarzł reduktor ( cała noc chodzila lodowka na gaz i bylo ok , ale zwiekszone z uzycie spowodowalo zamarzniecie) Nie ma tragedii bo to tylko kwestia tego ze kawa byla godzine pozniej
MAcie jakieś realne praktyczne sposoby zapobiegające zamarzaniu lub grzejące reduktor ?
Zbiornik toroidalny wewnatrz auta, dobrze ziolowany, rurka wychodzi pod auto do reduktora i wraca do kuchenki.
W aucie ogrzewanie wabasto. ( tłumik webasta przechodzi obok reduktora)
Nie zawsze jest dostep do prądu.
Stoję na dziko w Szwajcarksich górach (legalnie )
amples - 2017-10-31, 10:04
| Flag napisał/a: | | pod auto do reduktora | Reduktor musi być w środku(ciepło) a nie pod samochodem na mrozie .
Bronek - 2017-10-31, 10:14
Np drogo i skutecznie jeśli byś miał butle
Ale można pokombinować po swojemu,
https://sklep.klaja.pl/pl/p/Wskaznik-z-podgrzewaczem-do-DuoControl-EisEx/2262
Andrzej 73 - 2017-10-31, 13:41
Zamontuj grzałkę na wlocie do reduktora. Dokładna nazwa "grzałka reduktora eis-ex" na 12v
Flag - 2017-10-31, 13:53
| Andrzej 73 napisał/a: | Zamontuj grzałkę na wlocie do reduktora. Dokładna nazwa "grzałka reduktora eis-ex" na 12v
Obrazek |
to wygląda dobrze, z ciekawosci ile to ma Wat? bo na stronie sklepu nie ma informacji.
Narazie bez problemu funkcjonuje z energi z samego solara 2x168W
CORONAVIRUS - 2017-10-31, 20:03
Zaciągnęło do reduktora gazu płynnego i zamarzło ... normalka . Reduktor być może już do wymiany bo membrana nie lubi być zamrażana .
Reduktor wyżej niż butla i nigdy do tego nie dojdzie i coś nie tak z punktem poboru fazy lotnej , za nisko .
Andrzej 73 - 2017-10-31, 20:41
| Flag napisał/a: | | z ciekawosci ile to ma Wat? |
Obecnie tego nie mam , miałem w poprzednim kamperze. Ale nie pamiętam mocy tej grzałki.
Bronek - 2017-10-31, 21:04
| Andrzej 73 napisał/a: | Zamontuj grzałkę na wlocie do reduktora. Dokładna nazwa "grzałka reduktora eis-ex" na 12v
Obrazek |
http://www.kuhnshop.de/Ca...12V::22665.html
http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml
Andrzej 73 - 2017-10-31, 21:33
Broniu , pytanie brzmi ile ta grzałka ma watt?
Bronek - 2017-10-31, 21:37
Nigdzie nie podają tylko że się ponoć załącza poniżej 4 st C.
Trza kupić i zmierzyć drogo nie jest.
Linki podałem, bo można spytać. Niech sprzedawca ruszy ą
CORONAVIRUS - 2017-10-31, 22:38
Panowie ...grzałka nic nie da jeśli do reduktora dochodzi płynny gaz , moment i membrana zamrożona .
Spax - 2017-10-31, 22:46
4 W »»» http://yaazzo.net//travel...on-de-en-fr.pdf
Truma inne dingsy »»» http://yaazzo.net//travel/truma/
martini44 - 2017-11-01, 10:51
gdzieś w garażu leży mi taki eis-ex, wyciągnąłem po kasacji kamperka.... po weekendzie znajde chwilkę i jak będę potrafił to zmierzę .... macie jakieś szybkie sposoby ??
Flag - 2017-11-01, 13:35
Pytam tylko z ciekawości o moc. Bo myśle zeby zastosowac przewód grzejny (a nawet dwa, jeden na 12V drugi 230V) tylko musze wiedziec w okolicach jakiej mocy to ma byc.
frólik - 2017-11-01, 15:49
EisEx 12V pasujący do reduktorów MonoControl CS, DuoControl CS, SecuMotion, DuoComfort i DuoControl ma 2W
Wieluniak_1 - 2017-11-01, 16:15
czy ten Eisex ( https://www.kena.pl/pl/in...d=2240&catId=90 ) pasuje do każdego reduktora?
baja02 - 2017-11-02, 12:48
Miałem taką przypadłość, kiedy "gazownicy" zamontowali mi pobór gazu a dna zbiornika, tak jak do napędzania silnika, a w naszym przypadku pobór gazu należy zapewnic powyżej poziomu frakcji płynnej. Teraz nie mam żadnych kłopotów w lecie i w zimie.
lepciak - 2017-11-02, 14:10
Na pewno nie będzie to pobór rzędu 2W czy 4W. Tyle mocy pobiera żarówka podświetlająca prędkościomierz w samochodzie i ma taką temperaturę że można jej dotknąć bez obawy, że poparzy palce. Przez porównanie sprawdzę moc grzałki podgrzewającej zimą filtr paliwa w moim Ducato. Da to przybliżoną wartość mocy przy napięciu 12V. Gazownik Darek z Poznania który serwisował mojego kampera na zlocie w Gołuchowie w czasie gdy zamroził mi się reduktor zalecił odczekać aż szron sam zejdzie (lato) lub obłożyć reduktor szmatą oblaną wrzątkiem. Błąd, że nie zapytałem o grzałkę ale od tego czasu to jest 3 lata reduktor więcej razy mi się nie zamroził. Korzystam ze zbiornika gazu LPG o pojemności 42 litrów podwieszonego pod podłogą. Reduktor w pojeździe.
frólik - 2017-11-02, 17:35
2 W tak jest napisane w instrukcji dołączanej do EisEx-a.
Ile w rzeczywistości ? nie miałem potrzeby mierzyć
Andrzej 73 - 2017-11-02, 18:51
Montujesz jak największą płaszczyzną do reduktora , aby było przewodzenie ciepła.
Kup zamontuj i sprawdź. Przecież to nie powalająca kwota.
Wieluniak_1 - 2017-11-02, 19:40
tak tez zrobię, tylko jak już kupić to właściwy
Bronek - 2017-11-02, 19:49
Toż to duperelka na sprężynce. Musi pasować, najwyżej się sprężynkę podegnie. Trytką metalową lub drutem przytwierdzi. Pastą do radiatora można posmarować.
To nie cudo techniki i tak tanio jak na kamperowe cuś
Świstak - 2017-11-03, 05:59 Temat postu: Re: zamarznięty reduktor - przykra niespodzianka Tu problem Nr 1
| Flag napisał/a: | | Zbiornik toroidalny wewnatrz auta, dobrze ziolowany, |
Tu problem Nr 2
| Flag napisał/a: | | rurka wychodzi pod auto do reduktora |
Możliwy problem Nr 3
| BIORCA napisał/a: | Zaciągnęło do reduktora gazu płynnego i zamarzło ...
Reduktor wyżej niż butla i nigdy do tego nie dojdzie i coś nie tak z punktem poboru fazy lotnej , za nisko . |
A wszystko zaczyna się tu:
| Flag napisał/a: | | Zbiornik toroidalny wewnatrz auta, dobrze ziolowany, |
| Flag napisał/a: | | cała noc chodzila lodowka na gaz |
Całą noc pobierałeś gaz i przez to mroziłeś dobrze zaizolowany zbiornik z gazem - dobrze zaizolowany nie mógł pobrać z zewnątrz (czyli w Twoim przypadku z wewnątrz auta) ciepła potrzebnego do rozprężania gazu i w efekcie po kilku godzinach już ze zbiornika pobierałeś bardzo zimny gaz..... Jakby tego było mało:
| amples napisał/a: | | Flag napisał/a: | | pod auto do reduktora | Reduktor musi być w środku(ciepło) a nie pod samochodem na mrozie . |
lepciak - 2017-11-03, 17:41
Mój filtr paliwa pobiera zimą 90 W ale on pracuje w innych warunkach gdyż przez niego przepływa więcej zimnego czynnika (ON) niż przez reduktor gazu więc ma większą moc . Ale istnieje coś takiego jak przewód grzejny samoregulujący dostępny na metry o mocy 12 W na metr i napięciu12 V który można idealnie dopasować do rozmrażania reduktora.
Flag - 2017-11-05, 14:27
Po powrocie do domu zacznę od rzeczy prostych, zrobię izolować grzaną obudowę reduktora, kabel grzejny na 12 i 230( dwa osobne) do tego może wydech webasto ( zobaczę czy da się to bezpiecznie zrobić) potem zobaczę jak to działa.
Ciekłego gazu raczej nie zaciąga bo sam robiłem rurke I wiem że dotyka góry zbiornika. Ciężko by było dać reduktor wyżej bo musiałby by być na ścianie przy łóżku.
|
|