| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pompa shurflo
zbyszekwoj - 2017-11-03, 13:41 Temat postu: Pompa shurflo Po wyssaniu wszystkiej wody ze zbiornika pompa zapowietrza się i ponownie po napełnieniu nie chce ciągnąć wody. Jakoś sobie z tym poradziłem. Jakie wy macie na to sposoby aby nie było to takie upierdliwe?
slawwoj - 2017-11-03, 14:02
W starym kamperem miałem podobnie.
Wówczas odkręcałem wężyk między pompka a zbiornikiem "wyrównawczym " (?) tak żeby wychodził z pompki. Wtedy włączałem pompkę, węzyk do ust i zasysałem
Nie była to sytuacja zbyt komfortowa ale skuteczna. Starałem się aby nie doprowadzić do całkowitego opróżnienia zbiornika.
Comsio - 2017-11-03, 14:11
W tym sezonie mam to samo, ja wlewam w zdjęty przewód wodę.
Nie mam wycieków, jest szczelny, nie wiem o co tu chodzi.
Tak że nie dopuszczam do całkowitego opróżnienia zbiornika.
zbyszekwoj - 2017-11-03, 14:32
| Cytat: | Tak że nie dopuszczam do całkowitego opróżnienia zbiornika.
_________________ |
No ale na zimę trzeba opróznić całkowicie. W poprzednim kamperze tak sie nie działo, ciągnął razem z powietrzem.
papamila - 2017-11-03, 14:43
Najprawdopodobniej. niedomaga jeden z zaworków w głowicy pompy
McGali - 2017-11-03, 15:15 Temat postu: Re: Pompa shurflo
| zbyszekwoj napisał/a: | | Po wyssaniu wszystkiej wody ze zbiornika pompa zapowietrza się i ponownie po napełnieniu nie chce ciągnąć wody. Jakoś sobie z tym poradziłem. Jakie wy macie na to sposoby aby nie było to takie upierdliwe? |
Nowa pompa bez problemu zasysa wodę. Ja jeszcze na zimę ją demontuje - wcześniej pomimo, że instalację przedmuchałem sprężonym powietrzem pompa zamarzła i pękła obudowa.
zbyszekwoj - 2017-11-03, 15:52
| McGali napisał/a: | że instalację przedmuchałem sprężonym powietrzem pompa zamarzła i pękła obudowa.
|
Może nie z tej strony dmuchałeś?
zbyszekwoj - 2017-11-03, 15:54
| papamila napisał/a: | | Najprawdopodobniej. niedomaga jeden z zaworków w głowicy pompy |
Spróbuje rozebrać może coś zasyfiło?
martini44 - 2017-11-03, 15:58
u mnie po regeneracji pompy nie trzeba nic rozpinać aby zaciągnęła wodę
slawwoj - 2017-11-03, 16:46
| zbyszekwoj napisał/a: | | McGali napisał/a: | że instalację przedmuchałem sprężonym powietrzem pompa zamarzła i pękła obudowa.
|
Może nie z tej strony dmuchałeś? |
oj tam
ważne aby dmuchnąć
McGali - 2017-11-03, 20:47
| slawwoj napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | McGali napisał/a: | że instalację przedmuchałem sprężonym powietrzem pompa zamarzła i pękła obudowa.
|
Może nie z tej strony dmuchałeś? |
oj tam
ważne aby dmuchnąć |
Tak wygląda hejt konstruktywny
rjas - 2017-11-05, 22:23 Temat postu: Re: Pompa shurflo
| zbyszekwoj napisał/a: | | Po wyssaniu wszystkiej wody ze zbiornika pompa zapowietrza się i ponownie po napełnieniu nie chce ciągnąć wody. Jakoś sobie z tym poradziłem. Jakie wy macie na to sposoby aby nie było to takie upierdliwe? |
U mnie dokładnie tak samo - pomaga otwarcie kranu z ciepłą wodą. Nie wiem dlaczego tak działa, ale nic nie muszę rozkręcać, zasysać. itd.
|
|