Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Frost Control zawór spustowy

Suburban - 2017-11-08, 20:48
Temat postu: Frost Control zawór spustowy
Cześć,

Tak się zastanawiam nad zaworem awaryjnym wody - chciałem sobie dołożyć.
Mówię o automacie - spuszczaniu wody gdy temperatura spada poniżej zera stopni.
System trumy Frost control
http://sklep.family-camp....ost_control.jpg
Już wyjaśniam o co mi chodzi.
Wydaje mi się że najbardziej narażoną na zamarzanie jest terma na gaz grzejąca wodę.
Przecież przez ten kominek boczny widać Palnik i boiler/kociołek.
W momencie gdy skończy się gaz lub popsuje bojler najpierw zamarznie właśnie ta woda w kociołku a dopiero późnie zimno dotrze do zaworu spustowego który zawsze jest bardziej schowany niż kociołek.
Czyli zawór spustowy Frost control możliwe że uratuje nas przed zamarznięciem instalacji tylko w przypadku gdy popsuje się ogrzewanie przedziału mieszkalnego?
Co wy o tym sadzicie?

Zawór

Bronek - 2017-11-08, 21:09

:?: Nie bardzo rozumiem. Musisz konkretnie opisać swoją instalację.
Np. u mnie jest ten zawór obok Trumy i jak ona pracuje to nie ma prawa być w tym boksie poniżej 3 stC.

W moim przypadku zawór otworzy się jeśli kamper będzie stał nieogrzewny i to obojętnie czy gazem czy np farelką w nagle mroźną noc.
Inaczej gdy chodzi olejaczek i wentylatorek mieszający zwykłe przymrozki nigdy nie spowodowały zadziałania zaworu.

Oczywiście na zimę i "zimowanie na amen" otwieram ręcznie i kilka razy jeżdzę. z otwartym nie... rozporkiem, a zaworami, , by wytrzepać..... resztki wody :bigok

nikita55 - 2017-11-08, 23:09

Zawór otwiera się przy około 7 st na plusie , to jak woda ci w termie zamarznie jak już jej nie będzie przy minusowej temperaturze?
kimtop - 2017-11-09, 10:58

Masz w opisie zaworu
Zawór spustowy FROST CONTROL firmy Truma.

"Zawór bezpieczeństwa do instalacji wodnej ( boilera ).
Przy temperaturze ok. 3 stopni Celcjusza zawór otwiera się powodując wypompowanie wody z instalacji wodnej.
Służy on przede wszystkim do tego, aby woda w przewodach, pompce i boilerze nie zamarzła i nie uszkodziła elementów instalacji.
Zawór można otworzyć również ręcznie."
Suburban napisał/a:

Bronek - 2017-11-09, 14:35

7° czy 3°? Raczej bliżej trzech, ale na pewno gdy jest zimno.
I naprawdę żeby rozwaliło instalację, to trzeba zasłużyć..... Sklerozą lub niedbalstwem.

A propos wszystkiego w tym wątku :mrgreen:

nikita55 - 2017-11-09, 22:18

Kiedyś czytałem że 7 ale to nie ważne bo ważne jest że na plusie się otwiera.
Widziałem już takie patenty,że ..gość..drewienkiem blokował ten niebieski ..cycek..żeby zawór się NIE otworzył :diabelski_usmiech albo inny przymocował element grzewczy do niego,żeby zawór był ..ciepły..i się nie otweirał... :szeroki_usmiech :idea

Bronek - 2017-11-09, 22:48

nikita55 napisał/a:
Kiedyś czytałem że 7 ale to nie ważne bo ważne jest że na plusie się otwiera.
Widziałem już takie patenty,że ..gość..drewienkiem blokował ten niebieski ..cycek..żeby zawór się NIE otworzył :diabelski_usmiech albo inny przymocował element grzewczy do niego,żeby zawór był ..ciepły..i się nie otweirał... :szeroki_usmiech :idea

:mrgreen: A wystarczyło przeciąć lub zdjąć wężyk wyżej i założyć byle jaki zaworek. Bez demolki i pier :bajer niczenia. I wtedy niech się otwiera lub nie.

nikita55 - 2017-11-09, 22:58

:haha: :haha: :haha:
MILUŚ - 2017-11-09, 23:09

A ja mam ten cycek na......miniexpaderze :mrgreen:
nikita55 - 2017-11-09, 23:10

Czyli na czym ???
mischka - 2017-11-10, 04:31

krótkiej gumce z haczykami
nikita55 - 2017-11-10, 06:28

:idea
Suburban - 2017-11-11, 18:08

Chyba się nie zrozumieliśmy. Zawór jest w kamperze a kociołek boiler prawie "na dworze" z uwagi na komin i jego otwartą budowę. Więc podczas wychładzania zawór może mieć 5 stopni a kociołek -3 tak na moje oko a może się mylę...
nikita55 - 2017-11-11, 22:12

Tak,chyba się nie zrozumieliśmy... :szeroki_usmiech
Jeżeli się używa przyczepy (lub campera)i jest ..nagrzane..to faktycznie może i tak mogło by być.Ale to się wodę ręcznie spuszcza.Ale jak się zapomni to po to jest zawór (w pobliżu pieca powinien być)żeby właśnie się otworzył.Zanim woda by zamarzła,to przecież trwa i zawór musi się pierwszy otworzyć skoro otwiera się na ..plusie.. :-P