Strona główna / MOTO Lifestyle / Kampery i przyczepy – kto jest kim w świecie caravaningu?
Kampery i przyczepy kto jest kim w świecie caravaningu?
Marcin Wiła Lipiec 25, 2017 MOTO Lifestyle,
Większość miłośników samochodów wie, że Mini należy do BMW,
a Dacia znajduje się w portfolio Renault.
Jest jednak taki segment motoryzacji, który w Polsce pozostaje mało rozpoznany. To potężny na świecie, ale rosnący także w naszym kraju rynek pojazdów turystycznych – kamperów oraz przyczep campingowych. Odpowiedzmy więc sobie na pytanie who is who; w świecie caravaningu.
Rynek nowych kamperów rośnie w siłę na całym świecie, a trend ten możemy zauważyć także w Polsce. Salon Caravaningowy w Poznaniu organizowany w ramach targów Motor Show z roku na rok zajmuje coraz większą powierzchnię, przyciąga więcej wystawców oraz zwiedzających. Warto też odnotować, że w tym roku w targowym plebiscycie dziennikarze motoryzacyjni nagrodzili aż dwa pojazdy z kategorii pojazdów turystycznych (Włodzimierz Zientarski – przyczepę Caretta, a Piotr Kozłowski kampera marki Le Voyageur). Również pytani o to dystrybutorzy i producenci przyznają, że zainteresowanie nowymi pojazdami campingowymi w Polsce rośnie.
Niemcy rosną, Polska raczkuje
Niestety, brakuje w naszym kraju oficjalnych statystyk dotyczących rynku caravaningowego. Nie dysponujemy dokładnymi liczbami dla nowych rejestracji pojazdów rekreacyjnych w Polsce, a wszelkie szacunki byłyby mało wiarygodne, jako że opierałyby się na deklaracjach sprzedawców i nie uwzględniałyby importu prywatnego. Poza tym w Polsce kampery rejestrowane są jako pojazdy specjalne, a więc nie ma dla nich odrębnej kategorii urzędowej.
– Możemy założyć, że Polsce bliżej do Portugalii, gdzie w 2016 roku zarejestrowano 80 sztuk pojazdów turystycznych niż do Niemiec – mówi Maciej Kinal z portalu Camprest.com – Rynek jednak rośnie, a coraz więcej europejskich graczy chciałoby ukroić dla siebie polski kawałek tortu – podkreśla.
Według najnowszych szacunków, u naszych zachodnich sąsiadów zarejestrowanych jest już blisko 460.000 samych tylko kamperów (a więc bez przyczep). Najnowsze dane opublikowane przez European Caravan Federation pokazują, że wzrost liczby rejestracji nowych pojazdów turystycznych (przyczep i kamperów), jeśli porównamy go rok do roku, wyrażany jest już w wartościach dwucyfrowych. Nawet rynki, które w ostatnich latach wykazywały zadyszkę i osłabienie, w 2016 roku zanotowały wzrosty (np. Włochy, Hiszpania).
Wiele marek, ale kilku właścicieli
Odwiedzając salony sprzedaży kamperów czy targi pokroju Caravan Salon w Düsseldorfie wielu pasjonatów caravaningu traci głowę w gąszczu marek i producentów, nie zdając sobie sprawy z ich wzajemnych powiązań. Warto więc uporządkować informacje i podobnie jak w przypadku marek aut osobowych, posiąść orientację, kto jest kim w tym segmencie motoryzacji.
Pierwsze skrzypce na większości zachodnioeuropejskich rynków od dziesięcioleci gra niemiecka grupa producencka Erwin Hymer Group, która górowała nad konkurentami w wynikach sprzedaży. Ale w ostatnich latach musiała ona stawić czoła producentom z południowej Europy, którzy postawili na międzynarodową ekspansję.
Na przełomie roku 2016 i 2017 francuska grupa Trigano przejęła słoweńską Adrię, a ruch ten zbliżył grupę do niemieckiego giganta. Tym bardziej, że wcześniej wcieliła ona już w swoje struktury włoskie marki, takie jak McLouis, Mobilvetta czy Rimor. Na chwilę obecną koncern podzielony zostaje na dwie „odnogi” – włoską (Trigano SpA, zbudowaną głównie wokół marek Caravan International oraz Roller Team) oraz francuską (VDL skoncentrowaną na markach Chausson i Challenger).
Hymer chyba zdał sobie sprawę z rosnącej w siłę konkurencji, co potwierdzają decyzje o przejęciu kanadyjskiej marki Roadtrek czy brytyjskiej grupy The Explorer Group, liczącego się gracza na rynku przyczep campingowych na wyspach – rynku o olbrzymim potencjale, co potwierdza liczba rejestracji w tym segmencie.
Jedna fabryka – wiele marek
Konsolidacja marek ma oczywiście swoje odzwierciedlenie w optymalizacji kosztów i łączeniu zakładów produkcyjnych. Nikogo obeznanego z branżą nie dziwi już fakt, że pojazdy różnych marek powstają w tych samych zakładach.
I tak w Tournon (południowa Francja) w największym zakładzie produkcyjnym Trigano zjeżdżają z taśmy zarówno kampery Chausson i Challenger, jak i przyczepy Sterckeman oraz Caravelair. W Font Vendome natomiast powstają „blaszaki” Karmann Mobil, Autostar buduje zintegrowane pojazdy marki Challenger, montownie Chausson i McLouis niejako „przy okazji” zaangażowane są także w budowę pojazdów nowej marki Forster.
Wszelkie budżetowe „klony” wielkich marek z grupy Erwin Hymer także składane są w jednej fabryce w Neustadt w niemieckiej Saksonii (fabryka Capron zajmuje się produkcją kamperów marek Sunlight i Carado). Alkowy Bürstner powstają w fabryce Dethleffsa, przyczepy Eriba w montowni LMC, a „blaszaki” Hymer Car w zakładach należących do marki Laika we Włoszech.
– Co ciekawe, nowa inwestycja o wartości 18 milionów euro w rozbudowę montowni LMC w niemieckim Sassenberg (z początkiem roku 2018 przybędzie tu 17.500 m kw. powierzchni) ma zwiększyć możliwości produkcyjne z 7.500 do 13.500 przyczep koncernu rocznie. Sama marka LMC zarzeka się jednak, że produkcji kamperów pod własną marką nie zaprzestanie i będzie ją sukcesywnie rozwijać – mówi Maciej Kinal.
Marka Hobby (oraz należąca do niej firma Fendt) w dalszym ciągu wiedzie prym w kategorii przyczep campingowych. Jednak z racji tego, że przyczepy co do zasady są tańsze, nawet ich duża sprzedaż i znaczący udział w rynku nie pozwalają na osiągnięcie obrotów porównywalnych z tymi, jakie notują czołowi producenci kamperów.
Marka Knaus Tabbert po załamaniu rynku w latach 2008/2009 została przejęta przez holenderską grupę HTP (posiadającą także udziały w firmie Morelo, produkującej olbrzymie i luksusowe pojazdy turystyczne). Nowy inwestor kontynuuje tzw. strategię zrównoważonego wzrostu, co do tej pory się sprawdza i ma się przełożyć na zwiększenie obrotu o kolejne 100 milionów euro w roku 2017. Firma zainwestowała w nowe fabryki na Węgrzech, a w jej portfolio znajdują się m.in. marki T@B (tzw. Tabbert dla młodych) oraz Weinsberg.
Spółka Rapido, zrzeszająca marki Rapido, Dreamer, Fleurette, PLA, Westfalia czy Itineo, obok kamperów skupia się ostatnio także na produkcji domków holenderskich na potrzeby ośrodków wypoczynkowych, a jej przychody wyniosły w 2016 roku 350 mln euro.
Obcemu kapitałowi czoło stawia jak na razie niemieckie Carthago, które od czasu produkcji pierwszych „blaszaków” na bazie Volkswagena nie tylko rozwinęło się, ale także zachowało charakter „rodzinnego” biznesu. Na własnym know-how i doświadczeniu Carthago stworzyło tańszą markę Malibu, oczywiście nie oddając jej wszystkich atrybutów technicznych z droższych modeli.
„Szpagat” polegający na promowaniu dwóch podobnych marek, jednak skoncentrowanych na różnej grupie docelowej na razie się marce udaje. Większość modeli Malibu, jak i tańszych modeli Carthago powstaje w specjalnie wybudowanej w tym celu fabryce w Słowenii, w Niemczech natomiast pozostaje produkcja najdroższych modeli, w tym tzw. linerów.
Mniejsi także rosną
Najmniejszą z ujmowanych w zestawieniach grupą producencką jest francuska grupa Pilote, na którą składają się marki Le Voyageur, Bavaria, Frankia, RMB czy Hanroad. Kampery tych marek szturmem zdobywają kolejne rynki europejskie, przez co w najbliższych latach możemy spodziewać się ich wzrostów.
– Obok wielkich koncernów zrzeszających liczące się marki, na rynku znajdziemy także wiele godnych podziwu „samotnych wilków” – marek, które już osiągają, lub za chwilę osiągać będą obroty powyżej 100 mln euro. Wystarczy wymienić tu takie marki jak Pössl, Globecar, czy Vario Mobil – dodaje przedstawiciel portalu Camprest.com.
Rynek, szczególnie ten zachodnioeuropejski kwitnie, ale świadomy klient powinien zdawać sobie sprawę, że czasem konkurencja między markami jest pozorna
. Coraz częściej walka o klienta odbywa się pomiędzy dealerami różnych marek należących do tego samego koncernu, nierzadko produkujących swe pojazdy w tej samej fabryce. Pod tym względem rynek pojazdów turystycznych nie różni się znacznie od całego rynku samochodowego.
brams - 2017-11-15, 21:58 Chciałem, poczytałem :CORONAVIRUS - 2017-11-15, 22:32 "Niestety, brakuje w naszym kraju oficjalnych statystyk dotyczących rynku caravaningowego. Nie dysponujemy dokładnymi liczbami dla nowych rejestracji pojazdów rekreacyjnych w Polsce, a wszelkie szacunki byłyby mało wiarygodne, jako że opierałyby się na deklaracjach sprzedawców i nie uwzględniałyby importu prywatnego. Poza tym w Polsce kampery rejestrowane są jako pojazdy specjalne, a więc nie ma dla nich odrębnej kategorii urzędowej. "
moim zdaniem przekłamanie , każdy kamper czy z importu prywatnego czy dilerskiego musi przejść przez biurko w Urzędzie Celnym , oni maja statystyki dokładne nie uwzględniające tylko robótek ręcznych lokalnych przerabiaczy z dostawczaków , mieściło by się to w kilku procentach .
może w UC trzeba pytać by wiedzieć jakie sa cyferki i będzie git Bronek - 2017-11-15, 23:01 Te moje nagłe zainteresowanie tematyką kamperową w świetle statystyki , gospodarki i produkcji i sprzedaży, wynika z egoistycznych pobudek.
Mamy tutaj jesień " dupy średniowiecza" , a Europa przeżywa m. in renesans kamperowy.
Otóż mam niewielkie szanse, że dostanę nowego kampera przed lipcem 2018.
To szukałem przyczyny :uchodźcy, kryzys, gnijąca gospodarka europejska?
A tu popyt przewyższa podaż. Owszem są już gotowe ale akurat jedns szafka kuchenna wyklucza je z moich preferencji .drwoy - 2017-11-15, 23:18 Temat postu: Gratuluje zakupu.Pewnie najlepszy produkt, najlepszej firmy.
A notatka warta przeczytania.Bronek - 2017-11-15, 23:25 Temat postu: Re: Gratuluje zakupu.
drwoy napisał/a:
Pewnie najlepszy produkt, najlepszej firmy.
A notatka warta przeczytania.
Nie jestem taki
To kamper specjalnie dla naszych psów, a One tylko podłogi dużo potrzebują w relatywnym stosunku do 7m kampera.
Morelo im jednak nie odpowiadał Marmurowa podłoga podgrzewana im szkodzi.
Pytałem tutaj Sz. Kolegów o ten model I wybór to ich zasługa.
Poważniej, ta szafka, to ta ze zlewem odwrócona na "salon". Empirycznie w Poznaniu stwierdzono, jest przestrzennie i kundle nie będą tak się pętały pod nogami.
Nie ma innej marki (ja nie znam) z takim układem.
Są trzy na "mobile" ale manual i per saldo droższe i ja PiPKa to u niemca nie kupię.
Po prawdzie, to zawracanie du.. py za niewielkią róznicę.Wygoda za to większa. Mój wybór. 58lat jestem żyjącym saperem. CORONAVIRUS - 2017-11-16, 00:16 łóżko mi się nie widzi , wzdłuż byłoby fajniej .Bronek - 2017-11-16, 00:22
Bronek , kupuj naprawdę warto.
Bardzo dobra zabudowa nie miałem , ale nie raz się jej przyglądałem.
Jedynie to łóżko , ale Wy to młodzi ludzie to możecie na ciasnym wyrku ...
Moja odp:
Ja odwrotnie, nie rozumiem jak można ciągle z(edit: kobietą/itp.), co jest się na co dzień, jeszcze być co noc?
Ja przyjmuję je lub bywam u nich .. Ale nie sypiam z kobietami.
Kamper i przyczepa mnie tego oduczyły.
Plan jest taki, żona od tyłu ja z przodu potem zmiana i szpak bociana.... ......... (.....)
......
....
Sam namawiałem (Endiego) do automatu, to i tu powinienem być twardy wobec siebie.
Warunki:
-Integra,
- automat,
- tempomat ,
- max. 7m długości,
-wygodny kibel i natrysk,
-garaż,
-więcej miejsca niż obecnie w "salonie" ,
dwa przyjazne oddzielne spania, bez blokowania całkowitego stołu i dojścia do kibla
Jo! Ale to +50cm i przy 7m robi się już locha.
.
Doczytałem że Autostar też coś pod swoim dachem lepi do kupy, sam jednak nie jest lepiony gdzie indziej. Tak wynika z artykułu ale niekoniecznie tak jest.
W przypadku braku takiej kooperacji dostrzegam + i -1
Lepiej ulepiony, solidniejsze materiały nie do końca wyznaczane księgowymi w tak szerokim rozmachu jak u innych producentów.
Minus to zapewne cena wyjściowa z fabryki.
Oglądałem ostatnio tego z Głogowa (kol.Osa), ale to pół integra - jednak niestety.
Bronek, Twój emsilułis Twój już w nowych dłoniach?Bronek - 2017-11-16, 11:08
Socale napisał/a:
Bronek, Twój emsilułis Twój już w nowych dłoniach?
"Jeszczeg" stoi , ale w sobotę jedzie do "Stolycy Radosnej".
Czyli mam już nawet kasę jakąś i kampera . Mogę wiać z kraju.
Są wyrka wzdłużne przy 7 m kamperach i 6m ( Adria SLS), lecz to kosztem mojej ulubienej łazienki.
I ..... Te ławeczki wzdłuzne ze sprytnym składaniem w fotele do jazdy to dobra sprawa . Jak w starych np Hymerkach .
To obecnie jest dla mnie silny argument . Trzeba po prostu tam wejść i sie przekonać . Mi się b. podobało .pasza - 2017-11-16, 11:43
Bronek napisał/a:
Mamy tutaj jesień " dupy średniowiecza" , a Europa przeżywa m. in renesans kamperowy.
A słyszał może o tym o czym powszechnie wiadomo że w czasach kryzysu wyjątkowo dobrze sprzedają się auta luksusowe?
A do takich można zaliczyć jak najbardziej kampera który nowy kosztuje tyle co mieszkanie o którym marzą miliony (nowy prywatnie kamper jest całkowicie nieopłacalny to fanaberia z ekonomicznego punktu widzenia)
Widziałem ostatnio dziadka który się lansował kamperem za ~300tys Eu który wbił się na jakiś tani kemping w cro. co by kibice byli, oczywiście w środku jeszcze auto smart z dwa motory i te spojrzenia innych, dziadek jedną nogą w grobie ale lans musi być
Wyglądało to komicznie a zanim się wypakował gratami,autami,motorami parawanami minęły z dwa dni.
Edit.
a może traktują głupole kampera jako arkę na złe czasy i jak coś to myślą że nim uciekną (rekordowo dużo buduje się też schronów prywatnie) były nawet kiedyś a może i są dalej kampery "arca"
Tyle tylko że pierwszy słaby impuls elektromagnetyczny ich kampery zamieni cepkę a ci starszymi pojadą spokojnie dalej.Endi - 2017-11-16, 13:03
Bronek napisał/a:
I ..... Te ławeczki wzdłuzne ze sprytnym składaniem w fotele do jazdy to dobra sprawa . Jak w starych np Hymerkach .
Przyglądałem się tym ławeczkom, równie z ciekawością. Jest trochę pierdzielenia ze składaniem i przechowywaniem elementów siedziska ale dają możliwość montażu dwóch, osobnych i dość sporych koszy podróżnych dla piesków na przykład.
Dla bezpieczeństwa zwierzaczków wydaje się to bezcenne.
koko - 2017-11-16, 13:04
pasza napisał/a:
Bronek napisał/a:
A słyszał może o tym o czym powszechnie wiadomo że w czasach kryzysu wyjątkowo dobrze sprzedają się auta luksusowe?
A do takich można zaliczyć jak najbardziej kampera który nowy kosztuje tyle co mieszkanie o którym marzą miliony (nowy prywatnie kamper jest całkowicie nieopłacalny to fanaberia z ekonomicznego punktu widzenia)
Widziałem ostatnio dziadka który się lansował kamperem za ~300tys Eu który wbił się na jakiś tani kemping w cro. co by kibice byli, oczywiście w środku jeszcze auto smart z dwa motory i te spojrzenia innych, dziadek jedną nogą w grobie ale lans musi być
Wyglądało to komicznie a zanim się wypakował gratami,autami,motorami parawanami minęły z dwa dni.
Edit.
a może traktują głupole kampera jako arkę na złe czasy i jak coś to myślą że nim uciekną (rekordowo dużo buduje się też schronów prywatnie) były nawet kiedyś a może i są dalej kampery "arca"
Tyle tylko że pierwszy słaby impuls elektromagnetyczny ich kampery zamieni cepkę a ci starszymi pojadą spokojnie dalej.
dziadek jedną nogą...........co ma zrobić z pieniędzmi ---tobie dać bo ty rozumiem--jeszcze młody--- WYDAJE na to co lubi
Całe południe europy takimi dziadami w zimę zapełnione i głównie oni nakręcają ten rynekEndi - 2017-11-16, 13:15
pasza napisał/a:
Ty chciałeś się dowartościować i nazwałeś się - pasza - a dziadkowie mają takie zabawki, bo ich na to stać .
Ot i cała tajemnica. pasza - 2017-11-16, 13:24
koko napisał/a:
dziadek jedną nogą...........co ma zrobić z pieniędzmi ---tobie dać bo ty rozumiem--jeszcze młody--- WYDAJE na to co lubi
Całe południe europy takimi dziadami w zimę zapełnione i głównie oni nakręcają ten rynek
W zimę to raczej kampingi są zawarte w cro. i publiczności brak a dziadeks wbijał się pod koniec czerwca coby kibice jednak byli.
Wypasione jadące kampery widać głównie w lecie, jesienią widać takie jakich jest większość a w zimę niemal wcale żadnych. ( to me obserwacje)
Tak dokładnie dać mi, ja to bym pokazał dopiero dziadydze jak się lans robi
(zawsze to samo do przewidzenia)Bajaga - 2017-11-16, 14:35
pasza napisał/a:
W zimę to raczej kampingi są zawarte w cro. i publiczności brak a dziadeks wbijał się pod koniec czerwca coby kibice jednak byli.
Wypasione jadące kampery widać głównie w lecie, jesienią widać takie jakich jest większość a w zimę niemal wcale żadnych. ( to me obserwacje)
Tak dokładnie dać mi, ja to bym pokazał dopiero dziadydze jak się lans robi
Bosszzze Dziadyga, lans, wypasione kampery.... Ja rozumiem wszytko ale to nie dział polityczny gdzie można się okładać. Pracował człowiek 50 lat ma pieniądze i chęci to musi sobie kupić Adrię czy inny Mclouis bo inaczej jest wylansowanym dziadem?!? A daj nam Boże wszystkim taką jesień życia i Phoenixa przed garażem albo Concorde . Czemu nie?!?!pasza - 2017-11-16, 14:50
Endi napisał/a:
Ty chciałeś się dowartościować i nazwałeś się - pasza - a dziadkowie mają takie zabawki, bo ich na to stać .
Ot i cała tajemnica.
Pasza to mnie kumple nazwali wieki temu kiedy miałem lat 10 ale dzięki bo nie miałem pojęcia że ta ksywka jest aż tak nobilitująca
Ja niczego dziadkowi nie zazdroszczę tylko współczuję , mi do szczęścia dużo nie potrzeba zobacz jak ładnie się tu cieszę z zwykłej okleiny za kilka euro , niemal jak przysłowiowy murzyn blaszką. http://www.camperteam.pl/...p=682521#682521
Na parkingu poznałem dziadka kamperowicza przy którym tamten to niemal młodzieniaszek ,ten z parkingu to już zombi, ma już chyba z 100lat (dziw że żyje jeszcze?) i tylko on ma rowery na kamperze, on codziennie mnie pozdrawia i on jak tylko jest pogoda wyjeżdża kamperem wraz z towarzyszką i jeżdżą rowerami poza miastem, niemal codziennie.
Kampera ma od lat ale dopiero ode mnie się dowiedział że one są z aluminium, co go mocno zafrapowało amples - 2017-11-16, 15:08
pasza napisał/a:
Chciał byś aby się upodabniał do innych ?
A co komu do tego czym kto jeździ , w jaki sposób wypoczywa , i gdzie kempinguje , stać go , tak mu dobrze , jego sprawa jest sobą .
Jeśli komuś się nie podoba nie musi patrzeć , komentować (obrabiać mu d..y).Bronek - 2017-11-16, 15:14 Chwilkę mnie nie było a tu fajnie jest
Ta chwilka to spędzona na odrywaniu kilku wieśniaczych harleyowych moich naklejek, bo nowi Właściciele słusznie zauważyli, że ich nie usunąłem.
NO I.... będzie na czerwiec, czyli po serwisie w serwisie.. lipiec. .
Tym samym musiałem dopełnić pewnych formalności.
W postaci.. przelania 10% wartości brutto.
....
Muszę przeanalizować stan ducha Tuchajbeja... i się odnieść, lub nie
Ja jestem szczery chłopak i to, że mówię jak jest" nie wynika z potrzeby "szpanu" itd. Poniewż nie muszę nic udowadniać. Miarą moją nie może być dostawczak nawet zakamuflowany jako integra. To tylko auto.
I co ja biedny zrobię, że jestem szczęśliwy? Może raka dostanę?
To na pocieszenie
Ps Endi odbierz telefo, to coś co leży i bzyczy.
W świetle mego postępku i pośpiesznego zaliczkowania.... Pytanko:
Do Lipska jedziemy? Hotel zabukowałem.Darek Szczecin - 2017-11-16, 15:14 A ja sobie życzę i to bardzo być takim dziadkiem jak już mi latek na pyka i mieć taki rozmach, kurde nawet w Kołobrzegu, albo i aż pasza - 2017-11-16, 15:16
Bajaga napisał/a:
Bosszzze Dziadyga, lans, wypasione kampery.... !
A wiesz może co to żart, ironia ?
Dobra ja kończę temat.
Pozdrawiam.Bronek - 2017-11-16, 15:26 Jednych dzieci będą pamiętać na Wszystkich Świętych.
Mnie zaś co miesiąc.......... Bank im o mnie przypomni.
A jak nie okażą miłości dostatecznie dużo, to Pan Komornik skarci za niepamięć , kto je w mękach spłodził.
Ot cała filozofia
Życie na koszt spadkobierców, to jest klawe życie.moskit - 2017-11-16, 15:26 Jest takie powiedzenie " Niech się bieda patrzy jak się bawi bogatszy "
Pasza jeżeli od 10-tego roku masz taką ksywkę to już wtedy w dekiel waliło
Każdy wypoczywa jak chce , gdzie chce i w czym chce a widocznie "dziadek " tak lubi , a dwa dni rozkładania maneli to dlatego że nie spieszy się do korporacji krzesła pilnować i być szybszym od przełożonego w "czapkowaniu na klęczkach"Bronek - 2017-11-16, 15:35
pasza napisał/a:
Bajaga napisał/a:
Bosszzze Dziadyga, lans, wypasione kampery.... !
A wiesz może co to żart, ironia ?
Dobra ja kończę temat.
Pozdrawiam.
Każdy czasem pierdnie Ważne by Ups było. I OK ( piszę a obok Tofik walnął fuj...)
A myślisz, że nie zazdroszczę innym? Czego? Różnie, raz tego raz innego.
Normalka. Gdyby tak nie było, to bez takich emocji m. in jak zwzdrość, miłość, empatia itd... jesteś jak trup.
Komentujesz, więc żyjesz i gitara.pasza - 2017-11-16, 16:09
Bronek napisał/a:
Każdy czasem pierdnie Ważne by Ups było. I OK ( piszę a obok Tofik walnął fuj...)
A myślisz, że nie zazdroszczę innym? Czego? Różnie, raz tego raz innego.
Normalka. Gdyby tak nie było, to bez takich emocji m. in jak zwzdrość, miłość, empatia itd... jesteś jak trup.
Komentujesz, więc żyjesz i gitara.
Mam nadzieję że będziesz go dobrze traktował a i dzięki tobie trafi on kiedyś jako 25 letnia nówka nie śmigana pachnąca lasem (czy jak to tu mówią pleśnią) i będzie służył jeszcze służył jesze lata innym biedniejszym kamperowiczom.
I mam też nadzieję że nie będziesz jak ten perfidny dziad którego opisywałem, ślinić się i nieudolnie manewrować siłownikami aby tylko parzyli czym un oprzyjechał
Zresztą do fury tego dziada i tak ci daleko
Bo nawet lans musi być z klasą
Pozdrawiam cię i naprawę życzę ci abyś był z zakupu zadowolony.pasza - 2017-11-16, 16:18
moskit napisał/a:
Jest takie powiedzenie " Niech się bieda patrzy jak się bawi bogatszy "
Pasza jeżeli od 10-tego roku masz taką ksywkę to już wtedy w dekiel waliło .....( i inne brednie)
Cóż za towarzystwo jakie argumenty, mądrość logika, chylę czoło..
Jednym słowem "bravo"amples - 2017-11-16, 16:20
pasza napisał/a:
ten perfidny dziad którego opisywałem, ślinić się i nieudolnie manewrować siłownikami aby tylko parzyli czym un oprzyjechał
Po treści można wywnioskować że żal ci dupę ściska , że masz to co masz a nie taki za 300k Eu.koko - 2017-11-16, 16:37 Jaki piękny język u tego młodzieniaszka który jeszcze nie wie czy dożyje żeby taki lans czynić.pasza - 2017-11-16, 16:41
amples napisał/a:
Po treści można wywnioskować że żal ci dupę ściska , że masz to co masz a nie taki za 300k Eu.
Ja znów po treści wnioskuję "górale ze wzgórz golan" to forum opanowali? bo uny też bez logiki prostacko w kółko to samo od rzeczy pired.. i odwracają po unemu kota ogonem, ośmieszając się tylko.Bronek - 2017-11-16, 16:53
Darek Szczecin napisał/a:
A ja sobie życzę i to bardzo być takim dziadkiem jak już mi latek na pyka i mieć taki rozmach, kurde nawet w Kołobrzegu, albo i aż
Rokujesz dobrze Hary o tym świadczy.
Rencyma i palcyma się sprytnie posługujesz, to musi i głową też.
Ważne, by nie przegrzać systemu i nie przeciągać fazy roboczej....
Weź se ze dwa koty i z trzy psy, a nie będziesz miał czasu na głupią robotę.
U mnie tradycyjnie już weekend amples - 2017-11-16, 17:20
pasza napisał/a:
górale ze wzgórz golan" to forum opanowali? bo uny też bez logiki prostacko w kółko to samo od rzeczy pired..
Opanuj się nie jesteś pępkiem świata .Andrzej 73 - 2017-11-16, 18:25 Ja się cieszę jak ludzie mają co lubią i radość z nic tryska.
Jak kogoś stać to sobie kupuje i niech się cieszy . Jest takie powiedzenie "trumna kieszeni nie ma" na tamtą stronę niczego nie zabierzemy , więc trzeba korzystać z życia jak się tylko da.
Bronek , jako pierwszy wprowadziłeś czterodniowy system pracy. To mi się podoba... pasza - 2017-11-16, 18:31
amples napisał/a:
Opanuj się nie jesteś pępkiem świata .
A gdzież by mi tam pępkiem świata przecież jak na dłoni wyraźnie widać kto tym pępkiem mamona czyli jej przedstawiciel duny ,pusty ,obleśny dziad, śliniący się na myśl że mu czegoś zazdroszczą.
To twój idol to wasz pępek świata wasze marzenie i cel nieprawdaż, przecież dokładnie tak czarno na białym wychodzi ?
Ba z obleśnego dziada zrobili już nawet luzaka który to korporacjom się nie kłania, pyszne
ps.
hmm ja nie wnikam co wy tu robicie co próbujecie lansować ale się nie uda, w Polsce już sprzedają poniżej 100tys nowych aut osobowych prywatnie rocznie a to już kilkukrotnie mniej jak 40 lat temu w PRL, średni wiek auta to zdaje się ~17 lat i rośnie a ile sprzedało się nowych kamperów w Polsce prywatnie takich powyżej 100tys eu?koko - 2017-11-16, 18:44 Facet jest tydzień na forum CO NA TO ADMINISTRACJA?????krzlac - 2017-11-16, 19:12 A jednak pasza chyba nie od paszy (Pana) tureckiego.Comsio - 2017-11-16, 19:25 Pasza jesteś na zrób wolne ze dwa dni. Wojciechu - 2017-11-16, 19:34 Na swojej drodze kamperowej spotkałem wielu "dziadów" - mniej lub bardziej zamożnych - fajni ludzie. Na ogół otwarci na innych fajnych ludzi - oby tylko tacy na szlaku. Niech nas strzegą przed tymi zdeterminowanymi na lepszych. Mam nadzieję, kiedyś zostać "dziadem" pasza - 2017-11-16, 19:35
krzlac napisał/a:
A jednak pasza chyba nie od paszy (Pana) tureckiego.
A juści co ze mnie za Pan, mnie tu pisali abym ja się bidak przyglądał jak bogate Pany się bawią (tak było)
A Pasza to słyszałem od kuma że to takie imię popularne w Rosji, więc niechybnie albo ruski troll albo i sam agent putina Comsio - 2017-11-16, 19:37 Wszystkich to czeka . Wyjątków brak. Bronek - 2017-11-16, 19:45
Cytat:
Bronek , jako pierwszy wprowadziłeś czterodniowy system pracy. To mi się podoba
Pójdę dalej niż Władza, emeryturka? nie wiem , hmmm. Może jak z kamperem Was się spytam.
Jutro?
Ad Tuhajbejowicze itp , są i będą. mrgreen:
Kardaszjanów sobie oglądają
A mylić się jest rzeczą ludzką i oceniać trzeba się nauczyć.
A miarę ocen należy stosować uniwersalną i sprawdzoną a nie tylko swoją.
Tym bardziej, że skala ocen na tej swojej ciekiej miarce jest skąpa : Ma tylko Max i Min
Jak to mówią g widział, g wie.
Takie poglądy są charakterystyczne u tych co prawym pasem na autostradzie jeżdżą.
I tylko :
Nie mogę mieć, bo nie chcę
Nie mam, bo mi zabrali.
Nie będę miał, bo mi nie dadzą.
Nie chcę mieć, bo po co?
Po raku, który jest ze mną od urodzenia (11.07) , dodam na pocieszenie , że integry więcej palą A i szyby drogie sommmAndrzej 73 - 2017-11-16, 19:53 Tak mnie naszło i znalazłem coś takiego...
Jak to pozory mogą mylić.
Andrzej 73 - 2017-11-16, 19:59 Jeszcze jedno. Najlepsze jest na końcu
pasza - 2017-11-16, 20:13 To śpiewam sobie od maleńkości
A obleśny dziad dla tego kim był/jest a nie z racji wieku.pasza - 2017-11-16, 20:16 zbyszekwoj - 2017-11-16, 20:22 Tak czytam ta durna dyskusje i wtrace swoje co nieco.
Dzadem mozna byc niezaleznie od wieku i zasobności portfela. Czy bardziej dziadem jest dziadek w wypasionym kamperze na kempingu, czy mlody zasuwający do sasiedniego kraju za farba, bo tam taniej o 2 centy.
A najgorzej jak taki dziadek jeszcze młodemu partnerke sprzeniewoli, co często się zdaża. Bronek - 2017-11-16, 20:31 Napij się Pasza piwka za ten kabarecik. Oglądałem na telewizorze Aladyn... z pilotem w latach 60tych
I nie sądziłem, że będzie mi to pisane
Bardziej proroczy Kabaret od Ucha Prezesa Socale - 2017-11-16, 21:55
Andrzej 73 napisał/a:
Tak mnie naszło i znalazłem coś takiego...
Jak to pozory mogą mylić.
...
" -Trzeba mieć fantazję... Dziadku!
- Trzeba mieć fantazję... i pieniądze synku."
Cyt z reklamy.pasza - 2017-11-16, 22:10
Bronek napisał/a:
Napij się Pasza piwka za ten kabarecik. Oglądałem na telewizorze Aladyn... z pilotem w latach 60tych
I nie sądziłem, że będzie mi to pisane
Bardziej proroczy Kabaret od Ucha Prezesa
No i fajno, a może i być tak kiedyś że się razem napijemy po piwku, a ja od dziadów nie będę wyzywał
Z tym dziadem to myślę ze ten co ma olej w łbie to załapał a jak nie to i tak sensu tłumaczyć brak.
100Lat panie dziadeks życzę no i oczywiście wygodnej bezusterkowej maszyny no i zdrowia zdrowia aby można było z niej korzystać ile się da i zobaczyć jeszcze wiele w życiu.Bronek - 2017-11-16, 22:18 Koty Cię ratują przed moim agresywnym uspsobieniem.
Zestarzej się w bogactwie z a nie jak my w kamperze.
Miej szersze horyzonty niż ja.... Co to oznacza w tym Forum?
No?
Widzisz kup/zrób kampera ze slajdem bocznym do 3,5 DMC, to mnie szlag trafi z zazdrości.
Nie wszystko można kupić. Tego akurat u jas nie "rzucili".
A na marginesie, to jak Ty te koty wozisz i "ekspolatujesz" w warunkach kamperowych? Smycze, kojce czy luzem.?Cyryl - 2017-11-16, 22:28 kto jest kim w świecie caravaningu?
a mi wystarczy wiedza kim jest w świecie karawaningu Tadeusz, Janusz, Brams, Tolo, Hercen i paru innych.amples - 2017-11-16, 22:31
pasza napisał/a:
ten co ma olej w łbie to załapał a jak nie to i tak sensu tłumaczyć brak
Ludzie mają głowę , ty masz łeb? , może ty nie człowiek?
Pogrywasz sobie .SlawekEwa - 2017-11-16, 22:37
Cyryl napisał/a:
a mi wystarczy wiedza kim jest w świecie karawaningu Tadeusz, Janusz, Brams, Tolo, Hercen i paru innych.
Jakaś ta wiedza nie pełna MAWI - 2017-11-16, 22:41 a ja?CORONAVIRUS - 2017-11-16, 23:00
Bronek napisał/a:
Widzisz kup/zrób kampera ze slajdem bocznym do 3,5 DMC, to mnie szlag trafi z zazdrości.
już zacznij szukać leków na uspokojenie , przyszłość Ciebie powali Bronek - 2017-11-16, 23:08 Nie mów, że....
Wkur..ł bym się pozytywnie.
Przy takiej pseudo konkurencji między markami, nowe rozwiązanie pewnie by zapunktowało.
Tylko wszystko co ciekawe i inne idze niemal na pniu.
Ledwo się załapałem na ten model.
Inne tradycyjne są dostępne.
Dlatego szukałem przyczyny booomu i słabej podaży.
A potem w temacie.... pooszłooo CORONAVIRUS - 2017-11-16, 23:28 wiesz może jak się ma Adria z wysuwaną sypialnią ? rynek połknął zapasy ?Bronek - 2017-11-16, 23:43 Wiem tylko, że slajd tylny załatwił fajnie sprawę nie za sympatycznego łóżka poprzecznego i to na plus.
Natomiast kibel wg mnie jest cieniutki.
Rozczarowała mnie.
Każdy szuka po swojemu.
Tym razem zaznawszy 6cio metrowej wolności, zrobiło nam się ciasno w dzień i to przez jednego pudla z adhd
Jest też za droga. W 7 metrowych też są wyrka wdłuż i kible podobne a cena mniejsza.
Slajd boczny to jest to.CORONAVIRUS - 2017-11-17, 00:16
Bronek napisał/a:
Slajd boczny to jest to.
sam boczny to już nuda boczny i tylny to jest to Tadeusz - 2017-11-17, 00:21
No i fajno, a może i być tak kiedyś że się razem napijemy po piwku, a ja od dziadów nie będę wyzywał
Z tym dziadem to myślę ze ten co ma olej w łbie to załapał a jak nie to i tak sensu tłumaczyć brak.
...
Dejavu normalnie.
Świeżutko jeden taki z czerwonym grzebykiem na łbie kukurykał ile pary w dziobie nie znając ludzi z forum, bez chęci odróżniania fikcji od faktów naszego środowiska kukurykać zaprzestał, po czym wziął łopatkę, wiaderko i przeniósł się do innej piaskownicy... by kukurykać ile pary w dziobie naiwnie poklasku oczekując.
Pasza, poznaj wpierw. Dobrze poznaj.Świstak - 2017-11-17, 05:16 Zastanowiła mnie wypowiedź Paszy i w sumie zgadzam się z tym co napisał: niezależnie od tego czy mówimy o kamperze, łodzi, pieniądzach czy penisie - są tacy którzy widzą w tym jedynie narzędzie do przechwałek, a są tacy którzy sprzętu tego (niezależnie czy kupionego, zdobytego lub odziedziczonego) zwyczajnie używają w cichości leśnych ostoi czy też centrach miast i wsi. I każdy ma z tego jakąś radość - jedni bo podziwia ich sąsiad, inni bo podziwia ich sąsiadka, a jeszcze inni bo denerwują zarówno sąsiada jak i sąsiadkę. I dopóki nikomu to nie szkodzi - niech ta zabawa trwa, a że ja się z tą czy inną dyscypliną współzawodnictwa nie zgadzam, nie znaczy że muszę mówić że jest zła.
Jak świat światem ludzie lubili współzawodniczyć, prężyć mięśnie i demonstrować wdzięki po to aby zdobyć uznanie płci przeciwnej. Tak się jednak popierniczyło że później te wdzięki pokazują Bronkowi albo mechanikowi. I jeszcze za to płacą.
Sam tytuł wątku "kto jest kim w świecie...." brzmi jak z okładki kolorowego pisemka ze stacji paliw na półce pomiędzy pornusami, a polityką więc i odkrywczych treści doszukiwać się nie warto - ot kolejny, jesienny wątek. Zgłoszenie postów kolegi Paszy uznaję więc za rozpatrzone bez podejmowania interwencji czy udzielania ostrzeżeń, prosząc jedynie wszystkich użytkowników biorących udział w dyskusji o umiar w stosowaniu skrótowców słów uważanych powszechnie za wulgarne, niestosowne czy też zwyczajnie wk...rwiające innych czytających.Bronek - 2017-11-17, 07:25 A tytuł wątku to tytuł "Orginalny" i tylko cytowany
Doytyczy strony producentów - , jak widać też fałszywy, obłudny, pokręcony świat
A nasza strona - strona użytkowników ...... wszystko bierze do siebie i na siebie bohatersko
Nic o nas bez nas. Paszy się lekko pomigało...
Świstak, Grzegorzalex, Toscaner, DarekSzczecin, Frolik, Biorca itd.... To o Was Dlaczego nie zrobicie nam kamperów?
A nie o Bronku szpanującym Integrą na swoim podwórku, bo przecież ja nie jeżdże a zgodnie z fachem "grzebię"
PS I jak se zechce, to se kupie drugą postawię pod kątem 90°, by mi układ do chałupy pasował Andrzej 73 - 2017-11-17, 09:04
Bronek napisał/a:
Dlaczego nie zrobicie nam kamperów?
Ponieważ Oni się bawią , a nie produkują. Bronek - 2017-11-17, 09:16 Bo to lenie śmierdzące som...tylko brać i brać. A robić to nie ma komu.
Większość Firm, to firmy powstające lub będące jako rodzinne, tak wynika z tego artykułu.
Pierwszą polską poważniejszą "jaskółką" np., mógł być , lub jest- Traveller. Ale raczej brak kapitału spowooduje w razie sukcesu wchłonięcie przez większego.
Małe manufaktury robią pewnie jakościowo nawet dobrze ale widać rzeźbienie i tego większość klientów nie lubi. Ludzie chcą się wyróżniać ale inność bez marki znanej nie chwyta.
Mnie jako ostatnie ogniwo interesuje cena i jakość, wachlarz rozwiązań.
No i okazało się, że to nie wszystko!
Jeszcze doszły moce przerobowe i dostępność.Tadeusz - 2017-11-17, 09:33 Poczytałem, pomyślałem i postanowiłem śledzić dalszy ciąg przekonany, że doprowadzi on jednak do pożytecznych konstatacji.
Miałem rację.
Gdy emocje opadły i na zimno gawędzicie na temat, który Bronek zdecydowanie określił jako kamyczek do ogródka producentów, okazało się, że i Pasza ma jakieś racje i jego oponenci racje mają, a Świstak postawił kropkę nad i.
Jak widzicie, nie zawsze administracja musi od razu reagować. Bywa tak, że to WY, drodzy koledzy doskonale poradzicie sobie w uładzeniu dyskusji i powrocie do przyzwoitego poziomu.
Dlatego my w Was wierzymy!
Przy okazji warto przypomnieć, że skoro rozmawiacie na forum, to nie spodziewajcie się jednomyślności, wszak to nie zebranie partii rządzącej.
Forum jest od wymiany poglądów co czasami przybiera formy mocno podgrzewanej eskalacji emocji, ale z tego nie muszą rodzić się brzydkie myśli i plany porachunków.
Mówi Wam to staruszek uporczywie szpanujący swoim kamperem komu się da i gdzie się da. Obaj z resztą jesteśmy obiektami muzealnymi co jest naszą siłą.
Bronek - 2017-11-17, 09:48 Kamper może mieć swoje "żółte tablice"
Człowiek zaś "żółte papiery".
To się wiąże!
Trzeba być szalonym, aby..... Darek Szczecin - 2017-11-17, 10:04
Bronek napisał/a:
Bo to lenie śmierdzące som...tylko brać i brać. A robić to nie ma komu.
Większość Firm, to firmy powstające lub będące jako rodzinne, tak wynika z tego artykułu.
Pierwszą polską poważniejszą "jaskółką" np., mógł być , lub jest- Traveller. Ale raczej brak kapitału spowooduje w razie sukcesu wchłonięcie przez większego.
Małe manufaktury robią pewnie jakościowo nawet dobrze ale widać rzeźbienie i tego większość klientów nie lubi. Ludzie chcą się wyróżniać ale inność bez marki znanej nie chwyta.
Mnie jako ostatnie ogniwo interesuje cena i jakość, wachlarz rozwiązań.
No i okazało się, że to nie wszystko!
Jeszcze doszły moce przerobowe i dostępność.
To my wszyscy którzy coś zbudowali lepiej lub gorzej, drożej lub taniej, musimy się w jakiś przemyślny sposób skoligacić przez małżeństwa, związki formalne i nie formalne, wymianę żon i mężów, co by powstała firma rodzinna (szukam kawalera nie biednego dla mej córuchny o błękitych oczętach i włosach jak łan ) KACPERKI 2 - 2017-11-17, 10:09 Darek! Wyjdziesz za mnie ? Darek Szczecin - 2017-11-17, 10:14
Agat napisał/a:
Darek! Wyjdziesz za mnie ?
Jezusiu tak odrazu bez pieszczot Bronek - 2017-11-17, 10:55 Powiem Wam, że tak to wcale nie było by głupie, by interes otworzyć.
Wszyscy (kilku potencjalnych udziałowców, tak z 4-5ciu) są w temacie obeznani.
Paru tu ma. kasę do zainwestowania. itd..
To jasna strona idei
Ciemna,. to pozycja GPS, i PiPKa w genach i Urzędach. Czyli niezdolność do kompromisów.
Może nasze wnuki, ale też raczej za. Wielką Wodąbyły by zdolne do takich akcjiDarek Szczecin - 2017-11-17, 11:05
Bronek napisał/a:
Powiem Wam, że tak to wcale nie było by głupie, by interes otworzyć.
To jasna strona idei
Ciemna,. to pozycja GPS, i PiPKa w genach i Urzędach. Czyli niezdolność do kompromisów.
Może nasze wnuki, ale też raczej za. Wielką Wodąbyły by zdolne do takich akcji
Ja mam halę ogrzewaną 2 kampery wejdą bramę tylko musiał bym przebudować. pomieszczenia biurowe, wiatę, widlaka, stolarnię, ślusarnię, pokój z kuchnią i łazienką gościnny, placyk ogrodzony, do Castoramy 300m, . Potencjał miejsca wykorzystuję w 2% bardziej hobbystycznie CORONAVIRUS - 2017-11-17, 11:46
Bronek napisał/a:
Powiem Wam, że tak to wcale nie było by głupie, by interes otworzyć.
To jasna strona idei
Może nasze wnuki, ale też raczej za. Wielką Wodąbyły by zdolne do takich akcji
Ja mam halę ogrzewaną 2 kampery wejdą bramę tylko musiał bym przebudować. pomieszczenia biurowe, wiatę, widlaka, stolarnię, ślusarnię, pokój z kuchnią i łazienką gościnny, placyk ogrodzony, do Castoramy 300m, . Potencjał miejsca wykorzystuję w 2% bardziej hobbystycznie
w tym wszystkim masz jednego wroga - castoramę , ceny tam zniewalają na pograniczu opacalności budowy dobrze ,że moja casto jest 3 km ode mnie
Bronek - przyznaję się , jestem leniem , zwyczajnie nie chce mi się 15 h na godzinę memlać w firmie , mógłbym 24h przez cały rok jak bym na to pozwolił .
Najlepsze jest to , ze w budowaniu kamperów przeszkadzają mi klienci dasz wiarę ? Ale wszystko do czasu , tak nie może być w nieskończonosć Spax - 2017-11-17, 11:58
Bronek napisał/a:
Świstak, Grzegorzalex, Toscaner, DarekSzczecin, Frolik, Biorca itd.... To o Was Dlaczego nie zrobicie nam kamperów?
a może by od razu CAMPERTEAM.PL S.A. - przy ponad 10500 użytkowników forum "się da". Bronka wybierzemy na prezesa Bronek - 2017-11-17, 12:09 Jeszcze nie zaczeli a już ich obcy kapitał Castoramy, podzielił
ad Prezes
Mam już pokój mego tytułu "PREZES" w Przychodni mojej żony.
To dobrze wpływa na pacjentów, myślą biedacy, że mogą się do mnie odwołać ... A to tytuł honorowy jako twórcy nie mylić z Stwórcą, tej placówki.
Czyli jestem gotów przyjąć kolejne znane mi z dotychczasowego piastowania stanowisko
No ale ma się rozumieć nie za darmo Panie Paździochchemik - 2017-11-17, 12:10 Bronka - na PR-owca i do kontaktów z prasą...... Bronek - 2017-11-17, 12:27 Prezes. Szef PR.
.....
dalej... Miałem sen....
Wizjoner...
Pomazaniec.. idziemy w kierunku Sekty, potem już tylko zbierać na ofiarę...
I wracamy do budowy kamperów, bo kapitał już jest.
Biznesplan jak tralala
Ale, gdyby to nie u nas i nie my, to przy takim potencjale ludzkim jaki tu jest. Tych kilku co wiedzą do czego "bania metr nad dupą służy" i ręce mają obie prawe.
Można hobby zmienić w mały interes. Nawet by w ten sposób sfinansować sobie swoje fanaretie
Taki zlot budowniczych... Ale więcej jak czterech udziałowców być nie powinno, bo g... z tego będzie.
Gdybym był na dorobku....
Raczej widziałbym się w roli mediatora, inaczej się pozabijacie jako partnerzy. slawwoj - 2017-11-17, 12:49 Ja mogę testować.
Dwa miesiące latem na południu Europy.Darek Szczecin - 2017-11-17, 12:50 Miejsce jest, doświadczenie w seryjnej produkcji jest, spełnianie dziwnych życzeń w pakiecie.
Tak se produkowałem do puki nie pochłonęło mnie inne zadanie . A ta produkcja to i tak była przy okazji innych misji chemik - 2017-11-17, 12:59 w każdym kamperze na rynek polski ( obok obowiązkowego kibla ) powinna znajdować się obowiązkowo ( ewentualnie jako opcja+) - PUPA i ewentualnie - DUPA
wyjaśnienie:
PUPA - Podstawowe Urządzenie Produkcji Alkoholu
DUPA - Dodatkowe Urządzenie Produkcji Alkoholu Spax - 2017-11-17, 13:05 To trochę garażowo, tak jak Gates i Wozniak. Trzeba od razu z rozmachem. Może jakiś Crowdfunding? Darek Szczecin - 2017-11-17, 13:07
chemik napisał/a:
:idea w każdym kamperze na rynek polski ( obok obowiązkowego kibla ) powinna znajdować się obowiązkowo ( ewentualnie jako opcja+) - PUPA i ewentualnie - DUPA
wyjaśnienie:
DUPA - Dodatkowe Urządzenie Produkcji Alkoholu
Dasz radę takie coś zmniejszyć do wielkości kasety kiblowej? Andrzej 73 - 2017-11-17, 13:07 Widzę , że fajnie sobie rozmawiacie , ale to tylko rozmowa o marzeniach...
Darek Szczecin - 2017-11-17, 13:18
Andrzej 73 napisał/a:
Widzę , że fajnie sobie rozmawiacie , ale to tylko rozmowa o marzeniach...
Tu nie ma o czym marzyć, robota ciężka, odpowiedzialna, podziwiam tych którzy uczynili z tego interes i nie dokładają.chemik - 2017-11-17, 13:29
chemik napisał/a:
:idea w każdym kamperze na rynek polski ( obok obowiązkowego kibla ) powinna znajdować się obowiązkowo ( ewentualnie jako opcja+) - PUPA i ewentualnie - DUPA
wyjaśnienie:
DUPA - Dodatkowe Urządzenie Produkcji Alkoholu
Dasz radę takie coś zmniejszyć do wielkości kasety kiblowej?
W "Chemiku Polskim " z 1901 (2?) roku jest wzmianka o patencie na produkcję alkoholu z kału ludzkiego....
To by było 2 w 1 ..... wykorzystanie z uzyskiem...
Wielkość urządzenia zawsze jest związane z skalą zamiarów.....
I już widzę to okrzyki zachwytu - " ale Ty masz niezłą DUPĘ!"
i żona by nie mogła się nawet obrazić oni zazdrościć.... Endi - 2017-11-17, 15:06
chemik napisał/a:
... do kontaktów z prasą......
Wojtek, może Ci się zapomniało ? ... rzecznika to my już mamy... Andrzej 73 - 2017-11-17, 15:57
Tu nie ma o czym marzyć, robota ciężka, odpowiedzialna, podziwiam tych którzy uczynili z tego interes i nie dokładają.
Jednak dalej uważam , że to są marzenia.
Zyski z tego są , jeden minus nakłady duże.
Produkcja to nie handelek czy usługa , trzeba dużo włożyć i długo czekać na zyski.
CORONAVIRUS - 2017-11-17, 16:37
Andrzej 73 napisał/a:
Tu nie ma o czym marzyć, robota ciężka, odpowiedzialna, podziwiam tych którzy uczynili z tego interes i nie dokładają.
Jednak dalej uważam , że to są marzenia.
Zyski z tego są , jeden minus nakłady duże.
Produkcja to nie handelek czy usługa , trzeba dużo włożyć i długo czekać na zyski.
trzeba wypuścić akcje na blaszki z dwoma slidami , sprzedamy 10 sztuk z odbiorem za 24 miesiące , za kasę zabalujemy najpierw a potem jak Bóg da Kuba L. - 2017-11-17, 16:40 ROMER był jeszcze niedawno do sprzedania, duża hala, wszystkie materiały do produkcji kampera, formy itp.. Nawet się ostał na linii jeden kamper niewykończony w surowym stanie Chętnie chcieli to wszystko sprzedać lub wynająć Byłem i widziałem CORONAVIRUS - 2017-11-17, 16:45
Kuba L. napisał/a:
ROMER był jeszcze niedawno do sprzedania, duża hala, wszystkie materiały do produkcji kampera, formy itp.. Nawet się ostał na linii jeden kamper niewykończony w surowym stanie Chętnie chcieli to wszystko sprzedać lub wynająć Byłem i widziałem
co trzeba było dać w zamian ? ZEUS - 2017-11-17, 17:11
Endi napisał/a:
chemik napisał/a:
... do kontaktów z prasą......
Wojtek, może Ci się zapomniało ? ... rzecznika to my już mamy...
to już nieaktualne ... teraz jest rzecznik do kontaktów z mediami Andrzej 73 - 2017-11-17, 17:15 Nie chce mi się o tym pisać , wystarczy że robię to zawodowo.
Napiszę tylko , że nie tędy droga.
Jak znajdzie się inwestor i położy na stół 10 baniek to mogę się tym zająć.
I wierzcie mi nie jest to dużo. Myślę , że na bardzo małą produkcję starczy czyli około 100 sztuk rocznie może trochę więcej , ale na początek trzeba trochę zainwestować.
Świstak - 2017-11-17, 19:42 A czy to jeszcze bawi gdy robi się to zawodowo??? Gdy klient marudzi, księgowy pogania, żona narzeka, dostawca się spóźnia, termin przemija, a kasa nie wpływa?Andrzej 73 - 2017-11-17, 19:53
Świstak napisał/a:
A czy to jeszcze bawi gdy robi się to zawodowo???
Jesli jest to pasją to powinno bawić.
Mnie robienie mebli bawi , ale co innego w...a.
Jeszcze bardziej uwielbiam je tworzyc i wymyslać nawet mi się podobają... no tak z dwa tygodnie od premiery. Potem to już tylko kolejny grat.
Darek Szczecin - 2017-11-17, 20:38
Andrzej 73 napisał/a:
Nie chce mi się o tym pisać , wystarczy że robię to zawodowo.
Napiszę tylko , że nie tędy droga.
Jak znajdzie się inwestor i położy na stół 10 baniek to mogę się tym zająć.
I wierzcie mi nie jest to dużo. Myślę , że na bardzo małą produkcję starczy czyli około 100 sztuk rocznie może trochę więcej , ale na początek trzeba trochę zainwestować.
E ja myślałem że więcej kasy potrzeba na rozbujanie produkcji
Spax podpowiedział że na forum zalogowanych jest ponad 10000 osób, to wystarczy od każdego pozyskać cegiełkę o wartości tylko 1000 pln . Zarząd już prawie się zbiera, teraz potrzeba skarbnika, najlepiej jak by był mało karany .Bronek - 2017-11-17, 20:43 Przecież... Sekta, wiary iż kamperem do nieba....
Scientologia ma się dobrze, i inne dawniej sekty, teraz wyznania.
To dlaczego nie tu?CORONAVIRUS - 2017-11-17, 20:45
[
Spax podpowiedział że na forum zalogowanych jest ponad 10000 osób,.
zapomniał dodać ,że 90% to martwe dusze i klony magia cyfrDarek Szczecin - 2017-11-17, 20:52
Bronek napisał/a:
Przecież... Sekta, wiary iż kamperem do nieba....
Scientologia ma się dobrze, i inne dawniej sekty, teraz wyznania.
To dlaczego nie tu?
Tak to jest droga, w kamperze jest się bliżej nieba
Jesteśmy już o krok od namówienia do takiego czegoś. Jeśli w PL jest 35milionów ludzi i te 35milonów raz dziennie wpłaci po 1PLN to za 35milionów dni, 35milionów, będzie miało 35milionów PLN Socale - 2017-11-17, 21:01
Andrzej 73 napisał/a:
...
na bardzo małą produkcję starczy czyli około 100 sztuk rocznie
...
Chyba w 3 dekadzie 21 wieku Andrzej.
Od podstaw takiej produkcji nawet obecny dogorywający Niewiadów nie wyrobi. I tu nasuwa się pytanie, ilu jest pochłaniaczy zysków Niewiadowa że produkcja nie utrzymuje fabryki?
Jak to się ma do tego o czym tu mowa?
Spax The Dog napisał/a:
To trochę garażowo
...
Nie ładnie to zabrzmi, ale uznałem że do zapału jaki dostrzegam, mógłbym w czymś pomóc.
Jestem w stanie zapewnić halę.
Składaną, lokalizacja dowolna. Drogo ale jest.
Różne powierzchnie, 300, 1000, 2500m kw. z socjalem + ew, kontenery.
Do tego regały przemysłowe, każdą ilość dowolnej stali a nawet przydatne maszyny.
Serio i sorry że link wklejam - jako dowód że to nie blef.
Za produkcję absolutnie palca nie wetknę, ja lubię wolne weekendy i urlop miesiąc minimum zdala od telefonu.Andrzej 73 - 2017-11-17, 21:21
E ja myślałem że więcej kasy potrzeba na rozbujanie produkcji
Sto sztuk to jeszcze nie produkcja tylko manufaktura , ale od czegoś trzeba zacząć. Endi - 2017-11-17, 21:29
Zarząd już prawie się zbiera, teraz potrzeba skarbnika, najlepiej jak by był mało karany .
Nie tracić czasu na pierdoły a skupić się na produkcji - to priorytet.
Pozostałe mamy tu na miejscu. PTTC ogarnie papiery a sprzedaż puścimy przez Wbobosia .Bronek - 2017-11-17, 21:32 Ja tylko chciałbym skromnie by pierwszy wyprodukowany kamper miał nazwę : "Bronek 1"
I me popiersie w holu i sali konferencyjnej Firmy było, takie skromne z 70 cm. CORONAVIRUS - 2017-11-17, 21:34
Bronek napisał/a:
Ja tylko chciałbym skromnie by pierwszy wyprodukowany kamper miał nazwę : "Bronek 1"
I me popiersie w holu i sali konferencyjnej Firmy było, takie skromne z 70 cm.
produkt ma być światowy czy dla rolników jak znajdzie żonę ???Bronek - 2017-11-17, 21:36 Skleroza.... 5% udziału. tylko.
Ale w zyskach netto.
...................
Jak ze slajdem, to produkt krajowyz bo u nas ludzie niezwyczajni i to będzie szok i skok cywilizacyjny.
A to kosztuje i za to zapłacą.
Polak kupi, o ile mu się powie, że takie cuś ma jego sąsiad lub lokslne guru.
Pierwsze sztuki puścimy parafiach w promocji.
Dla O Dyrektora z trzy sztuki w barwach narodowych.... czyli biało............? Andrzej 73 - 2017-11-17, 21:44
Bronek napisał/a:
Ja tylko chciałbym skromnie by pierwszy wyprodukowany kamper miał nazwę : "Bronek 1"
Mało medialna nazwa.
Myślę aby zaistnieć na rynku trzeba być lepszy od innych. I to jest do przeskoczenia.
Jakością mebli , tapicerki , większy wybór kolorystyki tkanin , frontów i laminatu płyt.
Ważny jest układ który do tej pory nie istniał , zastosować (najpierw go wymyślić) ciekawy mechanizm np. kosza , tv czy kanap itd.
Ale co tam i tak temat nie do realizacji... Bronek - 2017-11-17, 21:47 Bronek 1
Ok nie jest medialny... dobra niech będzie więc "Bronek 2"CORONAVIRUS - 2017-11-17, 22:01
Bronek napisał/a:
Bronek 1
Ok nie jest medialny... dobra niech będzie więc "Bronek 2"
KENORB 2
takich kamperów nie widziałem Endi - 2017-11-17, 22:02
Andrzej 73 napisał/a:
Ale co tam i tak temat nie do realizacji...
Jeśli tylko Bronek wycofa zaliczkę to jest do realizacji ... Darek Szczecin - 2017-11-17, 22:03
Bronek napisał/a:
Bronek 1
Ok nie jest medialny... dobra niech będzie więc "Bronek 2"
A Ford Bronco karierę zrobił.
fakt nazwa jest ważna powinna być bardziej wyszukana
proponuję
Bornek 001 LimitetBronek - 2017-11-17, 22:03 Enigmatyczne jak ten cały interes.
Ale teoretycznie nie jest to nie niemożliwe
Zaczynał bym jako firma tuningująca. Adaptacje.
Nie ma kibla, robimy kibel, narysk itd
Nie ma spania z przodu itp.. dorabiamy.
Slajd, proszę
Przeróbki, udoskonalenia.
I zadania rozdzielamy. np
Slajdy Biorca
Spania, poszerzenia Darek Szcz..
Tapicerki, meble, fronty itd Andrzej73
Itd.....
Kwestia możliwości, kompetencji i chęci. Wszystko elastyczne..
Marka jedna.. pomalutku coraz więcej, głównie jakość i inność.
Ale, by z tego był chleb trzeba było to zacząć zanim to Forum powstało.
Taka ewolucja i rozwój wymaga czasu.
Inaczej to potrzebna jest b duża kasa (inwestor) i to spore ryzyko, potrzebny rozmach niczego niegwarantującyAndrzej 73 - 2017-11-17, 22:33 Jak już tak chcecie tą nazwę od Bronka to proponuję Brono One Socale - 2017-11-17, 22:43 Jaciepierdziu!
Zapindalacie w teoriach że aż dałem się wam wessać.
Dobra, ale i tak gratuluję wyzwolenia zamysłów. Wierzę jednak że z takich myśli coś fajnego się urodzi bo aż kipi że chcecie dziurę zalepić.
Dziura jest wielka na razie, w kieszeni nabywców.
Marketingową nazwę zostawcie na koniec. Ulep się tworzy tak jak te forum jak startowało, kto znaj powstanie? Ewolucja i rozwój jest naturalnie gwarantowany ale trzeba się tym po prostu zająć.
Kto? Każdy z nas jest istotnym trybikiem w obecnym statusie.
Ściepa załatwiona i... tyle, koniec.Bronek - 2017-11-17, 22:47 A bym zapomniał, remont i tuning, oraz marketing i sprzedaż miały miejsce niedawno i dotyczyły moje osoby Prezesa Wszystkich Prezesów - w skrócie (łóżku) zwanym Prezesuniem
7 dni trawała naprawa ładowarki w dziale eletroniki stosowanej Camper Team - "Socale gmbh"
Oraz sprzedaż gotowego produktu tuningowanego, dzięki filli marketingu agresywnego "Biorca S. A"
Siła jest...
Dodam do tego potencjał PR i sektor inwestycyjny nie próżnował, odpowiedzialny Endi.
W tydzień zapadła decyzja i przedsięwziąłem kroki w celu nabycia prestiżowrgo biura Firmy.
Zaledwie 7 dni! A ile sukcesówEndi - 2017-11-17, 23:02 Może być, dodaj tylko - selbstständig
Bronek napisał/a:
W tydzień zapadła decyzja i przedsięwziąłem kroki w celu nabycia prestiżowrgo biura Firmy.
Zaledwie 7 dni! A ile sukcesów
Ja już nie mogę się doczekać wodowania. Ciekawi mnie tylko - kto pi......e butelką w burtę ? Bronek - 2017-11-17, 23:07 Przecież macałeś i... cienka ta burta.
Z racji mojej abstynencji, pozwolę obsikać koło.
To kolejna innowacyjność Firmy.
Jako Prezes Samozwaniec, muszę być kreatywny.CORONAVIRUS - 2017-11-17, 23:12 Zapominacie o Januszu , przecież on upomni się o swoje , to nie będzie łatwe by zadowolił się małym procentem , wszystko jest na serwerze ,że zaczęliśmy tu biznes , tu u niego ... źle to rozegraliśmy , od Janusza zaczną się związki zawodowe , kontrole PIP i jeszcze trzeba będzie zapier.... gotowym produktem do Pajęczna na przegląd zerowy ... kto na to pójdzie ?Bronek - 2017-11-17, 23:14 Da się działkę mafii za ochronę i ona to załatwi.krimar - 2017-11-17, 23:19
Bronek napisał/a:
I me popiersie w holu i sali konferencyjnej Firmy było, takie skromne z 70 cm.
biust (znaczy się popiersie) to lepiej w tym pierwszym wyprodukowanym kamperze, a nie w holuAndrzej 73 - 2017-11-17, 23:19 Po pitolicie jeszcze troszkę i na tym się skończy , ale kto bogatemu zabroni. Endi - 2017-11-17, 23:20
Bronek napisał/a:
Z racji mojej abstynencji, pozwolę obsikać koło.
Oczywiście - kreatywność to przyszłość i sukces biznesu.
Skacowana załoga na pokład !! - i masz załatwione ... Endi - 2017-11-17, 23:28 To tacy z Was hart kapitaliści, wyzyskiwacze ? OD chcecie pominąć... a fuj Bronek - 2017-11-17, 23:38 Czasem w szaleństwie rodzą się różne rzeczy.
Ale chyba nie to pokolenie, nie ten czas, i miejsce.
Mamy 17.11. 2017. r Jeszcze 2 tyg temu nawet nie przypuszcałem pytając o z ciekawości o opinię nietypowej aranżacji wnętrza 883f.
I... Czyli nie znasz dnia ni godziny...
Co fantazją a co możliwością..
Co się kiedyś zaczyna... czasem dziwnie.
OK Forum przekszałcimy w platformę biznesową, reklamy, firmy, akcesoria.
Szpital, własna Agencja.
CamperOwnersGroup i naszywki zloty itd...Darek Szczecin - 2017-11-17, 23:58
Bronek napisał/a:
Czasem w szaleństwie rodzą się różne rzeczy.
Ale chyba nie to pokolenie, nie ten czas, i miejsce.
Mamy 17.11. 2017. r Jeszcze 2 tyg temu nawet nie przypuszcałem pytając o z ciekawości o opinię nietypowej aranżacji wnętrza 883f.
I... Czyli nie znasz dnia ni godziny...
Co fantazją a co możliwością..
Co się kiedyś zaczyna... czasem dziwnie.
OK Forum przekszałcimy w platformę biznesową, reklamy, firmy, akcesoria.
Szpital, własna Agencja.
CamperOwnersGroup i naszywki zloty itd...
znaczy, full members 1%, będziemy się napierdzielać z innymi kamperowcami jak nam ich barwy nie podpasują? Cool . Wprowadzi się nowe zasady Members i Prospect , oraz Support. . Będzie można zakładać Chaptery Endi - 2017-11-18, 00:44
Bronek napisał/a:
Czasem w szaleństwie rodzą się różne rzeczy...
Na poparcie tej teza...
Na pewno wielu z nas zna tę historię ale pozwolę sobie przypomnieć… a pro po szaleństwa w biznesie.
Król Bawarii - Ludwig II , zwany również jako Ludwik Szalony lub Bajkowy Król wymyślił sobie, że kolejny zamek jaki wybuduje będzie jak z bajki.
Fantazja, przepych i rozmach budowy zamku przyczyniła się do niespotykanego zadłużenia i jak twierdzili oponenci Króla, szaleństwo Ludwika jego fanaberie wkrótce doprowadzą do bankructwa królestwa. W wyniku spisku ministrów, uznanego za niepoczytalnego Ludwika usnęli z tronu a w konsekwencji utopiono w jeziorze Starnberg, pozorując samobójstwo.
Dzisiaj, zamek Neuschwanstein stanowi największą atrakcję turystyczną Bawarii dla kamperowych wypraw również i przynosi dochód liczony na kilkadziesiąt milionów Euro rocznie.
Paradoks ? Świstak - 2017-11-18, 01:13 Dobra. Biorę się za spawanie ramy. Załatwcie jakiś silnik. Tylko duży i błyszczący.
Spax - 2017-11-18, 01:14
Endi napisał/a:
Paradoks ?
Ale jak nas potopią, to nas już nie będzie. Niech się martwią spadkobiercy i skarb państwa.
Socale, ad. garaż - nie to miałem na myśli - to nie te czasy, dzisiaj trzeba z grubej rury startować i tyle
A niech się toczy. Podoba mi się.Spax - 2017-11-18, 01:15 Arek, ciebie to do planistów elektryków a nie do spawaczy Bronek - 2017-11-18, 06:41 Tu potrzeba tylko "twardej ręki" lub autorytetu. Co by przysłowiowych tutejszych "alfasamców", konstruktorów dłubaczy adaptacyjnych itd. pozbierał do kupy..
Może przerabiać tanio stare busy i wypożyczać biednej młodzieży. Zrobić flotę dziesięciu "gratów", kibel barek, deska z żaglem dla prestiżu na dachu i wczasy dla studenta.
Sprzedawać rozsądnie jak który chce.
Kwestia reklamy, powrót do VW ogórka... bez ogórka...
Rano uwalniam z siebie wiele fantazji..... też Darek Szczecin - 2017-11-18, 08:25
Bronek napisał/a:
Tu potrzeba tylko "twardej ręki" lub autorytetu. Co by przysłowiowych tutejszych "alfasamców", konstruktorów dłubaczy adaptacyjnych itd. pozbierał do kupy..
Może przerabiać tanio stare busy i wypożyczać biednej młodzieży. Zrobić flotę dziesięciu "gratów", kibel barek, deska z żaglem dla prestiżu na dachu i wczasy dla studenta.
Sprzedawać rozsądnie jak który chce.
Kwestia reklamy, powrót do VW ogórka... bez ogórka...
Rano uwalniam z siebie wiele fantazji..... też
Może takie warsztaty wyjazdowe w ramach mini zlotu. wcześniej przygotowany blaszak, graty, sprzęty, narzędzia, alkohol, grill. I jak połączenie TopGear, Amerykański Chopper, Dorota was urządzi, Rewolucje Magdy Gesler. W trzy dni powstaje coś. Oprawa, media społecznościowe, TV, Radio. Oczywiście pełna reżyserka żeby było dramatycznie, bójki, kłótnie, łzy, śmiech. A potem sprzedajemy to coś, wielu będzie chciało mieć furę medialnąBronek - 2017-11-18, 09:00 A w nocy kamerka na podczerwień w jednym z kamperów. Taki BIG Brother - jak to jest fajnie kamperować.
Te świecące oczy groza, sex i rock and roll.
Rano ostatniego dnia licytacja.
Poświęcenie sprzętu i w drogę.
A w nocy kamerka na podczerwień w jednym z kamperów. Taki BIG Brother - jak to jest fajnie kamperować.
Te świecące oczy groza, sex i rock and roll.
Rano ostatniego dnia licytacja.
Poświęcenie sprzętu i w drogę.
CamperTeam Cię urządzi.
To też może być już wstęp do nakręcenia horroru, a nawet serialu Camper Witch Project.
Wybuchająca kaset z zawartością, Dziwne odgłosy w nocy z instalacji wodnej, Walka z zombiakami na dzikiej miejscówce. Mgła taka poranna nie wiadomo skąd że końca markizy nie widać. Możliwości są Andrzej 73 - 2017-11-18, 10:58 Wiecie co , Wy to książki piszcie a nie kampery budujcie ,bo to Wam lepiej wychodzi... Spax - 2017-11-18, 11:11 Andrzej - czekaj, czekaj. Jeszcze będziesz chciał kampera od CamperTeamowej spółki.
Zapisy będą na cztery lata do przodu. Bronek - 2017-11-18, 11:47 Hamulcowy, musi być. To mobilizuje.
Kupię pierwszego blaszaka ze slajdem, fajną łazienką z eleganckim wnętrzem, dobrze by był automacie, klima itd dl do 6,5 metra . Na używce
W klimacie kobiecym do ok 300 000.
Niestety warunek jest zawsze jeden, za takie pieniądze musi wyglądać........ ja "aromat identyczny z naturalnym", czyli jak pochdzący z dużej fabryki..
I żeby skończyć z landrynkową atmosferą.
Nikt tu takiego nie wybudował. Wg mnie wszysykie trącają rzeźbą.
Aczkolwiek dla "znawcy" to może być atut.
Niestety klient z ulicy tego nie lubi.Endi - 2017-11-18, 12:11
Bronek napisał/a:
Tu potrzeba tylko "twardej ręki" lub autorytetu. Co by przysłowiowych tutejszych "alfasamców", konstruktorów dłubaczy adaptacyjnych itd. pozbierał do kupy..
Szalony - spójrz nieco w górę po lewej . Wysokie czoło, fantazja, wiedza, inteligencja , młodość , kreatywność no i doświadczenie...czego więcej trzeba ? Na szefa produkcji lepszego nie znajdziesz aaa... słyszałem, że nie pije ....ale i nie odmówi
O kasę się nie martw. Wiesz gdzie szukać, na rogu na Starówce, coś na wzór AmberCamper Andrzej 73 - 2017-11-18, 18:16
Spax The Dog napisał/a:
Andrzej - czekaj, czekaj. Jeszcze będziesz chciał kampera od CamperTeamowej spółki.
A to dobre , masz rację ja dla siebie meble robię , robię i zrobić nie mogę więc z kampera pewnie też tak będzie.
Bez mojej osoby nie ogarniecie mebli i tapicerki , więc jestem Wam potrzebny do tego przedsięwzięcia jak powietrze. zbyszekwoj - 2017-11-18, 18:32 Ciekawe co na to O.Dyrektor, przeciez forum miało nie być wykorzystywane do biznesu. Proponuje wszystkim dyskutantom czerwone krawaciki. Andrzej 73 - 2017-11-18, 18:36
zbyszekwoj napisał/a:
Proponuje wszystkim dyskutantom czerwone krawaciki.
To już za marzenia będą karać. Jak widać nowe rządy i tu zaczynają działać. Bronek - 2017-11-18, 19:07
Andrzej 73 napisał/a:
(......)
Bez mojej osoby nie ogarniecie mebli i tapicerki , więc jestem Wam potrzebny do tego przedsięwzięcia jak powietrze.
Takich ludzi nam trzeba .
Młodych , przebojowych, z podniesinym czołem. Brawo Ty
Kupuj atłas i złotą nitkę..
Ta działka to połowa sukcesu, kampera kupuje się oczami.silny - 2017-11-19, 09:51 A w temacie ,- jak mogłyby nie mieszać się marki skoro to jest trend w każdym biznesie . tak skojażyło mnie się to oglądając u znajomych forda Ka tego nowszego - wszystko fiat a znaczek forda Socale - 2017-11-19, 11:28
silny napisał/a:
...
to jest trend w każdym biznesie
...
wszystko fiat a znaczek forda
...
No nie do końca, mam 2 gwiazdki, starą i nową, obydwie są autonomiczne. Jeszcze.
Ponoć Volvo Chińczyki kupili.
.
Wszystko Fiat a znaczek Dethleffs w DR też.