Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Szyba czołowa alkowy

bonusik - 2008-08-28, 10:52
Temat postu: Szyba czołowa alkowy
Podczas ostatniego tankowania w Ostródzie z przykrością zauwazyłem,że "wcieło" mi zewnętrzną czołową szybę alkowy.... :gwm :gwm :gwm
Co ciekawe w czasie jazdy nic nie słyszałem,żadnego huku trzasków czy podobnych dżwięków :-/
Cholercia....moze za szybko jechałem :roll: :haha:
Po gruntownej ocenie odkryłem,że przyczyną tego zdarzenia było odklejenie się uszczelki przez wysuneła się górną częścią z alkowy a resztę załatwił pęd powietrza.... :?
No i teraz mam zagwostkę...będę musiał nabyc drogą kupna kompletną szybę :evil:
Pytanie gdzie i za ile :?:
Moze coś wiecie na ten temat? :lol:

Pozdrowionka

rafalcho - 2008-08-28, 11:36

Zasadnicze pytanie,

czy szyba ma standardowy wymiar ?? i czy była otwierana ??

Poszukaj u dystrybutorów części

Pozdrawiam

:spoko

gino - 2008-08-28, 11:53

przednia szyba raczej na pewno nie byla otwiana..
szukac na allegro, czesto bywaja..

bonusik - 2008-08-28, 12:01

Szyba była montowana na stałe.
Na razie jestem w fazie szukania...zobaczymy czy cos znajdę.. :wyszczerzony:
Dobrze,że została mi wewnętrzna bo miałbym niekiepski przeciąg w czasie jazdy.
jak narazie okleiłem taśmą,swoją drogą ten kto wynalazł taśmę klejącą chyba nie myślał jakie może mieć zastosowania... :haha:

gino - 2008-08-28, 12:07

moze czesc wewnetrzna, przekrec odwrotnie..bedzie stawiala mniejszy opor, tzn jesli wyglada tak jak przypuszczam..czyli, obecnie jest ''wybrzuszona'' do srodka.. :wyszczerzony:
Tolo-Digli - 2008-08-28, 12:16

jest to pewnie złudne ale czy zaglądałeś na dach może tam się zaczepiła o bagażnik solar dachowlot jeśli takowe posiadasz :-D
bonusik - 2008-08-28, 12:55

Tolo...też się łudziłem i wlazłem na dach...jedyne co znalazłem to kawałek szyby zewnetrznej.. :-/
Jednym słowem podmuch powietrza rozwalił ją w "drebiezgi" :gwm :gwm

Tolo-Digli - 2008-08-28, 13:24

przykro mi próbowałem pokombinować powodzenia w jak najszybszym szukaniu drugiej :spoko
eler1 - 2008-08-28, 14:18

a może zamiast szyby naklej kawałek blachy aluminiowej i w to miejsce zamów naklejkę wypożyczalnia CT :haha:
bonusik - 2008-08-28, 14:33

Spoko....została mi jeszcze wewnętrzna. :szeroki_usmiech
Jak nie dostanę zewnętrznej to po prostu wkleję ją z uszczelką i szlus :ok

janusz - 2008-08-28, 14:38

To jest jakieś rozwiązanie. Na zewnątrz daj tę co była wewnątrz a do wewnatrz kup kawałek pleksi dotnij w/g tej co pozostała i wstaw od środka. Pleksę da się uformować tak by była wypukła, ale trzeba mieć wprawę i odpowiednią formę.
bonusik - 2008-08-28, 14:40

Na razie "Franek" stoi i odpoczywa z zaklejoną plastrem szybką a ja szukam.. :wyszczerzony:

Zobaczymy jak mi to szukanie wyjdzie :-D
Jestem dobrej mysli,namierzyłem gościa,który ma takową ale ma dokładnie sprawdzic.

bonusik - 2008-10-15, 11:09

Po długich poszukiwaniach namierzyłem wreszcie szybę czołową do mojego "Franka".
Niestety cena powaliła mnie na nogi.... :gwm :gwm
Koszt 299 joro..... :gwm
Dałem sobie spokój i zamówiłem docięcie z poliwęglanu 5mm.
Po zainstalowaniu razem z wewnętrzną szybą w zupełności wystarczy... :szeroki_usmiech
No i nie musiałem daleko jezdzić zakład mieści się w Łomiankach.. :ok

Pozdrowionka

jacekiagatka - 2008-10-15, 11:39

założyłem w poprzednim kamperze również z poliwęglanu, lekko przyciemnianą. Wyglondało super, lepiej niż orginał.
pozdrawiam

bonusik - 2008-10-15, 12:06

No to cieszę się ,że zda egzamin... :szeroki_usmiech
Zamówiłem bezbarwną bo mam roletę od wewnątrz a i tak jest w większości zasłonięta...
:spoko

Kazik II - 2008-10-15, 19:02

bonusik napisał/a:
zauwazyłem,że "wcieło" mi zewnętrzną czołową szybę alkowy...

A nie zostawiłeś przypadkiem samotnej żonki na górze? Pokusy pchają ludzi do różnych rzeczy, może jakiś Romeo tą drogą próbował? :haha:

Dembomen - 2008-10-15, 19:23

Hej!
bonusik napisał/a:

Dałem sobie spokój i zamówiłem docięcie z poliwęglanu 5mm.

Jeśli to nie tajemnica, to ile kosztowała??, u mnie jest popękana, jakby od kamyka w dwóch miejscach, zastanawiam się nad wymianą? :gwm narazie zakleiłem folią przyciemniającą. :szeroki_usmiech
Hej!

bonusik - 2008-10-15, 20:12

Dembomen...szyba o wymiarze 133x30 o grubości 5mm kosztować mnie będzie 120 zeta netto.
W porównaniu do oryginału to pikuś... :ok

bonusik - 2008-10-15, 20:17

Kazik II napisał/a:
A nie zostawiłeś przypadkiem samotnej żonki na górze? Pokusy pchają ludzi do różnych rzeczy, może jakiś Romeo tą drogą próbował?

Szybka wyfrunęła w czasie jazdy,połowka siedziała obok. :wyszczerzony:
Chociaz może zastosowała technikę znikania i nic nie zauwazyłem :shock:
Zresztą tak szczerze mówiąc...kto zrozumie kobiałki ? :mrgreen:

Dembomen - 2008-10-15, 20:20

Hej!
bonusik napisał/a:
szyba o wymiarze 133x30 o grubości 5mm

Mógłbyś dać fotki z montażu? :szeroki_usmiech
Hej!

bonusik - 2008-10-16, 11:32

Dembomen...jak odbiorę szybkę i zabiorę sie za montaz to wkleję kilka fotek... :ok
Bartek-Ayer - 2008-10-16, 11:44

Ja też jestem zainteresowany fotkami.

Pozdrawiam

Bartek

Kazik II - 2008-10-16, 23:08

bonusik napisał/a:
Chociaz może zastosowała technikę znikania i nic nie zauwazyłem :shock:

A propos znikania kobiet, opisywano przypadek jednego gościa (chyba był to Niemiec) co nawet nie zauważył jak jego żona poszła na stacji benzynowej do toalety i po zatankowaniu pojechał dalej. Dopiero po przejechaniu paruset kilometrów coś mu zaczęło się nie zgadzać a jak dalej zaczął myśleć, to zauważył że brakuje ślubnej :haha: Tak trochę off topic ale pośmiać zawsze się można :mrgreen:

bonusik - 2008-10-23, 14:15

Mam pytanko do kolegów. :wyszczerzony:
Czym wkleić szybę z uszczelką,silikon raczej jest do tego za słaby?
Moze silkaflex byłby odpowiedni :?:
Jakby na to nie patrzył to musi byc szczelne i mocne połaczenie,jednak ped powietrza swoje robi....coś o tym wiem... :haha: :gwm

janusz - 2008-10-23, 14:28

Jest taki klej do wklejania szyb w samochodzie, w każdym sklepie z motoryzacją do kupienia. W kartuszach jak silikon tylko metalowych. Ma jedną wadę, w samochodach to zaleta, jest łobuz czarny bo musi wyglądać jak uszczelka i przy jakiejś nieuwadze okropnie wszystko brudzi. cena jakieś 20-30 zł. Pytaj o klej do szyb.
ARCADARKA - 2008-10-23, 14:30
Temat postu: ARCADARKA
może pomyśl i zrób małe zabezpieczenie z blachy u kształcie ,, L,, , nie wiem jak to wygląda , ale zamaskować to ładnie pod uszczelką o potem , no właśnie silikon to dobry dla pomysłowych domowych majstrów, ja bym proponował , najpierw delikatnie klejem , a potem siklafleksem
bonusik - 2008-10-23, 14:33

Własnie takiego typowego kleju do wklejania szyb chciałem uniknąć,zwłaszcza ze względu na brudzenie.
No i nie wiem jakby sie zachował przy tak szerokiej uszczelce.Ściana alkowy ma 4-5 cm i uszczelka zachodzi do wewnatrz kabiny.
No i mam zagwostkę.... :-/

dominik - 2008-10-23, 19:35

użyj slikonu dekarskiego, bezbarwny, a i łapie nawet pod wodą :lol:
bonusik - 2008-10-23, 20:24

Dobry pomysł... :szeroki_usmiech
Muszę się rozejrzeć gdzie go kupić... :ok

OMEGA - 2008-10-23, 20:27

Cytat:

Dobry pomysł...
Muszę się rozejrzeć gdzie go kupić...

-a jak coś zbrudzisz łatwo można zmyć bęzyną lakieniczą .

bonusik - 2008-10-23, 20:30

Nalezy zadać pytanie czy mój wiekowy bądż co bądż kamperek wytrzyma to zmywanie :?:
Niestety lata świetności ma już za sobą i powłoka na zabudowie nie jest już taka świeża...
W niektórych miejscach widać slady utleniania.... :gwm

Kamperfan - 2008-10-23, 20:43

bonusik napisał/a:
... Muszę się rozejrzeć gdzie go kupić...

W supermarketach budowlanych: Castoramie, OBI, Leroy Merlin...
Sprawdź poza kamperem, czy rozpuszczalnik terpentynowy skutecznie zmywa (może jest to w opisie na etykiecie) - chyba jest bardziej bezpieczny dla powłoki lakieru, niż benzyna :?:

bonusik - 2008-10-23, 20:45

Wielkie dzięki za porady.. :ok
W nastepnym tygodniu biorę się za robotę,szyba już czeka na odbiór.... :szeroki_usmiech
Zakupię co trzeba do klejenia i mycia i do roboty.

Pozdrowionka :spoko

gino - 2008-10-23, 21:04

bonusik napisał/a:
Wielkie dzięki za porady.. :ok
W nastepnym tygodniu biorę się za robotę,szyba już czeka na odbiór.... :szeroki_usmiech
Zakupię co trzeba do klejenia i mycia i do roboty.

Pozdrowionka :spoko

bonusik..ty jutro rano wkladaj robocze ciuchy..bierz drabine i zakladaj szybe!! zeby na pojutrze autko bylo gotowe na spotkanko w ZEGRZU... :spoko

bonusik - 2008-10-24, 15:27

Gino....bedę na pewno ale cywilnym autkiem.. :wyszczerzony:
Wiesz ,że na "łapu-capu" to moge sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Chcę wkleić szybkę dobrze i porządnie,bez pospiechu żeby mieć potem pociechę a nie dorabiać ponownie... :gwm :haha:

Do zobaczyska w sobotę... :spoko :ok

bonusik - 2008-11-30, 18:39

Muszę się pochwalić,szybka wreszcie zamontowana.... :hura
Darek (ARCADARKA) zaoferował swą pomoc w montażu i teraz wiem,że dobrze zrobiłem przyjmując Jego pomoc.
DARKU!!!!!Jesteś wielki!!!
Teraz wiem,że fachowa pomoc to jest to :ok
Miejsce do roboty idealne,pod dachem,wszystkie narzędzia pod ręką no i fachowiec jak trza :yay:
Przy okazji miałem mozliwośc poznać osobiście Mirka Mat....Mirek dzieki za ciekawą rozmowę i porady... :ok
Przy najblizszej nadarzającej się okazji trzebą będzie obowiązkowo opić szybkę bo moze jeszcze pęknąć.. :haha:
Jeszcze raz wielkie dzięki Darek.... :spoko :pifko2 :pifko :pifko2 :dobrarob

ARCADARKA - 2008-11-30, 19:27
Temat postu: ARCADARKA
łał :ok :ok
Banusik , dzięki za miłe stukanie ważne , że jesteś zadowolony no i szybka super wygląda
pozdrowionka :bigok

MILUŚ - 2009-03-20, 13:50

Witajcie :bukiet:
Muszę w swojej żółtej łodzi podwodnej wymienić okno z przodu pod dachem .Dosyć nietypowe w tym rodzaju zabudów/brak alkowy/ Mam więc pytanie do tych z was których camperki posiadają w alkowach okna. Czy są otwierane ? Bo moje -tak , a przedstawiciel serwisu camperowego /nazwy nie wspomnę/stwierdził ,że w alkowach używa się tylko szyb stałych i taką ,zresztą używaną ,mi proponuje .
PZDR> MILUŚ :spoko

bonusik - 2009-03-20, 14:43

W moim "Franku" otwiera się boczne okienko z lewej strony.
Jest uchylne od dołu,po otwarciu robi się niezły "cug" wewnątrz :szeroki_usmiech
Jeśli proponuje Ci uzywaną w dobrej cenie to czemu nie :?: :roll:

gino - 2009-03-20, 16:58

MILUŚ napisał/a:
Witajcie :bukiet:
Muszę w swojej żółtej łodzi podwodnej wymienić okno z przodu pod dachem .Dosyć nietypowe w tym rodzaju zabudów/brak alkowy/ Mam więc pytanie do tych z was których camperki posiadają w alkowach okna. Czy są otwierane ? Bo moje -tak , a przedstawiciel serwisu camperowego /nazwy nie wspomnę/stwierdził ,że w alkowach używa się tylko szyb stałych i taką ,zresztą używaną ,mi proponuje .
PZDR> MILUŚ :spoko

nie tylko stalych..ARCADAREK ma tez uchylna..i jest oryginalna..