|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Do pięciu lat za przekręcony licznik
jarko_66 - 2017-11-16, 17:41 Temat postu: Do pięciu lat za przekręcony licznik Dziś przeczytałem że wreszcie oszuści kręcący liczniki nie będą bezkarni . Temat apolityczny. https://businessinsider.com.pl/motoryzacja/cofanie-licznikow-samochodowych-5-lat-wiezienia/wl84gww
Bronek - 2017-11-16, 17:48
link do y
amples - 2017-11-16, 17:56
https://businessinsider.com.pl/motoryzacja
jarko_66 - 2017-11-16, 17:59
Darek poprawiłem
Bronek - 2017-11-16, 18:11
Lipa
teraz ten OK i głównym "autorskim" poście
https://businessinsider.com.pl/motoryzacja/cofanie-licznikow-samochodowych-5-lat-wiezienia/wl84gww
I to się ludziom podoba najeść się tym nie najedzą leków nie kupią ale... A i faktycznie czas by to ruszyć.
Tak się przyzwyczailiśmy, że to normalka. Tylko więzienia trzeba budować.
Przy przewlekłości postępowań, kasa nie do odzyskania a jedynie szansa na satysfakcję.
Złodzieją i oszustom mówimy stanowczo nie, obojętnie czy to Ziobro firmuje czy innny Schetyna..
Ahmed - 2017-11-16, 18:13
,, Wprowadzamy nowy typ przestępstwa, nieznany dotychczas polskiemu prawu. Za sam fakt sfałszowania licznika, cofnięcia licznika, bądź wymiany licznika na inny będzie grozić odpowiedzialność karna od trzech miesięcy do lat pięciu ''
Kretynizm do potęgi entej , a jak się licznik zepsuje to co ? Do pierdla
Odpowiedzialnym za prace nad projektem ustawy jest wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki
Jaka ustawa taki Jaki
mischka - 2017-11-16, 18:22
Mi się podoba system niemiecki, cofanie czy wymienianie liczników nie jest czynem zakazanym. Przestępstwo popełnia się w momencie sprzedaży samochodu i niepoinformowania kupującego o tych modyfikacjach.
Bazyli - 2017-11-16, 18:54
mischka napisał/a: | Mi się podoba system niemiecki, cofanie czy wymienianie liczników nie jest czynem zakazanym. Przestępstwo popełnia się w momencie sprzedaży samochodu i niepoinformowania kupującego o tych modyfikacjach. |
Dobry kierunek - dobry pomysł.
Ahmed - jak to niejaki Jaki jak napisałeś ...- projekt niedopracowany ale chwała że w końcu ktoś się za to zabrał.
Andrzej 73 - 2017-11-16, 19:09
Ahmed napisał/a: | Patryk Jaki
|
Dlaczego on jest jaki?
No dobra rozumiem , ale jak pierwszy raz usłyszałem myślałem , że nie wiedzą jaki to Patryk.
gryz3k - 2017-11-16, 19:36
To może zacząć od likwidacji warsztatów reklamujących "korektę liczników"?
Pomysł walki z oszustami ok tylko pytanie gdzie Janusze teraz będą wozy kupować? Który łyknie Passata z 500 000 km na liczniku? Jak ceny samochodów wzrosną
KACPERKI 2 - 2017-11-16, 20:16
Bazyli napisał/a: | projekt niedopracowany ale chwała że w końcu ktoś się za to zabrał. |
Wybacz ale czy to znaczy że z bubla mamy się cieszyć?
Qrde wiem że zabrzmi to politycznie ale ostatnio ciągle mamy nowelizację nowelizacji do nowelizacji bo ktoś na kolanie ustawy pisze i rzuca - niech będą i zobaczymy jak będzie...
Korekty / oszustwa liczników OK. Tępić!
Ale jak masz 20 letnie auto i wymienisz licznik bo Ci padł? Wymianiałem w Vito i nawet nie wiem czy dałem z mniejszym czy z większym przebiegiem. Nie obchodziło mnie to bo nie robiłem tego jako "oszustwa" a naprawę dla siebie.
Dziś może się okazać że będziesz miał wyrok za coś takiego ? Chore...
Mazur - 2017-11-16, 21:08
Jeżeli w umowie będzie napisane , że licznik był wymieniony to nie jest oszustwo bo kupujący się na to godzi i ten fakt nie został zatajony.
jarko_66 - 2017-11-16, 21:10
Jedziesz na serwis wymieniasz licznik, dostajesz papier jaki był stan starego i czy nie było kombinowane przy nim. Sprzedajesz auto dajesz nowemu właścicielowi papier jako dokument , po sprawie. Wymieniasz licznik sprawę zatajasz - masz problemy. Kilka aut miałem i jakoś nigdy nie popsuł mi się licznik. Sprawdzić kto kręcił też nie problem , ślad interwencji zostanie. Wystarczy tylko sprawdzić kto w momencie interwencji był jego właścicielem. A przy okazji nikt nie kupi auta od pośrednika z papierami na pierwszego właściciela. Ja nie oszukuję , czemu mam być oszukiwany.???
amples - 2017-11-16, 21:27
jarko_66 napisał/a: | Jedziesz na serwis wymieniasz licznik |
Dlaczego muszę dokonać wymiany w serwisie , kiedy sam to zrobię szybciej i za darmo .
Z żadną awarią nie jeżdżę po serwisach czy warsztatach , robię sam . jarko_66 napisał/a: | Kilka aut miałem i jakoś nigdy nie popsuł mi się licznik. |
Nie ma reguły , akurat mam wylany wyświetlacz (przebieg z problemami odczyta)
jarko_66 - 2017-11-16, 21:38
amples napisał/a: | Dlaczego muszę dokonać wymiany w serwisie , kiedy sam to zrobię szybciej i za darmo .
Z żadną awarią nie jeżdżę po serwisach czy warsztatach , robię sam . | Przegląd i pieczątkę też robisz sam ?/ To nie jest częsta awaria amples napisał/a: | Nie ma reguły , akurat mam wylany wyświetlacz (przebieg z problemami odczyta) | Licznik to tylko wyświetlacz , przebieg można odczytać z komputera I nie chodzi tu o upierdliwość tylko o uczciwość.
Bronek - 2017-11-16, 22:07
Wymieniałem sam z mil na km. I stary trzymam..
Pomalutku, gdy za każdym przeglądem jest co raz bardziej skrupulatnie, to mali kombinatorzy odpadną. Zostaną cwaniaki.
Ale jak w każdej dziedzinie i na każdym szczeblu , tak było jest i będzie.
Złodziei i oszustów musi być proporcjonalnie do dziwic i prawiczków.
amples - 2017-11-16, 22:12
jarko_66 napisał/a: | Licznik to tylko wyświetlacz |
Nie we wszystkich , mój Nissan-(Renault) przebieg jest zaszyty w liczniku , oczywiście idzie odczytać przebieg rzeczywisty z PCM ale nie w każdym modelu-marce .
A w Voyagerze mogę żonglować licznikami a przebieg ten sam . jarko_66 napisał/a: | Przegląd i pieczątkę też robisz sam ? | .
Przegląd to nie usterka czy awaria .
Bronek - 2017-11-16, 22:21
U mnie też nie tylko. Chevrolet..
Darek Szczecin - 2017-11-16, 23:22
A w Ducato 2008 (może nie wszystkich autach, ale jest taka seria liczników) po przekroczeniu przebiegu 400000, znika przebieg TOTAL i tylko kreski wyświetla. Serwis Fiata zalecił wymianę licznika i żeby było śmieszniej od zera leci
KACPERKI 2 - 2017-11-17, 07:05
Taaaaa na serwis.... Nie w tym rzecz żebym wszystko robił sam - nawet ostatnio naprawdę niewiele - ale wymiana licznika za 80 zł która zajmuje ( akurat w Vito ) może 5 min. to prościzna.
U mnie akurat prędkościomierz szwankował ale najprościej było wymienic cały element czyli cały zespół zegarów.
Wiesz - może w we w miarę nowych autach gdzie kwestia odsprzedaży jest istotna i mierzona w tyś pln-ów to przebieg może mieć istotne znaczenie ale... w autkach za kilka tysięcy które mają po 15-20 lat to kto przy zdrowych zmysłach patrzy na przebieg? Słuchasz auta, patrzysz, sprawdzisz stan ale przebieg? Jakie znaczenie ma to co wyświetla llicznik kilometrów? Jak auto wrak to może mieć NIBY 100 tyś km a go nie kupię. Jeśli trzyma się kupy, ładnie pracuje itp to może mieć 700 k km a jak potrzebujesz to kupisz i już.
Ok. Wymieniasz licznik i informujesz kupującego.
A co jeśli nie sprzedajesz tylko jeździsz dalej? Jedziesz za rok na przegląd i diagnosta wklepuje stan. Wychodzi że masz 500 k mniej na liczniku i co się dzieje?
Nie bronię tu w żadne sposób kanciarzy. Jestem za tym żeby proceder ukrócić ale trzeba to zrobić z głową a nie "na kolanie" albo "jak się uda".
mischka - 2017-11-17, 07:26
Po wymianie licznika można dokonać jego korekty i wszystko będzie się zgadzać.
KACPERKI 2 - 2017-11-17, 07:32
Żartujesz oczywiście...
Noooo chyba że w wymienianym było np. 200 k km a w wymienionym 400 k km. Wówczas nie robimy korekty tylko twierdzimy że w rok zrobiliśmy 200 k km. Mi to odpowiada
Raz w życiu padł mi licznik. Pewnie statystycznie już drugi raz mnie to dotyczyć nie będzie ale rozmowa jest o istocie sprawy a nie konkretnych przypadkach... Więc się wypowiadam.
dziwaczek - 2017-11-17, 07:42
To nie ma znaczenia czy samochód ma 2 czy 20 lat - fałszowanie wskazań licznika jest oszustwem.
Wymiana uszkodzonego licznika nie musi być wykonana przez serwis ale fakt tej wymiany ma być zgłoszony w stacji diagnostycznej gdzie to będzie odnotowane i wprowadzone do CEPIKU.
Pomysł popieram bo kręcenie licznika to plaga, ale należy dodać sam rynek kupujących to generuje - niestety.
Bronek - 2017-11-17, 08:02
Cytat: | sam rynek kupujących to generuje |
Ja rozumiem to tak :
chcemy mieć tanie auta używane z niskim przebiegiem
a drugi powód
To braki edukacyjne i związany z tym kłopot w czytaniu liczb.
Polak do ok 80 000km jeszcze percepuje, potem mu się pierdzieli we łbie od nadmiaru informacji.
No i tyle tych znaków drogowych. Nie ogarniamy tego
Handlarze, to wiedzą i idą nam na rękę, cofając liczniki gratisowo.
pasza - 2017-11-17, 08:42
"ludzie zdrowi na umyśle skłonni byli przyznać, że oto po złodziejach przyszli wariaci. Dziś należy zadać pytanie dodatkowe. Dlaczego z góry założono, że wariaci nie mogą być równocześnie złodziejami i łapówkarzami?"
http://chart.neon24.pl/post/141078,przekret-ziobry
KACPERKI 2 - 2017-11-17, 08:54
dziwaczek napisał/a: | To nie ma znaczenia czy samochód ma 2 czy 20 lat - fałszowanie wskazań licznika jest oszustwem. |
Ok zakładając FAŁSZOWANIE czyli celowe działanie dla osiągnięcia efektu "małego przebiegu" a nie po prostu zwykłej naprawy.
dziwaczek napisał/a: | Wymiana uszkodzonego licznika nie musi być wykonana przez serwis ale fakt tej wymiany ma być zgłoszony w stacji diagnostycznej gdzie to będzie odnotowane i wprowadzone do CEPIKU. |
Jeżeli to będzie wystarczające dla "udowodnienia niewinności" ( żałosne ) to mi to też wystarcza.
cebek - 2017-11-17, 09:04
A co jak mój kolega wymienił licznik na bardziej wypasiony? Chciał mieć komputer pokładowy pokazujący spalanie itp? Sama wymiana zajmuje 10 minut i nie jest to problem. W serwisie pewnie krzykną za to worek pieniędzy
Bronek - 2017-11-17, 09:36
Tak.... myślę czytając te różne przypadki i analizując swoje doświadczenia z samochodami.
I chyba pomału dochodzę do wniosku, że nie da się tego jednoznacznie skodyfikować.
Tym samym moim skromnym zdaniem zmiennym w poranek piątkowy uważam, że :
- Podawanie przebiegu licznika powinno być dobrowolne.
I jeśli jest przebieg, to wtedy w przypadku udowodnienia oszustwa, jest to karalne.
Tym samym jeśli nie ma podanego przebiegu, co obecnie też ma miejsce, nie można mieć pretensji potem do sprzedawcy.
Tylko gdy sprzedawca np. na prośbę kupującego, lub jako dodatkowy atut poda "przebieg prawdziwy, a ten okaże się skręcony, ponosi odpowiedzialność.
I to na nim spoczywa obowiązek walki o swoje dobre imię, gdyby go też wrobili.
Mógł nie podawać przebiegu
Z drugiej strony kupujący decyduje i nikt mu nie każe kupować auta 10 letniego z 50 000km przebiegu. Niech kupi z 200000 km .Zresztą przebieg przebiegowi nie równy
gryz3k - 2017-11-17, 09:46
Dla mnie problemem nie jest 5 lat za oszustwo lecz problemem jest brak zaufania do władzy, szczególnie obecnej władzy. Dlaczego? Bo najprawdopodobniej wszystko to będzie zrobione na kolanie z ogromną dbałością o spektakularność a nie solidne rozwiązanie problemu. Taki case dr.G. Flashe, konferencje i nic przed sądem. Wyłącznie zrujnowane życie kilku osób i zahamowane programy przeszczepów na kilka lat.
Potrzeba tu mniej PR a więcej merytoryki.
zbyszekwoj - 2017-11-17, 11:22
Wszyscy wiedza o tym ,że kręci sie liczniki, to władza pod publiczke pozoruje działanie.
Wszyscy wiedza o tym ,ze nagminnie bije się żony, a tu władza nie zadziała bo ksiądz pozwala, a żona powinna nosic swój krzyż.
Bajaga - 2017-11-17, 11:37
cebek napisał/a: | A co jak mój kolega wymienił licznik na bardziej wypasiony? Chciał mieć komputer pokładowy pokazujący spalanie itp? Sama wymiana zajmuje 10 minut i nie jest to problem. W serwisie pewnie krzykną za to worek pieniędzy |
To wtedy kolega jedzie na SKP tam wbijają do Cepik, że będzie zmiana licznika z powodu x i potem może sobie kupić nawet na szrocie nowy licznik i wymienić i ma obowiązek w ciągu np 7 dni pojawić się z nim na SKP i wpiszą w Cepik nowy licznik o przebiegu xx kilometrów. Proste i nie trzeba żadnych worków pieniędzy.
Wszyscy od lat mają temat w to było źle. Ktoś chce zakończyć ten proceder - też źle. Dogodzić temu krajowi nie sposób.
Ps. W Radomiu na pewnej ulicy mój kolega ma sąsiada. To takie "prestiżowe" osiedle domków jednorodzinnych - ładnych. Kolega jest prawnik, jeden sąsiad lekarz a drugi przekręcacz liczników (dom ma najładniejszy). Podjeżdżają do niego, przeważnie na lawetach, świeżo sprowadzone auta a on wychodzi z komputerkiem na 10 min roboty. Ruch non-stop.
gryz3k - 2017-11-17, 12:45
Bajaga napisał/a: | To takie "prestiżowe" osiedle domków jednorodzinnych - |
A od kiedy to osiedla domków jednorodzinnych jest "prestiżowe"? To tak jakby za prestiżową uznać Skodę Octavię.
Bajaga - 2017-11-17, 16:32
gryz3k napisał/a: | Bajaga napisał/a: | To takie "prestiżowe" osiedle domków jednorodzinnych - |
A od kiedy to osiedla domków jednorodzinnych jest "prestiżowe"? To tak jakby za prestiżową uznać Skodę Octavię. |
Bardzo merytorycznie. Wszędzie tak musisz pie.dolić ? Może jakieś leki są ?
CORONAVIRUS - 2017-11-17, 17:24
Moje auto to mogę sobie w nim robić co mi się podoba i nic nikomu do tego . Bzdurne to wszystko . Jak kupię furę która ma 500 tyś km , cofnę licznik do 150 tys bo obrzydzenie mnie bierze jak widzę większy przebieg , będę używał a potem sprzedam i powiem kupującemu ,że cofnąłem i on praktycznie nie musi tego robić bo go wyręczyłem / zaoszczędza / , potem on sprzeda i też powie ,że kręcony licznik to co komu do tego i żaden Ziobro nie podskoczy , więc musi wytyczne do swoich zmian tak skonstruować bym ja mógł sobie kręcić licznik kiedy i jak chcę BO TO MÓJ LICZNIK , MÓJ Mogę też odłaczyć w swoim aucie linkę czy impulsator i jeździć na czuja albo na GPS gdzie prędkość pokazuje też ... To moja linka , moje kabelki w moim samochodzie , mogę sobie z nimi robić co chcę ... ciekawe jak będą wyglądać te przepisy wykonawcze .
gryz3k - 2017-11-17, 17:43
Bajaga napisał/a: | Bardzo merytorycznie. Wszędzie tak musisz pie.dolić ? Może jakieś leki są ? |
Tak, myślę, że twoja wstawka o prestiżowym osiedlu i najładniejszym domu w kwestii liczników była super merytoryczna. Jak zawsze w twoim przypadku wyraz bólu doopy. Póki co zarabia na legalnej działalności. A może w spadku kasę po babci dostał a liczniki kręci hobbystycznie? Sprawdź to i wytrop...
WINNICZKI - 2017-11-17, 18:26
Jedni ci co zazwyczaj kupują następne auto cieszą się z kolejnego utrudnienia dla kanciarzy. Ci co kręcą liczniki buczą bo interes sie kończy. I trzeba będzie znowu sie przebranżowić , inne kraja dawno już sobie z tym poradziły. A co do przebiegów pojazdów.Kiedyś jak miał ponad 100 tyś to był złom, teraz 250 tyś nie oznacza ,że to koniec auta. Potem prawdziwe 300 tyś i 400 tyś przestaną robić wrażenie.I tak liczy sie stan i cena pojazdu.Przebieg dzisiaj i tak komentowany jest pt: dwieście tyś na liczniku ,a ile na prawde tego nie wie nikt.Po wprowadzeniu ustawy łatwiej będzie określić w co łapy wkładać w pierwszej kolejności.Wiadomo przecież ,że kupując stary samochód trzeba dołożyć do niego troche nowych części. Przyjemniej jest kupować bez wrażenia ,że oszukują cię na każdym kroku.
Ahmed - 2017-11-17, 18:45
gryz3k napisał/a: | Bajaga napisał/a: | Bardzo merytorycznie. Wszędzie tak musisz pie.dolić ? Może jakieś leki są ? |
Jak zawsze w twoim przypadku wyraz bólu doopy. |
Pisior to stan umysłu , dziwisz się
amples - 2017-11-17, 19:57
napisał/a: | kolejnego utrudnienia dla kanciarzy |
Jeżeli nie można stwierdzić z całą pewnością że czyn został popełniony na terytorium RP to sprawy będą umarzane ,
laweciarze dalej będą robić swe a ci od naprawy liczników będą mobilni na telefon (zazwyczaj wszyscy się tam znają) .
Jedynie kogo udupią to zwykłego kowalskiego .
jarko_66 - 2017-11-17, 20:26
Panowie bez wyzwisk i polityki. Bo temat nie jest polityczny. A jak chcecie coś więcej, zróbcie ustawkę i załatwcie sprawę po męsku poza forum Tylko nie dajcie się złapać
Ahmed - 2017-11-17, 20:26
Bajaga napisał/a: |
Jak zawsze. Mały, głupi, lewacki fiutek. |
Pisiorski cham , zgłaszam post
CORONAVIRUS - 2017-11-17, 20:29
Bajaga napisał/a: | gryz3k napisał/a: | Jak zawsze w twoim przypadku wyraz bólu doopy. Póki co zarabia na legalnej działalności. A może w spadku kasę po babci dostał a liczniki kręci hobbystycznie? Sprawdź to i wytrop... |
no grubo , grubo .... nerwy puszczają gdy argumentów brak będzie nagroda ?
SlawekEwa - 2017-11-17, 20:36
BIORCA napisał/a: | będzie nagroda ? |
Tak wyjazd do Albanii
Donat - 2017-11-17, 20:44
Tak się składa że znam osobiście tego właściciela zakładziku na "prestiżowym" osiedlu w Radomiu i zapewniam Was że gość zarabia legalnie, płaci podatki i to duże ( w przeciwieństwie do lekarzy mieszkających dookoła) , a na swoją renomę pracował wiele lat (jakieś 25) jest znany w Europie i nie tylko z tego co robi (to tzw MÓZG znany w necie jako SMOK) a że ludzie chcą cofać liczniki to to robi póki jest legalne ale jak padnie wam elektronika w najnowszym modelu mercedesa i serwis autoryzowany rozłoży ręce proponując wysyłkę samochodu pociągiem do Stuttgartu to polecam tego młodego człowieka
Bronek - 2017-11-17, 20:48
Mnie podobny magik naprawił licznik w Gelendzie za 240 zł, bo Serwis chciał 2600 zł.
I to z gwarancją.
Problemem nie jest cofanie, problemem jest głupota.
Głupota czytaj naiwność i to po obu stronach barykady.
Liczniki..... to może kampery okazyjne... Czym to się różni?
klaudynka - 2017-11-17, 21:03
Na corocznym przeglądzie podajemy przebieg. To wystarczy i to działa, sprawdzić przebieg autka można łatwo. Ale nie dla ZIOBRY i byleJAKIEGO. Może SZYSZKO puszczę wicina i więzienia w tym miejscu szykuje?
WEDŁUG NOWEJ ZASADY KTO NA TADZIA PRZELEWÓW NIE DOKONUJE TEGO CBA SZYBKO ZRUJNUJE!
Ahmed - 2017-11-17, 21:31
SlawekEwa napisał/a: | BIORCA napisał/a: | będzie nagroda ? |
Tak wyjazd do Albanii |
Wyjazd z forum , jeśli nie, to znaczy że wszystko i wszędzie można , a ja w takim forum nie chcę uczetniczyć
To nie dział zamknięty , gdzie nawet w nim takie słowa nigdy paść nie powinny
CORONAVIRUS - 2017-11-17, 21:41
Ahmed napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | BIORCA napisał/a: | będzie nagroda ? |
Tak wyjazd do Albanii |
Wyjazd z forum , jeśli nie, to znaczy że wszystko i wszędzie można , a ja w takim forum nie chcę uczetniczyć
To nie dział zamknięty , gdzie nawet w nim takie słowa nigdy paść nie powinny |
a ciebie co teraz gryzie ? czytasz dopiero posty z czerwca ???
SlawekEwa - 2017-11-17, 21:49
Ahmed napisał/a: | To nie dział zamknięty , gdzie nawet w nim takie słowa nigdy paść nie powinny |
Czyli jakie?
Ahmed - 2017-11-17, 21:52
Bajaga napisał/a: | gryz3k napisał/a: | Jak zawsze w twoim przypadku wyraz bólu doopy. Póki co zarabia na legalnej działalności. A może w spadku kasę po babci dostał a liczniki kręci hobbystycznie? Sprawdź to i wytrop... |
No takie
grzegorz_wol - 2017-11-17, 21:57
A może takie: "pisior"="fiutek"
Jak dla mnie 1 : 1
Zima idzie.... jak obrazić to najlepiej kombatanta
CORONAVIRUS - 2017-11-17, 21:57
Ahmed napisał/a: | Bajaga napisał/a: | gryz3k napisał/a: | Jak zawsze w twoim przypadku wyraz bólu doopy. Póki co zarabia na legalnej działalności. A może w spadku kasę po babci dostał a liczniki kręci hobbystycznie? Sprawdź to i wytrop... |
No takie |
dziś coś tematy się mieszają ludkom jakis wirus systemu .
Bajaga - 2017-11-17, 22:06
Donat napisał/a: | Tak się składa że znam osobiście tego właściciela zakładziku na "prestiżowym" osiedlu w Radomiu i zapewniam Was że gość zarabia legalnie, płaci podatki i to duże ( w przeciwieństwie do lekarzy mieszkających dookoła) , a na swoją renomę pracował wiele lat |
Nie wiem czy mówimy o tym samym. Radom ul. Łąkowa ?
klaudynka - 2017-11-17, 22:08
pierzycie a tamat umyka!
Ahmed - 2017-11-17, 22:11
klaudynka napisał/a: | pierzycie a tamat umyka! |
O jakże ja bym chciał
grzegorz_wol - 2017-11-17, 22:16
Kolego Bajaga jak już ustalicie fakty o kogo chodzi to oprócz Was to może jeszcze i Skarbówka się ucieszy... skąd wiesz kto to czyta?
klaudynka - 2017-11-17, 22:24
grzegorz_wol napisał/a: | Kolego Bajaga jak już ustalicie fakty o kogo chodzi to oprócz Was to może jeszcze i Skarbówka się ucieszy... skąd wiesz kto to czyta? | HEHEHE !!!! wszystkie służby plus proboszcz parafii
Ahmed - 2017-11-17, 22:27
grzegorz_wol napisał/a: | A może takie: "pisior"="fiutek" |
Zgadzam się w całej rozciągliwości
Jak można to można
Donat - 2017-11-17, 22:30
Bajaga napisał/a: | Donat napisał/a: | Tak się składa że znam osobiście tego właściciela zakładziku na "prestiżowym" osiedlu w Radomiu i zapewniam Was że gość zarabia legalnie, płaci podatki i to duże ( w przeciwieństwie do lekarzy mieszkających dookoła) , a na swoją renomę pracował wiele lat |
Nie wiem czy mówimy o tym samym. Radom ul. Łąkowa ? |
Mówimy o tym samym :-) To naprawdę jest niezły mózg.
Donat - 2017-11-17, 22:32
grzegorz_wol napisał/a: | Kolego Bajaga jak już ustalicie fakty o kogo chodzi to oprócz Was to może jeszcze i Skarbówka się ucieszy... skąd wiesz kto to czyta? |
Przecież napisałem że gość płaci podatki i to duże, ma legalnie zarejestrowaną firmę i jest mistrzem w swoim fachu. Lekko zmanierowanym ale jednak mistrzem. Więc skarbówka może sobie czytać.
yuras - 2017-11-17, 22:43
Za komuny też się kręciło, ale w drugą stronę.
Firmowa "Nysa" zapylała 250 km na godzinę i to w garażu.
grzegorz_wol - 2017-11-17, 22:46
Dobrze Kolego ale mi chodzi o tego lekarza obok niego
gryz3k - 2017-11-18, 01:08
Czytam sobie bajagę i śmiszy mnie. Może mój fiutek mały ale przynajmniej go widzę.
Co do lewactwa to wyjaśniłeś już w innym wątku swoje zasługi w "walce z komuną" więc na lewactwo możemy się policytować.
Swój poziom trzymasz. Tak cm nad szambem.
Comsio - 2017-11-18, 10:38
Fiutki dajcie se na luz.
Jak wam się nudzi ,to zapraszam do mnie ,mam wycinkę tuii. Po robutce pieczemy kawałek bawola.
onionskin - 2017-11-18, 10:51
COMSIO napisał/a: | Fiutki dajcie se na luz.
... |
Tym bardziej że to tak mało istotne, ważniejszą zmianą jest obowiązek przesyłania przez ubezpieczycieli do cepiku szkód.
Bajaga - 2017-11-18, 12:42
gryz3k napisał/a: |
Swój poziom trzymasz. Tak cm nad szambem. |
Sądzę, że to jednak o niebo lepsza sytuacja niż twoje szorowanie po dnie szamba
mischka - 2017-11-18, 13:33
panowie, może w innym dziale?
Bazyli - 2017-11-18, 20:30
Ahmed napisał/a: |
Taki Łoś np. opisałby pierwszy wyjazd poza granice Polski zfinansowany z 500+ wnuka |
Dobre aaaaaaaaaa, to do tego służą wnuki
Powiem Ci tak - Twój pomysł o zadek obić. Jeden post chwalebny na dziesięć bolesnych spowodowałby ciszę w eterze. Ilu już zwolenników zamilkło ? Chyba że byłby zakaz pisani dla oponentów wtedy miało by to sens ale z drugiej strony sprawa by padła bo ileż można się głaskać....
kubryk1 - 2017-11-18, 21:28
Moderatorzy!!!!
Gdzie jesteście? Czy ci zajadli antagoniści muszą innym uprzykrzać czytanie wątku o licznikach swoimi bezsensownymi kłótniami? Wywalcie ich do jakiegoś innego miejsca na forum bo już z wolna szlag mnie trafia, że nie mogę poczytać jakiegokolwiek wątku bez awantur paru bezdurnych
amples - 2017-11-18, 21:54
kubryk1 napisał/a: | zajadli antagoniści muszą innym uprzykrzać czytanie wątku o licznikach swoimi bezsensownymi kłótniami? Wywalcie ich do jakiegoś innego miejsca na forum bo już z wolna szlag mnie trafia, że nie mogę poczytać jakiegokolwiek wątku | Jest taki przycisk z czerwonym krzyżykiem , kliknij na persony według ciebie non-grata ,
automatycznie wszystkie posty tego antagonisty nie będą się wyświetlały ,
tylko nie bądź zdziwiony gdy zostanie nie wiele do przeczytania .
SlawekEwa - 2017-11-18, 21:55
kubryk1 napisał/a: | Moderatorzy!!!!
Gdzie jesteście? |
Przy każdy poście masz no to ciśnij jak nie po Twojej myśli
gryz3k - 2017-11-18, 22:07
Kubryk1. Temat ociera się o politykę. WSZYSCY jesteśmy za ukruceniem tego procederu. Pytanie jest tylko czy "dobra zmiana" jest w stanie napisać przepisy tak by nie wylać dziecka z kąpielą. By nie skończyło się na ogłoszeniu sukcesu i żeby to prawo nie stało się zmorą uczciwych ludzi. Bo nie ważne żeby zrobić coś ale, żeby to działało. Wzorce w Europie są. Wystarczy skopiować.
zbyszekwoj - 2017-11-19, 09:13
Bo powinni za cofanie liczników wprowadzic od razu karę śmierci. Większości by się to spodobało i punktów by nałapali. Jak sie pieprzy takie głupoty ,zeby przypodobac sie ciemniejszemu elektoratowi , to nie ma co się dziwić że normalni ludzie sie wkurzają i reaguja.
krimar - 2017-11-19, 10:24
Donat napisał/a: | Tak się składa że znam osobiście tego właściciela zakładziku na "prestiżowym" osiedlu .... , a na swoją renomę pracował wiele lat (jakieś 25) .... jak padnie wam elektronika w najnowszym modelu mercedesa i serwis autoryzowany rozłoży ręce proponując wysyłkę samochodu pociągiem do Stuttgartu to polecam tego młodego człowieka |
młody człowiek z 25 letnim stażem
Dzieckiem w kolebce, kto cofał cyfry na blacie
ten młody zdusi Stuttgarty
ASO ofiary już więcej nie dacie
do nieba pójdzie po laury
Donat - 2017-11-19, 12:35
Krimar - w moim stwierdzeniu nie ma żadnego błędu. Młody bo ma ok 40 (dla mnie to młody człowiek) a zaczynał już w szkole podstawowej, mój pierwszy monitor 21 calowy do komputera (jeszcze kineskop) naprawił mi na podłodze klatki schodowej w bloku którym mieszkał w ciągu dwóch minut właśnie jak miał jakieś 15 lat I już wtedy zarabiał całkiem spore pieniądze, a teraz zarabia znacznie większe. Znając jego możliwości uważam że mu się należy.
krimar - 2017-11-19, 16:45
dla mnie młodość się kończy z wybiciem trzydziechy
Bronek - 2017-11-19, 17:00
Cytat: | (jeszcze kineskop) naprawił mi na podłodze klatki schodowej |
Te telewizory naprawiało się uderzeniem w "dekiel".
Panowie, z lekka się pogubiliście....
Fachowie czy nie, ale kręcenie liczników to oszustwo.
Obojętnie czy zgodne z prawem czy nie.
Chyba, że słowo przebieg jest zmienione, na stan licznika.
A stan licznika jest tylko jego wskazaniem bez związku z przebiegiem.
Po prostu klient wierzy w numerologię 80 tyś km w 20sto letnim aucie przynosi mu szczęście
Dlatego kobiety.... itd zawsze.... itd Przed dobą PESEL uchodziło im to na sucho.
jarko_66 - 2017-11-19, 21:11
Bronek napisał/a: |
Panowie, z lekka się pogubiliście....
Fachowie czy nie, ale kręcenie liczników to oszustwo.
Obojętnie czy zgodne z prawem czy nie.
| nie ma tu podtekstów politycznych. I nie chcę być oszukiwany przez cwaniaków.
Ahmed - 2017-11-19, 21:24
Bronek napisał/a: |
Dlatego kobiety.... itd zawsze.... |
O, tutaj by się przydał ,, stan przebiegu ''
Socale - 2017-11-19, 22:02
gryz3k napisał/a: | ...
"prestiżowe"? To tak jakby za prestiżową uznać Skodę Octavię. |
Zbulwersowałeś mnie.
Octawia jest na drugiej półce od góry. Ośmieszasz ją w porównaniu z Maybachem.
Skoda nie daje rady więcej, robi co może i się stara, daje maxa.
Są ludzie co też dają z siebie maxa i nie dają rady. Godni poniżania?
Masz ponoć inteligencję nade wyższą ode naszej do kupy wspólnej.
Chcesz zrozumieć, przemyśl/pomyśl.
amples - 2017-11-19, 22:07
Socale napisał/a: | Octawia jest na drugiej półce od góry |
Oktawia to wieś-vagen lub jak kto woli szmelc-vagen .
Socale - 2017-11-19, 22:27
A ludzie co nimi jeżdżą też są w kategorii wieś/szmelc?
CORONAVIRUS - 2017-11-19, 22:36
Moja żona jeździ OCTAVIĄ .... jest damą . Jeszcze jedno słowo ....
gryz3k - 2017-11-19, 23:43
Socale napisał/a: | gryz3k napisał/a: | ...
Zbulwersowałeś mnie.
Chcesz zrozumieć, przemyśl/pomyśl. |
Piłeś coś?
MILUŚ - 2017-11-20, 10:25
Socale napisał/a: | A ludzie co nimi jeżdżą też są w kategorii wieś/szmelc? |
Mam takie służbowe trzy.......... i nie czuję się gorszy ..........ba nawet jestem na autobanie lepszy od wieśwagenów
Socale - 2017-11-20, 10:39
gryz3k napisał/a: | Socale napisał/a: | gryz3k napisał/a: | ...
Zbulwersowałeś mnie.
Chcesz zrozumieć, przemyśl/pomyśl. |
Piłeś coś? |
Nie.
Po co głupie zarzutowe wykrętne pytania stawiasz?
.
I do Skody szacun, bo się wylizała i ma swoją markę, na obcej bazie ale ma.
Nawet budżetowa Dacia się wylizała.
Pogadamy o FSO ?
moskit - 2017-11-20, 10:47
Jak zwykle odchodzimy od wątku.
Kręcenie licznika to jest oszustwo , a jeżeli dodamy że jest robione w celu podwyższenia wartości pojazdu to jest ZŁODZIEJSTWO
gryz3k - 2017-11-20, 11:02
moskit napisał/a: | Jak zwykle odchodzimy od wątku.
Kręcenie licznika to jest oszustwo , a jeżeli dodamy że jest robione w celu podwyższenia wartości pojazdu to jest ZŁODZIEJSTWO |
Tak. Popełnia je zlecający wykonanie usługi. Firmy świadczące takie usługi powinny wydawać jakieś zaświadczenie w celu legalizacji nowego licznika. Legalna wymiana powinna trafiać do cepiku i Karty pojazdu.
Socale. Czy uważasz Octawię za samochód prestiżowy? Mamy widać inne pojęcie prestiżu. Bo ja za niezły samochód ze średniej półki. Ulubieńca flot. Za prestiżowy uznaję Ferrari, Porsche a nawet Teslę czy wyższe modele Mercedesa czy BMW.
Socale - 2017-11-20, 11:31
gryz3k napisał/a: | ...
Socale. Czy uważasz Octawię za samochód prestiżowy?
... |
Modelowo tak, wśród Skod wyżej stoi tylko Superb.
.
Kręcenie liczników mamy na własne życzenie, a to z tego żeby taki burak jeden z drugim mógł się przed sąsiadem pochwalić mało przebiegowym "TDi srebrne kombi paserati". cierp ciało coś chciało.
Na razie nie ma żadnych podstaw prawnych do wymogu wydawania świstka itp. To jest część zamienna i to nie przejdzie, ale...
Skoro sfałszowane przebiegi są wykrywalne, więc i udowadnialne, to kara surowa jak za oszustwo o równowartości pojazdu.
Wprowadzić wymóg wpisywania w umowie/fakturze przebieg -tak jak VIN czy nr rej.
Kto się pod tym podpisze bierze odpowiedzialność, nawet jeśli "nie był świadomy" kręconego licznika a zostanie to udowodnione to ponosi konsekwencję za niewiedzę lub przesyła na swojego poprzednika.
Jestem zwolennikiem radykalizmu.
Po prostu, ma to spoczywać na sprzedającym i problem sam zniknie, nie trzeba filozofii.
Albo... przy zakupie pojazdu obowiązkowa wizyta w dowolnej firmie w celu odczytu przebiegu rzeczywistego
Albo... uniemożliwić rejestrację pojazdu bez historii od nowości.
Głupie jak wszystko, prawda?
.
Jesteśmy Polakami, łatwiej znajdujemy sposób niż powód.
Bronek - 2017-11-20, 12:54
Po ch.. to?
W umowach jest, że stan znany, a znany bo odczytany. Stan licznika semantyczenie to cyferki.
Przebieg? o to już inaczej.
Dzielenie włosa na czworo.
Jeśli jest w umowie przebieg pojazdu to ok, inny niż deklarowany może być powodem dochodzenia roszczeń. Jak nie ma to nie.
Teraz liczniki, potem, części podmienione, przeszczepy itd...
Nie widzę powodu by uruchamiać aparat Państwa ekstra dla licznika, "sposób znajdzie się zawsze".
Dzisiaj w WK w Kołobrzegu wszystko sprawnie jak zwykle.
Kręcenie licznika jest złodziejstwem jak wartość jest w umowie
Inaczej to chwyt reklamowy. Nikt nie skarży Firmy kosmetycznej jak go krem Q10 nie odmłodzi.
Licznik starego sztrucla należy traktować jak ozdobę samochodu
"stary samochód" to w obecnej dobie niestety trzy/cztero letnie auto. Tak to jest. Przykre ale prawdziwe
Ps marka Skoda, kurde tylko zazdrościć. Czesi mogą mieć akcyzę, bo mają co chronić.
My g... no robimy a akcyzą chronimy swój rynek, gdyż taka jest istota tej daniny.
To jest k... stwo. dopiero. Nawet uzasadnienia nie ma dla tego złodziejstwa właściwego
zbyszekwoj - 2017-11-20, 13:24
Od dnia wejscia prawa licznikowego nasze kampery zaczna mieć po 300 tys km na liczniku. Nic sie nie zmieni poza jednym zerem. Jak to Miler powiedział "pan jest zerem panie."...
MILUŚ - 2017-11-20, 16:59
zbyszekwoj napisał/a: | ........ Jak to Miler powiedział "pan jest zerem panie."... |
Prorok czy cuś
Mazur - 2018-01-11, 21:10
W dzisiejszym artykule więcej konkretów. Zmiany mają wejść w życie od 1 stycznia 2019r.
Ministerstwo Sprawiedliwości chce więzienia za przekręcenie licznika
Ministerstwo Sprawiedliwości chce zmiany prawa i surowego karania za ingerencję w stan licznika samochodowego. Przygotowało nowelizację ustawy, która zakłada karę od 3 miesięcy do lat 5 pozbawienia wolności. Karze podlegać mają zarówno zlecający oszustwo, jak i wykonawcy. Zmiany mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.
Resort zaproponował objęcie penalizacją nieuprawnionej i nieuzasadnionej ingerencji we wskazania licznika przebiegu całkowitego pojazdu.
Za co będzie grozić kara
Ministerstwo Sprawiedliwości chce kar m.in. za:
• zmianę wskazań stanu licznika,
• ingerencję w prawidłowość pomiaru,
• dokonanie wymiany licznika przebiegu całkowitego pojazdu wbrew przepisom ustawy i niezawiadomienie stacji kontroli pojazdów o wymianie licznika.
Nowelizacja zakłada, że właściciel pojazdu będzie zobowiązany najpóźniej w następnym dniu roboczym po dniu wymiany licznika zawiadomić pisemnie stację kontroli pojazdów o fakcie, przyczynie i dacie wymiany.
Przepis ten będzie dotyczył m.in. posiadaczy samochodów, ciągników rolniczych, pojazdów wolnobieżnych, pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i motorowerów.
Opłata za sprawdzenie nowo zamontowanego licznika
Właściciele pojazdów będą musieli również przedstawiać pojazd w stacji kontroli pojazdów w terminie 10 dni od daty wymiany licznika w celu sprawdzenia, czy licznik ten odmierza przebieg pojazdu w jednostkach właściwych dla tego rodzaju pojazdu oraz w celu dokonania odczytu wskazania tego licznika.
Projektodawca założył, że sprawdzenie nowo zamontowanego licznika i odczyt jego wskazań będzie podlegało opłacie i opłacie ewidencyjnej, przeznaczonej m.in. na finansowanie wydatków związanych z funkcjonowaniem centralnej ewidencji pojazdów i centralnej ewidencji kierowców.
Autorzy nowej regulacji uważają, że te obowiązki pomogą zniwelować oszustwa związane z przebiegiem pojazdu, dokonywane za pomocą zamontowania innego licznika, z mniejszym wskazaniem, pod pozorem rzekomej usterki pierwotnego licznika.
Kiedy będzie można wymienić licznik
Projekt ustawy dopuszcza "wymianę licznika przebiegu całkowitego pojazdu tylko wtedy, gdy licznik (w ogóle) nie odmierza przebiegu pojazdu w sytuacji, w której ze względu na jego przeznaczenie, powinien ten przebieg odmierzać".
Nowelizacja co do zasady zabrania wymiany licznika przebiegu pojazdu. Jedyną sytuacją upoważniającą do takiej wymiany ma być uszkodzenie licznika, uniemożliwiające jego dalsze poprawne działanie.
Diagnosta będzie mógł zatrzymać dowód rejestracyjny
Propozycja noweli nakłada też nowe obowiązki administracyjnoprawne na podmioty i służby państwowe, których zadania zostaną poszerzone o zapobieganie i przeciwdziałanie manipulacjom we wskazania przebiegu całkowitego pojazdu.
Uprawniony diagnosta będzie zobowiązany m.in. do sprawdzania nowo wymienionych liczników, pobierania opłat, przekazywania wskazania nowo zamontowanego licznika do centralnej ewidencji pojazdów.
Diagnosta będzie też uprawniony do zatrzymania dowodu rejestracyjnego, w przypadku, gdy licznik nie odmierza przebiegu pojazdu w jednostkach miary właściwych dla tego rodzaju pojazdu, odczyt wskazania tego licznika wraz z jednostką miary nie jest możliwy lub właściciel pojazdu nie złożył pisemnego oświadczenia o dacie wymiany licznika.
Projekt zobowiązuje też służby do obowiązkowego "spisywania" wskazań liczników kontrolowanych pojazdów podczas każdej, nawet rutynowej kontroli drogowej. Następnie dane będą przekazywane przez służby przekazywane do centralnej ewidencji pojazdów.
krzlac - 2018-01-12, 09:20
Zaczynam się bać. Moja żona swoją 9-ci letnią salonową Astrą przejechała 39 000 km. Przy sprzedaży, żeby nie pójść siedzieć to będą musiał podkręcić licznik do ok. 200 000 km i też pójdę siedzieć. Co robić Panie ministrze sprawiedliwości?
zbyszekwoj - 2018-01-12, 12:21
Kolejna próba silnego szeryfa na złapanie paru punktów.
wirefree - 2018-01-12, 14:08
To trzeba bylo zrobic 20 lat temu jak to niby komuna sie rozpadala. Tak narzekacie na nowego szeryfa ale ktos musi w tym bu rdelu w koncu zrobic porzadek, bo jak ktos mieszka za granicami banarepublik polen to doskonale widzi co tutaj sie wyprawia i ze to jest porpostu bu rdel nie panstwo.
amples - 2018-01-12, 14:20
wirefree napisał/a: | Tak narzekacie na nowego szeryfa ale ktos musi w tym bu rdelu w koncu zrobic porzadek |
Masz na myśli zrobić porządek z przeciwnikami ....... ? , bo swoich nie tyka , a ci dopiero tworzą -burdel-.
|
|