Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Gdzie kupić używany kamper

Kimdzongil - 2008-08-28, 16:06
Temat postu: Gdzie kupić używany kamper
Witam

Jestem nowy na tym forum, zanim założyłem temat przejrzałem całą zawartość -ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. :-P Bardzo chętnie nabyłbym kamper - wolę jednak coś w miarę świerzego (95-99) i rozbitego niż stary sprzęt. Po długich poszukiwaniach w necie na stronkach typu mobile.de doszedłem do wniosku, że w necie trudno jest znaleźć jakiś szrot z rozbitymi kampermi. Podejrzewam jednak, że takie miejsca istnieją. Czy ktoś zna jakieś szrotowisko tego typu w Europie? Zastanawialem się też nad przyczepką, ale na codzień śmigam Tico(LPG) więc musiałbym zainwestować w holownik a to już znacznie podnosi koszty całej zabawy.

stefan - 2008-08-28, 16:14

Witam! A ile ta "zabawa" ma kosztowac? :diabelski_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
kimtop - 2008-08-28, 16:54

Z rozbitego kampera przewaznie nic nie zostaje
zobacz tutaj http://www.camperteam.pl/...p?p=40110#40110

AUTOJUR - 2008-08-28, 17:22

Rozbitego :?: :?: :?: totalna porażka :gwm Lepiej z uszkodzonym silnikiem szkrzynią itp
Bim - 2008-08-28, 17:42

Witam Cię Kimdzongil
Na początek proponuję poprawić używkę w tytule postu :spoko
Mniemam ,że jesteś młodym człowiekiem żądnym przygód i chciałbyś najtańszym kosztem zacząć przygodę kamperową, proponuję zacząć od poszukania WV tzw "ogórek" Balszaka łatwiej doprowadzić do stanu używalności jak typowego kampera z alkową
o ogórku w skrócie TU

gino - 2008-08-28, 18:20

no kolega jednak wyzej mierzy...napisal ze chce autko z lat 95-99 :spoko :spoko
Kimdzongil - 2008-08-29, 08:13

Witam ponownie

Na sam zakup za granicą przeznaczam max 4000 - 5000 euro bez kosztów dodatkowych. Ponieważ ojciec ma warsztat - więc liczę na to, że pomoże mi przy remoncie ukochanej maszyny. Celuję w Fiata Ducato (po 94 roku) z konkretną zabudową ( nie upieram się tutaj co do zabudowy - bo to wyjdzie w trakcie użytkowania - wiem na pewno że chciałbym mieć możliwość podzielenia przestrzeni mieszkalnej przy pomocy przesuwanych drzwi oraz że sprzęt ma być 6 osobowy) . Uwielbiam turystykę a jednocześnie nie cierpię urbanizacji terenów turystycznych - nie kręci mnie hotelik z basenikiem - i raczej nigdy nie będzie kręcić. Do tego mamy własną ekipę 6 osobową chętną do wyjazdów - 3 pary ( Jestem młodym człowiekiem
:szeroki_usmiech tuż po studiach) Z drugiej strony mam dość spania pod namiotem - wyjazdy poza szczytem sezonu turystycznego raczej odpadają. No i mój ukochany kajak :-D 5,30 m nie mieści się na żadnym normalnym aucie. Poza tym jest jeszcze windsurfing rowery wędki sprzęt fotograficzny - drugi kajak, cross kumpla - Potrzebuję więc gotowej mobilnej wakacyjno-weekendowej bazy wypadowej czynnej od marca do listopada - czyli kampera :kwiatki:
Nie chcę kupić "zgniłka" - wolę już świadomie kupić rozbitka - problem jest jeden jak się ma z czego wybierać to wybierze się w miarę sensownie - Potrzebny byłby jakiś szrot gdzie stałoby na przykład 20 rozbitych kamperów - wtedy coś można wymyślić. Ktoś trafił kiedyś w takie miejsce?
Dziękuję za zainteresowanie tematem rzuconym przez świeżaka - i przepraszam za ortografa w tytule tematu
:oops:

gino - 2008-08-29, 08:19

Kimdzongil napisał/a:
Witam ponownie

Na sam zakup za granicą przeznaczam max 4000 - 5000 euro bez kosztów dodatkowych. Ponieważ ojciec ma warsztat -Celuję w Fiata Ducato (po 94 roku) z konkretną zabudową

za 13-15 tys pln ducato po 94??
takie rzeczy to tylko w ERZE :wyszczerzony: :wyszczerzony: :spoko :spoko

janusz - 2008-08-29, 08:23

Myślę że z takim szrotem będzie problem. Kamperków nie jest tak dużo żeby rozbite trafiały w jedno miejsce, druga sprawa to utrata wartości kampera po wypadku/starego w stosunku do osobówek. Rozbitego, raczej uszkodzonego kampera warto kupić bo po naprawie i tak cena odprzedaży jest wysoka. Z tego względu trudniej o "okazje" niż przy zwykłych samochodach. Mało kto proponuje sprzedaż uszkodzonych.
Tolo-Digli - 2008-08-29, 08:40

Musiszliczyć się z tym że naprawa campera to nie busa chyba że znajdziesz takiego który" oberwał "tylko w kabinę bo jak w część mieszkalną to się ździwisz jakie to koszta naprawy także warto zastanowić się nad tym jak to określiłeś zgniłkiem większość z nas zaczynała od takiego pojazdu a reasumując co ci za różnica czy władujesz kasę w rozbitego cz w zgniłka wiem co pisze ponieważ mój brat kupił takowego za 17,500 tys.zł. wyszykował i jak lalka nie to auto bajka a w sekrecie powiem ci że on wozi 3 kajaki sam wykonał bagażnik z rolką aby było łatwiej wciągać i uchwytami zrobił kawał dobrej roboty zastanów się dobrze nim władujesz się w takie g...no że wydasz kesz i ani kampa ani keszu powodzenia :spoko
papamila - 2008-08-29, 08:58

Kimdzongil napisał/a:
przeznaczam max 4000 - 5000 euro
Kimdzongil napisał/a:
podzielenia przestrzeni mieszkalnej przy pomocy przesuwanych drzwi
Kimdzongil napisał/a:
sprzęt ma być 6 osobowy
Kimdzongil napisał/a:
mamy własną ekipę 6 osobową chętną do wyjazdów - 3 pary
Kimdzongil napisał/a:
mój ukochany kajak :-D 5,30
Kimdzongil napisał/a:
jeszcze windsurfing
Kimdzongil napisał/a:
rowery
Kimdzongil napisał/a:
drugi kajak
Kimdzongil napisał/a:
cross kumpla

Twoja lista pobożnych życzeń to utopia
Myślę sobie drogi kolego że nie masz pojęcia o czym piszesz albo masz żle skrojone marzenia.
Proponuję Ci- wypożycz kampera, załaduj go w 6 osób, dowal te bagaże o których wspomniałeś, rusz na trasę i wytrzymaj tydzień.
Wtedy będziesz wiedział coś więcej nt kampera, karawaningu, jego ładowności, zasobności w wodę, energię, zużycia paliwa i.........przyjaciół
Wiem że młodość ma swoje prawa, że młody może więcej, więcej zniesie
..........tylko dlaczego chcesz kupować kampera dla innych-nawet jeśli się zrzucą na paliwona wyjazd to po sezonie i tak zostaniesz sam z kamperem, jego utrzymaniem, przechowaniem, remontem itp.

gino - 2008-08-29, 09:01

Tolo-Digli napisał/a:
Musiszliczyć się z tym że naprawa campera to nie busa chyba że znajdziesz takiego który" oberwał "tylko w kabinę bo jak w część mieszkalną to się ździwisz jakie to koszta naprawy

i tu jest sedno sprawy..

nawet jak bedzie niby uszkodzona sama kabina kierowcy, to przeciez wiadomo ze od przeciazen w momencie uderzenia, wiekszosc ''zabudowy'' zostaje mocno nadwyrezona...no i ciekawe czy taka '''buda'' bedzie szczelna...

ja bym nie zaryzykowal..

a druga strona medalu..jesli znajdziesz cos po malym ''dzownie'' wartym naprawiania..to nie za taka kase...

janusz - 2008-08-29, 09:10

Wejdź na mobile.de. Wybierz auta kempingowe, rodzaj i tylko uszkodzone.
W Twoich założenia, że dla 6 osób to powinna być chyba alkowa. Mi znalazło tylko 34 samochody od 1995 roku i najtańszy 7000Euro.
Powodzenia

Popatrzcie jaki ten fajny.
http://suchen.mobile.de/f...=pl&tabNumber=2

stefan - 2008-08-29, 09:25

Witam! Cene ma fajna.Chcac to dobrze naprawic to pare tysiecy bedzie kosztowalo. :wyszczerzony: Pozdrawiam.Stefan.
wmaker - 2008-08-29, 09:39

janusz napisał/a:
Popatrzcie jaki ten fajny.
http://suchen.mobile.de/f...=pl&tabNumber=2

pięęęęęknie walnięty :bigok

andreas p - 2008-08-29, 09:58
Temat postu: Uszkodzony
Halo koledzy. Czytam to co piszecie i mam jeden konkretny typ MACIE RACJE po wypadku nie ma szans na uszczelnienie, 6 osob w jednym campe to horror,a za te pieniadze to talko zlom do kupienia.Pozdrawiam
Dembomen - 2008-08-29, 10:15
Temat postu: Re: Uszkodzony
Hej!

andreas pietrek napisał/a:
Halo koledzy. Czytam to co piszecie i mam jeden konkretny typ MACIE RACJE po wypadku nie ma szans na uszczelnienie, 6 osob w jednym campe to horror,a za te pieniadze to talko zlom do kupienia.Pozdrawiam

..i tu z tobą się nie zgodzę,za te pięniądze można kupić używkę(bez kraksy) całkiem w dobrym stanie,tylko cierpliwości trzeba.Wiem z własnego doświadczenia okazje są i będą,trzeba tylko uważać na cwaniaków-bo czym większa różnica w cenie to pachnie właśnie nimi!

Hej!

andreas p - 2008-08-29, 10:24
Temat postu: kupno
Jest powiedzenie "Tanio kupujesz dwa razy kupujesz " i o tym nie zapominajmy
AUTOJUR - 2008-08-29, 10:24

Ja szukałem swojego drugiego około 9 miesięcy chciałem z łóżkami piętrowymi i znalazłem.Jest po wakacjach w Rumuni wypróbowany
JaWa - 2008-08-29, 10:54

Tani i dobry :haha: :haha: :haha:
AUTOJUR - 2008-08-29, 11:02

Dobry to tak :lol: ale czy był tani :?:
Dembomen - 2008-08-29, 13:47

Hej!
AUTOJUR napisał/a:
Dobry to tak :lol: ale czy był tani :?:

Wyznaję jedną rzecz, jak się już spodobał to nieubolewam nad ceną, dlatego twierdzę że jest tanio!, bo mogło być znacznie drożej i :gwm żałować zakupu! :haha:

Hej!

stefan - 2008-08-29, 16:37

Witam!Predzej mozna trafic na drogiego i zlego jak na taniego i dobrego.Powoli zapoznaje sie ze swoim szczesciem(pierwsze tego typu auto) i dochodze do wniosku ze majac pewne zaciecie do majsterkowania o przygotowaniu modelarskim nie wspomne nie ma tam nic skomplikowanego.Owszem chetnie bym tego MacGajwera poznal co instalacje uproscil ale nie powinno byc problemow.Pozdrawiam.Stefan.
wmaker - 2008-08-31, 10:51

stefan napisał/a:
chetnie bym tego MacGajwera poznal co instalacje uproscil

to nie ja, to nie ja :haha:

marcin39 - 2008-09-08, 16:41

Witam!
Ja w międzyczasie poszperałem w necie i znalazłem tę oto ofertę:
Iveco Camping Turbo Daily 97r

janusz - 2008-09-08, 16:45

Full wypas, nówka nie śmigana. :haha:
Do pełni szczęścia brakuje tylko klimy i skórzanej tapicerki. :haha:

stefan - 2008-09-08, 17:44

Witam! Jak wiekszosc padslina.Kup sobie kolego za pare zl DO REMONTU i na lato bedzie jak znalazl.Nie ma mozliwosci zeby naprawa budy robiona samemu przekroczyla 2000 E= 1300-1500 za padline.Po zrobieniu bedziesz dlugo zadowolony.Nie kupuj auta z klubu bo jest wielce prawdopodobne ze trafisz taki pasztet jak kol KASTAT. :wyszczerzony: Pozdrawiam.Stefan.
Zaradek - 2008-09-08, 19:07
Temat postu: Re: Gdzie kupić używany kamper
Kimdzongil napisał/a:
(...) wolę jednak coś w miarę świerzego (95-99) i rozbitego niż stary sprzęt.

Może rocznik nie z tego przedziału ale za to buda cała a tylko kabina do lekkiego klepania. No ale jak ty tam 6 osób zmieścisz to nie wiem

KLIK

StasioiJola - 2008-09-08, 22:56

A może Kolega ma zacięcie do majsterkowania, a my tu zaraz tacy pesymiści!!!!!!!! :-P :-P :-P
Stiless - 2008-09-25, 02:21

[quote="papamila"]
Kimdzongil napisał/a:
przeznaczam max 4000 - 5000 euro
Kimdzongil napisał/a:
podzielenia przestrzeni mieszkalnej przy pomocy przesuwanych drzwi
Kimdzongil napisał/a:
sprzęt ma być 6 osobowy
Kimdzongil napisał/a:
mamy własną ekipę 6 osobową chętną do wyjazdów - 3 pary
Kimdzongil napisał/a:
mój ukochany kajak :-D 5,30
Kimdzongil napisał/a:
jeszcze windsurfing
Kimdzongil napisał/a:
rowery
Kimdzongil napisał/a:
drugi kajak
Kimdzongil napisał/a:
cross kumpla

Całkowicie zgadzam się z Papamilą, podałeś zestaw cech kilku kamperów zmiksowanych na dodatek z przyczepą kampingową i to tą najdłuższą, bo tylko w nich spotyka się oddzielną (1) zamykaną sypialnię. Ale nawet w takim extremalnym przypadku zapewnienie pełnej intymności zamkniętej w takiej sypialni parze może okazać się niewykonalne. Jeśli myślisz, że taka para jest w stanie uprawiać sex bez powiadamiania o tym kołysaniem współlokatorów oraz okolicznych przechodniów to grubo się mylisz. Wliczam w to nawet te odmiany sexu, które nie wymagają intensywnego ruszania się (domyślasz się jakie) :oops: Nawet przewrócenie się na bok podczas snu, jest wyraźnie słyszalne i irytuje. Przy 6 osobach na pokładzie może okazać się nie do zniesienia. Ilość wody w zbiornikach na pewno nie pozwoli na branie pryszniców przez wszystkich, zatem jesteście zdani na kampingi. Ilość cudzych rzeczy walających się gdzie popadnie może doprowadzić do szału. Zatem czy chęć zakupu 6-osobowego kampera dla znajomych to całkowicie poroniony pomysł?
Niezupełnie. Po pierwsze gratuluję posiadania tylu znajomych, musisz być towarzyską osobą. Oto moje rady, by ich nie stracić:
1. Niech każda para weźmie swój 2-osobowy namiot i śpi na kampingach w namiocie. Twój kamper i tak będzie centrum życia nie tylko w deszczowe dni.
2. Rozważcie zatrzymywanie się przy motelach w podróży, niech przynajmniej jedna para opłaci sobie nocleg ( i tak pewnie wykąpią się w motelu wszyscy:) )
3. Układ przestrzenny kampera - prawie każdy kamper ma za kierowcą składany stolik/ łózko dla dwojga, niektóre obok mają miejsce dla 5/7 (nieparzystej) osoby). Takiego szukaj. Wtedy w środku jest miejsce do biesiadowania 6 osób przy wspólnym stole.
4. Na motocykle właśnie w tych największych kamperach, ale też w prawie wszystkich półintegralach jest przewidziany garaż.

Na koniec pomyśl, czy twoi znajomi są warci inwestowania przez Ciebie w tak duże i paliwożerne auto. Ile razy planujesz wspólnie z nimi jechać? Może pomyśl raczej o sobie i o swojej dziewczynie i kup kempera 4 os. idealnego dla dwojga, tzn. poniżej 5m. Takim sprzętem można parkować w centrach miast na jednym miejscu parkingowym, a ich zakup za 15 tys. zł jest jak najbardziej realny. Znajomi mogą jechać wtedy za Tobą twoim...Tico :)

Pozdrawiam

bor-mak - 2014-12-04, 12:54
Temat postu: kamper
Ja to już od dawna jestem zakochany w wolności jaką gwarantują kampery...Można wsiąść i pojechać gdzie oczy poniosą, bez planu, bez rezerwacji noclegów, na spontanie. Swoje kampera znalazłem w salonie w Bieruniu. Super duży wybór, chyba największy w kraju. Dużo nowych rzeczy, ale dla szukających czegoś tańszego są też używane auta. Ja akurat kupiłem sobie McLouisa i jestem bardzo zadowolony z użytkowania, w tym przedziale cenowym to jedna z lepszych opcji imho.
ZEUS - 2014-12-04, 13:09

trochę dziwny jest ten post... :-/

- najpierw wypadałoby się przywitać a dopiero po tym zachwalać firmę którą większość forumowiczów zna... :evil:
-
wygląda to na trollowanie albo na lokowanie produktu/firmy tyle, że nie w tym wątku :stop:

slawwoj - 2014-12-04, 14:02
Temat postu: Re: kamper
bor-mak napisał/a:
Ja akurat kupiłem sobie McLouisa i jestem bardzo zadowolony z użytkowania, w tym przedziale cenowym to jedna z lepszych opcji imho.

A ja akurat se kupiłem gumę Orbit i żuje se. A jaki jestem zadowolony :mrgreen:

zbyszekwoj - 2014-12-04, 14:44

slawwoj napisał/a:
A ja akurat se kupiłem gumę Orbit i żuje se. A jaki jestem zadowolony

A ja do żucia daję bez gumy i też jestem zadowolony. :-P :haha:

slawwoj - 2014-12-04, 14:47

Hmm, do żucia to musi być mięciutkie :haha:

Np. kości nie pożujesz

Fordek - 2014-12-04, 14:47

Byłem w tym roku w S-campie w Bieruniu. .Wszystkie tańsze wozy po przejściach. Ford wystawiony na allegro za 63 tys. ma przeciekający - przegniły sufit ( poza tym wygląda ładnie ). Z tych tańszych widziałem tylko porządnego starego Hymera ( zabytek) za 95000 zł. Cena straszna - wyglądał solidnie .
Po odwiedzinach w tym salonie mam mieszane uczucia. Ale mają salon z nowymi pięknymi kamperami i sklep z częściami na miejscu.

jawi13 - 2014-12-04, 23:50

Fordek napisał/a:
Byłem w tym roku w S-campie w Bieruniu. .Wszystkie tańsze wozy po przejściach. Ford wystawiony na allegro za 63 tys. ma przeciekający - przegniły sufit ( poza tym wygląda ładnie ). Z tych tańszych widziałem tylko porządnego starego Hymera ( zabytek) za 95000 zł. Cena straszna - wyglądał solidnie .
Po odwiedzinach w tym salonie mam mieszane uczucia. Ale mają salon z nowymi pięknymi kamperami i sklep z częściami na miejscu.
Ale myślę że tego http://suchen.mobile.de/w...tegrated&noec=1 to nie sprowadzą i nie sprzedadzą.Nie wiem po co komuś coś takiego,chyba że chce coś zalegalizować, ale to nie też za taką kosmiczną cenę.
zbyszekwoj - 2014-12-05, 08:46

Lekko trącony, nawet poduszka nie wystrzeliła. :haha: :mikolaj
pwtwsw - 2014-12-05, 08:56

OOO, okazja. Pierwszy lakier i garażowany!!! :brawo: [hura] [hura]
kimtop - 2014-12-05, 09:12

Papiery,VIN.
A później wystarczy tylko namierzyć gdzieś takiego samego

zbyszekwoj - 2014-12-05, 11:51

kimtop napisał/a:
Papiery,VIN.
A później wystarczy tylko namierzyć gdzieś takiego samego

A potem Szkopki się dziwią ,że im auta giną. :shock: