Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Fotele z zintegrowanymi pasami

miklo75 - 2017-11-18, 19:36
Temat postu: Fotele z zintegrowanymi pasami
Witam w nowym temacie.

Szukam foteli kierowcy i pasażera coby miały zintegrowane pasy.
Znalazłem od Transita, Vito, Viano, Kia Carniwal. Trochę drogie od tych modeli, kojarzycie może inne marki, najlepiej z podłokietnikami.

Może ktoś sam takie budował tzn. przerabiał, dorabiał zarówno pasy jak i podłokietniki.

pozdrawiam Mikołaj.

ferguson - 2017-11-18, 21:57

Szukaj w sieci , wpisując hasło: fotel (siedzenie) do busa, autobusa itp.
skrzychu - 2017-11-21, 10:32

Renault Vel Satis - można tanio kupić. Sam nabyłem ale jeszcze nie zdążyłem zamontować.
Problem jest taki, że są naprawdę wielkie i ciężkie :) no i nie mają podłokietników.

moskit - 2017-11-21, 10:47

Wszystkie z mocowaniem trzy punktowym muszą być ciężkie bo to konstrukcja samonośna musza wytrzymać obciążenie ok 420 kg jak dobrze pamiętam
skrzychu - 2017-11-21, 11:13

No tak, ale ławka z Mastera dwu-osobowa waży z 20, może 25kg a fotel kierowcy z Velka ze 30-35kg (nie wiem dokładnie, bo nie ważyłem, ale trzeba sobie naprawdę dobrze złapać, żeby go przenieść. Inna sprawa, że to fotel niemal salonowy z elektryką, podgrzewaniem i szufladką pod siedziskiem ;)
miklo75 - 2017-11-21, 23:15

Skrzychu dziękował, leci bro :pifko

Wygodnie się siedzi, mógłbyś je zmierzyć (szerokość siedziska)?

Waga akurat mniej istotna, mam duży zapas, a nie mam w ogóle mocowań na pasy.

skrzychu - 2017-11-21, 23:30

miklo75 napisał/a:
Skrzychu dziękował, leci bro :pifko

Wygodnie się siedzi, mógłbyś je zmierzyć (szerokość siedziska)?

Waga akurat mniej istotna, mam duży zapas, a nie mam w ogóle mocowań na pasy.

Siedzi sie jak w salonie, oparcie jest lamane w pol - gorna polowa regolowana oddzielnie od dolnej. Idealna twardosc pianki, taki komfort w starym stylu 8-)
Niestety są wielkie. W Masterze II muszę zdemontować schowek w drzwiach, bo się nie zamkną :-P okolo 58cm szerokości.
Nie jestem tez pewien, czy będę mógł wykorzystać pełen zakres regulacji wzdłużnej. W czwartek będę kończył montaż to podeślę fotki.

miklo75 - 2017-11-23, 18:31

Zapowiadają się fajnie, chyba kupię.
Skrzychu a jak z regulacją masz elektryczne czy manual? skóra cczy welur? jak nie tajemnica to ile dałeś?
Ja znalazłem najtańsze śmieci za 80 zł plus 50 zł wysyłka ale to syf na pewno nie wezmę.

skrzychu - 2017-11-24, 10:14

Ja mam beżowo-szary welur z elektryką i podgrzewaniem.
Znalazłem niedaleko domu więc wysyłka mi odeszła. Nie chciałem skóry, ze względu na "przyklejanie się" do niej w upały - niestety nie mam klimy. Welur kupisz taniej, skórzanych masz większy wybór.
Osobiście zapłaciłem bardzo tanio, bo 250zł za komplet w dobrym stanie, ale była to poniekąd okazja (nie chce mi się opisywać dlaczego tak tanio, ale miałem trochę szczęścia).

miklo75 - 2017-11-25, 10:42

A jak ogarnąłeś elektryczne sterowanie fotelami, działają po dodaniu napięcia czy jakiś sterownik lub inny przekaźnik należy dodać?
skrzychu - 2017-11-25, 17:15

Moduły sterujące są w fotelu, a właściwie na jego boku. Do szczęścia potrzebujesz tak naprawdę elektryki i podgrzewania, więc wystarczy z kostki wydłubać cztery interesujące cię kable. Jeśli masz kontrolkę zapięcia pasów i bardzo byś ją chciał podłączyć, to musisz poszukać kolejnych kabelków. Ja boczną poduszkę odłączyłem - zakładając, że nie mam przednich, to boczna mi raczej nie pomoże ;) poza tym nie chciałbym przypadkowej eksplozji :)

Jak kupisz, to mogę Ci wysłać dokumentację ze wszystkimi schematami do Velka - tam sobie znajdziesz fotele i rozkminisz odpowiedni schemat.

Reasumując, potrzebujesz pod fotelem plusa i minusa :bigok

miklo75 - 2017-11-25, 21:46

Będziesz robił obracane?
skrzychu - 2017-11-25, 22:24

Nie, bo obracalbym sie w sciane :) mam lazienke i szafe za fotelami. Nie wiem jaka wysoka jest obrotnica, bo ja podnioslem fotel wzgledem podłogi 6cm i siedzi sie ok. Jak podniesiesz 15cm, to bedzie chyba za wysoko. Oczywiscie to zalezy od auta, ale miej to na uwadze...

Ewentualnie mozesz odkrecic dolne profile, ale wtedy nie bedziesz mial szufladki.

miklo75 - 2017-11-27, 10:16

skrzychu napisał/a:

Siedzi sie jak w salonie, oparcie jest lamane w pol - gorna polowa regolowana oddzielnie od dolnej. Idealna twardosc pianki, taki komfort w starym stylu 8-)
Niestety są wielkie. W Masterze II muszę zdemontować schowek w drzwiach, bo się nie zamkną :-P okolo 58cm szerokości.
Nie jestem tez pewien, czy będę mógł wykorzystać pełen zakres regulacji wzdłużnej. W czwartek będę kończył montaż to podeślę fotki.

Wczoraj mierzyłem fotel galaxy - razem z podłokietnikiem też mają 58 cm szerokości.

Mam dylemat które wybrać, od galaxy mam pod ręką, 2 szt., komplet pasów regulowanych z osłonami na słupki plus podłokietniki za 150 zł.

skrzychu - 2017-11-27, 10:32

To już twój wybór - ja swój zamontowałem w weekend i jest git, ale wchodzi na milimetry na szerokość (a w zasadzie do musiałem nawet nieco podciąć tunel środkowy).
miklo75 - 2017-11-27, 10:50

U mnie najważniejsze są pasy, jeżeli będę miał jakieś mocowania w nadwoziu to z uwagi na cenę i podłokietnik i obrotnice wybiorę chyba galaxy.

Jak wyjdzie lipa to tylko zintegrowane pasy z fotelem i nr 1 (jak na razie) velsatis.

Galaxy jeżdżę już kilka lat i nie narzekam na wygodę a velasatisa to chyba na żywo nawet nie widziałem.

Idę pruć i dumać.

skrzychu - 2017-11-27, 11:10

Jeśli montujesz je do przodu, to jaki masz problem z pasami?
Chyba że montujesz z tyłu, ale po co ci wówczas obrotnice?

miklo75 - 2017-12-02, 20:30

Montuję oczywiście z przodu, a z pasami mam problem bo ich nie ma w ogóle, przy żadnym fotelu, nawet kierowcy. Auto zarejestrowane w PL mercedes o100city.
skrzychu - 2017-12-03, 13:41

Rozumiem, ciekawa sprawa :) Ja juz fotel zamontowałem, i polecam- bardzo wygodny. :wyszczerzony:
Matheus - 2017-12-03, 14:49

miklo75 napisał/a:
Montuję oczywiście z przodu, a z pasami mam problem bo ich nie ma w ogóle, przy żadnym fotelu, nawet kierowcy. Auto zarejestrowane w PL mercedes o100city.

i prawdopodobnie wogóle ich nie potrzebujesz pod warunkiem, że nie zmieniasz foteli.

Cytat:
7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:
a) na przednich siedzeniach; warunek stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r. i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r.,
b) na siedzeniach innych niż przednie, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r. i do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r.
- przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do przewozu pasażerów stojących;

skrzychu - 2017-12-03, 17:14

Matheus napisał/a:
miklo75 napisał/a:

i prawdopodobnie wogóle ich nie potrzebujesz pod warunkiem, że nie zmieniasz foteli.

Cytat:
7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:
a) na przednich siedzeniach; warunek stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r. i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r.,
b) na siedzeniach innych niż przednie, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r. i do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r.
- przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do przewozu pasażerów stojących;

Sądzę, że kolega dla własnego bezpieczeństwa chce sobie takowe założyć - i tu go w pełni popieram.

Matheus - 2017-12-03, 17:18

Jeśli o to chodzi to mam takie samo zdanie ale jeśli chodzi o przepisy to nie ma w tym przypadku takiego wymogu.
miklo75 - 2017-12-07, 17:00

Skrzychu a dałoby radę wymacać czy do tych foteli od velsatisa da radę jakoś dorobić/dokręcić podłokietniki np. od galaxy. Czuć tam jakieś wzmocnienie, może jest oryginalnie jakiś otwór?
skrzychu - 2017-12-07, 17:21

W oryginale podłokietnik jest na tunelu środkowym. Postaram Ci się sprawdzić czy jest tam coś twardego, ale nie bardzo jest możliwość zdjęcia tapicerki od wewnętrznej strony, więc nie będę Ci w stanie określić, czy jest do czego podłokietnik przykręcić...
Kombinator - 2017-12-08, 11:06

W necie znalazłem marnej jakości fotkę stelaża
stelaż fotela Vel Satis
Z tego co widać jakaś blacha na bokach jest więc teoretycznie jest do czego kręcić.....
Pokusa takiej kanapy w wersji kapitańskiej ogromna :-P

skrzychu - 2017-12-08, 17:22

Wygląda na to, że się da... Tylko że tam cała górna część oparcia się rusza, więc trzeba uważać żeby sobie tego na stałe nie skręcić :mrgreen: No i kable jakieś mogą iść.
To co, który się pierwszy zbierze na odwagę :-P

skrzychu - 2017-12-09, 19:54

Tak wygląda zamontowany fotel - teraz na maxa odsunięty.