Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka nie chłodzi.
drwoy - 2017-12-01, 08:06 Temat postu: Lodówka nie chłodzi.Przeoratem forum na temat niesprawności lodówek, ale wszędzie o czyszczeniu dysz.
Moja lodówka przestała chłodzić. W zamrażalniku jest szron na Części tylnej sciany,a w lodowce krople wody. Palnik sie pali. Wcześniej go przedmuchalem tak samo jak dyszę.
Chyba to wina termostatu. Czy ktoś miał takie przygody?
Na zewnątrz mam -17 także z prowiantem jest ok. Lepiej by jednak było by działało.
Dometic RM 7655 L. 40/100lwojtek - 2017-12-01, 08:28 W chlodziarce lodówki odkręciłbym aluminiowy żebrowany element uprzednio wyjmując z niego kabelek od termostatu bo w tej lodówce jest elektroniczny.Ten aluminiowy radiator przylega do parownika który dalej idzie w ściance do zamrażalnika.Między radiatorem i parownikiem jest masa termoprzewodząca. Možliwe że wyschla skruszała i słabo przewodzi ciepło bo parownik to cieńka rurka idąca pętlą z tyłu chlodziarki i pasta jest po to by zwiększyć powierzchnię przylegania radiatora i zwiększyć efekt chłodzenia.Radoator przykręcony jest na kilka śrubek między żeberkami.drwoy - 2017-12-01, 08:44 Bardzo konkretnie. Dzięki. Spróbuje.lwojtek - 2017-12-01, 09:11 Dzięki za Bronek - 2017-12-01, 16:09 Około trzeciej minuty filmu ! ale od 2. 45 się zaczyna wyjaśnianie....
Tu start od demontażu żeberek
https://youtu.be/9_IekdEUC8A?t=194drwoy - 2017-12-01, 16:14 Temat postu: Super.Dzięki za pomoc.lwojtek - 2017-12-01, 16:20 Brawo Bronek, że znalazłeś filmik instruktażowy właśnie o usprawnieniu tego termicznego połączenia pisałem powyżej.Bronek - 2017-12-01, 16:36
lwojtek napisał/a:
Brawo Bronek, że znalazłeś filmik instruktażowy właśnie o usprawnieniu tego termicznego połączenia pisałem powyżej.
Wiem... To przypadek, szukam filmików o klimie montażu itd.... i trafiłem na Twój przykład.
Bez Twojego opisu bym olał, nie wiążąc z pytaniem....
Tak więc "zespół w zespół....."rjas - 2017-12-01, 21:10 Ciekawy jestem jaki efekt drwoy uzyska po tym zabiegu.Mazur - 2017-12-01, 21:15 Zainteresowałem się tematem bo zamrażarka chłodzi jak szalona, a lodówka tak sobie.
Znalazłem dokładnie taką samą pastę jak na filmie w dobrej cenie, firma spod Krakowa, sprzedaje też w internecie.Pasta
Jadę w poniedziałek zakupić
Dzięki
rjas
szukając pasty natknąłem się na wiele instrukcji wskazujących ten sposób regeneracji chłodzenia, więc chyba działadziwaczek - 2017-12-02, 08:23 Takie pasty są stosowane przy radiatorach i procesorach (tych jest mało i sa drogie) w całej elektronice i są zgoła tańsze.
Ja osobiscie zastanawiam sie nad tymi taśmami termoprzewodzacymi. Do dostania w sklepach z elektroniką (sa w tubkach za parę złotych), częściami komputerowymi.
http://termopasty.pl/pl/p...oprzewodnictwo/
A propo tego filmu - to ja bym najpierw oczyścił z tego szarego a potem nałożył nowa pastę - tak się powinno robić!!!Skorpion - 2017-12-02, 08:32 Jak sobie naprawić lodówkę rjas - 2017-12-02, 18:59
Mazur napisał/a:
Zainteresowałem się tematem bo zamrażarka chłodzi jak szalona, a lodówka tak sobie.
Przy ustawieniach na maksa ? U mnie było podobnie, w Grecji mieliśmy w lodówce +15C. Wcześniejsze obracanie lodówki do góry nogami pomogło ale na chwilę.
Skończyło się niestety wymianą części chłodzącej ferguson - 2017-12-02, 20:24 Gdy pada chłodzenie i już żadne zabiegi nie pomagają, to najczęściej zatyka się rurka kompensacyjna (rdzą, lub skrystalizowaną mieszanką).rjas - 2017-12-03, 17:39 Dokładnie tak i wtedy kaplica Mazur - 2017-12-04, 12:49
rjas napisał/a:
Przy ustawieniach na maksa ? U mnie było podobnie, w Grecji mieliśmy w lodówce +15C
U mie może wskazywać właśnie na taki problem bo w zamrażalniku (osobnym) było - 12 , a w lodówce +10 , a często więcej , czyli po drodze nie oddaje chłodzenia na ten radiator. Mam prawie taką sama lodówkę jak na tym filmie.drwoy - 2017-12-04, 18:46
rjas napisał/a:
Ciekawy jestem jaki efekt drwoy uzyska po tym zabiegu.
Na razie poza domem na nartach. Po powrocie powiem co i jak.drwoy - 2018-02-24, 13:04 Ciąg dalszy problemów z lodówką.
Skorzystałem z rad kolegów, także zmieniając pastę na radiatorze. Dziś próbowałem opukać delikatnie rurki. Niestety kicha.
Mrozi super, a w chłodziarce para wodna.
Czy macie namiary na warsztaty, co by się tym zajęły? Do dwóch kolegów specjalistów z forum pisałem na prw.
Pozostaje mi jeszcze ostatnia szansa odwrócenie na dwie doby "nogami do góry'. Boję się że to stracony czas na demontaż.
Będę wdzięczny za namiary i ew. dalsze podpowiedzi jak uporać się z problemem.Skorpion - 2018-02-24, 13:11 Mała wydajność pracy lodówki może być skutkiem "zapchania się" obwodu (rurek) gazem, lodem czy wodą lub zbyt małą różnicą temperatur między warnikiem a radiatorem. Może być też wynikiem nieszczelności układu i wycieku czynnika chłodniczego, ale to na szczęści nie zdarza się zbyt często.
Pierwszą usterkę zazwyczaj udaje się usunąć poprzez:
- pozostawienie lodówki w cieple na 24-48 godzin
- wymontowanie lodówki i kilkukrotne odwrócenie jej na bok i do góry nogami
- intensywne podgrzewanie suszarką lub opalarką poszczególnych elementów obwodu w godzinnych odstępach.
Usterka druga może być spowodowana:
- uszkodzeniem elektroniki sterującej (w modelach całkowicie automatycznych należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi ponieważ występują pewne uzależnienia - przykładowo przełączenie z 12V na gaz następuje z kilkunasto minutowym opóźnieniem)
- uszkodzeniem grzałki na 230V
- uszkodzeniem grzałki na 12V lub przekaźnika załączającego zasilanie 12V dopiero po uruchomieniu silnika
- zakręconym zaworem gazu
- zabrudzonym palnikiem lub zbyt małym płomieniem ogrzewającym warnik
Statystycznie najwięcej problemów stwarza właśnie palnik i zapewne on będzie wymagał naszej uwagi. Osobiście nie jestem zwolennikiem grzebania przy gazie bez braku wiedzy i narzędzi, ale opiszę typowe usterki, jako że materiał ma jedynie charakter edukacyjny i zapewne nikt nie będzie ryzykował życia własnego i najbliższych grzebiąc w instalacji gazowej.
Lodówki z "ręcznym" iskrownikiem mają wbudowane okienko, dzięki któremu widać czy płomień się zapalił. Płomień ogrzewa również termoparę, która wytwarza na tyle dużo energii elektrycznej, aby elektromagnes mógł podtrzymać zawór gazu w pozycji otwartej. Po zgaśnięciu płomienia lub przy jego niewłaściwych parametrach termopara generuje zbyt mało energii i następuje automatyczne wyłączenie dopływu gazu do palnika. Lodówki z iskrownikiem automatycznym mają dodatkowy czujnik, który wyłącza generator iskry po pojawieniu się płomienia. Stanowi też informację dla logiki lodówki o sytuacji awaryjnej. Tak, więc samoczynne gaszenie płomienia może być skutkiem
- zbyt małego płomienia
- niewłaściwego lub zanieczyszczonego paliwa gazowego
- sadzą, która spadła z komina na palnik (przy częściowo niedrożnej dyszy sporo sadzy potrafi się osadzić na "ślimaku" wydłużającym tor spalin zawieszanym wewnątrz komina)
- rdzą, która spadła z komina na palnik
- krzywą lub rozkalibrowaną dyszą palnika (skutek czyszczenia dyszy stalowymi drutami wyciągniętymi ze szczotki drucianej)
- kominem zapchanym sadzą, rdzą lub larwami owadów
- brakiem fabrycznej blaszanej osłony palnika
- niewłaściwie zamontowanym lub niewłaściwie dobranym układem wspomagania przepływu powietrza chłodzącego (wiatraczki)
drwoy - 2018-02-24, 14:10 Dzięki za próbę pomocy i instrukcję.
U mnie na każdym źródle zasilania jest bez zmian.
Pewnie bez fachowca się nie obejdzie. Dometic juz niestety nie robi agregatów na wymianę.ferguson - 2018-02-25, 09:15 Pomaga wymontowanie "agregatu" i umieszczenie go w myjce ultradźwiękowej. Można w ten sposób rozbić zapchane rurki wewnątrz.rjas - 2018-02-25, 15:03
drwoy napisał/a:
Dometic juz niestety nie robi agregatów na wymianę.
Jak to nie robi ? W listopadzie wymieniałem bebechy w swoim Dometicu. Inna sprawa, że to nie tania zabawa. drwoy - 2018-03-25, 13:51 Temat postu: Lodówka ciąg dalszyUruchomiłem moją lodówkę zgodnie z zaleceniami kolegów (obracanie, itp). Jest dobrze - chłodzi. Teraz pojawił się problem z opcja auto. Lodówka pracuje na każdym zasilaniu. Normalnie włączam ją na auto i sobie sama wybiera opcje. Teraz po uruchomieniu silnika dalej jest na auto, a lampka nie przeskakuje na "akumulator", czyli w dalszym ciągu jest na gazie. Gdy ręcznie przekręcę z auto na symbol akumulatora to zapala się lampka zielona, czyli ok. Również nie wyłącza się automatycznie (migająca żółta lampka - gaz) po zatrzymaniu silnika.
Może ktoś już przerabiał ten temat? Będę wdzięczny za pomoc.grzegorzalex - 2018-03-25, 14:14 Temat postu: Re: Lodówka ciąg dalszy
drwoy napisał/a:
Uruchomiłem moją lodówkę zgodnie z zaleceniami kolegów (obracanie, itp). Jest dobrze - chłodzi. Teraz pojawił się problem z opcja auto. Lodówka pracuje na każdym zasilaniu. Normalnie włączam ją na auto i sobie sama wybiera opcje. Teraz po uruchomieniu silnika dalej jest na auto, a lampka nie przeskakuje na "akumulator", czyli w dalszym ciągu jest na gazie. Gdy ręcznie przekręcę z auto na symbol akumulatora to zapala się lampka zielona, czyli ok. Również nie wyłącza się automatycznie (migająca żółta lampka - gaz) po zatrzymaniu silnika.
Może ktoś już przerabiał ten temat? Będę wdzięczny za pomoc.
Gdy u mnie się takie coś stało, to wymieniłem bezpiecznik w elektrobloku
Proponuje sprawdzić bezpiecznikidrwoy - 2018-03-25, 14:15 Już sprawdziłem. Dzięki.drwoy - 2018-03-25, 20:12 Ponawiam. Problem aktualny.drwoy - 2018-03-25, 20:58 czy ktoś wie gdzie na terenie Wielkopolski można by sprawdzić moduł elektroniczny tej lodówki?
czy ma ktoś schemat modułu?mrsulki - 2018-03-25, 21:19
drwoy napisał/a:
czy ktoś wie gdzie na terenie Wielkopolski można by sprawdzić